Падна “тайната” за руската намеса в България

Много пъти см писал, включително в „Течна дружба” (чиято първа част от трилогията предстои до дни да бъде преиздадена поради голямото търсене) , че специалистът в областта на руския антибългарски шпионаж генерал Леонид Решетников трябва да бъде демаскиран пред българската публика и изобличен като генерал в руската хибридна информационна война срещу България. Генерал не от запаса на КГБ, какъвто също е, но именно в действащата на фронта на пропагандата армия от руски агресори и техните подкупени български агенти.

 

Никога обаче не съм успявал толкова кратко и ясно да докажа с факти твърденията си за него и поверения му лично от Путин Руски институт за стратегически изследвания РИСИ (който най-легално дефилира със свой щанд с пропагандна литература срещу България, прославяща православната и панславянската руска имперска пропаганда в духа на 19 век по време на панаирите на книгата в София в НДК), както самият той прави в свое интервю за списанието на концерна „Газпром”, цитирано днес от сайта Faktor. bg.

 

Ето какво казва специалистът по изработване на антибългарката политика на Кремъл:

 

„Не е тайна, че РИСИ активно ( курсивът мой- бел. авт.) участва във възстановяване на руските гробища и църкви, в откриването на паметници на територията на България…”.

 

В друго изречение генералът се хвали с финансирането и на всякакви проруски форуми в България – на конференции и кръгли маси. Можем да се обзаложим, че и масите с кебапчета по време на проруското сборище всеки септември, където големи маси хора биват извозвани от цяла България край язовир Копринка, е сред най-важните „меропрятия”. Това е направо уникална форма на подкуп – с малко пари ( като за едно петролно шейхство) , вложени в транспорт, разгласяване по села и паланки на поканата за безплатно пътешествие, и в организация, се постига голям шум в полза на руското влияние.

 

„Руски църкви” , казва Решетников?

 

Интересно самопризнание! Най-новият случай е порусначването на Църногорския манастир край софийското село Гиген, чиято църква тихомълком възприе руски светец за свой патрон. На терена на манастира ( в нарушение на българската конституция, която забранява полувоенни организации) демонстративно се настаниха униформени руски казаци, които се държат като лична охрана на българския патриарх Неофит при неговото посещение миналия май в реставрираната с руски пари ( уж) българска обител.

 

Генералът от КГБ, назначен да ръководи операциите по изкуственото поддържане на руското влияние в България, където по най-актуални статистически данни само 6 на сто от населението определя Русия като модел за подражание ( спрямо милион и половин българи, избрали да живеят, учат и работят на Запад след освобождението на страната от СССР), потвърждава многогодишните ми твърдения за абсолютно същото: Петата колона у нас се финансира и командва от Москва и това не е никаква тайна, освен за българските тайни служби, които се крият от обществото, пред което са длъжни да дадат отчет защо не противодействат на руската пропагандна агресия.

 

Да видим още колко лъжи, покрай изречената в изречението истина за „тайната”, се събира на върха на острието на руската хибридна война срещу България.

 

Не случайно почертавам думата „активно” в признанието на генерала. Точно така, активната страна тук е руската, а туземците участват за прикритие, включително като имитират „дарителски” кампании за реставриране на стари монументални опорни руско-съветски опорни точки в България и в създаването на нови. Генералът приписва на САЩ обвинението , че са …окупирали България. Това е толкова „вярно”, колкото и претенцията, че България е била освободена от Червената армия, както пише с позлатени букви на Монумента на окупационната червена армия МОЧА, извисяващ се без да бъде оспорен дори от властите над всичко в столицата на днешна евроатлантическа България.

 

Решетников, типично за руската тактика да се опакова заедно руската и съветската история за целите на днешната руска хибридна война, обобщава за „руските” гробища, но всъщност първата грижа на Петата колона е да обгрижва съветските монументи, издигнати в чест на лъжата за „освобождението” на България чрез окупация. Те нямат нищо общо с гробища защото тук няма убити ( от българи) червеноармейци, а изключението след една битка с германски ариегард край северозападното гранично градче Кула през септември 1944 г. само показва, какво би станало, ако България не бе прогонила германските войски от своя територия и бе решила да окаже съпротива на Червената армия по аналогия с отблъскването на руската агресия през 1916 – 1917 г. , когато хиляди руски агресори оставят костите си, разбити от българската отбрана до пълно поражение.

 

Лъжа е внушението за руски гробища по няколко причини и в няколко аспекта.

 

Руски гробища в България не са били разрушавани, нито изоставяни, ако става дума за следите от руско-турската война.

