Дребногръцката трагедия

В началото на 90-те година на миналия век западните дипломати в София имаха една „настолна книга”, която си предаваха един на друг. Знам го от британския посланик Ричард Томас, който ми я подари след като беше преминала пред доста ръце. „Балкански духове” се казва.

В книгата си Робърт Каплан изненадва читателя с „класацията си” на доброто и лошото сред балканските народи, базирана на личен опит. А изненадващото като за един комплексиран българин ( и за чужденците със стереотипни представи за нас) е в това, че поставя България и българите на първо място според собствените си разбирания за доброто, в които толерантността е сред основните критерии.

Каплан си признава, че най-дълго е живял в Гърция и харесва много неща в тази страна. Изненадата тук обаче е в обобщението му, че тъкмо Гърция и гърците, според него, са най-представителни за всичко лошо, което може да се каже за Балканите. Авторът заявява това със съжаление, но твърдо- именно заради нетолерантността, която се изразява например в съзнателното заличаване на еврейското наследство в страната след нацистката окупация. Гърците се ослушват за еврейските имоти и дори не са сложили една възпоменателна табела за най-голямото еврейско гробище в тази част от света, върху която е построен Солунският панаир, пише Каплан.

Не искам да добавям сол в гръцката рана в навечерието на развръзката с дребногръцката ( дребна като мащаб за света, но огромна за самите гърци) финансова трагедия- все пак тя е реална, а не е древногръцка измислица за нечие развлечение. Но си струва да се замислим за „гръцкия пример” защото мнозина в България се изкушават да му се възхищават.

За това, което се случва в Гърция, прабаба ми казваше : „пили, пели, пеяли, а кога плащали- плакали”. Да, не казвам нищо ново. Това е ясно дори на много гърци, които не искат да си признаят вината да живеят не според чергата си дълго и весело до момента на днешните сълзи. Въпросът е обаче в поуката.

Опитът да „надхитриш” логиката на живота, в която финансовата адекватност, уви, е основно мерило, се наказва рано или късно. Това трябва да е ясно, но на всякакви доморасли бунтари срещу статуквото у нас не им се иска да се събудят от гръцкия си сън, възхищавайки се „примера” на южните ни съседи. От радиоводещия с руския псевдоним, избран от него, през бившия телевизионен водещ, днешен депутат и създател на „българската Сириза”, до кандидата на БСП за софийски кмет Михаил Мирчев: всички въздишат по гръцката „революционност”.

Мирчев по-специално тъгува, че тук сме били „боледували” от липсата на такива лидери, като Ципрас и Варуфакис. С други думи, кандидатирайки се за лидер на левеещите столичани, които ще с опитва да убеди да гласуват за него, той по дефиниция си признава собствената незначителност.

А общото между споменатите по-горе три познати лица тук е яростното им русофилство. Каква е връзката с русофилството им и дребногръцката трагедия?

На пръв поглед – никаква. Но под повърхността на повърхностния пръв поглед се крие фактът, че русофилите в България от край време се опитват да надхитрят логиката на живота. Точно като гърците, които също смятат, че им се полага дългогодишната безгрижна веселба, след което да обвиняват за махмурлука но собственото си пиянство не себе си, а онези, които не желаят повече да им плащат сметката.

България, опровергавайки мрачните очаквания от времето на пълния срив на уж построеното „светло бъдеще”, беше приета светкавично бързо в двата клуба на богатите НАТО и ЕС, където Гърция пребиваше десетилетия по-рано. Но така и не изтрезня докрай от своя съветски запой, в който важи руското правило „бий, за да те уважават”. След няколко десетилетия съветски колониализъм Тодор Живков се похвали, че ни бил построил две българии, което си беше самопризнание за огромен провал на фона на десетките, ако не и стотиците построени по същото време държави с пазарна икономика. Вместо да осъзнаем това, осъмнахме с вожда Борисов, който се възхищава от въпросните „успехи” на Живков- виждат му недостижими дори.

Логиката на живота накара близо два милиона българи да потърсят образование и по-добър живот на Запад, но противно на всякакъв прагматизъм русофилите тук правят всичко възможно този български избор да бъде препънат и ако може пренасочен в обратната посока- точно както съветската претенция реките в СССР да бъдат накарани да тръгнат срещу собственото си течение „в името на човка” (името му е известно- Йосиф Джугашвили).

