Кой се грее на “гръцкия огън”

Сигурно не е останало словосъчетание с думата „гръцки”, което да не е употребено в многобройните коментари, в които се надпреварваме по остроумие по повод финансовата криза на юг от нас. Е, винаги може да се добави и още…

„Гръцкият огън” в древността е било оръжие, с което да подпалиш „гемиите” на противника, за да потънат в боя – нещо като делви със запалителна смес, изстрелвани на принципа на прашката и катапулта.

„Гръцкият проект” на Русия за възстановяване на нещо като Византия в рамките на боледуващата Османска империя е бил замислен като особено унищожителен за българското етническо мнозинство заместител на възкръснала силна българска държава. Осъществявал се е целенасочено и методично чрез фаворизиране на гърци от страна на руската администрация, дипломация и шпионаж за сметка на българите в рамките на дуалистичното руско – османско управление, наложено след руско – турския договор от Кючук Кайнадрджа през 1774 г. на север от Дунава повече от век, през който българите са вдигали въстание след въстание срещу фанариотите, т.е. срещу икономическата власт и административния произвол на осъществителите на гръцкия проект на Русия. „Освободителката” Русия пък потушавала тези бунтове с кървавите ръце на османците.

„Гръцко” или „фанариотско” са най-омразните думи за българските възрожденци тъкмо поради споменатите по-горе причини – борбата за независимост на българите преминала през най-голямото си изпитание в схватката за Българската екзархия, в която българите победили фанариотите и техните руски закрилници, за което се наложило да прибягнат до самия султан като противотежест в неравната борба ( и той съобразил, че не е зле да застане на страната на българите в този случай по изключение).

Гръцките проблеми на България и българите не приключили обаче и през 20-ти век, като знаем от историята на многобройните войни, но е време да …приключим с изброяването на причините за вражди.

Няма съседни народи в Европа , а може би и в света, които да не са воювали. Човешката история е низ от войни, а тъкмо съседите , познавайки се добре, са били винаги най-яростни врагове като претенденти за територия и всичките блага, свързвани през вековете с това да имаш много земя и население под скиптъра си.

Всъщност междусъседските крамоли са вид гражданска война между познати, които почти нямат тайни един от друг- а както знаем, тъкмо по тази причина гражданските войни често са сред най-жестоките и кръвопролитни касапници. От съседа, който познава всеки твой килер, не можеш да се скриеш.

Край на този безкраен от хилядолетия ужас беше сложен едва напоследък. Мирът и помирението в Европа между борещите се да се унищожат взаимно народи и техните национални държави няма аналог поне през тези 6 хиляди години, с които измерваме човешката цивилизация.

Този европейски мир и благоденствието, което донесе на континента, е толкова безспорно европейско достижение, че средствата, с които го постигна, си заслужава да бъдат припомни: пазарна икономика със свободно придвижване на хора, стоки и идеи, и сигурност в рамките на НАТО, в която могъщата Америка пое върху себе си огромната тежест на военните разходи, за да могат днес западноевропейските страни да се радват на невероятния си просперитет.

Искаме го и за себе си, нали. Е, тогава ще трябва да правим като онези европейци, на чийто висок жизнен стандарт завиждаме. Което на първо място означава да се помирим от сърце със съседите си и да спрем да злорадстваме за техните беди, защото и ние, меко казано, никак не сме безгрешни.

Не съм „пророчица” като Касандра или Ванга. Не мога да кажа как гърците ще гласуват на своя референдум с онези 72 думи, чийто смисъл е всъщност дали страната да остане в ЕС. Но знам, че мястото на нашите съседи от юг е тук, сред европейците, а не там при евразийците, накъдето се опитват да ги тикат в рамките на възродения днес „гръцки проект” с помощта на Петата колона.

Исторически фанариотите са били петата колона на Русия много преди по нашите земи руската пропаганда да наложи русофилството. Днешна Русия отново се възползва от този свои исторически опит, за да употреби гърците за своите цели. Което отново би навредило и нас, българите.

