Близнашки проговори избирателно

Удивително е как бившият служебен министър Георги Близнашки днес е успял за броени минути да внесе яснота пред един канал ( тв канал 3 ) по толкова много дълго свои стаявани позиции:

 

Не бил съгласен с назначаването на Христо Иванов за министър на правосъдието в собственото му служебно правителство ( но за да бъде министър-председател е преглътнал несъгласието си ).

 

Не той, а президентът Плевнелиев е назначил Христо Иванов през август 2014 г.- казано по този начин репликата му звучи обвинително. За първи път Близнашки напада публично своя работодател Плевнелиев.

 

Борисов бил длъжник на Близнашки за връщането си във властта, защото Близнашки бил активен участник в протестите преди това ( пишещият тук явно също трябва да си поиска дивидентите като протестиращ по онова време).

 

Но най – интересното е какво НЕ КАЗВА Близнашки- може би заради това, че няма и кой да го попита.

 

При цялото си изригнало изведнъж демонстрирано разочарование от Борисов, който пренебрегнал конституционалиста Близнашки като евентуален съветник по въпроса за промените в конституцията, бившият служебен премиер продължава да мълчи за един наистина важен факт.

 

В края на август 2014 г. Борисов, без да има каквито и да било пълномощия за това ( защото беше просто един партиен лидер в навечерието на изборите), е наредил по телефона на назначения от президента Плевнелиев служебен премиер Близнашки да се разпореди да се смекчи тонът спрямо Русия в публикувания в сайта на министерството на отбраната документ „Визия 2020”. В оригиналния му вариант Русия се посочваше като страна, която води хибридна информационна война срещу България. Под диктовката на Борисов обаче Близнашки не само уреди тази констатация да се замаже, но и лично направи изявление, че срещу Русия не можело така да се говори , защото тя била велика сила…

 

Тази информация на ivo.bg , проверена от няколко източника, старателно се заобикаля от българските медии. Но не заради Близнашки, когото иначе разкарват като панаирджийска мечка в телевизионните студия, за да му гледат сеира на честолюбив професор, а заради самата руска мечка, която стои зад Борисов.

 

В България сред най—големите табута е да бъде изобличаван Борисов като инструмент на руската политика. Дори и западните медии „охраняват” тази публична тайна по адрес на бившия охранител на Тодор Живков. Моя милост се убеди лично в това от факта, че в „Ню Йорк таймс” се появи статия за България в навечерието на новата 2015 г., в която авторите споделиха мнението ми за доста събития и лица в България ( без даб се позовават на скромното ми име след дългия ни разговор ) , но напълно пренебрегнаха всяка една критика към „явлението Борисов”.

 

Американското списание „Форин афеърс” наруши днес това табу. В статия за България то определя Борисов като „крайно непредсказуем” именно заради двойнствената му позиция спрямо Русия , а партията му ГЕРБ нарича популистка.

 

Ще дойде ден, когато и Близнашки ще си признае, че Борисов го е унизил, когато му е наредил да охранява руския интерес- освен ако самият Близнашки предпочете да не се издава как е обслужил Москва по заповед на руския орденоносец, който се скара публично тогава на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов.

22 мнения за “Близнашки проговори избирателно”

 1. Г-н Инджев,

  Струва ли си да спорите с тази болшевишка гмеж? Уж били “десни” и уж били лоялни съюзници на НАТО и ЕС, ама много им звъни съветската китара в душите. Та я чуваме, без да искаме. Ей го и Близнашки – прави се на цивилизован, но му просветва червената звезда заплашително в очите.

  Голямо чистене на българските държавни обори предстои. Нали знаете един от подвизите на Гилгамеш – Херакъл? Отбил реката и тя изчистила оборите.

  И ролята на реката тук ще изиграе Лустрацията. С нея останалите държави от Източна Европа се измиха от съветските фекалии.

