Русия по (анти)Достоевски: престъпление без наказание

Престъпна кьор-софра

 

Не се съмнявам, че най-добрите приятели на Владимир Владимирович ще му обяснят, че арестуването на руска собственост е заговор срещу велика Русия и нейния национален лидер. И с такъв заговор може да се борят само показвайки сила и издръжливост – тогава ще оцелеят. Не се съмнявам, че сред тези приятели, има хора, които си мълчат, а всъщност си мислят: ако се отървем от лудите, никакво имущество вече няма да бъде арестувано. Но нито в Кремъл, нито в неговите околности има човек, който просто да осъзнава, че става дума за най-елементарно правосъдие. Сред руснаците също не са толкова много тези, които разбират това.

 

Това не е изненадващо – за каква изненада може да се говори. Всички тези хора са израснали в страна съд. В съветско време, дори вярващите в родната партия и правителство, разбираха, че няма никакъв съд – и не трябва да има, вместо съд има районен комитет на партията, а ако стане нещо необичайно – намесва се ЦК. Без Централния комитет не би могло да се раздели имущество или да се потвърди правото на жизнено пространство – тук пълномощията на народните съдии свършват и започват пълномощията на техните куратори.

 

В постсъветската епоха кураторите се добраха до парите. А с парите – и с твърдата увереност, че точно така, както и съвременна Русия, е устроена и останалата част на света. Че това е “капитализмът” – когато можеш да спечелиш човек с пачка долари, както и обратното: тлъстите котараци могат да бъдат преодолени, ако намерите покровител в общинската администрация. И е ясно, че по същия начин работят съдилищата в останалата част на света, а Обама и Меркел могат да манипулират правосъдието по същия начин, както Путин и Лукашенко. Просто се преструват по-добре, но с времето и ние ще се научим. Ние едва започваме.

 

Да обясните на постсъветски гражданин, че механизми за влияние върху съда просто не съществуват, означава да накърните чувствата му и да го пришиете към световното задкулисие. В тази ценностна система руския консерватор се различава от руския либерал на власт само по това, че консерватора иска да превърне останалата част от света в радиоактивен прах, а либералът е готов да преговаря със света – но все пак го смята за също толкова фалшив и корумпиран – като своята родина. И от това останалата част от света дори повече му харесва. Консерваторът мечтае да завладее този грозен свят, а либералът – да го превърне в Русия, така че дори и на него, чужденеца, да могат да дават подкупи без проблем и в Лондон и във Вашингтон. Това е разликата между завоюване и поглъщане, това е, което отличава Рогозин и Патрушев от Кудрин и Греф. А Путин? На Путин, така или иначе му е все едно дали ще завоюва или ще погълне света. Само да царува.

 

Но да царува просто няма да се получи. Защото в цивилизования свят за действията си трябва да се отговаря. Откраднахте ЮКОС – плащайте. Не искате да плащате – дайте имотите. Не искате да давате имоти – плащайте. И никакво обаждане до Обама няма да помогне. И никаква Меркел няма да промени съдебните решения. Можете, разбира се, да хвърлите върху Брюксел или Париж атомна бомба, но руската собственост няма да се спаси.

 

И това е само началото. Предстои ни да разберем присъдата за убийството на Александър Литвиненко. Ще се запознаем със изводите от разследването за унищожаването на “Боинг”-а. Ще видим разглеждането на заявленията за кражбата на имущество в окупирания Крим – и на самия Крим. И по всички тези искове ще трябва да се плаща – пари, собственост, свободата на придвижване за участниците в престъпленията.

 

В продължение на много години критиците на руския режим настояват, че страната се управлява от ОПГ (организирана престъпна група), кукери в костюми. Но това е не повече от литературен образ, пропаганден трик, който е невъзможно да се потвърди от кроткия тон на присъдите. Ситуацията започна да се променя едва след кошмара с Магнитски.

 

Но сега, констатирането на факта, че Русия е станала плячка на престъпниците, ще бъде само детайл от работата на международното правосъдие. Оказа се, че изградената вместо държава софра е подсъдима – макар и не пред собствен съд, но затова пък – независим и извън границите на окупираните територии. И като се има предвид факта, че по-голямата част от плячката благодетелите на руската държава съхраняват извън нейните граници, за тях сега настъпват трудни времена.