Русофилите тук, както и гърците, нямат нищо против, богатият Запад някак си да ни плаща сметката, а ние да си въздишаме шумно по съветското минало заедно с криминално проявения Йосиф Кобзон, известен с връзките си с постсъветската мафия най-вече на онези, които го поръчваха редовно да облъчва българите с предизборна носталгия по комунизма преди ЕС да го посочи като нежелана персона в цивилизованата част на континента, където агресията на Русия и нейното „право на силния” на принципа „бий, за да те уважават”, не се радва на българската толерантност към побойника.

Възторгът на някои нашенци от нежеланието на гърците да се съобразяват с логиката на живота е плод на същата двойнственост, която гърците проявиха например по време на косовската криза през 1999 г. От една страна те бяха бурно против намесата на НАТО, но същевременно тъкмо през Гърция тихомълком минаваха военните конвои на организацията за мястото на бойните действия ( които така и не се състояха- въпреки зловещите прокоби на всезнайковците за „втори Виетнам” на Балканите, за техен ужас не загина нито един американец).

Да си Андрешко, селският хитрец, който не желае да се съобразява с реалностите, е лесно, обаче само в нереалния, в литературния свят. Нашите съседи, които нямат розов изход от червенеещите си заблуди, предстои да научат това по трудния начин. В това няма нищо, което да ни радва, но след като е неизбежно, поне трябва да се поучим какво да НЕ правим.

54 мнения за “Дребногръцката трагедия”

 1. Точно така е- много стара е гръцката игра “Западът да плаща сметките, а ние – поради нашата уникална душевност, неповторим национален характер, богата история, славно минало, даденото на света, красивите жени, прекрасната природа, неповторимата кухня, темпераментните песни и танци …(тук поставете също в зависимост от контекста- демокрацията, културата, Омир,Аристотел,Платон и т.н.) ще си живеем живота на тлъста и невъзвръщаема вересия. Играта започва от началото на 19 в. Тогава никой в Гърция не го е еня за паметниците на древна Елада (култът е само към православието и византинизма). Но като виждат, че разни бастунести сухари англичани се ровят из руините, си казват “Опа, це то тука имало мегали далаверас, малакас, я ецик-ецик да го дадем романтици!” И ето ти Байрон и Гьоте стават първи лобисти, а с тях и цялата европейска интелигенция. Тази болест с всичките й метастази сме я прихванали от гърците. Но най-важното е, че провалът на жалките сиризаджийчета (добър коментар на Евгени Дайнов има днес в ДНЕВНИК)ще поохлади мераклиите да ги последват на север от Промахон-Кулата.

 2. Повече от 30 год. гърците си живяха в комунизъм. С парите на другите(Ханс).
  Край. Га ручаха кифтетата, не риваха, нъл тъй. Всичко, рано или късно приключва. И най-вече това което противоречи на разума, логиката, пазара.

 3. В Гърция не се случва нищо неочаквано!Това го предвидихте и Вие,и други съфорумци!Гърците ще научат много неща по трудният начин!Задоволството ми идва от това,че тука разни революционери,възхваляващи “смелостта”на Ципрас и Варуфакис да се “опълчат”се отече в канала!С празнословия и хулиганстване,когато нямаш пари и чакаш на всички от ЕС на става!Ами,това е положението комунисти-не ви се получи!

 4. Гърците се квинтесенцията на балканския манталитет.

 5. Може би гърците са, по доста показатели, нещо като цигани-джебчии в Европа (викат за помощ и отричат, дори когато ги хванеш с чуждия портофел в ръката) – прочетох това сравнение другаде, но не помня автора… Иначе, традиционно гърците са господарите, на които им се полага “демокрация”, но само за тях, иначе, робите им, които са “варвари”, нямат право на “демокрация”.
  Така че в момента господарите-гърци (горди, разбира се) изискват от варварите-роби да изпълняват своята основна функция – тоест да обслужват гърците.
  … Иначе, като лична забележка, бих казал, че не разбирам защо трябва да се заяждаме толкова с Бойко, все пак, като се замисля за алтернативите, и никак не ми става приятно… Може би той трябва да се ръчка понякога, но общо взето се държи поносимо.

 6. Браво за статията, г-н Инджев! Браво!

  Най-после Гърция – галеното дете на Европа – ще трябва да си плати сметката. След цял век веселба на чужд гръб. “Грешките на Великите сили също са велики”, казваше дядо ми.

