По производство на врагове от приятелски народи Путин няма равен

Страховете на Кремъл

Превод от руски за ivo.bg Васил Костадинов

Арменският протест явно хвана по бели гащи не само властите в Ереван, но и руските журналисти. Руските колеги са разделени на два лагера. Първият, работещ на предната линия на фронта на информационната война с Украйна, сравнява арменските протести с Майдана и дори “преправи” на Произшествие в Армения една от снимките арменския флаг, пребоядисвайки го в украинските цветове. Вторият лагер, по-разумните, доказва, че сравнението между арменския и украинския протести е некоректно – най-вече, защото арменския протест не се провежда под “антируски лозунги”. За разлика от украинския…

Тази предпазливост граничи с лудост. Руската пропаганда, изглежда, е станала всепроникваща до степен, че не могат да й се противопоставят дори опитващи се да запазят обективността си хора. Ето защо трябва да им напомня прост факт – украинският протест също не беше антируски. И не се провеждаше под “антируски лозунги”. Той започна с искане за връщане към политиката на европейска интеграция. Тази политика бе следвана от президента Виктор Янукович и правителството Микола Азаров, които в Москва бяха обвинявани в “антируски курс”. Никакви антируски лозунги на Майдана – нито преди милицията да пребие студентите, нито след това – не е имало и не можеше да има.

Разбира се, ако желаят, могат да обявят всичко за антируско – дори портрета на Степан Бандера и знамето на Украинската въстаническа армия. Въпреки това, заедно с тези атрибути, на Майдана през цялото време на “мирния” период по всички митинги имаше флагове на Руската федерация, които носеха със себе си както наши гости от различни региони на Русия, така и самите украинци. Изказванията на руснаците от сцената на Майдана винаги бяха посрещани с огромен ентусиазъм. Аз самият няколко пъти съм се появявал на сцената с думи на уважение към народите на Русия, изразявах надежда, че рано или късно демократична Украйна и демократична Русия ще се срещнат в демократична Европа.

Между другото, едно от тези изказвания не беше планирано. В този ден в Киев пристигнаха американските сенатори Джон Маккейн и Крис Мърфи, които говориха пред множеството. На същия митинг трябваше да се изкаже Борис Немцов – и това не беше случайно, тъй като Съветът на общоукраинското обединение Майдан беше убеден в необходимостта да даде думата както на нашите приятели от Съединените щати, така и на нашите приятели от Русия. Но Немцов не го пуснаха в Украйна по заповед на Виктор Янукович. И тогава, организаторите на митинга ме помолиха да се обърна от сцената към руснаците с призив да подкрепят украинците в стремежа им да защитят правото си на избор за бъдещето на страната. Разбира се, това изказване не можеше да замени речта на Немцов. Но подходът показва още веднъж колко “антируски” беше Майдана. Когато се обръщах към руснаците, виждах пред мен знамената на страната си, виждах и руски знамена. Изглеждаше съвсем естествено – и за мен, и за всички стотици хиляди, които бяха на централния площад в Киев.

Антируските настроения в Украйна не бяха запалени от Майдана. Разпали ги Владимир Путин с антуража си и руските пропагандатори. Подкрепата за гангстерския режим на Янукович (дори и след началото на масовите разстрели на протестиращи), окупацията на Крим, насилието в Донбас, оскърбленията на съседната страна и нейните граждани – всичко това безусловно предопредели сегашното отношение към руската държава и привържениците на лудостта – докато към тези, които се срамуват от Русия, украинците все още се отнасят с уважение и състрадание. Но защо говорим за Майдана?

Ако някой си мисли, че Армения е “обречена” на проруската ориентация, сериозно греши. В края на 80-те, към центъра на съюза предизвикателство отправи именно Армения – за “проруски” настроения там не ставаше и дума. Но един от основните съюзници на Кремъл беше тогавашното ръководството на Азербайджан. За руското ръководство е достатъчно да направи няколко от обичайните си грешки, за да превърне страна, която изглежда е “обречена” на съюз да започне да възприема Русия както днес я приемат в Украйна – като предател.

