На братята роби

Гледах и слушах тази сутрин поредната констатация за болестите на България без обяснение за техния произход. Този път това се случи в предаване на ТВ7 с водещ Иван Гарелов и гост Димитър Луджев.

 

Бившият военен министър от правителството на СДС за няма и половин година през 1992-ра Димитър Луджев изтъкна истината, че България е била единствената държава в Източна Европа, в която на първите демократични избори след рухването на комунизма през 1989 г. са спечелили бившите комунисти и това е удължило кризата. Водещият мълчаливо се съгласи. И толкоз!

 

Увисна за пореден път въпросът: защо , по дяволите? Какво направи България толкова различна по дефиниция от всички останали сълагерници в съветския лагер? Толкова ли е трудно да се забележи и отбележи?

 

Този въпрос е единственият, с който съм си позволявал през годините като водещ в радио „Свободна Европа” ( 1995-2000) и в БТВ ( 2000-2006 ) да „изпитвам” събеседниците си. НИТО ЕДИН не каза очевидното: България е уникална с това, че свободата й бе „подарена” от същите онези „освободители”, които уж са освобождавали страната ни, а всъщност винаги са ни носили несвобода. Носили са ни иго, както се изразява авторът на „Под игото” в стихотворението си „На руските войни” през 1916 г.

 

Могат ли поробители на собствения си народ, пита дядо Вазов, прозрял ( както Раковски, Ботев и Левски преди него) истинската същност на „освободителите” при тяхната агресия срещу България, да ни носят друго, освен иго? Два пъти обвинява „братята руси”,че ни носят иго в краткото си стихотворение, забранено по време на съветското робство в България.

 

Ок, приемам, че аз съм идиотът, щом чак пък толкова никой друг днес не желае да подхване тази тема в публичното пространство. Как още ме наричат ? А ,да – фиксирал съм се бил, обсебен съм бил.

 

Абе, луд съм направо, т.е. русофоб според мерките на „нормалните” българи, които също така ужасно ядосвам с нежеланието си да се призная за потомък на роби, а на онази част от гордия български народ, който е направил всичко възможно да не живее робски и го е постигал въпреки зверствата на поробителите- защото роб може да бъде направен само онзи, който се признае за такъв. Едно е да те насилят, да те оковат и продадат на пазара въпреки волята ти, друго е да се признаеш сам за роб и да настояваш всички останали да са били роби като теб ( и днес).

 

Вие, твърдящите, че всички сме били роби, би трябвало да се засрамите, ако можехте. Само че робът по душа е безсрамен. Той е готов да се кълчи на всяка маса, на която му заповядат да се качи, с или без заплащане. Робът днес си харесва тази роля- както и паметниците на поробителите си, които умилително му напомнят безгрижното съветско робство.

 

Приятно ви робуване. Наслаждавайте се на убеждението си, че предците ви вкупом са били роби. Това е удобно оправдание за днешното ви робуване на лъжите за освободителите, на които робски се кланяте. Какво друго да прави един роб, освен да благодари на господаря си, че му бил подарил свободата!

 

И да не се чудите, че гласността и преустройството като форма на съветска демокрация се изродиха по нашите земи в днешната медийна безгласност и гласовитост на политиците за нуждата от реформи, те. от преустройство. Нима? Ако беше наред моделът, подарен ни от СССР, нямаше да се налага да го преустройваме, т.е. да го реформираме, нали!

 

Какъвто беше калъпът, такъв е и резултатът от него. Онези народи, които не бяха „освобождавани” от мракобесници, вървят напред възродени и ние ще им завиждаме дивно в пушилката зад тях докато не започнем да проглеждаме и да си задаваме въпроса ЗАЩО.

 

Иван Вазов – На руските воини

О,руси,о,братя славянски,
защо сте вий тука?Защо сте
дошли на полята балкански
немили,неканени гости?
Желали би вас възхитени
да срещнем со сълзи и с китки…
Но идете вий настървени,
на грозни зовете ни битки!
Желали би вас да прегърнем
и тоз път сърдечно,горещо.
Но взорът ви свети зловещо…
Как ръце сега да разгърнем?
О,руси!Аз друг път ви славих
за подвиг велик и чудесен,
високо ви ликът поставях
във мойта душа,в мойта песен!
Вий някога знаме Христово
развяхте за благо човешко-
строшихте ни игото тежко,
а днеска ни носите ново!
И пак не ви мразим(не крия:
обича ви още народа);
но любим и свойта свобода,
стократно по любим я ния.
За тоз кумир ние се бием
и с чужд,и със близък упорно
и няма ний врат да превием
пред никакво иго позорно!
О,колко ви,братя,жалея!
О,как би желал,братя клети,
свобода и вам и за нея
кат нас да живейте и мрете!

