Папа Путин гали слуха на българските папагали- повече католици от папата си

Войната кара украинците да възприемат руснаците като врагове

20 Юни 2015

сп. Икономист  

Михаил Забродски, широкоплещестият командир на украинските десантни сили, е израснал в Съветския съюз. След рухването на СССР дори е служил в руската армия. След като се премества да живее в Украйна, не прекъсва контактите си. “Ние всички бяхме приятели”, казва той, поклащайки глава. Когато Русия насочи оръжие срещу Украйна миналата година, Забродски не можел да повярва. И не само той.

Връзките между двете страни, изграждани в продължение на повече от хилядолетие, са дълбоки. Русия и Украйна произхождат от славянски княз, Свети Владимир (или Володимир), който е изобразен върху банкнотите и на двете страни. От столетия царска Русия смята Украйна за свое продължение, наричайки територията “Малорусия”. По времето на Съветския съюз вече се говореше за братство, като комунистите представяха Русия и Украйна за част от неделимото славянско семейство.

Съветският лидер Хрушчов дава Крим на Украйна през 1954 г. по случай 300-ата годишнина от решението на Переславската рада за присъединяване на управляваните от казаците територии (Запорожката Сеч) към Руската империя. През 1982 г. в чест на “обединението на Украйна и Русия” бе издигната сребристата “Арка на дружбата” край Киев върху възвишение на брега на река Днестър.

След като Украйна гласува за независимост през 1991 г., двустранните отношения останаха като цяло сърдечни. Но с анексирането на Крим и войната в югоизточна Украйна президентът на Русия Владимир Путин превърна някогашните братя във врагове.

През последните 18 месеца се стигна до психологическа трансформация, която настрои общественото мнение в Украйна рязко срещу Русия. През септември 2013 г., точно преди революцията на Майдана, 88 на сто от украинците са били положително настроени към Русия според Киевския международен институт по социология.

През май 2015 г. делът им е спаднал до 30 на сто (той би бил много по-нисък, ако бъдат изключени хората от контролирания от бунтовниците югоизток). Както Забродски заключи, “братството вече го няма”. Това ще попречи на усилията на Кремъл да върне Украйна в орбитата на Русия, както успя след “Оранжевата революция”. Путин продължава да говори за руснаците и украинците като за “един народ”, но украинците не виждат нещата по този начин.

Промяната в настроенията личи по улиците в Украйна. Започнала е кампания за бойкотиране на руските стоки: рафтовете в украинските супермаркети са изпъстрени с маркировки “руски стоки”. Надпис в киевския музей на Михаил Булгаков (роден в Киев писател, писал на руски) предупреждава посетителите, които “подкрепят военната окупация на Украйна”, че не са добре дошли.

Недалеч от Арката на дружбата продавачи, които някога предлагаха съветски кичозни изделия, сега продават украински стоки и антируски сувенири. “Подборът се промени спрямо вкуса на хората”, казва Артьом Шумилов, който продава тоалетна хартия с лика на Путин на сергията си на “Андреевски спуск” в Киев.

Колкото повече се проточва войната, толкова по-крайно става общественото мнение. Олександър Шчерба, украински дипломат, се въздържа от участие в протестите на Майдана, определяйки себе си като евроскептик и русофил във Фейсбук страницата си в края на 2013 г. “Бях готов да простя на Русия много неща”, казва Шчерба, който сега е посланик на Украйна в Австрия. “Сега обаче е абсолютно ясно: те са наш враг.” Дори мнозина, които бяха склонни на компромис за Крим, сега приемат Русия различно. През последните три месеца на 2014 г. делът на хората в Източна Украйна, които възприемаха положително Русия, е спаднал от 83 на 51 процента.

Социологическо проучване на Международния републикански институт установи, е мнозинството от украинците в контролираните от правителството територии са за членство в Европейския съюз, а само 13 процента – за присъединяване към митническия съюз на Русия. Украинското правителство започна да строи стена по границата с Русия – символичен жест в съзвучие с настроението в страната. Подкрепата за независимостта на Украйна никога не е била по-висока. “Путин направи повече за обединението на Украйна от всеки друг”, казва служител в президентската администрация в Киев.