И някак си мисля, че тези грешки Кремъл няма как да ги избегне. Особено след като вече се правят – в това съм съгласен с руските журналисти, които призовават да не се сравняват арменските протестите с Майдана и да не се обявява още един народ за колективен американски наемник. Но в Кремъл няма случайности и не може да има друго обяснение за гнева на хората – дори когато пред собствените им порти избухне Майдан, те ще вярват, че това не е руски протест, а американски заговор.

Виталий Портников
06.26.2015
Grani.ru

26 мнения за “По производство на врагове от приятелски народи Путин няма равен”

 1. Русия има ли съсед, когото да не е нападала и с когото да не е воювала? Няма – от Финландия и Прибалтика до Япония.
  Е – затова не я обича никой.

  Освен това, на Русия са изцяло чужди европейският хуманизъм, спазване на законите, стремежът към свобода и зачитането на собствеността. Които са се оформили през последните 7-8 века. Защото руската държавност /по-скоро – самодържавие!/ през тези 7-8 века се оформя върху основата на най-лошите азиатски традиции, наследени от монголите на Чингиз хан. Да не забравяме, че Златната орда владее около три века днешна Русия. И оставя тежък отпечатък и върху днешния руски манталитет.
  И не само това – погледните руските черкви с техните луковици. Това си е чисто азиатски архитектурен стил. “Василий Блажени” на Червения площад например прилича много повече на Тадж Махал, отколкото на Православна черква.

 2. Народите на Украйна и Армения се борят за своята демокрация и цивилизованост. В Украйна демонтират руските памятници. И техния път е труден и малко по-различен от нашия. Що се отнася за България, то нашият е също ТРУДЕН, ДЪЛЪГ, и СТРАШЕН! Защото тук има много руски агенти. Отгледани са още от преди 9-ти 1944г. Това са най-некадърните и неспособни да оцелеят в нормални условия същества. Но точно за това те са гласовити, жестоки, нагли и разполагат с руски пари за подривна дейност(после руските чебурашки си ги взимат десеторно чрез Белене, ЛукОйл, и други поробващи ни договори….) и не знам как тези платени и продали душите си демоноиди с български паспорти ще ги изолира народа. -Как, как да стане това? Наистина трябва да се отвърне на руските агенти-терористи-сепаратисти-съветисти-комунисти с “техните камъни по техните глави”. Но трябва да се измисли стратегия. Как да оцелее българския народ и да се справи с тази страшна болест! Който знае и може нека не спира да казва. Аз силно се нервирам и отчайвам като чета каква жестока “хибридна” война ни стоварва русия. Само вижте заглавията:”The Wall Street Journal: Путин може да превземе България в украински стил”, или Лайняки Стоилов: “Русия не е заплаха за България”, също:”​Разкритията на Уикилийкс и Сноудън никога не са срещу Русия и Китай”?! И не мога да измисля как може да се устои на тези активни мероприятия и промиване на мозъци на по простите и обикновенни хора?… Обвинявам и Запада че винаги нас, Българите ни оставя на произвола на съдбата, а народи като гърците ги толерира до нечувана наглост от тяхна страна, и пак, и пак ги толерира. Ще загуби 500 милиарда евро, и достоинството си, но на гърците да е добре! Е, верно това вече не го разбирам! Искам правила! И закони както за българите, така и за цигани, гърци, мутри, руски агенти, ислямисти…. Явно света не се е променил от времето преди Първата Световна Война…. Който се чувства знаещ и можещ, то според мен е длъжен и да разяснява на другите. Или както казват комунделите “Пролетарий от всечки страни, -съединявайте се”, То и Аз казвам: ” Хора, ХОРА, -ОБЕДИНЯВАЙТЕ СЕ!”. -Та да си помогнем! Понеже дълбоко се съмнявам че Бог ще ни избави без ние сами да се избавим преди него!​

 3. Виталий Портников e блестящ коментатор, когото отдавна четем и ценим точно тук, в блога на Иво. Точен анализ- и толкова човешки тон, адресиран обаче към мислещи и честни хора, каквито не са и няма да бъдат хомункулисите, пръкнати в лабораторните епруветки на кремълската пропаганда. Без значение от каква (формално) националност са.

