Съветските течове- спомен за течната дружба

Разказвал съм и друг път историята за съветската ядрена подводница, която изплува в един горещ спор между мен и един руснак в Бейрут, но Танчо Танчев от Пловдив ми е изпратил един разказ за нещо подобно и затова накратко припомням случката с 30 годишна давност.

От дума, след като си “позволих” да му кажа, че в България животът е по – добър, отколкото в СССР чисто битово ( сравнение, което правех от опит, за разлика от него), моят събеседник Олег Зуенко, кореспондент на ТАСС в Бейрут, подпийнал посред бял ден, ужасно се газира. Съветският му патриотизъм се възпали войнствено ( сви големите си юмруци и почервеня като съветското знаме). По липса на други аргументи той реши да ми издаде държавна тайна, както намекна: брат му бил командир на ядрена подводница и с едно натискане на копчето можел да изпепели половината свят ( или нещо подобно). Разделихме се скарани, защото го иронизирах, че това с копчето вече напълно ме убеди в предимствата на съветския начин на живот…

 

Ето че Танчо Танчев, инженер от Пловдив, споделя подобна история, в която също изплува “спасителната” съветска подводница – кой да знае по онова време, че потъването на съветската “Курск”- пардон руската вече- десетина годни по-късно, ще стане повод за голям руски срам, включително заради това, че неопитният още в пропагандните трикове по онова време нов вожд Путин се скри от публиката дни наред и стана обект на остри критик и подигравки във все още свободните по онова време руски медии ( което го вбеси и амбицира да започне фронталната си атака срещу свободата на словото и доведе  до днешния резултат Русия да се “прослави” с пропагандна политика, превърнала се във висш държавен приоритет).

Ето какво припомня Танчо Танчев.

…времето е 90-те години на миналият век. В Пловдив, Дома на техниката се появи обява, че съветски транспортни специалисти ще пристигнат в България с цел да ни помогнат за правилната експлоатация на автомобилната техника от всички видове и модели съветско производство. В обявения ден се явих в залата с подготвени изчисления и чертежи, доказващи абсолютно погрешно конструираните решетъчни ферми на стрелите на автокранове “Зил-130”, принудително доставени в БДЖ. Обявени, че са с товароподемност 6 тона, стрелите на тези кранове фатално и много опасно се огъваха “като кашкавал” още на 3 тона. На срещата присъстваха и се бяха подготвили много аргументирано с доказателства ръководителите на всички в града специализирани сервизи на “жигули”, “лада”, “москвич” и “волга”, като основния акцент на въпросите си бяха обединили колективно на темата”течове”. Течове от всякъде-двигатели, скоростни кутии, диференциали, хидравлици, картери! Съветският “специалист” събра папките на всички с изложените вътре статистически резултати от ремонти, изчисления и доказателствени снимки, трупна ги ядосано на масата пред него и заяви на руски:/цитирам го дословно, защото никога няма да забравя това изречение/- “Товарищи…..там, където съветската техника не трябва да тече, бъдете сигурни ,че тя не тече!Съветските подводници не текат. Това ви стига!” и си замина. Беше, стори ми се леко, до фазата на куража и самочуствието, подпийнал! Станах веднага и си излязох от срещата. На изхода две яки момчета ме попитаха защо си излизам ? Но, за мой късмет те бяха заети в момента по-вече да  се възхищават и да възхваляват героичния  отговор на руснака, отколкото да забележат колко съм възмутен.

В такива времена живяхме г-н Инджев! За съжаление сега младите не вярват какви неща са се случвали тогава!

31 мнения за “Съветските течове- спомен за течната дружба”

 1. Самохвалството на болшевишките “достижения” бяха навсякъде и поживелите малко повече от 35-40 години по тези земи прекрасно помним “удобствата”, които ни носеха! Най-вече с отсъствието си от нашия бит (чакаше се с десетки години за въпросните “жигули”, “москвичи”, да не говорим за “волгите”; липсваха телевизори, хладилници, перални машини, за миялните да не говорим, … липсата на банани, портокали, мандарини…). Но и присъствието им не беше безметежно както личи от разказа на г-н Танчо Танчев.