Някои обаче се опасяват, че това няма да продължи дълго. Президентът на Украйна предупреждава за възможен “реванш на промосковските политически сили” на предстоящите избори.

Регионалните разделения са дълбоки: въпреки войната мнозина на югоизток симпатизират на Русия. Практически икономически съображения правят скъсването с Русия невъзможно. Ако обещанията от Майдана не бъдат изпълнени, украинците може да останат разочаровани. Но дори търпението към новите украински лидери да се стопи, връщане към руската прегръдка е малко вероятно.

“Получихме нож в гърба от собствения си народ”, казва Володимир Паниото, директор на Киевския международен институт по социология. “Веднъж след като хората, които познаваш, са пострадали, възстановяването на отношенията става сложно.”

БТА , e-vestnik

 

Статията на влиятелното списание „Икономист” поражда аналогии и въпроси за България, която има щастието да не може да бъде пряко нападната в буквалния смисъл на думата от Русия, заради членството си в НАТО, но същевременно има нещастието да остава в сянката на руската зависимост без изглед относителното изтрезняване от русофилството след руската агресия срещу Украйна да донесе освобождение на българите от митове, на които мнозина тук робуват след десетилетна пропагандна война за укрепване на съветско-руското влияние в страната ни.

 

Статистиката и в България сочи голям спад на „любовта” към Русия, но не такъв, както това се случи в Украйна. Така страната ни живее в странното положение на брак по сметка със Запада, откъдето идват например спасителните ( и в политическия смисъл за управляващите) еврофондове, но в постоянен режим на повече или по-малко явен флирт с Путин. Изключението , което правят в това отношение няколко министри и най-вече президентът Плевнелиев с ясната си прозападна позиция и с критичната си реторика спрямо Москва само подчертават правилото: на върха на държавата с решаващата си за всичко важно , включително за отношенията с Русия, стои запушалката ББ.

 

Ще ви дам пример, който може да ви стори странен, но за мен е илюстрация на достойната за съжаление конспирация в самото правителство. В него има повече от „осветените” като „русофоби” ( заради дързостта им да противоречат на Кремъл) трима министри Николай Ненчев, Даниел Митов и Христо Иванов. Има (други) министри (поне един със сигурност) в кабинета на Борисов, които дори в частни разговори подкрепят „най-страшното” за Петата колона: преместването на техния съветски тотем от центъра на София в Музея на социалистическото изкуство, както вероломно го нарече техният колега Вежди Рашидов. Тази тяхна позиция обаче е дълбока тайна за широката публика и вероятно за самия Борисов.

 

Представяте ли си за какво става дума в натовска България, след като министри са принудени да крият мнението си срещу символиката на съветската окупация от своя началник, за да не си навлекат гнева му по линия на неговата симпатия към съветското наследство! А моя милост съответно е принуден да спестява имена, когато пише това, за да не пострадат конкретните хора.

 

Ако примерът, който давам, борави с „невидима” величина и поради това може да бъде удобно обявен за недостоверен, то конфигурацията в самия парламент е вън от всяко съмнение от гледна точка на смесицата между руския казачок и залповете на „Аврора” в главите на преобладаващото мнозинство.

 

В ГЕРБ има всякакви настроения, но нито едно от тях не се проявява публично срещу Русия поради факта, че ще се размине с мнението на вожда в тази вождистка партия. Изключение прави евродепутатът Андрей Ковачев, който обаче има думата по въпроса в Европа, но не и тук, в руския заден двор. Другото изключение, доколкото може да бъде свързано с ГЕРБ ( без да е член на партията, но избран с нейната листа), е Методи Андреев.

