Дружбата на СССР с Хитлер, която Путин одобри на 10 май в присъствието на Меркел

В отговор на журналистически въпрос , зададен му на 10 май след общото му изявление с гостуващата в Москва Ангела Меркел, Путин на практика оправда Сталин за пакта му с националсоциалистическа Германия от август 1939 г. Ето истината, която и до днес крият в Русия, разкривана в статия, публикувана в сайта на руската секция на БиБиСи

Превод от руски за ivo.bg Васил Костадинов

Пактът Молотов-Рибентроп: тайно и внезапно

 

 

Вестниците с тази снимка по-късно са изтеглени от съветските библиотеки

 

 

За първи път за сътрудничество с германските нацисти в Съветския съюз започва да говори видният болшевик Карл Радек. Партията на Хитлер е все още само куп неудачници.

На 20 юни 1923г., по време на пленарното заседание на Изпълнителния комитет на Комунистическия интернационал Радек държи реч, посветена на бившия офицер от армията на кайзера Алберт Лео Шлагетер, застрелян от френските окупационни власти в областта Райн за организиране на въоръжена съпротива и станал една от “иконите” на нацизма.

“Шлагетер, смел войник на контрареволюцията, заслужава ние, войниците на революцията, смело и честно да го оценим”, – казва Радек, призовавайки германските националисти “да се обединят с руските работници и селяни за съвместно сваляне на игото на капитала на Антантата”.

Обяснявайки позицията си на 13 юли, той казва, че “във въпроса за сътрудничество с нацистите не става дума за сантименталности, това е въпрос на трезва политическа сметка”.

Точно така, без сантименталности, след 16 години за сътрудничество с Германия узряват Сталин и Молотов.

 

Хроника на сближаването

 

Първите признаци на настъпващото слижаване се появяват през 1938г., когато Съветският съюз оттегля посланика си в Берлин евреина Яков Суриц, заменяйки го с руснака Алексей Мерекалов, а официалните лица и вестници и в двете страни, доскоро обменящи думи, достойни за пристанщна кръчма, а не за велики сили, поддържащи дипломатически отношения, смекчават тона. За известно време, Москва и Берлин, като че престават да се забелязват.

Двете страни се държат като предпазливи къпещите се, опитващи с крак температурата на водата.

 

Повечето от козовете са в ръцете на Сталин: Хитлер, набрал инерция, с пълна скорост се готви за война, а Съветския съюз остава последната голяма страна, все още не определила позицията си в бъдещия конфлик, не бърза за никъде, и се опитва да продаде по-скъпо приятелството си.

На 12 февруари 1939г. британският кабинет провежда секретно съвещание с представители на френския генерален щаб. Заключението на съюзниците е категоричено: икономиката на райха е претоварена,стратегическите суровини стигат за няколко месеца, окопна война на континента в съчетание с морска блокада ще удушат Германия още в началото на 1940г.

Наистина, Лондон и Париж подценяват възможностите и намеренията на Съветския съюз, прогнозирайки, че Сталин ще запази строг неутралитет.

 

„Изключително важна е позицията на Съветския съюз. Когато Хитлер си осигурява неговото съгласие, той има увереност, че ще спечели войната срещу западните сили. Съветският съюз е и убедителен аргумент, който позволява на Хитлер да разсее съмненията на военните си съветници” – Курт фон Типелскирх, началник на разузнавателното управление на германския генерален щаб.

 

На 24-ти май началникът на тила на германската армия генерал Томас представя секретен доклад на Хитлер: авиобомбите стигат максимум за три месеца “неинтензивна” война, артилерийските и танкови снаряди – за три седмици, горива и алуминий – за шест месеца, цветни метали – за три месеца, каучук – за два месеца.

Затова германците, според писателя и историк Игор Бунич, се държат с Москва като бедни роднини, опитващи се на всяка цена да седнат на масата на богатия чичо.

На 12 януари 1939г., на новогодишен прием в райхканцлерството, Хитлер демонстративно отива при Мерекалов и разговаря с него. Разговорът не излиза извън рамките на дипломатическия протокол, но самия факт е отбелязан от всички наблюдатели.

На 10 март, изнасяйки отчетния доклад на XVIII конгрес на партията, Сталин необичайно рязко напада Англия и Франция, като ги нареча “провокатори на война” и ги обвинява в желание “да дадат на Германия възможност да се набута във война със Съветския съюз, всички участници във войната да затънат дълбоко, да ги насърчат тайно, да се изтощят и отслабят взаимно, а след това да диктуват своите условия на изтощените участници във войната”.

В светлината на последвалите събития, много съвременни историци смятат, че Сталин приписва на другите своите собствени тайни мераци.

В средата на април Мерекалов заминава за Москва за съвещание и не се връща в Берлин. Новият посланик Александър Шкварцев е назначен само няколко дни преди подписването на пакта. Няколко месеца начело на мисията е Георгий Астахов.

Според някои историци, Кремъл за всеки случай иска рискованата политическа авантюра да се проведе от малко известен човек, а в това време приспива бдителността на Запада, създавайки впечатление за отношения с Германия на ниско ниво.

 

„Решаващо е уволнението на Литвинов. За мен това прозвуча като артилерийски гръм, обявил промяна в отношението на Москва към западните страни” – Адолф Хитлер.

 

На 19 април, по време на банкет в хотел “Адлон” в чест на 50-годишнината на Хитлер, Рибентроп се усамотява с японските посланици в Берлин и Рим Хироши Ошима и Тошио Сиратори и тайно им казва, че “на фюрера му остава един единствен вариант – нормализиране на отношенията с Москва, за осуетяване плановете на Лондон и Париж за създаване на анти-германския фронт”.

Сиратори взема изявлението на сериозно, но Ошима го приема като празни приказки, не вярващ във възможността за сближаване между “червени” и “кафяви”. До сключването на пакта остават само четири месеца.

На 28 Април, Хитлер изнася в Райхстага програмна реч, в която напада Полша, настоява Лондон да се отнася с “разбиране” към интересите на Германия, но за Съветският съюз не се споменава нито дума.

На 3 май Максим Литвинов е сменен като външен министър от Вячеслав Молотов. Това е недвусмислен сигнал.

По това време в СССР всичко решава един човек. Дори Молотов, вторият човек в страната, на Запад иронично наричат his master’s voice (“гласът на господаря”), като в рекламата на производителя на грамофони Victor. Въпреки това, народният комисар, макар и да не определя политиката е емблематична фигура. Литвинов е познат като англо-френски ориентиран и застъпник на Обществото на народите. Освен това, германците се дразнят от еврейския му произход.