 2. РУСИЯ – ОСВИЕНЦИМ НА ЧОВЕЧНОСТТА
  —————————————-

  РУСИЙО, ТИ “ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО”
  РУСИЙО, ТИ ВРЪХ ЕВЕРЕСТ НА
  ТИРАНИЯТА,
  РУСИЙО, ТИ “ГУЛАГ” НА СВОБОДАТА,
  РУСИЙО, ТИ КРЕМЪЛ НА ПАЛАЧИТЕ,
  РУСИЙО, СРУТИ СЕ ЗАВИНАГИ УТРЕ В
  РАННИ ЗОРИ !

  РУСИЙО, ЗЕМЬО БАНДИТСКА,
  РУСИЙО, ЗЕМЬО ОБСЕБВАНА И УБИВАНА
  ОТ СВОИТЕ ЦАРЕ И БОЛШЕВИШКИТЕ БАНДИ…
  РУСИЙО, ТИ РОДЕН ДОМ НА КРАДЦИТЕ,
  ТИ, САТАНИНСКАТА,
  ТИ ПОДЛАТА,
  ТИ ЛУКАВАТА,
  ТИ, ПРЕСТЪПНАТА И КОВАРНАТА,
  ТИ, РУСИЙО, ВРАГ НА ЧОВЕЦИТЕ !

  ПРОКЪЛНАТА ДА СИ ОТ БОГА, ТИ,
  РУСИЙО – САТАНИНСКО ИЗЧАДИЕ …

  ОСТАВИ НИ НА МИРА РУСИЙО –
  МАЙКА НА ВСИЧКИ ЗЛИНИ ПО СВЕТА …

  ТИ РУСИЙО, ЛЕНИН НА ЗЛОТО, ПУТИН НА
  НАСИЛИЕТО,
  ТИ РУСИЙО, ЧЕ ГЕВАРА НА ГЛАВОРЕЗИТЕ.
  ТИ РУСИЙО, ЦИТАДЕЛА НА ТЕРОРИЗМА !

  УДАВИ СЕ ВЪВ ВОДКА, РУСИЙО
  АЛКОХОЛИЗИРАНА !

  СИКТИР ОТ ЖИВОТА НИ РУСИЙО !
  ВЪН РУСИТЕ ДИВАЦИ ОТ БЪЛГАРИЯ !

  НИЕ, СВОБОДНИТЕ ОТ ТЕБ БЪЛГАРИ,
  ТЕ ПРЕЗИРАМЕ, ЗАЩОТО СИ УБИЙЦА,
  РУСИЙО !

  ГОСПОД ДА ТЕ ЗАТРИЕ РУСИЙО –
  ПОБЕСНЯЛА КУЧКО КРАСНАЯ…

  РУСИЙО, ТИ МУТРО ДЕГРАДИРАЛА,
  СРУТИ СЕ УТРЕ ДО ОСНОВИ, ЗА
  ПОСЛЕДЕН ПЪТ !

  —————–
  БОГ ДА ЗАСИТИ С КАМЪНИ ЛАКОМИЯТА НА
  РУБЛОФИЛИТЕ – ПРЕДАТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ
  ОТ БСП, ДПС, АБВ, АТАКА… !

  АМИН !

  —————————————-
  Речник:
  – сиктир – марш от тука, пръждосай се
  от тука…
  – “ГУЛАГ” – Главно Управление на ЛАГерите – Затвори за политически репресии в Съветския съюз.
  ( Политическите репресии в СССР – РУСИЯ се практикуват чрез дискриминираща политика, нарушаване на човешките права, злоупотреба с наблюдението, полицейско насилие, затвор, насилствено преселване, лишаване от граждански права, лустрация или насилствени действия като убийство, безцеремонни екзекуции, измъчване, насилствено изчезване и други незаконни наказания за политически активисти, дисиденти и цялото население )

  —————————————-

 3. Един пример – за да се види, че преди един век България наистина е била модерна държава.
  Първият полет със самолет на братята Райт е бил през 1903. След по-малко от десет години – през Балканската война от 1912 – България е имала собствена авиация и свои пилоти.