 4. Уважаеми Роберт Ас Ст, предлагам няколко практически стъпки:
  ДА СПРЕМ ПЪЛЗЯЩИЯ ПРЕВРАТ!
  В хибридната война срещу България засега отсъстват военни компоненти, но съвсем видими са икономическите, политическите и информационните съставляващи. Срещу българската държавност тече тотална, нескривана и нарастваща агресия от страна на официални руски източници и особено от пропутинските партии, НПО, икономически фактори, медийни магнати и платени тролове у нас. Сред най-дейните путинисти се открояват бившият президент Първанов (агент Гоце), партиите „Атака”, БСП и АБВ, някои съюзи на запасни военнослужещи като СОСЗР, Съюз на ветераните от войните и т. н.
  Всяка държава, подложена на икономическа или информационна агресия, взима мерки за заздравяване на имунната си система. У нас управляващата коалиция се държи пасивно, колебливо и примиренчески спрямо явните опити за дестабилизация на обществото и на държавата.
  Ето няколко предложения за конкретни стъпки:
  1. Тестове и извънредно атестиране на офицерския състав в БА и МВР, следвани от незабавно освобождаване на лицата, за които се появят доказателства за връзки с КГБ, ГРУ, руското посолство, руски бизнес- и други съвместни проекти. (Смехотворно явление, невиждано в друга държава от НАТО: български космонавт и генерал-майор о. р. е щатен представител на руската фирма РСК „МиГ”. Същият 7-8 години открито лобира за техниката на вероятния противник, но никой не реагира!? Даже го канят на всички национални и военни празници. Нали е космонавт…)
  2. Преструктуриране или още по-добре закриване на ДАНС, където близо 50 % от офицерския състав все още се състои от служители на комунистическата ДС. Европейски и може би световен рекорд! По примера на Полша, която през 2006-2007 г. разпусна и наново създаде военното си разузнаване, редно е ДАНС да бъде ликвидирана и създадена след прецизен подбор на нови, млади, обучени в натовски държави служители, нямащи нищо общо с комунистическия режим.
  3. Действията, пропагандата и призивите за протести срещу НАТО, ЕС и европейските ни съюзници и партньори да бъдат санкционирани по законово определения начин. Забрана на антибългарските и антиевропейски клюкарници като ТВ „Алфа” и др. путински медийни точки.
  4. Преглед по съдебен ред и забрана на партии като „Атака”, проповядващи расизъм, ксенофобия и насилствено сваляне на законното правителство.
  5. Преглед по съдебен ред и забрана на всички НПО, които не могат да докажат произхода на финансирането си, организират антибългарски сборища, зоват за присъединяване към враждебни на българската държава съюзи и коалиции.
  6. Нова медийна политика на държавата. Подбор и преназначаване на журналистите в държавните медии, превърнали се в рупори на комунистическата и проруската пропаганда.
  7. Премахване, преместване, преименуване (като в Украйна) на паметници, градове, улици и др. държавни и обществени обекти, свързани с окупацията на България, с антибългарски действия и вредни последици за страната и за народа ни (граф Игнатиев, Иван Аксаков, Съветска армия, Че Гевара, Радко Димитриев, Георги Димитров и др. убийци и предатели).
  8. Санкции срещу комунистически кметове-дерибеи, позволяващи си да издигат паметници на масови убийци и сталински слуги като Касапина Жуков (в Стрелча).
  9. Пренаписване на учебници и учебни пособия, изкривяващи историята и настоящето на българската нация, особено в отношенията с руската империя и СССР като вековен враг на българската държава.
  10. Мерки за отстояване светския характер на държавата и за оздравяване на московизираната ченгесарска „българска” православна църква с 85 % митрополити-агенти на ДС.
  11. Политически и дипломатически ходове за оптимизиране състава на руското посолство в София, превърнало се в шпионска централа и пропаганден център на путиновата агентура.
  Единствените, които не са извлекли поука от Втората световна война и я карат по нацистки (комунистически), са руSSките управници. Крайно време е срещу явната и скритата им агентура да бъдат взети мерки и да бъдат изправени пред правосъдието лицата, действали и действащи срещу интересите на българската държава.
  „На война като на война”. После ще бъде късно.

