Руският мир и пропагандната му война

Какво ви говори „руски мир” ( в случай, че сте преди всичко българи)? Вероятното същото, което ви говори „живот”, което на руски означава корем. Т.е. чуваме нещо познато, но трябва да си го превеждаме, ако сме българи и не се оставяме да бъдем заблудени от собственото си незнание, възприемайки всичко руско за “правилно”.

Наскоро в едно телевизионно интервю бившият шеф на политическата милиция Димитър Иванов ( Гестапото) , който през януари беше награден на червения килим в Кремъл в компанията на другарката (си) Светлана Шаренкова лично от премиера Медведев за изключителни постижения в проруската пропаганда в България, употреби мантрата за великия „руски мир”.

Шовинистичната хунта в Москва ( ако употребим по аналогия демонизиращия Киев термин, който приляга много повече на стократно по-милитаристичния режим в днешна Русия) , пробутва в масовото руско съзнание двусмисления термин за „руския мир”( а българските ретранслатори правят същото тук). В него има засмукваща в миналото смислова утайка от „борбата за мир” на СССР, колабирал под тежестта на непосилната за своята антиикономика милитаризация в мирно време. Но основното послание на упорито натрапвания термин е внушението за изключителността на „руския свят”. Той се привижда като планета в планетата, космос, в който други планетки са длъжни да гравитират около териториално най-голямата държава на земята и това по подразбиране е търсеното доказателство, че тя е изключителна по своята привлекателност.

Моля? Тъкмо привлекателността с обратен знак е най-големият проблем в руското огледало, пред което Путин и компания повтарят при затръшнатите врати на своята империя всекидневно въпроса „огледалце, огледалце, кажи кой е най-влиятелният политик на света”…

Огледалцето, западна направа- направо венецианско, отговаря редовно на мащехата на руския народ: „ ти си ни най-влиятелният, няма друг по-влиятелен на света”. И праща народа да яде отровните ябълки на руската пропагандна интерпретация на тази констатация.

Коварството на западните медийни класации, които сочат едноличния собственик на ядрената държавата като най-влиятелен е в това, че то казва истината. Защото няма друг самодържец на планетата , от чийто каприз да зависи толкова много на толкова голяма територия. Обяснителната част на тази недомлъвка обаче не достига до съзнанието на т.н. обикновен руснак. Него го бомбардират с достоверните примери , вадени от западния контекст., за които цялостната картина няма значение: важни са детайлите, извадени пред скоби за масово предъвкване.

Както пише списание „Икономист”, новата модна линия в московската пропаганда внушава, че Западът вече се огъва пред руската мощ и неотстъпчивост и по тази причина в Сочи на среща с Путин е отишъл на крака държавният секретар на САЩ Джон Кери. Ако си руснак и си облъчен от „величието” на Путин, потвърдено от подвига му на световен шампион по политическо влияние, може и да повярваш…

А целта е тъкмо в това: руснаците да повярват. Защото от тяхната вяра суче могъществото на самодържеца, готов на всякакви номера в световния цирк само и само да е на власт пред възхитения поглед на своите поданици, които ръкопляскат на руската мечка – привижда им се, че тя разиграва на синджир целия свят.

Пропагандата на Кремъл бди да не би ръкопляскащите да забележат истината за синджира, с който така се оплели, че не много бавно, но пък необратимо задушават руската икономика в режим на задълбочаваща се самоизолация.

Не само руски но и западни анализатори припомнят аналитично и дълбокомислено, че руският народ е държелив и че от него може да се очакват нови чудеса на това изстрадано поприще на мазохизма. Преминал е през какви ли не изпитания, включително през масовия терор и самоизтребление на милиони човекоединици, чиито потомци днес започват отново да си харесват екзекутора Сталин, изкъпан от кръвта на милиони съветски роби и напарфюмиран от пропагандата като най – великия …руснак. Така прецениха в една класация руснаците, зомбирани от реваншисткия прочит на историята на безславно починалия от немощ „велик” СССР.

Какво ли не постига пропагандата, когато е държавен приоритет в една страна, в която безконтролно се влагат милиарди от народната пара в парата и свирката на тази пропаганда!