  А за съветската техника ще кажа стария виц, че “Запорожецът” бил най-тихата кола – като седнел в него, човек с коленете си запушвал ушите.

 4. Русия се държи с цивилизованият свят както героя Нелсън на анимацията Семейство Симпсън. насилник с лош произход, асоциален, изпитващ щастие от чуждото страдание, добър само и единствено в творенето на злини.

  Ето връзки за феновете на анимацията:

  http://youtu.be/uKnHEkpP1fo

  http://youtu.be/rgmYVbx7pns

  http://youtu.be/FQg1VDOnBIM

  http://youtu.be/WY7TxL5XvcA

  http://youtu.be/SS5vEF30XRs

 5. Съветските (пардон, руските) течове, най-големите течове на света.

 6. Спомням си и стария виц за пробата на херметизацията на автомобилите с котки – в западния автомобил котката умряла от задушаване, а от съветския – котката избягала. И това им е нивото почти във всичко.

 7. Г-н Инджев, не е по темата, но си мисля, че си заслужава да публикувате отделна статия по въпроса!
  Преди малко направо ме срази новината, че в Москва ще има референдум за връщането на паметника на Дзержински. Да, на същия Дзержински, отговорен за смъртта на милиони човешки същества!! Явно, това им е приоритетът на руснаците, защото в същото време са отхвърлени предложенията за други два въпроса, свързани с образованието и здравеопазването.
  Направо съм потресен !!!

 8. За разлика от вас, съм благодарен на Съветската техника! С неимоверни спестовни усилия нашето семейство през 1970г се сдоби с мечтания Москвич. Много се разваляше, макар и нов. Да отидеш на сервиз беше скъпо и почти невъзможно.
  За това започнахме сами да си поправяме колата.Постепенно станах добър механик и сега съм инженер! Благодарение на Съветската техника! Ха, ха ха!

 9. TRIFO, сещаш ли се във втория сезон се появяваше една табела пред вратата:
  Thank You For Not Discussing The Outside World.
  Не илюстрира ли идеално вътрешната ситуация на путинова Русия; в учтив вариант.

 10. Разбрахте ли-появили се някакви типове,които протестират срещу разполагане на войски на НАТО у нас…Като че ли не сме в НАТО?! Някакъв комитет или нещо подобно от откровени русофили или заблудени овце,които обикаляха всички въздможни партии и накрая пак се върнаха в кошарата на Партията-майка.Внедренко Божков,оня “публициста” Симето,Боре Цеков-преминал от СДС,през “царя”,после при бай Гиньо,”модерни политици” и т.н.А сутринта пък се появи Кимизар Ченгенчев-публицист,дипломат,разузнавач,журналист,общественик,политик,коментатор,”родолюбец”,сиризофил и пр.,но преди всичко руски човек.По команда изпълзяха всички гущери от леговищата си.Ето я пропагандната война.

 11. Да, можем да продължим:

  СЪВЕТСКИЯТ ТЕЧ-НАЙ-СУХИЯТ ТЕЧ!
  СЪВЕТСКИЯТ БОЛЕН-НАЙ-ЗДРАВИЯТ БОЛЕН!
  СЪВЕТСКИТЕ ЧАСОВНИЦИ-НАЙ-БЪРЗИ В СВЕТА!

  И шедьовърът на “Правда”, брадат, но заслужаващ повторението виц.
  Олимпиада. Бягане на дълги разстояния. Всички отпадат, остават само 2-ма – сесесерският и американският лекоатлети. Побеждава американецът. Главният редактор на “Правда” вика завспортредначальника и спрашивает разтревожено:
  – Плохо получилось… Как ще отразим това?
  Зав-спорт-ред-начальникът мислил, думал, мислил, думал. И вдруг его осенило:
  – Товарищ Главредактор! Есть решение:
  На бягането на дълги разстояния съветският състезател се класира втори, а американският- предпоследен!
  – Маладец! Печатать!