 5. Хммм. Роберт, относно твоите разсъждения …
  Вие човеци, първо трябва да вярвате в Иисус Христос и да го залюбите а после да искате от него. Думата “съмнявам се” е просто неуместна в случая. Както пише в светите Евангелия, на Христос е дадена властта над небето и над земята. Ако не сте убедени и не го вярвате, вашият път ще бъде различен. От друга страна неговата любов е огромна към нас. Нима не се подложи доброволно на мъките на Кръста, за да се изпълни плана за спасение на човеците и земята! Ако не искате да го проумеете и упорствате, да живеете живота си в невежество, то е почти сигурно, че страданията и мъките ще продължат, тъй като Мира на Земята беше прекъснат от Сатанаил и неговите слуги, които мразят неистово, както Христос така и всяко човешко същество! Поради тези причини човекът не може сам да постигне Мир във свят в който той не е Господар!

 6. Да трябва да се говори,повтаря,потретя истината за Русия.Тя е най големият враг на България.Винаги се стремяла да ни излъже,ограби,подчини,окупира.Всичко това вече е описано в много книги включително в книгите на г-н Инджев поредицата *Течна дружба*.
  България е била добре само когато е била далеч от Русия./времето на Стамболов и 30-те години/
  Днес Първанов плаче:/по памет/ *Днес с отношението с Русия става нещо необяснимо и страшно*
  Никой не го пита *Какво страшно ,бе Първанов*.Страшно е за него,че не изпълнява това,което е обещал на Путин.Да върне България в руска орбита.
  Ето за това при подобни анти български изказвания трябва да се вдигне цялото общество: управници,политици,журналисти,общественици,бизнесмени.Всички българи.
  А Гл. Прокурор и ДАНС да привикат такива като Първанов и ги попитат защо всяват смут и страх.

 7. Има един малко известен факт: Московския Кремъл е проектиран и почти изцяло построен от италиански архитекти.

  “Кремъл е руска дума за крепост и много градове на Русия имат своя кремъл… Първият голям строеж в Кремъл е Успенският събор, дело на италианския архитект и инженер от Болоня Аристотел Фиораванти /1415 – 1485/, завършен през 1479… През 1509 е завършен Архангелския събор, поектиран и построен от италианския архитект Алевизио Нови… Изграждането на дългите над 2 км крепостни стени на Кремъл с 20 кули започва през 1485 под ръководството на италианския архитект Пиетро Антонио Солари… Най-впечатляващата работа на Солари е Спаската кула, завършена в 1491. Часовникът на кулата е кулата е монтиран от английския майстор Кристофър Галоуей… Главната светска сграда в Кремъл е Гранатовата палата, построена от Солари и друг италианец – Марко Руфо.”
  /Дейвид Уорнс, “Хроника на руските царе”, 224 стр., С., 2011, изд. “Рива”, стр. 22-23/.

  Толкова за самобитния руски гений.

 8. Това е чудесно което пишеш Богдане.И е на национално ниво. А и нашите продали се политици няма да го направят. Виж Фандъкова как не иска да махне един сдухан и презрян от 80% (минимум) софиянци МОЧА. И се гуняжи и шупи устенца като червена лисичка. Руските агенти са по високите етажи на властта и бизнеса. Те са баш мутрите, със СИЛА и ВЛАСТ. Милицията е 100% зависима от комунистите. Съда е от деца на комунистите(само те учеха право и бяха назначени после), той ВИНАГИ , ВИНАГИ ще САБОТИРА всичко в България!!!!! Бойко е русофил страхливец и само лъже ЕС. ДПС-работят за Турция и Русия, и винаги против България. Много българи са докарани до оскотяване и вече не ги интересува Род и Родина, а само яденето и тихата служба… Други са комунисти поради простотия и некадърност. И ако някой им каже нещо по различно от руските опорни точки, ти казват че си “Хамериканец”(от къде ли го измислиха)?! С което знаят че също обиждат. А ти само вярваш че: “Истината е свята. Свободата е мила”.
  -Какво може да направим ние, обикновенните българи? Освен да гласуваме(само чрез изборите) за най-малкото зло. -Какво друго може? -КАКВО?! Не сме терористи като шумкарите за да сваляме законни правителства. А и те са го направили с помощта на Червената армия. Само нерви се хабят в спорове с кухите червени лейки. И ако кажеш че е достатъчно да живееш честно, то така най-бързо ще ги отървем от себе си. Те и това искат, да живеем честно и достойно за да отмрем като непотребни,… Това се чудя. Как да живеем за да оцелее България, да е Свободна и Демократична!?

