Борисов и Фандъкова ни разиграват като си прехвърлят съветската топка

Вчера, на 11 юни, в рамките на един ден стана два пъти ясно, че докато управлява Борисов няма косъм да падне от ушанката, нахлупена на България като съветска окупационна символика.

 

В отговор на писмено запитване на гражданската инициатива за демонтиране на Монумента на окупационната червена армия (МОЧА) кметът на София Йорданка Фандъкова за първи път документално потвърждава онова, което е видно за всеки: че не смята да се занимава с този въпрос. Обосновава се обаче с решение на съда от 2011 г., според което въпросният монумент не бил общинска собственост.

 

По този начин столичният кмет бламира своя лидер Борисов, който на 28 март 2012 г. ми каза лично в телефонен разговор ( по негова инициатива), че е „оставил” Фандъкова да решава този проблем. Иначе казано, година по късно след въпросното съдебно решение, Борисов с основание смята, че Столичната община е тази, която компетентна по казуса.

 

Междувременно Фандъкова и компания на два пъти предприемат действия, от които е видно, че не собствеността, а волята да се действа е определяща, за да се случи нещо във връзка с този въпрос. Макар и да не е била собственик, общината промени, т.е. върна названието на Княжеската градина, където е натрапен МОЧА под дулата на съветските танкове. Паралелно, за отбиване на номера и отклоняване на вниманието ( както сега се случва с данданията около паметника на Самуил), същата тази община обяви конкурс за промяна в облика на Княжеската градина, който е отворен за вероятността от нея да бъде премахнат МОЧА. Нали уж няма отношение поради собствеността?

 

Ясно е, че управляващите от ГЕРБ си прехвърлят отговорността, за да не направят каквото и да било във вреда на съветско – руския интерес. По тази причина те жонглират със собствеността. Направо щеше да е смешно, ако не беше толкова съветско, че в желанието си също да не направи нищо софийската областна управа миналата 2014 г. година отговори с писмо на запитване за демонтирането, в което обявява МОЧА за собственост на …общината.

 

Проблемът е в това, че ГЕРБ и лично Борисов се пъчат като собственици на „дясното”, а се държат на практика като авангард на съветско – руската Пета колона. В обсъждане на демонтирането, предизвикано вчера от общинските съветници Марта Георгиева и Стефан Иванов, това е проличало още по-брутално, отколкото през 2011 г., когато ГЕРБ на два пъти провалят подобно обсъждане ( информация, от която е видно, че 6 съветници от ГЕРБ гласуват срещу собственото си предложение за демонтиране на МОЧА, на което са били съвносители, поместих на 25 май в ivo.bg с позоваване на протокола от гласуването).

 

Кметът Фандъкова, по свидетелство на участници в дискусията, която се е изродила в заклеймяване на двамата инициатори Георгиева и Иванов, е попитала защо „вие” ( т.е. предишните, СДС или както и да се схваща това „вие”) не го премахнахте, когато бяхте на власт. От това е видно безсилието на ГЕРБ да обоснове собственото си бездействие вече 9 години откакто е на власт в София, прехвърляйки вината отново на „предишните”. Този номер минаваше година, две, три…Но цели 9 години се изтърка безвъзвратно и прибягването до него е признание за задънената улица на ГЕРБ по магистралната тема за нейната евроатлантическа идентичност.

 

Гербаджийският кмет на район Студентски, цитиран от Стефан Иванов във фейсбук, бил още по-откровен на вчерашната сесия на общината: „ Един мавзолей ви дадохме да бутнете, повече няма да ви огрее”, казал саркастично Дилчев на инициаторите на дискусията.

 

Това, от което зле замаскираният авангард на руската хибридна война срещу България, водена със съветска пропаганда, наистина се бои да не „огрее”, е истината за лъжата, в чиято сянка управляват, претендирайки да са ( най-малкото) различни от БСП.

 

Истината обаче огря неотдавна чрез една твърде показателна статистика. От екрана на телевизията, която има доказано носталгична по НРБ аудитория ( и това се видя отново от избора й в гласуването в полза на филма „Време разделно”), гласоподаватели от цялата страна пожелаха категорично демонтирането на МОЧА. Ами ако гласуващите бяха сам от София, където на референдума срещу руския проект АЕЦ „Белене” резултатът беше три пъти по-висок, отколкото онези 20 на сто средно за страната?

