Бялото знаме пред символиката на Червената армия

Хубаво е, че София се озеленява, но бялото знаме пред символиката на Червената армия, доминираща окупационно над столицата, напомня , че е време бялото, зеленото и червеното да надделее.

 

                                                                             ДО КМЕТА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

 

                                                                         ЧРЕЗ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА

                                                                                  СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

Г-Н ЕЛЕН ГЕРДЖИКОВ

 

Уважаема г-жо Кмет,

На основание на чл.129, ал. 1 и ал.2 от Правилника за приложението и дейността на Столичния общински съвет, моля да ни отговорите устно и писмено на първата следваща сесия на Столичния общински съвет на следното питане, което да бъде включено в дневния ред на СОС:

ПИТАНЕ

от Стефан Иванов и Марта Георгиева –

общински съветници в Столичен общински съвет

 

ОТНОСНО: Паметника на съветската армия в София.

Уважаема г-жо Фандъкова,

Ние сме общински съветници, които имаме своя ясна и категорична позиция по отношение на „Паметника на съветската армия”. Считаме, че той е символ на националното унижение на българската нация, целенасочено издигнат именно като такъв по време на престъпния комунистически режим, и следва максимално бързо да бъде демонтиран от центъра на София, където се намира и да бъде преместен на подходящо място.

Не допускаме да не сте запозната, че червената армия в условията на непредизвикана и обявена срещу българската държава война, нахлува в страната в началото на септември 1944 г., като извършва редица безчинства, за което има стотици свидетелства и спомени от онези времена. Въпреки това, срещу нея не се оказва съпротива и нито един неин войник не е убит в България. Следователно „Паметникът на съветската армия” не е в памет на загинали съветски войници в България, защото такива няма. Също така тази армия не е „освободителка“, както прекалено безпардонно и напълно невярно е изписано на надписа на паметника, защото не ни е освободила от никого. България е в състояние на война с Германия, правителството в София е съставено от противници на пакта с Германия, германски войски на наша територия няма. Този паметник несъмнено не е и за българските войници, които вземат участие във втората фаза на Втората световна война – след септември 1944 г., защото по настояване на съветската делегация при следвоенните конференции, уреждащи края на войната, България не получава статута на „съвоюваща“ и е поставена сред губещите, което прави българските жертви неоценени.

От формална гледна точка не съществуват пречки за демонтажа по две основни причини. Първо – този паметник няма статут на единична недвижима културна ценност по смисъла на чл. 59, ал. 4 и чл. 65 от Закона за културното наследство (ДВ, бл. 19 от 2009 г.). Това е ясно заявено в отговор на министъра на културата Борислав Абрашев до народния представител Лъчезар Тошев, което ви предоставихме през 2011 г.

Второ – паметникът не попада в обсега на чл. 14 от Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската федерация и Република България от 04.08.1992 г. и чл. 10 от Споразумение между Правителството на Руската федерация и Правителството на Република България за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката от 19.04.1993 г. Паметникът на съветската армия не е обект на тези международни документи понеже той е български паметник, строен и платен от България, а там става въпрос за друга категория паметници.

В резултат на тези аргументи е и безспорният извод, че няма поети международни ангажименти, които Република България да наруши, ако предприеме действия по изпълнение на решението на СОС за демонтиране на „Паметника на съветската армия”.

За чест на тогавашния Столичен общински съвет, с негово решение № 19 по протокол № 6 от 25.02.1992 г., допълнено от решение № 2 по протокол № 24 от 18.03.1993 г., органът на местно самоуправление на София с огромно мнозинство се е произнесъл за желанието си за демонтиране на „Паметника на съветската армия”.

Вие навярно помните и двете нарочно свикани по този въпрос сесии на СОС през 2011 г., с подписите на голям брой общински съветници. Първата от тях не доведе до резултат поради целенасоченото съвместно напускане на залата от страна на групите на БСП и ГЕРБ, което провали кворума и не можа да се стигне до решение. А при втората ГЕРБ и БСП, отново заедно, вече с гласуване, отхвърлиха проекта за решение, който щеше да доведе до практически действия за демонтиране на паметника (прилагаме справка от поименното гласуване на общинските съветници).