На 22 август на съвещание с военните, Хитлер казва: “Решаващо е уволнението на Литвинов. За мен това прозвуча като изстрел на оръдие, обявил промяната в отношението на Москва към западните страни”.

Само след два дни започват преки съветско-германския контакти. По време на рутинна среща с ръководителя на отдела за Източна Европа на германското министерство на външните работи Карл Шнуре Астахов говори за оставката на Литвинов и прогнозира промени в съветската външна политика при Молотов.

На 22 май, Рибентроп и италианският външен министър Чано подписват договор за приятелство и съюз, наречен “Стоманен пакт”. Съветският съюз обикновено критикуващ остро всяка подобна стъпка на фашистката дипломация, отказва коментар.Трябва му време за размисъл …

На 20 май, Молотов за първи път в качеството си на външен министър приема германския посланик фон Шуленбург и по време на двучасовия разговор заявява, че “съществуват предпоставки за радикално подобряване на отношенията”. На въпроса на Шуленбург, как това ще се приложи на практика, съветския народен комисар отговаря: “Ние двамата трябва да помислим за това …”.

Трябва да мислят преди всичко германците.

 

„По всички проблеми, отнасящи се за териториите от Черно до Балтийско море, можехме лесно да се споразумеем” – Йоахим фон Рибентроп.

 

През следващите два месеца в Берлин продължават неофициалните сондажи на Астахов, когото историкът Василий Молодяков нарича “черноработник на пакта”, на съветския търговски представител Евгений Бабарин, а от германска страна – заместникът на Рибентроп Вайцзекер, Шнуре и пристигналия от Москва Шуленбург.

Всеки път повод за среща е някакъв малък текущ въпрос, но след това участниците започват “извън протокола” и “по мое лично мнение” да говорят за общото състояние на съветско-германските отношения. Става ясно, че двете страни са готови да пожертват идеологическите си принципи. Въпросът беше цената, която Германия е готова да плати за, както се изразява по-късно Молотов, “тихата увереност на Изток”.

На 18 юли Бабарин предава на Шнуре проект за търговско споразумение и списъка на стоки, които СССР е готов да достави на Германия, почти идентичен със “списъка на дефицита” на генерал Томас.

На 26 юли в берлинския ресторант “Евест” се провежда среща, която по-късно ще нарекат историческа. Шнуре от името на Рибентроп кани Астахов и Бабарин на приятелска вечеря и за първи път говори за възможността за териториалното разделяне на Европа.

 

“Ние сме готови да се договорим по всеки въпрос, да дадем всички гаранции, – казва той – …Споразумението ще вземе предвид жизнените интереси на двете страни. В целият район от Балтийско до Черно море няма неразрешими външнополитически проблеми между нашите страни”.

Шнуре особено набляга на “общия елемент” в идеологията на Германия и Съветския съюз – “противопоставяне на западните демокрации”.

Астахов заяви, че “политиката на сближаване напълно отговаря на жизнените интереси на двете страни”.

 

Историята е пришпорена.

 

От този момент историята се понася в галоп. Времето притиска германците: след месец-два, в Полша започва есенната киша.

На 29 юли Вайцзекер изпраща на Шуленбург записки от разговорите в ресторанта и инструкции да разбере от Молотов, доколко думите, изречени на чашка, отговарят на официалната политика на Съветския съюз. Два дни по-късно, той припира посланика с допълнителна телеграма, в която за първи път се появяват думите: “Спешно. Секретно”.

Вечерта на 2 август по време на следващата рутинна среща с Астахов Вайцзекер съощава, че в съседната стая “случайно” се оказва Рибентроп, който би искал да каже няколко думи на съветския представител.

Райхсминистърът всъщност повтаря дословно формулировката на Шнуре: “по всички въпроси, свързани с територията от Черно до Балтийско море, можем лесно да се договорим”.

На следващия ден, Молотов приема Шуленбург, който откровено обещава да “уважава жизнените интереси на Съветския съюз в балтийските страни”. Комисарят, както пише в доклада си посланика, “изостави обичайната си сдържаност и изглеждаше необичайно откровен”.

 

„Що се отнася до споразумението с Русия, аз го одобрявам напълно. Сближаването между Германия и Русия е необходимо за предотвратяване на обкръжаването им от демокрациите.” – Бенито Мусолини.

 

Контактите навлизат в нова фаза. Берлин иска да изтръгне от Москва принципно съгласие за съюз, а детайлите да се обсъждат после. Молотов се преструва, че не разбира защо партньорите бързат – защо да бързаме, нека подпишем споразумение за търговия, да видим как ще тръгнат нещата, а после може да говорим и за пакт за ненападение – и дава да се разбере, че пакта няма да се сключи, докато СССР не получи конкретни обещания.

Интересно е, че още на 12 август Астахов информира Молотов, че в Берлин “витае версия за нова епоха в съветско-германското приятелството”, която може да се забележи дори и в разговори с продавачи и фризьори.

На 11 август Молотов потвърждава интерес към по-нататъшни “разговори”, които е желателно да водят в Москва. Два дни по-късно Шнуре кани Астахов и за първи път говори за възможно посещение на Рибентроп в СССР, като добавя: ” Събитията вървят с много бързи темпове, и не трябва да губим време”.

На 14 август в 22 час 53 минути Шуленбург получава по телеграфа пространно официално послание от Рибентроп, което на следващия ден прочита на Молотов: “Германия е готова да сключи Пакт за ненападение със Съветския съюз, неподлежащ на промяна през следващите 25 години … времената на противопоставяне могат да приключат завинаги … всички капиталистически демокрации са непримирими врагове и на национал- социалистическа Германия, и на Съветския съюз … “.

“Фюрерът вярва, че предвид външната обстановка, изпълнена с възможност за сериозни събития, за предпочитане е бързо и фундаментално изясняване на германско-руските отношения. За тази цел, аз съм готов лично да летя до Москва по всяко време след 18-ти август с пълни пълномощия от фюрера”.

Молотов отново заявява, че “въпросът трябва да бъде разгледан по-конкретно, че в случай на пристигане тук на имперския министър на външните работи въпроса да не се свежда до размяна на мнения, а да се вземат конкретни решения”.

 

„Сега Полша влезе в положението, в което съм искал тя да попадне” –

Адолф Хитлер

 

На 18 и 19 август Шуленбург, притискан от неспирни обаждания и телеграми от Берлин, отново се опита да уреди среща с Молотов. В комисарството или никой не вдига слушалката, или отговарят второстепенни чиновници, че Молотов е зает, като предлагат да му предадат същността на въпроса.

