Срамнителният анализ доказва: Путин не надгражда, а задушава постигнатото в Русия при Елцин

Отговарям предварително на вбесените български путинофили, които ще обявяват за анонимен следният текст , преведен от руски от интернет за ivo.bg от Васил Костадинов: авторът на текста на практика е официалната руска статистика.

 

Особено ценен е акцентът в кратката коментарна част, в която се припомня „незначителната подробност”: Елцин е единственият владетел в руската история, който дава свобода на своите сънародници. Останалото е статистика, която говори сама за себе си.

 

Когато поредният путинист ви разказва как Путин измъкна страната от 90-те години, му покажете тази статистика.Нека се замисли.

 

Путин – междинни резултати в цифри.

 

Броят на училищата в Русия:

1991г. – 69700

2000г. – 68 100

2015г. – 44 100

Източник: Росстат

 

Т.е. в “гладните” години при Елцин са затворени 1600 училища, а в “ситите” при Путин – 15 пъти повече – 24 000 училища. От тях 19 300 (80%) – в селата.

 

Броят на болниците в Русия:

1990г. – 12800

2000г. – 10700

2013г. – 5900

Източник: Росстат

 

Т.е. в “гладните” години при Елцин са затворени 2100 болници, а в “ситите” при Путин 2.3 пъти повече – 4800 болници.

 

Броят на клиниките в Русия:

1990г. – 21 500

2000г. – 21 300

2013г. – 16500

Източник: Росстат

 

Т.е., при Елцин са затворени 200 (двеста) клиники, а при Путин 24 пъти

повече – 4800 клиники.

 

Населението в селските райони:

1990г. – 38,93млн.

2000г. – 39,47млн.

2013г. – 37,23млн.

Източник: Росстат

 

Т.е. при Елцин – увеличение с 540 000, а при Путин спад с 2,2млн.

 

Какво направи Елцин за Русия до 1997г.?

 

По време на 6-годишното управление на Борис Елцин бюджета се е увеличи 712 пъти – от 316 млрд. през 1991г., до 225 ТРИЛИОНА рубли през 1997 г.)

 

БВП се увеличи 2879 пъти – от 890 милиарда рубли през 1991г., до 2562,6

ТРИЛИОНА рубли през 1997г.

 

Средната заплата в Русия се е увеличи 1800 пъти – от 500 рубли през 1991г. до

900 000 рубли през 1997г.

 

Средната пенсия в Русия се увеличи 1459 пъти – от 220 рубли през 1991г., до

321000 рубли през 1997 г.

 

Той спря Студената война, станахме приятели с всички страни от Запада, избра

Европейският път на развитие за Русия.

 

До януари 1998 г. доларът падна от 5562 рубли за доларадо 5

рубли за долар.

 

Цените на всички стоки са паднали хиляди пъти – хляба струваше 3,6 рубли, захарта – 12 рубли за килограм, картофите 3,5 рубли за килограм.

 

Елцин, при всичките си недостатъци, беше един от най-добрите управници на Русия. Не защото беше някакъв гений, а защото другите бяха по-лоши.

Той, за първи път, в хилядолетната история на Русия история даде свобода на руснаците, възможност да се занимават с предприемачество, да придобиват право на собственост върху земя и да пътуват в чужбина, безнаказано да вярват или да бъдат атеисти и направи макар неуспешен, но все пак се опит да отправи Русия по нормален път на развитие.

 

Слава на Борис Николаевич!

21 мнения за “Срамнителният анализ доказва: Путин не надгражда, а задушава постигнатото в Русия при Елцин”

 1. ако може цените да не са в рубли, а в долари; иначе режимът на путин и кликата около него са най-големите унищожители на капитал (пари, интелектуалност, енергия) от началото на 20 в., с това ще остане в учебниците мъника.
  Нивото на икономическо рзвитие в сегашна Русия е е на това на 50-те години на миналия век, когато са демонтирали до последния винт оцелелите фабрики на източна Германия и Прусия и монтирали около Урал. Но съчетанието конфискувана немска техника (края 40-те и 50-те години) и руски “интелект” се оказва катастрофално.