 

Янукович, все пак, беше по-умен – държеше парите в кеш, и когато стана напечено, ги натовари на КАМАЗ- и ги замъкна в новата си родина. Впрочем, хуманитарен конвой, способен да изнесе до ново местообитаване скромните спестявания на руските консерватори и либерали – просто не съществува.

 

В.Портников

19.06.2015

Grani.ru

Превод от руски за ivo.bg: Васил Костадинов

5 мнения за “Русия по (анти)Достоевски: престъпление без наказание”

 1. Много хора в България злобеят и очакват Гърция да фалира. А тъпите български русофили, пък дори се възхищават от глупавата позиция на гръцкото правителство, което действа против интересите на гръцкия народ. На всички тези хора искам да им кажа, че ако Гърция обяви фалит, това ще бъде много лошо и за нас българите. А на гръцките ни съседи, Бог да им е на помощ, ако държавата им фалира!

 2. Не помня кой руснак го беше казал:
  “Русия до Петьр Пьрви е панахида, а след него – углавно престьпление”

  А относно Гьрция:
  Гьрция ТРЯБВА да бьде изгонена от Еврозоната;най-важните причини за това:
  – За да спре с курвенските (без извинение) номера на заиграване с Русия и за да поживее 10ина години в комунизьм след като от деситилетия бленува за това.
  – За да е пример за всички европейски дьржави проповядващи сходни с Грьцките идеи и за да е пример за всичко това което се вменява на Бьлгария(само защото нямаме грьцкото лоби) от еврочиновниците
  – За да може да се повиши значимостта на Бьлгария която става южна граница на Европейския Сьюз ако Гьрция бьде изритана заради “заслугите” си от ЕС

 3. Ha.Ha.Ha.tova e veliko,ima iv tazi teritoria na slepota,xora s edno oko!

 4. P.S. Otgovor:iLykanovata falira,no doide Kostov.A “caristi”i”demokrati”otnovo opitvat da falirat “pardon”okradat Balgaria.Da Sa jivi i zdravi tea or Bryksel…

 5. След като се присмиваха на Западна Европа, че дълго умува и действа твърде бавно, на руските управници тепърва предстои да се срещнат с „мудното” европейско правораздаване, което явно спазва руската пословица „Медленно запрегать, да быстро ехать” („Впрягай бавно, ала карай бързо”).
  Още не са казали тежката си дума Швейцария и Великобритания. Не са заваляли присъдите по делото „Магнитски”, за малайзийския „Боинг” и по съдебните искове на Украйна на обща сума (засега) от 150 млрд. дол.
  „Прощавам на всичките си кредитори”, би могъл да възкликне Путин, ако познаваше съответния литературен източник. По ирония на историята, през тези дни се навършиха 75 години, откакто Кремъл изпраща сърдечни поздравления до най-близкия си съюзник хитлеристка Германия по случай победата на Вермахта над Франция. Историческата телеграма от 17 юни 1941 г. е препредадена от германския посланик в Москва Шуленбург.
  http://pressafoto.ru/gitler-kreml2676#
  Заради тежките последици от европейските и американските санкции руските управници се оказаха на ръба на нервна криза. Още не могат да решат какви избори да насрочат в най-близко бъдеще, които да спечелят с убедително мнозинство и да си осигурят кратък отдих преди поредната ескалация на агресията срещу Украйна. Първо смятаха да обявят парламентарни избори, но от онзи ден обявиха, че ще свикат предсрочни президентски избори, за да можел президентът Путин „да получи нов мандат от обществото и да започне радикални реформи”. След 15-годишно управление и нагласен или реален рейтенг от 86 % какъв „нов мандат” още е необходим на рашисткия неофюрер?
  Дълговете на държавните компании достигнаха 600 млрд. долара. Стойността на любимата на Кремъл „Роснефт” е паднала до рекордно ниските 50 млрд. долара. Срива се и прехвалената „Газпром”.
  Май скоро ще гледаме по централните руски телевизии “Лебедово езеро”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.