  Малко история. След Ньойския погром между двете войни България издържа себе си, Сърбия /за нея – накрая/ и Гърция – чрез ужасяващите репарации. Пари, въглища, овце, добитък и т.н. Въпреки това – в края на 30-те – мечтата на всеки грък е била да дойде дойде и да работи нелегално в България. Въпреки стотиците хиляди жертви и стотиците хиляди бежанци, дошли тук.
  След Парижкия Мирен договор през 1947 България също е губеща страна /въпреки 30 000 загинали в чуждата война български офицери и войници/ – най-вече по настояване на СССР. Защото какво иначе търси тук Червената армия? И пак репарации, пак хранене на Гърция от наша страна. Да спомена само, че по Плана Маршал Гърция получава от САЩ повече пари “за възстановяване” от Великобритания. И то след като в периода 1941-44 България построява в Беломорието стотици километри пътища и няколкостотин училища и обществени сгради.
  След това Гърция беше поета от ЕС. Който изсипа в там стотици милиарди марки и евро. Но Гърция ги трошеше като чинии на веселба с узо и сиртаки. Скоро беше споменато, че преди десетина години средната пенсия в Гърция е била по-висока от тази в Германия!!!

  Но келнерът дойде със сметката. Между другото – дългът е толкова голям, че цената на цялата територия на Гърция /ок. 130 000 кв. км/ е в пъти по-ниска от него. Каквото искат да разпродават – ако искат острови, ако искат – музеи.

  Няколко думи и за Сърбия – другото галено дете на Европа. Което вече си получи заслуженото – сви се напердашено в нормалните си граници и сега кротува. След като Великите сили два пъти – и след ПСВ, и след ВСВ му дадоха да управлява чужди народи – като Кралство Югославия и като СФРЮ и то доказа, че не може.

 7. Малко допълнение. Сърбия има още земи да връща – Войводина на Унгария и Западните покрайнини на нас.

 8. След като Ципрас (и разните му апологети) постоянно повтарят как “Гърция била родина на демокрацията”, нека не забравяме, че Гърция е родина и на Херострат!

 9. @ kk

  Брао, КК, и аз колко пъти съм казвáл на тоа Инджев и на нéкои други, дето пишат тука, нéма к`во да се заяждат с мене, че ше доат комунистите, дето убиха, чакай, кого убиха, дедо ли, беше, де да знам, к`во разправáх! Нема и, знайш ли, никъв смисъл да идват, техната не се губи, аз не съм бутнáл нито ДеПеСето, нито Делянчо, ни медиите му, дето мноо хубао ме хвалят, растапат се, глейш ли, нито Лукойл, ни Вальо, нито се репча на руснаците, щото не моеме да им се репчиме, освободили са ни от фашизъма, и Бай Тодар почитам заедно с Женито, и ходиме в Правец заедно, и за Батето-лека му пръст голем българин и пич!-плакáх, и там Светлин, Недялко хода да гледам, и Цеца обичам, сръбско като Мишо Миков … Ей така се спират от власт комунистите- прайш целата техната, гушкаш тоа-оня из Бюксел кат го видиш, пък кат се фане некой кат` тебе, да казва, че нема алтернатива, веднага ше го поканиме в ГЕРБ, идвай при нас, нéма кво да прайш в блога на тоа Инджев!

 10. Чета редовно, коментирам много рядко. Политическата линия поддържам напълно. Възхищавам се на словесните находки. Това “нямат розов изход от червенеещите си заблуди” ми допадна особено. Поздрави!

 11. “Когато яли и пИли, се веселИли, а кога са плащАли се разплакАли!” Хубава българска (може би Балканска?), която напълно се отнася за сегашното състояние на Гърция! Но наглоста им не спира до тук. Те искат да продължат да харчат (и да консумират както преди) и други да им плащат разходите, дори и за загубите им от Троянската война?? Или ЕС и USA (а защо не и Русия и Китай) да им осигурят “безплатният обед”. Тази идея много се харесва и на мнозина “нашенци”!

