Интереса клати прогреса

В момента потреблението на ток се движи между 3 и 4 хил. мегавата, а износът е около 600 мегавата

Ниското потребление на ток спря част от мощностите на АЕЦ Козлодуй, предаде БНР. От електроенергийния системен оператор съобщиха, че ремонтираният 1000-мегаватов Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ няма да бъде натоварен изцяло след включването му в електроенергийната система.

В момента потреблението на ток се движи между 3 и 4 хил. мегавата, а износът е около 600 мегавата. Това ниско потребление и малкият износ са причината част от блоковете в някои от най-големите ТЕЦ-ове да не работят, каза изпълнителният директор на електроенергийния системен оператор Иван Йотов.

„Опасенията са, че при такова поведение, производството, което можем да си позволим трябва да отговаря на него, което ще рече, че евентуално биха могли да се наложат ограничения на производствени мощности. Такива в момента ограничения има. Работят 4 от 8-те блок в „Марица-Изток 2“, два блока не работят и в ТЕЦ „Марица Изток 3“, обясни той. По същата причина и Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще заработи, но на този етап с цялата си мощност.( Faktor.bg)

Цитираните факти по-горе всъщност са потвърждение на един от основните аргументи срещу строителство на АЕЦ “Белене”. Като член на комитета, конституиран по правилата на закона и допуснат до медийно представителство в спора преди преди референдума за заробващия руския проект, многократно съм цитирал предупрежденията на специалисти, че потреблението на електроенергия в България намалява и че тенденцията е да се използва енергията ефективно, а не да се разхищава по социалистически.  Но лакомите говорители на ядреното лоби с пяна на уста се опитваха да надвикат здравия разум, за да отмъкнат своята корупционна мръвка от руската хранилка.

Това изтрезняване не е изолиран подобен случай, който опровергава истериите на наши другари и другарки. Когато в началото на 90-те години в Народното събрание се обсъждаше възстановяването на правото на собственост върху отнетите при комунизма имоти, червените реакционери пищяха до небето, че като резултат щели например да изчезнат аптеките от приземните етажи, защото “реститутите” нямало да имат интерес от тях.. Днес всеки може да се огледа и да види опровержението на онази прогноза. Онова което не се вижда от пръв поглед обаче е във факта, че в аптечните вериги са проникнали надълбоко и нашироко руските другари на нашите  другари и другарки, които сигурно вече не си спомнят какви страховити тъпотии вещаеха.

Какво да се прави, интереса клати прогреса- дори сред най-реакционните реваншисти, превърнали с днес в първи капиталисти !

 

18 мнения за “Интереса клати прогреса”

 1. Много е изгодно на мафиотите на енергийната хранилка, “данъкоплатеца” да плаща огромните ненужни мощности, а те да продават електроенергията подобно на другарката в живота на другаря Кадиев (любимец на друг мощен енергиен мафиот, другаряТ Р. Овч.). Затова и ламтят за нови енергийни мощности като АЕЦ Белене. Все пак за тях си е келепир – както с аптеките, цитирани в статията.

 2. Завчера в предаване на Ники Кънчев по Дарик бе поканен някакъв “виден професор – специалист по енергетика”. Той просторно и упоително- за близо час говореше за тенденциите и леко прокарваше теза, че “след първоначарния стрес от Чернобил и фокушима с а взети повишени мерки за сигурност и сега ядрената енергетика отново бележи ръст”!??? Старателно заибиколи въпросите за разходите по извеждането на ясрени мощтности (което повишава цената на енергията почти днойно) както и на разходите за обезопасяване на радиоактивните отпадаци… което също е огромно перо за в бъдеще и накара много страни да се откажат от нея. Пропусна да каже че страните използващи ядрена енергетика просто са нямали други ресурси, което съга с новите технологии за ВЕИ се променя… Явно от високите цени на енергията има отчисление за “пропаганда и агитация”. 😉

 3. Аптечните вериги са поредния жесток, пладнешки грабеж на българите, осъществяван с мълчаливото съгласие на държавните институции.

  Народецът пак опитва да се спасява поединично – пътува до съседни държави, за да купува по-евтино БЪЛГАРСКИ лекарства!
  Този лекарствен рекет е по-страшен дори от газовия, защото принуждава хората да заложат всичките си средства и имот, за да спасят живота си или живота на близките си.
  С какви думи да охарактеризира човек Огнян Доневци, Марешки, Кирил Домусчиевци,Медея Фармако груп на руския гражданин Андрей Андреев, който винаги купувал недвижима собственост, а не наемал помещения,аптеки “Прима” на Оля и Илкер Аксой, Арсен Арсенов (съпруг на)и т.н.

 4. Вие хубаво ги описвате, г-н Инджев, ама кой да чете, и особено кой да мисли после, след прочита? Четенето и мисленето са си тежък, изтощителен труд, то не е дадено на всеки! Иначе от всеки милиционер мислител или професор щеше да става (обратното по върви).