1916

 

28 мнения за “На братята роби”

 1. Точно казано! Чест и почитания, г-н Инджев! Дано и народа ни да прозрее истината и тръгне по пътя на цивилизационното развитие! Дълг е на прозрелите вече да будят заспалите. Но, ако народа(НАРОДЕ????),не узрее за свободата си, то нека изчезне от лицето на землята. Само качествените трябва да оцеляват. Това е еволюцията! И замисъла на Бога!

 2. Робът не желае свободата! Както правилно отбелязвате г-н Инджев, роб може да бъде само човек, който сам се признае за такъв! Дори и окован свободния човек не е роб! А това е непонятно за робите.
  Жалко е, че Вазов е осъзнал същността на руските пълчища толкова късно! А още по-жалко е, че точно това стихотворение му стихотворение е непознато за повечето българи. И защо (ли) не се изучава в училище???

 3. Какъвто освободителят, такъв и освободеният.

 4. Чак през 1974 (словом, хиляда деветстотин седемдесет и четвърта, да не помисли някой, че числото е грешно изписано) руските селяни получават паспорти. Това означава, че руският селянин не е могъл да отиде в съседното село да види родния си брат, без партийният секретар да му даде разрешение. Ако е на кеф да му разреши, де. “Так положено”- само в Русия съществува този израз. Подобни неща никога не съществували на територията на България, дори преди създаването на държавата ни.

 5. Прав е Иво.Инджев.По време на Османската империя Турция още не е била създадена и не може онова Османско да се нарича турско и турците да носят евентуално вина за нещо.Точното определение на онова,в което са били българите тогава е НЕ турско робство,а ОСМАНСКО ВЛАДИЧЕСТВО.Който иска и не го е срам да се счита и да бъде считан за наследник на роби нека се счита,но това показва,че българинът пак иска да прави обратното на това,което правят хората по света както и за всичко останало,което прави.

 6. Помня много добре тези първи избори!
  Резултатът беше такъв не поради робския манталитет на хората.Комунягите бяха пределно мобилизирани и мотивирани да фалшифицират изборите,като им бе втълпено,че загубата им ще доведе
  до неизбежното възмездие за престъпленията им!!!!

 7. @Сотиров
  В потвърждение на написаното от Вас споделям следното.В периода 1962-1966 год.учех в Москва .Един ден в студентското общежитие дойде бащата на моя съквартирант-руснак от далечен колхоз в Украйна.Синът попита баща си защо не е дошъл преди няколко месеца,както са се уговаряли.А бащата му отговори,че през цялото това време молел да пътува,но “председатель не разрешал,не давал мне пАспорта”.
  При това този човек беше инвалид от войната и беше с патерица ?!
  Доплака ми се,но не смеех да споделя с никого това.
  Благодаря на г-н Инджев ,че позволява в блога си да пишем подобни впечетления за страната ,”где так вольно дьIшит человек….”

 8. И аз да забия едно гвоздейче в ковчега на великоруския “империализъм”- няма друга държава (империя)от как свят светува, която да е управлявала своите граждани като роби (крепостните селяни)и заложници на нечии феодални, капиталистически и социалистически интереси.

  Александър Яковлев-бивш номенклатурчик в СССР, съветник на Горбачев:

  “Капризы и причуды истории! Вот она, российская “справедливость и логика”! Пьем беспробудно, но пьяниц не любим. Воруем вот уже тысячу лет, но воров не уважаем. Лжем непрестанно, но лжецов презираем. Богатых ненавидим, но сами работать не хотим и обожаем жить за чужой счет. Мечтаем об изменениях, но отвергаем реформаторов. Наша мечта: изменить все, ничего не меняя”.