 2. За тотално сбърканата политика на Кремъл говори и фактът, че за една година покупателната способност на руснаците е спаднала с над 30% /пак по Росстат/

 3. Статията е красноречиво потвърждение на факта, че наистина само Свободата носи просперитет на отделния човек и на обществото като цяло.

  Преди една седмица се навършиха точно 800 години от подписването на Magna carta libertatum в Англия на 15. 06. 1215.
  На Русия липсват точно тези 800 години в развитието и. Това е основното обяснение за вековната и изостаналост като манталитет. Защото руснакът и като крепостен, и като колхозник не е можел да пътува свободно даже в собствената си държава. За свобода да не говорим.

 4. А относно статистиката – в крайна сметка и в България има безумно раздута болнична система, наследство от соца, спада на населението в селските райони е резултат от естествена миграция на хора към големите градове при една по-развиваща се икономика.

  Що се отнася до икономиката при Елцин тези статистики изглеждат добре ако се гледат в рубли, но като се има предвид инфлацията през 90-те нека погледнем нещата в долари.

  В абсолютна стойност руската икономика беше около 500 млрд. долара през 1990 г. и около 250 млрд. долара към 2000 г. В момента тя е 1,2 трилиона долара.

  Що се отнася до това колко са се увеличили заплатите при Елцин, отново не се взима предвид инфлацията в Русия и това колко и какво е можело да се купи с тези пари. Не изглежда много убедително.

 5. БРБ, нека са в долари! Първо през 1990 РСФСР е в състава на СССР. и тези 500млрд. са за целия съюз!
  Второ 250млрд. долара през 2000г. , не са равни на 250млрд. долара през 2015г., НАЛИ! Ако се вземе предвид инфлацията то тези 250млрд. от 2000г., като покупателна способност са равни на над 300млрд.. Освен това цените на петрола и “завързаният” за него газ бяха 10-20 долара, докато при туПлер достигнаха и до 150 долара. Само от петролно-газовият балон , туПлер има приходи 400-500млрд. долара всяка година! Докато при Елцин едва ли са достигали и 50-100 млрд. Ако ги извадиш от тези 500млрд. от 1,2трлн., то при туПлер БВП без приходите от нефт и газ чисти остават 700-800млрд. долара! За сравнение Полша има БВП 500млрд. долара и БЕЗ приходи от нефт и газ!!! Полша е почти 4 ПЪТИ по-малка по население и 60 ПЪТИ по територия, и освен това е била КОЛОНИЯ на RAZIя 45 години.

 6. Безпрекословни данни, които дават повод за сериозен размисъл. Първо-защото много неща в масовата психология са сходни у нас и в родината на рубладжиите с (преобладаващо) български имена (защото има и откровено руски-ей, в “зората на демокрацията” у нас имаше една Матушка – депутатка от БСП,която пък-за нейна чест!- парадоксално заяви, че точно “Матушката” извърши агресия срещу литовския парламент през януари 1990, ама да не се отплесвам!). Сходен, че и еднакъв например е непрекъснатият пропаганден вой за “разрухата на демокрацията”. Другият аспект от руското дередже пряко ни засяга. Случи се тези дни да надзърна в една кооперация в един наш морски град. И без табелки “Афанасьеви”, “Сергееви”, “Медведеви”, “Матрьошкини”, “Балалайкини” и пр. разбрах, че кажи-речи цялата страда е с такива собственици и се заинтересувах от социалния им статус. Тайна остава от какво живеят тук тези съвсем нови пришълци, как са придобили апартаментите си, какви данъци плащат и т.н. Имам подозрението, че май наистина им се плаща отнякъде, за да населяват тази хороша страна Болгария-въпреки сегашното икономическо дередже на Русия.
  Така че-с няколко наум гласувахме за Реформаторския блок. Ако ще го правим пак обаче-то САМО при ясен ангажимент за
  1.) Сриване на МОЧА и десъветизация на цялото ни пространство с всякакви там альошки, картошки, плочи на застреляни от СМЕРШ съветски пияндури и мародери (защото не са делили награбеното с куките, много ясно!) и т.н.
  2.) Церберска ревизия на финансирането на всички агентурни дружества за приятелство, фондации, форуми, газеты- катинар, конфискация, а и съд за подривна шпионска дейност.
  3.) Разкриване на всички механизми и санциониране на всички корупмирани агентурни типове на кметски и др. постове, които продължават да превръщат Черноморието в руски бантустан.

