“Случаят Близнашки”- ябълката на разбора

НА СНИМКАТА: БЛИЗНАШКИ И МИКРОФОНИТЕ НА СОЛИДАРНОТО МЕДИЙНО МЪЛЧАНИЕ ЗА НАЙ-ВАЖНИЯ ВЪПРОС КЪМ НЕГО

Георги Близнашки, както ще го наричам за краткост в текста ( да се чете „бившият конституционен съдия”, „бившият евродепутат от БСП”, „ бившият служебен премиер”, „бившият протестиращ срещу ДПС”) се превърна тези дни в ябълката на разбора – на разбирането за това що е то преходът. Дали и за този случай е валидна максимата на дебелокожите циници, според които нямало лоша реклама- т.е. , че стига да се говори за теб, все е от полза?

 

Става дума за прехода от едно състояние в друго, често противоположно, какъвто извършиха и извършват известни лица в нашата най-нова история. Това е „противоречива тема”, свързана с „противоречивите личности”- термин, който обикновено се използва като любезна форма на оплюване на хора с позиция, противоречаща на статуквото, но в случая противоречието между различните лица на Близнашки е безспорен факт.

От правото на всеки да се променя се възползват мнозина, дори и когато явно става дума за елементарно обръщане на палачинката, а не за някакъв катарзис. Но самото понятие за катарзиса беше оцапано например от хора като Георги Първанов. В изключително редките случаи в изключително многобройните му интервюта, когато му задават въпроса как от вожда на антинатовските протести в Българя и от автора на сълзливото писмо до другаря му Милошевич се прероди толкова светкавично в пронатовски шеф на партията си и я убеди да преглътне през сълзи присъединяването на страна към НАТО, той с немигащ поглед отговаря: всеки има право да се променя.

 

Макар да съм призовавал многократно, така и никой не му задава изясняващия генезиса на неговия „катарзис” въпрос за „случката” в кабинета на президента Петър Стоянов, за чиято автентичност съм се подписал с името си в една книга и в многобройни статии. Това упорито това не се случва, а би било изтрезняващо за излъганите да научат, че Първанов е бил нахокан от депутата Гернот Ерлер, пратеник на германските социалдемократи в София, който му е поставил в присъствието на българския президент ултиматум да промени курса на БСП или да германските другари ще спрат субсидията на българските социалисти. Заради тази парична заплаха Първанов се превръща от антинатовец в проатлантик.

 

Годините обаче си минават и е видно, че антизападните и проруските нагласи са истинската същност на Първанов, застанал на страната на Путин в конфронтацията му с почти целия свят. С други думи, този ловец на вълци успешно е менил козината си, но не и нрава си на заклет противник на Запада и представител на Петата колона, описан с едно откровено до сълзи писмо на Шаренкова ( също самотно публикувано в ivo.bg), като „лицето на отношенията с Русия”.

 

Така е и при Георги Близнашки. Той просто повтаря случая с Първанов, но с тази разлика, че никога не е криел колко приоритетно важна му е Русия. В книгата си за своя политически кумир Петко Каравелов професорът громи българските патриоти, защитили страната си от руската агресивна политика след Съединението. Г. Близнашки пише:

 

„Управляващата върхушка полога неимоверни усилия да демонстрира несъществуващо национално единство около провежданата от нея русофобска политика като се стреми да впримчи народа в механизма на една диктаторска власт” (стр. ХХХVII , „Петко Каравелов. Българската конституция и предлаганите в нея изменения от консервативната партия”. Г. Близнашки.

 

Близнашки е откровен и тъкмо в проруските си нагласи никога не е отстъпвал- както да речем от идеологическите си вярвания. За него българските патриоти, опълчили се на руския натиск след Съединението, са „кликата на Стамболов”. Същевременно Г. Близнашки пише с възторг за усилията на Каравелов да помирява България с Русия тъкмо когато русофилските военни метежи окървавяват България, а Русия открито я заплашва с окупация – пряко или с ръцете на турския султан ( когото неуспешно подстрекава и след дипломатическия провал насъсква Сърбия срещу непокорните българи ).