 9. Да, комунягите спечелиха първите уж демократични избори, защото фалшифицираха резултатите. Такава нагла фалшификация да се подготвят предварително извадките, да се нагласят резултатите предварително без въобще да се броят бюлетините и оная мижитурка Желев да признае измамата за истина, това определи по-нататъшната съдба на прехода. Наградиха главния измамник Д.Попов за добре извършената подмяна, направиха го премиер, раздадоха си постове на всички възможни “кранчета” и като видяха, че е възможно да се действа абсолютно безнаказано, окрадоха и унищожиха всичко, което пожелаха. Ето това е вкратце безкрайният ни преход.

 10. Това ,че бяхме насила роби е факт.
  Нямаш право на избор на местоживеене.
  Нямаш право на придвижване,освен в страната.
  Нямаш право на избор на месторабота.
  Никога не можеш да прекараш отпуската си в нашите курорти.За теб там няма място.
  Нямаш право да притежаваш имот извън минималният разрешен.
  Нямаш право на свободно слово.
  Нямаш право да притежаваш чужда валута.
  Нямаш право на политически избор.И още и още.
  Ако не си съгласен с това-гробищата,затвор ,психиатрия.
  Но да продължаваш да поддържаш носителите на горният геноцид трябва да си смъртно уплашен,луд или купен.Да бъдеш отвратен от себе си
  Мисля,че и трите.
  За това щом отвориха границата ,народът почна да бяга.Панически.На няколко вълни.
  За себе си знам,че щом усетих глътката свобода нямаше спиране.
  Но други се спряха и се върнаха обратни.Защо и до сега не знам.Даже заплакаха за несвободата .Обикновени хора, глупаци.За тях ми е мъчно.
  ЖАЛКО.
  Здравка
  Краденето беше преди.После стана само преразпределението.Промишлеността беше разкостена.Външно търговски и съвместни предприятия /с чужди фирми/ бяха засмукали ресурса.В заводите бяха останали само черупките и кредитите.От там идвам.

 11. Към Здравка

  Българският преход още не е започнал.
  За четвърт век стигнахме от това да ни управлява Тодор Живков до това да ни управлява охранителят му.
  Българският преход ще започне, когато законово се ограничи достъпа на руската агентура до властта.

 12. Към повечето коментари и по-специално към инж. МИХАЙЛОВА

  Асолютно точно!
  Я да се опитаме да ги изброим по реда само в Европа: гърци, българи, румънци, сърби, черногорци, албанци, (по малко) хървати унгарци и австрийци, босненски християни… Всички са били владяни от Отоманската империя, но само един народ нарича този период в историята си “робство”. Никой друг!
  Ето обяснението и за преклонението пред съветското робство, което ни опозори от изборите през 1990 г.-че досега!

 13. “Вие какво искате бе? Не разбрахте ли, че ние ще сме богатите, а вие бедните!”
  Румен Овчаров в кулоарите на парламента (“Р.Овч.” в едно “откраднато” тефтерче, ака “Дългия инкасатор” за Белене)

 14. Иво и колеги, засягали сме тежката тема за зверските изнасилвания на германки от монголоидната орда.
  Вижте тук доказателство,

  – че путинайкинската пропаганда не оставя нито една историческа истина, докато не я опоска и превърне в изгодна за себе си лъжа

  – че основният сесесерски аргумент в пропагандна полемика с цивилизования свят “а в САЩ бият негрите” си е валиден и днес (“не красноармейцы, а англосаксы изнасыловали”) в “нова” Русия-идеал на разни волэновцы, гоцэвцы, кальфины, каракачаны и т.н.(демонстрирай презрение към тези мерзавци, пиши имената им с малки букви и руски добавки!)

  -че зверствата на монголоидния окупатор в България продължават да бъдат (с минимални изключения) тема-табу за българската историография, обсебена от идиоти и идиотизми за вампири, русалки, светещи очи и пр.

  http://artyushenkooleg.ru/index.php/velikaya-otechestvennaya-vojna-1941-1945-g/nemeckij-professor-razvenchal-mif-o-zverstvah-krasnoj-armii-nemok-massovo-nasilovali-anglosaksy/