 12. Гърците са изгонени от Египет заради това, заради което сега ги гонят от Европа.
  Гърците убиват Александър Велики и разпарчосват империята му, и са сведени до административна област на Египет заради това което правят днес.
  Гърците просмукват Рим с корупция и измама и допринасят за рухването му.”Не вземайте от данайците дори и даровете им”
  Само за няколко столетия след последния император негрък Фока, гърците разкапват т.н. Бизантия.
  Фанариотската продажност и користолюбие на гърците, докопали се до постове около султаните, разлага Отоманската империя за някакви си 100 години.
  Сега с типичната си нагла непоченост разтърсват ЕС.
  Но по теорията на игрите, за професорът по тая част Вору/фък/ис дойде “моментът на недоверието”, който гръко-комунистите подцениха и се пльосват по гръб.
  Дано не се сбъдне традицията при всяка подобна криза гърците да започнат да се самоизбиват в някаква грАжданска война.
  А предпоставките за това са налице:
  – става дума за много пари на много хора и държави, които комунистите искат да приберат, а другите да запазят;
  – имаме водачи в Гърция, които са играчи по ръба на бръснача;
  – има рязко вътрешно разделение и омраза между комуноиди-русофили и евроатлантици,
  – има силен външен играч/подобието на Сталин/, който има интерес и ресурси за да подкокороса русо-комунистите към силови действия за откъсване от Запада;
  – има колебливи, но силни външни играчи, който да подкрепят антикомунистите;
  -има нестабилно външно обкръжение, изкушаващо към саморазправа;
  – има потискано албанско малцинство, което може да бъде активирано;
  – има исторически врагове на Гърция, които тръпнат за своя момент;
  – има тълпи от чакащи някоя стена,врата или кепенец на Европа да падне, за да се юрнат през нея, с оръжие или без…
  В игрите с огъня на Ципрас е достатъчно някой да драсне само една от клечките, за да пламне купчината барут…
  Дано да ги вали силен дъжд това лято.

 13. Радвам се когато в края на деня прочета нещо такова показващо, чеима хора с койтомислиме еднакво по тези въпроси.
  страшното е че сиризистите стават прекалено много…
  Доста от тях дори работят по западни фирми и се разписват за 4цифрени доста над 1000лв заплати

 14. Всеки народ си заслужава управляващите.И гръцкия не прави изключение.А дано ние си отворим очите и ушите и добре да си помислим , КОЙ ни управлява и как стигнахме до тази пародия на държава.Крайно лявото екстремистко управление в Гърция им галеше ушите, но ще им изпразни кесиите/банките/.Двойствеността е налице и в Боко.Протяга ръка да грабне еврофондовете, с които да облагодетелства шепа олигарси, естествено русофили, а се кланя на Путин по всякакъв повод.Тази шизофрения е ясно докъде ще ни доведе.

 15. @ СТЕФАН – “Гърция била родина на демокрацията” – всъщност Гърция е родина на думата, но за демокрация в робовладелско общество не може да става въпрос.

 16. Защо нашите предци никога не са се отнасяли сериозно към гърците. В разговор между себе си са ги наричали точно, но и подигравателно “грики”. Няма елини, няма гърци, няма ромеи, има грики, това е! Защо? Защо чак сега Европа разбра същността на гърците и русите? Не били било по-добре за европейските народи и загубите много по- малки за тях, ако бяха прочели истинската история на БЪЛГАРИТЕ, вместо да поддържат и защитават измислената от тях гръцка история? Ние не търсим благодарност, а призоваваме към мъдрост. Мъдростта, която Европа прояви навремето наричайки КАНА ЮВИГИ ТЕРВЕЛ – Спасителя на Европа.

 17. Нямя да изненадам никого тук но ето малко снимков и видео материал.
  2001, Ципрас идва в Италия, Анкона с ферибот и огромна тайфа отрепки, т.нар. NO GLOBAL от Гърция за да “манифестира” срещу провеждащата се в Генуа среща на Г8, империализма и глобализацията. Облечен с фланелка с лика на Че естествено. “Манифестацията” се изразява в масово трошене, палене на коли, опустошаване на всичко каквото им падне, разбиване на витрини, особено банки, дръзки предизвикателни нападки с камъни, бомбички и димки срещу полицията и други подобни “подвизи”. Малко е да се каже че са хулигански проявите им защото мародерските и варварските им изяви превръщат градските площади и улици в истинско бойно поле и оставят огромни опустошения след себе си.

  http://www.corriere.it/foto-gallery/esteri/15_giugno_22/quando-tsipras-arrivo-italia-manifestare-contro-g8-genova-81781a4a-18fc-11e5-9aa1-cadc98d103d7.shtml

  За щастие, най вече негово, тайфата е изритана от Италия и не е допусната на територията и.

  Ето какво постигна обаче тази част от тая сбирщина, която се промъкна до Генуа, включително местните червени мародери.

  genova g8 2001

  Едно маскирано говедо беше утрепано от полицията при защита.

  Ето как посрещнаха тази година 1 май и откриващото се в този ден Експо 2015 в Милано.

  expo 2015 no global

  Жалко че толерантна Европа ще продължи да хрантути безподобно оялите се гърци, водени от отявлен терорист и мародер.

 18. Към Стамбо: Отне ми думите от устата към това човекоподобие кк, но благодаря ти. Спести ми шише Listerine.
  Бъди жив и здрав!

 19. Линковете ми не сработиха че пиша от таблет и ми е много неудобно, но търсете в Гугъл с тия ключови думи images.

