Украинският пример повдига български въпроси към Запада

Президентът на Украйна Петро Порошенко обнародва закони, които забраняват всякаква комунистическа пропаганда и възхваляват бойците-националисти, предадоха Франс прес и ТАСС. Законите бяха гласувани от парламента на 9 април.

Целта им е да се скъса окончателно със съветското минало на Украйна в момент, когато украинските власти се борят в Източна Украйна срещу проруски сепаратисти, повечето изпитващи носталгия към Съветския съюз. В конфликта са загинали над 6200 души от април 2014 г.

Законите “забраняват съветските символи, осъждат комунистическия режим, отварят архивите на съветските тайни служби и признават като бойци за независимостта на Украйна” националистите, които известно време са воювали на страната на нацистите срещу “съветската окупация”, припомня президентството в изявление.

Понятието “Велика Отечествена война” се заменя с термина “Втора световна война”.

Текстовете, одобрени близо четвърт век след независимостта на Украйна, приравняват “комунистическия и нацисткия режим”. Подобни закони съществуват в балтийските страни и Полша, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Съгласно украинските закони паметниците на съветски лидери, включително многобройните паметници на Ленин, трябва да се демонтират. Също така трябва да се преименуват населените места, улиците и фирмите, чиито сегашни имена са препратка към комунизма.

Изпълнението на съветския химн, който бе върнат като химн на Русия от Владимир Путин с промяна в текста, вече е наказуемо със затвор в Украйна.

Русия остро осъди тези закони и обвини Киев, че прибягва до тоталитарни методи за десъветизация на Украйна в полза на националистическа идеология, която “тласка страната в бездната”. Западни интелектуалци заявиха, че тези закони може допълнително да изострят напрежението в една страна, която вече е разделена от война, отбелязва Франс прес, цитирана от Медиапул.

Към западните интелектуалци, които имат навика да бранят от реформи и осъждане тоталитарните режими, каквито не са помирисвали у дома и поради тази причина не познават “красотите” им, е резонно да се зададе въпросът къде бяха да се възмутят реципрочно от руския национализъм и милитаризъм, който се опитва да монополизира пропагандно победата над нацистка Германия в една война, която и днес Русия отказва да нарече дори с истинското й име като Втора световна, а интерпретира като Отечествена, за да прикрие факта на съучастието на СССР в нейното разпалване и поддържане с нещо като съветски ленд лийз цели две години в подкрепа на нацистката агресия срещу Европа и Северна Африка.

С мълчаливото съгласие на западните ни съюзници, които и до днес не са дали публичен знак, че проявяват разбиране към несправедливото приравняване на България към “освободените” от Червената армия европейски държави, тук  съветската символика се разпорежда нагло като свършен факт, наложен с брутална окупация. Москва и нейните местни помагачи черпят увереност за това нахалство от собственото си тълкувание на това мълчание като продължаваща форма на колективно наказание за българската политика от средата на миналия век, за която днешните българи нямат никаква вина, но биват третирани като осъдени на вечно изтърпяване на една несправедлива присъда, произнесена с отдаването на България в съветско – руски ръце за вечно ползване.

Поощрена от доминиращата си роля в пропагандата тук Москва наистина си ползва България както си иска. Ако за енергийното вероломство на руската политика например Европа и САЩ се събудиха най-сетне и се опитват да консолидират своя отпор, включвайки и припознавайки България като важна брънка от него, то за поправянето на историческата несправедливост България да бъде оставена на произвола на съветската ( монументална) разправа с историческата истина и справедливост, не виждаме дори наченки на преосмисляне. В резултат на това тържествуващите съветско – руски използвачи придърпват към своята версия вересиите на историята и внушават на българската публика, че трябва да търпи безропотно синилата от бича на съветската окупация, макар тя да е била наложена срещу волята на западните съюзници на СССР ( доказателствата за което са многобройни, цитирал съм ги в поредицата си “Течна дружба”).

Не става дума за “ревизия на историята”, както се опитват да внушават руските говорители по темата, които настояват нейният съветски прочит да бъде увековечен, за да държи поне част от българите в състояние на благодарност за съветската окупация и нейните последици за България. Украинският пример показва, че дори и яростната реакция на Русия не е в състояние да накара Европа и САЩ да се разграничат от възстановяването на справедливата оценка за болшевишкото минало, но при едно условие: трябва празената от болшевизма страна да поиска да се излекува достатъчно решително. В Украйна това се случи след като “най-влиятелният политик” в света си показа влиянието като ексхибиционист , който се разтваря шлифера пред деца. В резултат и децата на Запад прогледнаха за вулгарността, върху която съвременна Москва гради доктрината за своята изключителност, градираща след Чечня и Грузия до вече непоносимата агресия срещу Украйна.

