Тактически американски ход може тактично да помогне в стратегическита битка за освобождаване на България от съветския пропаганден плен

В Украйна и по повод руската агресия там САЩ превъзмогнаха наследеното от времето на антинацистката военна коалиция със СССР западно неписано табу по отношение на тълкуването на преплетените пътища на националсоциализма и болшевизма. Днес сме свидетели как американски военни инструктори продължават да обучават украински части въпреки острите руски възражения и въпреки руската пропагандна теза, че в Киев били на власт „фашисти”.

Припомням, че в противопоставянето на кремълската опорна точка за уж властващия украински „фашизъм” се включиха много еврейски организации от Украйна, Израел и САЩ. Самата Русия направи грешката ( в очите по политически зрящите) да обвини Израел в намерение да въоръжава Украйна и така изпадна в остро логическо противоречие с твърденията си , че в Киев управлявали „фашисти”. Няма идиот на света, който да повярва, че Израел би въоръжавал „фашисти”- освен ако този, който го твърди, не е обезумял кремълски проповедник.

В Украйна вече действа закон за декомунизацията и десъветизацията.

По силата на този приет от законно избраните украински народни представители ( припомням също- нито една от партийките от крайнодесния спектър не прескочи парламентарната бариера), ратифициран от законно избрания президент Порошенко ( с когото Путин беше принуден да се здрависа публично в Минск миналата година), украинските патриоти, сражавали се срещу руския болшевизъм, са реабилитирани и получават заслужено признание, независимо от факта, че в Москва продължават да ги ругаят като „фашисти”.

Каква е разликата тогава между украинските и българските патриоти от движението на Горяните, които с оръжие в ръка са се противопоставяли на съветската окупация и гарантираната от нея диктатура на българските марионетки на Москва? Нима на Запад не знаят, че тъкмо смазването на тяхната въоръжена съпротива след цели 10 години отчаяна борба е конкретната причина за издигането на огромните просъветски монументи, като тукашният в центъра на София, открит от запътилия се към личната си диктатура, току – що избрания с благословията на Кремъл за Първи секретар на ЦК на БКП Тодор Живков на собствения му рожден ден на 7 септември 1954-та?

Време е да си поискаме толкова дълго отлаганата открита подкрепа на Запада срещу съветизацията на България. И да обвържем въпроса с темата за това кой какъв съюзник е в двустранния процес на съюзничеството. Ако от нас се очаква да сме искрени и всеотдайни съюзници, защо да не очакваме и ние повече искреност и поне една малка стъпка напред в демонстрирането на разбиране по отношение на българската специфика?

България днес също е нападната от Русия, както и Украйна, но „само” пропагандно. Можем ли да разчитаме на нещо повече от вербални декларации за солидарност пред лицето на руската заплаха?

Русия днес е стъпила на територията на войната за умовете и сърцата на българите върху лъжите и митовете от миналото. За да се противопоставим, трябва да воюваме на тази територия и ние. Принудени сме. Друг не може да свърши тази работа вместо нас. Но можем да си поискаме законната солидарност на съюзниците, ако те са искрени в твърденията си, че ни подкрепят в неравната конфронтация с руското проникване в България.

Разбираемо е, че Западът не може да използва бруталните средства на руския подход в тази война. Вероятно в Лондон и Вашингтон също не е лесно да нарушат десетилетното си мълчание за съветската окупация на България, която те не приемат през септември 1944-та и дори се опитват да предотвратят чрез преговорите с българския пратеник Мушанов в Кайро в навечерието на съветското нахлуване отвъд Дунав. В името на по-голямата цел тогава, каквато е разгромяването на общия нацистки враг, западните съюзници преглъщат вероломството на Сталин, който си присвоява „правото” да окупира България.

Днес, както виждаме от примера с Украйна, светът е различен. Някои от някогашните табута, наложени от необходимостта от съобразяване с победоносната Москва, отпадат под напора на събитията, причинени от… Москва. Но съветската символика продължава предизвикателно да стърчи предизвикателно над България с претенцията, че била легитимна част от общата съюзническа история. Само в такъв контекст Кремъл си „спомня” за съюзниците, които продължава да употребява за легитимиране на днешните си цели.

Какво могат да направят нашите днешни съюзници?