В същото време от Русия въпреки това избягаха милиони поданици – не точно както „белите”, преследвани от „червените” през гражданската война, наложена от болшевиките в Русия. Удивителното е обаче, че отново десетки, стотици хиляди руснаци желаят да се заселят в малката и уж ужасно страдаща от западния гнет България, гостоприемно приютила вече огромни бежански руски вълни преди близо един век. Само че този път няма балами между българските комунисти, които да отвърнат с реципрочно доверие и да хукнат към руските простори, където стотици от тях са намерили жестоката си смърт от репресиите на своите „братушки” в мазетата за инквизиции или в концлагерите.

Бяга в момента от Русия заможната част от населението. Бягат дори и средна ръка руснаци, които не са по-глупави от дъщерите на Путин и Лавров ( всъщност не само на тях, а на голяма част от управляващите руски шовинисти, втълпяващи шовинизма си на „простите” руснаци), избрали да живеят на Запад. И ако има нещо да се добави към тази картинка на абсурда в разминаването между твърдението за привлекателността на „руския мир” и нежеланието на мнозина да се съгласят с това нелепо твърдение, то е във факта, че не само руснаците бягат от потъващия ( за пореден път) руски кораб, но и бегълците от руската т.н. периферия, цели народчета и държавички никак не се натискат да се качат на неговата палуба.

Най-новата „изненада” за Москва стана едно заглавие в популярен сръбски вестник, което обиколи света тези дни. „Сбогом, другарю Путин”, гласи то. В статията се твърди, че сръбското правителство е превъзмогнало собствената си склонност да прави поклони на Путин. Преди по-малко от година му угоди в Белград с невиждан от времето на Тито военен парад ( на практика в негова чест), а днес изглежда казва довиждане на робуването на историческите митове в полза на проевропейската и дори ( о , ужас за Кремъл!) проамериканска ориентация.

В същото време московският жълт парц…, пардон, вестник „Комсомолская правда” ( който се е специализирал в храчките срещу България и нейната де юре западна ориентация ), публикува интервю с местен шовинист от средите на историците, в който потвърждава на практика нещо, на което авторът на тези редове посвети доста внимание в книгата „Течна дружба 3″. Руските хибридни войни срещу България и българите през вековете”: турската карта, с която Русия цака от векове България.

На вбесените от тази констатация български русофили препоръчвам да прочетат заглавието на публикацията в меродавния като за тях комсомолски рупор на Кремъл, което обобщава, че турците са новите „братушки” на Русия. Историкът не си прави труда да вникне в детайли, като този, че наскоро Анкара буквално накрещя на Русия чрез своята реакция по повод арменския геноцид, признат от Путин за отмъщение на турската несговорчивост по проекта му Турски поток. В небивало остър тон, какъвто нито една западна държава не държи на Русия, Анкара препоръча на Москва първо да се вгледа във вината си за милионите жертви на болшевизма в собствения двор, включително чрез изкуствено предизвикания геноцид с масовия глад в Украйна през 30-те години на миналия век и тогава да заклеймява съседите си.

Друг е въпросът, че редовият руснак, който може да си позволи все още почивка в чужбина, никак не се впечатлява от джавкането между двете имперски високи порти. Влече си го най-прагматично Турция, която наистина се е превърнала в любима дестинация на руските туристи. Същото се отнася и до все повече демонизираната от руската пропаганда България- уж щяхме да мрем тази година от предполагаемия отлив на руски туристи, а май пак ще ни залеят – буквално напук на своите политици, които злобно ни вещаеха пресъхване на този „руски поток” заради кончината на Южен поток, за който европейската врата с надпис „България” се оказа непреодолимо блиндирна срещу руския газов ритник..

 

Впрочем в интервюто, което се появява паралелно във времето с публикацията в белградския „Блиц”, освен саркастичните подмятания и лъжи по адрес на България и българите, има и една истина, изречена от руския историк: че Сърбия винаги е била повече проруска от България. Факт!