 2. — Хайде сега да видим — казва бай Ганьо. — Сега е зорът! Не знаем, дявол да го вземе, сегашните как ще я подкарат с Московията. Да знай човек, че искат да се мирят — лесна работа, може сума неща да напишем: „Цар освободител; цар покровител; едноутробни братя; немските келяви чифути“ и прочее; ама не знаем какъв вятър ще повее… Добре: „братя славяни“, ами ако и днешните са против славяните, па току виж… хоп! — бай Ганьо предател! Не, знаете ли какво? По-добре онуй там за „миризливия ботуш“ да го изхвърлим…
  — Е, ами какво да турим!…
  — Сто-ой! Недей бърза! Ще помислим… Знаете ли какво? Сега ний, като не знаем още какъв вятър вее, да турим и тъй, и тъй, па те нека го тълкуват, както им уйдиса. Да турим така… „И да се прегърнем братски хем с русите, хем с немците…“ Тю! Да ги порази господ!…
  — Не, хич не уйдисва така! Какво е това „хем-хем“? Пред княз така ли се говори! — заявява адвокатствуващият Гуньо.
  — Ами как се говори бе, келеш! Ти мене ли ще ме учиш! — пламна бай Ганьо. — Ти знаеш ли кой съм аз? Ти знаеш ли, че аз цяла Европа съм изходил? Не съм като тебе дърво! Ти знаеш ли, че туй Иречек-Миречек ей тъй — зяпнали са ме слушали, като им заприказвам. Мен англичани, мен американци ихтибар са ми правили в Дрезден… че ти ли на ум ще ме учиш?… Ти знаеш ли, че аз…
  — Зная бе, бай Ганьо, как да не зная — оправдава се стреснатият Гуньо.
  — Е, ами като знаеш, какво там таквозинаке… Нейсе, пиши там, както знаеш…
  — Да напишем така: „… и да ни турят, ако не по-горе, то поне наред с великите европейски сили“…
  — Нейсе, съгласен съм — одобрява бай Ганьо.
  — … „с великите европейски сили, като ни възвърнат към величието на Аспаруха и Крума.“
  — Съгласен съм. Добре.
  — Сега по-нататък: „Ваше Царско Височество, Timeo danaos et dona ferentes!“… Вместо него най-добре е да турим: „Vox populi, vox dei.“ Съгласни ли сте?
  — Най-сетне, нейсе, тури го. То не е съвсем българско, ама като трябва, какво ще му правим! — съгласява се бай Ганьо.
  — … „Горната резолюция се прие от 11 хиляди най-видни граждани и се упълномощиха Ганьо Балкански…“ и прочее, туй може да си остане цяло докрай.
  — Да ги оставим ли само 11 хиляди души, или да покачим за хатъра на новите още една-две хиляди? Да им подмажем колата?
  — Доста са, бай Ганьо. В нашия град кьораво и кьопаво да събереш, надали ще излязат 11 000, ама хайде, нейсе, за хатър нали е!
  — Съгласен съм… Ами туйнаке… наместо Ганьо Балкански не е ли по-салтанатлия да турим „господин Ганьо“ и прочее? Да види княза, че не сме някоя долна работа хора, а?
  — И аз тъй ще кажа — обажда се Михал.
  — Ефендилер, късно стана. Хайде да ходим! — извика файтонджията турчин от прага на кръчмата.
  Пътниците заминаха за София.

 3. Господин Инджев, това означава, че не вярват Борисов в ЕС, НАТО и САЩ. А Кремъл гледа на Борисов като посредствен страхлив политик и парвеню.

 4. Кремъл активира “Чичо Дачо, борбата продължава”.

 5. Подкупи, заплахи и шантаж – ако не се лъжа, това е инструментариумът на КГБ, в чиято школа е бил обучаван и милиционерът Путин, понастоящем президент на РФ. Няма съмнения, че със същите прийоми действа и днешната руска държава в преследване на целите си.

  Логичният извод е, че премиер-министърът на България е подкупен, страхлив и уязвим (той си знае с какво го държат), след като е в състояние на пълна парализа пред нахалството на Москва.

 6. Много хора в милата БГ се бият в гърдите, че са демократи и про- западно настроени, но в същност си остават същите жалки същества, които си бяха и преди. Гледат кой е най- големият бабаит и му се кланят.
  Май всички в ГЕРБ спадат към тази категория, а в БСП са направо недостижими. Поне в ДПС си признават, че не чупят хатъра на вождовете си.
  Което ме притеснява, че РБ си мълчат и нямат ясно изявена и твърда позиция по въпроса с нахлуването на русия в българския обществен живот.

 7. много интересно, щом ББ е агент на руската мечка, как така е най-радушно приемания БГ политик в европа, как така всички европейски пари се отпушват когато той е на власт?? А когато властта отиде в ръцете на баш русофилите, о чудо – всички пари спират и страната практически се оказва в международна политическа изолация? помним ли още експеримента Орешарски или…?

 8. Само голям наивник би приел “явлението” Борисов за нещо по-различно от скрит коз на руските имперски интереси! Телохранителят на Тодор Живков и Симеон Сакскобурготски си е точно това – защитник на политиката на дребосъка-фашист в Кремъл! Но от “десни” позиции, защото милиционерът, който е премиер за 2-и път на България е точно толкова “десен”, колкото е “десен” и Михаил Миков, или Болен Сидеров, или Сергей Станишев, или Петър Волгин….. списъка е много дълъг за съжаление!