Оттогава досега има създадена Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия, в която членуват посредством социалните мрежи близо 4 000 български граждани. Инициативата е регистрирана и в съда като неправителствена организация и организира редица събития в подкрепа на своята справедлива кауза.

Всички тези събития предизвикаха повишаване на вниманието към паметника-неговата тоталитарна символика и историческа фалшивост и вдъхновиха различни жители на София с гражданска позиция да изразят отношението си към тази провокация в центъра на града ни. С това  т. нар. „паметник” се превърна в „социална медия” по определението на българската прокуратура.

В актуалната международна обстановка масово се демонтират тоталитарни паметници, като последно в Полша паметникът на съветската армия освободи центъра на Варшава с решение на кмета на града, мотивирано от агресивните действия на съвременна Русия и престъпленията,  извършени от червената армия срещу полския народ.

С решение от 29.04.2015 г., Общинският съвет на Димитровград, е взел решение за искане да му бъде предоставен Паметникът на съветската армия, което би било едно изключително удовлетворително и за жителите на София, и за жителите на Димитровград решение, още повече, че гарантира, че този връх на изкуството ще намери адекватна заобикаляща го среда.

Уважаема госпожо кмет,

Бихме искали да ни отговорите конкретно на следните четири въпроса:

 1. Не Ви ли притеснява нежеланието от страна на органите на националната и местната власт в София да бъде приведено в изпълнение решението на СОС за демонтиране на Паметника на съветската армия в София (решение № 19 по протокол № 6 от 25.02.1992 г., допълнено от решение № 2 по протокол № 24 от 18.03.1993 г.,)?;
 1. Споделяте ли нашето убеждение, че присъствието на Паметника на съветската армия в София (построен именно с тази цел) продължава да потиска националното достойнство на нашата нация при положение, че е най-високият в София и е още по-странен фактът, че една поне 1 400-годишна държава – България – не е поставила нито един паметник на свой владетел (особено в такъв мащаб), а се кланя пред чужда армия, нахлула в страната ни в резултат на обявена война?;
 1. Като кмет, който представлява всички софиянци и отговаря за облика на целия град, бихте ли се съгласили, че ако най-големият и представителен за София паметник е обиден за една  част от жителите на София, до степен да представлява издевателство над тях от страна на друга група граждани и е поставен по време на престъпен режим, този паметник трябва да освободи общото за всички българи, централно столично пространство за нещо национално и обединително? Ще предприемете ли действия това да се случи, ако е необходимо обръщайки се и към държавната власт?
 1. Бихте ли участвали лично в една инициатива, която Ви предлагаме – да осъществим контакт с Общинския съвет на Димитровград, който със свое нарочно решение от 29.04.2015 г., гласува да поиска и ако го получи – да го монтира на своя територия – Паметника на съветската армия, който понастоящем се намира в София?

Стефан Иванов,                                                                     Марта Георгиева

Общински съветник                                                              Общински съветник

София,

26.05.2015 г.

33 мнения за “Бялото знаме пред символиката на Червената армия”

 1. Очаквам с любопитство конкретни отговори от “Преподобна Фандъкова, велика княгиня Московска”, както евентуално и от неформалния кмет на София!

 2. Какъв Димитровград? Мястото на МОЧА е при паметника на Сталин от 50-те. В небитието.

  Да не говорим, че няма друга столица по света с паметник на чужд владетел точно срещу Народното събрание. И ако има някакъв паметник там, то той трябва да е на основателят на днешна България хан Аспарух.