Ето една идея, която може някому да прозвучи „провокативно”, но би могла да бъде осъществена именно като малък съюзнически жет от голямо значение за българската отчаяна съпротива срещу днешната руска пропагандна война, стъпила на съветска монументална основа.

Да, разбираемо е, че САЩ избягват да вербализират евентуална симпатия по въпроса за премахването на съветската монументална символика в България, която изопачава историческата истина и служи за опорна точка на днешната руска пропаганда. Но ако решат да приберат на територията на посолството си в София двуметровия паметник на загиналите американски пилоти, това ще е малка стъпка назад, измерена с броени метри, но голяма крачка напред в подкрепата на българите, които искат да се демонтира монументално съветско наследство.

Едно такова действие, без непременно САЩ да влизат в обяснителен режим, ще бъде силен сигнал за солидарност с невъоръжената съпротива на днешните българи и малка компенсация за факта, че въоръжената съпротива на българите срещу комунизма остава излъгана в надеждите си за подкрепа срещу въоръжената от СССР Петата колона в България, продължило почти до средата на 50-те години на миналия век.

На конференция в София на 19 май американският генерал Джоузеф Ралстън даде пример за провала на комунизма с контраста между изостаналостта на комунистическия север и проспериращия юг на Корейския полуостров. Абсолютно вярно! Изкуших се на място да го репликирам с българския пример по аналогия ( как можеше да изглежда днешна България), но реших да го запазя за своето обмислено предложение в този текст, поради което посветих изказването си „само” на няколко примера от наша действителност, наситена с победи на руската Пета колона над днешната българска независимост.

И България можеше да е на нивото на Белгия или Холандия днес, ако не беше попаднала в лапите на онези, които послужиха като модел и вдъхновение за севернокорейския комунизъм. Трудно можем си обясним и сега защо американските момчета бяха изпратени да воюват срещу азиатския комунизъм, но не и тук. Десетки хиляди от тях дадоха живота си за днешна просперираща Корея, но не бяха пожертвани ( не че са били длъжни да умират за нас) за нищо подобно за някаква си европейска България, в която въоръжената съпротива на Горяните бележи връх именно с надеждата, че ще получи подкрепа от Запад. Съветските гиганти на монументалната пропаганда са издигнати през 1954 г.в България като триумф на режима по повод тази смазана надежда.

Не може да бъде ревизиран или „подсладен” горчивият за всеки българин факт на англоамериканските бомбардировки над София, подстрекавани от самия Сталин, разбиращ, че така се бомбардира и подкопава бъдещото влияние на западния демократичен свят в България в полза на неговите планове за окупация на България. Двуметровият паметник на пилотите, микроскопичен спрямо съветската символика, може обаче лесно, без излишни демонстрации и с голям ефект от това да бъде оттеглен с достойнство зад оградата на американското посолство. Така, с едно много малко усилие, ще бъде изтеглено „килимчето” на съветско – руската пропаганда, а българските патриоти ще получат мощен сигнал за солидарност в борбата срещу нея.

Както е известно, днешната проруска пропаганда нахално поставя знак на равенство между в паметта за реално загиналите американски пилоти и огромната по своите мащаби съветска монументална доминация над евроатлантическа България, стърчаща тук без реално да е имало съветски жертви, паднали от българско оръжие.

Предлагам да поискаме този жест от нашите съюзници. Това е молба на приятели и съюзници към приятели и съюзници с малко да помогнат много.

Агресивните павиани ( като мнозина тук наричат по форумите в интернет кресливите кремълски пропагандатори) могат да си припишат подобен тактически ход като своя „победа”. Но такъв писък е поносимо малка цена за стратегическата цел, на която ще послужи крачката назад. Българските приятели на евроатлантическата ориентация на страната ще разберат истинския смисъл на жеста, а самият Кремъл няма да може да възрази срещу лишаването на неговите слуги от любимата им опорна точка за тяхната информационна война срещу западната ориентация на България.

Ако Западът можа да преглътне руското вето срещу „фашистка” Украйна без тя да е част от ЕС и НАТО и да я подкрепя така безрезервно днес, защо да не може да превъзмогне и старата си позиция на мълчаливо приемане на съветското доминиране в България, която може да е била целесъобразна за своето време, но дава безобразно предимство за спекулации на агресивната руската политика срещу евроатлантическа България в днешно време?

