“Течна дружба” ( 2011 г.) излиза отново- където е текло, пак ще капе

„Вечната дружба“

 

Четири години по-късно „Ентусиаст преиздава книгата на Иво Инджев „Течна дружба

 

„Когато през пролетта на 2011 г. написах „Течна дружба“, още не знаех, че тя условно ще бъде номерирана като „Течна дружба 1“ и че ще се превърне в трилогия чрез „Течна дружба 2“ през 2014 г. и „Течна дружба 3. Хибридните войни на Русия срещу България и българите през вековете“ през 2015 г.

Преиздаването на първата част, към която пиша този кратък предговор, е резултат от повишения интерес към алтернативата на руската пропаганда изобщо и конкретно – спрямо България. Като автор отдавам заслугата за това събудено обществено любопит­ство на руското ръководство.“ Така Иво Инджев обяснява нуждата от ново издание на скандалното четиво, излязло за пръв път преди четири години.

Преиздаването на книгата е резултат от повишения интерес към темата Русия през последните месеци, а журналистът определено има какво да каже. Новото издание ще зарадва верните читатели на автора на 25 юни 2015 г.

Преди четири години Инджев окончателно развенча митовете и клишетата за „вечната дружба” между България и Русия, превърнала се отдавна в „течна дружба”. Тезите на автора се оказаха верни към днешна дата. Чрез книгата той говори за реабилитацията на поробената истина за отношенията ни с фатално важния за България „Дядо Иван Грозни“ и разкрива непознати епизоди от нашата съвременна история, за които читателите ще научат за първи път. „Течна дружба“ възкресява разклатеното българско самочувствие, но без отчаян призив за търсене на поводи за гордост в миналото, на които би могло само да се закрепи.

 

Книгата „Течна дружба“ е разделена на пет части, по една за всяка от фундаменталните, едновременно защитни и нападателни, пропагандни тези на Петата колона, злоупотребяващи с русофилството и любовта на българите към СССР: русофобията, дружбата, антифашизмът, символиката на паметниците и Троянският кон. В нея Иво Инджев цитира десетки източници – документи, научни трудове, художествени произведения, медийни публикации, сайтове, както и собствени публикувани статии, писани по конкретни поводи. Книгата се позовава и на много интервюта, които журналистът провежда с политици, дипломати, експерти, държавни служители и граждани. Авторът влиза в спор с учени, писатели, политици и журналисти, не защото претендира да звучи като последна инстанция, а заради собствения си критичен прочит на техните тези и в полза на плурализма на различните мнения, без да се отрича от забележките си, макар те често да са остри.

 

Преди да избере окончателното заглавие на труда си Иво Инджев размишлява над няколко варианта, сред които:

 • „Ахилесовата пета колона“- заради уязвимостта на България от руската
 • Пета колона;
 • „Дядо Иван Грозни“ – заради робуването на един мит с грозни корени;
 • „Патриотични предателства“ – заради абсурда българският патриотизъм да се мери с руски аршин;
 • „Рубликон“ – заради продажниците, готови за рубли да преминат рубикона на предателството;
 • „Ядреналин“ – заради инфарктния ядрен натиск върху България чрез проекта АЕЦ „Белене”.

 

Журналистът избира за заглавие „Течна дружба“, защото смята, че Петата колона в България се носи по течението на руското влияние, включително на вълните на течните руски суровини, които образуват наноси от корупция и организирана престъпност.

 

За Иво Инджев

 

Иво е роден в София през 1955 г. Баща на 5 децa.

Кореспондент на Българската телеграфна агенция (БТА) в Бейрут 198387 г.

Главен директор на БТА 19901993 г.

Главен редактор на националните всекидневници „Експрес (199394) и „Демокрация (199495).

Вицепрезидент на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) 199496.

Коментатор на Радио свободна Европа 19952000 г.

Водещ на публицистичното предаване „ В десетката в телевизия bTV 20002006.

Дългогодишен автор на коментари за повечето печатни и електронни медии с национално разпространение в България, Радио свободна Европа и световната емисия на Би Би Си.

Заместник-председател на Комисията по етика в електронните медии в България.

Иво Инджев е автор на книгите „Мълчанието е злото“ (2009), „Президент на РъБъ“ (2010), „Течна дружба“ (2011), „Ядреналин“ (2012), „Премиер на РъБъ“ (2013), „Течна дружба 2 (20112014)“ (2014) и „Течна дружба 3. Руските хибридни войни“ (2015). Носител е на наградата на гражданите на Хелзинкския комитет „Човек на годината“ през 2010 г.Enthusiast_Techna-drujba-2015_otkys Enthusiast_Techna-drujba-2015_cover-first-1

За допълнителна информация, моля, свържете се с Кристина Бодурова,

тел. +359 877 799 019, e-mail bodurova@enthusiast.bg.

 

4 мнения за ““Течна дружба” ( 2011 г.) излиза отново- където е текло, пак ще капе”

 1. Апостолското дело на г-н Инджев да “ревизира” митовете и легендите на “вечната бългоро-руска дружба” набира лавиобразно сила. Стигна дори до форума на Гонг. По начало той е за спорт но от известно време вкараха политика и история в дискусиите. По инициатива на атакисти. Само че, бързо бумерангът на истината ги застигна със страшна сила. Днес темата е “Защо Русия не освободи българите през 1833г.” Автор Янко Гочев.
  С две думи, налице е най-сетне тъй дълго отлаганият обществен дебат за ролята на Русия в историята на България. И оттук за сегашните й попълзновения в политиката чрез петоколонци и полезни идиоти за насочването на страната ни в руслото на троянският кон на ЕС и НАТО.

 2. Честито ново издание!
  С пожелание за “Течна дружба” – 4!

 3. По-малко половин година откакто Армения влезе в Евразийския съюз на Путин и на горките арменци вчера им смазаха кокалите от бой. Армeнците не искали руската електроразпределителната компания да им повиши тока с 20%. Абе при Путин, нема искам, нема не искам! Който не иска, бой та да му дойде акъла.

 4. “Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it’s the only thing that ever has.”

  Margaret Mead

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.