И накрая, в 14:00 часа на 19 август Молотов приема посланика и в отговор на искане за възможна дата за посещението на Рибентроп, отговоря, че       “няма какво да добави към вече казаното”.

Шуленбург, по негови думи, чувствайки, че “сърцето ми ще се пръсне”, се връща в посолството и започва да съставя телеграма до Берлин, но в 15:30 неочаквано се обажда Молотов и предлага да се срещнат само след час.

Набързо, ставайки от бюрото си, за да посрещне госта и с приветлива усмивка, той обявява на потресения посланик, че съветското правителство ревизира мнението си и е готово да приеме Рибентроп за подписване на пакта за ненападение на 26 или 27 август.

Историците са единодушни, че съветската позиция не може да се промени на 180 градуса без намесата на Сталин, която очевидно се случва между 14:30 и 15:30 часа.

 

Зелена светлина от Москва

Посоченият от Молотов срок не устойва Хитлер, и той вдига мизата, като се обръща към Сталин с лично послание, от което става ясно, че е готов да изпълни практически всички условия.

“Приех проекта на договора за ненападение, предаден от г-н Молотов, но смятам за крайно необходимо изясняването на някои от въпросите […]. Същността на допълнителния протокол, толкова желан от страна на Съветския съюз [курсивът е добавен от автора], може да се договори възможно най-скоро, ако представителят на Германия лично дойде в Москва за преговори”.

 

“Сталин – това е световната комуна!” – от речта на началника на Главното политическо управление на РККА, 6 април 1939 г.

 

Фюрерът не крие защо пакта със СССР му трябва толкова спешно.

“Напрежението между Германия и Полша става нетърпимо […]. Германия е решена да защитава интересите на Райха с всички средства, с които разполага. По мое мнение е желателно нашите две страни да установят нови взаимоотношения, без да губим време”.

“Ето защо, аз отново Ви предлагам да приемете в Москва моя министър на външните работи във вторник, 22 август, в краен случай – в сряда 23 август. Райхсминистърът на външните работи има пълната власт да състави и да подпише пакт за ненападение, както и протокол към него”.

В полунощ на 21 август, Хитлер звъни на Гьоринг и му казва, че не може да спи – толкова е изтощен от несигурността.

Посланието на Хитлер е предадено от Шуленбург на Молотов на 21 август в 15:00 ч. В 21:35 часа на същия ден в Берлин пристига лаконичен отговор на Сталин със съгласие за среща с Рибентроп на 23 август. Никакви “протоколи” в отговора, разбира се, не се споменават.

Немското радио прекъсва вечерните музикални програми за спешно съобщение.

На 22 август, Хитлер събира генералите и обявява, че нападението на Полша е решено окончателно, призовавайки ги да водят войната “жестоко и без милост”.

“Сега Полша влезе в положение, в което исках, – казва той. – Единственото нещо, от което ме е страх – някоя мръсна свиня да не се намеси в последната минута с предложение за посредничество”.

 

Задръстване до тавана

 

Около обяд на 23 август, два тримоторни самолета “Кондор” с Рибентроп и антуражът му кацат в Москва. Молотов посреща гостите на летището и ги откарва в Кремъл.

Сталин посреща райхсминистъра с думите: “Ние хубавичко се обиждахме, нали?”.

По време на тричасовите преговори германската делегация без разисквания се съгласява с всички изисквания на домакините. В съветската сфера на влияние преминават почти половината от Полша, Финландия, Естония, Латвия, Бесарабия и част от Литва (останалата част от територията на Литва СССР впоследствие изтъргува с германците с дължимо първоначално парче от Полша).

Според записките от разговорите, в почти половината от времето страните единодушно оплюват “лондонското сити и британските търговци”.

 

Ако тези страни [Германия и Съветския съюз] стигнат до политическо, още повече до военно споразумение, войната между тях ще бъде неизбежна”. – От меморандум на британското разузнаване.

 

След подписване на документите започва банкет, който продължава до 5 часа сутринта. Сталин вдига първия тост за здравето на Хитлер: “Аз знам колко германския народ обича фюрера”.

Германците излайват: “Хайл!”. Рибентроп веднага вдига тост за здравето на Сталин. После пият последователно за всички присъстващи, за пакта, за вечно приятелство, за германския народ. Рибентроп трябва да пие за евреина Каганович, а Каганович – за Хитлер. Тост за съветския народ забравят да вдигнат.

Има свидетелства, че на следващия ден обикновено сдържаният Сталин радостно крещи: “Измамих го, измамих Хитлер !!!”. Почти по същото време, Фюрера, като изслушва доклада на Рибентроп, нарича Сталин “мръсен азиатски изнудвач”.

 

От преамбюла на пакта за ненападение, който е трябвало да се публикува, по настояване на Сталин зачеркват споменаването на “дружба” – все още не е известно как ще потръгнат нещата на германците в Полша. До “дружба” стигат през септември – 27-28-ми, по време на следващата визита на Рибентроп. Новият документ се нарича “Договор за дружба и границата”.

Към него прилагат новите тайни протоколи, главният от които посочва, че договарящите се страни няма да позволят на територии под техен контрол “никаква полска агитация” и карта, която, за разлика от Пакта, подписва не Молотов, а самият Сталин, със своя 58-сантиметров почерк, който започва в Западна Беларус, пресича Украйна и влиза в Румъния.

В съветските кинотеатри триумфално върви филма “Трактористи” с известната песен “Чужда земя, ние не искаме нито педя”.

Молотов, даже 40 години по-късно лъже своя биограф Феликс Чуев, твърдейки, че не е имало тайни протоколи, въпреки че документите са били съхранявани в специална папка на Политбюро, и съществуването им е известно на всички съветски лидери от Хрушчов до Горбачов.

34 мнения за “Дружбата на СССР с Хитлер, която Путин одобри на 10 май в присъствието на Меркел”

 1. А как е в България по това време?

  На 01. 03. 1941. МНнР Богдан Филов подписва в двореца Белведере във Виена присъединяването на България към Тристранния пакт след уверения на съветския посланик в София, че СССР скоро ще се присъедини към него и той ще стане Четиристранен, какъвто е и до момента на практика.

  Още същата вечер Армията на фелдмаршал фон Лист, която е на северната ни граница, започва да навлиза в страната. Интересното е, че единствените, които ги посрещат организирано по градове и села с хляб и сол /по заповед от Москва/ са българските комунисти и ремсисти. Като братя по оръжие на СССР.