 

Това е същият Петко Каравелов ( наистина противоречива личност в нашата история, чийто несъмнен патриотизъм е заразен обаче тежко от русофилството), за когото старият опълченец с откъснатата ръка от боевете с турците, видният политик Димитър Петков пише в предговора от 1893 г. към изобличителния за руската окупационна политика в България сборник от документи от Окупационния фонд: „П.Каравелов, това животно в человечески образ, който се е родил само да докарва катастрофи на България…” стр. ХХVІІ ( „Окупационен фонд за създаване на руско-дунавска област”, София, българска народна печатница 1892 г.).

 

Припомням пак реакцията на премиера Близнашки срещу документа „Визия 2020”, публикувана в сайта на Министерството на отбраната в края на август 2014 г. малко след сформирането на служебния кабинет. Тогава той защити Русия от България с репликата, че за Русия не можело тук да се говори „така” ( т.е. критично с посочване на руската хибридна информационна война срещу Петата колона. А причината да е забранено да се говори така, според него е, че Русия е велика ( излиза, че България е жалка пред това „величие” и щом има такъв премиер, това се оказа факт).

 

Посочил съм го и в книгата си „Течна дружба 3. Хибридните войни на Русия срещу България и българите през вековете” . Не съм спирал месеци наред да призовавам някой любезен репортер или водещ на предаване да попита Г.Близнашки дали е вярно, че лично Борисов му е наредил в края на миналия август по телефона да защитава Русия от България. Автоцензурата обаче работи тук като отлично смазан с руски петродолари механизъм. Поради което сега настъпва едно всеобщо изумление от Близнашки, че си бил сменял и той козината. Нищо подобно, нравът му си е същият, що се отнася до главното- стои си на руска страна в големия разлом между българите по оста Изток-Запад.

 

Така че, не са прави онези, които твърдят, че Г.Близнашки се бил отметнал от всичко, в което се е клел. От всичко може, но не и от проруската си вярност.

 

И нищо ново не се случва на фронта на медийното премълчаване. Близнашки и Първанов никой не ги пита за общото между тях, а и с много други подобни ( като Бойко Борисов). Може да се е извъртял срещу президента Плевнелиев и срещу себе си дори (в качеството на „бившия протестиращ срещу ДПС” през лятото на 2013 г.), но не и срещу Русия.

 

Писал съм това многократно и много преди днешния развой на събитията, поради което не смятам този текст за „компромат”. Колкото до учудените, нека сами се запитат, защо толкова дълго се чудеха и не задаваха въпросите, илюстрирани по-горе с цитираните от моя милост доказателства. Само телефонната заповед на Борисов към премира Близнашки не е документирана. В публичното пространство тя се базира на мое проверено многократно твърдение. Но и най-малкото усилие да бъде питан за този разговор един от двамата би доказало истината- дори отказът от отговор ще бъде показателен за гузната съвест на съзаклятници срещу прозападната ориентация на България. Те имат какво да крият и го правят с услужливото съучастие на медиите и политиците, които знаят какво не бива да питат публично, за да бъдат допуснати да участват в конформисткото получаване на порциите.

 

Впрочем, желаещите да проявят журналистическа храброст, на които обаче е забранено да се позовават на моето авторство, могат да преодолеят това неудобство, ако чувстват такова ( анонимността им е гарантирана, готов съм да не ги излагам на опасност пред началниците им – ще отрека, че са разговаряли с мен). Могат да се свържат с автора на тези думи и имат думата ми , че ще им предоставя контактите, които вероятно биха потвърдили и пред тях за телефонното обаждане на Борисов до Близнашки. Не държа да цитират мен, някакъв си блогър, на когото „великите” медийни звезди много се боят да не направят „реклама” ( милите, те навярно се опасяват, че в ivo.bg е като при тях- че популярността се търгува срещу финансови ползи).

