Мерси боку от Борисов в Баку

Когато миналата година в София беше задържан по руска поръчка руският критик на Путин Николай Кобляков, правозащитници и български институции го защитиха. В крайна сметка той беше освободен и си замина за Париж, където живее и развива бизнеса си, свързан с благотворителност.

Друг подобен случай, но с гражданин на Азербайджан, се разви пак на българска почва по доста различен начин.

БНР съобщи маргинализираната новина на 21 май чрез интервю с Атанас Чобанов:

Бившият политзатворник и опозиционен журналист от Азербайджан Емин Ахмедбеков е потърсил със семейството си убежище в България, но то му е било отказано, съобщи сайтът bivol.bg.

До нас историята достигна чрез главния редактор на телевизия „Часът на Азербайджан“ Ганимад Захид, който е един от 100-те герои на информацията на „Репортери без граници“ и живее в Париж. Той ни потърси и ни разказа кой е Емин Ахмедбеков, каза в предаването „Преди всички“ Атанас Чобанов от bivol.bg.

Той обясни, че преди година и половина Ахмедбеков пристига в България, на път за Германия. Задържан е у нас заедно със семейството си, тъй като е с нередовни документи и е подал молба за убежище, на която е получил отказ. /…/ Аргументът е, че в Азербайджан не го грози опасност от политическо преследване, което е нонсенс, защото той излиза от затвора. Той е бил задържан и осъден по фабрикувани обвинения и е лежал две години в затвора заедно с Ганимад Захид.

Според Атанас Чобанов въпреки, че управляващите в Азербайджан извеждат на преден план лъскавата страна, зад кулисите се случват неща, които са характерни за диктатурата.

Той каза, че Ахмедбеков е в България и ще оспори пред съда решението за отказ на убежище.”

Юридическите тънкости по случая с азербайджанеца сигурно имат значение за отказа, който е получил. Но най-вероятно на везните на българската Темида е натежало нещо друго с мирис на въглеводороди и съответните петродолари. Или някой вярва, че режимът в богатия на газ и петрол, и ухажван от всички български управници поне от десетилетие насам Азербайджан, е по-малко репресивен от режима на още по-богатата на същите суровини Русия?

Защо в случая с Кобляков , поръчан коварно за задържане на летище София от Московската прокуратура (решила да задейства стар свой сигнал до Интерпол тъкмо в българската столица, а не в Париж) България можеше да прояви съчувствие и съдейства за неговото освобождаване въпреки руския натиск, а натискът на Азербайджан се оказва по ефективен за българско решение в обратната посока? Може би защото Николай е и френски гражданин ( който дори беше подал заявление за отказ от руско гражданство), докато Ахмедбеков е “само” гражданин на Азербайджан?

Всеки българин, който си задава този въпрос, трябва да помни, че и по адрес на българите тегне подобно потенциално отношение като към “някакъв си българин”, зад когото не стои могъща сила, като Франция.

На българския информационен хоризонт Азербайджан блести единствено като алтернатива на руския монопол във вноса на природен газ у нас- алтернатива, за каквато от години настоява Брюксел, за да бъде отслабен руският шантаж срещу най-слабото звено в европейската обща енергийна стратегия. Залогът в този смисъл е голям, но май отново сме престарали в ухажването.

В момента българският премиер Бойко Борисов е единствения лидер на страна от ЕС, който лично уважи организираните в азербайджанската столица Баку първи Европейски игри. Как мислите, защо никой негов колега от Европа не направи същото? Нима в другите европейски столица не харесват мириса на природен газ и петродолари? Или дават знак, че не искат да легитимират един репресивен режим?

Въпросите са риторични. За Борисов, на когото руската агенция ИТАР – ТАСС косвено се подигра със съобщението, че “нито един европейски лидер не присъства в Баку”, човешките права са пренебрежимо малка величина.

Впрочем от българската делегация почти се похвалиха, че за малко Борисов и аха да се срещне в Баку с Путин. Обаче самодържецът явно му е отказал този бонус, за който Борисов се натиска още от миналата есен, когато в навечерието на изборите изрази самоуверено намерението си без да бъде канен да “вземе самолета” и да отиде в Москва да се разбере с Путин за “Южен поток”.. Ей така, по мъжки като на мачле!

А дали истинската причина за пътуването на нашия премиер до Азербайджан не е било тъкмо напразната надежда да блесне в прожекторите на световните медии чрез среща с Путин, това вероятно няма да узнаем. Нищо чудно “братушките” му да са му подложили същата динена кора, върху която изпързаляха и приятеля му Георги Първанов през април 2009 г., когато до последно се очакваше Путин да пристигне на енергийния форум, организиран от българския президент в София, но в крайна сметка кремълският властелин не благоволи да се появи на българска земя и унизи своя верен, но малотраен политически продукт на Балканите.

Поучен от този шамар , Борисов благоразумно се въздържа да “обещава” без явно съгласие от Москва своя среща с Путин в Баку и ще си остане с разходката за зрелището по повод откриването на игрите .- и с препоръката към азербайджанския президент Илхан Алиев ( за която има официално българско правителствено съобщение) да задейства проекта ТАП, от който да се възползва и България.