 15. Чакайте малко. Българския народ не се състои от роби. Самообявилата се банда от продажници, щедро надарени с собственоста на цяла държава и цял народ се смята за единствения “народ”, а останалото роби. Ядрото на тези продажници са разродените 240,000 “борци против фашизма” от около 2000 “партизани” и “уж партизани” без да е имало каквато и да е фашистка партия. Те унищожиха и местните “пъдари”, които пазеха имота на хората от крадци, като “мръсни фашисти”. Тези “уж борци и ” уж народ” смачкаха 100,000 хилядната българска армия, която действително се би и съедини с съюзниците в Австрия в борбата против фашизма. Те с кадров подбор се оказаха крема от крема на бългаските престъпници и лъжци. И около 2,000,000 българи избягаха от този продажен “народ”. И останалите биха го направили, ако можеха да се справят с огромните трудности с език, връзки, образование, имот, пари. Не е въпрос на закони и наредби, а само край на гласуването за ръководителите на наемниците на “уж народа”, впил се като гнида в тялото на България..

 16. Част от привилегиите на робовладелците в НРБ

  Тези дни от сергия за стари книги купих “По коридорите на властта”, Георги Милушев, С. 1991, Изд. къща “INTRA book”, 230 стр. Милушев е последният началник на УБО /26 10 1986 – 14 11 89/. В книгата има ок. 40 факсимилета на документи и 32 снимки.

  “Централен комитет
  БЪЛГАРСКА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ
  тел. 84-01
  № 993

  София, 13 юни 1984
  До др. др. Стефан Вучков и Илия Кашев

  ПРЕПИС ОТ РАЗПОРЕЖДАНЕ № 496 НА СЕКРЕТАРИАТА НА ЦК НА БКП ОТ 13 ЮНИ 1984.

  Дава съгласие др. ПАВЛИНА МИШЕВА да бъде включена в:
  – списък № 2, утвърден от Секретариата на ЦК на БКП с протокол № 60 от 20 януари 1982,
  на другарите, които имат право да се хранят и да получават храна от стол “Рила”;
  – списъка на заслужилите революционни кадри, чието транспортно обслужване се осигурява от гаража на ЦК на БКП с годишен лимит 3000 км.

  Вярно с оригинала: Д. Димитров”

  Друг документ, писан неграмотно на ръка:

  “27 XII 1983
  Новогодишни подаръци – 1984 от името на др. Тодор Живков

  100 броя големи пакети съдържат:
  1.Бяло вино – 2 бр.
  2.Гъмза – 2 бр.
  3.Гроздова ракия – 1 бр.
  4.Сливова ракия – 1 бр.
  5.Сирене – 1 кил. кутия.
  6.Луканка – 2 бр.
  7.БоМбони – 1 кут.

  17 броя чалки пакети съдържат:
  1.Вино бяло – 1 бут.
  2.Гъмза – 1 бут.
  3.Ракия гроздова – 1 бут.
  4.Ракия сливова – 1 бут.

  За Анани бръснарА:
  1 Вино бяло – 2 бр.
  2.Вино червено – 2 бр.
  3.Гроздова ракия – 1 бр.
  4.Сливова ракия – 1 бр.
  5.Луканка – 4 бр.
  6.Сирене – 2 кут.
  7.БоМбони Сюрприз – 1 кут.”

  “СПРАВКА

  За стойността на подаръците от Името на партийни и държавни ръководители по години:

  1985 – 237 552.07 лв.
  1986 – 121 036.99 лв.
  1987 – 167 507.84 лв
  1988 – 136 508.98 лв.
  1989 – 93 942.59 лв.
  Всичко: 756 548.47 лв.

  Началник ФСО: /подпис/”

  И т.н. – списъци на лица, “освободени да плащат еленергия”, на “закупили западни коли” на смешни цени и пр.

  От снимките най-интересната е как Христо Ковачки като Директор на ловно стопанство “Воден” посреща Т. Живков и Г. Милушев в стопанството.

 17. Във виенския Донаупарк има паметник на Симон Боливар и там е цитирана една негова мисъл, която по памет и в свободен превод предавам:
  “Роденият да бъде роб не може да разбере какво е това свобода. Когато се изправи пред нея или я отхвърля с гняв, или се загръща страхливо в оковите си”

 18. Основното си образование завърших в гр. Севлиево, учейки в начално училище, наречено “Абаджийското”. Същото е било построено по времето на “турското робство” с даренията на османлиите и “омразните изедници”- български чорбаджии от еснафа на абаджиите, за да се учат българчетата на четмо и писмо /на БЪЛГАРСКИ език!/.
  Ега ти робството!

