Ромите и робите еднакво не си падат по свободата

При цялото ми уважение към различията между хората, у нас между ромите и българите няма разлика по един много съществен за всяко човешко същество въпрос, стига най-човешкото в него да не е мачкано целенасочено няколко поколения наред и да не е закърняло.

 

Става дума за естествения стремеж на човешките същества към свободата.

 

Ромите ( или циганите, за онези, които предпочитат да ги\се наричат така) , по нищо не се отличават от българите, които си мечтаят носталгично за несвободата.

 

Вчера един такъв циганин по душа възкликна пред телевизионните камери, че „преди” тези ужасни 25 години ромите били интегрирани. Както и българите, които бяха интегрирани в СИВ,във Варшавския договор и изобщо в големия соц(конц)лагер, в който се стреляше не срещу някакви нашественици, а срещу желаещите да го напуснат, защото са избрали свободата.

 

Въпросният носталгичен циганин по манталитет не е кой да е. Казва се Михаил Миков. Поверена му е Българската партия на свободонелюбието, БСП. И той, както ромите, въздиша по времето на несвободата.

 

Малко преди него, пак пред телевизионните камери, една ромка от софийския квартал, чието название предизвиква в софиянците мисълта за смърт и погребение, каза практически същото : „при Тодор Живков имаше работа за нас ( т.е. били сме интегрирани- бел. на преводача), а при демокрацията има расизъм”.

 

Романтичната представа за ромите се свързва със свободолюбието. Помните ли съветския филм „Таборът отива в небето”? Каква ромска романтика имаше в него- песни, танци, любов, омраза, малко клане! Като казвам “малко”, не преувеличавам: може ли да се сравни едно наръгване с нож с масовото, многомилионно, октомврийско, болшевишко самоизбиване, което тържествено отбелязвахме и ние тук като национален празник.

Абе отвсякъде струеше една освободеност от този съветски филм, чак да им завидиш на руско-съветските роми, показани такива, каквито българите можеха само да си мечтаят, ако случайно са свободолюбиви.

 

Обаче съветската свобода се изчерпа някак си и ето , че дойде несправедливата демокрация. Ромите, както и робите от друг етнически произход, се размечтаха не за бъдещето, а за миналото. Тъгуват по несвободата и това си е!

 

А вие се чудите къде били корените на злото при днешното етническо напрежение!

 

 

 

 

15 мнения за “Ромите и робите еднакво не си падат по свободата”

 1. Белите цигани отдавна станаха повече от черните в България и докато за черните има шанс някой ден да бъдат интегрирани в обединена Европа (добри примери има вече много), то за такива бели боклуци като Миков, дето на всяка крачка лъжат като дърти цигани шанс няма и те го знаят много добре, затова се опитват да стават все по-добри в единственото което могат – да лъжат и баламосват – това им е “модус вивенди” на такива като тоя. То и за това си е един обикновен пияндур, понеже от толкова лъжи и поза и той вече не знае кой е и постоянно търси себе си в алкохола.

 2. Първо миКав ,и циганката НЕ са прави! НИТО “едно време” са били “интегрирани”, НИТО сега е “ДЕМОСкрация”!!! По-точно е прИходкраДция 2.0..
  Как при “интегрирането” на циганите и българските турци, можем да си обясним “възГАВРИТЕЛНИЯТ процес” и “голЕмата “екскурзия””?!?!?…..
  АКО е имало ПЪЛНА(ТОТАЛ(итар)НА) интеграция, ЗАЩО е трябвало да се случват горните “интеграционни събития”?!?!?!…..
  Правешкият ДИКТАТор си беше купил циганите и част от турците, чрез ПРЕВИЛЕГИИ за тях , подобни на АБПФК. И тези КУПЕНИ и верни на диктатурата му, сега си имат лични “партии”, феоди, гета … А по-голямата част от тях бяха “привилегировани” да му бъдат ЛИЧЕН “пролетариат”, НЕ “интегриран”!
  И този личен пролетариат имаше фиктивно “образование”, отговарящо на начално и основно ниво. Как едни малцинства с ПРИМИТИВНО образование, вършещи най-некваливицираната работа могат да се нарекат – “ИНТЕГРИРАНИ”???? КАК?
  Докато ПРЕСТЪПНИЯТ ,КОЛАБОРАЦИОНИСТКИ, КОЛОНИАЛЕН , ДИКТАТорски, ТОТАЛитарен режим след 1944г., не бъде третиран поне според закона от 2000г., който го обявява за престъпен, ще има такива ПРЕВИЛИГИРОВАНИ от него и властващи дори днес(!!!!!!!…), които ще милеят за това ПРЕСТЪПНО “едно време”!
  Трябва да се започне от образованието. А след това НОМЕРклатурата, милицията, спИциалните “служби”, КРИВОсъдието, …. и се стигне до “ПАРТийната” ОБРЪЧгархия!……..
  Ако трябва да се приложи и така “любимата” им “национализация”! НО този път ИСТИНСКА!!!….