 

А нима Русия не третира и България като свой заден двор? С какво българите са по-малко заслужили западната подкрепа от Украйна? Трябва ли тук също да се стигне до някаква форма на наложен от Русия гладомор с милиони жертви или до военна руска агресия, за да бъде България най-после десъветизирана? Тези въпроси трябва да задават нашите властници на западните си колеги, когато ги виждат да с прегръщат с украинския президент Порошенко, истерично нападан от Кремъл като “фашист”, но топло посрещан на Запад въпреки това.

Тези въпроси трябва да влезнат в дневния ред на българските власти в общуването им със съюзниците. Ако не влезнат, децата ни ще продължават да излизат от България- доста от тях завинаги, за да се настаняват тук  т(р)айно с всичките си пълзящи претенции стотиците хиляди, поощрявани от Путин купувачи на български имоти и съвести, въоръжени ( засега “само”) с руски паспорти ( които впрочем, както видяхме от русифицираната по документи в рекордно кратък срок Абхазия, са част от руската хибридна война в ловните полета на руската мечка).

38 мнения за “Украинският пример повдига български въпроси към Запада”

 1. Гн. Инджев, става дума за “левите” интелектуалци! ЛЕВИТЕ! Те имат дълга история, още от 20-те години на миналия век. И основно във Франция, за жалост. Нищожества като Ромен Ролан и Бертолд Брехт са сред най-известните. Само Андре Жид им каза истината и беше зачеркнат! Това е! Стигнаха до там, че преди години, когато Стефан Куртоа издаде “Черната книга на комунизма”, произведение със значимост равна на “Архипелагът ГУЛАГ”, Френските леви лекета обявиха, че ще издадат “черна книга на капитализма”. Не знам съдбата на това намерение, но този факт и тези реакции на зловещата истина, са един огромен позор за западната “цивилизация”, отказваща и до ден днешен да заяви ясно историческата истина за болшевизма!!!

 2. Ако България не последва примера на Украйна, очаквайте руската пета колона, в най скоро време да ни спретне “Куманово2”.
  Днес петоколонците защитават паметниците на окупатора със зъби и нокти. Започнаха да вдигат и нови паметници на червения фашизъм..
  Започнаха да заплашват с разправа противниците на Новия СССР..
  Утре ще пристъпят към действие.
  Защото спасявайки монументите на позора, те отправят към Путин покана за нова окупация.

  А гладоморът в България се състоя г-н Инджев.
  2 милиона българи прогонени от Отечеството, поради наложена от Кремъл показна сиромашия и простотия, са загубени за България. Те са българските свидни жертви.

  А за “интелектуалния” Запад истината винаги е единствено в нарцистичното им самосъзерцание.

 3. Трябва пълна декомунизация и дерусифкация на България! Както са забранени фашистки символи(въпреки че вече е ясно че в България не е имало фашизъм!), така трябва да се премахне и осъди всичко свързано и с другия терористичен и тоталитарен режим-комунистическия! Което е направено още през 2000 г. в България. Да се махнат всички паметници на Георги Димитров, къде и кога е правил митинги, на партизани, и всякакви други терористи искащи да направят преврат. Да се махнат всички съветски символи и паметници. Като се почне от МОЧА, през льшката, до всеки такъв в села и паланки. Всички петолъчки по гари и сгради и т.н. Да се пренапишат учебниците! НЕКА ДА ИЗЛЕЗЕ ИСТИНАТА И ДА СЕ ИЗУЧАВА ОТ ДЕЦАТА НИ! А НЕ ДА СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА АПОКРИФНО И ЧРЕЗ РАЗКАЗИ ОТ РОДИТЕЛИТЕ, а в училището да се сее преклонение към “братския” руски народ без да има ни най-малко основание за това! ИСТИНАТА НАРОДЕ !!!!

 4. Се`а аз не моем го разбéрем тоа Иво Инджев за к`во да го молиме Юнкер да ни помага, кат` го целувам секи път у Брюксел като ходиме? Треба да ни помогне да продадеме агнешкото на арабите за дюнери, аз за т`ва го молѝх като ходѝх, ние да построиме полвината на онова, дето го беше пострóил Бай Тошо, па дето го развáли демокрацията, пак че бъдеме по-добре, нема к`во паметници да събаряме не`кви! По-хубаво да дигнеме паметник на Цеца, аз нали снощи ходѝх при Кирчо у Разград, ама не останáх за нея, сега само едно мачле че ритна, аре..