За такива велики дела Борисов не може да бъде спрян от някакви си човешки права. Той е свикнал да гони “голямата цел” , заради която е в Баку. Че и мерси боку в Баку ще рече (в превод от конграчулейшънс)!

14 мнения за “Мерси боку от Борисов в Баку”

 1. Снощи в новините по “България в Ефир” съобщиха, че на срещата между Путин и Ердоган, след като Ердоган казал, че на откриването няма ръководител на държава членка на ЕС, Путин отговорил, че след като Турция е кандидат член на ЕС може да се приеме, че той представлява ЕС.
  Борисов не е обидчив, особено към по-силните, но това е обидно за страната ни и няма държавна институция, която да ни защити от постоянните гаври , които Москва си позволява с нас.

 2. “Докато МОЧА и „Петохуйника” се извисяват над София – цинично е да говорим за цар Самуил”

  http://www.faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/47713-dokato-mocha-i-petohuynika-se-izvisyavat-nad-sofiya-tzinichno-e-da-govorim-za-tzar-samuil.html
  =========================================

  Защо не се предложи,от който трябва,на който трябва,да се направи един монументален паметник на Хан Аспарух на мястото на МОЧА?!
  Да се подеме една дарителска кампания из цяла България,с акцент бърху “българския едър бизнес”.
  Опорната запетайка да бъде,че требе да се направи монумент на основателя на Българската Държава,който безспорно да обединява,а не да разделя нацията.

 3. http://pik.bg/%D0%BC%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D1%83%D0%B3%D1%87%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%B5%D0%BA

  Не си прав сеа, Инджев, глей кого надминавам в контактите и кой ме хвали, от скромност нема да преразказвам!

  %D1%81%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D1%8A%D0%B2-%D0%B8%D0%B4%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81-%D1%84%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BC-%D0%B2-%D1%88%D0%B2%D0%B5%D0%B9%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4–news349171.html

 4. Борисов е типичен пример за слугинаж пред според него силните.Колко са силни освен дрънкането на тенекии е друг въпрос.Готов е да се върти като пумпал.Това чест,това национално достойнство са му непонятни.Важното е да е в играта,ама от коя страна няма значение.Важното е да е забелязван.От кого също няма значение.Но тънката червена нишка трябва да се пази.Ама некакви демократични принципи,некакви права на човека.Измишлиотини.Не са за *големите мъже*като него.

 5. Това, че Боци е единственият лидер на страна от ЕСофициално отишъл на игрите говори много зле не само за него, но и уронва фатално авторитета на България. Май ще започнат да го изолират и избягват като Путин на срещата в Австралия.
  И не е просто руската агенция ИТАР – ТАСС косвено (МУ) се подигра със съобщението, че “нито един европейски лидер не присъства в Баку”, а нещо доста повече – Путин и Ердоган ЗАЕДНО в тандем се подиграват с България!
  Ето щитат от съобщението в dir.bg за срещата:
  “Двамата споделиха впечатленията си от церемонията за откриването на първите Европейски игри.

  “Игрите се наричат Европейски, но тук няма нито един представител на страните от ЕС”, отбеляза Ердоган.

  “Турция, като кандидат за членство в ЕС, представляваше целия Евросъюз”, отвърна с усмивка Путин, предадоха руските телевизии.”

  Ако Боци има достойнството на български премиер – незабавно трябва най-малкото да изиска посланиците на Русия и Турция да бъдат привикани за обяснения в МВР!

 6. В края на краищата и ИТАР-ТАСС и Пунин са напълно прави! Боце и Европа?! Пълна несъвместимост.

 7. Какво “достойнство” у баце? Той ляга и става с мисълта за големият шлем. Догодина и президент. Какъв ти тук Емин Ахмедбеков, какви 5 лева и на всичкото отгоре интелектуалната лигавщина “достойнство”.
  Нали, ако на всичкото отгоре, стане “врътката” и тръгне азерски газ за насам, банкянското слънце ще да е начело в % на “полагащата” се МУ комисиона.
  България, морал, права на човека, отде-накъде.
  Аре, холан.

 8. Е сега Дон Балон ще се обиди боку след унижението в Баку.
  Още следващата седмица очаквам да се срещне с Аштън Къчър министъра на отбраната и Джим Кери държавния секретар на САЩ за да … ммм, за да ги намачка и нацелува!

 9. Хаха! Време е Боклука да бъде пуснат в коша а не да се разхожда по света от наше име! Идват други времена. На Големи промени! Българския Лев пак ще Бъде Исполин!!!

 10. Kакво искате от един изветрял БКП кадър?
  Oтгоре на това последовател на мъдростите на шопския Буда -нешлифован в сложните различия
  между губерния и независима държава.Прав е Захари Стоянов …ама колко години още?

