И арменците въстават срещу руското иго

Ако някой с власт или с пари, а може и с двете, беше повече българин, отколкото русофил, би трябвало сега да изпрати телевизионни екипи в Ереван и да отговори най-после на гадничката руска пропагандна кампания срещу България, в рамките на която от години насам руски медии и политици от ранга на премиера Дмитрий Медведев, се гаврят с относителната българска бедност в рамките на ЕС за целите на руската пропаганда, чиято цел е да покаже „европейското заробване” като причина за тази относителна бедност. Българските екипи няма нужда да правя долна пропаганда, както руските срещу България.

 

Достатъчно е да покажат бунтовете срещу руското заробване на Армения, което все още не е формулирано по този декларативен начин от протестиращите, но е ясно антируско като бяла нощ- като северно петербургско сияние с ореола над ленинградския Путин над него. Защото многохилядните протестни демонстрации в Ереван са предизвикани от руския монопол в ценообразуването в арменската енергетика- почти като в България, където обаче поне омразните елктроразпределителни дружества са западно притежание, докато в Армения те са изцяло на руска хранилка.

 

Ние тук обичаме арменците при това истински, а не както онези в Русия, които декларират братска, но имперска обич към България и българите само тогава, когато могат да послужат за съответните имперски цели. За разлика от „братушките”, който насилствено са русифицирали от векове бягащи от османския гнет или подкарвани от руските казаци с камшици кервани от българи към руските степи за заселване и руска служба, българските арменци са приобщени в България действително от сърце. От добро сърце, а не с претенцията да бъдат покровителствани от един „голям брат”. Така че едва ли има българин, който да злорадства, че арменците днес бедстват в рамките на евразийското иго, който им наложи Русия.

 

Наскоро говорих пред една група възрастни калифорнийци на екскурзия в София, които за разлика от стандартните туристи искат да научат повече за страната, в която гостуват в най-различни аспекти, срещайки се с историци, археолози и ..моя милост (препоръчван от група на група туристи от САЩ вече няколко годни- защото изборът на лектор е съобразен с отзивите за лекцията му от предишната група) . Бях поканен да ги запозная с моята гледна точка на журналист и разговорът бързо премина на международна тема. В аудиторията от пенсионирани лекари, юристи и прочее образовани хора изпъкнаха арменци, които живо се интересуваха тъкмо от руската връзка на България и демонстрираха детайлно познаване на руския режим. Съгласихме се, че Армения, превърната в опорна точка на руския империализъм в региона на Кавказ (включително в чисто военния смисъл като основна военна база на Русия), няма вечно да търпи руския ботуш.

 

Не знаем дали бунтовете в Ереван повтарят случилото се на киевския Майдан и дали ще имат подобен резултат. Залогът за руското влияние в малката, но с огромно военно-стратегическо значение за Москва държава е толкова голям, че руската мечка няма да се спре пред нищо, за да не допусне свободолюбието след Грузия да се настани в още една кавказка страна и да му измъкне от лапите арменската плячка. Но виждаме, че за пореден път в една зависима от Русия бивша съветска република, превърната в руска колония, хората живеят от зле към по-зле.

 

Драмата на съвременните арменци е свързана с обезценяването на тяхната драма, националната им валута, обвързана с болната рубла. Който се обвързва с Русия, както Армения в рамките на подобието на СССР , наречено „евразийски съюз”, има тази съдба. Това е поуката.

 

Има ли поне едно изключение от правилото? Има ли поне е една просперираща държава в орбитата на Москва?

 

Руското иго, ако трябва да отговорим на руската пропагандна дефиниция за „европейското иго” в България, не прощава на никого. Без изключение.

 

А на фашизоидите-русофили, които обичат да обясняват бунтовете срещу проруски режими като резултат от „еврейската конспирация” можем да зададем въпроса: и арменците ли се оказаха подвластни на „соросоидите”? В момента нашенските фашизоиди са се смълчали в очакване на опорните арменски точки от Москва. Ще да видим какво ще измислят този път в кремълската лаборатория за производство на пропагандна помия.