 5. Вероятно точно това е причината – че западните леви интелектуалци “не познават прелестите на тоталитарните режими”, както отбелязвате г-н Инджев, затова и си затварят очите за “прелестите” му! Иначе няма как да си обясним тази толкова дългогодишна търпимост към престъпленията на болшевишките режими в Източна Европа!
  Паралелът между комунизма на Ленин/Сталин и националсоциалима на Хитлер не се отличава съществено! Дори Хитлер изглежда като невръстен пионер в “дисциплината” геноцид в сравнение с изродите на болшевишкото СССР! И докато с националсоциализма и фашизма нещата изглеждат поставени на място от човечеството, то с комунизма продължават да се отнасят като с “невинно” явление?!? Продължават да неглижират престъпленията извършени от комунизма и да не го поставят на мястото му до националсоциализма и фашизма!

 6. Мисля си, четейки медиите – страхотно взиране в историята, напоследък. Почти нявсякъде и все поляризирано.
  Ясно е, че историята определя настоящето и че “който не си научи историята, ще си я повтаря”….
  ОБАЧЕ, за мен един от големите проблеми, който има страната е, че хората все назад гледат. Какво било тогава, каква е вярната история (все едно има такава, а не е въпрос на гледна точка).
  Ще ми се някак да започнем по-прагматично да гледаме към това какво да правим занапред. И това не мисля, че е свързано с постоянното разглеждане на пътя назад. А по-скоро с това на какво може да стъпим, за да не сме зависими толкова. Кои индустрии в страната работят добре, и какво можем да използваме за трамплин. Да търсим конструктивното. Ако фокусът ни е все назад – ще ни остава ли време да се замислим занапред, ще имаме ли енергия за това или ще си я хабим в пустосване и викане ууу в различни посоки. И хич не ми казвайте, че едното без другото не може. Германия не се занимава особено да гледа назад, но бързо стана технологичен лидер в Европа иманно от прагматизъм (и не само, разбира се.)
  Малко нещата ми приличат на македонците – фокус и енергия все в няколко точки от историята.

  Иначе, важно за коментар от настоящето е и мнението на Лавров за събитията в Македони, и ми изглежда доста по-притеснително и достойно за внимание в сравнение с трактовките за ВСВ.
  http://www.mediapool.bg/lavrov-sabitiyata-v-makedoniya-sa-svarzani-s-otkaza-y-da-podkrepi-sanktsiite-sreshtu-moskva-news234116.html

 7. Не, BORE,не е в това причината. Да се твърди, че т.н. леви интелектуалци не познават перфидността на комунистическата идеология и “прелестите” на тоталитарните режими е все едно да ги обявим за пълни идиоти!
  Според мен другаде е заровено кучето! Всички тези “полезни идиоти” са наемници на съветско-руската пропагандна машина, вербувани агенти, своеобразен “чуждестранен легион” на съветска /и до днес/ Русия! За поддържането на този легион се сипят милиарди, при това с нищожна “възвръщаемост” – просто въпрос на оцеляване на Империята на злото!
  Доколкото Западът не се чувства особено застрашен от тази “интелектуална инвазия”, до момента продължава да проспива унищожителните последствия върху усилията на жадуващите да се присъединят към демократичния свят народи! Подценява се и изграждането на тази основа на “петоколонни” корпуси в демократизиращите се страни – сериозна предпоставка за създаване на напрежение, достигащо до въоръжени конфликти от геостратегически мащаби и значение. Последните се представят умело като религиозно, етнически и идеологически мотивирани.
  Звучи отчайващо, но изглежда Западът се сепва от сладката си дрямка, единствено когато се почувства застрашен!

 8. Любомир Христов (1954), издигнат в 30-и МИР-Шумен – резидент „ХАРИ” на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване, ВКР) от 1981 г.

 9. Ето, глейте как ние цениме кадрите, глейте к`ви опитни хора имаме депутати, а сеа Люйбо че го издигнеме и за кмет на Шумен.

  Любомир Христов (1954), издигнат в 30-и МИР-Шумен – резидент „ХАРИ” на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване, ВКР) от 1981 г.

 10. Покрай “день победы” ето ви нещо, от което хем припадам от смях, хем ми става СТРАШНО с какви ценностни бутафории и в какви тотални самозаблуди живее Русия.
  http://fishki.net/anti/1518552-falshivye-veterany-vov-nemnogo-pravdy-o-kotoroj-ne-govorjat-smi.html

  Да, с това живее Русия… Която-простете – не мога да мразя поради 2 причини.
  Първата е ясна. Крие се в няколко книги, в няколко акорда, в спомени за няколко срещнати през живота интелигентни, добри, достойни и талантливи хора…
  Втората причина е формулирана блестящо от Дон Вито Корлеоне.Тя гласи в оригинал:
  “Never hate your enemies. It affects your judgment.”