 

Масови гробища на хиляди руски бегълци от болшевишката им родина би трябвало да има в самата Русия. От България в СССР наказателните части на Сталин СМЕРШ отвличат по списъци още в първите дни на окупацията през есента на 1944 г. 4000 ( четири хиляди) души, много от които български граждани с руски произход, вкупом обявени за „шпиони”. Този факт ( без никакви последици до днес – при пълно премълчаване в българската публичност) , съобщавам за първи път в книгата си „Течна дружба” ( 2011 г) по свидетелство на българския посланик в Москва Василий Такев. Дядо му е между отвлечените и безследно изчезналите в съветските лагери на смъртта нещастници, намерили пристанище в България преди това, спасявайки се от крушението на тяхната Русия.

 

Фактът, че днешна България продължава да си подвива опашката пред руската мечка за това масово убийство е сред най-ярките потвърждения коя чужда държава в действителност си разиграва тук троянския кон. „Само” тези 4000 хиляди жертви са на глава от населението за България не по-малко, отколкото са полските жертви в Катин за Полша , приписвани повече от половин век на германците от съветските лъжци. Може ли някой да си представи Полша да беше премълчала Катин, както тук се мълчи за съветските зверства спрямо хиляди български граждани? Не, нали- защото в Полша историята работи срещу днешната руска пропагандна война, докато в България тя е в основата й в битката срещу умовете и сърцата на европейските българи, и се води чрез армии от туземни наемници, за които предателството на българския интерес е перверзно прокламирано като висш стадий на патриотизма.

 

А какво да кажем за също така отвлечените поне 2000 хиляди таврийски българи ( точният им брой остава неизвестен, но те като минимум са било около 2000), които в началото на 1944 г. с завръщат по своя воля в старата си родина България, но след това биват насилствено депортирани в конски вагони като добитък обратно в СССР от „освободителите”, които ги обявяват за предатели на социалистическото отечество – включително децата и старците, преобладаващи впрочем сред тях ( подробности по темата в „Течна дружба 2”).

 

Ами неуточненият брой, но измерван с десетки хиляди избити без съд и присъда български граждани, изклани, разстреляни, изгаряни, хвърляни от планински скали българи, умъртвявани от Петата колона на окупационната Червена армия в България? Къде са гробовете на всички тези хора, за които няма държава, която да се погрижи? Името на тази държава, която Решетников обявява за окупирана от САЩ, е България – територия, където бившите окупатори се разпореждат като у дома си, инвестирайки отново и отново във влияние чрез нови и нови монументи.

 

Като става дума за таврийските българи, шепа български патриоти от Добрич, сред които познатият на читателите на този блог Георги Чунчуков, от години се борят срещу Петата колона за правото в града ( преименуван на командващия окупационната Червена Армия генерал Толбухин) да бъде издигнат скромен паметник на хилядите вторично поробени в СССР таврийски българи. Шепата български патриоти се натъкват на всякаква съпротива на всякакви нива. Подлагат ги на „гонка но устав”, като се казва в казармата. Дали подобна институционална инквизиция се прилага спрямо дейците на Петата колона, които с руски пари се надпреварват да увековечават руско-съветското влияние с нови и нови монументални знаци в цяла България?

 

Само през последните месец в София се появи медна плоча на предателя Драган Цанков, поставена върху оградата на строителния техникум на едноименни булевард. „Драган Цанков, русофил”, пише на плочата подигравателно спрямо факта, че няма друг по-емблематичен просител на руска пари и подкрепа за русофилската война срещу младата България чрез пропаганда и въоръжени терористи, от въпросния Драган Цанков ( разкритията за това по документи дължим на …Сталин, който нарежда на българските комунисти да изобличат руската царска намеса в България преди да се досети, че това трябва да с забрани).

 

 

За броени седмици напоследък в гр. Стрелча издигнаха бюст на кървавия съветски маршал Жуков, награден включтелно за смазването на анткомунстическто въстание в Унгария през 1956 г.

 

По същото време, край Казанлък, изникна и паметник на съветските жертви във Втората световна война, наричана в Москва „отечествена”, макар точно в нашето българско отечество такива жертви да няма. И т.н.

 

Дали инквизационните дългогодишни процедури, прилагани с цел да не се позволи паметник на таврийските българи, се прилагат и за въпросните руски инициативи , платени с руски пари ( както се подразбира от признанието на Решетников? Бих се басирал, че за руско-съветското оплождане на България с паметници това ходене по мъките при узаконяването на поредния монумент или плоча, не важи. Но няма с кого да се хвана на бас – насреща си имам стена от мълчание и безразличие.

 

Ако България наистина беше „окупирана” от американците, като твърди Решетников, картината щеше да е друга. Но тя е такава, каквато се вижда от фактите: България е руска полуколония и днес.