 

 

 

 

24 мнения за “Тактически американски ход може тактично да помогне в стратегическита битка за освобождаване на България от съветския пропаганден плен”

 1. “Русия… обвини Израел в намерение да въоръжава Украйна и така изпадна в остро логическо противоречие с твърденията си, че в Киев управлявали „фашисти”. Няма идиот на света, който да повярва, че Израел би въоръжавал „фашисти”- освен ако този, който го твърди, не е обезумял кремълски проповедник.”

  ………

  Не остава друго, освен да цитираме знаменитото изречение от филма Диамантената ръка: “Если человек идиот, то это надолго”.

 2. …защо са се провалили преговорите между Мушанов и англо-американците, сигурно пак Сталин ги е провалил?

 3. “Американски коментатор: Обама призна поражението си за Украйна”

  http://www.blitz.bg/news/article/338095
  ========================================

  С този президент не чакайте паметника на американските пилоти да мръдне даже с милиметър! 🙁
  Ще почакаме още година и половина,да дойде некой по-вчасов хамериканец. 🙂

 4. Към т.н. “нинджев”:

  Просташките ти псувни, които нямам намерение да публикувам, са достатъчна причина да не ти отговарям, но понеже ми вдигаш топката, те пращам да четеш книгата ми, в която има достатъчно доказателства как точно Сталин торпилира преговорите, нареждайки включително на своя посланик да се крие като мишка от англоамериканците.Простащината ти върви ръка за ръка с невежеството и това още веднъж доказва, че невежеството е в основата на русофилщината- агресивна, като твоята или просто тъпа поради незнание.
  И не се обаждай втори път, няма да те огрее…

 5. Съветските паметници трябва да се отстранят безусловно от центровете на българските градове. Те нямат място там. Това са паметници на окупатори!!!

 6. Г-н Инджев, може и да не е вярно но по БНТ преди около 2 години пуснаха документален филм, как преди края на “втората световна война” Чърчъл е направил два опита да влезе в Сърбия и България но Рузвелт не се бил съгласил поради договорка със сталин.

  Може би наистина е време американците да се реваншират на България. Бог вижда всичко. По негова воля падат и се издигат цивилизации. Раждат се и умират Царе и Тирани. Дано види в нашия народ нещо или някой, заради което да ни спаси и освободи! Затова искам да помоля Българите, Вярвайте и се Обичайте! Другото не е от Бога!

 7. Следващият Президент – републиканец ще постави Русия на мястото и. Пак ще има рязане на ракети и подводници като преди двадесетина години.
  Това ще бъде и краят на МОЧА, Альошата и прочее съветски боклук.

 8. “В Украйна вече действа закон за декомунизацията и десъветизацията.”

  С това трябва да започнем.
  Плюс лустрация и без давност за тоталитарните престъпления.

 9. Току що прослушах телефонния разговор в ефира на Коритаровата “Свободна зона” с бившия офицер от КГБ Олег Гордиевски. Темата на разговорът беше действието на Русия към и в Република Македония. Обяснявайки намеренията и начинът на действие за осъществяване на руските имперски амбиции на Балканите при конкретната ситуация в Македония, Гордиевски се обърна и към българската аудитория: “Както в Македония, така и в България работи огромна руска шпионска агентура. Очаквайте бъдещи провокации! Успех срещу това зло за двете страни ще има ако правителството и народа им разберат какво стои срещу тях. Скоро в Македония ще разберат, че срещу тях стоят агресори и убийци, а не братя.”
  Признавам, че не съм проверявал личността Олег Гордиевски и от къде се обажда, но ме впечатли и проукраинската му позиция относно конфликта там. Надявам се, че с подобни коментари, идващи от руснаци, би се поразведрил замъгления мозък на нашите съграждани. Това е и причината да го споделям. Дано има и кой да чуе Иво отново!

 10. —————————————-

  НАБЛИЖАВА 24 МАЙ, СВЕТЛИЯТ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА !
  БЪЛГАРИ, ЧЕСТИТ ДА ВИ Е ПРАЗНИКА НА БЪЛГАРСКИТЕ БУКВИ !
  —————————————-

  …БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА е създадена от БЪЛГАРИ за БЪЛГАРИ и за всички хора, живеещи в БЪЛГАРИЯ. Именно с БЪЛГАРСКИ БУКВИ сега пишат близо 300 милиона. Те ползват БЪЛГАРСКА ПИСМЕНОСТ, а не черковнославянска писменост.
  Никога, никъде по света не е съществувал черковнославянски народ, за да има понятие черковнославянски език и писменост.