 7. Ако се върнем по-назад в сравненията, имаше един анекдот за СССР по времето на Сталин, Хрусчов и Брежнев. Пътуват тримата в едно купе, но влакът внезапно спира и нищо не е в състояние да го помръдне. “Застреляйте машиниста” -крещи Сталин. Застрелват го завалията, но влакът не тръгва. “Кажете на помощник-машиниста, че комунизмът е само на 200 метра след завоя” – казва Хрусчов. Влакът пак не помръдва. Брежнев тогава предлага: “Дайте да спуснем пердетата и просто да си представяме, че влакът се движи”.

 8. Руснаците и ислямистите си приличат по ретроградния начин на мислене и първобитния идеал за живота на хората. Затова те се и привличат. Като направим грубото сравнение, че на Русия и липсват всичките 800 години нормално развитие, а исляма е почти толкова по млад от християнството и тепърва преминава през етапите на религиозна диващина, които другите религии отдавна са надживяли, стигаме до заключението, че руснаците трябва да погладуват още доста дълго време в тирания, преди да разберат, че Свободата и Справедливостта са най-ефективните средства за производство.
  Точно както ислямистите, които още дълго ще трябва да ядат бой докато се кротнат настрана от политиката и управлението на обществото.
  И едните и другите са обречени.

 9. Към СТАМБО:
  Здравей!
  Предлагам да допълним условията към Реформаторския блок, както следва:
  4. Окончателно преустановяване наливането на средства в “гьола Белене”. Ликвидация на всички съпътстващи го дружества, с произтичащите от това финансови и други законови последствия.
  5. Преразглеждане и оптимизиране на всички договори за държавни доставки на горива от Русия.
  6. Завършване изграждането и въвеждане в експлоатация на интерконекторните газови връзки с Румъния и Гърция в рамките на един мандат.
  7. Стартиране изграждането на разтоварващ терминал за втечнен природен газ.
  8. Стартиране изграждането на второ газово хранилище с аналогичен или завишен капацитет.
  9. Отмяна на забраната за проучвания и добив на всякакъв вид нефтопродукти от сушата и акваторията на страната ни /независимо от технологичния подход/, при спазване на най-строги био и еко норми.
  10. Преразглеждане концепцията за целесъобразността от развитие на ядрена енергетика у нас, при доминиращото участие на неизкушени от русофилистичната зараза, изявени наши и западни експерти.
  “Под черта” – не е излишно да се обмислят и крути мерки, засягащи учебните програми, в частта им по история, литература и стопанска география. Защото, опасявам се, изтървахме идващите няколко поколения!

 10. @БРБ

  Това, което сте написали е (несръчен) опит за казуистика. Народът ни го нарича “От девет кладенеца вода…”

  Нямам съмнения, че за вас фразата: “Елцин съсипа Русия!”, преведена на български се превръща в: “Костов съсипа България!”.

 11. Хаха. Върнах се да видя дали има нова публикация и видях моята два пъти повторена грешка в името на Хрушчов. Няма да поправям, харесва ми.

 12. Вие изобщо не схващате… Християнството не е религия. Иисус Христос е напълно Истински, напълно реален, Абсолютно Жив и наистина Божи Син! Това, което виждате на Иконите е Негия Образ. Той Наистина има Златна Аура и е Най-Прекрасното и Чудесно нещо, което можеше да се случи на човека! И то се случи! Иисус Христос наистина направи това, което се описва в Библията и наистина е Бил на Кръста! Всичко описано от неговите ученици е реалната истина, пречупена през техния мироглед. Просто то е толкова Чудно, че човека трудно може да издигне съзнанието си, за да го разбере. Затова и е човек.
  Тези, които имат смелостта да се наричат “православни”, трябва да го имат в предвид! Руските царе изобщо не схващат, колко далече са от тази истина. Военолюбците по никакъв начин не се вписват в учението на Христос!