42 мнения за “Падна “тайната” за руската намеса в България”

 1. Само да вметна, Църногорския манастир не е “край софийското село Гиген”, а пернишкото село Гигинци. Агент Никанор е доказан русофил и продажник. Вербуван в САЩ(там е бил икономист) и докаран с цел да стане монах за целите на КГБ. А те са деструкция на българщината. Също там проличава и агентурата на Цв. Василев, който беше изрисуван като ктитор…. Бойко направи пътя…. И от една схлупена къщурка там и една малка, колкото параклис църквичка сега там е някаква бутафория с кула, крепостна стена, и нова (руска) църква…

 2. Инджев, и край Копринка, и в Добрич, и в София, дето пишеш за теа паметници, кметовете са мои, от политическа партия ГЕРБ са, те мноо точно изпълняват програмата ни, дето аз съм я писáл, е, не де, ама съм я диктувáл, че ги избéреме пак, щото отварат врати за руския бизнес!

 3. Стамбо: за линка към култура, който пусна по-рано:

  Лилия Фьодоровна е ЛИЛИЯ ШЕВЦОВА! – за която писах тук няколко пъти. ЖЕЛЯЗНА E. Един от най-добрите кремлинолози (да спазя модата по назоваването). Бърка в здравето на кремълските плъхове, защото познава културата отвътре; за разлика от други добри анализатори. Затова и тролските атаки към нея са от различно естество. Пуснах преди време линк към една конференция с Шевцова от началото на март.
  Следя всичките и изяви, по възможност на живо. Ето последния текст:
  http://www.the-american-interest.com/2015/06/02/humiliation-as-a-tool-of-blackmail/

 4. Господ дава, но в кошара не вкарва!!

  Трябва НИЕ сами да го сторим!!

 5. Г-н Инджев,благодаря Ви,че не спирате да биете камбаната!Истината трябва да изплува над мъглата която ни покрива от векове!

 6. Скъсване с Русия!

  В това е спасението на България!

 7. Последно попаднах на долнoпробна публикация за 9 май и България в сайта на РИСИ. Всячески грозната велислава дырева плюеше Президента ни. Не знам как хората не я заплюват по улиците.

  Людмил Иванов и Васил Милославов се включиха със силно възклицание; и аз към тях:
  Боже, помогни ни да опазим България!

 8. Ей го, глей и в Бургас, дето е пак наш кмета, к`во правиме за да отвориме руските пазари! Казáл съм им на моите никви санкции срещу Русиа на местно равнище нéма да праите и слушат, и те го искат сичките да праат дни на руската колтура като у Бургас, ей четете и нема к`во да говориме!

  http://www.flagman.bg/article/81070

 9. Проповядваният от Русия панславизъм е интернационален фашизъм, колкото и взаимоизключващо да изглеждат двете категории от формална гледна точка!
  Една единствена болезнено наложителна реформа предпоставя реформите във всички останали аспекти – ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ РУСКОТО КОЛОНИАЛНО ГОСПОДСТВО!Тази реформа на реформите е ключова за превръщането на България от “троянски кон” в ДЕЙСТВИТЕЛЕН член на ЕС и НАТО!
  Европейци или мужици – българите трябва да решат дилемата сами!

 10. Няма друг народ на земята,който да ни е сторил на нас българите по-вече злини от руския! И вече се замислям дали само през последните от 1878г. 137 години или през цялото ни съществуване.
  Ама и ние сме си виновни. Дякона го казва още през 1872-а “Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме”.
  Мършата не се трепи. Тя даже управлява. И вони! Открай време. И наглият Драган Цанков успял да се измъкне от твърдата ръка на българина, патриота Стефан Стамболов, и мазния нечистоплътник Петко Каравелов,който не е имал щастието на Цанков и да ме прощават много но не бих изключил и патриарха на българската литература. Все русофили на които им се налага в даден момент да изтрезнеят от това си русофилско “пиянство”. И днешния мозък дето все му се привиждат южни потоци, турски хъбове(те турците хабер си нямат) и маршрутизатори не прави изключение. Ама пустият му ферибот не може и не може да заплава към Новорусийск. И няма и да заплава.Трябва да го е разбрал. Няма как на едните да правиш фелацио и да си въртиш гАза като селска мастия(каракачанка), другите да те държат с миналото ти в смъртна хватка а ферибота да пори морето на печалба.Няма такъв филм.Обикновено от два стола се сяда на земята. Справка Букурещ, Понта! Дали няма да дойдат румънците най-накрая!?

 11. Руснаците не знам какви руски църкви възстановяват у нас, обаче бях поразен да видя как над две от църквите в Созопол стърчат чисто нови руски кръстове с една допълнителна пресечка, каквато в нашата църква няма.