Митингът на десетки хиляди привърженици на европейския път на Гърция в Атина снощи показа, че страната има съпротивителни сили срещу центробежните сили, тласкащи я към противоестествения за нея евразийски избор. Той не се подразбира автоматично като резултат от евентуален провал на гръцкото членство в ЕС, но със сигурност ще засили натиска върху България като следваща плочка от доминото на Путин, който се прави на умряла лисица. Уж не го интересувало, не бил руски въпросът за излизането на Гърция от кризата. Същевременно руският приоритет за дестабилизиране на Запада не тайна за никого.

Така че изборът на Гърция и гърците, с които отдавна имаме много повече причини да сме заедно в семейството на проспериращите народи, от когато и да било преди, е от стратегическо значение и за нас. Няма практически начин да повлияем на този избор, но можем да пожелаем най-доброто на европейските гърци. Ако не от добро сърце ( което май е трудно за мнозина нашенци), то поне за доброто на България.

32 мнения за “Кой се грее на “гръцкия огън””

 1. —————————————

  На “Зорба гъркът” му спряха гръцката танцова музика и той се зачуди много защо вече не му позволяват да танцува сиртаки под звуците на мелодия, поръчана и заплатена от хората, които са на съседната маса.
  Хранилката за чиновници “ол инклузив” за сметка на работливите европейци приключи.

  МОСКОВЕЦА ПУТИН – РАБОТОДАТЕЛ НА ЦИПРАС И АВТОР НА ГРЪЦКИЯТ СЦЕНАРИЙ, ОТНОВО ГО ИЗРИТАХА МЕЖДУ КРАКАТА. (…Болката продължава до следващият ритник… )

  —————————————-

 2. За “гръцка маша”, не съм чел в мрежата. Гърция е маша в ръцете на Путин срещу Европа, значи и срещу нас. Путин използва простотията и пороците на част от гръцкия народ в интерес на своите имперски интереси. От друга страна, имперските интереси на Русия, говорят за малоумието и изостаналостта на руската върхушка в Кремъл.

 3. Марин Мечков | юли 1, 2015, 11:35

  … след който ще се увеличи!

 4. Не съм убеден, че този референдум на 5ти юли въобще ще се състои. Според мен това беше част от играта на Ципрас за оказване натиск на кредиторите. Както се видя, кредиторите не се хванаха и продължават да държат неотклонно на своите позиции, Гърция да започне да изпълнява техните изисквания за максимални ограничения на разходите, част от реформаторкия план, за да й се даде нова парична помощ. Само срещу тези условия. Така че нищо чудно да не се стигне до референдум,като се има предвид, че Ципрас днес в писмо до кредиторите е започнал да отстъпва пред исканията им!

 5. Ако гърците сега гласуват с *не*, и Ципрас остане на власт до есента Майдана ще е спретнат и преди зимата хората ще му бият шута.И тогава ЕС трябва да помогне на гръцкият народ.Но ако оставят този лъжец и мошеник,които играе по чужда свирка/путинска/ тежко и горко на Гърция.Никои не може да им помогне ,даже богатият ЕС
  Забележете Путин как се спотайва и доволно потрива ръце на *гръцката трагедия*.
  За него е важно не гръцкият народ да е добре,а ЕС да е зле.

 6. Забележете сайтовете на петоколонниците ,като ПИК например мълчат за гръцката трагедия.Явно такива са указанията на Кремъл.

 7. Понеже тука в тоа блог нéкои не ме цитират както трéбва какво съм казáл, ей го точно и пак повтарам умерени трéбва да бъдеме:

  “Нека да не звучи като сензация, но малко смъмрих военния и външния министър. Това каза премиерът Бойко Борисов на блиц парламентарния контрол днес след въпрос от червения депутат Янаки Стоилов за идващото тежко въоръжение от натовски държави у нас.

  Проблемът според Борисов е, че двамата министри са дали изявления твърде късно, когато вече било ясно, че танковете ще идват, вместо да разяснят нещата навреме.

  Питах ги дали президентът не е поел някакъв ангажимент. Аз там не мога да се меся, защото това е друга институция.

  Министрите са наясно с нещата в подробности. Редно е обаче нещата да се случват прозрачно и Народното събрание да е информирано, обясни Борисов.

  Подкрепям министрите си и изявленията на президента. Ако бяхме малко по-умерени, щеше да е по-добре. Далеч съм от мисълта да се правим на най-големите ястреби, заяви още премиерът.