 9. Борисовият имидж беше създаден от едни ВАЦ-ови вестници. След това, когато се появиха едни проблеми около Цветанов, се разбра, че е получавал едни пари за съвети от фондация “Ханс Зайдел”. Когато проблемите му ескалираха, дойде да го защитава в съда немски адвокат. Самият Борисов постоянно парадира с близките си отношения с Меркел. Наскоро един американец загина на полигон в Анево, а други двама бяха ранени и откарани в болница в Германия. Палестински журналист, постоянно пребиваващ в България, тези дни съобщи за 500 тона оръжие, от складове у нас, изпратено през Саудитска Арабия на умерената опозиция в Сирия. До сега не е опроверган официално. Такива сделки се одобряват от специална държавна комисия – т.е. от изпълнителната власт. До тук са само факти. Но от тях може да се направят и изводи. На запад също разполагат с някакви сериозни нелицеприятни факти за сегашния лидер и се опитват да го балансират, казано лицеприятно.Доколко от това печелим ние, обикновените български граждани е доста съмнително. А доколко се възпират руските интереси – всички виждаме, никак. Западът си поддържа някакво несигурно удобство и спокойствие, а хибридната информационна руска война срещу България не се възпира от никой. Държава и общество стремглаво западат.

 10. Държат го. Едните(сегашните) го държат с миналото и настощето(не по различно от миналото в чисто криминален смисъл). За другите просто си е техен но на него не му стиска докрай(справка Понта). А смият той, пр1мат, селски тар1кат и пр. си мисли,че успява да балансира, но….
  Когато един ден кораба(„Дружба” е най-големият по своите размери РО/РО кораб опериращ на територията на Черно море.) заплува и до Новорусийск сигурно ще е успял във въжеиграческото си занимание. Аз лично се съмнявам. И се надявам,че до тогава “румънците” ще са тук.

 11. Ами ТЕ перфектно знаят кой е Борисов, точно кой стои зад него, чия политика на практика защитава. И тъкмо ПОРАДИ ТЕЗИ ОБСТОЯТЕЛСТВА го крепят. Слушка – папка. Полезен идиот е, кучи син, ама “наш” (всъщност, ТЕХЕН). Зер, ако има повече от 3 мозъчни гънки и е чел друго извън “Винету”, ще вземе да мисли – какво стана с Нориега, със Сомоса, с Чомбе, та чак до Саддам. И ще вземе да създава проблеми – не е като да е тъп, страхлив и послушен, все ценни качества за днешен политик. Колкото по-голям боклук е, колкото повече петна, толкова по-бляскава кариера му се отрежда. Помните ли някой свестен напоследък? Лично аз след ген. дьо Гол не се сещам за достоен европейски, а и световен лидер (след като дори Роналд Рейгън се оказа на младини лефтистки профсъюзен водач и симпатизант на компартията на др. Гюс Хол). Това е положението, како Сийке…

 12. Всичко това семейна кавга.Близнашки е ултракомунист,а правосъдният министър произхожда от комунистическо семейство,живяло дълго време в СССР.И двамата принадлежат към кръга Правешка баница-хора,свързани по един или друг начин със самия Тодор Живков или неговото “управление”.Единственото вярно,което казва конституционалистът от ботевградския край е,че Иванов е некомпетентен и няма нито един работен ден,че нищо не разбира от право-което е самата истина.Когато един човек остане извън борда,започва да недоволства.Както и обратното-на които подхвърлят кокал-хвалят властта като казионни лакеи и официализирани коментатори.Например днес сутринта се появи Фильо(Ф.Димитров-бивш премиер,който през 1992г. сдаде доброволно властта,иначе ако не бе направил това,СДС можеше и досега да управялав и България да не минава през различни падения).Фильо започна да хвали угоднически властта,изкара България “западна” държава(може би,трябваше кавичките да се затворят след “държава”),каза една глупост,че в Германия постоянно имало ремонти и нямало защо да се възмущваме защо у нас има ремонти на пътищата.Вижте му акъла-а после се чудим защо няма достойни политици у нас.Щом един Филип Димитров е паднал толкова ниско,само и само да се докопа до служба,когото смятахме за “честен”,”безукорен”,чужд на облагите на властта,един нов Робеспиер-какво остава за другите?….

 13. Мюнхен
  Ало ,другарю никак не сте подготвен.Говорите глупости и лъжи.Дайте го по компетентно.Не сме бунаци и изветрели.Вие ми приличате на такъв.Правителството на Ф.Димитров падна,защото ДПС по заповед от Москва оттегли подържката.И от тогава всички знаем каква партия е ДПС.На петата колона .маскирана прозападно.А вие у *леву*.При руските *нашисти* Ангелов,Малинов и сие,

 14. @Мюнхен
  По добре си смени името с твоето истинско: Масква! И недей да даваш оценки и мнения за хора, които още в началните години на демократичните промени, са допринесли твърде много за европейското ни развитие и необратимост на процесите. А опорните точки на БСП, русофилите и на комунистическите пропагандатори ги изповядвайте по комунистическите форуми, а не точно в този блог! А Филип Димитров, дори и за много кратко време е оставил трайни следи в положителен смисъл, за разлика от агент Гоце и други подобни на него, в продължение на твърде дълго време в управлението, не само че не са направили нищо, но точно обратното са навредили на държавата да поеме пътя на нормалното демократично развитие!