 

В средите на реформаторите също има различни окраски с преобладаващо нехаресване на руската агресивност, но ( ако не броим споменатите министри, както и лидера на ДСБ Радан Кънев) за позицията им срещу Путин и неговата Пета колона човек може да научи предимно от приятелите си в кръчмата. От реформатора Лукарски например може да чуе най-официално други неща – такива, каквито ги говори и Борисов. Не случайно Лукарски беше даден като пример от руския посланик Исаков в интервюто му за БНТ миналата седмица, изброявайки български важни персони, приемани добре в Москва ( наред със Сидеров и Калфин).

 

Всичко 2 (двама) депутати от реформаторите ( Вили Лилков от ДСБ и Петър Славов от СДС) са употребявали парламентарната трибуна, за да се изправят срещу Петата колона. Ако съм пропуснал някого, моля за извинение…

 

ДПС кокетничи като се самоопределя за „най-проатлантическата партия”, но няма нито една публична проява на съпротива срещу многобройните руски провокации срещу България- за ясна критична позиция спрямо руската агресивност срещу Украйна да не говорим. По този въпрос партията ДПС се е свила на кълбо и съска благо само в хор, когато от ГЕРБ запеят песента: „ ние сме заедно с Брюксел” с поразбиращия се подтекст ” что делать, приходится, няма как”.

 

АБВ и „Атака” не си струва да се коментират. Ако за БСП и ДПС важи частицата „про” свързана с „руски”, то АБВ и „Атака” са си направо руски проекти , отгледани в московска епруветка и наложени инвитро в българското политическо пространство.

 

Най-странно е положението на раздвоението в Патриотичния фронт. В него Валери Симеонов, с когото наскоро за първи път разговарях ( относително дълго и по негова инициатива) е първият български политик от националистическия спектър, който преодоля русофилските нагласи и се обяви срещу руските мегаломански проекти в енергетиката.

 

Не харесвам позицията му срещу „популацията” ( както скандално нарече цял един етнос), но горният факт не може да се отрече. Как обаче се съчетава това с яростното русофилство на коалиционните му партньори от ВМРО, които са сред най-шумните клакьори на същите тези руски енергийни проекти ( особено на АЕЦ „Белене”), те си знаят.

 

За да затворя скобата за политическата дисекция на твърде символичното противопоставяне на руския натиск в България, предлагам да се замислите над самия факт, че политическите субекти на тази рядка порода критици на Кремъл у нас могат да бъдат назовани поименно в един кратък текст. И толкоз!

 

Ако политиците ни могат да бъдат подозирани лично и общопартийно в користна пристрастност спрямо руското влияние, подслаждано „ по втория начин”, то как да си обясним отказът на бедните български русофили да признаят онова, което всички виждат и не могат да отрекат: че Русия не е притегателен практически пример за подражание – не е страна, в която биха отишли да учат, живеят и работят и най-влюбените в нея нашенци. Дори и те прагматично избират западната посока- както впрочем правят също милиони руснаци, включително като избират България, за да си вложат парите в стотици хиляди имоти.

 

Уж е бедна и страдаща от европейското иго ( според официалната руска пропаганда) държавица, но България е все така привлекателна за руснаците, както и в най-мракобесните съветски времена, когато рускините бяха петимни да избягат от СССР чрез брак с българин. И не ми казвайте, че е само многобройните слънчеви дни привличат руснака тук- защото руската империя си има предостатъчно слънчеви покрайнини, но към тях московчаните с достатъчно дебели портфейли не проявяват никакъв инвеститорски интерес в пристъп на руски хедонизъм ( а не на мазохизъм).

 

Да сте чували някой българин да си е купил дача край „северната Венеция” Санкт Петербург от едната любов към Русия и нейната велика култура – при положение, че доста туземни „бизнесмени” са забогатели от послушанието си пред Москва и имат достатъчно пари да си го позволят? Може и да има такъв екзотичен екземпляр, но ще да е изключение, за което самият той не иска да се разчува, за да не попадне в хрониката на любопитните новини, заедно с козата с две глави, която се родила нейде в резултат на радиацията от атомна авария.