 

Заради несвършената работа на медии и политици днес триумфира ехидството на всички, които се радват, че Близнашки не просто е бламирал доверието на Плевнелиев, но и е потвърдил злобата на бившата си другари, които го нарекоха ренегат, когато оглави назначеното от държавния глава служебно правителство.

 

„Цялата работа на Плевнелиев му е такава”, тържествуват сега атакуващите президента по проруска линия , „пропускайки” да си признаят, че товарищ Близнашки ни най-малко не е предавал най-свидното за тях- защита на Русия от европейска България и то по заповед на Гражданина за европейско развитие на България Бойко Борисов.

21 мнения за ““Случаят Близнашки”- ябълката на разбора”

 1. За съжаление подобни безличия като Георги Близнашки изобилно населяват публичното пространство на България. Некадърници и негодници за които единствено властта и пребиваването им в нея са най-голямата им ценност?! Това Гоцета, Буди, Гестапото и подобните им правят всичко по силите си да задушат порива за свобода на мислещите българи! Изобилното финансиране от Кремъл ги прави джавкащи помияри, славославещи дребничкия фашист, носител на високи токчета за изравняване нивото на взора, устремен далеч назад във времената на Сталин!
  Жалки нищожества! Обяздили публичността в България и държавните й органи.

 2. Днес една жена ми разказа как комунистите са мъчили семейството и. Тя е 47 набор. Баща и Никола Петковист, брат му пък успял да избяга! Когато е била ученичка в 7 – 8 ми клас Учителката и (яка червена активистка) решава, че едно “фашистко копеле” не трябва да вземе матурата и и пише двойка въпреки , че тя е научила всички теми наизуст. След оплакване до директора и последвало обвинение в преписване тя издекламирала цялата тема след което учителката е уволнена но въпреки това тя се премества на 100 км, за да завърши средното си образование. Сина и (през 80 те години на 20 век) кандидатства за пилот в Горна Митрополия и е класиран на първо място с пълни отличия но когато отиват да го запишат той е изхвърлен от списъка по причина на доклад от селския партиен секретар. Разбрах и за друг случай на публично разжалван офицер, току що завършил школата във Велико Търново. Строяват целия състав на Школата и публично го разжалват заради някакви политически пристрастия на дядо му, въпреки че този човек е бил приет , обучен и има офицерско звание.

  Тези хора още са на власт! А сега искат и СССР2!

 3. В контраст с описаните чуждопоклноци вижте как един братски доскоро народ на Русия като украинския се противопоставя на всичко руско:
  http://www.mediapool.bg/putin-obedinitelyat-voinata-nakara-povecheto-ukraintsi-da-vazpriemat-rusnatsite-kato-vragove-a-ne-kato-priyateli-news235635.html
  Нима Русия се отнася към нас по-леко отколкото към украинците?
  Нима трябва да се стига до война за да прогледнем?
  Бойкотирайте всичко руско за да не се стига дотам!
  Или ако не друго поне от състрадание към нападнатият украински народ.
  Това важи и за всички политици и партии защитаващи пряко или косвено руските интереси и политика.

 4. Ясно е, че само в мечтите си можем да видим една България, където-при ясните им ценностни различия, и левица, и десница са еднакво антикремълски и проевропейски.(апропо, било е някога- по времето на Стамболов и Благоев) Много здравословно за политическата сцена би било също- и това е повече свързано с коментирания от Иво персонален случай- ако и левицата, и десницата са нетърпими към моралните низости и протестират публично срещу тях, ако има и от двете страни добри политически оратори, ако и от ляво, и от дясно има разпознаваеми като финансиране и политическа зависимост медии, силни публицисти, интелектуалци и т.н.
  Личността на Г. Близнашки даде някакви условни надежди, че някакъв ляв процес може да тръгне в тази посока. Явно поне аз съм се лъгал, подценявайки вградени манталитетни зависимости от… трясъците на “АВрора” и снижаването пред Кремъл – до…ошумоляването под шума на пачките от неизчерпаемия финансов ресурс на Петата колона.