 12. Стамбо, Благодаря за линка! Я виж това не ти ли се струва познато. Само дето в БГ така никой политик не говори. Вместо това Наглите копелета искат да гласуваме под строй.

  “Не е тайна, че съществува огромно недоволство от американската политика днес. В изборите през ноември 2014 г. 63% от американците не гласуваха, включително 80% от американската младеж. Анкета след анкета ни казва, че гражданите ни вече нямат доверие в нашите политически институции и като се има предвид силата на големите пари в политическия процес, те имат сериозни съмнения относно това, колко значим всъщност е техният вот и дали изобщо политиците имат някаква представа, какво се случва в техния живот.”

 13. Стамбо, брато, вече осем години строим развития социализъм в САЩ с марксиста ислямист от смесен произход, така че този отявлен социалист няма да го огрее. Но знае ли човек, тука умрели, нелегални, домашни животни, всички гласуват за комунистите, пардон, демокрадите.

 14. И аз имам лична история. Не толкова драматична колкото разказаните по-горе в локален и глобален план. Но много показателна за “такова беше времето” малко преди сесерето да гибиряса. През 1983г. пъстра група баир будали по линията на ТА “Пирин” отиваме по най-сложният начин органирано в Кавказ. До Киев-с влак. Няма да се разпрострирам какви циркове се разиграха от страна на граничари и железничари на прословутата гара Унгени. Вкарваха ни и изкарваха от купетата, ксерокопираха паспортите ни, завираха се къде ли и за капак осветиха лентата на снимащият гарата (била “военен обект”) най-върл антикомунист по него време, днес първи пут.инофил (защо-това е друга тема). И естествено, влакът закъсня. От Киев до Минерални води със самолет. Час и нещо закъснение. После, пак авион до Пятигорск и пак голямо закъснение. Айде с автобус до Донбай и пак същата картинка. Най-интересното обаче се случи преди обратният полет Пятигорск-Минерални води. Влизаме в самолета, сядаме, двигателят почва да работи на място. А-а да потегли по пистата но върти дет се казва на празни обороти. 5-10-15 мин. Нещо нередно явно ставаше.Наскачахме по илюминаторите. Долу, бясно движение на техници. Никакво инфо. Стюардесите се бяха скрили в пилотската кабина. Разшумяхме се. За разлика от нас “съветските другари” “дисциплинирано и организирано” не издаваха ни дума, ни вопъл, ни стон. След около половин час излезе една от стюардесите и с груб глас буквално заповяда да слизаме. Ние търсим обяснение. Пълно мълчание. Междувременно, безгласно и подредени в стройна опашка останалите пасарежи се изсулиха като бити пИдали. Час и нещо по-късно ни качиха на друг самолет. Представям си, какви “колебания” са били от диспечарската кула дали да не разрешат полета с първият самолет. Все пак, знам ли, вероятно едно от съображенията да не се лети е била групата обслужвана от Интурист- 30-тина души бяхме. Макар и от 16-та република би било значително по-трудно да се замаже евентуалната катастрофа. За капак, на най-големият русофил който с повод и без повод редеше в положителен план “братушките така, братушките инак” му откраднаха няколко корекомски тениски, плюс тъмните очила донесени специално за случая от Захарна Германия. Проверявайки багажа си и установяйки безценната липса той тихо изпсува и повече до края на екскурзията забрави за “братушките”. Последният полет Минерални води-Киев мина по западните стандарти. Без екцеси и кацна по разписаниние. Което позволи пък на най-голямата русофилка Соня (кръстена на нелегалното име на баба Цола Драгойчева) “гордо” да попита групата, “какво ще кажем този път”. Точно по рецептата. Когато искаме, можем. Само дето вече бяхме толкова изхабени от отрицателни емоции, че никой не си направи труда дори да й отговори.

 15. Преди 30-35 години плавах на едни кораби в БМФ, произведени в СССР. Имаха няколко 12.5 тонни палубни кранове с хидравлика. Натиснеш педала за завъртане на крана и пляс, на палубата се изливаха 50-80 литра масло. Екипажите коментираха на шега, но това си беше чиста истина – на палубата тече масло, а в машиннното отделение вода.