 3. Г-жа Фандъкова е филка на варягите и по въпросите ще се направи на пръднала в рейс…

 4. Браво! Поздравления към Марта Георгиева и Стефан Иванов!
  Сега изпращам това писмо да нашите бургаски медии – ако не го препечатат поне да го преразкажат с питане към нашия кмет относно бургаския “Альоша”. Който след ремонта на най-големия и хубав площад на Бургас още по-нагло се извисява над главите. Символиката е още по-унизителна с преминаването на автомобилите в подземната улица точно под краката на 17-метровия монумент на сталинския червеноармеец. И въпреки публично огласеното желание на съветския тиранин през ноември 1941 г. да бъде предаден Бургас и териториите на юг с цяла Странджа на Турция. За жалост се оказа, че до сега в Бургас не се намериха такива поне двама смели общински съветници, които да внесат подобно предложение или Петицията на нашата гражданска инициатива. Но вярвам, че подобно монолитно единство повече няма да доминира в местния общински съвет.
  Всяко упорство си има граници!

 5. Ало-о-у-уу, Данче!
  Нéма с`еа к`во им отговараш на теа, хубав си е паметника! Аз знам историата, те руснаците влезнáха 44-та, щото ние бехме обавили война на СССР на 5 септември, и те к`во да праат,влезнáха. Говорѝл съм с Исаков, с Путин, когато говорѝх, обещах, нема да бутаме паметника нито че позволиме да го цапотат там теа с Иво Инджев дето се събират!

 6. Подкрепям!
  Страхувам се обаче, че Данчето която и до двете нули не ходи без благословията на банкянското слънце, ще се “разсее” изцяло.
  Дежа вю.
  Трябва постоянен, нарастващ натиск в публичното пространство. И Реформаторският Блок най-сетне да вземе ясна, категорична, безусловна позиция по демонтирането на МОЧА.

 7. Браво Марта също и Стефан Иванов,Марта гордея се с теб,че си от община *Средец*.Бъди твърда и решителна в политиката и винаги ще успяваш.
  Силните хора винаги се уважават ,даже и от противниците.
  Желая ти успех в политическото поприще.Ние сме зад теб.

 8. Затова наесен си избираме кмет и СОС от РБ и шансовете за успешен завършек на делото нарастват.

 9. Полското общество гледа с твърде лошо око на човек – не дай, Боже, политик или журналист – който е купен от Русия и работи публично в руска полза

  Пламен Асенов
  специално за Faktor.bg

  Кога ще бъде така и в БГ???

 10. Считаме”- смятаме е на български, г- да руски възпитаници!

 11. Браво!

  Крайно време е за масова подкрепа на дългогодишните ни усилия за този демонтаж!
  Вече не се търпи!

 12. Г-н Инджев и всички, които коментирате тук, Благодаря, че ви има!
  Данчето и нищо да не направи – поздравления за блестящото писмо на Марта и Стефан!
  Ех, да имаше повече хора като тях!

 13. Чакайте малко !
  С решение от 29.04.2015 г., Общинският съвет на Димитровград, е взел решение за искане да му бъде предоставен Паметникът на съветската армия, което би било едно изключително удовлетворително и за жителите на София, и за жителите на Димитровград решение, още повече, че гарантира, че този връх на изкуството ще намери адекватна заобикаляща го среда. ???

  Искам да ви кажа, че Жителите на Димитровград си нямат и идея за ПРОСТОТИИТЕ на КАЛИНКИТЕ ОТ ГЕРБ И ОТ РБ, които си правят каквото си искат.

  Пред Съвета имаше огромен паметник на Гошо Тарабата и този паметник сега е прибран някъде, където слънце не огрява. Ако толкова много им е мил и този паметник, ДА СИ ГО НАЧУКАТ В ЗАДНИЯ ДВОР на подарените им заводи.

 14. За съжаление и писмото до Данчето- послушна съветска възпитаничка и по тази причина -кмет на София, и писмото до Бургаския кмет Д.Николов -също послушен руски възпитаник и по тази причина- кмет на Бургас, ще имат ефекта на писмо до мъртвец.
  Да не говорим за руския гражданин до 2011 г. и кмет на Варна…
  Така че ще чакаме писма от русофилистични мъртъвци.
  И тримата ще продължат да си слушкат и да папкат, за да обгрижват и чистят паметниците на срама- на българския срам.
  Но те отдавна не са българи и затова нямат срам!