 15. @ АЙДЕ ПАК ББ

  “… как така е най-радушно приемания БГ политик в европа,…”, ама Вие, сериозно ли,…Боже опази! Може би по точното е – най-големия политически простак в Европа! Е, ако бъдем по снизходителни, най-неграмотният министър председател. Даже от позицията на “трагичния човешки потенциал на ГЕРБ” това се признава.

 16. ББ го приемат “най-радушно” В Брюксел по една-единствена причина. Третират го като селският луд. Нали някой трябва да се грижи и за забавната част.
  При представянето му в централата на ЕНП той е бил учтиво помолен от портиера да остане отвън. Приели са го за това което най се бара. Охранител.
  При първата сбирка на ръководителите на страните-членки в ЕС която, я виж ти, съвпаднала с много, ама много важен мач от ШЛ, баце бил смутен до такава степен от “разминаването” и подреждане на “приоритетите”, че се “оплакал” на фрау Меркел, също запалена фенка, как може да се изпусне подобно зрелище. Канцлерката му теглила само един дълъг немигащ поглед и оттук-нататък банкянското слънце вдянал, че Брюксел не е нито Банкя, па даже дори и София. Обратното е още по-малко вярно.

 17. Е каква е логиката на това западните медии да спазват “табуто” за говорене против ББ? Българските медии добре, ама западните пък какъв интерес имат от тази страшна тайна? Руснаците им плащат, плашат или какво? Дали не е по-прозаично обяснението – че просто не са на това мнение?

 18. Наблюдавайки процесите през последните години по отношение на Бойко Борисов стигам до впечатлението ,че бойко борисов провежда политика на “доброто” и “лошото” ченге . Той е разпоредил на Плевнелиев да бъде прозападен , а същевременно той сам провежда проруска политика. Така цели да постигне ефекта да заблуди и изтока и запада, че България е хем прозападна и хем проруска. В тази връзка аз мисля, че поведението на Плевнелиев е дирижирано от Борисов, за да може той да прикрива проруското си лице, като заявявя ,че имаме един много” умен и добър президент”, когато Плевнелиев говори прозападно. Но това е само един параван зад който се разпорежда на Близнашки да укроти военния си министър по отношение на Русия.

 19. Затуй сме на това дередже! Безгръбначни Слуги най-Лизашки се домогват до властта и я окупират, превръщайки Службата за Благото на Народа в Служба за благото на тях си и на Господарите си (мошеници като тях)!
  Докога ще философстваме а тия крадци превърнаха държавата в Бардак а народа в Сирак! Докога, Докога, Докога! Иде ми да грабна секирата и да им отрежа Мазния език ! Ама и това ще стане, макар и не точно с такава секира. Няма човек, нито демон, нито таласъм, който да се спаси от Гнева на Агнето!

 20. Към васил: Вместо да защитавате бб, като задавате отклоняващи вниманието от темата въпроси, по- добре би било да изразите мнението си по следния абзац:
  “Американското списание „Форин афеърс” наруши днес това табу. В статия за България то определя Борисов като „крайно непредсказуем” именно заради двойнствената му позиция спрямо Русия , а партията му ГЕРБ нарича популистка.”

 21. @tervel,
  изглежда не сте прочели внимателно. Коментарът ми е свързан с противоречието (според мен) в текста на автора, което се състои в това, че западните, независими медии спазват “табу” за запазване на проруската ориентация на ББ. Така че написаното от мен си е точно коментар, свързан с текста.
  Сега, разбира се, вие сте в правото си да давате насоки за това какви са правилни коментари по правилните места от същия текст…от ваша гледна точка. Този филм сме го гледали няколко десетилетия, недопускането на “неправилни” мнения – също.
  Зашо пък сте решили, че мнението ми защитава ББ, и от какво – дано на вас да ви е ясно.
  Но ще ви отговоря, все пак – непредвидимостта на ББ е доста дъвкан и предъвкван факт, поне в България, може би може да се каже че ББ е непредвидим и за самия себе си. Няма какво да му коментирам, освен да се съглася, естествено.
  За мен остава интересът към това как мислещите хора в този форум си обясняват описаното от г-н Инджев по-горе парадоксално поведение на западните медии.
  И в това отношение – коментарът на DOBREV по-горе е интересен, и аз съм си мислел нещо подобно. Ако се замислим, може да видим и ползи в това даже…Само че не знам дали по обяснението за разпореждането от ББ към Плевнелиев не подценява президента и не надценява премиера.
  Живи и здрави,
  Васил

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.