 3. Изразът “политическа коректност” е либерално-левичарски термин, който за първи път се употребява в Университета в Бъркли, Калифорния, през 1995 година /научих го на място там преди няколко години/. Който термин императивно изисква от социума толерантост към всякакви малцинствени групи на етническа, сексуална, религиозна и пр. основа и употреба на евфемизми, когато става дума за неприемливите им от обществена гледна точка странности. Смешката там е “колко далече могат да стигнат правата на педофилите?”

  Да вземем нашенските цигани. Между другото, това е българската дума за въпросния етнос. Това, че те се наричат “роми” – ами да се наричат. Това си е техен език, но никой не може да ме задължи в България да говоря на цигански. Та при тях тук американската смешка не е смешка, а реалност. А една от причините да се размножават много по-бързо е, че започват да правят това на 12-13 години.
  Това е само един от многото примери, че законите за тях тук просто не важат. И това не е “език на расизма и омразата”, както би казал Местан, а искане за равенство пред Закона. Да не говорим за неплащането на данъци, ток, вода, здравни и пенсионни осигуровки и пр. на много по-голямата част от тях.

  А на тези, които говорят против демокрацията и се оплакват от нея ще припомня, че най-голям ред има в затвора. Но никой не предпочита да живее там, нали?
  Освен тези, които бяха надзиратели в затвора НРБ преди 1989 и си мечтаят за онези времена.

 4. ОТБЕЛЯЗВАМ, не сте съвсем прав! В “белите държави” ,след като им свърши смяната надзирателите все пак излизат от затвора.На свобода.
  Докато в концлагера НРБ , дори за надзирателите нямаше свобода ,след свършване на смяната им. Е имаше ИЗКЛЮЧЕНИЯ за наКОИ си “отговорни дрогари” , които пътуваха свободно до “КАПИТАЛистическите” държави , и даже си внасяха по разни “направления” ЛУКСОЗНИ, “упадъчни” стоки от там! За да се “измъчват” мазохистично при тяхното всекидневно използване!

 5. към интегралвъзродител – Браво!

  И като прочетохме класацията, че миКав е най-богатия бял циганин след бареКав, нека надникнем в интернет класацията “кой колко краде”:

  Прави впечатление, че циганите и българите сме на 4 място по крадене, докато белите цигани /наши и руски/ водят класацията:

  1. Комунистите крадат милиарди.

  2. Руснаците крадат милиарди – Освен по дванадесетте кожи, които съдират от всеки българин, държейки 95% монопол от енергетиката и 100% от горивата; 300,000 руски и съветски фирми не са плащали данъци от 2001 г. насам в размер на 50 милиарда лв.

  3. Ченгетата крадат милиони.

  4 Циганите и българите крадем каквото намерим, за да оцелеем!

  Имаме ли държава?

 6. Действително през 90-те изразът ‘политическа коректност’ беше ре-семантизиран и активиран в политическата риторика с такава истеричност, че стана досаден до втръсване. Иначе историята му е любопитна, особено в американското право.
  ‘In the 18th century, usage of the term “Politically Correct” occurs in the case of Chisholm v. Georgia, 2 U.S. (2 Dall.) 419 (1793), wherein the term meant “in line with prevailing political thought or policy”. In that legal case, the term correct was applied literally, with no reference to socially offensive language; thus the comments of Associate Justice James Wilson, of the U.S. Supreme Court: “The states, rather than the People, for whose sakes the States exist, are frequently the objects which attract and arrest our principal attention… Sentiments and expressions of this inaccurate kind prevail in our common, even in our convivial, language. Is a toast asked? ‘The United States’, instead of the ‘People of the United States’, is the toast given. This is not politically correct.” Chisholm v State of GA, 2 US 419 (1793) Findlaw.com – Accessed 6 February 2007.’

  Също по-късно при Троцки в ‘Проблемы Китайской революции’ – ‘политическая корректность’ – в смисъл на строго съблюдаване на доктрината на Мао.

 7. Добър текст на г-н Инджев.

  Като говорим за роми и цигани, преди доста години чух, че съществува кратък ромско-български речник. След питане се оказа, че мога да получа безплатен екземпляр от центъра на Антонина Желязкова (не помня името на центъра, но подобаващо за център беше в центъра на София). Речник беше силно казано, изданието беше оскъдно, но пък беше факт. През лятото в разговор с двама роми, бивши ученици на баща ми, реших да пусна в употреба няколко научени думи и фрази, без да знам дали са от региона. Ефектът беше мигновен: стреснах ги и двамата; нацелих думите. В крайна сметка ги разсмях. Не повярваха, че притежавам такъв речник.

 8. От 1944г. насам България се ограбва не от цигани.