  Още повече, че става дума не за какви да е enemies, ами за историческия враг с най-голямо “В”. Съсипвал от векове страната ни, деморализирал народа и интелигенцията ни, ръфал териториите ни…
  Хубаво е, че вечният хищник напоследък си изпуска нервите и показва колко ни мрази-нас, грузинци, западни украинци, румънци, чехи, хървати, поляци, балтийци… А ни мрази просто защото-такива/инакви имаме
  онзи минимум нормалност, която звярът никога не е имал и няма да има, освен във вид на Потьомкиново село.
  Ето затова звярът все при нас гледа да си намери бърлога и да се навре в нея- от Карлови вари и Рига до Бургас и Батуми…

 11. Покрай “день победы” ето ви нещо, от което хем припадам от смях, хем ми става СТРАШНО с какви ценностни бутафории и в какви тотални самозаблуди живее Русия.
  http://fishki.net/anti/1518552-falshivye-veterany-vov-nemnogo-pravdy-o-kotoroj-ne-govorjat-smi.html

  Да, с това живее Русия… Която-простете – не мога да мразя поради 2 причини.
  Първата е ясна. Крие се в няколко книги, в няколко акорда, в спомени за няколко срещнати през живота интелигентни, добри, достойни и талантливи хора…
  Втората причина е формулирана блестящо от Дон Вито Корлеоне.Тя гласи в оригинал:
  “Never hate your enemies. It affects your judgment.”

  Още повече, че става дума не за какви да е enemies, ами за историческия враг с най-голямо “В”. Съсипвал от векове страната ни, деморализирал народа и интелигенцията ни, ръфал териториите ни…
  Хубаво е, че вечният хищник напоследък си изпуска нервите и показва колко ни мрази-нас, грузинци, западни украинци, румънци, чехи, хървати, поляци, балтийци… А ни мрази просто защото-такива/инакви имаме
  онзи минимум нормалност, която звярът никога не е имал и няма да има, освен във вид на Потьомкиново село.
  Ето затова звярът все при нас гледа да си намери бърлога и да се навре в нея- от Карлови вари и Рига до Бургас и Батуми…

 12. Както разбрахте, драги колеги, “банкянско човекоподобие” е мой ник, който използувам за специфични реплики.
  Ваш Стамбо

 13. Всичко това е похвално, само ми е интересно как ще се справят с класификацията на тези “бойци за независимост на Украйна”. Манщайн в мемоарите си пише, че имало безкрайно много групи и групировки из горите, едните про-германски, други анти-германски, трети про-съветски, комунистически анти- съветски ит.н. Едно нещо ги обединявало- задължително се биели помежду си.

 14. Боре, Павле, Любо, Митко, Василе,

  Фундаменталната книга по този въпрос си остава книгата на Пол Холандер. (има много издания)

  Political Pilgrims: Western Intellectuals in Search of the Good Society

  Why did so many distinguished Western Intellectuals—from G.B. Shaw to J.P. Sartre, and. closer to home, from Edmund Wilson to Susan Sontag— admire various communist systems, often in their most repressive historical phases? How could Stalin’s Soviet Union, Mao’s China, or Castro’s Cuba appear at one time as both successful modernizing societies and the fulfillments of the boldest dreams of social justice? Why, at the same time, had these intellectuals so mercilessly judged and rejected their own Western, liberal cultures? What Impulses and beliefs prompted them to seek the realization of their ideals in distant, poorly known lands? How do their journeys fit into long-standing Western traditions of looking for new meaning In the non-Western world?

  These are some of the questions Paul Hollander sought to answer In his massive study that covers much of our century. His success is attested by the fact that the phrase “political pilgrim” has become a part of intellectual discourse. Even in the post-communist era the questions raised by this book remain relevant as many Western, and especially American intellectuals seek to come to terms with a world which offers few models of secular fulfillment and has tarnished the reputation of political Utopias. His new and lengthy introduction updates the pilgrimages and examines current attempts to find substitutes for the emotional and political energy that used to be invested in them

  На български най-доброто по темата е “Обединени в омразата” на Джейми Глазов.

 15. “…признават като бойци за независимостта на Украйна” националистите, които известно време са воювали на страната на нацистите срещу “съветската окупация”,
  Предлагам нещо много по-неоспоримо: “На всички горянски командири, загинали във въоръжената борба на българския народ със съветизацията на България в периода 1944 – 1956 да бъде дадено посмъртно генералско звание.

 16. Много добър коментар, и точно казано за ‘религиозно, етнически и идеологически мотивираните'(ПАВЕЛ ТИНКОВ!) Пример: вижте какво се заформи между про-семейните огранизации в САЩ и евразийските активисти.
  Има и неплатени идиоти (както Борето писа). Как да кажа, че ги няма, като понякога ги срещам. Някой беше казал, че с тях не се спори, защото те те смъкват до нивото си, и после те бият с опита си. Но не са чак дотам неграмотни. Просто както писах и преди, доскучава им в едно сравнително подредено общество. Диалектическото мислене изисква да хвърлят някоя и друга домашна пантофа по световния ред и да платят на някоя вещица да хвърли таро карти за путин.

