Властта се кани да крие със смокинова зеленина монументалните срамотии на комунизма

Вертикална озеленена стена с резервоари, помпи и много цветя ще скрие 12 метра от 35 метра високия паметник “1300 години България” пред НДК. Системата ще е с дължина 70 м, като целта й е да запази столичани от рушащия се монумент и да се впише в парка, чието обновяване вече тече. Това заяви за OFFNews зам.-кметът по екология Мария Бояджийска.

Причината да се пусне покана за проект за зелената система е фактът, че решението паметникът да бъде премахнат отново се обжалва и не е ясно кога ще се стигне до демонтирането му, обясни Бояджийска. В края на февруари 2015 г. министърът на културата Вежди Рашидов се противопостави на местенето на монумента и се обяви за възстановяването му.

По думите на Бояджийска основната цел на новия проект на стойност до 240 000 лева е сигурността на хората и най-вече на децата. И красивия вид на цялото пространство.

Няма как да сложим около монумента строителна ограда, категорична е Бояджийска. Тя обясни, че след като се вземе окончателно решение за съдбата на паметника на арх. Валентин Старчев, “зелената стена” може да бъде преместена на друго подходящо място, включително и като шумоизолиращо съоръжение.

 

Такаа…Да прогледнем сега какво се крие зад тази „зелена стена” на безсилието.

До днес знаехме, че безсилието на управляващите ражда (не само чудовища)…комисии.

Когато не искаш да си признаеш, че не желаеш или не можеш да решиш един проблем, създаваш комисия, която да „мисли”, т.е. да отлага решението, за да не затруднява властта. До следващо нареждане от по – високата инстанция.

В този смисъл решението със „зелената стена” е по своему „гениално” интерпретиране на богатия управленски опит в отлагането на решенията в нашата бедна България. Но не е уникално. По същия начин по времето на любимия на Бойко Борисов негов кумир Тодор Живков криеха циганските гета в нашата столица с ограда от тараби. Трамвай № 3 за квартал „Захарна фабрика” например пътуваше дълго покрай тази опаковка, на която и Кристо може да завиди за нейния размах.

Като споменах Кристо, трябва да му отдадем дължимото. Най – вероятно хрумването грозотията на комунистическото монументално наследство да бъде поприкрита със смокинов лист е заимствана от него в технологично отношение. Не е шега работа: 12 метрова ( зелена) стена е това. Мащабен камуфлаж с елементи на артистичност!

Ако трябва да съм справедлив, това не е първият случай, когато мързелът кара човека да мисли иновативно, креативно и изобщо – обратно на онова, което се смята за примитивно.

Щеше ли мързеливата западна цивилизация иначе да изобрети прахосмукачката, която да замести добрата стара метла- същата, която би трябвало да измете онези, които са я яхнали с обещанието, че ще ни отърват от вещи(ци)те на миналото.

Да се готви 33 метровия Монумент на окупационната червена армия ( МОЧА). Още не се е родила смокиня, която да отгледа листо за прикриването на този върховен срам.

Решението за зелено прикритие на родната българска срамотия пред НДК навежда ( не само преклонената ни главица, но и) на мисълта, че върховната съветска ерекция над изнасилената българска земя също може един ден да бъде напъхана в благовидни гащи, чийто цип дейците на Петата колона разкопчават сладострастно всеки път, когото искат да ни напомнят за своята разюзданост чрез някой свой празник.

 

 

16 мнения за “Властта се кани да крие със смокинова зеленина монументалните срамотии на комунизма”

 1. Здравейте, г-н Инджев,

  Следя един архитектурен блог, където разглеждат въпросните паметници (1300 години БГ и МОЧА)изваждайки ги от политическия контекст и са на коренно противоположно мнение от вас. Би ми било интересно как бихте коментирали статиите им, ако имате време да ги прочетете разбира се. Тяхната позиция също е интересна и съвсем не лишена от смисъл.

  Ето и сайтът – http://provocad.com/

 2. Въртят, сучат и пак го докараха до обществена поръчка, щото има още хляб в този паметник. А да изпълнят решението на общината от миналия век за премахване на МОЧА, там нееее. Пасола е против.

  ПП: Момето за 7-8 години в София трябваше да научи, че В. Старчев не е архитект, ама калинките толкова могат.

 3. Иво не този паметник ми е големия дерт? Мен много ме дразни другия паметник на ЛЪЖАТА, този на Съветската армия !!! Той трябва да бъде изметен час по скоро от центъра на София !?!?!