 20. Мога ли да кажа само едно – Мааму стара, как можахме да се насадим с тия Откачени съседи!!
  На всичкото отгоре и наще Балкански селяндури, вместо да си ритат топката у Банкя, решили с политиката да се зафащат! Мааму стара!!!

 21. Никак не би ме учудило ако ЕС ОПРОСТИ на гъъците някой и друг милиард евро. И бих изгубил тогава вяра в справедливоста на този свят. Защо на гърците прочка за милиарди,- на нас тояга без да сме направили нищо лошо на никой?

 22. Гърците за разлика от нас – Българите имаха историческия шанс да пропуснат съветската окупация и ужасните последици на тоталитарното господство. В прословутото листче, на което Сталин и Чърчил са писали процентите “техните” проценти са ги предоставили на английската, а не съветска, както при нас, сфера на влияние. Последващата тяхна история обаче показва, че и извън съветската система съществуват балкански номера и простотии, на които нашите южни съседи е оказаха абсолютни шампиони. Фалшиви отчети на държавно равнище, харчове за щяло и нещяло, кражби и хайдутлуци, купуване на политическо влияние с раздути заплати и пенсии you name it.Да, ама не, както казваше навремето г-н Бочаров. Че това не може да продължава вечно стана ясно на всички, не обаче и на гърците, които си избраха креслив демагог – ултралевичар, чиято програма е свеждаше до зверене на Европа. Как тези хора не можаха да разберат, че да се звериш като говедо и в същото време да ти трябват пари на заем да връзваш ежедневието просто не върви. Те имат в историята си и други позорни епизоди като гръцко-турската война от 1921 – 22 г., когато дебаркирали в Мала Азия, завзели периметърът който Великите сили – хайдуците от Антантата им предоставили, след което като преценили положението на Турция си казали: “Абе ни защо да не завладеем още и още територии?” и тръгнали към Анкара. Чичо Ататюрк, обаче, ги бил като тъпани и гръцката армия щяла да бъде изхвърлена в морето, добре че корабите на Антантата я евакуирали. Такива ми ти работи.

 23. На линка на Йорданов се вижда, че Ципрасчо е лумпен. Подозирах! Вторият коментар под статията много ми допадна.

 24. Приятели, обърнете внимание на самодоволно ухилената физиономия на недоразумението Ципрас по европейските форуми. Сякаш управлява най-проспериращата държава на Земята, а народът му е най-богатият и щастлив сред изнемогващи европейски длъжници – безочливото нахалство на просяка, самодоволството на безскрупулното парвеню, безхаберието на комуноида, лишен от достойнство, от себеуважение! А „мъдрият ” гръцки демос си го харесва и си го търпи, и е горд в избора си и, убеден съм вярва, че гласът му е „глас Божий”!
  Отврат!
  Ако кормчиите на Европа имат мозък в главите си без колебание трябва да използват Гърция като назидателен пример, като предупреждение към всички левеещи, пилеещи, чегеварстващи и русофилстващи… За да го има ЕС!
  Въпрос на имунна система, на виталност!

 25. Тодор Тодоров,

  Точно така е.
  Както това, че Демокрит пише първи за атома не означава, че Гърция е родина на атомната физика.

 26. През Първата световна война, гърците имат две правителства едното е с Антантата, а другото на престолонаследника е ориентирано (по родствена линия)към Централните сили. Естествено, след войната те се броят към победителите! Все едно на рулетка да залагаш на черно и червено едновременно.В своя дневник Кирил Христов пише, че е грешка за България да остави морските ни кърортни градове да бъдат населявани и експлоатирани от гърци. Иначе днешната история ми прилича на случая с Депардио. Нали знаете колко безславно приключи всичко?

 27. Може би съм мнителен, но подозирам, че преднамерено наглото поведение на настоящите гръцки управници си има обяснение. Вероятно им е обещано нещо (напр. 100 млрд. долара) срещу нещо друго (напр. едно пристанище, макар и малко, по възможност и с близко летище, с “ползане за 100 години”). Пари ще има, така че ще могат да си позволят излизане от ЕС, а защо не и от НАТО? Ще минат няколко години в безметежно крадене, ядене, пиене, песни и танци, и пак крадене. Ципрас и Ко ще са се скрили някъде далеч при тлъстите си банкови сметки. Гръцкият народ ще се озъби, много повече, отколкото сега. И пак ще протегне просешка ръка към омразната Европа. Но съветската военна база на гръцка територия ще остане още дълго…

 28. Ето това което не можах да постна вчера вече във видео варианнт. Към петата-шестата минута се вижда “пърформанса” на маскираните говеда – приятелчета и сподвижници на Ципрас.