  Вижте КАРТИТЕ тук (ориентация в евразийските интенции)
  http://syncreticstudies.com/2015/02/10/the-disintegration-of-the-united-states-and-the-fourth-political-theory-a-brief-overview/comment-page-1/

 17. Стамбо, това го пиша от години по форумите.
  Русия е вражеска нам държава. От над 10 века.
  1. 971. Варварските орди /още не са кръстени/ на племенния вожд Светослав разрушават Велики Преслан и ромеите превземат България. До 1018 остават Охрид и Самуил.
  2. До XIV век мируват, защото ги управляват монголците. През първата половина на XIII век хан Бату дава титлата “Велик княз” на Александър Невски като на много верен васал /Енциклопедия Братя Данчови, София, 1936/.
  3. 1552. Иван Грязны IV превзема и унищожава Болгар, столицата на Волжка България, изгаряйки най-голямата европейска библиотека.
  4. Следват 17-те войни с Османския султанат за Босфора и Дарданелите. Всяко руско нашествие в нашите земи е свързано с отвличането на хиляди българи за “крепостни”. Това е описано от Г.С.Раковски и Хр.Ботев. Така например ген. Дибич Забалкански през 1829 отвлича 40 000 българи от Сливенско, Ямболско, Котелско, Търновско и Русенско. Техните потомци днес живеят в Молдова, Ю.Украйна и Ю. Русия. Над 1/2 млн българи.
  5. В борбите за църковна свобода /1860-1872/ Русия чрез посланика си в Цариград граф Игнатиев прави всичко възможно против създаването на Българската Екзархия. Куриозното е, че в момента на създаването и през 1872 Руската православна църква и гръцката Вселенската патриаршия в Цариград в един глас я анатемосват.
  6. Войната от 1877-78. Поредната руско-турска война за Проливите. До началото на войната на руските военни карти България е обозначена като “Дунайский вилает”, а след началото – като “Задунайская губерния”. Даже назначават генерал-губернатори в по-големите градове. Например в Пловдив губернатор е бил ген. Столипин – създател на циганското гето Столипиново и баща на Пьотр Столипин – министър на вътрешните работи на Русия, взривен от нихилистите през 1905. На подписването на Мира в Сан Стефано не присъства нито един българин. Българи не присъстват и на Берлинския конгрес, но е добре все пак, че той дава срок от 9 месеца на руснаците да си изтеглят войските от тук.
  7. 1885. Съединението. Русия кара султана да нападне България, но той благоразумно не го прави.
  8. 1885. Русия успява да убеди Крал Милан да нападне България, демонстративно изтегляйки офицерите си от българската армия.
  9. 1913. Русия е причина за Междусъюзническата война, отказвайки да признае териториите, завоювани от българската армия.
  10. 1916. Русия напада България от две страни. В Добруджа и на Южния фронт – на Битолския фронт. Там изпраща военни кораби с две дивизии в помощ на французите. Бием ги като нищо – идете да ги видите. 5 000 воювали с нас руснаци лежат в сръбските военни гробища да Битоля. Гледал съм ги.
  11. 1923, 1925, 1944/89.

 18. Стамбо, Paul Hollander е една от най-добрите възможни референции!
  Благодаря за споменаването на българския автор, когото не познавам и предстои да прочета.

 19. Най-голямата смешка е за “великата руска култура”.
  Каква руска култура, бе неграмотници?
  През целия XIX век образована Русия говори на френски. Справка – романите на Лев Толстой. Преди това – до края на XVIII век – руската литература представлява църковна книжнина – жития на светци и хвалебствия за царете. Това не е литература в общоприетия смисъл. Да се спрем на руската литература от XIX век. Нито в прозата, нито в поезията няма нищо типично руско. Всичко е имитация на тогавашната западноевропейска литератера. Описателност с много прилагателни, мудно действие с по 3-4 изречения на страница. Пълна досада. Достоевски, Толстой – ужас! Става нещо случайно в началото и обяснението го намираш на 599 страница.
  И с театъра е така.
  И с балета.
  С всичко.
  И с радиото. Още се спори кой го е открил – Маркони или Попов. Лично моето мнение е, че радиото го е открил Маркони, а Попов е открил заглушителите.
  И не братята Райт са полетели през 1910 за първи път в небето със самолет. Не. За първи път щял да полети в небето крепостният Самодуров през 1860, ама не му стигнал самогона.
  Такива ми ти работи за величието на Русия. Дето още едно телефонче не може да направи.