 9. То е ясно, че комуниста друга държава не признава освен неговата си. Ако ще на гръб да го носиш, той си знае Бай Тоша, Георгий Димитров, Сталин. Ден и нощ ги благославя, кланя им се и им целува портретите. Ама били пообъхтали няколко милиона и поотрепали още толкоз. Ееее кво толкоз, нали ние сме на власт и ние сме номер едно! Вип класата и ще крадем колкот си искаме и ще бъхтем, който си искаме и изобщо кват си идиотщина искаме ще измислим а стадото ще ни играе по свирката. Това е мечтата на всеки комунист. Да има власт и да има подчинени, наведени и т.н. овци да го превъзнасят а той пламенно да държи речи против някакъв враг, чието съществуване оправдава всички простотии, които комуниста може да измисли със комунистическото си въображенийце. Тоест комуниста е властолюбив, егоистичен, крадлив, лъжлив, жесток откачалник и безбожник!

 10. Ако някой учен мъж докаже, че е по коректно да наричаме немците дойчовци (нали те казват за себе си – ich bin deutsch, wir sind deutsche, т.е их бин дойч, вир зинд дойче), то тогава може би бих се съгласил да наричам циганите роми. Междувпрочем, огромната част от тях не приемат за обидно названието циганин. А по повод написаното по горе от EVERYONE ELSE се изкушавам набързо да разкажа една случка с мой близък.
  В късен следобед, неделя, отвратително време, леко облечен, съвсем неподходящо за случая човек, премръзнал, явно дезориентиран, се опитва да заговори моя познат на английски…, но нашия владее прилично френски, и бъкел не разбира от английски. От съседен строеж излизат група цигани, работници. Явно заинтригувани от чужденеца, се разбират прекрасно с него, но … на цигански! Чужденеца се оказал новопостъпил служител в индийското посолство.
  Също така ми беше интресно да науча от мой състудент от Бангладеш, страна населена основно с мюсулмани индийци, че думата гадже означава на родния му език – любим, любима. Как мислите, че е поподнала в българския?

 11. За изхождането на “мишо” нали така галено се обърна към него чрез репортерките (си) баце преди да си кажа думата едно съображение. И той и банкянското слънце и танчето дончева имат само едно-единствено качество което от моята си камбария е Минус, та Минус. Водят се “левскари”. Не сме някаква елитарна публика, ни най-малко, имаме си боклуци-бол но тези са най-известни от публичните личности и носят с действия и поведение само негативи за името на клуба.
  Край на лиричното отклонение.
  Сега, че не блести с кой знае какъв акъл мм, това дори не е публична тайна. Но да тръгнеш да реабилитираш период който е обявен от НС за престъпен и който ако не беше “избухнала” демокрацията самият ти би бил в най-добрият случай втори секретар на ОК на БКП във Видин си е нелеп автогол.
  Аман от избелващи историята на “такова беше времето”. Изчакайте малце да си заминем поне свидетелите му. Тогава пробутвайте мантрите си.
  В тази връзка, министър Танев кога нови учебници по история в които нещата ще бъдат назовани най-после с истинските им имена.

 12. Помня как “интегрираха” някога циганите. Случайно пътувах край един циментов завод без филтри. На подветрена страна покривите на всички къщи бяха побеляли с циментов прах. Попитах как живеят тези хора. Отговора беше: това са “провинени” цигани и трябва всекидневно да се показват в милицията. При тогавашната система на регистрация, всеки липсващ от “паспортното” си местоживеене се пращаше за превъзпитание в Белене. Те имаха избора, или да си циментират дробовете или да ядат трева в Белене и да копаят до изнемогване. Сега вместо закрепостени към циментовите заводи, ходят да просят и крадат в Берлин и Париж, И някои са недоволни, и настояват за щастливото им минало.

 13. Знам, че роми са ми откраднали от мазето едно колело Украйна и един електрожен, но това не е повод за омраза. Знам, че заплатата ми е крайно оскъдна заради руското мега-ограбване на България и ми е жал за онези “борци за народен просперитет” дето не смеят и дума да обелят срещу руското икономическо ПОДРОБСТВО, а се зъбят на етноса. Вгледайте се в лицата на ромите,лица белязани от постоянния глад и ще разберете какви големи длъжници сме им ние в същност…

 14. Да, значи циганина винаги е бил проблем за организираните общности. Всяка от тези организирани общности е реагирала според манталитета си. Комунистите по комунистически, преди тях пък селяните са ги гонели като болест от селата си със огън и меч. Не знам как е започнало и кой виновен. Дали циганина е откраднал пръв или са го премачкали някъде и затова си е избрал този начин на живот но циганина определено си е изработил невероятни хамелеонски характеристики. Превърнал се е в нещо като шампион по оцеляване в един жесток и коварен свят в който се цени робството а свободата е лукс само за робовладелеца. Циганина днес може да е птица а утре риба. На третия ден може и да е рак. Важното е да оживее. А за мен това е показател на голяма привързаност към земния начин на живот и много ниска духовна култура. Почти нулева даже направо отрицателна. Всъщност циганина се доближава по психология до психопата измамник но затова най-вероятно сме си виновни ние със психопатското си отношение към един неразбран и много мъчен етнос.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.