  … историческите източници ни откриват , че руснаците не са славяни, а са варяги и че ние, българите, имаме малко славянски гени (ако изобщо имаме),

  …- През 893 г. Българският Цар Симеон Велики, обявява Писмеността и Езика на братята Кирил и Методий за официални Език и Писменост на Българската държава и Църква!

  …колкото до съхраняването на писмеността – в старата българска администрация освен другите титли е имало и длъжността КЪНИГАЧИЯ – БИБЛИОТЕКАР в превод. Ако не е имало книги и то много, откъде е дошла тази длъжност !?, а и самата дума “книга” е старобългарска, така че за каква “славянска” азбука изобщо може да се говори – освен това, защо учениците на Кирил и Методий идват в БЪЛГАРИЯ, а не отиват някъде в горите на север в несъществуваща територия – русия – отговора е лесен – тогава НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛО ПОНЯТИЕТО РУСИЯ, НЯМА ДЪРЖАВА – РУСИЯ !
  ИВАН ГРОЗНИ ОБЕДИНЯВА ТЕРИТОРИЯТА НА НЯКОЛКО ОБЛАСТИ, НАРИЧА ГИ РУСИЯ И СЕ ОБЯБЯВА ЗА ТЕХЕН ЦАР ЕДВА ПРЕЗ 1547 ГОД.
  Свещената Римска империя признава Русия като държава и царската титла на Иван Грозни през 1576 год., което значи, че:
  ДЪРЖАВАТА РУСИЯ СЪЩЕСТВУВА ЕДВА от – 539 години.
  ПРЕЗ тази 1576 година БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е на 895 години !
  …Като заговорим за БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА и проследим пътя ѝ в светлината на цялата българска история…и до наши дни се вижда ръката на руските фалшификатори. Фанатичните мужици умират от яд и завист и по най-тъпия начин не признават и никога няма да признаят пред света или дори пред себе си, че са получили И ЕЗИК, И КУЛТУРА И ПИСМЕНОСТ ОТ НАС – БЪЛГАРИТЕ.
  От нас българите се изисква да обявяваме на висок глас пред света, че ние БЪЛГАРИТЕ сме създали БЪЛГАРСКА ПИСМЕНОСТ, НА КОЯТО ДНЕС ПИШАТ МНОГО НАРОДИ. Това е наше БЪЛГАРСКО ЗАДЪЛЖЕНИЕ !

  Свидетелства на руски учени – изследователи на корените на руската писменост и книжовност :

  – Руският учен С. А. Никитин в предисловието си към книгата И. В. Сахаров, Болгария, М. 1976, с. 5 пише: „Руският народ никога няма да забрави, че писмеността си, на която да създава своя – руска литература той е получил от България в онова време, когато руска литература и писменост още не са съществували”.

  – Световноизвестният руски медиевист Д. С. Лихачов в труда си „Развитие на руската литература Х-ХVІІ в., Ленинград 1937, с. 37 ” ( През Х век руска литература няма, защото няма Русия, като понятие ) В битността си на изследовател на средновековната руска литература Д. С. Лихачов отбелязва: „Чудото се обяснява обаче не само с гениалността на Кирил и Методий, на които се е отдало да създадат азбука, правопис (ортография), но и на основата на българския – великолепен, субтилен литературен език, способен да изрази най-сложните отвлечени идеи. Чудото се обяснява най-вече с това, че българският народ се е оказал способен да възприеме това. А способността за възприемане се е възпитавала у българския народ, защото България отдавна е била територия на велики култури и е била в съседство с тези просветени народи на тогавашна Европа”.

  В България се развива християнска култура, която спомага за приобщаването и утвърждаването на южните и източните славяни към православната цивилизация. Един от големите български приноси в това отношение е християнизирането на Киевска Рус. (Много преди още Русия – като държава да съществува)

  …Истината е една и тя е, че когато е имало и българска писменост и българска държава и българска писмовна школа, не е имало никаква славянска държава, не е имало русия, а е имало само славянски племена. Когато векове по-късно, княз Святослав Киевски подло навлиза в България, подкупен от византииците и удря в гръб българската армия, на излизане от България ОТКРАДВА и изнася над 1000 /хиляда/ волски коли с книги, църковна утвар и одежди от разгромените български манастири и църкви.
  Русите приемат два пъти християнството – веднъж от българите и по-късно, по политически причини – от ромеите, така че ако не е била БЪЛГАРИЯ сега и русия да я няма.