 12. SANS CHANGEMENT
  Ако приложим малко строителни метафори, то И Вазов е фундамента на Петата Колона в България!

 13. ДГД на решетниковците и слугите-петоколонници в България!
  Цацаров и ДАНС-ОСТАВКИ!
  И един виц от такова беше времето.
  “Обичам руснаците защото са ни освободили 2 пъти. Мразя американците защото поне веднъж не са го направили.”
  И все пак, ако сами първо не си помогнем, друг няма да ни свърши работата. Същото е като при бебето. Докато не заплаче не му дават да засуче.

 14. Моя баща беше руснак от първите вълни от бежанци-белогвардейци, родена съм след 1950 г. Не разбирах нищо от политика и история докато комунизма се срина. Баща ми почина през 1971г. и нито веднъж не ни каза какво е преживял след като съветските войски завладяват Бургас и залива. Баба ми беше българка и доживя промените. Тя ми разказа неща, които дядо ми е споделил с нея, но с условието на никой да не казва, дори на нас със сестра ми. Имал е къща почти на брега на морето и когато руснаците правят десанта, той изтръпва , виждайки десетките кораби. Мисли си, че ще дойдат да го арестуват и заведат в Съв. съюз. Зпочва да не спи и да трепере от страх. Особено след като негови съотечественици са арестувани, които са членували в белогвардейски организации в страната. Някои успяват да избягат във Франция, но той решава да се крие. Продава къщата и купува друга в покрайнините на Бургас, дето е имало лозя. Защото всички съседи са го знаели като белогвардеец. А в новата къща никой не го е познавал в началото. Но от страх започва да спи в кошарата.Майка му обаче спи в къщата та в случай че комунистите правят проверки и арести, той да чуе и да бяга. Въпреки че е роден в Русия, той идва в България с родителите си като дете и нямаше акцент в българския си. С нас говореше предимно на руски. Както и с баба ми-неговата майка. Но и тя не ни казваше нищо за Русия и преживяванията си. Често вечер и сутрин гледаше към изток, мълчеше и плачеше. Ние деца и нищо не подозирахме. Бяхме свикнали с нейните погледи и сълзи и мислехме че всички възрастни хора плачат. Помина се когато бях четвърто оделение. По линия на майка ми имахме много роднини, но по линия на баща ми никого. Но кой ти знае защо. Четем сега в различни вестници и сайтове много неща за избягалите от болшевиките руснаци и не мога да повярвам че всичко това е било възможно и че баща ми е преживял тези събития. Сестра ми донесе една книга на Иво Инджев и каза че много неща, които са написани в нея ги е чула от майка ни. Както и аз. Започнах да чета и сайта, научих още много неща, изглежда че има още много трагедии в живота на руските емигранти в България. Неизвестни случки сигурно ще си останат завинаги неизвестни. Чета всичко което е свързано с отношенията между Русия и България днес, всичко горе-долу разбирам и свързвам, но едно не мога да разбера, какво е това пета колона. Във всяка статия и в много коментари се говори за тази пета колона но никой не дава подробности за нея. А сигурно е много важна и силна. Ако може нека някой да каже нещо по-подробно.
  Много ми е интересно дали я има и в Бургас. Пенсионирах се преди две години, но до последно никой на работата не говореше за тази колона Питам сестра ми и тя не знае. Децата ни също, те и не се интересуват от тези неща, но не може да нама и в Бургас пета колона. Имаме в центъра Альоша, да не би да има връзка с него тази пета колона.

 15. От вълнение съм допуснала грешка, пиша че баба ми беше българка, но имах предвид майка ми. Извинявам се много

 16. Едно уточнение за таврийските българи, ако позволите, г-н Инджев – не са ги депортирали. Масово са ги избили, според свидетелствата на очевидци и съвременници са ги товарели на шлепове във Варна, Балчик и Каварна, конвоите са заминавали вечер, а на сутринта с ПРАЗНИ шлепове отново са приставали и са чакали следващата група. Давели са нещастниците като котета в открито море! Повече по въпроса има в книгата на 85-годишния добричлия Атанас Марков (един истински родолюбец и народен будител) “Българи в Таврия и таврийци в България” , http://knigabg.com/index.php?page=book&id=28436

  Впрочем, ако не ме лъже паметта, преди време Вие също зачекнахте тази незаздравяла рана в блога си, статията беше озаглавена “Окупаторка ли е Червената армия – дебатът продължава” или близко до това, но не можах да го открия в архива си. Там привеждахте недвусмислени примери за поголовното изтребление на таврийските българи от СМЕРШ и частите на НКВД, естествено с активната подлизурска подкрепа на българските комунисти.