  Той добави, че трябва да сме лоялни към нашите партньори и към организациите, в които членува България. Ситуацията е деликатна. Дори и при Студената война не беше така. Тогава поне бяха ясни границите. Това обаче са рутинни учения. Иначе на никого не му е приятно танкове и гаубици да се разкарват, каза още Борисов.”

 8. През цялото ни Възраждане до църковната независимост от 1870 г. гъркът е много по-омразен от турчина- и в литературата, и в журналистиката.Смрадливата гръцко-московска калимявка е тормозила и потискала българите много повече отколкото официалната османска власт- и на султанско, и на местно равнище. Като четем Н.Начов, Ил. Блъсков, П.Р. Славейков, а и Тончо Жечев,ще видим документирано, че няма оплакване на българското население срещу самозабравил се гръцки владика-деребей, зад което турската власт да не застава и да не го изгонва моментално. Факт!

 9. Господин Инджев,
  В момента по страниците на “Медиапул” се води разгорещена полемика около Вашата личност. Трол с псевдоним “станимир петров” развява биографията Ви и обяснява къде е работила и каква била майка Ви, кой сте Вие, жена Ви и т. н.
  Препращам отговора на Ваш симпатизант:
  “До др. трол “станимир петров”:
  Другарю трол, разбирам, че като нямате аргументи срещу книгите и статиите на Иво Инджев по стар ченгесарски навик почвате да черните личността и семейството на опонента. Позволявам си да припомня, че Инджев вече 25 години защитава пробългарски, демократични и европейски позиции. За разлика от вас, путиноидната биомаса, която чака опорни точки от Масква и от РоSSийското посолство. Колкото и да ви е криво, симпатизантите на Европа се множат. Вие нали пращате отрочетата си да учат в Британия или Франция. Що не ги пуснете в Масква, Пекин или Пхенян? Има ли у вас поне една вещ (компютър, автомобил, пералня, телевизор и т. н.), която да е “мейд ин Раша”? Тогава защо ревете за Русия като вдовички за…? А, вие имате бизнес, който се е превърнал в политика. Работите за др. Путлер. На почасов график и ви плащат за брой постинги. Ами така кажете, другари тролове. А не да ми разказвате какво работела майката на И. Инджев преди 1968 г.
  “Човек и добре да живее, един ден го вербуват и се превръща в духовна медуза”.
  Моите съболезнования, тов. “петров”.
  Vassil D. Vassilev

 10. JORDAN KARABAJAKOV:
  Абсолютно прав сте. В момента, в който Ципрас измъкна от гащите и последната карта с ‘референдума’, гръцката пиеса загуби огромна част от публиката.

 11. Ципрас може и да е започнал да отстъпва пред кредиторите,но мисля,че ще има нови корекции и то не в полза на Гърция!Единственото свястно нещо за толкова време,което съм чула от банкянското човекоподобие е,пе Европа обръща орекалено много внимание на Гърция,а на западналите райони в България вниманието е нула!Иначе днес в парламента:”Ние държим на Русия,руските туристи се завърнаха,ненапразно имаше правителствена делегация в Русия….тиквенски лакърдии и между другото:”Имаме ангажименти към НАТО и те трябва да се спазват!”И последно-Русия не ни е враг!(според банкянкският,де)Аз ли си въобразявам ики ме гони параноята,но във Варна гъмжи от руснаци,нарочно говорят високо(на руски,разбира се)!Дори днес в ЦБА касиерката рускиня,с монголоидни черти се опита да ни иронизира с това,че имаме “чорбаджийски”чушки!Ами,имаме!И те имали-е,водка и сельодка(пардон,самогон),ама имат!Да не забравя и гречката-била много полезна!Полезна,полезна-колко да е полезна като я набиваш всеки ден и по смъртност са на едно от първите места в света!А пък ако не ядяха гречка…..Стана ми едно такова православно,имперско…..Може би аналогията ми е с “имперските”колбаси,които са си “кучешка”радост,но имаме макети на нова Волга,нов лаптоп..е,да само макети….