Факт е и обратното, че Русия винаги е подпомагала Сърбия и сърбите, докато в историята няма нито едно българско въстание срещу Турция, което да е получило каквато и да било руска подкрепа: военна, материална, логистична или дипломатическа. Точно обратното, български въстания във Влашко срещу фанариотския гнет на руската Пета колона са били редовно смазвани от турска войска по заявка на настанилата се там в рамките на дуалистичното управление с Турция ( след договора от Кючук Кайнарджа от 1774г.) руска администрация. Не друг, а родоначалникът на независимата ( от Русия) националноосвободителна борба на българите ( наричани в руските документи упорито „православни” и „славяни” с цел да бъдат разглеждани като част от „руския мир”, включително и в международно-правния мир) Раковски, е бил сред репресираните български въстаници, предаден лично от руския консул в Браила на турските власти- както и Ботев, по-късно, който също месеци наред търка наровете в турски зандан във Влашко по руско внушение, заподозрян (но освободен по липса на доказателства, те. наклеветен от руския шпионаж и неговата дипломация пред турските „братушки”) в революционна дейност срещу…Русия.

Но Сърбия, досущ като дъщерите на Путин, също не е глупачка, нали така. Миналото си е минало, но бъдещето е по-важно за всяко мислещо същество, което има свободата да се оглежда извън клетката на войнолюбивия „мир”.

 

За Москва това трябва да е голям шок, но до момента няма реакция на сръбския завой. Ще бъде интересно да се види дали и сърбите, най-любимите на руската пропагандна, ще бъдат с лека ръка зачеркнати като „предатели”, както българите. Съмнявам се – това е все едно да заклеймяват щерките на Путин за техния западен избор.

Сърбите, макар и също да са любима жертва на руския прочит на историята, не се изживяват като „робско племе”, потомци на роби, за какъвто статут яростно се борят тук русофилите, отказващи да признаят разчетената от Левски истина: който ни освободи, той и ще ни зароби. В Москва са отлично осведомени за тази разлика и не се и опитват да карат Петата си колона в Сърбия да се бори със задна дата за робски имидж и самосъзнание на сърбите като част от Османската империя.

 

Тук обаче руската пропаганда е постигнала забележителния успех в това отношение. За адски патриотично у нас се смята обявяването на българите за потомци на роби с презумпцията, че робът се управлява по – лесно и в наше време, ако не вече с танкове, то с танкери. Припомням още веднъж публикуваният в „Течна дружба”( 2011 г.) уникален по своята откровеност цитат от размишленията в едно руско списания на специализиращия по проблемите на руското влияние у нас Валентин Златев. Несменяемият шеф на най-голямата ( руска) компания в България препоръчва следното точно по времето, когато Петата колона започна масирано настъпление за „освобождаване” на България от прозападното й правителство, подготвило членството на България в НАТО и ЕС:

 

…Русия не е загубила своите геостратегически позиции, главното в които е енергийният потенциал. Впрочем, близки до Кремъл кръгове проповядват идеята за геополитически реванш чрез използването мощта на националните корпорации: естествено на първо място това са “Газпром” и Лукойл”. Тези компании обективно се оказват най-действеното политическо оръжие на руската държава. Нещо повече, те са свързващо звено между Русия и ЕС, а също са и решаващ фактор на руското присъствие в Европа изобщо и конкретно на Балканите. Преди такъв фактор бяха танковете”. ( с. 140, сп. “Полития” №3 Осень 2000).

 

Българската задача е да се преборим с роба в себе си ( или в съседа, колегата, приятеля, роднината и изобщо в Родината), за да си заслужим свободата днес- освобождение от „освободителите”, които разчитат на робското съзнание на отровените с тяхната пропаганда българи.

37 мнения за “Руският мир и пропагандната му война”

 1. В последните седмици пътувах между Европа и САЩ. В общи линии за русия почти не се говори.
  Във Виена имах възможност за половин час да погледам руска телевизия. От интервюто на путин до документален филм за руски военни учения и пропаганда срещу САЩ.
  Често пътувах до русия преди 2012 и мога да твърдя, че такава пропаганда, с която днес облъчват обикновените руснаци, просто нямаше. Великото джудже направо е изперкало.
  Просто не знаех да плача или да се смея слушайки патоса, с който коментаторката бълваше откровени лъжи срещу нашия свят.
  Опасявам се, че вече не са останали нормални хора в русия, способни да се противопоставят на обединения образ на всички съветски диктатори.