 16. Стамбо, браво за постинга с плакатите!
  А Бърни Сандърс е без шансове за Президент. Типичен американски демократ – ляв демагог и популист. За тях гласуват всички, обичащи да живеят с чужди пари – мързеливите безработни, жителите на гетата, почти всички латино /предимно необразовани мексиканци/ и всички американски левичари от артистичните среди и от типа на университетските дървени философи, създали на “политическата коректност”.
  Тези гласове два пъти избраха и Обама. Но той нанесе толкова поражения на американската икономика, че е почти сигурно – следващият Президент ще е Републиканец!

 17. Огромно благодаря на TRIFO за линковете, не съм бил фен на Симпсънс, но чрез тях попаднах в тубата на клип с Рейгън който разказва как се купуват москвичи и други съветски вицове.
  CУПЕР !!!

 18. Към Росен Йорданов

  И аз благодаря за вицовете на Рони (да се свети името му и да се помни през вековете, както казва Стамбо). Някои ги бях чувал в негови речи, но за пръв път ги виждам събрани на едно място.

 19. Дано не съм досаден с външните линкове но в това филмче може да се види цялата автобиография на Путя (да се смееш ли да плачеш ли?)

  http://youtu.be/JzGo4c6U8os

 20. Ето как финландците, на които много симпатизирам поради начина им на мислене и развитие, посрещат съветската техника:
  Коктейл „Молотов“ е самоделна запалителна бомба, създаден е през Зимната война (1939-1940) във Финландия и е наречена на министъра на външните работи на СССР Вячеслав Молотов (в отговор на твърдението му, че Съветите не хвърлят бомби, а храна за гладуващите си северни съседи, посрещат руските танкове с взривните коктейли на негово име).

 21. Росене, благодаря ти и аз като другите колеги, че ни върна ВЪВ ВЕЛИКОТО ВРЕМЕ НА ЕДИН ВЕЛИК ЛИДЕР, НАЙ-ДОСТОЙНИЯТ ЗА ВЕЛИКАТА АМЕРИКА!

  ОТБЕЛЯЗВАМ, и СМИТ & УЕСЪН-приятели, съгласен съм напълно с репликите ви за туморите, които я разяждат днес- деградиралите в безпаметно левичарство демократи, дрогираните дегенарати-търтеи, лапачите на социалната й щедрост, “политкоректните” кретени и, разбира се- кухоглавите
  “суперинтелектуалци” из университетите и Холивуд-все маниакални идиоти като ноам чомский, олывэр стоун и -тук клавиатурата ми зацикля от отвращение-гнусната уродлива твар майкэл мур!

  Чудесни коментари, много силна серия, браво на всички колеги-съмишленици!

 22. Още малко за съветската техника…..
  Никога не съм си мислил че мога някога да имам кола през соца, затова и в първия ден в който отвориха кучкарника се инизах веднага, без никакви симптоми на стокхолмски болести и други глезотии. Така се оказах в чужбина почти като инвалид , трябваше да прохождам, за което трябваше да карам курс и да уча естествено на нов език правилника за движение по пътищата. Но моя куриозен икспириънс е с друга съветка техника за която успях да събера пари и да се сдобия. Цветен телевизор.
  По това време живеех сам и след известно време реших да поканя мои приятели, колеги да гледаме един важен мач на цветния телевизор. Купих бира. Дойдоха приятелите, седнахме и те издивяха – какъв е тоя телевизор, какъв е тоя гърч, ЦСКА със зелени фланелки играят на червена трева. Изгледаха мача защото нямаше къде другаде да бягат вече, на края на София, Младост 4, само камбани наоколо и знамена на мира, докато се доберат до някое друго място мачът ще свърши.
  Аз знаех че имам известна форма далтонизъм и то точно към червения и зеления цвят но на мен не ми правеше изобщо впечатление и не съм си мислил че има някаква аномалия. После го дадох на един приятел да го поправи и след това като че ли нещо се промени, стана по-добре като че ли, но за мен не бе от особено значение.
  В чужбина станах и шофьор (светофарите ги различавам безпогрешно) и на медицинския преглед със затаен дъх очаквах да ми подадат омразния тефтер с точките. Докторът обаче взе един флумастер и ме попита – какъв цвят е? Жълт. После друг – какъв е? Червен. После още един – какъв е? Син. Издаде ми медицинското и оттогава карам и то доста.
  А инструктор по каране ми бе един възрастен човек с който после станахме приятели. Той е бил партизанин, НО ЗА РАЗЛИКА ОТ РОДНИТЕ ШУМКАРИ – ВЪРЛ АНТИКОМУНИСТ И АНТИФАШИСТ И ТО В ИСТИНСКАТА РОДИНА НА ФАШИЗМА. Вече го няма на тоя свят, лека му пръст, невероятно хубав човек.
  Сега чета в нета че в Америка са направили очила за далтонисти, специално за шофьори. Надявам се и да прогледна скоро след като отдавна прокарах.