 12. Към Богдан Кримски Таврический-и мен едно човекоподобно с каскет(в буквалният смисъл) се опита да ме обори,като запитах един майцеородавец дали кара “Лада”или”Волга”като ми каза да отворя инфо за новата Волга!Инфо за нова”Волга”,ама нали се сещате то пак макет!Някаква мвчта на руски варяг-обаче,не можах само да разбер дали като”Армат”-а има нужда от конска тяга!Наистина страдам от угризения на съвестта,чене съм информирана за новите”достижения”на единствената,аналоговата!P.S.И пак се извинявам за правописните грешки-все пак таблета ми е китайски,с крадени американски технологии!

 13. Един от малкото адекватни анализи по темата е на Илиян Василев: http://idvassilev.blogspot.ca/2015/06/blog-post_22.html

  Както и да е, стискам палци на гърците, нека изходът да е добър. И дано Сириза помогне на чакащите на евразийската опашка да разберат, че чакат на опашка за трагедия.

 14. Страхотен текст. Способен е да преубеди и най-върлият гръкофоб, че сега повече от всякога трябва да се сложи кръст на нееднозначнато минало и единственият шанс Европа да продължи уверено по избраният път е по-голямата част от гръцкият народ да послуша рационалното у себе си.
  За илюстрация как пренареждачите на историята могат да получат абсолютно обратният ефект на целеното ето брилянтна “възстановка” в жанра политическа фантастика от Виктор Шендерович.

  По случаю новых депутатских инициатив, не могу отказать себе в удовольствии опубликовать финал сценария программы «Куклы», посвященной Денонсации Беловежских соглашений (1996).
  Программа называлась ВРЕМЯ, НАЗАД

  Виктор Шендерович

  Сцена четвертая.
  Кремль. У карты мира — Примаков с указкой. Его слушают Ельцин и Горбачев.

  ПРИМАКОВ. Сообщение о восстановлении Советского Союза вызвало живую реакцию во всем мире. В Белоруссии — народные гулянья. В Таджикистане — джихад. Прибалтику приняли в НАТО.
  ГОРБАЧЕВ. Всю?
  ПРИМАКОВ. Мало сказать — “всю”. Вместе с Калининградской областью.
  ЕЛЬЦИН. Но — это же Россия!
  ГОРБАЧЕВ (поправляет). Это — СССР!
  ПРИМАКОВ. Это теперь НАТО. Трудящиеся Кенигсберга на хорошем немецком языке попросили больше их не беспокоить – и обрезали провода.
  ГОРБАЧЕВ. Дальше.
  ПРИМАКОВ. Дальше — больше. Инициатива российской Думы по восстановлению памятников политической старины поддержана в Европе. Австрия (шурует по карте указкой) потребовала обратно Венгрию, Германия — Эльзас и Лотарингию.
  ГОРБАЧЕВ. У кого?
  ПРИМАКОВ. У Франции.
  ГОРБАЧЕВ. А французы?
  ПРИМАКОВ. А французы, раз такое дело, хотят Алжир.
  ГОРБАЧЕВ. А Алжир?
  ПРИМАКОВ. А Алжир ничего не хочет. Там так жарко, что все желания пропадают. А Румыния говорит: раз пошла такая пьянка, берем себе Молдавию! Тогда Турция говорит: руки прочь от Молдавии, Молдавия наша! А в Центральной Африке одно племя…

  Входит Клинтон.