 20. Г-н Инджев, вие сте един от малцината смели патриоти със златно перо. Шапка ви смалям за всичко което правите за да отворите очите на българите за истината и да отстоявате националните ни интереси!

 21. Слава на Украйна! Срам за България – страна в ЕС и НАТО – а всъщност руска подлога благодарение на продажните й политици!

 22. everyone else,

  От 25 години Пол Холандер ми е половин библия по темата “идиотите от loony left, комуната и тероризмът”, евангелие ми е друг Пол- Джонсън. Тук имаш всичко на Джейми Глазов като библиография. Аз го чета редовно и във ФРОНТ ПЕЙДЖ.
  Бъди ми жив и здрав!

  http://en.wikipedia.org/wiki/Jamie_Glazov

 23. everyone else и останалите колеги по темата “леви западни кретени”.
  Стана дума за Пиер Трюдо. Прочетете това и косите ви ще настръхнат. А, бе, ние си цапаме клавиатурите с някакви си кремълски гниди като гоцэ сырыщныка, волэн сыдэрав, льюбамыр каларав и пр.- че какво искаме от тях, след като цял ПРЕМИЕР (кажи-речи, 20 ГОДИНИ) НА КАНАДА /дето би рекло Банкянското човекоподабие “богата държава, НАТОВска държава”,-не, не, то не знае, че тя е в НАТО, сигурен съм/
  ти е бил яко зацепен агент на СССР и Кастро и откровено е действал като такъв?! На КАНАДА, повтарям- на КАНАДА, не на Молдова!

  http://www.ng.ru/world/2001-04-20/6_kastro.html

 24. За да получим, а и заслужим, западна подкрепа първо е нужно да си я поискаме.

  А въпросите българските политици не трябва да ги задават, а получават от българското общество, което видно е не е узряло за десъветизация.

  В България просто липсва критичният човешки потенциал, който го имат украинците.

 25. Ех Стамбо, как ме нацели регионално вместо ония от балюстрадата. 🙂 Не можем никак да игнорираме mangez de la merde на Пиер Трюдо от канадската махала. Тук е момента да прибавя към нашата библиотека един добрe съоръжен с факти текст на Alan Stang (1971); заслужава си вторачването: http://www.bibliotecapleyades.net/sociopolitica/esp_sociopol_nwo154.htm

  Бъди и ти здрав като канара Стамбо! (здрав като канара е по баща ми)

 26. PS: Стамбо, зацепих най-сетне. Разбира се, че знам Glazov и помня и някои от коментарите във frontpagemag. Но името, изписано на кирилица заедно с главЪта, разплискана от различни по вид занимания…. дават ‘резултати’.
  Излизам в профилактика 🙂

 27. everyone else,

  Благодаря ти, огромно “БЛАГОДАРЯ!” приятелю, втрещен съм!
  Че то и като документално-политически трилър се чете, пресъхва ти гърлото! Аз за камарад Трюдо отдавна съм имал само едно-единствено колебливо съмнение- КГБ или ГРУ? Вече е ясно, предвид идейните импулси – КГБ. Много хубави моменти има в текста,много маски (като Лондон Скул) падат, имам и някои възражения, но – блестяща работа!
  Ами излиза, че Станишев си е направо евроатлантик като гледаш такива типове като камарад Трюдо!

 28. Аз съм РУСОФИЛ. # Аз мразя САЩ и запада. # Затова карам Запорожец-костенурка. # Ползвам съветски телевизор Рубин, тежащ 83 кг. # Не пия кафе, кола, уиски – а само квас. # Не нося канадка и дънки, а съветска парцалена ватенка. # Не ползвам западен шампоан – а домашен сапун. # Всичките ми спестявания са в съветски рубли с образа на Ленин. # А децата ми ще емигрират в Сибир, а не в Алясска. # Защото така иска другарката Мая # P.S.: Маината дъщеря е във фашистка Германия, а дъщерята на Лавров има американски паспорт, те обаче не са русофили – но аз СЪМ . . .

 29. И Украйна и България са още в лапите на същото КГБ-зло, но Украйна е по-голяма и мащабите на безобразията са по-големи, а и по-дълго са “строили” комунизъма; т.е. „и с тях и с нас Москва е в труд и бой и Партии велики водят нашия победен строй” . . . Уви доведоха ни до най-дълбоката пропаст, а oт там излизане НЯМА . . .

 30. Лефтистките “интелектуалци” си ги е пазарувал на кило още таваришч Джугашвили (явно е усещал полезността на пиара) – Ромен Ролан, Бертолд Брехт, Бърнард Шоу, танцувачката Айседора Дънкан, Хенри Фонда и щерка му (която прави турнета в Сев. Виетнам и неколкократно предава свои пленени сънародници на виетнамските спецслужби), Пабло Неруда, Пикасо, Гарсия Лорка, Хемингуей – списъкът може да продължи до безкрай, чак до днешните “камарад” Трюдо на EVERYONE ELSE, “камарад” Столтенбер (он же “агент Стеклов” КГБ СССР) и “камерад” Чомский.Дето се вика, такъв е животът.