  ДРУГО ТРЯБВА ДА ПРАВИМ! ЗНАЕМ КАКВО!

 15. ДЕМОНТАЖ! Да се премахнат всички комунистически и съветски символи от цялата БЪЛГАРИЯ!

 16. Със съжаление трябва да констатираме, че русофилите са етнически българи с руско самосъзнание. Които нанесоха неизброими поражения на държавата и народа ни през последния век. Могат да бъдат сравнявани само с еничарите и гъркоманите.

  МОЧА трябва да изчезне! Както и подобията му в цяла България.

  И едно уточнение по повод думата “варяги”. Така източните славянски племена /кривичи, вятичи, поляни, древляни, радимчи, драговичи и пр./ са наричали викингите, като етимологията на думата е от “враг”. Викингското племе рус с вожд Рюрик в 862 основава Новгород и създава първата руска държава. След това друг скандинавски вожд – Олег – премества столицата в Киев. Който пък е бил стар български град с името Бащу – до завладяването от хазарите на тези земи.

 17. “Девет арестувани служители на ФИФА разкри New York Times.

  Изданието информира първо за арестите, направени в Цюрих, преди Конгреса на ФИФА. Някои от високопоставените членове на световната централа бяха откарани в ареста, и ще бъдат изпратени в САЩ, където ще отговарят на обвинения в корупция и други престъпления.

  Едуардо Ли, Хосе Мария Марин, Джефри Уеб, Еухенио Фигередо, Джак Уорнър, Хулио Роча, Костас Такас, Рафаел Ескивел и Никола Леос са имената, които NY Times публикува към момента.

  По обед ще има и пресконференция по случая.

  Междувременно от Русия твърдят, че няма връзка между арестите и предстоящото Световно първенство през 2018-та.”
  А знае ли някой къде НЯМА да се състои (проведе) същото през 2018г. Световно пъвенство!? Защото аз се досещам. Там където корупцията,демагогията, арогантността, наглостта, незачитане (още от 1917г. и до сега) на мнение различно от своето е начин на живот, създатели на коминтерни,варшавски и пр. договори, световни иноватори на ГЛАДОМОР, катински сатрапи, окупатори на цяла източна европа и не само,… спрях! Няма край!
  Но и световно няма да има. Ей така се прави, с молби не става. Гонка и арести и в кучи “газ”!

 18. Как си представяте да се направи такова нещо в предизборно време.Още повече, когато в Москва има българска делегация, за укрепване на българо-съветската дружба….
  Дано се получи нещо, но според мен поне шанса е минимален, ако изобщо го има разбира се…

 19. Който си мисли, че Данчето от Белчин, е на по високо интелектуално ниво от Боко Рапона, много се заблуждава! Можете да бъдете сигурни, че в техните очи това е паметник на “нашите двойни освободители” и нито интелекта им, нито образованието им, позволяват в селските им мозъци да се помести друга представа.Те са типични представители на онази мързелива и некадърна селска маса, за която те-ке-зе-то беше върхово постижение на човешка организация, а животът във “фермата” на Т. Живков – прекрасен. Бас държа, че отложените фалити на комунизма, за които плащаме днес, в техните очи са измислица на враговете на социализма, а Горбачов е американски агент. После идва страхът от Путин и руските товаришчи.

 20. Едва ли учителката по руски език и директор на 73 училище в София за тези няколко години кметуване е претърпяла такова ВЪЗКРЕСЕНИЕ /по Л.Н.Толстой/,че да си позволи да вземе самостоятелно нормално решение за МОЧА.
  Тя може само да решава на кои “наши” фирми да възлага всяка година полагане на скъпи плочки в алеите и засаждане на теменужки/които циганите скубят и продават по пазарите/ например в Южния парк.
  Да не сме наивни,идват избори, а милиционерите,сега десетки хиляди червени охранители ,нали гласуват за ГЕРБ.