  КЛИНТОН. Вы что тут everybody — ехать умом?
  ГОРБАЧЕВ. А в чем, собственно, дело?
  КЛИНТОН. Кто придумать возвращать history назад?
  ЕЛЬЦИН. Ну, мы.
  КЛИНТОН. Вот и принимать себе беженцев! Плавать Атлантика больше не мочь.
  ЕЛЬЦИН. Не понял.
  ГОРБАЧЕВ. Вы объясните, пожалуйста, по-русски, в чем, собственно, ваша проблема?
  КЛИНТОН. Они нас гнать три шея!
  ГОРБАЧЕВ. Кто?
  КЛИНТОН. Индейцы! Юнайтед Стейтс — это их земля! Выкупить обратно за тридцать баксов Манхеттен, сажать нас на корабли и толкать от берега. Янки, гоу хоум! Плывить в своя Англия!
  ЕЛЬЦИН. Вы, значит, не туда попали. Здесь не Англия.
  КЛИНТОН. Но в Англию нас не пускать!
  ГОРБАЧЕВ. Почему?
  КЛИНТОН. Там теперь Римская империя, shit!
  ГОРБАЧЕВ. Не надо нам подбрасывать…
  КЛИНТОН. Надо!
  ГОРБАЧЕВ. Таких реалий, извините, нет…
  КЛИНТОН. Есть такой реалия, май диа френд Майкл! Суд на Гаага признать решение распаде Римской империи юридически недействительно!
  ГОРБАЧЕВ. Этого не может быть.
  КЛИНТОН. Может! Документз о распад нету!
  ГОРБАЧЕВ. Совсем?
  КЛИНТОН. Nothing! Ни одного!
  ГОРБАЧЕВ. Why? (Спохватывается). Почему?
  КЛИНТОН. Потому что варвары не уметь писать!
  ГОРБАЧЕВ (хватаясь за голову). Shit!
  ГРАЧЕВ (входя). Все готово! Танки стоят на Охотном ряду имени товарища Маркса, экипажи заряжают боекомплект и ждут письменного приказа!
  ЕЛЬЦИН. От кого?
  ГРАЧЕВ. Да хоть от кого!

  Междугородний телефонный звонок. Примаков снимает трубку, слушает с невозмутимым видом, потом говорит:

  ПРИМАКОВ. Секундочку. Сейчас узнаю.
  ГОРБАЧЕВ (недовольно). Ну, что там еще?
  ПРИМАКОВ (прикрывая трубку ладонью). Это Казань.
  ГОРБАЧЕВ. Кто?
  ПРИМАКОВ. Из секретариата Золотой Орды!
  ЕЛЬЦИН. Что???
  ПРИМАКОВ. Спрашивают, когда приезжать за данью.

  Гимн Советского Союза на титрах.

  Виктор Шендерович

 15. Преди година, по време на предния гръцки цирк, тук в блогът на Г-н Инджев написахме какво ще се случи с Гърция рано или късно. За съжаление консумативната политика на гръцките социалисти досега, ще бъде платена от народонаселението, което силно вярваше че гръцките социалисти нямат нищо общо с “онези” социалисти. Имам много приятели гърци който осъзнаха грешната политика и силно се надявам естественните съпротивителни сили на този народ да заработят навреме.
  PS – В момента в който, референдумът в неделя по предварителни проучвания на общественното мнение получи 50% “ДА ” за подписване на споразумението с кредиторите, Ципрас ще отмени референдумът.

 16. Избрано от Шойбле от днес:

  They aren’t doing any favours to their people if they keep misrepresenting the facts,’ he fumed on Wednesday. ‘It’s not others who are to blame for their problems.’

  After months of frustrating talks, he accused the government of Prime Minister Alexis Tsipras of making ‘incredibly untruthful claims that are not remotely related with reality’.

  Schaeuble also said Greece was sending mixed signals in debt talks and called on its government to ‘clarify its position’ before negotiations with creditors can resume.

  He pointed to recent conflicting reports on whether Athens still plans a referendum on Sunday on the bailout terms and whether it would support a yes or no vote, noting that ‘all of this is no basis for discussions on serious measures’.

  ‘That’s why first of all Greece must clarify its position on what it wants, and then we will have to talk about it, under conditions that are now far more difficult,’ Schaeuble told a Berlin press conference.

  Schaeuble pointed out that the proposal ‘to be rejected or accepted doesn’t exist anymore and never existed’ because the European offer in question was rejected by Athens last week and the aid program formally expired on Tuesday night.

  Since the program ended at the stroke of midnight, ‘the legal and actual facts’ had entirely changed, he said.

  ‘We are ready for any eventuality, but we are in a really difficult situation,’ he said, blaming ‘entirely the behaviour of the Greek leaders, which is no longer comprehensible to anyone’.

 17. Играта е много голяма и се ръководи от Умни и Добри сили, които ще унищожат Империята на тъмните слуги. За пореден път една руска марионетка показа своята мошеническа и некадърна природа но не е далече деня в който тя ще си намери мястото. А в България ще се диша по-леко, защото бяха избити с Божия Благословия много опасни и сериозни крале на тъмните подвизаващи се на нейна територия. Слава на Христос!