 

Това , че 60.6 % от българите пожелаха след осъщественото на 11 май 2015 г. предаване на БНТ „Референдум” МОЧА да се маха от центъра на София ( срещу 39.4 на сто носталгици по времето на светската окупация сред аудиторията на БНТ) може и да не означава автоматично, че софиянци ще гласуват по същия начин срещу Фандъкова на предстоящите кметски избори. Тя обаче най-после напусна дългогодишното си съветско скривалище, заставайки вече открито на страната на руската хибридна война срещу България, водена от десетилетия чрез натрапената със сила съветска символика.

 

И все пак: всеки друг кандидат за софийски кмет, който се изправи по този въпрос срещу нея, ще получи огромна подкрепа – дори да е „само” половината от въпросните 60 на сто, това пак ще е началото на края на просъветската мимикрия на Борисов и неговия обслужващ персонал. Първо в София, а после и в други градове.

40 мнения за “Борисов и Фандъкова ни разиграват като си прехвърлят съветската топка”

 1. Господин Инджев, нима очаквахте, че Фандъкова ще демонтира МОЧА? ГЕРБ се крепи на чиновниците. Ако чиновниците имат далавера да капичнат МОЧА, можеше и нещо да се получи. От друга страна, Бойко Борисов и ГЕРБ треперят от сянката на Путин. Те са толкова късогледи и не съзнават, че Путин и неговата политика нямат място в съвременния живот.

 2. Сигурен съм че ГЕБР-адиитэ няма да премахнат МОЧА! НИКОГА! Бойко(проздт русофил) и кохортата му са си про-съветски настроени и силно зависими от Кремъл. Те работят за ССРусия! Не мисля че са българи. Но (заради евтините тошовски трикове) гълтат и от десния и про-западен електорат. Всъщност ГЕРБ е едното крило на БСП(абв..), както и другото ДПС. А Атака, тя е задника…. Народа трябва да се осъзнае! Премахването на МОЧА е не само демонтиране на един грозен и унижаващ ни памянтик(на тези които не са достойни за това!!!!), но и символ и крайъгълен камък в отстояването на Българската независимост,достойнство и цивилизованост.

 3. МОЧА е строен с пари от данъците, и ниКОЙ не е провеждал допитване дали да бъде строен, и точно КЪДЕ да се строи!!!
  От това следва ,че МОЧА трябва да бъде РЕСТИТУИРАН на действителните му собственици , и всеки българин да си получи част от него , под формата на определена част от вложените в него строителни материали.
  А след като МОЧА си нямал собственик според OFFчиБрОЙКOFFвците , ОФeБрОЙКОвците, УФчиБрОЙКОвците, овчиБрОЙКОвците , то РЕСТИТУЦИЯТА става още по-лесна и НАЛОЖИТЕЛНА! Значи МОЧА е ниЧИЙ! А на всеки е ясно ,че МОЧА НЕ е и “ПАМЕТник”! Той е само една “ПАРТийна” пропаГАДност на болшевишката банда от БКП и нейните ОФ-клонинги в НРБ!

  П.П. …… Картаген ТРЯБВА да бъде РАЗРУШЕН, …….. и МОЧА ТРЯБВА да бъде РАЗтитуиран!

 4. Софиянци имат изключителния шанс да помогнат на г-жа Фандъкова да заеме своето достойно място сред учителското съсловие…Да спре най-после мъката на кметуването.

 5. Тази невзрачна женица, учителка в някакво столично училище как би могла да направи каквото и да е без да получи лично от пожарникаря разрешение. Нито си е на мястото, нито ще си позволи дайствия несанкционирани от баш бабаита заемащ премиерския стол за 2-ри път.
  А милиционерът, който напусна любимото си МНВ за да остане в БКП никога не би наредил да се премахне болшевишката монументална символика от лицето на София! Не името прави човека, а човекът прави името! Така и въпросният путинолюбец ако ще да оглавява гражданите за марсианско развитие ще си остане лакей на империята на злото.

 6. Бат, Бойко, гориш заедно с Фандъчето. Ще останете в Историята като Голямото шубе. Ха поне си оправете бъдещето докато имате възможност, че софиянчетата този път ще ви пратят в пенсия. Споко, вашите бъдещи постове са вече готови и ви чакат. Както германеца.