  П.П.
  Извинявам се за откровенията и споделените душевни терзания. Само искам добър живот и развитие за децата. На всички!

 9. Към точка 10 настойчиво искам да се прибави възстановяване името Св. св. Кирил и Методий на патриаршеския храм. Пак от блога на г-н Инджев разбрах каква личност е бил Ал. Невски, а по-късно се запознах и с цитираното документално изследване. Това име е проклятие за българската църква и с такава цел е наложено. Патриархът Неофит трябва да бъде призован ясно да определи своята позиция – дали е руски агент под прикритието на православието или мисли доброто на народа ни.

 10. ПРЕДУПРУЖДЕНИЕ!!! ОТВОРЕТЕ ТОЗИ ЛИНК САМО С ПОДХОДЯЩИ ХИГИЕННИ СРЕДСТВА!!!
  АКО ПЪК КОМЕНТИРАТЕ “ИЗЯВЛЕНИЯТА” ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДЕМОНСТРИРАЙТЕ ПРЕЗРЕНИЕ КЪМ мерзавеца гоцэ сырыщныка-ПИШЕТЕ името му с малки букви и руски добавки!!!

  http://www.mediapool.bg/neshto-tezhko-i-nepoznato-se-sluchvalo-mezhdu-bulgaria-i-rusiya-smyata-parvanov-news235968.html

 11. Категорично не съм съгласен с по-долното! Украинският Майдан НИКОГА, внимание Н-И-К-О-Г-А не е издигал анти-руски лозунги. Нека не се бъркаме с лозунгите след като майданът приключи (при свалянето на Янукович) и започна завоевателната война на путлер в Украйна на няколко фронта (информационен, полеви, корупционен). Майданът никога ама никгоа не е бил анти-руски. Лозунгите му бяха анти-корупционни и про-европейски и за това е 100% сравним с протестите в Армения. Обаче аз мразя арменците и ми е все тая за тях. Те както и гърците си заслужават заради хитростта да паднат от два стола на земята.

  “Вторият лагер, по-разумните, доказва, че сравнението между арменския и украинския протести е некоректно – най-вече, защото арменския протест не се провежда под “антируски лозунги”. За разлика от украинския…”

  Смърт на извергът путлер!

 12. Роберт, стискам Ви ръката заради силния, човешки глас.

 13. СТАМБО
  По горе го коментирах това за Първанов и призовах хората да изкажат остро мнението си.
  А службите за сигурност да бъдат призовани да привикат Първанов за всяване на страх.

 14. Между другото ако позволите едно разсъждение… 1997 Българите все още имаха по някой лев в Банките но Жан виденовата криза Изгриза нашите спестявания. Стотици хиляди семейства изгоряха. Кой с 5000 кой с 10000 лв и повече. Сега след като излизат наяве фактите се оказва, че не Виденов а руски интереси са направили тази тежка криза. Тоест всеки Българин трябва да си зададе въпроса КОЙ Е КРАДЕЦА и трябва ли да го обичам или да им връчим сметката! Както на руските така и на българските Крадци!

  Освен това заради Цветан Василев, (който си гледа кефа в Сърбия) България дърпа милиарди нови задължения ! Нека прибавим и тази сметка към предишната, защото тук пак са забъркани руснаци! Е не е ли време наистина да им кажем “Дотук Таварищи” ! Дотук с вашите лъжи, кражби и номера! Нека руските ченгета вместо умилкване, както прави нашия балкански “герой” Бойко получат отрезвяващ урок. България не е толкова богата, че да ги храни безплатно а те да играят по сиромашката ни глава!