 

Ок, Ленинград е на север, там е неуютно за слънцелюбивия българския русофил, нищо че много обича да се прехласва пред великата руска култура, на която би могъл да се наслаждава в Ермитажа в родината на Имперския балет. Ами в Крим? Защо нашенските русофили, които ръкопляскат на руската окупация на черноморския полуостров, не отидат поне на почивка там, ако не и да се заселят, за да се насладят на високия руски стандарт на живот, обещан от Путин?

В насилственото заселване на българи точно в южната част руската империя има вековни традиции. Ето че днес и без да бъде гонен от казашките камшици всеки българин би могъл да потегли с имуществото си доброволно към любимата си Русия, но нещо не го тегли натам.

 

Това „нещо” се нарича инстинкт за оцеляване- същият, който е изневерил веднъж на българската комунистическа емиграция, опитала масово от концлагерите на СССР и мазетата за инквизиции на „братушките”.

 

Стратезите на руското проникване ( а в Русия с такава „научна дейност” се занимават цели институти) са наясно, че ако не се броят подкупите ( на които московците наблягат тук здраво), руската действителност няма с какво да привлече българите. Ето защо Кремъл инвестира в митовете за дружбата като единствено доказан успешен фундамент на своето влияние тук.

Папа Путин гали (д)ушите на русофилите със своята пропаганда и папагалите тук му отвръщат с любвеобилността на повече католици от папата си.

 

България е единствената страна в света, в която Русия се рекламира като носител на свободата. За цяла Източна Европа и изобщо за свободолюбивите личности по света (които, като нормални човешки същества, са абсолютното мнозинство сред хората на тази земя), Русия, СССР и пак Русия днес са символ на деспотизъм, потисничество на собствения и чужди народи, но у нас пропагандата воюва да затвърди образа на руския освободител и благодетел на България. Или както се изрази откровено ( най-после) известната представителка на проруската историография в България Искра Баева „ за нас Червената армия е окупационна, но за Европа е освободителка”. На пръв поглед тя казва обратното на онова, което пиша в предишното изречение, но всъщност в думите на Баева се съдържа цялата перверзност на внушението, че тук трябва да почитаме светската окупация като форма на свобода, макар тя да не е такава.

 

23 мнения за “Папа Путин гали слуха на българските папагали- повече католици от папата си”

 1. Радвам се на единомислието ни, Иво! Благодаря!

 2. Да погледнем от добрата страна.
  Все пак в момента имаме няколко проЕвропейски министри и още няколко депутати.
  Това не го е имало от времето на Иван Костов, като че ли?

 3. И те мъркат гальовно и признателно…
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4831316

  А този пасаж по-долу с различни министерски имена, разбира се, вече се търкаля поне 20 години!
  И все не стават, пущините – или пуТИНИте, всички тия хубави работи-все едно дали на власт е Жан Виденов, Симеон, Станишев или ББ!Защо ли? Ами блогът на Иво има точните отговори, няма да ги повтаряме.
  “…Павлова обаче посочи, че строителни фирми срещат затруднения от гледна точка на нерешения въпрос за двойното данъчно облагане и наличните квоти за брой външни работници. В сектора на земеделието и вноса на български свежи храни вицепремиерът предложи да се обмисли вариант за създаване на смесени предприятия, които да реализират продукцията си на руския пазар”

 4. Ако Господ иска да накаже американците, им изпраща урагани, наводнения, пожари. А ако иска да накаже други народи, им изпраща руснаци.

 5. Две повече или по-малко взаимно свързани статии. Сега, може и да съм пристрастен но първата на маститото списание Икономист е обективна на база на удачно подбрани примера от днешна Украйна адекватна в изводите си и дотам. Долната, на стопанина на Блога е донякъде рефлексия-продължение на горната на случващото се в България. Следва задълбочен, анатомичен разрез на кой, кой е, сред силните на деня в най-важният въпрос на съвремието ни. Евроатлантизъм или евроазиатщина.
  За мен е невъзможно да си русофил-евроатлантик. Обратното също е вярно. Неистовият стремеж на банкянското слънце да носи под мишницата си две тикви, Брюксел, щото оттам идат лесните за усвояване, всекиму според заслугите фондове и масква, с комисионите няма как да продължи дълго.