  И си задайте следния въпрос: Кой воюва с Христос ??? Кой не го зачита и Кой не го следва?

 13. “БРБ, нека са в долари! Първо през 1990 РСФСР е в състава на СССР. и тези 500млрд. са за целия съюз!”

  Не не са, затова дебело подчертавам “руската”, а не “съветската” икономика. Т.е. по времето на Елцин имаш рухване от 500 на 250 млрд. за 8-9 години.

  “Второ 250млрд. долара през 2000г. , не са равни на 250млрд. долара през 2015г., НАЛИ!”

  Така е. 250 млрд. долара от 2000 г. в контекста на инлфацията на долара ок 39% за този период са равни на около 350 млрд. долара

  Също така, искам да кажа, че от 2000 до 2015 г. освен подобряване на икономиката, свързано безусловно с поскъпването на петрола, има редица други позитивни промени:
  – обръщане на негативния демографски тренд, увеличаване на броя за семейство от 1.2 /1999/ до 1.7/2014/, увеличаване на общата продължителност на живота от 64 г. /1995/ до 71 /2014/ , спад в броя на самоубийствата 40 на 100 000 /1999/ до 20 на 1000 /2014/ и т.н.

 14. “увеличаване на броя за семейство от 1.2 /1999/ до 1.7/2014/”

  Броя деца, извинете.

 15. ПАВЛЕ, здравей,

  Подкрепям с две ръце предложенията ти, дано ги прочетат и приемат като твърд ангажимент!

 16. БРБ, не си прави труда да повтаряш туПлерската пропаГАДност! Всеки може да я прочете и без теб , има достатъчно платени пропагандисти на RAZIя ,като теб в НРБ!
  Продължителността на живота НИКАК не се удължила от усилията на гасударят ти! Напротив “гадните” “капиталистически” технологии и лекарства го удължават! Освен това доста руснаци отидоха да си търсят щастието на Запад , така че не вервай много на глупостите леещи се от ТАСС , RAZIя тудей ..и т.н.. Едва ли има обръщане на демографския тренд!
  При разходи за “отбрана” над 100(СТО)млрд. официално, а още толкова неофициално под формата на МЧС-та, ФСБ-та,”вътрешни войски” и т.н.. Докато при елцин нямаше такива “отбранителни разходи” от 100-200млрд.. Извади ги от 1,2трлн. и се получава 1трлн., извади и приходите от нефт и газ, и стават само 500 млрд., докато при Елин казваш са “само” 350млрд., но забравяш и кризата от 1998г., която също свали доста от БВП. Така че туПлер нищо не е направил, защото за 10 години БВП на Турция скочи 3 ПЪТИ, на Китай също, на RAZIя само с 150 млрд., от 350 при Елцин, до само 500 млрд. при туПлер, плюс 200 млрд давани за “отбрана”!!! Огледай се около теб и едва ли ще намериш и един предмет от RAZIя, освен един петрол и газ , на цени поне два пъти над световните, и ток от АЕЦ , който също е надписан от руските взятки!
  Това е РЕАЛНОСТТА , без туПлристката пропаГАДност , която се лее и в НРБ благодарение на милиардите на туПлер , вместо да ги харчи за ограмотяване и цивилизоване на RAZIя!

 17. @До Игнатия

  Смятам кабинетът на Костов за един от двата най-добри след ’89, това първо.