 29. Време е Западът да се отърси от романтичните си представи за Гърция. Романтизмът свърши, но възклицанието на Пърси Шели “ние всички сме гърци” продължава да доминира в представите на западния човек. Но…кой ще я свърши тази задача?

 30. Гърците са измислили почти всичко – дори и любовта. След тях римляните са я усъвършенствали, като включили в нея жените…

 31. Подкрепям г-н Тинков.Гърция трябва да бъде изолирана от Еврозоната.Но как ще стане това ,като няма писани правила.Ципрас го каза *не могат да ни изгонат*.Европейската банка за сега финансира гръцките банки,а те изкупуват ДЦК и поддържат правителството.За връщане на дългове даже и не мислят.Агонията ще продължи,а гръцката икономика ще се срива.Докога,от гърците зависи.Ако кажат на рефендума*да* -за поддържка на реформите и Ципрас се махне -има шанс за Гърция,ако не мъчително пропадане и източване на ЕЦБ.

 32. Извинете ме за песимизма, но не ме напуска чувството, че наглостта и безочието на гърците отново ще победят толерантността и загрижеността на ЕС.
  Фактът, че, вместо да си стегнат д-то, да си съберат данъците и да ограничат публичните разходи, те отново искат заеми ( ДОКОГА ????? ) показва, че те наистина очакват за пореден път да им се размине!

 33. Преди последната Коледа в гръцка таверна в гр.Ксанти нашата домакиня сред голямата в препълненото заведение с малко гузна усмивка ни каза: “Ако сега Меркел ни види как ядем, пием и се веселим с основание ще ни пита защо ревем и недоволстваме”. Това бе много показателно откровение и българите демократи добре разбираме гърците, които смятат за редно да си плащат сметките. За останалите не съм сигурен изобщо!

 34. @LEARNING

  Към образователната Ви програма, ако позволите, ще добавя един дребен факт. През 2011 Нобеловият лауреат заяви, че гръцкият прогрес не би могъл да бъде по-впечатляващ. И ако фискалната позиция не е съвсем на нивото на очакванията, то е единствено защото структурните реформи се нуждаят от продължително време, за да покажат резултат.
  Време измина, със сигурност.

 35. Киро Проданов,

  Благодаря за личната история. Мен са ме питали как така българите оставят толкова щедри бакшиши в ресторанти, когато нямат пари. Вероятно има манталитетни причини и психологически обяснения. Но въпросът е основателен.
  Вашата гръцка домакиня спомена Меркел. Тъкмо чета как Хабермас я обвинява за Гърция; пусто Меркел не пасва на неговия европейски проект.

 36. Павел Тинков:

  ‘Левеещи, пилеещи’ – чудесна, обобщаваща рима с жестоко основание!

 37. Не виждам “вината” на гърците?
  Все пак “някой” е наливал тези пари в нейната икономика и този някой е най-вече Германия, която сега се държи меко казано арогантно! И тези пари са се наливали в продължени на десетилятия! Или какво, банките са проспали че “клиентът” е лош???? Ако са проспали, това е капитализЪма, винаги има губещ! Но да лишаваш хората от парите ИМ, не e правилно.
  През 2006-08 година и Калифорния като щат с отделна икономика бе почти банкрутирал!!! Но нито за момент федералното управление на САЩ не доведе щата “в липса на пари”. Напротив!! Пари и дългове се опрощават , както се опростиха дълговете на Германия след ВСВ, както се опрости и дълга на ПОЛША след падането на Берлинската стена и сега Полша се радва на добър икономически разтеж. Срамно е когато един юниън като европейския налага омраза между отделните щати. Все пак Гърция НЕ Е държавата от юниъна с най=голям дълг, и Франция, и Великобритания имат по=висок, Португалия също, Италия е с по висок, а Люксембург е с най-високият, повече от 3000% от GDP-то. Да, но Люксембург няма топли острови до “пъпа на света”. Нали???? Все пак Гърция има над 26% от световният търговси флот!!! Все неща, които Германия никога не е имала!
  Не е правилно, когато Германия си вдига минималната часова ставка за себе си и я довежда до 8.25 евро/час, а в същото време строи и инвестира в държави извън ЕС/ в Русия са заводите за BMW, VW и т.н.. Някак си не се връзва?? Не се връзва да спреш “потоци” а северният поток да се удвоява-онзи ден подписаха с Русия/с която се налагат санкции/ за още един Северен поток за газ ПАК САМО ДО Германия. И да обвиняваш че всички останали са мързеливи!!! Ади бе!
  Колкото до “омразата” и плюенето срещу гърците, витаещо сега в БГ мидиите, не е красиво, все пак те са наши съседи и ние сме с тях от хиляди години. Но винаги държави като Германия, Русия, и др. все искащи да са велики, са ни скарвали, което Ние сме длъжни да спрем, един път и завинаги! Длъжни сме като съседи да се уважаваме! И да си помагаме!