19 мнения за “И арменците въстават срещу руското иго”

 1. Ако Господ иска да накаже американците, им изпраща урагани, наводнения, пожари. А ако иска да накаже други народи, им изпраща руснаци.

 2. По време на съветската окупация на България 1944 – 1947 от съветска страна са били отправяни настойчиви покани към българските арменци “да се завърнат в Родината си – свободна Армения”.

  Имах възрастен съсед – арменец, който преди повече от 30 години по този повод ме разказа следната история:
  “През 1946 семейството на сестра ми реши да ходи в Армения. Разбрахме се – заради цензурата – ако е хубаво, ще ни изпратят семейна снимка, на която са прави – да отиваме и ние. Ако не е – на снимката ще са седнали. След няколко месеца дойде и писмото със снимка. На нея всички бяха легнали на една поляна. Така си останахме в България.”

 3. Глей се`а, Инджев, аз протести секакви подкрепям, ей онзи ден казáх, че и аз ше протестирам срещу цените на тока, т`ва теа арменци от мен го видеха, аз даже мислим да оглавим и един протест срещу самиа мен, т`ва пиарите ми, онея в Министерски съвет дето са при мене, ми го работат, викат-чупиме сички рейтинги с тоа удар, значи-само твоя протест срещу Паметника на съветската армия не моем да подкрепим, нема начин, щото знам историята, и бай Тодор ми е разказвáл, те са тръгнáли да ни освобождават от фашистко иго, пък ние на 5 септември им обявихме война. Онзи ден се върнá Лилето от Ленинград, аз тъй си го знам, там на руснаците им начертала газовото хъбче, те й казáли, че моеме да го направиме, ше ни отговорат до края на юли, затуй, викам, медиите да не ръчкат много-много с теа арменци, да не дразниме руснаците…

 4. Руските и някои арменски медии също опитват да прикрият простия факт, че арменците въстанаха срещу руското енергийно робство.

  Младите и образовани арменци – предимно млади специалисти и студенти – искат на първо място държавата им да се отърве от тоталната си енергийна зависимост от Русия, която е в основата на арменската бедност.

  Но това няма нито да го чуете, нито да го видите по българските медии. С изключение на Ivo.bg, който в някои случаи сам (и сам воинът е воин) отсрамва цялата българска журналистическа пасмина.

 5. Основната опорна точка по арменския въпрос вече се чу по TV7: бунтовете нямат политически искания и в тях участват хора от всички партии. Протестът има битов характер и е срещу вдигането на цените на тока.

 6. Много глупаво и нелепо изглеждаха нашите министри ходили в Петербург. Голям срам! Така и не стана ясно за какво бяха там, освен като демонстрация, че България играе двойна игра.
  Днес по БТВ в предаването “Лице в лице” служебният министър Тагарев разобличи българските медии и ББ, че са нелоялни към НАТО.
  Пожелавам на арменците успех в борбата им за откъсване от руската империя!

 7. За съжаление, голяма част от арменците в България са русофили и то в лошия смисъл на тази дума. Вижте Антон Хекимян например – умен и симпатичен мъж, но русофилията често му избива, щом го напусне самоконтрола.

 8. Според Тиквата, за здравеопазването и “гадните” пенсионери не би дал дори и една ракия (или водка), а камо ли 10 Т(ракий)! Он си знае работата! В нашенско, се изпълнява само неговата воля! Не случайно иска да става Ратко Младич!!!??? Или точно той му е до сърцето!

 9. Ще Извинявате ама според мен в България нещата не вървят заради огромното лицемерие, което се възприема едва ли не като белег за цивилизованост. Докато простичкото откровено говорене се смята за странно и необичайно. Разбира се това крещящо лицемерие е родено от огромните неправди и лъжи, които циркулират в Държавата. Лъже се така сякаш живота на много хора зависи от това да излъжат. Толкова години селекция на лъжците. Даваха им най-големите постове и най-големите заплати. Цялата държава се крепи на Лъжата. Ето затова не върви.

 10. Извинявам се много, че този мой коментар е по предишната тема и случайно попадна тук. Г-н Инджев, ако е възможно, преместете го в страницата, където се разглежда тази тема.