 2. “Кто же все-таки создал автомат АК-47? Люди настолько прозомбированы советской и российской пропагандой, что даже и слышать не хотят про альтернативную точку зрения ”

  http://divannaya-sotnya.com.ua/v_mire_nayki/kto-zhe-vse-taki-sozdal-avtomat-ak-47-lyudi-nastolko-prozombirovany-sovetskoy-i-rossiyskoy-propagandoy-chto-dazhe-i-slyshat-ne-hotyat-pro-alternativnuyu-tochku-zreniya.html

  ========================================
  …и за да не каже някой,че публикацията е от украински саит,ето и аналог от руски такъв…
  ========================================

  “Автомат Калашникова или … Шмайсера?”

  http://ehorussia.com/new/node/74

 3. Без връзка с описаните уроди-
  ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН И 85 годишен юбилей
  НА ВЕЛИКИЯ КЛИНТ ИСТУУД!

  АНТИКОМУНИСТ, ОТВОЮВАЛ ЩАСТИЕТО И БЛАГОДЕНСТВИЕТО ПОНЕ НА ЕДНА ЧАСТ ОТ ЕДНА СТРАНА-ЮЖНА КОРЕЯ!

  ЕДИНСТВЕН МЪЖ НА МЯСТО В ХОЛИВУД, ПРЕД КОЙТО ВСЯКАКВИ УРОДИ ОТ УДИ АЛЪНОВСКИ ТИП ИЗГЛЕЖДАТ ОЩЕ ПО-ЖАЛКИ ЖАЛКИ!

  ТВЪРД И АКТИВЕН РЕПУБЛИКАНЕЦ, СТОЯЛ ЗАД ВЕЛИКИЯ РОНАЛД РЕЙГЪН!

  ДОСТОЕН ГРАЖДАНИН, КОЙТО НЕ СЛУГУВА НА ПОЛИТКОРЕКТНОСТТА, А ЯСНО ПОСТАВИ НА МЯСТОТО ИМ И БАРАК ХУСЕИН ОБАМА, И ПЛАЗМОДИИ КАТО МАЙКЪЛ МУР!

  ЛИЦЕ И СИМВОЛ НА ОНАЗИ ИСТИНСКА, ВЕЛИКА И ПЛЕНИТЕЛНА АМЕРИКА, КОЯТО ДАВА НАДЕЖДА НА СВЕТА!

  ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, КЛИНТ!

 4. Тези бандити дълги години управляват света!
  Днешните им подобия се опитват да им подражават в агресията и безпардонността! Добре, че демокрациите вече преобладават в Европа и домогванията на дребосъка-фашист от Кремъл не минават. Остава санкциите да продължат и цената на петрола да стане едноцифрено число.

 5. Възстановителят на СССР тов. Путин много обича да подкупва. Следвайки азиатските традиции. Примери – много. От Шрьодер и агент Гоце до Сеп Блатер.
  И е сигурен, че номерата му ще продължават да минават пред света.

  Няма да стане, защото както казва Швейк “…тя и госпожа Мюлерова имаше три ключа за кенефа, ама вчера се насра пред него.”

 6. Великолепна, синтезирана статия. Всичко това го има пространно в произведенията на Игор Бунич и Виктор Суворов и други достойни рускоезични граждани. Но така поднесена ще стигне, надявам се до хиляди нови будни Българи.
  До Борето, дай боже в скоро време.
  Между другото, Блатер ще бъде разпитан за изборът на СП 2018г. в раззия в качеството на auskunftspersonen – правовой статус, зарезервированный для свидетелей, в тех случаях, когда прокуратура хочет оставить возможность перевода свидетелей в число подозреваемых.
  Стамбо, присъединявам се с цялото си сърце и душа към пожеланията ти по случай 85г. Юбилей на КЛИНТ ИСТУУД!
  Наскоро гледах последният му филм “Американският снайперист”. Само него да беше създал влиза завинаги в Историята. Не само на киното.
  Велик Гражданин на планетата.

 7. Ами те всичките са си сътрудничили в определени моменти. Именно богатите бизнесмени в западните индустриални и банкови среди гарантират успехът на Хитлер. Например през 1934 г. Германия произвежда само 300 хиляди тона природни петролни продукти и синтетичен петрол. През 1944-та благодарение на преноса на технология от “Стандарт Ойл” от Ню Джърси в “И.Г.Фарбен” Германия произвежда 6,5 милиона тона петрол, 85% от който е синтетичен. Преплитането на американският капитализъм с германските корпорации започва след Първата световна война с Плана Дос (1924 г.) и Плана Янг (1928 г.). И двата плана разработени в Америка практически, гарантират успеха на новопоявилата се нацистка партия. Сътрудничеството на САЩ с Русия също е известно. През 1944 г. Сталин официално благодари на САЩ за оказаната помощ на съветската индустрия и признава, че 2/3 от съветската индустрия е изградена с помощта на САЩ.

 8. Другите страни, чийто представители са в списъка са Полша, Латвия, Литва, Естония, Дания, Финландия, Румъния, България и Испания.

  Единственият българин в списъка е бившият посланик в Москва Илиян Василев, който в събота заяви, че е доволен, че е включен в списъка, тъй като в него има достойни хора.

  ЕДИН ДОСТОЕН БЪЛГАРИН!!

 9. Стамбо: Присъединявам се към пожеланията за КЛИНТ ИСТУУД!!! Не споменавай ММ. Тъкмо дочитам една статия тази сутрин и се спрях на много добър цитат: “Leftists are types for ‘whom a human inquiry has become a practical impossibility’.”