 6. Щом в СССР и у нас червените фундаменталисти които бяха най-върлите противници и екзекутори на бизнеса и частната собственост станаха най-големите бизнесмени и владетели на най-крупните и апетитни парчета собственост , щом само в русия и БГ русия се рекламира като носител на свободата а Червената армия като освободителка, а Западът все още не вярва напълно, мога да им подскажа да предложат следните изменения и рокади в европейските структури и политики.
  (това за да може най-после Западът да повярва че такива неща са възможни като ги внедри у дома си и щом в русия и БГ става, значи и другаде е възможно и по такъв начин те ще наберат много червени точки пред Путаран и ще си изработят петрорублите.)

  1. Ципрас да стане щеф на ЕЦБ
  2. Брейвик да бъде издигнат до ранг Aдмирал и му бъде поверена обединената акция на НАТО по спасяване на давещите се мигранти в Средиземно море.
  3. Искра Баева да бъде преместена от Софийския университет и стане постоянен лектор на НАТО по провеждането на специализирани трейнинги на висшия команден състав на алианса на тема “Червената армия освободителка на Европа и страж на мира”.
  4. Ал-Зауахири да възглави смесената EU-US комисия по сътрудничество и културен обмен
  5. Боко направо да го оженим за Кристин Лагард (така като гледам, единствения начин БГ да се оправи финансово, тя ще е супер-навита, щото той е Пич, а тя си пада по такива). Как не сте се сетили досега!!!
  6. И накрая – ПУТАРАН ДА БЪДЕ ИЗБРАН ЗА ГОСПОД, щото той миналата седмица каза че (ЯВНО !!!) Господ Го е създал така че да не направи нито една грешка в живота Си, поради което само Той може да бъде единственият Му наследник !!!
  Какво чакате бе господа-другари и не правите тези предложения. Напрегнете си мозъците, отвроете брошурите на агитпрорпа ако нямате какво да напрягате, в русия цели институти се занимават с въпросите за руското проникване а вие сте в Европа и все още скромничите и провинциалничите. Предлагайте, действайте, проникване, експанзия му е майката, стига сте се офлянквали.

 7. Основният проблем на България се състои в това, че тук не бе направена Лустрация. Ние сме единствената държава от Източния блок, в която не бе приет Лустрационен закон. Който да посочи съветската агентура /всички, работили на щатна длъжност в БКП и ДКМС от ЦК, ОК, ГК и РК до платени партийни и комсомолски секретари вкл. плюс щатните и нещатните служители на ДС/ и да забрани участието и в политическия живот, МВР и МО, правосъдието, дипломацията, преподавателската дейност и пр.

  Докато това не бъде направено, тези хора ще продължават да служат на Кремъл. Което особено ясно изпъква след окупацията на Крим.

  А единственият начин България да тръгне нагоре, е да скъса с Русия! Това просто е conditio sine qua non – условие без което не може!

 8. Rossen Iordanov

  Браво, Роска, за кадровата революция, която ще ни донесе един нов, по-добър свят, по-диалогичен с Русия, един свят, вслушан в гласовете на волэн сыдэрав, гоцэ сырыщныка, бойка коцэв, един негов адаш…изброяване нямат, знаеш ! С предложението “Боко направо да го оженим за Кристин Лагард (така като гледам, единствения начин БГ да се оправи финансово, тя ще е супер-навита, щото той е Пич, а тя си пада по такива)” направо ме хвърли в благородна авторска завист, но
  и аз също напомням някои стари мои предложения по пътя към целта:

  1.НАТО (в съответствие с исканията на кремълските катили като оня на снимката и изброените) да декларира, че ще ни пази не от Русия, а от Бутан, Суринам, Того и Тимор.