  Що се отнася до статистиките има отчетлив спад в качеството на живот на руснаците и в икономическото им благосъстояние в периода на Елцин и съответно подобрение на тези показатели след него. Защо и как може да се спори и приемам аргумента, че цената на петрола е основен фактор. От друга страна повишената цена на петрола не е довело до някакво съществено подобрение в живота на жителите на Венецуела например, която също изнася петрол. Ерго има някакъв друг фактор за това руснаците днес да живеят по-добре и по-дълго то тези през 98-ма например.

 18. БРБ, колкото се “подобрил живота” във великата “братска” комунистическа Венесуела, толкова се е подобрил и живота в RAZIя. И не забравяй ,че Венесуела не беше комунистическа ПРЕДИ, и е “нормално” да има СПАД, НАЛИ! венсеремос, “амигос” ! Куба либре!

 19. @ДО ДО БРБ

  1) Данните за демография, прираст и т.н. могат да се намерят много лесно, но ще ви улесня още повече:

  http://www.forbes.com/sites/markadomanis/2015/03/30/10-charts-that-explain-russia/2/

  2) На върха на Елциновото управление 96 – 99′ Русия харчи ПОВЕЧЕ от БВП-то си за оръжия отколкото в момента, така че няма защо да вадите в момента бюджета им за отбрана /който е 79 млрд долара, а не 100-200/ от БВП-то им и да ми казвате, че преди е било по-добре. Не е вярно. Другите стъкмистики с “вадене” и “сравняване” също не са.

  3) Има обективни показатели, които показват че в материално и други отношение руснаците живеят по-добре и по-дълго отколкото при Елцин, било то като заплати, стандарт на живот, по-ниска безработица и т.н.

  ОТНОВО, това се дължи до голяма степен на повишените цени на петрола, но това не е единственият фактор, както може да се види от дереджето на други износителки и преди и след смъкването на цените.

 20. БРБ , стъкмистиките са “спИциалност” на гасударите ти от “спИциалните служби” на RAZIя!
  Да не мислиш ,че те ще дадат реалните размери на разходите за “отбрана” и на трилионите , които ОТКРАДН……, пардон “изхарчиха” за собствени нужди?!?.. О платена(не свещена!) простота!!!
  То ,ако ги питаш и “зелените човечета” в Крим и Украйна са от извънземни от Марс, Венера, Сатурн, Уран….., само не и НАШЕСТВЕНИЦИ от RAZIя, които пристигат в зелени униформи от там, а се връщат като “груз 200” НЕ на Марс, Венера, Сатурн, Уран….., откъдето може би(???) са дошли, а в RAZIя! Чудно защо, “зелените човечета” ги “грузят” до RAZIя, вместо да ги изпратят по “родните им места” ?!?….Имаш ли стЪкмистика за това? Питай стЪкмистките си гасудари, за да си “сигурен”, че няма да те подведе няКОЙ друг! Освен тях ,де!
  И след като Елцин е харчил особено много за оръжия, ЗАЩО гасударят ти туПлер се хвали ,че “възродил” RAZIйската армия , както по “времето на СССР”??? пАчему ДъРа-БъРащ, БРБ? Да си бяха оставили Елцин, и сега RAZIйската армия щеше да е станала ОЩЕ по-огромна от времето на СеСеСеРе, макар и RAZIя да е двойно по-малка по население от него!
  П.П. И разбира се ,че елцинова Русия ще има малко по-ниски икономически показатели от тези при туПлер. Все пак СССР унищожи ВСИЧКО за 70 години грабеж, унищожение и ликвидация. Също както следвоенна Германия не може да се сравнява с днешна по икономически показатели! Също както НРБ от 1989-97г., НЕ може да се сравнява с НРБ 1997-2015г.. Базата от която тръгна Елцин е не НУЛЕВА, ОТРИЦАТЕЛНА е! Не че Елцин е някакъв особено голям управленец, НЕ! Той е от вашата “пролетарска” номерклатура все пак. Но туПлер не може да се сравнява дори с такива като него, защото е бил само тяхна “спИциална” прислуга!
  И не забравяй , че Елцин възкачи туПлер на RAZIйският престол поради усърдното му обслужване,продължило дори след като Елцин сдаде властта на него!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.