 2. Написаното е вярно! На мен ми направи многи лошо впечатление, че снощи в панорама имаше задушевно интервю на бойко василев с един руски кадър на фсб/кгб, който се оказа, че е в България по покана на митьо гестапото и техния библиотекарски университет. За съжаление бойко василев е протеже на гарелов (ако не греша….) и очевидно има не особено здравословни контакти с най-долните и вредни русофили, а и като цяло ми се струва, че нашите национални медии – бнт и бнр най-нагло обслужват и пропагандират руските опорни точки. Иска ми се да вярвам, че анализът на иван костов за лукойл ще притисне правителството да разследва и санкционира лукойл, макар че ми се стори, че горанов коментира много страхливо изнесената информация.

 3. Блестящ коментар,а и след книгата Ви Течна дружба3,какво да добавя,г-н Инджев!Щастлива съм да Ви познавам и да чета,с удоволствие,написаното от Вас!Благодаря!

 4. Кой е най-големият враг на Третата българска държава?

  Русия.

  Ако някой твърди нещо друго, просто му се изсмейте.

  За огромно съжаление на Кремълските миролюбци, България успя да се измъкне от лапите им през последните петнайсет години. Вече от тук не могат да чакат нищо друго, освен присмех и открита неприязън за съсипията и ограбването ни през последните седемдесет.

  Вече лично наша вътрешна работа си е да обезпаризитим Съдебната си ситема от руски паразити и да я заставим да преследва и наказва тези, които продължават да работят против Свободна България в полза на вражеска робска Русия.

 5. Естествено Кери е отишьл на крака, няма как да отиде на рьце.
  Проблема на блядовете и русофилистиците е че не знаят какви 3 вьпроса Кери е питал “руското джудже: най-голямото джудже на света”:
  Вьпрос 1.:Ще вьрне ли Крим на Украйна и ще спре ли неофициалната война срещу Украйна?
  Вьпрос 2.:Ще участва ли по някакьв начин в решение за кризата в Сирия?
  Вьпрос 3.:Ще продьлжава ли подкрепата на Русия за Ислямска Дьржава след като от 70те години насам подклаждат ислямския фундаментализьм в Арабския свят?
  Руския отговор: Ядрените сили – в бойна готовност,а САЩ досега прожектираха “прегледа”, сега започват “главния филм”.
  Вчера президента на САЩ е подписал “АНАКОНДА 2” – указ отменящ “АНАКОНДА 1” от 1993 забраняващ конфискация на руско имущество като правоприемник на СССР; случайно или не Михаил Ходорковски стартира сьдебни процедури за ПРИНУДИТЕЛНО изпьлнение на конфискация на руски активи за да му бьдат изплатени 50 милиарда USD обезщетение; акцията срещу ФИФА и очаквам да има новини от цивилизования свят по изземване на руско имущество придобито чрез пране на пари.
  Апропо: СССР и Русия като правоприемник са единствената страна която НЕ е изплатила “Lend-Lease” дьлга си кьм САЩ от Втората Световна Война.
  А като прибавим,че и времената на евтиния добив на руски петрол и газ провьршват……….(но за технически подробности трябва да се доверим на Павел Тинков като квалифициран химик)

 6. Аз като икономист мога да кажа че при себестойност на добив надвишаващ 35 USD на барел за петрола без да включваме капиталовите разходи блядовете са на загуба.
  Михаил Корчемкин твьрди че от труднодостьпните райони на Сибир и Арктика дьлбочинния добив на нефт и газ БЕЗ достьп на западни технологии ако ВЬОБЩЕ УСПЕЯТ да постигнат добив разходите ще са 33-37 USD/барел

 7. Забравих да добавя новината от тази седмица: Азиатските финансови борси отрязаха достьпа на руски дьржавни и частни фирми по примера на американските и европейските.
  Определено “главния филм започва прожекция”

 8. Бих искал да се обърна към г-н Цацаров в качеството си на негов работодадел и да го питам:

  “Г-н Цацаров,

  Защо Ахмет Доган вече не е в затвора?
  Защо Волен Сидеров също така още е на свобода?
  Кога ще проверите как Русия издържа агентурата си тук?