 7. Аз вече писáх по таа тема, нéма к`во да спорѝме, че имам утре рожден ден, пак ше доат сичките с с подаръците и “Бела роза”, трéба и тенис да чукнеме… Как ше го дразниме Путин, ве, я глейте к`ва прокурорка назначил – туй му казвам аз прокуратура, и аз щех да я назнача, ама като викáли Моника, румънския модел, н`ам к`во..

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/06/12/2552039_putin_povishi_prokurora_na_krim_nataliia_poklonskaia/

 8. Господин Инджев,
  Аз съм за премахването паметника на ВЕЛИКИЯ окупатор. Но що се отнася до настоящия кмет-госпожа Фандъкова не човекът за тази длъжност, няма решителност и воля да управлява град. Подледнете какво става с бездомните кучета и тротоарните мини. Паметхикът сигурно ще се махме, но не и при МАДАМ с нейния “чист и подреден град”

 9. да кажа и още нещо-това е лично мое мнение-последният наистина добър кмет на София се е казвал Иван Иванов-по негово време са наричали “малкият Париж”, а по времето на Фандъкова аз го наричам БЕЗЛИЧЕН и много ГРОЗЕН град. Не ТОЗИ кмет ще демонтира паметника на “великата” съветска армия. Помнете ми думата

 10. По всякакъв начин съм гласувал и изразявал убеждението си,че това е паметник на българската глупост и липса на национално достойнство.В същото време,и днес ,съм убеден,че това “чудовище” ще просъществува до тогава,докато има 5-та колона в РБ,т.е,поне в обозримо бъдеще,ще продължава да ни напомня че липсата на национална памет е една от характерните черти на мнозина от българите!

 11. С Мишки държава строи ли се бе Приятели !?
  За какво европейско развитие за кви пет лева си говорим, когато хората ръководещи “развитието” са Мишки и Мишоци!

 12. Не само по това се разбира че получават рубли, те могат и да махнат сички топоними , наименования които са с руски имена, защото всеки 2 ри паметник, булевард , и улица е с руско име ПОЗОР, няма друга държава която на окупатора и поробителя да има паметници и улици, на какви великани български нямаме нито един паметник – на Аспарух , Цар СИмеон , Иван Шишман , Цар борис 3 , и така нататък, голям позор. ПО БЪРЗО ОСТВКА ЗА ЧЪЖДОПОКЛОННИЦИТЕ.

 13. За съжаления, ако София не даде тласък на де съветезацията и отрязването на пъпнат връв през която се захранват жалките руски зелени, сини, червени и други човечета, няма как да се оправим.
  Всичко е твърде много концентрирано. Ако погледнем картата няма вече нито един голям град, който може да наречем син и при западно ориентиран.
  Пловдив – Альоша, Варна – паметникът в морската градина и безумието на хълма в кв. Чайка, Бургас – Лукойл и Слънчев бряг са им достатъчни, паметници не им трябват.

 14. Аз казах, че вероятно няма да стане нищо.В тоя момент такова решение е немислимо, защото ГЕРБ няма да вземат нито 1 русофилски глас.
  Най-тъжното е, че водещата политическа сила на България няма абсолютно никакво намерение да прави каквото и да било за влошаването на отношенията с Русия.Имам предвид самостоятелно, европейската позиция е нещо друго, но и там ясно се вижда, че Борисов говори за санкциите със свито сърце…
  Стискайте палци Плевнелиев да остане президент, защото макар че има някои трески за дялане, то поне има по-твърда позиция по темата с Русия, ама имам лошо предчувствие, че няма да бъде преизбран………….
  И още нещо.Колкото и малки да са изгледите за премахване на паметника на СА поне ги имате.
  А ние в Пловдив какво да кажем за Альошенката???Г-н Инджев не можете ли да направите нещо по въпроса, поне да се види, че има и друго мнение, и че има и хора, на които тоя паметник не им е приятен, че не всички го приемат за символ на града и така нататък.Само Вие сте надеждата друг няма в тая държава…

 15. Нищо не бива да очакваме от тези продажници – ами какво да очакваме от учителка по руски и прост пожарникар. За да направят нещо толкова значимо от гледна точка на истински патриот се иска и малко смелост, знаейки до каква степен е проникнала съветската/руската агентура с влиянието си върху нашите институции. Ми пазят си спокойствието, нещастниците, иначе – проблеми, във всякакъв план, вкл. и личен. Страх лозе пази, дреме им за такива неща като достойнство, чест, патриотизъм и т.н. А иначе лицето Б.Б. голЕм го вади, ама когато става въпрос за такива “животрептящи въпроси на съвремието” (както се изразяваха неговите идоли от ЦК на БКП, ха-ха)от Бистришките тигри до разните му “хъбчета”, и то не че знае какво точно означава думата, ами сигурно му звучи “готино”. Като “кънграчулейшънс”, например…Майко мила…