 38. STRINGER, ти явно не разбираш проблема. както казваш гръцкият дълг НЕ е най-големият, най-малкият е и маляките трябва да си плащат, щом е най-малкият! НАЛИ! Не е редно тези с 10(ДЕСЕТ!!!)кратно по-големи дългове от тях да им ги плащат! НАЛИ!
  Що не опростят дълговете и на другите, тези с десетократно по-големи дългове от на маляките!Имаше помощ и за Ирландия, Португалия….Но те си върнаха помощта.На Гърция и опростиха над 100млрд , вече.
  Ако Гърция НЕ може да си плаща дълговете СЕГА, след като би трябвало да е на най-доброто си жизнено равнище в цялата си история, то КОГА ще може да си изплаща дълговете??? След Втората световна война ,ли? След Първата световна,ли? КОГА? Все пак тогава е имало войни и е по-приемливо да се опрощават дългове!
  И КОЙ ги натискаше да влизат в еврозоната??? КОЙ? Те искаха да взимат заеми с лихви под 2%,както е в еврозоната, а НЕ заеми с лихви над 5%, както е за драхмата, както беше и за лева!За да влезнат в нисколихвената еврозона, гърците приложиха много финансови тарикатлъци и фалшификации. Сега щом искат в еврозоната,дори и с финансови машинации, да си плащат! Тогава трябваше да прави “референдуми” маляФАКис и маляпрас, преди да вземе заемите, а не след като ги е взел!

 39. Няколко пъти пиша по темата за “нашата Гърция” – “спортния” клуб цска. Едно “социално” образувание, натрапено от съветския съюз с типичен за комунистите мощен пропаганден натиск, напомпано със “славна история”, което сега ни се обяснява как трябвало да съществува на всяка цена и всички хора трябва да плащат, искат, или не искат, парите за съществуването на този уродлив символ. И всичко това ни се случва поради страха ни да пишем и говорим за него.

 40. Понеже ти си разбрал проблема, ето ти цитатчета, дано ги разбереш:” One reason Greek government debt grew so quickly was that Germany, the Eurozone’s powerhouse economy that’s been imposing austerity on the Greeks, used the money from its trade surpluses not to buy imports from weaker peripheral economies, like Greece, thereby helping to foster more balanced growth and less debt in the region. Instead, they bought Greek debt, financing the run-up we’re dealing with today.”

  “The troika/the IMF, European Central Bank and European Commission/ clearly did a reverse Corleone — they made Tsipras an offer he can’t accept, and presumably did this knowingly,” economist and Nobel laureate Paul Krugman wrote of the creditors’ final bailout offer. “So the ultimatum was, in effect, a move to replace the Greek government. And even if you don’t like Syriza, that has to be disturbing for anyone who believes in European ideals.”

 41. Гърция: след 35 години (ла)Пандреу – (на)Сириза.

  Струва ми се доста логичен финал.

 42. STRINGER, задълженията на Германия са около 10 пъти по-големи от гръцките, ОТДАВНА! Ако искаш маляките да получават 5-10 пъти по-голяма заплата от теб , за да си раздуват “общественият сектор”, твой проблем! КОЙ вкара Гърция в еврозоната? Въпреки волята им? Дори балтийските страни си ЗАСЛУЖИХА честно влизането в еврозоната! Ето Чехия, Полша, Швеция,дори Унгария могат да влезнат в еврозоната без особени фалшификации,както направи гърция, но засега остават вън от нея , заради твоите гръцки “приятели”.
  А разните бутафорни лауреати, които освен да дават “съвети” и да получават за това титли и още повече твърда валута , без да имат връзка с реалността, можеш да продължаваш да им верваш. Все пак лева е вързан за еврото , и гръцките заеми ще ги плащаш и ти!

 43. Робърт Каплан добре описва гърците, но далеч не казва цялата истина.

