“Бюст на руския президент Владимир Путин, представен като римски император, беше открит официално близо до Санкт Петербург, предаде АФП.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Идеята за паметника е на асоциацията „Ибрис“, която обединява казаци от Санкт Петербург и която по този начин искала да благодари на президента, че анексирал Крим към Русия.

„Искахме да обезсмъртим Владимир Путин като победител и държавник, който върна Крим на Русия“, каза за АФП ръководителят на „Ибрис“ Андрей Поляков. „Образът на римски император е образ на мъдростта“ и това съответства на „историческата роля на Владимир Путин, който успя да обедини Русия и Крим“, каза още той.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Бюстът представя Путин с тога и е изваян от синтетичен не много скъп материал, който имитира бронз.

Творбата е дело на скулптора Павел Грешников и е висока 50 см.

Тя беше открита в село Касимово на 20 км северно от Санкт Петербург на терен, собственост на асоциацията „Ибрис“.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Десетки души, облечени в традиционни казашки одежди присъстваха на церемонията.

Първоначално елитни кавалери на царистката армия, през вековете казаците се обединиха в общности, присъстващи в различни територии на руската империя.

В Санкт Петербург и околностите му живеят около 700 потомствени казаци.

Действията на Русия за присъединяване на полуострова бяха осъдени от много страни. Анексирането на украинския полуостров през март 2014 г. и подкрепата от страна на Москва на сепаратистите в източната част на Украйна доведоха до безпрецедентно, след края на Студената война, влошаване на отношенията между Запада и Русия, подложена на тежки икономически санкции, припомня АФП”.