  Преди време добре описахте двете вълчета на таваришч Андреев (верига “Медея”), вчера едното от тях с луксозното си тъмновинено “Бентли” за една бройка да прегази невинен човечец на пешеходна пътека. Човекът явно имаше ортопедичен проблем, руското говедо, вместо да спре, му свирна, човекът го пустоса с ръка, и в този момент говедото-павиан подкара с пълна газ срещу него. Разминаха се на една боя разстояние. Питам се човекът в такава ситуация не е ли в правото си да употреби оръжие срещу връхлитащия с пълна скорост павиан и да го застреля при законна самоотбрана? Питам, и не чакам отговор от магистратите ни…

  Иначе по темата Ви – с развитието на технологиите консумацията на ток ще продължава да пада. Към декември 2014 г. у нас има налични построени (и консервирани) мощности от 13,759 MW (източник: http://www.bgonair.bg/bulgaria/2014-10-20/balgariya-nyama-nuzhda-ot-novi-energiyni-moshtnosti-spored-energiyni-eksperti). Натоварват се по-малко от 40%.

  Сиреч, на пеликаните, които още бълнуват за шлепове с комисионни на брега на разни несъстоятелни потоци, ще им преседне. С пускането на пазара на генератора на Росси (акумулаторен микрогенератор с живот около 10,000 години и мощност около 10000-25000 КWt), при цена от 600 до 900 USD, родната ни енергийна мафия (па и световната такава) ще изчезнат като динозаврите. Дори фосили няма да останат от тях. Дай Боже, през 2016 г., а може и по-бързо. Амин!

 5. Офтопик, но вече ме загриза изборджийска треска, защото се чудя как ще изтраем още този какаванин Барак Хусеин…
  Хайде нещо от моя “Агитпроп-арсенал” :))

  http://www.davidstuff.com/opinion/them-us.htm

 6. Кой казва, че сме русофоби?
  Ето например нещо, гласувано от Государствената дума, което НЕМЕДЛЕННО трябва да приеме и нашият парламент по отношение на атаки, бсп-та, газети “русия днес”, комитети, асоциации, цивилни “журналисты”, попове васильцеви и др., копринки и т.н.

  http://www.mediapool.bg/rusiya-vavezhda-novi-ogranicheniya-za-chuzhdestranni-litsa-i-organizatsii-news234105.html

 7. Намаляващо потребление е знак за затихващи жизнени функции на нацията и на държавата и.
  В резултат от ненаситно високите цени на енергоносители, които ни налага Русия, българите ограничават драстично потреблението на петрол, газ и електричество.. Това е пасивен опит за съпротива на гражданите, като ответна реакция на сговора между държавата и руско българската енергийна мафия..Умиращата икономика така и няма да се съвземе, при условие, че разходите на българските предприятия за енергия са двукратно и повече по-големи от тези на конкурентите им от цял свят. Не защото българските предприемачи са разсипници, а защото са принудени да купуват скъпата руска енергия. Проблемът с ниската ефективност на българската икономика не е в мързела, бюрокрацията и или дори в корупцията. Проблемът е в монополно налаганите на българските производители умишлено високи цени на енергията, с която да произвеждат. При двойно по-високи цени на енергията, как да се конкурираш с Германия, Франция , че и Румъния? Фалираш или просто не се захващаш да произвеждаш. Просперират само компании, които не харчат електричество и горива, или произведени в България енергоемки суровини.
  Туризъм, програмиране, административни услуги, рентиерство..това е. Опре ли до ток и горива си Вън от бизнеса.
  Ниския жизнен стандарт в България, не се дължи на ниска производителност, мързел или липса на трудова и технологична дисциплина на българските работници. Ниските заплати са напън за компенсация на високите руски цени на енергията.
  Причината отново е в умишлено, ненормално,престъпно завишените цени на енергия, от там и на всички стоки и услуги за широко потребление, които изсмукват доходите на хората и ги изпращат на дъното на всяка социална класация..
  Няма да се замогнем докато не скъсаме зависимостта си от руската енергийна мафия.
  Намаляването на потреблението е знак за отказ от живот, поради липса на друга възможност. Това убива и нас и мафията.
  Това, че убивайки народа и държавата ни, мафията убива и себе си, не е хич успокоително.
  Сиромашията и простотията ни идват от Русията.

 8. Изкушавам се да цитирам мнение от форум относно грабежа “КТБ”:
  пръст в раната КТБ:
  – #Кой има интерес от сриването на 4-та по големина банка? /”Който ще придобие обезценените активи – той има интерес”/
  – #Кой е реалният собственик на Булгартабак?
  – Докладите на 3-те одиторски фирми, за които са получили 2,5 млн. лв. нямат доказателствена сила пред съд и послужиха на #Кой единствено за доубиване на банката.
  – Квесторите са “изпълнителите на поръчка да оценят активите на банката въз основа уж на одитни доклади, каквито одиторите не са изготвили”
  – Прокуратурата погва всички други, но не и истинските виновници. Обвиненията им за пореден път ще паднат в съда.
  – Политиците, които най-много настояват “разкриване на истината”, всъщност безкрайно се боят от нея. Демагогията им не е просто нахална. Тя е безгранична.
  – Ние ще платим цената на “грабеж на века”, а истинските виновници за срутването на КТБ “няма да ги има на сцената на отговорностите”…