 10. Президент России Владимир Путин может уйти в отставку, если на Западе примут решение опубликовать засекреченные коррупционные и криминальные данные на него окружение.
  Такое мнение выразил ученый, руководитель международного Фонда гражданских свобод Александр Гольдфарб.
  “С недавнего времени российские обличители Путина приобрели мощного союзника в лице государственных структур западных стран. В течение полутора десятилетий творцы западной политики отмахивались от антипутинских активистов, как от назойливых мух. В течение 14 лет Запад рассматривал Путина если не демократом, то союзником, как, например, саудовского короля или южноамериканских диктаторов”, – считает ученый.
  По его мнению, после аннексии Крыма приоритеты Запада в отношении Путина изменились.
  “Теперь сильные мира сего в Вашингтоне, Лондоне и Берлине смотрят на него, как на противника. Ситуация напоминает холодную войну, когда в информационной поддержке диссидентов были задействованы колоссальные западные ресурсы. И вот уже в Лондоне полным ходом идет расследование убийства Литвиненко, США и ЕС включают в санкционные списки банк “Россия” и членов кооператива “Озеро”, а в Швейцарии арестовывают руководителей ФИФА, подозреваемых в “продаже” России мирового чемпионата по футболу”, – отмечает глава Фонда гражданских свобод.
  По его мнению, обитатели Кремля поняли, что Запад включился в информационную войну против них, и что коррупционно-криминальная составляющая – их самое слабое место – станет в этой войне грозным оружием. Более того, у этих разоблачений теперь будут юридические последствия.
  “Если будет принято решение опубликовать засекреченные на Западе коррупционные и криминальные данные на Путина и его друзей – об этом, кстати, давно просит Алексей Навальный- то ему ничего не останется, как уйти, ибо он чисто технически не сможет выполнять президентские функции, например, посещать страны Евросоюза”, – пишет Гольдфарб.
  Он также считает, то Путин в курсе дела и раздумывает, как уйти наилучшим способом, если не останется никакого другого выхода.
  Как сообщалось, в России Путина назвали идиотом из-за черного списка для ЕС

 11. Знае ли някой как мога да се снабдя с това чудо?
  Posted by Сия | май 31, 2015, 18:56

  Мнооого як!!
  Сигурно с него управляват ракетните комплекси…

 12. @СИЯ

  Пропуснали са да посочат: 1.’ноутбукът’ стартира само когато самоварът е включен;
  2. необходимото време за зареждане на ноутбука е девет пъти повече от времето, необходимо за приготвяне на чая (може да е проблем)
  3. ел. мрежата гърми, ако е включен трети уред, напр. тостер;
  4. ако забивате пирони с него, както един потребител е предложил – трябва да ги забивате със страничната му част, а не фронтално.

  (има и други подробности, ще погледна в ‘consumer reports’ и ще пиша пак)

 13. И какво постигнаха “великите” мозъци на комунизъма и национализъма?

  Велика война и велики разрушения! Ние много често забравяме тестото от което сме замесени и от там идват нашите беди. А то е подправено с много Любов и Божествена Гениалност.

  Всичко друго извън тази Любов, води до тежки последствия и беди за човека. Не са тайна заниманията на нацистите със демонски ритуали. Пример за такова място е замъка Вевелсбург, където нацистите са изповядвали култ към свръх човека. Същото правят и комунистите. Те преследват Християнството, отричат се от Христа и се обявяват за свръх човеци. Господари на света.
  Да но човека не е Господар на света а само едно създание в него, родено по Воля Божия.

 14. Дори в една мравка има хиляди пъти повече знания и мъдрост от който и да е танк или друго творение на човека.
  Когато изповядваме учението на Спасителя ние се доближаваме до тази мъдрост. Ставаме достойни и способни да я възприемем дори със собствените си възприятия без помощта на други инструменти. Ако това се осъзнае ще изчезнат всички Беди, Болести, Войни и Нещастия , защото Бог не създаде човека за да го направи нещастен. Той го създаде за Живот!

 15. Георги и everyone else,

  https://www.google.bg/search?q=clint+eastwood+ronald+reagan&biw=1366&bih=657&tbm=isch&imgil=_lkhr5QNsxz55M%253A%253BLVMrbzU9XS5vLM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fparade.com%25252F53559%25252Froisinkelly%25252Fsee-previously-unpublished-pictures-of-diana-dancing-with-tom-selleck-and-clint-eastwood%25252F&source=iu&pf=m&fir=_lkhr5QNsxz55M%253A%252CLVMrbzU9XS5vLM%252C_&usg=__wSfnXfhaLPgGtRgVR9WsolS-qOI%3D&ved=0CCgQyjc&ei=OO5rVdO_CISAU4iGgPAC#imgrc=NMbVbtmvluqv7M%253A%3BrzsFjQLW1l1_PM%3Bhttp%253A%252F%252Fupload.wikimedia.org%252Fwikipedia%252Fcommons%252F9%252F99%252FClintEastwoodReagan.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fen.wikipedia.org%252Fwiki%252FClint_Eastwood%3B750%3B497

  Просълзявам се на тази снимка, скъпи приятели! И на думите на КЛИНТ ИСТУУД: “Бях на 19 години и нищо не разбирах от политика, но след като видях в Корея какво комунистите правят със собствения си народ, ако някой американски комуняга ми каже, че сме били там напразно, ще му счупя главата!”

  Той и на свинята в гащи майкэль мур каза нещо подобно, ама дано Господ му даде години и сили да го изпълни!

 16. Сия, умори ме с новината си!
  И аз съм потенциален клиент на това вълшебство!
  Имам достатъчно дърва на вилата за захранването му. Запленен съм обаче от неговата многофункционалност-става за пържене на яйца, за подпиране на килната врата или за походна масичка за сантасе! Ну, да!

 17. Страхотна статия г-н Инджев!
  Всичко това кога е се изучава по история? Писна ми разни чули- недочули, да ми говорят за 200000 руски жертви за нашето освобождение.Крайно време е да се изнасят фактите и голямо Благодаря, че ни ги показвате.
  Браво на г-н Илиян Василев – този забранителен списък е най-големия Атестат за достоен българин.Отдавна му се възхищавам , чета почти всичко, което публикува и си мечтая някой ден да стане Министър-председател на България.Може би тогава ще задминем румънците.
  Благодаря и на всички коментатори в блога – толкова много усмивки от сутринта.
  Дълъг живот и на КЛИНТ ИСТУУД. Велик.
  А руския лаптоп е Мисия невъзможна и голям смях – 10 кг -Ха-ха!!1

 18. Сантасе! Става и за шах. ОК. Клиент съм. Само дали няма от топлото да се огъват картите, хмм.

  Стамбо приятелю, престани с тоя ммур, че много нечистоплътност се нароява при всяко споменаване.

  Текстът е добър. Ще ми се да продължи нататък със срещата на 7-ми септември между нашия мерзавец, Молотов, Жданов и Сталин.