 17. Ясен Прахов е прав. Потърсих по-нови снимки в нета на черквата ‘Св. Св. Кирил и Методий’ – действително е с руски кръст (с напречницата отдолу на Андрей Първозваний). Ровя из старите бургаски новини и попадам на това: http://www.flagman.bg/article/26685

 18. До Ясен: Ами загледайте какъв е кръстът на входа на Варна, пък после ще говорим. За съжаление не успях да направя снимки, защото нямаше как да се връщаме с колата. Ако има будни варненци, могат да ме подкрепят със снимков материал. За съжаление, “такива” кръстове вече могат да се видят на доста места – обърнете внимание и на новопостроената и пусната в “обръщение” руска църква в Пловдив.

 19. Дерусифизацията има един единствен път и модел – Румънския. Удряй по самара, магарето ще се усети само.

 20. Иво казва: “България е руска полуколония и днес.” Какво по голямо доказателство, че това е истина, ако всеки ден не виждахме въоръжените войници в София, на тепето в Пловдив, Бургас и къде ли не. Ако сме окупирани от американците, защо тези “плашила” ни напомнят всеки ден, че това са “жалонита на окупатора”, който лиши България от законото ни правителство, армия, финанси и даде щедър подарък на подготвените агенти за два месеца или двадесет години в СССР. Тези хора вземаха нивите, лозята, банките, образованирето, достоинството, честа, вярванията, даже и живота, семействата и децата на българите. С цялата си наглост те и днес продължават те да ни карат да бъдем благодарни, за сриването ни до нула и искат да заглушат всяка дума на Иво. Прочетете какво платените тролове сеят навсякъде, където могат да проникнат. Какво по голямо доказателство, че истната е анатема за тях.

 21. @ everyone else : страхотна статия на Лилия Шевцова! Разбива на пух и прах всичките глупави митове за Руснаците които са в цуркулация на Запад и на Изток. Благодаря за линка! Не мога да намеря Шевцова на Туитър – къде да я следя?

 22. Интересното е че другаря Решетников, всъщност има титлата “генерал-лейтенант Службы внешней разведки Российской Федерации”. Освен това Другаря Решетников “С апреля 1976 года по апрель 2009 года служил во внешней разведке”. (справка РИСИ и уикипедия”.

  Тоест какво излиза? Едно Дърто руско Комунистическо Ченге, Върти Подривна Дейност в България а Българските упраници му Лижат задните части даже преди да се е навел!! В същото време, други Лизачи, като другарката дъйрева се Скъсват от Натягане пред русия с плюене по Българския Президент , който е и главнокомандващ Българската Армия, която е част от НАТО а не от росийската федерация! Просто Прекрано ! Неам думи!
  Пажалуйста Денс групата, совместе със Главная Цаца Республики Булгарии, да заиграет адин Казачок за пред удивените болгарские зрители!

 23. Докога ще робуваме на руската пропаганда.Толкова ли като народ не можем да проумеем всъщност колко много ни мразят, даже само заради това, че българите винаги са се стремили към свобода – вярата, писмеността, стремежа към живот без робство.Докато прословутата им “руска душевност” е всъщност приемане на робството- справка високия рейтинг на Путин, даже при пропадаща руска икономика.Всичката руска пропаганда се разбива на пух и прах пред фактите -“Илиян Василев посочва, че всяка година България плаща на Русия над 5 милиарда долара за енергиен внос, които може да използва като ресурс във вътрешното си развитие. Част от тях например като инвестиции в проучване и добив на нефт и газ, както и за изграждане на алтернативна инфраструктура и доставки.”Ограбват ни всеки божи ден, а тук все ги честват.Затова наляха в Бургас огромни държавни пари, вместо да ги дадат на Северозапада, който е пропаднал вече.Да може кмета на Бургас да чества руските си господари и руснаците там да са облагодетелствани всеячески.А митническата проверка на Лукойл , за разлика от Румъния няма да докаже нищо.Даже Понта, който се намеси в полза на румънския Лукойл е вече разследван – Боко да си направи изводите.