  Усилията на президента Порошенко наистина заслужават адмирации (както и тези на г-н Инджев и колегите съфорумци). Нормални българи биха се почувствали най-малкото неудобно от това, че в страната ни след 25 години “преход” няма нищо сторено по въпроса. Но къде да търсим нормалност у комун-милицейският ни “елит”? Все пак съм с надежда нещо да се променя в правилната посока, поне поради влиянието на околната среда. Критичният човешки потенциал, който го има в Украйна, липсва у нас, защото просто напусна Милиционерия. Ние тук ръмжим самотно и уморено срещу полит-помиярите, но те са спокойни, защото знаят, че нямаме сили за нещо повече. И продължжават да се блъскат около копаните с цвик – де на ГАЗПРОМ, де на РОСАТОМ, де на нещо друго.

  До “ОТБЕЛЯЗВАМ”:

  Спорът кой е пръв, Маркони или Попов, е решен с определение на Върховния съд на САЩ от декември 1943 г., в полза на гениалния хърватския изобретател Никола Тесла и само няколко месеца след смърттта на последия.Той има патент от 1893 г., докато патентите на Попов и Маркони са съответно от 1895 и 1897 г.

 31. Suvetskite komunisti narichaha germansko-suvetskata vojna “velika otechestvena”,a ne cialata Vtora svetovna.

 32. EVERYONE ELSE, сигурно вие сте направили неволна грешка с твърдението си , че има НЕплатени болшевишки идиоти ? Такова чудо няма , и НИКОГА няма да се случи! Защото и кремълските им сводници все пак не си хвърлят денгите на вятъра.
  А платените , които не са идиоти, знаете как се наричат БЕЗцензурно, нали?!?
  П.П. Колкото до лилитуПлер и неговите пропагадни глупости, че Украйна прибягва до ТОТАЛитарни методи за десъветизация на Украйна в полза на НАЦИоналистическа идеология, която “тласка страната в бездната”.
  То КаГеБисткият слуга назначен от болшевишката RAZIятска олигархия за временно управляващ фюрер на кремълският престол, трябва да погледне собственият си RAZIятски райХ , и да не представя собствените си ТОТАЛитарни , ДИКТАТорски и бандитски “постижения” в реНАЦИоналболшевизацията на RAZIя , като украински прецедент! НО щом лилитуПлер е толкова “компетентен” по въпросите на ДЕсъветизацията може да предложи на “свои” “НЕтоталитарни” закони за ДЕсъветизацията на НАЙ-ТОТАЛитарният и бандитски “строй” в човешката история. И в това ще е нЕГОвият принос в световната история , като – НАЙ-НЕтоталитарният ДЕсъветизатор ДОСЕГА!

 33. ВАСИЛ, вие сте съвсем прав! НО! Но вашите призиви ТРЯБВА да ги насочите към туПлер и неговите платени, направо порУблени слуги в НРБ! ЗАЩОТО ТЕ гледат само и единствено в “героичното” си “минало”, НО искат НЕ само те да си го гледат, и да му се възхищават, НО искат и другите да го правят! И НЕ само това, но и да го оценяват и гледат с техните очи, ослепени от болшевишката им пропаГАДност!
  ТЕ , ТЕ трябва да престанат да гледат в своето ,и съжаление и НАШЕ “славно” “МИНАЛО”!!!
  Освен това след Втората световна война в Германия ниКОЙ от управляващите НЕ е прославял Третият райх, НАЛИ!Даже се срамуват от този трагичен период в собствената си и световната история. Докато туПлер ползва историята на СССР и Втората световна война , като средство за собствената си легитимация , като върховен фюрер на днешната си RAZIя.
  И в НРБ също НИКОГА досега БКП не се извинила за ТОТАЛитарният си колониален КОЛАБОРАЦИОНИЗЪМ към СССР, макар и да има Закон за обявяване на режима й за пресъпен. Има решение на СОС за премахването на МОЧА, който е освен ,че е строен с ДЪРЖАВНИ средства, НО и НИКОГА не е имало допитване до софиянци дали да бъде монтиран в центъра на София! Един чисто ПАРТиен “ПАМЕТник” е поставен в центъра на цялата държава, без никакво съобразяване с всички други ,които не са от БКП, и даже строен с чужди средства!!!
  П.П. ……и все пак МОЧА ТРЯБВА да бъде ПРЕтопен!!!