  2. Охраната на Главната квартира в Монс да бъде поверена на смесен батальон съветски ветерани, белоруски милиционери, кубински десантчици и севернокорейски пехотинци.

 9. На лъжата(и пропагандата)краката са къси!
  Наскоро руски журналист направи умишлен гаф в ефира на една от водещите руски телевизии, за което е уволнен. През страницата си във Фейсбук, той се извини за ролята, която е играл в “общата пропагандна лудост”.

  http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-33140294

  https://meduza.io/feature/2015/06/11/ya-nauchilsya-dogovarivatsya-s-soboy

 10. Що се отнася до желанието на Л.Павлова да направи смесени руско-български предприятия то е съвсем логично.Самата тя е плод на българо-съветската дружба, т.е. “смесено предприятие”, иначе щеше ли да бъде обект на такива грижи и протекции и да покатери толкова високо, въпреки посредстевността си?

 11. Rossen Iordanov,

  Насълзи ми очите с тая великолепна точка 5. Игривите шалове на Шанел, докосват челичния анцуг на ББ. Easy peasy lemon squeezy!

  Ама за жалост се сетих за Саркози, който беше казал навремето, че освен всичко друго, Лагард има ‘предсказуема персоналност’. Като сложим това до изказването за ББ като ‘изключително непредсказуем играч’, не се ли получава безинтересно, та даже и за броадкастинга от магнолиите:
  ‘най-предвидимата и най-непредвидимият’!?

 12. Текстът на Иво и коментарите отварят много интересен разговор. Ясно е, че първообразът на онова нещо, което гастролира в блога под ник “Банкянско човекоподобие”, няма хал хабер и от ценностния, и от оперативния фундамент на западната цивилизация. За него тя е дънки от Корекома, които вече може да си купи където иска. И Мерцедес, в който се вози не Учителя му, а самото то.
  И тук идва аналогията. ББ подобно на любимия си учител се старае да балансира между двете сфери- в случая с Т. Живков- той балансира между чисто съветската агентура, оглавявяна от Луканов, и онези местни комуняги, дето малко ще го раздават повече “българи” и “патриоти”. Ханове, конски опашки, азбуки, калимявки…сещате се- а ученикът андрюша луканов пише официален донос срещу съучениците си, които не вдигат ръка в час по сесесерски, т.е. с 2 пръста като нас, а не с цяла длан, как положено в советской родине андрея карловича! Истината е, че дълголетието си като съветски наместник правешкият каскет дължи точно на това си умение. По същия начин ББ се стреми да контролира като върховен арбитър ветрилото по руската и изобщо комунделската тема между Методи Андреев и … който кажете червен милиционер, “бизнесмен” или “експерт” от гербаджийската група или правителството-Калфин, червената зърнарка и текезесарка Десислава Танева от Мелинвест, т.е. ТИМ, от една страна и Николай Ненчев и Даниел Митов са минстри от едно правителство.

 13. Нищо по-обезоръжаващо русофилите от истината и в двете части на статията. По отношение анализа на Икономист за Украйна ми се ще да споделя нещо, на пръв поглед маловажно, но врязало се в съзнанието ми като шокиращ абсурд. В края на живота си, след като се върна в Русия, Солженицин изпадна в фанатично-мистичен национализъм помрачил предишния му ореол. Обиколи цяла Русия и завеща на руснаците да не изпускат от “братската” си прегръдка Украйна и Беларус. В неговото старческо съзнание в това триединство било бъдещето на света. лилиПутин прие този завет като най-висока руска идея и като доказателство на олимпийските игри в Сочи Солженицин беше представен като един от най-великите руски мислители заедно с Толстой, Чехов, Достоевски, Йосиф Бродски. И това ако не е национална циклофрения, то кое друго би било?