 16. Г-жа Фандъкова е руски възпитаник и не може да очакваме от нея да надскочи себе си.Време е за промяна.Много се надявам да има кандидат който преди всиюко да е българофил и поне малко софиянец

 17. И аз не си правя никаква илюзия, че при куклата на конци фандъкова МОЧА може да бъде преместен.
  Чакам с нетърпение кандидат на РБ, който и да е той да сложи като точка първа в предизборната си програма премахването от центъра на София на тотема на мракобесието. Продължава ли да стои ли там, за мен не сме пълноценни членове нито на НАТО, нито на ЕС.

 18. Докато държавата се управлява от ГЕРБ или БСП, този паметник трябва да седи, за да напомня на случайно попадналите тук чужденци, къде всъщност се намират.

 19. “…И в няколко годин –
  бавно и полека,
  народът порасна
  на няколко века…”

  Написано от Иван Вазов за Левски, но днес важи и за Иво Инджев.

 20. На учителката по руски Фандъкова и на наставника и простата мутра Бойко няма какво да им се молите да махнат МОЧА. Няма да го махнат. Те могат само да организират тържествени посрещания на сатрапа Путин и да му подаряват кученца негодниците.

  Взрив трябва за МОЧА!

  За това имаме два светли примера в историята на Третата българска държава.

  1. През 1878 в Пловдив е имало 146 джамии. През 1879 почти всички са взривени като символи на турското робство. Оставят само две.
  2. През 1999 в София бе взривен Мавзолея на съветския боклук Гошо Тарабата. Като символ на съветско-руското робство.

  Всяко търпение си има граници.

 21. Защо не питате Фандъкова къде е паметникът на Сталин, стоял в началото на Борисовата градина?

  Няма го.

  А защо позорният паметник на Сталинската Червена армия трябва още да стои?

  Питайте я.

 22. Ей, глейте, четете, к`ви качествени руски туристи и купувачи на имоти у нас докарáхме, не е само Камчия, дето я бех подарил на Лужков, ама той после.., навсекъде требва да се строят руски комплекси, браво на Митко в Бургас, ама и на Портних у Варна, то и името му руско, ше ги подкрепиме пак за кметове… Тоа е част от мирната стратегиа, значи, Русия нéма да нападне градове, дето станáха нейни изцело като
  Варна и Бургас, това е геополитиката, не е като да пишеме срещу Русия като у тоа блог…
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4817237

 23. “Тази личност некултурна,/ кой на тоя пост я турна?/ Кой ли? – то се знае – вожда,/ та нали я той оножда”.

 24. Опасявам се, че МОЧА вече се е превърнал в нещо като Ал Акса за местните съветофилски религиозни фундаменталисти, молещи се по пет пъти дневно с лица, обърнати към Мека, пардон!, Москва.

 25. Живея недалеч от паметник в Германия, издигнат в памет на загиналите през Първата световна воина немски моряци. Повлиян от духа на времето, при откриването паметникът носи реваншисткото послание “За немските моряци, немската плавщта защита и скорошното им завръщане”.
  С годините значението на паметника се променя през “На загиналите немски моряци от двете свстовни воини и на нашите мъртви противници” (1954) до “На загиналите по море от всички националности, мемориал за мирно мореплаване по свободни морета” (1996).
  Има ли човек, които да не може да остави цвете и да се поклони днес пред този паметник?
  Отново в българия. Без да се спирам на посланието, излъчвано през годините от заплашително и предупредително размахания шпагин в центъра на София, ще попитам дали всеки българин може да се поклони пред изписаната със златни букви лъжа за освобождението и признателността? От тук към главното – този отломък от сталинизма е там като свидетел на разделението на българите през годините и на факта, че има сили и в България, които четат историята ни през съветски/руски очила и за които това разделение е екзистенцален въпрос.