 34. Към ‘до everyone else’

  Не, не е грешка; има и такива. Ето ви класически случай: американец с дядо в червен памперс ‘from the Old Country’, избягал да кажем от Белорусия в първата половина на миналия век. Внуците му години по-късно ще флиртуват с комунизма при случайно състоял се разговор в парка; ще се опитват да ви убедят, че идеята е прекрасна и дядо им е живял с нея, ама видите ли, историческата реализация е била нещо кофти. За факта, че дядото е избягал не искат да мислят причина. За това, че сте пред тях и свидетелствате за комунизма от първо лице! – няма възприятие. Подканяте ги да мислят, но изведнъж се оказвате нелюбезен и груб; приключват бързо с разговора, който става неудобен и нежелан. Ето ви неплатена форма на нерефлексираща дивотия.
  Между другото, около крамолите по идейния проект за построяване монумент на жервите на комунизма в Отава се появиха многобройни репрезентации на платена и неплатена идиотщина. Ако ги проследите, имате шанс да изградите типология.
  Така че… получавам епизодично поръсване с болезнен ‘Тройной’; да не би пък случайно да забравя факта, че вонята му е проникнала навсякъде в различни степени.

 35. EVERYONE ELSE , това е следствието, а първопричината е в много лични и битови обвързаности и “полезни познанства”. Дори “полезните идиоти”, по Ленин, са в някаква степен зависими ,и намират някаква “утеха” в поднесената им в удобна форма, като за “идиоти”, като комикс, болшевишка илюзия от заинтересованите й поръчители. Предлагат им “лесно”, ерзац “решение”.А такива НЯМА! Дали самите болшевики “вярват” в тях?!? Можеш да обещаеш всичко , като популист и демагог. При това най-циничният от всички преди теб.
  И само “полезни идиоти” ли са били “полезните идиоти”, или са си предплатени такива?!? Това се съдържа в архивите на Коминтерна, за да се държат зависими “полезните идиоти”, докато все още могат да са “полезни”, за КОЙто трябва. Като самата зависимост вече установена първоначално, е самоподдържаща се и без първоначалните парични и други трансфери. Т.е. БЕЗвъзмездна , след определен “първоначален период”.

 36. Към ‘до everyone else’

  По-горе не отричам зависимост. Твърдя, че към този момент има материално независим тип идиот, както в схематично описания по-горе случай. Зависимостта е психологическа. Болшевишката аркадия е предзададена от поколения. Дори и с изтърбушено съдържание, тя е романтично съдържана в роднинския сантимент. Друг момент е, че когато дугиновците седнат на масата и започнат лукаво да душат тези зависимости, нахвърлят картите (вижте по-горе), и когато парите намерят своите дестинации – ще се появят и преки финансови зависимости.
  Но подозирам, че винаги ще има идеални идиоти, абонирани за безплатната версия на КОМИ-КСА (добре го казахте). И те беспорно са вредни по своему.

 37. Търсенето на квалификации каква е България за Русия е безпредметно и безполезно. Държавата ни е проруска, народът като цяло е русифициран в резултат на дългогодишните пропагандни акции.Който не е чел изказванията на Кеворк Кеворкян около празнуването на Девети май в Русия, нека ги прочете. Захлас, простотия, примитивна лоялност към една нецивилизована държава и детинското самопризнание на безсилието й в съвременния свят.
  На никого не направи впечатление, че в поздравителната си реч на парада, президента на Русия не спомена името на победителя. И целия свят тихичко не обръща внимание на този циничен пропуск.

  Може ли Държавния глава на Русия да не спомене държавата, която е победила Германия ( и много други през времето на войната) в името на която победа е този парад. Владимир Путин не спомена и името на Върховния главнокомандващ на съветските войски.

  Допустимо ли е той в качеството си точно на такъв в днешната държава на руснаците да прави такива пропуски.

  Не знае ли, че името на победителя е Съветския Съюз, не знае ли , че името на върховния главнокомандващ е Йосиф Сталин.

  Що за исторически знания притежава този човек , що за историческа и патриотическа отговорност демонстрира пред своя народ и света.
  Да, вярно е че и Съветския Съюз и Йосиф Сталин са покойници, но нима Путин не знае нищо за тях. Етиката и традициите в живота допускат да се споменават и покойници, дори и лоши да са. Споменава държавния глава на противника, а своя не го споменава, все едно че Съветския Съюз не е имал такъв и Червената армия нямала главнокомандващ. Не е ли учил история на Съветския Съюз и КПСС днешния руски президент. Не е ли изучавал Втората световна война. Или поне Великата Отечествена. Хем я споменава много пъти, хем не назова името на победителя. Победената държава я посочи, но победителката не.

  И всеки месец да прави паради Русия, все така сбъркана ще си остане.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.