 4. Браво, Иво, особено последното изречение трябва да се изучава в класовете по българска литература в университетие.
  Днес получих Течна Дружба 3 и очаквам с нетърпение да я чета.
  Поздрави на всички редовни форумци, Стамбо, Павел Тинков, Everyone Else, Д. Савова и всички българофили тук. Нямам много време да пиша често, но редовно чета всички статии и коментари.

 5. ‘Властта се кани да крие със смокинова зеленина монументалните срамотии на комунизма’ –
  Изключително заглавие!!!

 6. Тръгнах след линка на г-н Симеон Топалов – въпреки, че поканата беше за г-н Инджев.
  Следя публикуваните в интернет позиции по паметниците. Често носят алюзии към Пиер Нора и В. Бенямин, последните на места кавалерски загръщат вакуума на говорещия.
  Нима епистемологичните постмоди в историята и историографията са успели напълно да наритат под масата Леополд фон Ранке с неговото обективизиращо усилие към историята ‘wie es eigentlich gewesen’?
  Та все една троха от тази пожелателност трябва да е останала незабърсана някъде.

 7. Г-не, Комунистите ще докарат вода от 9 дерета, само и само да изпълнят поставените им задачи от тяхната истинска родина – Кремъл. Един Огромен “паметник” в центъра на Българската столица не може да бъде място за спомен и за сблъсъци на мнения. Това е прекалено Нагло! На нас не ни трябват безкрайни спорове, докато Крадците Крадат! На България и трябва Свобода, Хоризонт, Чист въздух лишен от смрадта на Комунистическата Сган!
  Ако някой много държи да си прахосва времето в спорове и спомени има клубове, музеи, кръчми но не Центъра на София !!! Центъра на София не може да място за спорове и раздори !!!

 8. 1901г.за издигане на паметник на Царя Освободител се създава комитет-руския посланик,кмета на София,Ст.Заимов,Христо Попов,Александър Людсканов-зет на Драган Цанков,Лазар Стоянов,Хр.Басмаджиев,Ив.Х.Н.Бобевски инженер,Ст.Сарафов архитект,Н.Лазаров скулптор,художниците-Ант.Митов,Ив.Мърквичка,скурпторите Марин Василев и Борис Шатц.В конкурса участват скулптори от Франция-9,Италия -5,България-3Чехия-2,Германия-2,Русия-2,Швейцария-2,Австрия-1,Унгария-1,Дания-1,Португалия-1,Шурция-1,Холандия-1.Жури на конкурса-Антонен Мерсие,професор,Парижка академия на изкуствата,Еторе Ферари,професор,Римска художествена академия,Роберт Р.Бах,професор,Петербургска худ.академия,Н.С. дьо Еммер……..Къде бяхме,къде сме сега другарю Топалов след 124г,а?Това беше целта,да направят българите безпаметни,за да може такива като вас да пишат,каквото им скимне,да манипулират,да вилнее простотията!Ах ако имаше 50 журналисти като Инджев,ама няколко птички трудно правят пролет!

 9. Жестоко!Думите се забиват като гвоздей в съзнаниета,че принадлежа към нация,която се управлява от страхливци,бездарници,безхаберници …и нямам думи.Наистина няма смокиня която да има листо да покрие нашите срамотии.След всичко,което се изговори за Втората световна война,окупацията на България от чужда/съветска /армия,да изградиш паметник на тази армия и да продължаваш да му се кланяш-трябва да си кретен.Управляващи,спрете да кретенясвате нацията.Махнете този паметник.За Моча става дума.
  Подхвърлят списъци на хора последно контактували с Цветан Василев.Сякаш става въпрос за венерическо заболяване,спин или ебола.Даите пътя на парите ,а не само на контактите.Не ни правете на луди.Психиатрите да започнат от прокуратурата,Ц.ВасилевФинансовите институции с контролни функции на банката и ако не влязат в затворите ,да посетят лудниците.Там им е мястото.

 10. Цитирах по памет,но си направих труда да намеря бр.3 от март 1901г.на Списание на българското инжинерно архитетурно дружество,което е посветено на паметника.Определят се 4 награди,които са спечелени на 7 октомври 1900г.-Арнолдо Цоки,втора награда-Густав Еберлайн,трета-Антонен Лару,четвърта Франтишек Роус.Сега ще помоля г-н Топалов да пише как,кога,какъв конкурс,каква публичност,какви пари са платени за конкурс и изпълнение,кои са членовете на журито….. на МОЧА?Стига с тези махленски тактики-“четох в един архитектурен блог”,кажете къде и как се казва,да прочетем и ние?Топалов,няма ли селскостопански дейности,та си губиш времето да четеш архитектурни блогове?