  БЪЛГАРИЯ ДАВА БЪЛГАСКАТА АЗБУКА НА БЕЗПИСМЕНАТА РУСИЯ !
  БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е БЛАГОДЕТЕЛ, КРЪСТНИК И СЪЗДАТЕЛ НА РУСИЯ И КАТО ДЪРЖАВА, И КАТО НАРОДНОСТ,
  И КАТО КУЛТУРА !

  РУСНАЦИ, ПОКЛОНЕТЕ СЕ И ЦЕЛУНЕТЕ РЪКА ОТ БЛАГОДАРНОСТ НА БЪЛГАРИЯ !
  —————————————-

  пп

  ” Руски алкохолици, Ленин не е създател на азбука, КАКТО ВИ ЛЪЖАТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ КОМУНИСТИ. Ленинчо не е бил книжовник !
  ПРЕДАТЕЛЯ НА РУСИЯ – ЛЕНИН Е БИЛ КАСАПИН НА РУСНАЦИ ! ”

  Руски твари, долу ръцете от БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА – тя е БЪЛГАРСКА, а не славянска !
  (Много ми се искаше да напиша по-горе – Руски гадове, но си казах – Българино, използвай алегоричен език)
  —————————————-

 11. Съжалявам, този мой пост би подхождал повече на следващата статия на Иво, за което му се извинявам! Признавам си, че още не бях стигнал до нея.

 12. Г-н Инджев,
  Няколко думи за пловдивския Альоша.

  Това е вторият по големина паметник в България на съветското робство /1944 – 1989/. Строен е в периода 1954-56 и е открит през 1956. Имам снимки от строежа му. Официалното му име тогава е “Паметник на съветския воин – освободител”.
  Като дете в началото на 60-те учих в ОУ “Д-р Петър Берон”, което се намера в подножието на Бунарджика, украсен с въпросния “освободител”. И не си спомням тогава някой от съучениците ми да е наричал паметника с друго име, освен презрителното Альошата. Защото със същото презрително “Альоша” са наричали и съветските войници тук по време на окупацията 1944-47. Въшливи, крадливи и вечно пияни. И разстрелвани по улиците от собствените си офицери. Всъщност това са единствените жертви, дадени от Съветската армия в България по време на Втората световна война. Ей Богу, какво не опитаха учителките и Дружинната да ни откажат от това “Альоша” за паметника – шамари, намаляване на поведението – нищо не помогна. Така му казвахме. Всъщност така го наричаше подигравателно и цял Пловдив.
  И когато другарите видяха, че не могат да победят подигравката, решиха това да бъде официалното му име. Даже по този повод през 68 или 69 се появи една гадна естрадна песен – “Стои на тепето Альоша … великият съветски войник…”. Вече съм я забравил, но я пускаха 2-3 години през ден.

  Съжалявам за дългия постинг, г-н Инджев, но това трябва да се помни.

 13. Идеята за паметника на US пилотите е страхотна, но, г-н Инджев, боя се, че това подобие-негатив на банкянския Рапон в Белия дом няма да се случи. След 18 месеца – може би. “Демократичният” Запад е голям длъжник на Източна Европа, не само на българското горянско съпротивително движение – Унгария 1956, ЧССР 1968, ПНР 1972.

  Но съм сигурен, че руските павиани няма да си приберат МОЧА и другите капища дори след подобен демарш. Те разбират само от сопа!

  До ДИВАНЕ – не грешите, колега. От баща си наследих едни мемоари на У. Чърчил, озаглавени “Други савецки рат” (Втората световна война на СССР), издадени на сърбохърватски. В тях Чърчил споменава тези два опита. САЩ го отказват с довода, че Балканите са много тежък терен за война – това освен договорката с Джугашвили.

 14. До Нинджев, днес, 14:02

  Др. “Нинджев”,
  С толкова глупав псевдоним вероятно пишеш от руската легация. Както и да е, на също толкова глупавия ти въпрос “…защо са се провалили преговорите между Мушанов и англо-американците, сигурно пак Сталин ги е провалил?” мога да ти кажа следното:

  Бяха публикувани достатъчно свидетелства, от които се вижда, че англо-американските бомбардировки над София през януари – март 1944 са извършени след няколкократни искания от страна на Сталин. Предвид плавовете му за окупация на България, разбира се.