 24. Съгласно “ЗАКОНА ЗА ВОЕННИТЕ ПАМЕТНИЦИ” , военни паметници могат да бъдат издигани на загинали БЪЛГАРСКИ военнослужещи. По такъв начин руснаци могат да имат военен паметник само ако са загинали като служещи в редовете на Българската Армия.
  Не разбрах в каква категория се вписват тия “нови руски паметници” след като не могат да се впишат в графата “военни паметници”. Значи са от ДРУГА КАТЕГОРИЯ, неясна за мен. А че всички са на военни спор няма, не са на Мая Плисецкая (сега и на нея може да вдигнат паметник. Ами да издигнем паметник и на Рудолф Нуриев тогава, още по-известен и успешен. Първото има голяма вероятност да стане, Веждито като спец по пластиките няма начин да не я увековечи, а второто – никога, дали даже не е изтрит от всички носители на които е записан в БГ).
  Така че паметниците са на руското ВЛИЯНИЕ, на руското ОРЪЖИЕ, на руския НАТИСК срещу България. Маркират си територията на колонията. С паметници.
  Кой ги разглежда, одобрява и утвърждава предложенията за такива паметници? Не са “военни паметници”, значи не е военният министър. Май че самият Решетников стои от началото до края на целия процес. Утре може да вдигне паметник и на терористите в Донбас и кадировите главорези, мотивировката ще е идентична с тази на издигнатите досега паметници, ще пасне стопроцентово на тяхната си идея и никой не може да я обори.
  Оставам с впечатлението че НИКОЙ в БГ не се противопоставя на това БЕЗОГЛЕДНО МАЧКАНЕ НА ЧУВСТВАТА НА БЪЛГАРИТЕ с тия руски паметници. Един Иво е като мъждукащо огънче и форумците които му пазят завет да не изгасне.
  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ които да са приели в програмите си някакви наченки не на борба срещу този натиск и влияние чрез все нови и нови руски паметници , а поне обществена дискусия по темата не забелязвам.
  ИМА ЛИ НЯКОЯ ТАКАВА?

 25. Към Аерофлот:

  В “Течна дружба 2” има отделна глава, посветена на таврийските българи, а книгата на Атанас Марков чрез Георги Чунчуков, който е успял да разговаря с него малко преди да почине преди няколко години. Тя вече е преиздадена с някои малки корекции.
  В книгата си г-н Марков не се произнася категорично за начина на разправа с таврийските българи.Давенето със шлепове е една от версиите, твърде вероятна и напълно в стила на другарите червеноармейци. Според Чунчуков, имало дори един оцелял, спасил се сплуване, който дълго бил крит от българи на крйбрежиет, но никой нищо повече не знае по въпроса. Има и отделни разкази за убити таврийски българи от червеноармейците, за което съм споменал в книгата си.
  Основната версия на оцелелите и преживели с промени имена таврийски българи, един от които подробно интервюирам в книгата си, е масово депортиране с конски вагони. Така че и двете версии са достоверни, но за депортирането има живи свидетели, с които съм разговарял лично.
  Честно казано не знам кое мъчение е по-страшно: да те удавят веднага или да те задавят с глад, студ и жега в конски вагони, а след това и с какви ли още не подобни изпитания на гола поляна в съветските средноазиатски простори…
  Най-скандалното в тази история е пълнта незаинтересованост от тази масова трагедия на българската ? държава, нейните медии и институции. Става дума за живота и съдбата на повече от 2000 българи, пропътували със семействата си посред люта зима огромно разстояние във военна обстановка, за да се зслят в България, където са посрещнати с огромно съпричастие от българите и …туците в Делиормана. Настаняват ги в домовете си, държавта ги оземлява с орна земя и земя за построяване на дом, болниците получават нареждане да ги лекуват само по устно заявление , че са таврийски българи…Те успяват веднага да пуснат корени и да засеят първата си реколта, когато ги настига Червената армия и ги помита по- жестоко жестоко природно бедствие, колективно наказание, че са пожелали да се върнат в родината си.А тази родина си трае позорно и днес за всичко това…Какво по-голямо доказателство за пречупената от съветския колониализъм воля България за съпротива срещу злото, което й е нанесено!

 26. Де да знам к`ви са теа таврийски българи, имаше ено време към последните години на Бай Тодар- светла му памет, нема да спра го почитам като голéм държавник!, значи, ена съветска кола ТАВРИА, те треба да са карáли такава, че оттам да им дошло таврийски… К`вито ще да са, мен сеа не ме търсете, ей ме де съм сеа! И Инджев, и сички, тука дето пишете- глейте тоа сайт, глейте как се пише
  правилно по некои най-важни теми…

  http://pik.bg/%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE-%D0%B2-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE-%D0%B8-%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE-%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%B2-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BA%D1%81-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81-%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%B8-%D1%81%D0%BD%D0%B8-news344885.html

 27. Многоуважаема Лена Зар-ва ще се опитам да ви помогна на питането Ви за петата колона в България с няколко линка от google.bg
  Преди това няколко изречения и от мен. Петата колона е нарицателно за предателство (удар в гърба)от гражданската война в Испания. За България е прието да се смятат петоколонници както официализирани така и неформални “русофили”. Било то организирани в множество платени от Кремъл организации и дружества или “самодейци”. Статията по-горе много вярно обяснява кой и по какъв начин осъществява топлата връзка Москва-България. Има и от т.н. от Ленин, най-вече баращи се за “леви интелектуалци”, полезни идиоти. Без кавички. Всички те поставят на първо място интересите на инсталираният за момента вожд в Кремъл. Готови да продадат майка България при всяка създала им се възможност. Дано съм бил полезен.
  Ето и обещаните линкове.

  http://petatakolona.blog.bg/

  http://petatakolona.com/

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%B0_%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B0

 28. Путин е изрод и сатана.
  Доживотен в Хага! Да гние в собствен сос!