 26. МОЧА, Альоша и серията подобни плашила, бяха направени от БКП по заповед от СССР в процеса на унищожаване на държавата България и превръщането й в Съветска република. Задачата бе изпълнена и завършена успешно от назначените съветски собственици на държавата и тяхното единодушно решение за обявяване на криената съветска собственост. Когато всичко е скрито покрито, това “решение” не бе обявено, но си остана в сила и до днес все важещо. но пак си е “тайна”, знаена от всички. Така Фандъкова признава, че прехода е кьор фишек, и паметника не е собственост на София. Той е все още в ръцете на наследниците на СССР – Путин в Москва и БКП-БСП в София. Колкото тези паметници да са лъжа и срам за поклониците на окупатора, никой не може да ги бутне, защото решението е все още в ръцете на назначените от уж “бившите” пазаванти на България, избрани напълно “свободно”, благодарение на армията от най лакомита и кръвожадни българи с своите 240,000 “борци против фашизма и капитализма”. Те смятат, че ако ги няма плашилата, няма да ги има и тях. Въпроса е за тяхната власт. Като не можем да се справим с тези гниди вече четвърт век, какво добро може да очакваме.

 27. Все още се мълчи за историческите истини свързани с тези паметници. През Втората световна война съветските войници от паметниците не са се били в България или за България. На страната на Съюзниците се би сто хилядна българска армия девет месеца до Клагенфурт в Австрия, където се съедини с осма британска армия на съюзниците. За тези българи в “антифашистката” война няма паметници нито капка благодарност даже на думи. Но исторически факт е, но криен успешно е, че командира на Първа българска армия, генерал Стойчев маршируваше в челната редица на съвеските генерали комадири на армии в парада на Победата в Москва. Но за награда след това българската армия бе унищожена както полската при Катин и историата сменена. Нейните униформи и пагони бяха дадени на навъдилите се “герои антифашисти”, обирачи на мандри за сирене и кашкавал и по късно присвоили за себе си всичко каквото може да се открадне от хилядите убити и изселените тяхни семейства. Все още има живи хора да го кажат и документи да го потвърдят. Но отгоре лежи огромен слой от лъжи и фалшфикации за баламите, които днес продължават да вярват в таласъми.

 28. Ами докато овчелюдието в Милиционерия не проумее, че бандитска шайка със закони, писани от същите бандити, не може да се бори, така ще си останат нещата. Нужни са не молби и петиции, а камиони, въжета и лебедки. Синекожите ще приберат “джилязоту” и всичко ще си дойде на мястото. И да се издигне мемориален комплекс на българските владетели, градинката е точно за целта.

 29. Този паметник е индикатора за това кога България ще започне да става най-после нормална европейска страна. Когато МОЧА го няма, това ще е сигнал за началото на този процес. До тогава България за мен си остава в “Зоната на здрача” и “Тера пердута” за нормални хора.

 30. Да се говори за разрушаване на паметници на съветските окупатори в момент,когато държавата издига нови паметници на същите окупатори е пълен идиотизъм.В Силистра е построен паметник на съветския маршал Жуков,който е изработил плана за окупация на България от Трети украински фронт заедно с командването на същия.

  Има паметник на маршал Толбухин-командващия фронта,има и на началник-щаба на фронта генерал-полковник Бирюзов,сега има и на Жуков,остава само да се построи на Главнокомандващия Червената армия маршал Сталин.
  И при тази ситуция някои се надяват да се демонторат предишни паметници на съветските окупатори.Смешници са българите от всички страни.

 31. PAN AMERICAN, ти “надяваш ли се”?!? Ти няКОЙ ли си???

 32. PAN AMERIKАН
  И да ви се иска и да не ви се иска съветските паметници в България ще бъдат разрушени.Колкото по рано толкова по добре
  за България.Защото са паметници на лъжата.Паметници на окуратор.
  А това ,че с североизточна България се строят нови говори само за продажно рубладжииство.Тези краища ,които са най пострадали от Русия ,а после от СССР.Спомнете си сриванета от руски бомби на Балчик.Избиването на над 2000 български граждани от съветската армия /таврииските българи/.
  Сега когато сме в демогравска криза ние трябва да скърбим за всеки убит българин.
  А някакви маргинали ще вдигат паметници на българоубиици.Позор.Позор и национално предателство.

 33. Точно така Савова-вдигат с епаметници на българоубийци,позорът се засилва,националното предателство е на висота,воденоот петата колона.
  Та кога да се очкава в тази екзотика разрушаване на първия паметник на съветските окупатори.Аз предполагам,когато небето падне на земята,с други думи,когато комунистите изчзнат от живота. И свете ми надежди са напълно идиотски.
  Нитки небето ще падне,ното комунистите ще се изпарят.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.