  Нали знаеш, “Нинджев” – “…нищо скрито не остава…”? Чети, нали много християни станахте напоследък? Ама държите мършата на Ленин на Червения площад и ходите да и се кланяте, “православни”?

 15. ‘Няма идиот на света, който да повярва, че Израел би въоръжавал „фашисти”’ Горе долу 90% от руснаците вярват на това. Просто защото те не са просто идиоти а архи-идиоти!

 16. @ СВОБОДА ОТ РУСКИЯ ВАРВАРИЗЪМ

  Щях да кажа, че това е поредното сдружение на инфантили, понеже зърнах черния банер вдясно: СЪБУДИ СЕ. ИСТОРИЯТА Е ЛЪЖА. ТИ СИ СТОКА. ХАЙДЕ ЛЕГНИ СИ.
  Та щях да кажа, че е поредното ритуално вграждане на читатели в лайна; НО след две-минутно озъртане в сайта виждам, че е рубладжийски баш–напън в ‘съдържателната’ си част. Тоест големи лайна!

 17. Аз много се надявах на американците,но след като за 25 години не се намериха българи и американци да направят инициативен комитет и един паметник на Макгахан и Скайлър да вдигнат?Толкова фондации,толкова посланици дойдоха и си отидоха?България е осеяна с руски и съветски паметници,имена на улици и площади,училища,библиотеки!Писатели американци със световна слава,дал Господ,как една зала в някой университет не именуваха?Определено мисля,че съюзническите посланици не са активни,а изглежда правят и икономии!Много са силни на критиките,ама за помощ ?

 18. В София,на Драган Цанков се намира Биологическия факултет на СУ,прекрасна сграда,архитектурен шедьовър,строена с парите на фондация Рокфелер през 1928г.,колко хора знаят?Има ли зала именувана на Рокфелер?Градинката не може ли да се поддържа от посолството,както правеха с Докторската градинка?Докога в зелените площи ще стои един камък със златна петолъчка за агрономите “борци против фашизма и капитализма”?Дори студентите нищо не са чували за Рокфелер и тяхната сграда!Аз съм убедена,че дори фондация Рокфелер би поддържала градинката,ако се намери някой който да пише!Имаше един посланик Сол Полански,друг Джон Байърли,огън хора ,но не можаха навсякъде да огреят!Ректорът на СУ явно нехае,защото двора прилича на гето!

 19. Уважаема г-це Ана-Мария,
  Сегашния Президент-марксист Обама и негота администраци за 7 години успяха да нанесат доста поражения както на самите САЩ, така и навън.
  Не забравяйте, моля, че когато демократ е Президент, руснаците винаги си распасват пояса. А при Президент републиканец задължително се прибират в бърлогата и мълчат.
  На Путин и тукашните путинчета им остава още година време.
  Бъдете здрава и – горе главата!

 20. Ана Мария споменава за паметник на Макгахан. Такъв има в САЩ в родния му град Лексингтън направен от същия Любомир Далчев, който има над сто скулптури в София и който не само бе прокуден от България от зловещия генерал от ДС Мирчо Спасов, но името му бе изкъртено, ателието изравнено с земята, книгите за него забранени, и пратени “попове” от Спасов се опитаха да го оправят в Кливланд. В САЩ емигрантите редовно се събираха и честваха Макгахан като освободител на България. Когато САЩ се напълни с децата на комунистите забравиха за Макгахан. Колкото за Далчев, “културните ни дейци” правят българския Лувър, а нямат пари да възстановят изкъртените табелки с името на Далчев за неговите “Самуилови войници” и останалите десетина фигури до Синода. Дезинфомацията за него продължава и днес. Показват с неговото име наредени фигури на Позитано, откраднати от неговото ателие и подредени без неговото знание и съгласие, а мълчат за истинското му творчество. Пращат го с в музея на тоталитарното изкуство, срещу което той се бореше. Историята е дълга, за да я продължавам тук.

 21. Г-н Инджев,
  боя се, че Американската адмиистрация също няма да Ви разбере, за съжаление. Чак такова благородство от НИТО един американски президент (републиканец, демократ..) не очаквам. Дано се бъркам. Ще се радвам истински да не съм прав.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.