 9. Браво за коментара, помислих си-дано някак го прочете и разбере поне един свестен руснак!Освен директната кремълска пропаганда обаче и нейните официални говорители,офиси,спонсори, ритуали, гарантирано 24 часово присъствие в “националните” медии и т.н. има и друга със същата цел, но произнасяна от политически емблеми на антикомунизма и евроатлантизма.
  Ето ви пресен днешен пример за нея:

  “Избираме да помним престъпленията и политическото насилие, за да не ги допуснем никога повече, избираме върховенството на закона пред политическото насилие във всичките му форми”.
  Това заяви председателят на парламента Цецка Цачева в словото си пред участниците в Националното поклонение в памет на жертвите на тоталитаризма, което се състоя днес на остров Персин /Белене/.

  Няма комунизъм, бе, хора! Няма дори и “сталинизъм”, който по-либералните комундели смело критикуват!Че и “грешки и извращения на култа” няма, бахмааааму, тях да заклеймим гневно и пламенно!
  Според другарката Цецка Цачева от село Драгана, община Угърчин, област Ловеч, рабфакаджийска юристконсултка на нещо като ТПК “Комуна” и БКП-партийна секретарка тоже там, има “политическо насилие”. Таквоз едно, дошло отнякъде! И много форми имало, насилието му ниедно, хич не мяза на комунизъм, дет си е един светъл идеал, н`ъл тъй! И значи, то туй “политическото насилие”,баймаааааму, избивало хората с тояги, хвърляло труповете им на прасетата, тероризирало семействата им, взело им всичко, съсипало живота на 2-3 поколения, направило от страната им концлагер, накрая искало да я натика като част от големия сесесерски концлагер, ама нещо се разсъхнала работата!…
  С такива ритуали на почит към жертвите на комунизма ги убиват още веднъж. По-добре да бяха направили интервю с някой от оцелелите им палачи, отколкото с техни бивши формални и настоящи духовни съпартийци!

 10. Непременно прочетете анализа на този таварищ за България, Македония, Сърбия, Потока, русофилията, русофобията и др. работи на Балканите- направо лабораторен пример за кремълско мислене и говорене.

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4793611

 11. Струва си коментарът и на забранителния списък за влизане в Русия.

  http://www.yle.fi/tvuutiset/uutiset/upics/liitetiedostot/RUS_Einreiseverbotsliste.pdf

  В списъка -за чест на България!- е и Илиян Василев, чудна работа-при толкова много български хард”евроатлантически” политици, евродепутати и дипломати. Например – половината естонско правителство, Ген Щаб и служби са там… Апропо, кога е поредният съвместен концерт на любэ и йосыф кабзон, че не можах да се насладя на предишния, 327-ми, ако не се лъжа?

 12. Само скъсване с Русия ще позволи на България да оживее.

 13. и още руски скудоумия

  Илиян Василев е сред 89 европейци със забрана да влизат в Русия
  Москва разпространи „черен списък“ на европейски политици и общественици.
  Да поздравим г-н Василев за високата чест и оценка!

  http://idvassilev.blogspot.com/2015/05/blog-post_82.html

 14. И все пак, трябва да сме горди, че има и такива БЪЛГАРИ (макар и малцина) като Илиян Василев, в противовест на мнозинството продажни “българи с руско (съветско) самосъзнание” или кратко казано “българофоби”!

 15. към Д-р Михаил Кръстев – в качеството си на Ваш колега работодател, имам същите въпроси, към същата персона. Поздрави!

 16. Saglasen,ayt na cialata /pliava/ot posolstvoto im,kakto po vremeto na Stambolov!Tova e spasenieto,dokazalo svoiata efektivnost.

 17. http://frognews.bg/news_92156/Jirinovski-preimenuva-CHerno-more-na-Rusko-more/
  Жириновски преименува Черно море на… Руско море.”Лидерът на либерално-демократичната партия на Русия Владимир Жириновски излезе с нова инициатива – за преименуване на моретата, с които граничи Русия. Руският националист изпрати предложението си до Руското географско общество, съобщава сайтът на партията.Той иска Черно море да се преименува на …Руско море.

  “Русия граничи с 13 морета, много от които са получили своите съвременни названия по политически причини или пък са заимствани от чужди езици”, пише Жириновски.

  Предложението му да бъдат върнати “изконните имена” на моретата.

  Националистът е дал конкретни предложения.

  Азовско море – Синьо море

  Баренцово море – Студено море

  Балтийско море – Викингско море

  Берингово море – Боброво море

  и Черно море – Руско море.

  Проблемът е, че Черно море не се е наричало Руско.