 9. СТАМБО това е идеално предложение,остава наистина да приемат челния опит на “братушките”си и да го прокарат в парламента

 10. А дейността на рушняците в чужбина не нарушава ли националната им сигурност?Да им забранят да работят и да живеят в чужбина и да си затворят всички фирми извън страната.”Единна Русия” да разшири обхвата на закона.Незабавно, че и ние да се отървем.Първо да приберат “товарищ посол” , който си позволява директно да поучава и дори да ругае Българския президент и да ни вменява подчинено поведение към руските им идоли.Като си тръгне, да не забрави да си ги прибере.

 11. everyone else,

  Благодаря ти, приятелю идеално допълва колекцията др. Родман-Клентън- активистката на Новата левица!от края на 60-те/70-те, когато звучат идиотизмите “Янки- бейби килърс, го хоум, дайте шанс на мира, Никсън-Сатана, Уотъргейт…” А сметката- към 10 000 000 камбоджанци, виетнамци и лаосци – избити, измъчени до смърт в тигровите клетки, полетата на смъртта, концлагерите и загинали по лодките в бягство от комунистическите изверги…
  Знаеш ме, като един смешен герой от нашата литература казвам “на демократите и ер-големите им не ща да зная!”

 12. Извинявам се, но искам да задам един леко страничен въпрос. Може ли някой да ми каже кой стои (с капиталите си) зад новопоявилият се телевизионен канал “BG History”? Засега видях, че и тук има запазено място за “Главният историк на България”, Божидар Димитров. Гадостта се умножава… Каква коренна разлика с интервюто на Горан Благоев с проф. Калин Янакиев в извънредното предаване на “Вяра и общество” вчера!

 13. Драги Христо,

  За мародера, чалга-професор и известен любител на орални изпълнения из созополските квартири от епохата на скапващия се соц туризъм онзи ден прочетох нещо много смешно, и го споделих в блога на Иво.
  Бэздар Дмытрыевич е “мениджър на българския исторически Дисниленд”.

 14. Мда….технологиите се развиват с такава скорост, че м ехваща страх.
  Какво имам предвид – ще дойде време в което рекета ще стане напълно законен защото всичко ще се знае и няма да може да се “замаже”. Ще дойде и време в което ще се правим, че не знаем нещо което знаем!!!
  Какво имам предвид – както сега се правим, че не знаем че фирми свързани с дпс и Б.Б са теглили кредити по 150-200млн лв от ктб, при това с хвърчащи обезпечения! – тази информация излиза от сдружението на потърпевшите вложители в ктб, които от своя страна анонимно са подпомогнати с инфо от служители по различни банки!
  Другата тема – за енергетиката, тук ще спомена името на един сериозен предприемач. Е.Мъск – та какво се е светнал той -, че ако утре всеки от нас има по едно панелче пред прозореца и една сериозна батерия която да събира енергията, целата хамалогия с пренасянето ще отпадне.
  И така…
  както със записите с Б.Б всички трябва да се правиме, че му вярваме, че са монтажи..
  така един ден ще трябва на разни кисели гъзета като този с бентлито да им се кланяме и да се правим, че не се досещаме, че всъщност плащайки си тока, водата, данъците…и да не забравиме – паркирането – всъщност дирекно плащаме бентлито на този господин!!!
  Всъщност технологиите вече са се развили така, че лъжата все по трудно си пробива път…но споко на нейно място ще дойде великото лицемерие – то вече си пробива път.
  Ще станеме хора който от страх ще се правят, че всичко е наред..
  докога обаче…

 15. Цялата руска агентура начело с Дружество “Приятели на Русия” с председатели Светлана Шаренкова /бивша Тутберидзе и сега живееща с Митьо Гестапото/ и Захари Захариев трябва да бъде поканено в Следствието и да пише поне година – имената на руските дипломати-шпиони, получени суми, получени задачи, предадени отчети и т.н. Ей такива работи трябва да стават. А не от ЕС през ден да ни казват, че са “необходиме реформи в Съдебната система.

 16. Стамбо, тази лъжепатриотка изобщо не трябва да се споменава. За тази година е обещала да намери 5 вампира около Созопол. Иначе за Македония е първа писта, но “трябва да обичаме Русия, защото ни е освободила” казва. И не обича да споменава Захари Стоянов и огнените му статии от против Русия 1881-85 от в-к “Свобода” в Пловдив, Източна Румелия. Защото З. Стоянов писал, че “руската нагайка боли повече от турския бич”, както се изпусна един път да каже в ефир. И че “Роби /крепостни/ не могат да носят свобода. Те могат да носят само ново робство.”

 17. Абсолютно си прав!!! Довчерашните Комунисти се превърнаха в новоизпечени Капиталисти, въпреки че 45 години под знамето на комунизма громиха Капитализма?!?!?!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.