  Конкретно за Солун. В началото на 20-ти век Солун /българското му име идна от “сол”/ е най-големият еврейски град в света с население около 100 000 души, от които 60 000 евреи. В края на 1918 /след края на ПСВ!/ гърците запалват богатия Солун от четирите края и той изгаря до основи. Остават само Таш-куле и руините на черквата “Св. Димитър Солунски”. Допълнително са разрушени оцелелите синагоги. Затова и Солун днес е толкова грозен град – застроен е през 20-те и 30-те с почти еднакви сиви безлични сгради. Причината за изгарянето му е съвсем прозаична – да бъдат изгонени евреите и те наистина се пръскат. Трябва да се спомене и че Съдът в Солун не признава еврейски нотариални актове от преди 1919.

  Цялата тази история я има в Пловдивския Исторически музей – който иска да иде и да чете.

 44. Кратко допълнение. През 1913 българските първенци в Солун /свещениците, учителите от Българските Мъжка и Девическа гимназия и от основните училища, богатите търговци и пр. – около 1 000 души/ са натоварени на два кораба и са изхвърлени в морето на десетина км от Солун с думите “Нали искахте Бяло Море? На ви Бяло море!”

 45. Отбелязвам а как реагира България на този страшен акт на геноцид ??? Спасил ли се е някой от тези Българи ?

 46. Задълженията не само на Германия са по=големи, задълженията на целия ЕС са почти два пъти по-високи от тези на САЩ. Юниън с почти два пъти по-голяма маса от данъкоплатци, юниън, който не отделя и пени за армия, има два пъти по-голям дълг от САЩ. И това е поради факта, че ЕС не слуша подобно на теб “бутафорните” икономисти. Защото “общественият сектор” не само в Гърция е огромен, той е огромен в целия ЕС включително и при “отличниците”, които според теб си били заслужили “влизането”!/думата е твоя/
  Едно поне си прозрял, че ще трябва да се плаща, освен АКО не се опростят дълговете, което е най-разумното решение./дори и частично, което е най-правилното решение/
  И нека Ти напомня, че тези пари, които са “давани” на Гърция, са давани възоснова на така наречените рейтингови компании и техните анализи! А именно те са и причината за кризата от 2006 и сега, тяхната “подвеждаща” информация!
  Че Гърция има “трески за дялане” има, но да спреш парите на хората в банките си е жива форма идиотизъм и тоталитарна маща от времето на комунизма. Защото доверие се създава с години, а се губи с минути!!!
  Как ще накараш “утре” тези хора да си държат парите в банките, при положение, че същите банки могат да те ограничат в ползването на собствените ти спестявания?

 47. До Диване

  Дядо ми се е спасил. Бил е ученик в Българската гимназия в Солун и го е спасил негов съученик и приятел – арменец, като го завел в дома си.

 48. Господине, вие хвърляте Голяма Бомба, която може за някои и да е известна но мисля, че повечето хора не знаят за този Вероломен акт на Гърция. Моля кажете как е реагирала Българската държава и има ли оцелели Българи. Има ли издигната Паметна плоча на тези Българи и Гърция платила ли е Обезщетения ??
  От “диване”.

 49. Хей! Беше само въпрос на време някой да ни цитира и другия лауреат. Довечера ще преброя колко цитати на Stiglitz и Krugman са нацвъкали в нета последователите на лявото мишление у нас. Следва Piketty? Понеже лауреатите свършиха.

  За Вас господа, дрънкащи Нобелово оръжие с крайно лоша центровка в случая, предлагам лист с имената на 246-те гръцки преподаватели по икономика и тяхното обръщение към нацията.

  Как ще гласуват ли?

  YES. YES, TO EUROPE.

  http://www.ekathimerini.com/198826/article/ekathimerini/news/declaration-of-professors-of-economics-at-greek-universities-on-the-referendum

 50. До Диване

  До 1912 Беломорието и Егейска Македония /вкл. и Солун/ са в границите на Османската империя. Издавянето на българските първенци в Солун става по време на Междусъюзническата война и е само отделен акт от системното обезбългаряване от страна на Гърция на тези новозавладени земи, продължаващо повече от век. Например когато Мустафа Кемал Паша през 1922 насмита йонийските гърци от Западен Анадол /ок. 1 000 000 предимно от района на Смирна-Измир, евакуирани с кораби на Антантата/, Гърция ги настанява точно в Беломорието – в българските села. Затова е и този голям бежански поток към България през 1923/24.
  Това са известни неща. Отделен въпрос е, че повече от 70 години не се учат в българските училища.
  Ако темата Ви интересива, прочетете “На кол вода пиехме. Записки за Христовите мъки на българите в Егейска Македония през ХХ век”, Благой Шклифов, С., 2011, изд. “Изток – Запад”, 398 стр.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.