 5. Ето за това според мен преходът у нас е неуспешен.От такива плужеци като Първанов,Близнашки,Местан,Борисов.Те танцуват по цялата политическа карта само и само да са във властови позиции.Да не говорим за другите нищожества като Сидеров,Бареков,Орешарски.Днес против НАТО и ЕС,утре са за.След една година отново против,поклонници на Русия.Ни срам ни очи.
  А бе изгради си политическата визия и я следвай.Не може да приемаш платформата на противника и да смяташ,че ти ще я реализираш.
  И най отвратителното е ,че това уродливо явление не се критикува от медии ,политолози,експерти.Леви партии изпълняват десни програми/плоският данък/.Манджа с грозде .
  Ето затова сега имаме непредсказуемият и смешен Министър председател Бойко Борисов.
  Да стигнем до абсурда Министър председател да стачкува заедно с недоволни от управлението .
  Това какво е ? Пълен абсурд.
  Ето затова харесвах Костов.И по време на управлението му въпреки грешките, и след това той не се отказа от принципите си.Ама загубил подкрепа.Не той, ние загубихме от лековерието на българите.
  Даимало мажоритарен избор.Та освен горните хамелеони да изберем 240 подобни.*Личности*,които не ги знаеш накъде ще свърнат.
  Не ,благодаря мерси,тенкю,аферим.

 6. Въпросът е: КОЙ предложи Близнашки за служебен премиер? Пак КОЙ?
  Щом Петър Стоянов е присъствал на срещата на гоце с Гернот Ерлер защо още мълчи?
  Явно огромната част от лицата на прехода са били бутафорни.

 7. Ама тов. Близашки нямало лично да бъде експерт на ДПС, а просто ДПС щяло да ползва вече готова експертиза на таваришча, научаваме като предпоследно!

  Иначе, г-н Инджев, не бива да се пропуска случай да се напомни позорното обръщане на палачинката от президента първанов (он же агент “гоцэ”) заради германските субсидии. Респект за това напомняне!

  И малък off-topic – павианите и сиртакаджиите подписали меморандум за “Турски поток” (http://www.mediapool.bg/memorandum-za-turski-potok-obeshtava-na-gartsiya-2-mlrd-evro-news235628.html)! При положение, че Турция засега е пас, се чудя как петролът от Путландия ще стига до Сиртакиа. В бутилки от изпита водка, види се!

  Но най-много се смях на следното “рАЗИЯ заплаши Швеция с военни мерки, ако влезе в НАТО” (http://offnews.bg/news/%D0%A1%D0%B2%D1%8F%D1%82-_12/%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%B8-%D0%A8%D0%B2%D0%B5%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D1%81-%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B8-%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%B5-%D0%B2-%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E_521366.html) Забравили са павианите, види се, как шведските бойни плувци 1988 г. взривиха едни дълбоководни станции, които рАЗИА беше почнала да цвъка с “мирни” цели в международни води, но току до шведския бряг на Сев. море. Ще трябва да им се опреснява паметта по-редовно…

 8. За агент Гоце от ДС няма какво да говорим. Това беше Лицето на корупцията в България – мезонета, Орден “Стара планина” и пожизнената му рента – с килограми като подкуп, Пуйло 2 и безсрамен лъжец /нали помните как го карикатуряха като Пинокио с дългия нос?/. Предател на България – Тройния шлем в услуга на Русия. Освен това, когато един човек израстне с тоалетна на двора, това му остава отпечатано на лицето за цял живот. Човек без морал и достойнство.