 29. @ СВЕТОСЛАВ

  Информацията за конференции и дискусии идва по различни канали до мен: от институти, майлинг листове, понякога от приятели. Но ето тук може да следите публикациите на Лилия Шевцова (under Recent Activity)
  http://www.brookings.edu/experts/shevtsoval#/?

  Ето една от последните дискусии с нея: https://www.youtube.com/watch?v=uVEOr4Nny9o

  Поздрави!

 30. Напълно сте прав, г-н Инджев, наистина е само версия, за която говорят мнозина от събеседниците на г-н Атанас Марков (сега прегледах отново книгага). Доказателства наистина няма, няма и как да има, никой престъпник не би ги оставил.

  Но в полза на масовите давения имам и разказа от първа ръка на мой приятел-помак, родом от Тюленово. Баща му е бил там сондьор, също дядото и прадядото. Човекът говори един удивителен, напевен, леко архаичен български от времето на Ботйов и З. Стоянов, с падежни форми, а пише на стария правопис с “нямо ъ” и “ъ широко”, защото така и не е научил “новия”, въведен от комунистическите простаци за тяхна и на всички тъпанари в РъБъ радост след преврата на 09.09.44. Та историята е – в едно ранно мъгливо утро в края на септември 1944 бащата се натъква на полуудавен човек на брега. Крие го известно време у дома си, после дегизиран като сезонен ратай го мести при роднини на г. Хитрино. Човекът е таврийски българин, преживял опита за убийство чрез удавяне и доплувал до брега. По-късно през Югославия и Триесте бяга на запад и повече нищо не се чува за него. Ще разпитам приятеля си, малко е трудно, защото той също напусна РъБъ, живее край Брюксел и има малка, но успешна фирмичка за строителство (сам той е майстор-плочкаджия и има златни ръце, може всичко)За това зверско престъпление против човечеството от руските павиани и техните български питомци няма давност (както и за избитите в Белене, Скравена, Куциян и всички останали концлагери на социализЪма).

  Респект!

 31. Към Лена Зар-ва

  “Терминът “пета колона” се появява в началото на октомври 1936 г., по време на Гражданската война в Испания, когато франкисткият генерал Емилио Мола заявява по радиото, че “метежниците водят четири колони към Мадрид, а петата е в самия Мадрид и в решаващия момент ще удари в тил”. От този момент словосъчетанието “пета колона” става нарицателно и по правило носи в себе си отрицателен смисъл, явявайки се синоним на “предателство отвътре”. /Уикипедия/

  Испанската Гражданска война е поддържана три години от СССР с оръжие, “съветници”, изпращани от Москва и “интербригадисти”, организирани от Коминтерна. Чрез резидента си в Мадрид Александър Орлов /избягал през 1938 в САЩ/ СССР успява да “вземе на съхранение” и целия златен резерв на Испания от 510 тона злато. Което злато така и не е върнато никога.
  През 1957 Никита Хрушчов заявява: “Съветските разходи по Гражданската война в Испания надвишават с $50 млн цената на испанското злато”. И толкова.

 32. Дали някой може да спомене поне една страна успяла икономически след “дослук”с Русия?…. Нямаааа…

 33. Към GEORGI NIKOLOV и ОТБЕЛЯЗВАМ: За казаното от Вас към ЛЕНА ЗАР-ВА. Много великодушно и снизходително. Вярвате ли, че има БЪЛГАРИН, който да не знае предателите на Отечеството си и техните имена?
  Със здраве!

 34. Аз имам приятел потомък на белогвардейски офицер от русия. Цял живот проклетите дърти комунисти са ги тормозили и клеветили, че уж били агенти на ЦРУ! Простотия до шия! Това е “комуниста”! Откачен, самозабравил се крадлив като дърта циганка – манияк и простак!!! Долна измет – недостойна да носи името човек!

