Защо ( само) един българин е в черния списък на Кремъл и защо това не е уж мразения в Москва Борисов

Не питам защо един българин е в черния списък на Кремъл. Питам защо е само един. И защо това не е някой настоящ фактор в оформянето на българската политика спрямо Русия , а е бившият посланик в Москва Илиян Василев, критично настроен и към днешното управляващо статукво в София по отношение на заиграването му с руските монополисти на българския енергиен пазар.

 

За самия Илиян Василев, с когото днес се пошегувахме в разговор по актуалния повод, че трябва да се учреди награда „ посочен в руски черен списък” за български патриоти, напълно „заслужава” да бъде намразен за своята просветителска дейност на икономист и дипломат, който не веднъж е изобличавал несъстоятелността на руските мегаломански енергийни проекти и обвързващата им, пагубна за България роля.

 

Защо обаче, питам пак, гневът на Кремъл се стоварва отмъстително върху един днешен независим анализатор ( направо безработен от гледна точка на държавните постове, които заслужено би могъл да заема и които доказано е заслужил със своята компетентност и пробългарска позиция), а не върху някои от онези овластени българи, от които нещо зависи във формирането на политикана на България спрямо Русия?

 

Нали уж Бойко Борисов бил човекът, който бил спрял руските енергийни проекти? Нима не заслужава почетната забрана да посещава Москва – и ако не лично той, то поне някое от лицата на министерско ниво, които изпълняват автократичната му воля?

 

Нещо повече, тъкмо на вълната на скандала, вместо да покаже поне малко учудване от включването на един сънародник в руски черен списък, нашият премиер гръмко обяви, че праща двама свои министри на енергиен форум в Санкт Петербург. Това си е покана към Кремъл да се разправя с български граждани както си иска и демонстрация, че тази практика не смущава нашия премиер. Не трябваше ли да оттегли министерското участие ( или да проводи на мястото на министрите по-ниско ниво експерти) като знак на несъгласие- такова, какво от Брюксел на висок тон обявиха след огласяването на въпросния забранителен списък с 89 имена на граждани на ЕС ( нали Борисов винаги обяснява реакциите си на присъединил се с половин уста към критиките към Москва с позицията на Брюксел – този път тя не важи ли за него?).

 

 

Онези у нас, които твърдят, че Борисов бил най-мразеният български политик в Москва ( заради Белене, Южен поток и Бургас Александруполис) не са познали, меко казано. Не само защото Борисов е един от руските орденоносци в България, а поради документираното вече обстоятелство, че отличието да бъде най-вбесяващия Путин българин беше връчено на друг наш сънародник, опозиционен при това спрямо управлението на Борисов по отношение на зле маскирания му апетит да се заиграва с Путин по енергийните проекти, преди да бъде принуден да ги изостави един по един под европейски натиск.

Отговорът на всичките “защо” е перифраза на прословутия цинизъм от историята на американското политически некоректно бръщолевене по темата за “нашия кучи син”: за Москва Борисов може да е кучи син, принуден да пречи понякога на руските планове под натиска на европейските милиарди, с които се павират българските магистрали и изборните успехи на ГЕРБ, но си е техен кучи син.

19 мнения за “Защо ( само) един българин е в черния списък на Кремъл и защо това не е уж мразения в Москва Борисов”

 1. Докато Българите не се вдигнат като един и изритат негово “високо-маркуческо превъзходителство”, Банкянският “мутро-премиер-слънце” извън всички държавни постове нищо няма да се случи в България.

  За съжаление той е “наш” “кучи-син” не само за Москва ами и за Америка и Европа. Поради което, докато един от двата полюса не си промени отношението към него нищо не може да го помръдне. Хитрецът ББ го усеща и играе според ситуацията.

  Надеждата ми е дано един бъдещ републикански президент най-после обърне палачинката по отношение на Европа и Русия и даде тласък на развитие на нови отношения с Източна Европа, които могат да нарушат баланса на статуквото нашенския “кучи-син” и объркат плановете на Русия.

  Засега всичко което се прави в България от сегашното превителство е “мижи-да-те-лажем” псевдо реформи, които са само прах в очите на ЕК и Америка.

  Поздрави от “Пиндосия”, както я наричат Америка обезумелите руски блогъри.