 21. НЕ САМО МОЛЯ АКО МОЖЕТЕ ДА ВМЕТНЕТЕ И ВСИЧКИ НАИМЕНОВАНИЯ НА :БУЛЕВАРДИ, ПАМЕТНИЦИ , УЛИЦИ КРЪСТЕНИ НА РИСКУТЕ ОКУПАТОРИ ИЗМИСЛЕНАТА НАЦИЯ КОЯТО НИ НАРЯЗВА ЗЕМЛИЩЕТО И ИЗМИСЛЯ МАКЕДОНСКАТА НАЦИЯ НЕКА БЪДАТ ЗАМЕНЕНИ СЪС БЪЛГАРСКИ.

 22. Г-жо кмет на гр. София,
  дами и господа столични общински съветници,

  Тъй като знам, че тайно, по воайорски, четете този блог, моля да обърнете внимание на следното:

  истина за този “паметник” е проста и много, много пошла:

  т.н. ПСА (по-известен като МОЧА) не е нищо друго освен знак на благодарността на една шепа (няколкостотин семейства) уж българи към съветското оръжие, благодарение на което същите преди 71 години заграбиха държавната власт и мутирайки и прегрупирайки се продължават да я държат и до наши дни.

  Всички сме убедени, че тяхното преклонение е истинско и свещено, защото благодарение на окупирането на България през 1944 и последвалата съветизация, те се превърнаха от ратаи, свинари, бедняци (поради мързел) и всякакви маргинали от най-долните слоеве на обществото в господарска класа (в уж безкласовото общество), заселиха се в конфискуваните буржоазни къщи на “враговете на народа”, обуха обувки и облякоха купешки дрехи и туриха капели на главите си.

  Благодарни са и има за какво!

  Но!

  Вие преценете редно ли е тази малка група (под 1% от българите) да натрапват СВОЕТО преклонение и СВОЯТА благодарност към окупаторите (превърнали ги от парии в “буржоа”) на останалите български граждани, които всъщност са жертви и потърпевши на този исторически земетръс и последвалите го до наши дни вторични трусове.

  Като толкова искат да се кланят, нека го правят в тесен кръг и на уединено място, без да вменяват на целокупното българско гражданство задължението да се кланя заедно с тях!

 23. разлях си чая ох бе пак ли тоя паметник бе ууф дано да им мине и тоя път чакай да си сипя ново кафе както казваше учителка ни от руската гимназия до свадьбы заживёт чакай да звънна аз на бойко исках и нещо друго да го питам за откриването днес

 24. Над 133 милиарда лева, или около 300 млн. тогавашни долара, е струвала окупацията на България от Съветската армия през 1944 г.
  До тази огромна сума достигат съвременни изследователи на архивите на БНБ. Издръжката на съветските окупационни войски е изключително тежко натоварване за българския бюджет и значително надхвърля наложените на България следвоенни репарации. През 1944-1947 г. около 600 000 съветски войници и офицери пребивават на българска земя за различен период от време. Секретни междуправителствени споразумения уреждат тяхната издръжка за наша сметка. Нещо повече – всички заплати, командировъчни и режийни по изрично настояване на съветската страна им се изплащат в долари. При това става дума за суми, които многократно надхвърлят доходите на среден български гражданин, пише в. 168 часа. “Темата беше повдигната за пръв път през 1990 г.”, разкрива политологът Антон Тодоров. “Тогава според историка Мито Исусов за периода от септември 1944 до края на 1945 г. за издръжка на Съветската армия в България са изразходвани около 25 млрд. и 500 млн. лв., при бюджет за 1945 г. от 48 млрд. лв. Това разкритие скоро потъна сред дебрите на текущата политика в първите години на прехода. Преди десетина години Веселин Ангелов направи собствени проучвания и достигна до суемата 60 млрд. лева. Днес вече знаем, че тя е значително по-голяма. Точната сума е 133 280 719 447 лв. (сто тридесет и три милиарда двеста и осемдесет милиона седемстотин и деветнадесет хиляди и 447 лева). В тази сума влизат и разходите в размер на около 63,2 млрд. лв., които България прави поради участието си във войната срещу Германия (задължение според чл. 1 от Съглашението). 30 млрд. лева са разходите по изпълнение на примирието (Това е най-автентичното число. То надвишава сумата, изчислена от проф. Мито Исусов преди четвърт век, с цели 5 млрд. лева.) В сумата от 133 млрд. лв. са и определените косвени щети в размер на над 27 млрд. лв., както и разходите за обезщетения, пенсии и еднократни помощи – 10,9 млрд. лв. – казва Тодоров. – За сравнение целият национален доход на България през 1945 г. е 141,8 млрд. лв., а по отношение на редовния бюджет сумата надхвърля три пъти приходната му част от 43 млрд. лв. Червената армия ограбва всяка държава, в която стъпи неин крак. Ограбването е в чудовищни размери, както може да се види от документите, които предоставям, които са публикувани и в най-новата ми книга “Шайка 2: Сергей, Гоце и другите” и които може да се прочетат в Централния държавен архив. Това се случва и с нашето отечество при съветската окупация. Ограбването на България от Съветите е толкова безмилостно, в такива невъобразими мащаби, че когато се прочетат документите от българските архиви, единственото, което нахлува в главата на човек, е как е възможно фактите и документите за това да са напълно неизвестни или малко известни за нищожна част специалисти изследователи. В тази книга е невъзможно да се опише всичко, но част от най-мащабните случаи от съветското ограбване на България ще може да се прочете, както и да се видят автентичните документи.”