 23. .500 S&W:
  Много добре го каза – ‘умрели, нелегални, домашни животни…’
  Бърни се пъчи с празни крачоли пред Хилари, но освен, да е досаден като конска муха, няма друг шанс засега. Тя отдавна снове с кошничката и бере афроамериканци, латиноси, съпруги с олющен лак по ноктите, артикули на интелектуална безпътица.. какво ли не е мобилизирала.

  Но мен друго ме гложди от доста време. Защо на нашите журналисти им отнема дни и седмици, за да отразят значими събития като тези в Украйна или Армения, но така настойчиво и систематично лансират всяко ляво политическо проявление или ляво ‘пророчество’ за света пръднало в САЩ.

 24. Московската пропагандна дъвка(И.И.) е съвсем основателно и справдливо мотивирана пред Кремъл от самата държава България и Българския народ.
  И държавата и народа ревниво пазят и отглеждат съвсем дисциплинирано и професионално ,(по службно задължение )паметниците на съветските агресори.Само този факт е достатъчен на московско-кремълските пропагандни кръгове да считат България и народа й за проруски фактори.

  Московските дъвки първо пътуват и се залепват върху тези сурогати и после на дребни,невидими частици се насочват към милионите дъвчащи българи на съветско-руската пропаганда.Преживянето е жестоко и безотказно-нама отказал се от него,незавсисимо какво долита от Москва.Точно за московските лъжи Георги Марков написа цяло есе.Лъжат като за сввтовно русите,а българите им предъвкват лъжите-също като за световно.Колкото лъжите от Русия са по-силни,толкова българското преживяне заздравява дъвчащите му челюсти,сухожилия и мускули.Няма московска пропагандана дъвка,която да е останала несдъвкана в България и да виси на показ.Ако някой се разсее,десетките пропруско-комунистически организации му обръщат внимание.Българина е най-жилавия дъвчащ субект в света,чак такива като него няма.

  Извода е единствен-докато тези сурогати стърчат така гордо почти във всеки български град,московската дъвчаща банда няма да спре да произвежда пропагандните си дъвки.А всеки изминат ден,асортимента и вкуса им се разнообразяват.Поне от този сайт е видно всичко това.

  Какво могъщо( по-голямо,високо и пр.) оръжие може да се измисли срещу московските дъвки,което да надвие силата на бетонно-гранитно-мраморната верига от паметниците на съветските окупатори.
  Засега такова оръжие няма да бъде открито-малка перифраза на стиха,измислен от един български поет,който по силно наивна заблуда дъвчеше отровната московска дъвка и загуби живота си.Поне той красноречиво и съвсем искрено призна за своята наивност към външната привлекателност на съветската отровна дъвка,на фона на американските долари,които съвестките шпиони -доставчици му даваха за да купува повече дъвчащи наивници.
  Нещо ново под слънцето на мира и новата руска пропаганда?Тече ли тече по отровната пътека руското дъвчащо Мече.

  Алегорията на “течното” засега не може да бъде отнесена от никакво течение.Нашия народ е възможно най-течния,защото се храни от течни дружби-ТЕЧНИ ОТРОВИ,казано по-нагледно.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.