 19. ПЕТЪР МИЛАДИНОВ, кога в САЩ и “Стандарт ойл” са произвеждали синтетичен бензин???
  Защо въобще им е бил нужен синтетично гориво, след като САЩ добива над половината нефт в света?!?
  Докато Германия и Третият райх едва добиват по 1-2 млн. тона годишно! На тях им е нужно синтетично горива , не на САЩ. И никоя друга държава не произвежда в промишлени количества синтетични горива освен Третият райх, защото няма никакви нефтени запаси.
  И никога даже не са се доближавали до 6,5 млн тона. Ако имаше толкова гориво , Третият райх щеше да спечели войната със Сталин, или поне щеше да продължи двойно по-дълго.
  И за твое сведение Хитлер НЕ е искал да си сътрудничи с “капиталистите” и с демокрациите от западните държави, още повече с “евреите които управляват САЩ” и са “причината” за загубата на Първата световна война от Вторият райх, където като ефрейтор служи Шикългрубер! Хитлер е искал да развива собствената индустрия, нали е нацист.
  Вярно е ,че е има определени индустриалци , като Форд например , които са му симпатизирали, но и на Сталин са “симпатизирали” още повече, нали!
  Какво ще спечели САЩ , ако във Ваймарската република дойде на власт диктатор?!?
  А както виждаш по-горе в статията има факти ,които директно говорят, че болшевиките са подпомогнали Хитлер , въпреки ,че са “идейни противници” и даже “врагове”. Защо?!?…
  ПЕТЪР МИЛАДИНОВ, оставете пропагандата, и коментирайте фактите!

 20. П.П. Уточнявам ,че може за цялата война да са произвели 6,5 млн. тона синтетично гориво. Но за цялата война, а не по 6,5 млн.тона за година!

 21. До ПЕТЪР МИЛАДИНОВ:
  Препоръчително е, човек да попрочете малко, преди да седне да пише. Особено ако графоманските му апетити стигат до медиите, а не се ограничават в рамките на “писмо до баба”.
  Та, можеш ли да ми обясниш, Петре:
  -как се “произвеждат природни петролни продукти”?
  -що за чудо и чие откритие /евентуално – твое?/ е “синтетичният петрол”?
  -какви са според теб разликите и общото между пиролиза, газификация, газгенерация и синтез? Между бензин от нефт, бензин от каменни въглища и метанолови горива?
  -как така са се изхитрили „Стандарт ойл” „да пренесат 1944 г технологията за течни горива от каменни въглища на хитлерова Германия”, след като първата инсталация от този тип е откритие на немския химик проф. Фридрих Карл Рудолф Бергиус /1915 г/, за което същият през 1925 г е удостоен с Нобелова премия?
  -чувал ли си нещо свързано с метода на немската SUNFIRE GmbH, по който 1920 г заводите AUDI започват производството на бензин от каменни въглища?
  – чувал ли си нещо за португалеца Винсент Амат и неговата промишлена инсталация за получаване на газово-течни продукти от каменни въглища /1942 г/?
  – защо /въпреки високата си компетентност по темата и нетърпящия възражения тон/ пропускаш да споменеш за проблема на руснаците /1942-43 г/ с производството на бензин над 77 октана и всеизвестното им осиране с доставените им от „гадните англоамериканци” „ленд-лиз” изтребители?
  – как ще обясниш доставките на САЩ за Русия /1943-44 г/ от бензин 100 октана?
  – готов ли си да защитиш твърдението си, че „Германия произвежда 6,5 милиона тона петрол, 85% от който е синтетичен”, тъй като аз твърдя, че Германия е разполагала със суров /природен/петрол в количество около 6 млнт от находищата в Румъния и Унгария?
  – не смяташ ли, че от началото на миналия век до днес бензините /в т.ч. съвременните високооктанови горива/ в огромната си част са синтетични? Защото на мен ми се струва че ти объркваш понятията СИНТЕТИЧЕН и МИНЕРАЛЕН /неорганичен/?
  Очаквам с нетърпение обясненията ти!
  За да не досаждам още веднъж на читателите в блога, използвам случая да предупредя проявяващите интерес към руския лап-топ, че акумулаторните му батерии се продават отделно и тежат 52 кг…
  🙂

 22. До горния коментар от юни 1, 2015, 15:17
  Може би не сте ме разбрал. Уточнявам ,че през 1944 г. благодарение на преноса на технологията за хидрогениране (химически процес при който се добавят водородни атоми към ненаситен нефт) от “Стандарт Ойл” от Ню Джърси в “И.Г.Фарбен” Германия произвежда въпросният петрол. Плана Дос предизвиква гнева на германците, защото означава чужд контрол върху финансите на Германия това е факт. Неговият наследник, Планът Янг изисква потискащи монетарни плащания от Германия и води до подкрепа на Хитлер и нацистите. Като споменахте Форд, това семейство не са единствените в осигуряването на средства за нацистка германия. IBM например осигурява на нацистите машини за регистриране, корелиране и разпределяне на транспортният график на милиони евреи и други, изпращани към концентрационните лагери. Американската ITT продава на Германия комуникационна техника и военни материали , включително 50 хиляди артилерийски детонатори на месец, повече от 3 години след Пърл Харбър. Всичките тесни бизнес връзки не успяват , защото към 1941 г. международният ред се е обърнал срещу Хитлер, той вече е излязъл от контрол. Макар САЩ да подпомага разгромяването на германците във Втората световна война, хиляди висши нацисти отиват в САЩ по Проект “Кламер”.

 23. Сега видях и коментарът от 17:03.
  ОК според мен е по-важно ,че благодарение на технология от “Стандарт Ойл” Германия е произвеждала синтетичен петрол. Може и да е за по-дълъг период от година.

 24. До ПЕТЪР МИЛАДИНОВ:
  Тези опорни точки баба си знае – това си бае!
  Бе, човек, от намеци не разбираш ли? Ще ти го кажа направо – опитваш се да пробутваш бездарна компилация от глупости и лъжи, само за да замажеш идеологическото сходство между националсоциализма и болшевизма и произтичащите общи апетити на Хитлер и Сталин към разпалването на ВСВ, с цел завладяване и поделяне /евентуално/на Европа!
  Ама много ви обива пустият пакт “Молотов-Рибентроп”! Срамна работа – като жълто петно на долни гащи!
  И спри с този “синтетичен петрол”, че ще ме спукаш от смях! Такова чудо не съществува!
  Петролът или т.н земно масло е природен продукт, добиван от земните недра! Толкоз.
  Ами този твой “ненаситен нефт”?! Спри се бе, човек! Захвани се с нещо, от което разбираш!
  Военна Германия е имала остра необходимост от СУРОВ /природен/ ПЕТРОЛ /”наситен”, “полунаситен”, “ненаситен” и прочие твои “разновидности”/, поради което се е опитала /не съвсем удачно/да “хидрогенира” КАМЕННИ ВЪГЛИЩА, като прекарва през тях определен газов микс и водни пари при висока температура, за да получи БЕНЗИН!
  Колкото до предвоенните бизнес-отношения между САЩ и Германия, светът отдавна е оценил /осъдил/ лековерието и грубите геополитически грешки на САЩ и Англия, допуснали /проспали/ възникването на националсоциализма, безмерната власт на Хитлер и в резултат – произтеклата световна касапница. Това обаче съвсем не оправдава идеологическото сродство на гореупоменатите идиотски режими на Хитлер и Сталин, както и ВОЕННОТО ИМ СЪТРУДНИЧЕСТВО И ЕКСПАНЗИОНИСТИЧНИ ЦЕЛИ, довели до разпалването на световна война!
  То и в момента Западът търгува с Русия на Путин и дори инвестира промишлени обекти, стигайки в отделни случаи до крайности /вж МИСТРАЛИТЕ/. От това обаче, съвсем не следва изводът, че САЩ и ЕС споделят мотивите и методите на кремълския режим! Темата е по-сложна и обемна и не е тук мястото да ти я обяснявам. Вземи и попрочети нещо повече, извън “учебния материал”.
  Демоде са ти опорните точки! Похватът “А вие защо биете негрите” е отдавна демаскиран и неефективен.