 11. Арсен Аваков – етнически арменец и министър на вътрешните работи на Украйна:

  “ТЕРМОС С ХОЛОДНЫМ ЧАЕМ.
  Дорогая моя Армения!
  Был день, когда нас избили и рассеяли на Крепостном переулке в Киеве, разобрали наши баррикады, казалось смяли надежды.. От бессилия комок стоял в горле. Была зима, падал снег – мы возвращались на Майдан человек восемь, под украинским флагом, замерзшие, избитые и запорошенные снегом..
  Мы несли с собой большой армейский термос – единственное, что удалось вынести тогда из разгромленного спецназом передового пункта дальней баррикады. Болели ноги. Руки стыли на морозе без потерянных в потасовке перчаток, а мы – мы несли этот треклятый тяжеленный 20-ти литровый армейский термос с холодным уже чаем к своим – на Майдан. Как символ. Как наше стремление не отступиться и быть свободными!
  Никакое золотое руно не сравнилось бы по ценности с тем термосом, что мы дотащили тогда в лагерь Майдана.. Мы не принесли тогда туда тот чай – мы принесли с собой в лагерь закаленную волю к свободе..”.

 12. Украйна, Армения, Грузия, Молдова и Беларус ще бъдат членове на НАТО /в качеството му на съюз, осигуряващ защита срещу агресивни попълзновения/!
  РФ ще се редуцира до държавата Русия, заемаща територията, която отговаря на числеността на населението й, територията която може да охранява, усвоява и разумно да оползотворява. Китай ще се погрижи за безлюдните и неизползвани земи на Сибир, с несметните им богатства. Процесът е естествен, обективен, неизбежен и като такъв – въпрос единствено на време. В исторически план болшевишки Кремъл е конюктура, а Путин – недоразумение, ускоряващо процеса.

 13. Няма връщане назад. Необратимо е.
  Ето две новини потвъждаващи, че протестиращите в Армения си дават прекрасно сметка кой е истинският причинител на мизерията им.
  Дори мекият пропутинския сайт газета.ру предупреждава, че ако кремльовци останат верни на себе си, във всичко да виждат дългата ръка на “госдеп” принизявайки морала и честа на още един народ да се поддаде на манипулации нищо добро не чака раззия в обозримото бъдеще.
  http://censor.net.ua/photo_news/341408/rossiya_24_idite_v_jpu_protestuyuschie_v_armenii_vyrazili_svoe_negodovanie_kremlevskoyi_propagandoyi

  http://focus-news.net/news/2015/06/25/2083599/nezavisimaya-gazeta-protestite-v-armeniya-se-razvivat-po-stsenariy-na-tsvetna-revolyutsiya.html

 14. Армения освен от могъщия си съсед няма откъде другаде да вземе ток евтино,освен това имат проблеми с Азербайджан и Турция.Колкото до протестите,сега е пазар и демокрация

 15. Путинската параноика, винаги търси «ръката на Запада», заговор на американски агенти и т.н.
  Русия неадекватно възприема събитията в Армения, където населението продължава да протестират срещу увеличението на цените на тока. Според руския социолог и политолог Игор Ейдман, лидерите на Русия се опасяват, че Армения по един или друг начин вече няма да бъде съюзник на Русия.
  «Според представители на Съвета на федерацията Русия вижда всичко в рамките на политическата параноя. Тя мисли, че всяка проява на народното недоволство е резултат на заговор. Това, разбира се, са абсолютно глупости. Но Русия е много чувствителна към тези събития и се страхува, че Армения ще престане да бъде съюзник на Русия и повече ще се ръководи на Запада»- казва Ейдман.
  В същото време той добавя, че не вижда предпоставки за рязка промяна във външната политика на Армения.
  “Армения е силно зависима от позицията на Русия в карабахския конфликт Освен това, страната има много силна позиция на руските монополи и бизнеса.” – добавя социологът.
  И нещо много важно. Сега в руския елит водеща роля играят спецслужбите. Тесните специалисти често мислят изключително в рамките на професията и коренно различен проблем ги води по утъпканите пътеки на опростените решения. Тези хора във всичко търсят и намират машинации на чуждестранните си колеги (обикновено американци). Те просто не мога да си представят, че хората са в състояние да протестират срещу правителството на собствената си държава, да търсят промяна към един по-добър живот, демокрация и т.н. Тяхната представа за света е, че зад всички тези събития стоят разведките на Запада.
  Тази «фирмена» ограниченост до голяма степен определи отношението на Путин към киевския Майдан и последвалата неадекватна политика на руските власти, които започнаха войната в Източна Украйна. Путинските управляващи чекисти очевидно сериозно решиха, че в Украйна пръст категорично имат американските им колеги. Това силно уязви професионалната им гордост. Те решиха да се борят на всяка цена с вятърни мелници, което доведе до съвсем истинска война и хиляди жертви от двете страни. Да се надяваме се, че чекистката психоза във връзка със събитията в Армения няма да има такива ужасни последици.