 19. Стамбо, не ми се отвори линкът който постваш, но не съжалявам за това че съм изпуснал да прочета измишльотините на въпрорсния германски професор.
  Аз знам не за масови изнасилвания от американски войници а за МАСОВО ИЗПИКАВАНЕ НА АМЕРИКАНСКИТЕ ВОЙНИЦИ ОТ АРМИЯТА НА ГЕН. ПАТЪН В РЕЙН, като знак на презрение към нацистите и заканата и силното му желание да повтори масовото изпикаване в някоя от руските реки след като ги отблъсне вън от Европа. Не са му позволили своите и така желанието му не се сбъдва и над Източна Европа пада желязната завеса на съветското робство.
  Масово преселване на германци от източната част на запад също има и го знаем всички – 7-9 милиона са това.
  Масово разстрелване на бежанци от съветската армия – също – потърсете в нета (който не го е направил) историята на германския кораб Вилхелм Густлоф – 9400 бегълци разстреляни и удавени.
  За масови преселвания на италианци, французи, белгийци , бягащи от “изнасилвачите”- американци няма данни, напротив има много документални кадри запечатлили жени които се хвърлят на вратовете на американските войници.
  Ако и това се приема за “пропаганда” от американските военни репортери, то тогава ето едно доказателство което не е пропаганда, а Държавен акт (War Brides Act )което не е масово изселване а МАСОВА СВАТБА – 100,000 сто хиляди жени, италианки, германки, китайки и други от цял свят които стават съпруги на американските войници от ВСВ.

  https://en.wikipedia.org/wiki/War_Brides_Act

  Някой от тези “професори” да извади моля съответния съветски государствен акт даващ право на жените на съветските войници да се оженят и се преселят в СССР.

 20. даса и дасаканипе са думи от циганско- българския речник. разчепкайте ги!

 21. ROSENE,

  Чудесно и аргументирано допълнение по темата, благодаря ти!

 22. От фотографския архив – един илюзорен момент, обнадеждаващ за кратко поне една малка част съсипаните от колективизация, измъчвани, зверски изтребвани, несвободни съветски селяни. Припомням за това любопитно ‘издание на вестник Правда’, изфабрикувано от немската пропаганда и разпространявано в окупираните източни територии през февруари 1942:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Collectivization_in_the_Soviet_Union#/media/File:Decollectivization_Pravda.gif
  ‘Свободные люди – на свободной земле!’ – така Хитлер лъже с обещания робите на Сталин.

 23. Аз си мисля, че отговорът на въпроса “защо сме по-различни” не е свързан с руснаците, а с нещо при нас. Имаме две страни на уравнението: руснаците си гонят тяхната политика – добра за тях (от някаква си тяхна гледна точка, или на някои от тях), лоша за нас. Само че на някои места тази политика им дава по-добри резултати отколкото на други. И в това си е истинския въпрос – какво при нас е по-различно, за да може тяхната политика на създаване на зависимост да е значително по-ефективна тук.

 24. Иво, правилно повдигаш въпроса за Свободния Човек! Това е същността, това е Истината! В държава в която не се уважава свободата а напротив, търсят да я подтиснат и наричат Свободните луди, царува Мъката, а тя идва от Мъчителя!

  Ако знаехте само каква ужасна, ужасна злоба и омраза има той към Свободния човек… Той затова е и паднал от Горното Небесно Царство! Но неговата сила е овладяна. Ще дойде денят в който Божия Син ще дойде на Земята и това ще бъде най-великия ден в нейната история!

 25. Към васил: От Петър I до ден днешен руската политика е една и съща.Отнемане на независимостта на страните, които са попаднали в техния интерес, по-скоро апетит. Единствената спасителна и печеливша политика на тези страни, ако не искат да бъдат превърнати на колониални придатъци на русия, а искат да бъдат свободни, демократични и благоденстващи, е пълното замразяване на руските мераци, под каквато и форма да се проявяват те.

 26. terveл,
  E, именно де…въпросът е защо на едно място могат, а на друго не могат.

 27. Към васил:Отговорът на въпроса Ви е даден и много скоро последните ще бъдат първи.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.