 18. Съгласен съм, че почтеността, добронамереността и коректността между съседите в една общост са условия, без които не е възможен общ просперитет и благоденствие на цялата общост. Но за това е необходима добрата воля и на двете страни.
  Защото ако съседът ти примерно е живеещ от кражби циганин, за когото законите не важат, нещата стоят по малко по-различен начин.
  По подобен начин стоят нещата и с Гърция в рамките на ЕС, не мислите ли? Така повече не може – Гърция трабва да бъде оставена да фалира.

  Вероятно ще бъда упрекнат за мнението си /нямам намерение да споря/, но за мен без елементарна справедливост за никакви общи стратегии не може да става дума.

 19. Не знам, дали не съм предубеден, но съвременна Гърция е зачената в грях – и тя е резултат на странни маневри, пазарлъци и споразумения между външни фактори, които продължават от момента на създаването на тази държава да се държат с нея, като с глезено дете. Една огледално противоположна картина на отношението към България. Развращаващо е такова отношение. А като се има предвид, че Каподистрия – първият министър-председател на Гърция, а и президент в някакъв момент е бивш заслужил външен министър на Русия и дългогодишен чиновник в това министерство, нещата си стават направо порочни.

 20. Към ВЛАДИМИРОВА:
  Както вече беше уточнено, закупуването на руски лаптоп ще върви в комплект с такова на “волга”, за да може “щастливият” клиент на “волгата” да си вози батериите и зарядното на лаптопа…
  🙂

 21. Мъча са да търкулна идна сълза бедния братски гръцки народ, мъ ей на’, нище да злиза. Що тъй, ни знам.. -:)

 22. @ GEORGI NICOLOV:
  Благодаря! Смях се от сърце!
  Адмирации за ШЕНДЕРОВИЧ!
  🙂

 23. Иде ми да кажа нещо лошо за целия гръцки народ, но ще си отнеса поредните обвинения във фашизъм. Обаче нямам никакъв отговор на въпроса “Как е възможно това?”. В кой век живеят, в кой свят си мислят, че се намират, нямат ли елементарно чувство за самосъхранение тези хора? Като се титулуват за люлка на демокрацията, поради что ‘фърлят къч на Европа, която е най-демократичното нещо на света към момента? Голяма част от гърците са се изучавали в европейски и американски университети / не ми е известно някой да се е обучавал в Рашата, Китай, Индия ели ‘па Бразилия/. Какво научиха там за икономиката, за правото, за обществените науки? Не им ли е очевидно и без специални знания, че от една тръба не изтича повече отколкото е влязло. А като им чуя воплите за достоен живот, направо се хващам за кобура, защото по-голяма наглост не може да се изрече. Достоен е животът на моралния човек, достойнството няма нищо общо с финансовите измерения на ежедневието. Пример за достоен човек е г-н Инджев, а те ми пробутват еталон за подражание, сравним с лицето Бареков. Ааа не, охи, отнюд или каквото там се сетите. Не ги разбирам и не ги подкрепям.

 24. Аз някак силно вярвам в светлите сили в гръцкото общество. В Гърция, а и извън Гърция, има една силна прослойка от много интелигентни образовани хора, които ще поведат страната си в правилната посока. Днес всичко говори в полза на тези мои впечатления и тази моя вяра. Днес православната има църква се ангажира непосредствено с референдума, отправяйки призив към гражданите на Гърция да приемат условията на ЕС и са гласуват с “да”. Ето това е един добър пример за духовната роля на църквата в живота на една нация, която тази гражданите на тази нация се лутат изгубени в безсмислието. Видни гръцки интелектуалци, професори, работещи в Гърция и извън Гърция тези дни не спират да говорят, да призовават, да обясняват правилната посока, а тя е – мястото на Гърция е в ЕС. Мои близки ми казаха, че повечето гръцки телевизии открито говорят и канят събеседници с изразена проевропейска ориентация. Ето затова вярвам в здравите сили в гръцкото общество – разумните и образованите хора са сега по местата си, където трябва да бъдат – те говорят, призовават, обясняват. Те говорят за ценности и ценностност. И техните гласове не звучат като гласове в пустиня. За разлика от България, тук подобни хора са натикани някъде… Ето затова вярвам в Гърция и смятам, че тя бързо ще се съвземе. Ние ще продължим да тънем в музишка безпросветност…