  Що се отнася до Г.Близнашки, много е смешно той да бъде представян като “конституционалист” и като “преподавател по конституционно право”. По коя Конституция, моля, е конституционалист – на Правешката от 1971, на Димитровската от 1948 или на Сталинската от 1936? И на кое право – на съветско-робовладелското на Вишински ли?
  Близнашки е ясна картинка. “Напуснал” БСП и участвал в протестите. Как пък точно него всички ТВ цяла година всеки ден го показаваха като участник и го интервюираха?

  Такива ги наричат внедрени агенти.

 9. Добавка.

  Георги Близнашки е като хилядите преподаватили и преподавателки от средното и университетското ниво по История на БКП, диамат и научен комунизъм до падането на Стената, които веднага след това започнаха да преподават естетика и философия.

  Смях.

 10. Тоя Близнашки ми прилича на невестулка. Откъде пък се пръкна изведнъж на сцената тоя ‘експерт’ ‘незаменим’?!! Че не иска и да се маха, бе!

  Абе, Gavrilov, що се чудиш? Той, бат’ Петьо, жена си не можа да оправи, та държавата! Плямпане работа не върши. Чисто позьорство! И онова смешно: ‘ Иване, кажи си!’ Ай сиктир.

 11. “Професор” Близнашки? Човек,претендиращ за интелект каза в прав текст “не всичко беше лошо по времето на комунизма”.Няма никакъв смисъл такъв човек,явен службогонец да бъде обсъждан,камо ли да има място в политиката.Позор

 12. Няма бивш комунист.
  Такива, колкото и да се преструват на демократи, винаги накрая любовта им към Русия засиява в пурпур. За срам. Верятно платен.
  Не може всичко да е от тъпотия.

  В понеделник очаквам големият хитрец и “конституционалист” допълнително да се орезили, мрънкайки пред камерите някакви обяснения за публичната си подлост.

 13. Според мен, рабфак-проф Близнашки не е нищо повече от гимназиалната учителка Фандъкова, ъпгрейдвана на ниво ВУЗ.

 14. От близо 200 години до днес (дай Боже да не продължава още дълго) лакмусът за истинския патриотизъм на всеки българин (особено на видните наши представители) е отношението му към Русия-СССР-Русия. Достатъчно е да му бъдат зададени само три въпроса по темата с Русия и ще лъсне що за патриот е. Иво се обръща към нашите журналисти. Ами ако повечето от тях са като Митьо Пъпеша, който възкликна:”Ама Вие наистина ли го вярвате това”, когато посланик Микола Балтажи нарече Русия агресор спрямо Украйна. Да не говорим за корифеите на историческата ни наука, които не се срамуват, когато (тези дни) Искра Баева (студентска преподавателка!) заяви:”Съветската армия е окупирала България (какво отстъпление), но е освободила Европа”, в напъна си да оправдае стърченето на МОЧА. Трябва ли да питаме “освободените” Румъния, Унгария, Чехословакия, Полша или Германия (ГДР) за опровергаване на нелепиците й?!
  Така и с Георги Близнашки. Лакмусът Русия разкри истинския му лик. По повод “анализа” му за съдебната реформа обръщам внимание на едно чудесно интервю, дадено след неговото публикуване от адвокат Михаил Екимджиев на Петя Владимирова. Ще си позволя да цитирам само метафоричните думи на адвоката: “Казват, че Ноевият ковчег е построен от лаици, а “Титаник”-от професионалисти. Е, аз предпочитам “Ноевия ковчег” на министър Иванов пред “Титаника” на Георги Близнашки!” Само за пояснение-в интервюто си, Близнашки високомерно беше нарекъл Христо Иванов лаик.
  Накрая моят призив. Докога, наистина, ще позволяваме, слушайки ги, да ни поучават агенти, доносници, ченгета от ДС и истински ренегати?! Много ми се иска гласовете на доблестните, свободни журналисти и анализатори (всички ние в блога на Иво знаем кои са) да надделеят над тази пасмина, завладяла всички т.нар. национални медии, така, както беше заглушено с ръкопляскане и възгласи от възмутената пловдивска аудитория изказването на агент Кубрат!