 25. ПЕТЪР МИЛАДИНОВ, какво означава “химически процес при който се добавят водородни атоми към НЕнаситен нефт”?!?!?!?!?!?!????…
  Нефта служи за синтез на почти всички други органични вечщества ,които са се ползвали и се ползват. Но това става чрез крекинг, т.е. РАЗПАД на нефта до по-нискомолекулни съединения. Ако се добавят още водородни атоми , което предполага да се добавят и още ВЪГЛЕРОДНИ*(а въглеродните откъде ще дойдат?!?), то нефта ще се превърне най-малко твърдо вещество, което никак не става за гориво.
  Германия още от Първата световна война има катастрофален НЕдостиг на нефт, поради което използва “пиролиза, газификация, газгенерация и синтез”(както е писал г-н Тинков) за производство на органически съединения от каменни въглища и дървесина, дори за товарните автомобилите се изполват газ-генератори, поради недостиг на горива от нефт. НЯМА нужда “Стандарт ойл” да внася такова оборудване , защото в Германия има свои по-напреднали методи за преработка на въглища и дървесина.
  И няма нужда от някакъв си “план Янг” , защото Германия има големи контрибуционни и репарационни плащания по Версайският договор, който е сключен след Първата световна война. Но можеш да се поинтересуваш #КОЙ след Първата световна война иска да доунищожи Германия ,чрез “пролетарска революция” през 1918/19/20 и след това през 8 и 9 ноември 1923г., в допълнение към Версайският договор. Обърни внимание на последните ДАТИ 8 и 9 ноември 1923г.. Не тили се струват нещо МНОГО близки до 7 ноември?????
  Точно тогава Хитлер и неговата нищожна партия се опитват , чрез “бирения пуч” да завземат властта, подобно на Мусолини в Италия. По същото време болшевишката шайка в Москва замислят поредната “революция” в Германия, точно на “годишнината” от болшевишкият ПРЕВРАТ от 7 ноември 1917г..
  Нещо много “странно” “съвпадение”, от една страна болшевиката банда готви поредният ПРЕВРА….., пардон “РЕВОЛЮЦИЯ” в Германия, а от друга страна таваришч Хитлер и той се готви за “бирен пуч”, на една и съща дата!!!
  Въпрост е #КОЙ е финансирал шайката на Хитлер за “биреният му пуч”???
  А след 1923г., през 1933г. лично по нареждане на таваришч Сталин , германските комунисти не образуват коалиция със социалдемократите , и така таваришч Хитлер , макар и в малцинство (т.е Хитлер НИКОГА не е печелил мнозинство, а НИКОГА е нямало да го спечели!!!), става първо “канцлер”, а след това фюрер. Това е “помощта” на Сталин ,която качва Хитлер на власт, след това идва пакта Молотов-Рибентроп, “анексите” към него, “договори за дружба и граници”, съвместни паради в Полша, лавина от суровини до 22 юни 1941г. към почти блокираният по море райх. А преди 1933г. таваришч Сталин позволява на германските военни да се обучават в бази в СССР, въпреки строите забрани ,особенно към армията на Германия, на Версайският договор! Това си е директна военна помощ, въпреки версайските забрани!

 26. След като лилипут.ин “оправда” пактът Сталин-Хитлер (защото Молотов и Рибентроп са само изпълнители на волята на двамата диктатори) сега наред е избелването на злокобната за Чехословакия дата 21 август 1968г.
  “Добър” сигнал и за нашите петоколонци да вдигнат оборотите в подриване на държавноста на България. “Вежливите” зелени човечета загряват за нова авантюра.

  http://www.gazeta.ru/politics/2015/06/01_a_6742325.shtml

 27. П.П. ПЕТЪР МИЛАДИНОВ , бях забравил да допълня за “бирения пуч ” на Хитлер, но сега като видях пост на г-н GEORGI NIKOLOV се подсетих , че “зелените човечета” на болшевиките готвещи поредния опит за преврат в Германия на 8 и 9 ноември 1923 са таваришч Хитлер и неговата “партия”! Освен това точно тогава Хитлер е член на работническата партия на Германия, работническата!!! т.е “пролетарската”!