 25. Уважаема Мария,
  За коя точно гръцка православна църква говорите? Защото гръцките православни синоди са около 20. И не забравяйте, че точно тези гръцки интелектуалци с изразена проевропейска ориентация са получили голяма част от готовите лесни европейски пари. Естествено, че ще призовават и обясняват защо Гърция трябва да остане в ЕС. Защото иначе la dolce vitta и la dolce far niente свършват. Поне те разбират това, за разлика от лумпените на Ципрас.

 26. Не съм запозната в подробности с историята на гръцката православна църква, но – доколкото ми е известно – множеството синоди са при старостилците, не знам официцалната гръцка църква да има 20 синода, както твърдите. Но не такава ми беше идеята. Да, ненавистта към гръцкия владика е трайно вплетена във възрожденската ни идеология и култура, но от позицията на 21 век на мен ми е трудно да изпитам омраза или ненавист към която и да е европейска нация или култура. Ако евросубсидиите са отишли при гръцките интелектуалци или за развитието на културата им – то тогава, браво на гърците, трябва да вземем пример от тях. Истината ми се струва, че е друга /ако изобщо някой може в този момент да се осмели да твърди, че знае със сигурност какво се случва в Гърция/ – с европейските пари гърците поддържат един огромен и ненужен чиновнически апарат с добри заплати и добър стандарт на живот, един раздут като балон публичен сектор, както и сравнително добрия стандарт на техните пенсионери. Бедността в БГ не се дължи на привлекателния начин на живот в Гърция, който всъщност е характерен за всички средиземноморски народи и култури, не гърците са ни виновни, а отвратителния комунизъм и посткомунизъм, който опростачи българската нация и изпепели добрата душа на българина, така че от нея почти нищо не остана. Ако не вярвате – вижте форумите, оттам се лее само омраза, жлъч и комплексарщина. Мишена в момента са гърците. Утре ще е нещо друго. Безкрайна омраза.

  П.П. А иначе радио Ватикана днес даде инфо за изявлението на архиепископ Йеронимус: http://en.radiovaticana.va/news/2015/07/02/head_of_greek_orthodox_church_adds_voice_to_pro-europe_vote/1155476

 27. Уважаема Мария,
  Права сте за пораженията, които комунизмът нанесе на българина. И за възрожденската омраза към гръцкото духовно робство и фанариотщината през 18 и 19 век. Но това няма нищо общо с днешния гръцки жизнен стандарт. Постигнат с чужди пари, които никога няма да бъдат върнати. Това честно ли е според Вас? Как бихте нарекли човек, живеещ като Крез с пари от заеми? Човек, който иска нови пари назаем, искайки да му се опростят старите дългове, за да можел да продължава да води “достоен живот”. Бихте ли защитавали публично такъв човек?

  А как бихте коментирали факта, че през 21 век Атина продължава да твърди, че 3 млн /в Беломорието/ от 11-те и млн граждани били “българогласни елини”. И че българите в Гърция през 21 век продължават да се страхуват да говорят на български?

 28. Аз не ги защитавам, просто не злорадствам за случващото им се и не смятам, че всички гърци са тарикати, защото това не е вярно. И също така смятам, че всеки трябва да си плаща сметките и да спазва договорите. А относно въпроса Ви смятам следното: всяка политическа доктрина, която поставя в центъра на своя свят етноса, а не ценността на отделния човек – е примитивна и демодирана. Да, зная много неща за гърците, зная, че в Атина все още има хора, които наричат живелите на Солун “вулгарос” (с негативна конотация, разбира се, макар Солун всъщност никога да не е бил български град). Познавам също така много приятни, интелигентни и умни хора сред тях и просто исках да кажа, че виждам как именно тези хора взеха лек превес тези дни над сивата посредствена маса от гърци, които си искат Ципрас, революцията и комунизма.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.