  “Впоследствие тези имена са били заменени от чужди или са преименувани съобразно натрупаните отношения със съседните държави. Предлагам да им върнем изконните руски имена”, мотивира се Жириновски.”

 18. Велик, по-велик, най-велик, Илиян Василев!

 19. Някога попаднах непредвидено след наводнение на реките Днепър и Днестър в СССР. Какво видях? Почти в всяко село водата бе измила стените на селските къщи, защото те бяха направени от кал и съчки, така като се правеха у нас за животните. Желязната завеса не им позволяваше да мръднат от миналия век. Тухлата все още не им беше позната. Сега хората в Украйна и Крим искат да живеят почти както у нас. Те искат да имат нормални къщи, нормални газови печки и бойлери, нормална телевизия, незвисимо дали са украинци или руснаци или татари или българи. И Путин е бесен. Претендира, че всички са осъдени вечно да му бъдат крепостници и мужици. Той се мъчи да изчегърта от мозъците им такива грешни мисли с своите танкове, и смъртоносни оръжия. Да сте чули от него или неговите глашатаи да е предложил в името на мира да се произвеждат по вече газови печки, бойлери, пътища, училища, болници. Нищо такова. Парите отиват, в името на неговия “мир”, за смъртоносни цели, за да затрият всяко желание за по добър живот. Неговите наемници както в Русия и нас и навсякъде никъде не обясняват, как изведнъж руснаците в Украйна искат да живеят в Европа и станаха фашисти а в Донбас и Крим, не могат и да мислят за това и си остават сталинисти, сега с името путинисти. И както всеки кагебист, той си измисля “врагове”, за да се пъчи като голям “спасител” и “герой”. И както преди хората ги караха като добитък да се мъкнат по цял ден по манифестации и да реват “слава” на “вождовете”, които си криеха истинските имена и пътуваха в коли с перденца, така и сега в Крим се строи голяма флота, която да чисти “лошите мисли” от умовете на всички държави по бреговете на Черномрието.

 20. И разбира се Илиян Василев с истините, които казва е начело в списъка на хората с “лоши мисли”, които “бдящите герои” “оправяха” и “спасяваха” “народа”, както беше някога в отреченото минало и сладкия бизнес на ДС и подобните. И “умните” бързат да си сложат капаци на очите и тапи в ушите и нищо да не знаят.

 21. Кремъл по времето на Брежнев се примири с идеята, че социалистическа Югославия с нейната упорита във времето политика на необвързване е sui generis, но вместо да скубе коса, преформулира ‘лошия пример’: стратегическата цел на Титова Югославия в борбата срещу ‘империалистическия диктат’ е да осигури руското влияние върху групата на необвързаните държави.
  А Сърбия знаеше как да сърба вода от два кладенеца.

 22. И един голям въпрос. Путин като голям военолюбец и главатар “завладя” Крим, Осетия и Абхазия. И неговите помощници не ги приемат в Европа, и то с право. Кои народи Илиян Василев заграби, че Путин протестира? С какво Василев му е накривил? КАЗАЛ Е ИСТИНАТА. Толкова ли е страшна? Ще катурне ли Путин, че неговата банда толкова се е изплашила. КГБ и подобните винаги си търсеха “врагове” за да оправдят лъжата, че са “спасители”. Спасители на кого?

 23. Иво, статията е Шедьовър!

  Русия ако продължава така, ще изгуби интелектуалната си мощ напълно и ще се превърне в озъбено малоумно Джудже!

  Според мен желанието им да имат ще ги доведе до това да нямат. Ще имат територия но няма да имат Човеци и Приятели. А за какво живее човек ? За имането ли ?

 24. Стамбо,

  Да ти кажа как се е държала съветската окупационна армия у нас. В къщата на баба ми и на дядо ми.

  5-6 съветски офицери с ординарците си. Още първата вечер се напили като свине в хола. Баба ми и дядо ми – на масата, слугините сервират. На втория час извадили пистолетите и надупчили маслените портрети по стените, защото били на “фашисти”. Ужас е било. По-късно в същия хол на кристалния полюлей закачали и драли агнета.
  Първите дни в баните сутрин си пличкали лицата в тоалетните чинии. Къде да са виждали тоалетни чинии и да знаят за какво служат? Диваци.
  През 1946 са пристигнали при тях и съпругите на офицерите. Любимото им занимание е било да ровят в гардеробите на баба ми и да си избират тоалети. Обичайна гледка по улиците е било съветски офицер да кара мотор и зад него – жена му с развяваща се копринена нощница. Много са обичали копринените нощници и са ги ползвали като рокли.