 16. Към Павел Тинков

  Точно така е. Русия вече няма достатъчно население, за да задържа тази огромна територия. След разпада на СССР в Сибир са се заселили между 15 и 20 млн китайци – факт, който Русия упорито крие. Например в Хабаровск в момента 60% от жителите са китайци.

  Към Михаил Станчев

  Ако твърдите, че в Русия има пазарна икономика и демокрация и сте против протестите в Армения, това означава само едно – че сте много заблуден русофил.

 17. Малко херменевтическо упражнение върху Михаил Станчев:

  1. Под ‘могъщ съсед’ (иронично) да се разбира желязната енергийна хватка на Интер РАО/ Сечин.

  2. ‘Колкото до протестите, сега е пазар и демокрация’ – забележете: тук няма нужда от интерпретация. Това е музикална форма на включване в синкопа на изплашения Кремъл.

 18. Статия за случващото се с тока в Армения
  http://www.novayagazeta.ru/columns/68983.html?p=2#comments
  Прави се паралел м/у Армения и България.
  Ето какво отговаря един достоен Българин

  Славчо Манолов , 26 июня 2015 в 23:11
  Уважаемая г-жа Латынина,
  На некоторые неточности в сравнении ситуаций в Армении и Болгарии уже указал Вам один из коментаторов. Я хотел бы подойти с другого угла.
  Во-первых, совсем коротко об энергетике. В Болгарии тоже существуют проблемы, но они связаны с очень быстрым ростом доли „зеленой“ энергии (из „возобновляемых“ источников). А ее цена пока еще высокая.
  Главное мое возражение: я считаю любые сравнения Армении с Болгарией в социально-экономической и политической плоскостях неадекватными и некорректными. Действительно, Болгария пока самая бедная страна в Евросоюзе. Но это последнее место в другой “весовой категории“ (в „клубе богатых“).
  Давайте для примера проведем некоторые сравнения не с Арменией, а с более знакомыми нами странами.
  В настоящий момент минимальная заработная плата в Болгарии, установленная законом (по сегодняшнему обменному курсу), равняется 11 242 рублям. Для сравнения – в РФ – около 6 000 рублей.
  В „Индексе человеческого развития“ ООН за 2014 год (т.е. до падения рубля) РФ и РБ занимают соседние строчки (57-ая и 58-ая) с разницей в одну тысячную индекса (кстати, Армения – на 87-ом месте).
  Зато в „Legatum Prosperity Index 2014“ РБ на 48-ом, а РФ – на 68-ом месте.
  В „Global Age Watch Index 2014“ (о состоянии людей пенсионного возраста) РБ на 56-ом, а РФ – на 65-ом месте.
  По количеству автомобилей на душу населения РБ занимает 42-ое место в мире (0,349 автомобилей), а РФ – 53-ье (0,293).
  Так что, прошу Вас быть акуратнее в своих сравнениях.
  Ответить
  2
  ВИКТОР ОЛЕГОВ , 27 июня 2015 в 00:06
  Да вам только за один отказ от “Южного потока” большая благодарность!
  Ответить

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.