 28. Не знам защо всичките се хващате за технологията по добивът на петрол, ама така много удобно си трайкате за връзките на нацистите корпоративни гиганти като Ford, IBM, ITT, DuPont, General Motors, и много други US корпоративни гиганти? (за някои от тях вече дадох смущаващи подробности). Трайкате си също и за Проекта “Кламер” в който множество нацисти намериха убежище в САЩ. Освен всичко друго има връзки на нацизма и САЩ с Евгениката. През 1907 г. в щата Индиана е приет първият нормативен закон, който узаконява стерилизацията на “непълноценни” американци. През 1913 г. Уисконсин е първият щат, където в рамките на борбата за “чистота на нацията” е въведено медицинско свидетелство за лица, които желаят да сключат брак. В средата на 20-те години вече в две трети от щатите има закони, които забраняват междурасовите бракове, а 15 щата имат закони за принудителна стерилизация. Един от лидерите на американската евгеника, нюйркският професор Хари Лафлин разработва принципи, с които превръща стерилизацията в законно явление. През март 1924 г. Генералната асамблея на щата Вирджиния, опирайки се на разработките на Лафлин, приема два закона за “чистотата на расата” и сексуалната стерилизация на възпитаниците на държавни учреждения. Законът за “расовата чистота” изисквал расовата принадлежност на американеца да се определя с раждането му. Той въвел правилото за определяне за цветнокожи, които имали дори и един африкански или индиански прадядо до четвърто коляно. Законът във Вирджиния успешно преминал “конституционния контрол” и бил приет още в 30 щата. Тези процеси внимателно наблюдавал Хитлер. След няколко години германските расови закони били възприети в готов вид от американските образци, а Хари Лафлин получил степента почетен доктор в Университета в Хайделберг. На Нюрнбергския процес нацистките лекари, обвинявани в чудовищните престъпления, се оправдават с опита на американците.
  За мен не е проблем да спомена сътрудничеството на запада и с руснаците. Не гледам черно-бяло на нещата, че видите ли едните били “лоши” а другите “добри”, мислене като за децата. Съветската автомобилна индустрия Горки например е построена от Форд през 1932 г. Между 1932 и 1940, повече от 20 американски компании доставят самолети и военни части за СССР. Ракетите “Катюша” са зареждани с вещества подготвяни с нитроцелуоза, доставяна от американската “Hercules Powder Company”. Дори за танкът Т-34 първоначално е имал броня доставяна от Америка. Една от основните фирми модернизирала съветското въоръжение още от 1936 е “Karp Export and Import Corporation” със седалище Пето Авеню в Ню Йорк. Вече споменах, че Сталин през 44-та официално благодари на САЩ за оказаната помощ на съветската индустрия. Признава, че 2/3 от съветската индустрия е изградена с помоща на САЩ. През 1946 г. британското правителство дава на СССР 55 турбореактивни самолета, от които 25 са произведени от Ролс Ройс а останалите от Derwent и тн. и тн.

 29. Към Петър Миладинов:

  С голяма злоба се опитвате да пренасочите разговора към лошия запад и най-вече към САЩ за въпроси, които са изяснени отдавна и хилядократно от инструментите за контрол над демокрацията в самия Запад и в САЩ- книги, филми, медии. Тези инструменти обаче не само не работят в Русия ( поради което се налага да бъде изобличавана съветската връзка и идеологическата симбиоза на националсоциализма със съветския социализъм), но и действат в обратната посока: прикриват, лъжат и хулят опонентите – например “киевските фашисти”, макар крайнодесните в Украйна, които визират, да не взеха дори и 2 процента на изборите и изобщо не са част от “хунтата”. Истинската хунта е на власт в Москва и е въоръжена с ядрено оръжие, включително с онова, което получи от наивната Украйна с обещание да защитава украинската независимост.
  Намерете си друга трибуна да си прокарвате фобията.Точно тук няма да се получи.

 30. ПЕТЪР МИЛАДИНОВ, ниКОЙ НЕ си “трайка”!
  Някакво ПО-СПЕЦИАЛНО отношение ли са имали “Ford, IBM, ITT, DuPont, General Motors, и много други US корпоративни гиганти”, към Хитлеристкият райх???
  Напротив даже, Хитлер е искал някои технологии, като например разработките на конструктора Кристи , за танковете си, но САЩ ги ПРОДАВА на Сталин , като ….. трактори. И то не едросерийно , а само няколко, т.е. ПОДАРЯВА на Сталин цяла една технология за производство на танкове, която туПлер използва и днес , без да заплаща лиценз за това.
  Сталин се възползва много повече от Хитлер от западните технологии, за да ги използва почти САМО за въоръжение! Крадени технологии използваше , и използва СССР и след Втората сетовна война, до днес. Дори атомната бомба е КРАДЕНА!
  Докато Хитлер може да разчита много повече на чисто германски технологии, защото има такива. “Гадните капиталисти” от САЩ не проявяват такова привилегировано отношение към Хитлер, както към “бащицата” ви Сталин! И “ленд-лийза” го доказва!

 31. Georgi Nikolov:

  Не знам как нашенските човечета ще избелват злостната роля на ‘най-гротескния владетел на източна Европа’, както Митрокин го нарече. Всеизвестен факт е, че Живков е първия и най- настойчив глас за ‘овладяване на ситуацията’ с танкове.

 32. Това е точно в целта:

  “Истинската хунта е на власт в Москва и е въоръжена с ядрено оръжие, включително с онова, което получи от наивната Украйна с обещание да защитава украинската независимост.”

  В края на миналата година Русия обяви, че ще бойкотира NSS (nuclear security summit) през 2016, когато ще се обсъжда заплахата от ядрен тероризъм и ще бъде мислена превенцията. Руската делегация отказа да се включи в предварителните обсъждания миналия октомври, което беше знак. Месец по-късно руското външно министерство обяви официално отказа за участие. http://www.mid.ru/bdomp/brp_4.nsf/english/FDB1C2C6F7427FE4C3257D88004155B5
  Междувременно на Путин&свита му се услаждат все повече бойкотите на международни договорености; и докато коскоджамити световни институти се чудят каква политика на приобщаване да изработят, Русия се опиянява да им плюе в пазвата.

  А това, в което ни въвличате г-н Миладинов, е разговор продължаващ до края на света с лупа под мишниците: кой с кого в какво производство в миналото и как технически се е явил по някакъв начин бенефициер, оттам морално въвлечен към днешна дата, оттам разпасаната морална отговорност ще анулира своята възможност. Нагледали сме се на такива филми.

  Дали ако има отровна змия в стаята, ще обсъждаме в детайли праха зад вратата?

 33. До ПЕТЪР МИЛАДИНОВ:
  В едно си прав – ненормалници и гадове има навсякъде по света. Има ги и в Англия, и в Германия, и в САЩ, и в Русия и къде ли не…
  Но! Пропускаш една особено съществена, една определяща разлика – В РУСИЯ ВЪПРОСНИТЕ ЧОВЕКОПОДОБНИ ВЕКОВЕ НАРЕД ВЛАДЕЯТ ВЛАСТТА, УПРАВЛЯВАТ ДЪРЖАВАТА, ИЗДИГНАТИ СА В КУЛТ, НА ПОЧИТ СА, НЕДОСЕГАЕМИ СА!ПО-МЕКУШАВИТЕ ОТ ТЯХ ГЕНЕРИРАТ ЗАСТОЙ, НО ПО-АГРЕСИВНИТЕ СЪЗДАВАТ НЕПРИЯТНОСТИ НА НОРМАЛНИТЕ НАЦИИ И ДОРИ ПОНЯКОГА ЗАСТРАШАВАТ СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ЧОВЕШКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ И УНИКАЛНАТА НИ ПЛАНЕТА!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.