 25. До ОТБЕЛЯЗВАМ,

  Съгласен съм с вас, но според мен един паметник на хан Кубрат е по подходящ за мястото пред Народното Събрание. Заветът на хан Кубрат отлично приляга на девиза “Съединението прави силата”.

  Хубаво би било на мястото на МОЧА да се издигнат паметници на Българските ханове и царе, а защо не и копие на именника на Българските ханове допълнено до прекъсването на Българките династии.

 26. Г-н Боев,
  Много точно го казахте.Това е голата истина.Не знам дали смяна на поколенията ще помогне.Българският народ е дълбоко увреден от комунизма.Турците не успяха за 500г.да променят българина,но комунизъма за 45 години ни видя сметката.
  Но наш свещен дълг е да се борим с всички сили и средства за да я има България.Затова и толкова често пиша и говоря.Ако я оставим на такива като Борисов и Фандъкова България скоро няма да я има.Те са израз на посредствената неграмотност.Обида за българите.

 27. Игнатия, дали говориш на свободни човеци или на магарета?!

 28. Не мога да си представя, че Йорданка Фандъкова ще влезе в историята, като кметът на София, който е преместил МОЧА на полагащото му се място. Просто трябва да продължим борбата за осъществяването на тази идея! Било с натиск, подобен на този, като на Марта и Стефан, било с петиции, било с медийни и публични изяви, било с ползване на опита в чужбина. Съветопоклонниците не трябва да бъдат оставяни на мира!

 29. ДОБРО НАЧАЛО Е, НО НЕ ПОСВЕТИМ ЛИ ЖИВОТА СИ ЗА СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ, ЩЕ СМЕ ВИНОВНИ ЕДИНСТВЕНО НИЕ!

 30. До ДИВАНЕ:

  Говоря на чиновниците, които управляват града от наше име и за наша сметка.

  Наясно съм с тяхното убеждение, че ББ, а не някакви си гласували софиянци, ги е турил в управата на София, но можем, сега, предизборно, да им припомним кои са истинските стопани на града като организираме многолюден протест, но не пред МОЧА, а на Московска № 5.

 31. Калашника: Добре, само не казвайте ‘светло бъдеще’, че се изприщвам.

 32. Към Емил:БЪЛГАРСКИТЕ владетели носят титлата КАН, ханове имат монголо-татарите и техните братовчеди турците. А за освободеното място от този комунистическо-руски идол е достоен всеки един наш КАН до идването на Борис. Защо не Тервел-СПАСИТЕЛЯТ на Европа?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.