 2. Е, нéма сеа зарад нéкви анализатори, блогъри, нам к`ви се караме с Путин, аз щéх Южния поток да го построим, щехме да се разбéреме с Путин, глей само к`во куче му бéх подарил! Аз щех сеа да прата у Петербург целия министерски съвет, ама некой вика, кво че кажат ониа у Бруксел, Юнкер, онаа италианката, аз с Берлускони се разбирах ама с таа, не дава и да я целувам, като се видиме у Бруксел, нещо темерут пада таа…ква беше Маргарини ли, ква…

 3. Изблъска ме това Банкянско човекоподобие, едва се вмъкнах … Нейсе! Сигурно сте прочели този интересен материал за кремълските тролове. Страшен паралел след 125 години към тогавашните тровещи европейското обществено мнение с клевети срещу Стамболов и България(про)руски тролове (маскирани като кореспонденти в София), които описва още в своите “Български дневници” придворният на Фердинанд граф Робер дьо Бурбулон (за негова чест твърдо пробългарски и стамболовистки френски аристократ, отвратен от руските интриги в София и френските лигавщини пред “la mystérieuse âme russe”).

  http://www.mediapool.bg/rusiya-zasilva-propagandata-si-s-kremalski-trolove-news234783.html

 4. Можеше в черния списък до Илиян Василев да наредят и Васил Филипов.

 5. Никога не съм бил привърженик на комунистическата мутра Борисов, но смятам за напълно погрешно да се атакува който и да е, заради това, че не бил в някакъв списък, както и да се изкарват герои тези, който са в него.

 6. Браво, господин Инджев! Възхищавам Ви се, както и на Илиян Василев! Надявам се, че в следващата московска класация наградените българи ще са пъти повече! Бъдете здрави и двамата!

 7. Шапо за статията и нейният главен герой г-н Илиан Василев.
  Колкото до банкянското слънце, Woland е изчерпал темата.
  Готов съм да се обзаложа, че за всички които имат вземане-даване с него и в Америка и в ЕС и в раззия е от ясен, по-ясен. Селски хитрец опънал шпагата до откат.
  Докога??????????????????????????

 8. Следващ в списъка може да е и Иван Костов с този анализ за кражбите на Лукойл , който също трябваше да бъде направен от действащи министри и мин.председатели.А тази митническа проверка , която постфактум се прави, е “много шум за нищо”.

 9. Хе-хе!
  Лауреат на наградата “Почетна забрана да посещава Москва”!
  Голям майтап!

 10. Как твърдението, че “Борисов бил куче на Москва” се отнася към непрекъснатите опити от страна на ДПС, АБВ и БСП да отделят РБ от ГЕРБ?
  Защо БСП, АБВ и ДПС непрекъснато плюят по Реформаторксия Блок, а за ГЕРБ дори и не се сещат?

 11. БАНКЯНСКО ЧОВЕКОПОДОБИЕ – ХАХА!!!

  Иво е прав. Комунистите и техните отрочета са Кучи синове! Завлякоха народеца с милиарди, дирите им никой не може да хване.

 12. Защо действащ премиер не е в този списък?
  Това наистина ли е въпрос?

 13. Много са се измъчили хората в Руското посолство в България да изпълнят поставената им от Путин задача- Да намерят врагове на Русия в България. Е добре ,че редовно четат блоговете, защото нямаше как са си изпълнят задачата.

 14. …ква беше Маргарини ли, ква…

  POSTED BY БАНКЯНСКО ЧОВЕКОПОДОБИЕ

  “…папа Франсис”… (из изказване на Тиквоний, след приема от папа Франциск на българската делегация по случай 24 май)

  Наистина “чудовищно неграмотен човек”.
  И Костов за ББ.

 15. Защо Илиян Василев ли? Друго е да ти го каже човек който дълги години можеше да гледа какво реално става в Русия пред очите си, и още, доказан че не се е поддал на натиска да бъде вербуван като московски глашатай в България (както обикновено става с повечето нашенци били там по някаква причина).

  А въпроса, който днешното поколение българи трябва да си задават е така да се изразя “по чалгаджийски” елементарен: какво искам аз, мерцедес или волга?

  И ако потънали в безхаберие отлагат да направят верния избор да тръгнат във вярната посока, то децата или внуците им със сигурност ще го направят, само дето ще се изгуби още едно поколение време в търсене на отговори на неправилните (симптоматичните) въпроси, а въпроса както споменах е само един и отговора му въобще не е труден, само трябва да бъде осмислен и подкрепен с някои практически действия.

 16. Тоя Хвали-попръцко Банкянски, че кой го брои за личност, тоя? Че те и за слива не го имат, този смешен посерковец,… кучи син, ама наш(както си мислят американците),ама баш руска измекярска въртиопашка ще се окаже,май!

 17. Към mika: Хората попаднали в този списък са помогнали в разкриването на истинския образ на русия. Те са демократи, свободни хора. Но за България, българите попаднали в този списък са патриоти, което в днешно време е равносилно на герои. Нека броят им се увеличава, докато изпълни този и седващите им черни списъци. Тогава пак ще имаме герой, но този път-народ.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.