 11. Първо този така наречен “ПАМЕТник” , както и другият – МОЧА, не са ОДОБРЕНИ с референдум от софиянци. Освен това това са ЧИСТО “ПАРТийни” “ПАМЕТници” на една ПРЕСТЪПНА КОЛАБОРАЦИОНИСТКА и колониална банда, обявена със специален ЗАКОН за такава, също както NAZI-зма в Германия и другите държави по света.
  Но едва ли номенклатурните “професионални” КАДРИ , като рашидов и начальника му са дочули за съществуването на такъв закон , осъждащ тяхната “ПАРТия”-“кърмилница”, която ги е “откърмила” до сегашните им “постове”, за организирана бандитска шайка , подлежаща на преследване?!?…
  Освен това “ПАРТийните” “ПАМЕТници” са строени с НЕпартийни,ДА, неПАРТийни “държавни” средства от бандата БКсП, и следователно всеки може да подаде иск към “държавата” за възстановяване на отнетите му от “държавата” данъци за строежа на “ПАМЕТника” МОЧА, другите ИМ “ПАРТийни” “ПАМЕТници”, с многогодишни 60-годишни лихви.
  И тъй като последователите на бандитската шайка БКсП, няма да спазят закона ,който ги обявява за престъпни, ТРЯБВА да се предложи в ЕС всички страни да приемат такива лустриращи закони за большевизма, както тези за NAZI-зма. Защото да се разчита на “добрата воля” на “народната власт” в днешното НРБ, без външен натиск е кауза пердута! Най-добре е натискът да е финансов , защото “идейните борци” от БКсП разбират само от такъв, макар и да се титулуват “ПАРТийци”!
  П.П. …. МОЧА ТРЯБВА да бъде ПРЕтопен!
  ВСИЧКИ ШАЙКОзащитни СТЕНИ, СЪЩО! НЕ на НОВИте шайкови СТЕНИ в Европа , и по света, строени от СЪЩИТЕ болшевишките ШАЙКИ!

 12. Към СИМЕОН ТОПАЛОВ:
  Драги господине,
  писнало ми е от “полезни идиоти”, прикрити зад “смокиновия лист” на мнения, “извадени от политическия контекст”! Аман от “безпартийни комунисти”!
  Само за сведение – нищо не може да се извади, изолира, да заобиколи, да игнорира, да прескочи политическото, просто защото “политическо” ще рече “обществено”, а сапиенсът е зоон политикон!
  Стига псевдоинтелектуални и “експертни” лигавщини!

 13. Точно така, приятели, повече никакви “романтични погледи” и компромиси към всички, които живеят и се опитват да реставрират в някаква степен тоталитарното ни минало! Комунистическата им закалка, подсилвана и днес с рублена подложка ги кара да действат безпардонно, нахално и антибългарски. Такива хора не могат да постъпват човешки и демократично, а ще ни тласкат непрекъснато към съветската бездна, използвайки всякаква мимикрия и демагогия. Не можем да прогресираме, ако не сме затворили тази най-мрачна страница от историята ни, така както направиха с тоталитарното си минало народите на Германия, Италия, Испания, Португалия, Полша, Чехия и дори прибалтийските републики. Вместо да вземат пример от Украйна, тези хора продължават да пригласят на путиновата пропаганда. Много ме развълнува откритото писмо на младата бесарабска българка от Болград, Оля Константинова (публикувано в “Кафене.нет” и “Фактор.бг”), към организаторите и участниците в митинга пред Украинското посолство в София на 17.05. Нека си припомним отново съвета, който отправи към българите руската дисидентка Валерия Новодворская: Освободете се от съветските паметници и се пазете от путиновите колонизатори!

 14. .500 S&W : Благодаря, радвам се като се появиш; пиши когато можеш!

  ps: Павел Тинков отличен стрелец както обикновено. Точно и ясно. Аз влязох в парадигмата на заобиколното говорене, но в такива случай не е подходящо.

 15. Благодаря на АНА МАРИЯ за архивната справка!
  А това с поръчковите ‘творби’ и задължителните годишни откупки на СБХ беше най-сигурната политика да се кастрира всяка възможност за истина в изкуството.

 16. Za razlika ot umstvenite vazmojnosti, glupostta e v neogranicheni. Umopomrachitelni predlojenia za tozi
  komunisticheski monument.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.