Пеленачета напират да разглеждат АЕЦ “Козлодуй”

Ако около политически шум с цената на тока сте останали с впечатление, че има някакъв проблем с производството на електроенергия в България , извън скъпотията на американския ток от двете марици, явно нищо не разбирате. Нямаме проблем, особено по ядрена линия! Ето, четете дописката на в. “Преса” от вчера и ще видите, че пеленачета и старци, туристи от три чужди държави ( в две от които са си забранили със закон ядрената енергетика), напират да разглеждат нашия съветския ядрен Лувър.

“АЕЦ „Козлодуй“ посрещна вчера 542 гости – българи и чуждестранни туристи от Румъния, Швейцария и Италия. Централата проведе първия за тази година и 42-ри по ред ден на отворени врати. Най-малките посетители бяха от София – двумесечните Анна Петрова и Даниел Лазаров, а най-възрастният – Цветан Мързов от Козлодуй, на 79 години.

Гостите се запознаха с работата в командните и машинните зали на хилядамегаватовите пети и шести блок. Видяха в действие и мобилната лаборатория за наблюдение на радиационния фон в 30-километровата зона. За малчуганите най-интересни бяха демонстрациите на огнеборците и възможността да се качат на 50-метровата им стълба. За 21 години – от октомври 1994 г. досега, българската АЕЦ е посетена от над 14 000 души.”(в. Преса)

Както виждате, гигантът на българо-съветската дружба на козлодуйския бряг служи ако не за друго, то поне като атракция ( за нуждите на един вестник и ядреното лоби ).

Истината е, че АЕЦ “Козлодуй”, макар да произвежда най-евтината електроенергия в България, отговаря на дефиницията, употребена за срутилата комунистическа през 1990-та държава, употребена тогава от академик Сендов : “всички вкупом непотребни станахме”.

Ядрената ни гордост се бори да си продаде евтината продукция в чужбина, но купувачи няма. Цялата минала седмица продавачите от централата не успели да намерят желаещи да купуват. Предприятието е на дъното. Това не пречи на приказките за нуждата от развитие на ядрената ни енергетика с нови блокове, защото така искат онези, които диктуват правилата на тази игра.

За компенсация в Козлодуй организират екскурзии за бебета.

От микса , който формира цената на тока, са изтикани евтините производители , а държавната Национална електрическа компания, която преди 2010 г. имаше 50 процента дял в износа на електроенергия, в момента има …1 на сто?

Не друг, а самият премиер Борсов се възмути наскоро на заседание на правителството, че държавните производители Марица 2 и АЕЦ “Козлодуй”, чиято продукция е най-евтина, са изключени от въпросния ценови микс.

Сега стана ли в ясно? Едва ли. Ако “случайно” по някоя телевизия се престрашат да поканят истински независим специалист, като Георги Котев ( който отчаяно самотно пише за тези неща в своя блог), може и да ви се изясни. Но едва ли- защото залогът е за стотици милиони, ако не и за милиарди левове. А когато интересите на онези, които въртят милиардите “говорят” и ни смятат за малоумни (отлична илюстрация е малоумната дописка по-горе), дори и за проговорилия Борисов медиите мълчат.

3 мнения за “Пеленачета напират да разглеждат АЕЦ “Козлодуй””

  1. Здравейте г-н Инджев.
    Не е по темата, но ми се ще да чуя Вашия коментар по пресизвестения провал на турски поток, особено в контекста на фалиращата ни съседка.
    Благодаря Ви предварително!

  2. Г-н Инджев а какво ще кажете за ВЕИ-тата ? Кои са собствениците на ВЕЦ-ове и соларни централи ? Кои са собствениците на фирми за търговия с ел.енергия ? Как се става млад милионер от далавери в енергетиката ? Защо ние обикновените хора да плащаме сметката в енергетиката, чрез увеличаване цента на тока ?

  3. То и японския министър с децата си яде салати от района на Фукущима,така че всичко навсякъде е един театър,но кой има полза от това не знам

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.