  И като си тръгнали накрая през 1947, натоварили в камионите всичко, което им харесва – фаянсови и кристални сервизи, радио, чаршафи и пр.

  Как да ги обичаш такива?

 25. По-горе да се чете Сърбия (заради сърбането :), но да се разбира Югославия.
  Та едва ли сърбите ще бъдат зачеркнати с лека ръка като предатели. Кремълските перукери сигурно мислят в момента как да го ‘ашладисат’.

 26. EN ROUTE: Имам опасение точно като Вашето.

 27. Драга Everyone Else,

  Етимологично “Сърбия” не идва от “сърбане”, а от “сърбене, сърбеж”.

  Даже Кирил Христов има едно стихотворение от 1913:
  “Сърби я Сърбия, сърби я –
  ти, българино, начеши я!”

  Разбира се, през последните 130 години, Сърбия няколко пъти здраво сме я начесвали – 1885, 1915-18 и 1941-44. Много са ни яли попарата.

 28. Към Тодор Тодоров

  Благодаря, колега! На чиновниците непрекъснато трябва да им бъде напомняно, че сме техни работодатели и че трябва да се отнасят със съответното уважение към нашите въпроси и искания.
  От чиновничките в пощите, през полицаите и съдебните магистри, до министрите и народните ни представители.
  Между другото, първото значение на думата “minister, ministri” на латински означава “слуга”.

  Поздрави и от мен!

 29. Отбелязвам everyone else ,

  Почти същата история с въшливите монголоиди е и в моя семеен архив. Нюанс е, че като се настаняват, прабаба ми им дала дала да си постелят чаршафи.
  Те обаче се зачудили и като по команда започнали да ги порят за партенки.

 30. Стамбо,

  Въшливи са били тогава, въшливи са и днес. Преди 4-5 месеца в нета се появи една инструкция на сегашното руско Министерство на здравеопазването, в която се препоръчваше на руските граждани да избягват да си правят групови снимки, защото така въшките по-лесно се разпространявали.

  Другарят Путин вместо да прави войни, е по-добре да вземе да се пребори с въшките.

  Въшкари с претенции за месии.

 31. БЪЛГАРИН: Става дума за игра на думи, не за етимология.
  Но пък стихотворението не го знаех!

 32. към ОТБЕЛЯЗВАМ:
  “в баните сутрин си пличкали лицата в тоалетните чинии”.- Това изречение едно към едно помня от детството си, като част от разказ на братовчедка на баба ми. Велики крепостни селяни.

 33. Думите на Виктор Суворов за ссср и русия от книгата “Освободителя” звучат актуално и днес: “Убеден съм, че само страна, към която хората тичат на тълпи от цял свят, има право да съветва другите как трябва да живеят. А страна, от която хората си проправят път през границата с танкове, отлитат със самоделни въздушни балони и хипер-звукови изтребители, промъкват се през минни полета под картечен огън, преследвани от глутници служебни кучета, такава страна никого и на нищо не бива да учи. Тя няма такова право. Преди всичко въведете ред в собствения си дом. Създайте такова общество, че хората не от нашата страна към чужбина да копаят тунели, а към нас някой да се старае да прокопае такъв тунел. И едва тогава ще се сдобием с правото да поучаваме другите, и не с танкове, не с грохот на веригите им по паважа, а с добър съвет и личен пример: гледайте, любувайте се, заимствайте опита ни, ако ви харесва. ”

 34. От началото на второто тримесечие руската централна банка е затворила 18 банки. Финансовите институции, за които е преценено, че са прекалено важни, за да бъдат закрити, са подкрепени с държавни средства, отбелязва “Франс прес”.
  В средата на май фалирането на руската банка “Транспортний”, която е на 103-о място в страната, е оценено на 40 милиарда рубли (715 милиона евро) под формата на компенсации на клиентите. Фалитът й е най-скъпият за фонда за гарантиране на депозитите.

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/06/01/2544824_tri_novi_bankovi_falita_v_rusiia/

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.