 14. Everyone else, да си чул за основният закон на диамата “единство и борба на противоположностите”. Лика-прилика ще са си. Банкянското слънце тъкмо ще си упражнява инглиша, с който, по негово признание беше стигнал до “под кривата круша”. Дори Лагард, за любовта прегради няма, да научи българският, баце освен неизбижните битовизми спътници на семейният живот, за другото няма начин да няма начин нищо да не вдене. Мисия обречена но удавник, в името на спасяването на человечеството, за сламка се лови.

 15. Който сам си го направи, никой не може да му го направи. Ето няколко събсем явни примери, които всички могат да видят. Украйна имаше огромна историческа връзка с Русия. Путин я скъса и я направи враг. Украйна беше една отворена врата за Путин към Европа и взаимна полза. Той сам си я затвори. В този свят на огромни комуникации и всякакви връзки, и каквато и да е от старите империи, даже иимперията на злото или с злото, няма и не може да има бъдаще. Той сам се провъзгласи за император. Едно обвързване на Европа с Русия би намалило американското влияние. Той помага на своите врагове да засилят връзките си с Европа. Стандарта на живота за руснаците би трябвало да се увеличи. Путин го намалява с износа на газ за сметка на населението и разсипването на милиарди за императорска “слава” и “пропаганда”. Опитите му да се меси в живота на другите страни го отдалечава все повече от реалния свят, каквито и акробатични номера да прави. Той не може да се откъсне от своя свят на кагебист да търси и да създава врагове, за да оправдава собствените си грешки. Елементарни неща, които все повече хора ще разбират и реагират. Дано и той да разбере, че ако в тактиката временно успява, в стратегията няма бъдаще.

 16. Браво на “МАМ” за разбиващия лаконичен коментар, а на стопанина на блога респект и благодарности!

 17. Докато не гръмнат вожда Путкин няма да има оправия в Бушмения.

 18. Georgi Nikolov – Наздраве! Стори ми се подходящо за нискобюджетна реклама; та това ме накахъри. Но иначе си абсолютно прав: на ‘диалектическия мат’рялизъм’ може се разчита. Човечеството ще тръгне по масло.
  Сетих се за вица:

  – Колко философи са необходими за смяна на електрическа крушка?
  – Нито един. Крушката се сменя поради вътрешното си противоречие.

 19. “Машини! В рамките на 10 часа бихме Русия и Аржентина на волейбол!”

  http://www.faktor.bg/sport/48279-mashini-v-ramkite-na-10-chasa-bihme-rusiya-i-arzhentina-na-voleybol.html
  ==========================================

  Спомняте ли си срамния мач по шахмат на нашия Веско Топалов с/у Владимир Крамник,наречен от световната преса “тоалетния скандал” и “тоалетната война”?!
  Ей т’ва са руснаците,и в живота,и в политиката,и в геополитиката.

 20. Ако има истински русофили НРБ, то нека го потвърдят по “първият начин”, а не да го потвърждават само по “вторият начин”! Самият им гасудар туПлер би искал да е така , а освен това би спестил някоя копейка за черни дни.Но след като се убедил , че няма много ентусиазирани първофилни туПлерфили в НРБ, разчита само на второфилни си копейкофили, които утежняват и без това финансите му.И за разлика от само едногодишните санкции за АГРЕСИЯТА в Украйна, ВТОРичнофилни САНКЦИИ , като БКП, другите “братски” “ПАРТии” и “братски” колониални БАНДИТустани по света, продължават вече един век. Като през целият 20 век самоналожените от СССР ВТОРичнофилни “братски” коминтерновски санкции се увеличаваха прогресивно , и доведоха до РАЗпада на СССР. Като и сега поради липса на ПЪРВОфили, които да отменят ВТОРофилните санкции , туПлер е принуден да си самоналожи НОВИ ВТОРОфилни САНКЦИИ!

 21. Това беше истина който малцина знаеха но отказваха да кажат и петата колона се възползваше от това но и на това му идва края .

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.