 15. Вчера, в Санкт Питербург се събраха изпосталелите крастави магарета. Макар и с ЕВРОчленство и ЕВРОазийски претенции, краставите мъдруваха над празните ясли и отсякоха, че “Европа не е пъпа на света”. “Конгениално”, би рекла мумията от червения мегдан /за не се обърква с Майдан!/. После евразийското добиче заяви, че “Москва на сълзи /и хленч/ не вярва”, пък и “няма ресурси за това”. Срещата завърши ведро, усмихнато и оптимистично, с надеждата, че като се обединят двама прошляка ще забогатеят…
  🙂

 16. Скъпи Павле,
  Много точно си описал метаморфозата в един и същ вид, запомних я! Жив и здрав!

 17. Познавам Г.Близнашки от времето, в което беше асистент и водеше упражненията по конституционно право. Близнашки има един водещ нагон и той се нарича нарцисизъм. Ужасно суетен, нарцистичен човек, който много обича да говори и да се слуша. Скучно му е, когато другите говорят, не обича да слуша другиго освен себе си. Въпреки това мисля, че той не е типичният член и политик на БСП – говори доста добре английски и френски, почитател е на английския парламентаризъм, познава съвременната европейската история, в това число и дипломатическата, мисля, че е силно впечатлен от фигурата на Елинор Рузвелт. Доста светски човек е. Може да разказва до безкрай светски пикантни истории, свързани с известни личности. Мисля си, че изцепката му с ДПС не е точно функция от русофилските му залитания – те са факт – а поредната глуповата изява на един много суетен и амбициозен човек: не го поканиха като експерт на ГЕРБ по въпросите на Конституцията; разбра, че няма да го предложат за член на ВСС, нито пък за конституционен съдия. Той обичаше да повтаря на упражнения, че е един от авторите на тази Конституция и много се гордееше с това. Според мен тази Конституция, като много други неща в България, е дело на едни недорасли демократи.
  А относно политическата класа – посредствеността и неграмотността са ужасяващи. Но нещата тръгват отдолу нагоре – има едни хора, които ги избират и това е голата истина. Безпросветен и неук народ може да избере само такива политици като Гоце и Бойко. Не е способен на нищо друго.

 18. полумилорд,полукупец,
  полумудрец,полуневежа,
  полуподлец,но есть надежда,
  что будет полньм наконец…
  Пушкин

 19. То и Стамболов и “кликата МУ” са били русофили, НО НЕ и рублоробофили! Стамболов е бил даже руски агент, НО, НО, , но “НЕЩО” го е накарало да стане “РУБЛОфоб”,НЕ русофоб, заедно с “кликата СИ”! Ето това е трябвало да предизвика нАучният интерес на “кунституционалист”, като близнашки! пАчему рускиЯТ агент Стамболов е станал “русофоб”?!? Много странно, НАЛИ! КАКВО е НАКАРАЛО Стамболов да претърпи такава ИСТИНСКА ПРОМЯНА! ИСТИНСКА!
  И промяна има само тогава ,когато е извършена след осъзнаване на погрешността на настоящото състояние! Постоянната “промяна” на състоянието , вече не е означава “промяна”.Когато има разлика между две съседни състояния на “промяната”, само тогава има ПРОМЯНА! Едва ли има някаква “промяна”,когато дори и самият “променящ” се вече НЕ осъзнава в какво “състояние” е, а още по-малко тези около него! Още повече,АКО няма причини за “промяната”, възниква единственото обяснение – че е ДИСТАНЦИОННА! А #КОЙ ли управлява дистанционното , и КАКВИ са “стимулите” ,с които управлява дистанционният???

 20. Близнашки = работник с ЧЕРВЕН потник, /от околовръстното/ = поредното гербаво назначение от комуноиден произход.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.