Въпроси към Вашингтон поради липса на отговори от София

Призовани сме да се възползваме от свободата на словото в САЩ и този шанс не е изпускане.Защото в България нямаме големи шансове да получим отговори за корупцията в собствената ни страна, за която във Вашингтон знаят повече и правят нещичко.

Вижте най-напред за какво бихме могли да попитаме официалните представители на САЩ.

САЩ блокират корумпирани български и румънски държавни служители
Kafene.net


Бивши и сегашни правителствени служители от Румъния и България имат забрана за пътуване в САЩ заради корупция, съобщи зам.-помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий в американския Конгрес.

Американското посолство в Букурещ потвърди, че редица румънски официални представители, обвинени в корупция, имат забрана за влизане в САЩ, съобщи в. “Ромъния либера”.

Хойт Ий направи това изявление в рамките на изслушване в подкомисия на Камарата на представителите за оценка на рисковете в бъдещите отношения между САЩ и Унгария.

Изслушванията се състояха в контекста на влошаването на тези отношения, предизвикано от авторитарния уклон на правителството на Виктор Орбан и от решението на Държавния департамент да забрани достъп до САЩ на шестима унгарски официални представители, сред които е на ръководителката на унгарската данъчна служба Илдико Вида, пише в. “Ромъния либера”, цитиран от БТА.

На изслушването Хойт Ий бил запитан дали САЩ не прилагат различен стандарт към Унгария в сравнение с Румъния и България.

Отговорът на Хойт Ий бил, че не може да става дума за различни стандарти при положение, че съществуват “бивши и настоящи румънски и български правителствени служители, които са получили забрана за пътуване в САЩ заради корупция”.

“Ромъния либера” посочва, че изявлението на представителя на Държавния департамент е новина, тъй като до момента се знаеше само за един случай на забрана – за бившия премиер-социалдемократ Адриан Нъстасе.

Според “Ромъния либера” румънското правителство е длъжно да поиска официално да бъдат огласени имената на отговорните румънски представители, които са получили забрана за влизане на американска територия.

А сега вижте как и кого точно бихме могли да попитаме на 26 май 2015г.

Посланик Марси Рийс ще отговаря на въпроси във Фейсбук

20:20 | 20.05.2015

Ако имате въпроси към посланика на САЩ Марси Рийс, може да ги зададете до края на работния ден в петък на страницата на американското посолство във Фейсбук, къдто ще бъдат дадени и отговорите.

Инициативата бе обявена в сряда:

“От днес до петък, посланик Марси Б. Рийс ще отговаря на вашите въпроси на Фейсбук страницата на Посолството на САЩ. Ако искате да чуете мнението на посланик Рийс по теми, които ви вълнуват, може да задавате своите въпроси на български или английски до края на работния ден в петък под настоящия пост. Посланик Рийс ще отговори на вашите въпроси до края на деня във вторник, 26 май.

Очакваме с нетърпение вашите въпроси!”( Медиапул)

9 мнения за “Въпроси към Вашингтон поради липса на отговори от София”

 1. Инициативата е чудесна,но защо в края на мандата на посланик Рийс,а не в началото?

 2. Още ми става смешно като си спомня как преди няколко години г-н Румен Петков заплашваше със съд, след като не получи виза за САЩ.

 3. Списъка, дайте българския списък!!!

  Иначе съм 100% солидарен с колежката АНА-МАРИЯ. Пък и нямам Фейсбук-профил…

 4. Има няколко запитвания (освен моето) към посланик Рийс да назове кои са тази наши хубавци, на които се забранява да влизат в САЩ. На всички посолството отговаря с еднакво съобщение:
  “Визовите данни са поверителни, според законите на САЩ. Посолството не обсъжда подробности по индивидуални визови въпроси. Държавният департамент е установил, че някои български и румънски граждани не отговарят на изискванията за издаване на виза възоснова на осъдителни присъди за престъпна дейност, включително участие и получаване на облаги от корупционни схеми.”

 5. Уважаема г-жо Нанси Риис,
  Бихте ли назовали имената на онези български граждани,които нямат право да влизат в САЩ?Досега не съм видяла официална реакция от страна на М-во на Външните работи на България.
  И още един въпрос – какви постъпки трябва да направя,за да посетя САЩ.Обикновен български пенсионер съм,нямам близки в САЩ.Просто имам една мечта – да пътувам по Road 66 .
  Blagodarq

 6. Не си губете времето да питате посланик Рийс на кого са отнели визите. Това е все едно да питате за здравния статус на някого. Бройката е достатъчна да се знае, че в правителството/парламента например има 15 души с отнети визи поради съмнения за корупция. Сега ще се започнат едни искания за доказателства и т.н. – за тях е достатъчно, че се съмняват. Иначе инициативата е добра и ако се задават смислени въпроси, между редовете могат да се прочетат/научат интересни неща. Иначе българското общество като се интересува кои са корумпираните му политици, да си ги намери само, а не да пита посолството на САЩ. Сякаш не си ги знаем!

 7. Това е много голям проблем. Основното изискване за отпадане на визовия режим е нивото на отказаните туристически визи да е под 3% за предходната фискална година, а у нас непрекъснато се увеличава.За 2013-та е над 15%.Крайно време е обществото да прояви нетърпимост към корупцията, защото става заложник на шепа крадци.
  Апропо, затова ли напоследък Боко и антуража му са все в Катар, където никой не ги чака.
  Списъка на българите сигурно няма да излезе, ама на румънците ще стане причина за нови разследвания от прокуратурата.

 8. Според мен визите за САЩ не трябва да отпадат.
  Защото те са един от лакмусите кой кой и в България.
  И защото предпазват самите САЩ от боклуци, които сега стигат само до Варадеро.
  Преди две години срещнах един такъв българин в Сан Франциско – почитател на др. Обамич. Защото парите на богатите трябвало да се вземат чрез данъци и да се дадат на готово на бедните, които ги мързи да работят.

 9. То и от ЕС имат много дълъг списък с доста повече имена , но засега ги крият зад общото неодобрение за Шенген. Но местните тикви все още се чудят защо все още не ги приемат там?!? Сигурно от ЕС требва подробен забранителен списък да им изпратят , за да проумеят защо скоро няма да видят Шенген. Същото правят и САЩ, като отказват да вдигнат визите за месните кратуни. Но за да проумеят нашите примитивни властвуващи требва директно да им се предостави подробен поименен списък , защото те даже и не подозират , че сигурно също фигурират там?!?
  П.П. И за да е ясно на всички в НРБ , защо все още им требват шангенски и американски визи ,и все още имат всички черен печат за Шанген и САЩ, требва списъците да се публикуват на сайтовете на ЕС и САЩ. Още повече , че сме в предизборна ситуация.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.