 35. то хубаво ,че реш-догът си е признал, но КУДА са т.нар. “спИциални” “служби” в НРБ?!?….
  Те по начало, още от 9.9.1944г. са си ПАРТийните преториански “гвардейци” на болшевишките колониални колаборационисти от БКП, но все пак се водят ФОРМАЛНО “държавни служби”!!!
  Че са си провинциални клонове на КГБ,ЧК, НКВД , ГРУ и Коминтерна е толкова ясно , че даже ниКОЙ не си е “дал труда” даже да приеме специални закони за тях! Нито 1944-89г., нито след това! Т.е. ДС, милицията, УБО и си работят по “ПАРТийните” и “колониалните” “ЗАКОНИ” на СССР,КПСС и БКП!
  И всеки може да си отговори що за “служби” са тези, които даже формално са извън всякакъв закон!
  Чудно ,как са действали и действат без да имат никаква правна рамка! Само чрез директните заповеди на партийната обръчгархия на БКП и още по-директните заповеди от действителните им гасудари в мАсква?!?….
  На #КОЙ ли гасудар се отчитат?!?…
  И ТРЯБВА ли “спИциалните” “служби” в НРБ да си имат гасудар?!?… Вместо да действат спрямо закона?!? И от 1944-89г., и СЛЕД това?!?…

 36. Г-н Инджев малко поотмина “еуфорията” от парада на “Червения площад”, но искам да споделя една история:
  В сутрешния блок на НОВА след грандиозния парад на “Червения площад” по повод на 70-годишнината от края на Втората световна война се състоя диспут между Георги Кадиев и Огнян Минчев. Първият, естествено, разкритикува Президента за неприсъствието му и защо не е участвала българска рота. О. Минчев го контрира, че не е участвала украинска, белоруска и др. Но това не беше достатъчно. Трябваше да се спомене, че въпреки дадените над 30 000 жертви, на България не бе бе признат статут на съвоюваща страна, а трябваше да плаща репарации, да бъде окупирана (официално до 1947 г., неофициално – знаем.).
  Но и горният аргумент не изчерпва темата. Жертвите, които страната ни дава в т.нар. от комунистическата историография “отечествена” война, се дължат на безсмислените заповеди, давани от “помощник командирите” – бивши партизани, нямащи почти никакви познания по военно дело. За пример е достатъчно да посочим десанта над Скопие, директно в бърлогата на врага, атаките на юруш. Но това не е плод само на некадърност. По-скоро дошлите чрез звенарския преврат на власт комунисти са целели така да унищожат царските офицери и синовете на буржоазията. Те са изпратени на фронта, а “верните синове народни” са останали да безчинстват в страната, да организират вартоломееви нощи.
  А тези войници и офицери, които са имали късмет да се върнат живи и здрави от фронта, са привиквани в подземията на НМ, където “приятелският” куршум е свършил това, което не е могъл вражеския. Такъв е случая с колега на баща ми – Божидар Тошев (потомък на войводата Пере Тошев), който за щастие оцелява и стана професор по Математика и Теоретична механика. Какъв е неговият случай. Слиза на софийската гара заедно с останалите войници и офицери и чува по радиоуредбата да се чете списък на хора, които незабавно трябва да се явят в сградата на “Славянска беседа” (преизподнята на НМ). Чува и своето име. Не отива веднага, а след няколко дни при своя близка, която работи там. Тя, като разбира за какво е дошъл, побелява от ужас, хваща го и го извежда през някакъв таен изход. “Скривай се някъде и да не си припарил тук!”

 37. Сърдечно благодаря за поясненията на хората,които обърнаха внимание на моята недоумуца.

  Да,прочетените материали са за историята на войната в Испания,но колкото и силно да е значението на тази случка,тя не е съвсем приложима за нашия случая.Петата колона в Испания е имала периодичен-временен ,ударен характер,докато при нас петата колона е нещо перманентно,постоянно,живо,развиващо се,хранещо се от Русия и явно кранчетпо няма да спре скоро от там.
  Но дори тази пета колона в България да е несъмено “нарицателно име”,със сигурност зад това име има и собствено име. Не може да няма,просто няма никаъв начин,никакъв шанс да няма нещо реално съществуващо-организация,структури,лидери,цели ,прояви,сбориуща,лозунги,скандирания и др.Всяка политическа партия има у нас подобни неща,всеки ги знае,но няма шанс само петата колона да се прикрива и действа потайно и от засада.Тази пета колона прилича на тезите за олиграхиите и олигарсите.Имало олигарси,но никой не се признава за такъв,пък и никой не показва някаква организирана олигархия.И тя ли е прикрита като петата колона.Или пък двете категории са свързани или препокриващи се донякъде.

  Имало и задкулисници,добре,но и те се крият и никой не се представя за задкулисник.Нещо съмнително има в цялата работа.

  Силни статии,силни коментари,силни изводи,но няма реално противидействие и цялата руска агресия си е непоклатима и недостижима.Така ли ще продължава и докога?
  Казва се че петата колона е проблема и край,след нея няма нищо.Едва ли.

 38. По-горе:
  Ценя щедростта на Георги Николов и Отбелязвам.
  Радват ме отворените очи на Тервел!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.