 15. Искам да изразя и възмущението си от Невероятните Лъжи, които радио Хоризонт разпространява. Слушах ги в Събота около 14 и не мога да повярвам, че се намирам в Европейска държава! Това не е ли национално радио?? Все едно слушам комунистическа пропаганда от 60 те!

 16. Към РОБЕРТ: “-Какво може да направим ние, обикновенните българи?” Ние БЪЛГАРИТЕ /няма обикновенни българи, има БЪЛГАРИ/ би трябвало да направим това, което са правили БЪЛГАРИТЕ под владичеството на Кановете ни. Защо нашата МАДАРА е могъща, непрекъснато разщиряваща се и всяваща респект на всяка друга сила, а БЪЛГАРИТЕ се радват на благополучие? В Българската държава влизат и други етноси-различни по вяра, но силата на Българската държава се дължи единствено на единението на БЪЛГАРИТЕ и принципите на управление на Кановете ни-СПРАВЕДЛИВОСТ И ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА. Убеден съм, че благополучието на БЪЛГАРИТЕ и уважението към Отечеството ни е в ръцете единствено на БЪЛГАРИТЕ.
  РОБЕРТ АС СТ е прав, когато казва:
  ” Хора, ХОРА, -ОБЕДИНЯВАЙТЕ СЕ!”. Бих го поправил, не “хора, хора”, а БЪЛГАРИ, където и да се намирате обединявайте се. ДА, БЪЛГАРИТЕ по цял свят трябва да се обединят и да си възвърнат държавата. А това може да стане само, ако всеки един БЪЛГАРИН работи всеотдайно, упорито и постоянно за духовното обединение на БЪЛГАРСКАТА нация. ДУХОВНОТО ОБЕДИНЕНИЕ на българската нация трябва да стане национална кауза за всеки БЪЛГАРИН. А стане ли това, много лесно ще бъдат осъществени стъпките предлагани от БОГДАН КРИМСКИ-ТАВРИЧЕСКИЙ.

 17. Диване,комунистическата пропаганда не може да спре,защото няма кой да я спре.А тази пропаганда по държавното радио е комунистическа,защото самата държава е комунистическа. Ако не е така,веднага ще се намери отговорен човек от държавните структури и ще протестира срещу антидържавната пропаганда на държавното радио.
  Нещата са много прости.

 18. Забавно, може би не е съвсем по темата, но руската прокуратура решила да проверява законността на отделянето на Естония, Латвия и Естония от СССР. Интересно, ако го обявят за незаконно, какво трябва да стане – да се върнат… къде?
  А за Финландия, дали имат някакви съображения, че и за нея имаха намерения през 1939 година с готов някакъв финландски Георги Димитров. Абе, хайде да си говорим за хубави неща – за Симо Хейхя, например!

 19. Константин, някакъв линк ще пуснеш ли за тази лудост за която говориш ?
  Ако е вярно значи Путин е изперкал тотално! Нима мисли да “освободи” Литва Латвия и Естония ? Не е ли време наистина света да се освободи от този Откаченяк !

 20. Carthago delenda! Разрушаване на Картаген! Скъсване с Русия!

 21. Абс.съгласна с Богдан и Роберт!Но е важно властта да ги чуе и да направи това,което те казват!Дали там има хора ,които разсъждават така или няма желание?

 22. Добре Аз намерих линка!

  http://www.segabg.com/article.php?sid=2015063000019985027

  Това не трябва ли да е Топ Новина в рубриката “Откачалки на Свобода”!

  “Също така е бил нарушен законът от 3 април 1990 г. “За реда на решаването на въпроси, които са свързани с изхода на съюзните републики от състава на СССР”, тъй като в Прибалтика не са били проведени референдуми за излизане на трите страни от състава на Съветския съюз.”

  Предполагам Путин чака решението, за да пусне “учтиви зелени човечета”, които да проведат необходимите “референдуми” !!

 23. Диване, разминали сме се в репликите, има известно забавяне в публикуването на постовете, а и аз нямам възможност често да отделям време за Интернет. В руските медии съобщението за това делириумно решение на Думата им беше пуснато на 29 юни.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.