 11. ИТАР-ТАСС е трябвало да забележат нещо друго по повод на лидерството. Ако са професионални журналисти естествено. А то е че с идването си в Италия миналата седмица кремълският самодървец събуди носталгичните чувства на много италианци и във форумите се появиха доста коментари като “Идва нашето Дуче”, “Добре дошъл наш православни Дуче”, “Наш православни Дуче, поведи ни на бой срещу Европа” и други подобни.
  Като гледа човек какви яростни и самозабравили се антифашисти са му горещите фенове на алфа-копоя в БГ и ако не е наблягал сериозно на историята спокойно може да стигне до заключението “ Брей, тоя Дуче ще да е бил голям антифашист “ и че родните болшевишки следовници са стигнали до поредната си заблуда че “в Италия си имаме много съмишленици антифашисти – братя по оръжие”
  Но както и да е, колко са били европейските лидери в Баку не е чак толкова важно а е по-важно КОГО ЕВРОПЕЙЦИТЕ СМЯТАТ ЗА СВОИ ЛИДЕРИ. Това не може да им се отнеме. А според мен те са и тримата – Путаран – като православно Дуче на европейските фашисти (българските включително), Ердоган – като лидер на европейските ислямисти и Боко – като лидер (потенциално Дуче) на балканските фашизирани безмозъчни същества и прочее човекоподобия.
  Последният перфектно се вписва в образа на дучето поне външно и приликата му с него е поразителна. Ето линк.

  https://images.search.yahoo.com/images/view;_ylt=AwrB8qF3S35VMTkAC842nIlQ;_ylu=X3oDMTIydWR1bWdxBHNlYwNzcgRzbGsDaW1nBG9pZAMyYzExZTBhYmRmOWNlMmMzOTE3MjkxNmY5MmUxYWIxNgRncG9zAzcEaXQDYmluZw–?.origin=&back=https%3A%2F%2Fimages.search.yahoo.com%2Fyhs%2Fsearch%3Fp%3Dduce%26type%3Dhmp_101_503%26fr%3Dyhs-aztec-default%26fr2%3Dpiv-web%26hsimp%3Dyhs-default%26hspart%3Daztec%26tab%3Dorganic%26ri%3D7&w=307&h=480&imgurl=ilras.altervista.org%2Fimages%2FSezione_immagini%2Ffoto_duce%2FMussolini%2520Benito%2520il%2520Duce%2520con%2520l%27elmetto.jpg&rurl=http%3A%2F%2Filras.altervista.org%2Ffoto_duce.html&size=113.2KB&name=FOTO+DEL+%3Cb%3EDUCE%3C%2Fb%3E&p=duce&oid=2c11e0abdf9ce2c39172916f92e1ab16&fr2=piv-web&fr=yhs-aztec-default&tt=FOTO+DEL+%3Cb%3EDUCE%3C%2Fb%3E&b=0&ni=21&no=7&ts=&tab=organic&sigr=11ahjt9a6&sigb=14j15f2or&sigi=13bnm7k8f&sigt=10k3dn9nc&sign=10k3dn9nc&.crumb=LncZOEjxdDz&fr=yhs-aztec-default&fr2=piv-web&hsimp=yhs-default&hspart=aztec&type=hmp_101_503

  А ето го тук и със шлифер.
  https://images.search.yahoo.com/images/view;_ylt=AwrB8pL0U35VcSsANAM2nIlQ;_ylu=X3oDMTI0cXFhcjhyBHNlYwNzcgRzbGsDaW1nBG9pZANhNTc2MTZiNTc2ODk2NTIwYWZiMmM4N2U4MTI0OTBkMwRncG9zAzE2MgRpdANiaW5n?.origin=&back=https%3A%2F%2Fimages.search.yahoo.com%2Fyhs%2Fsearch%3Fp%3DDuce%26fr%3Dyhs-aztec-default%26hsimp%3Dyhs-default%26hspart%3Daztec%26nost%3D1%26tab%3Dorganic%26ri%3D162&w=570&h=800&imgurl=3.bp.blogspot.com%2F-1ubiZGZRcL4%2FTo2O4Opp4JI%2FAAAAAAAABwU%2FWXx-qAbbtdg%2Fs1600%2FDVX.jpg&rurl=http%3A%2F%2Faugustomovimento.blogspot.com%2F2011%2F10%2Fcaro-yvon-parla-il-duce.html&size=44.0KB&name=Caro+Yvon%2C+…%C2%BB%3A+parla+il+%3Cb%3EDuce%3C%2Fb%3E&p=Duce&oid=a57616b576896520afb2c87e812490d3&fr2=&fr=yhs-aztec-default&tt=Caro+Yvon%2C+…%C2%BB%3A+parla+il+%3Cb%3EDuce%3C%2Fb%3E&b=121&ni=160&no=162&ts=&tab=organic&sigr=129os6j65&sigb=13vtdu0hv&sigi=12g37fmav&sigt=1169u1iee&sign=1169u1iee&.crumb=LncZOEjxdDz&fr=yhs-aztec-default&hsimp=yhs-default&hspart=aztec

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.