Благодарната България и неблагодарната Финландия – срамнителен анализ

Тази седмица Финландия отказа да се съобрази с руския натиск и да направи изключение, допускайки руски парламентаристи на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Хелзинки, които имат забрана да посещават страните от ЕС след руската агресия в Украйна. Сред нежеланите руски гости е и самият председател на руската Дума Сергей Наришкин.

 

Макар говорител на финландското външно министерство да обясни ясно, че Финландия просто се придържа към общата европейска политика по въпроса, Москва явно претендира, че тъкмо тази страна трябва да отстъпи от нея. Защо?

 

Русия на Путин вероятно смята, че отговорът се подразбира. Финландия е в историческо отношение не просто бивша колония, както съветски колонии в Европа, а е била част от самата „стара Русия” преди болшевишката зараза. В центъра на Хелзинки, както и в София, има конна статуя на руския император Александър ІІ освободител ( на руските крепостни роби). Но приликите между България и Финландия свършват с това.

 

Яростната съпротива на финландския народ срещу съветската агресия през 1939 г. ( без преувеличение казано всенародна, защото наистина народът на страна се надига срещу съветските пълчища), макар и завършила трагично, оставя отпечатък в следвоенните отношения. Кремъл не посмява да наложи директно жалките си протежета на власт, както в България. Финландските креатури на Сталин се перчат с относителни изборни успехи в началото, но с течение на времето, от избори на избори, се превръщат в посмешище.

 

СССР откъсва част от територията на страната и я превръща в Съветска република Карелия ( която и днес служи за онагледяване на драстичната разлика между това да си окаян съветски поданик или горд финландски гражданин от гледна точна стандарта на живота). Само между Северна и Южна Корея може да се види подобен аналогичен контраст- макар русифицирането на кавказката Абхазия да е на път за пореден път да илюстрира същото спрямо съседна Грузия.

 

Империята на злото обаче ревнува невероятния възход на финландците и им вменява задължението да са благодарни, че прогресът им не само им е позволен в условията на мир с благоволението на Москва, но и след бурна и изгодна за укрепналата финландска икономика търговия, в която Финландия десетилетия наред се възползва умело от суровинната база на недоразвитата Русия.

 

За последните 30 години БВП на Финландия нарасна близо …30 пъти! Днес страната е водеща в света по своя жизнен стандарт, прозрачност в управлението, липса на корупция, световен еталон в образованието и високите технологии- всичко, което Русия не е. Русия на Путин обаче явно си мисли, че щом това благоденствие е изградено с позволението на СССР, финландците са длъжници. И когато Кремъл установява, че няма да получи политически дивиденти под формата на „отблагодаряване”, беснее.

 

Изразител на този бяс е същият „герой” ( като от романа на Достоевски „Бесове”) Алексей Пушков, който заклейми България заради придържането към европейските директиви за „Южен поток”, прекратен от Путин с обвинителен пръст към София. „Да ви е яд”, възкликна шефът на външната комисия на Думата Алексей Пушков, подлайвайки след своя стопанин.

 

Сега Пушков написал в интернет ( напомням- това е изобретение на ЦРУ, според Путин), че Русия не била като Украйна и няма да се моли на Европа. Макар Финландия да следва просто процедурата на организацията , в която членува, той обявява това за „грешка”.

 

Ден по-рано външният министър на Русия Сергей Лавров използва остра дипломатическа формулировка, окачествявайки рутинния ход на Хелзинки като „откровено неприятелска стъпка”.

 

С други думи, Москва смята, че страните от ЕС, стига да имат „специфична” историческа съдба, свързана с Русия, трябва да изневеряват на европейската си лоялност и да нарушават европейската солидарност заради претенцията Русия да бъде третирана от тях различно.

 

Такива нещо се случват в България. Припомням как служебният премиер Близнашки, под телефонната диктовка на лидера на ГЕРБ Борисов , цензурира евроатлантическия език на документа на българското министерство на отбраната „Визия 2020” миналия август с „аргумента”, че Русия е „велика страна” и за нея не може да се говори в България като за враг ( т.е. другаде може и да може, но тук не е позволено).

Именно на тази претенция за “различност” от историческо естество ( с корени в 19-ти век) се гради господарското самочувствие на СССР и Русия, изискващи “специално отношение” в България. И го получават чрез своите подставени лица.

 

Финландия обаче, която има 1000 километра сухопътна граница с Русия и наистина има основания да се страхува от добре известната й съседка агресивност, определено не плаща данък „благодарност”, какъвто Петата колона на Русия непрекъснато изисква от българите.

 

Равносметката е следната:

Финландия е на първо място по жизнен стандарт в ЕС, а България- на последно.

Финландското население се увеличава, включително поради масовото завръщане на финландци от цял свят в родината си, а България е на дъното на Европа по този демографски показател.

 

Финландия е европейски и световен образец по ефективност на образователната система, а България ( при своя уникален исторически опит за всеобщ национален подем чрез образование от времето на Възраждането) се намира на обратния край на тази т(о)яга.

 

Финландия е призната за страна, лишена от изкоренената отдавна корупция, докато по същия показател ние водим нестинарското хоро в ЕС.

 

Има и още много такива антиподни сравнения, но като българин се чувствам зле да ги изброявам мазохистично …

 

И понеже всичко това е свързано с благодарността към Русия за миналото: благодаря на русофилите за вниманието, ако случайно са прочели внимателно този текст.

 

 

 

 

 

46 мнения за “Благодарната България и неблагодарната Финландия – срамнителен анализ”

 1. Разликата между Финландия и Русия е като разликата между малкото телефонче “Nokia” и руския куфар, рекламиран като лаптоп.

  А за България рецептата е “Добив на шистов газ и скъсване с Русия”! За 2-3 години покупателната способност на българина ще нарастне няколко пъти!

 2. Един Мъж винаги трябва да може да избере Достойнството пред Позора. По това се различаваме с Финландците. Нашите овластени граждани, просто не са мъже.
  А достойния Мъж е висок колкото небето и силен колкото Бог. Докато опозорения е нищо! Опозорения е безгръбначен влачещ се червей познал грозотията на преклонението и отровата на алчността!

 3. Случайно и по друг повод днес разглеждах данните от РСИ за търговския стокообмен на Русия с другите държави и се натъкнах на, как да го кажа, закономерен, абсурден…факт. Страните, за които Русия твърди, че са “братушки” имат най-високо отрицателно салдо. Мислех, че сме ние, но при сърбите е олеле-мале.

 4. Всичко казано в този чудесен текст на Иво, трайното присъствие на финландската тема (не крия преклонението си пред ВЕЛИКИЯ ГЕНЕРАЛ КАРЛ МАНЕРХАЙМ, знаете ли, по повод НЕГОВОТО ИМЕ /и още нещо беше, във форума на електронния парцал пик.льо.вци. рубл. прочетох написано от някакъв рубладжийски скот , че “Стамбо,Павел Тинков /и още приятели-съблогъри/ “са фашаги”), та с писаното в блога може да се състави цяла антология под примерно заглавие “Освободителката Русия”, “освободената” България и СВОБОДНАТА ФИНЛАНДИЯ”.

 5. Първият антисъветски виц чух вкъщи преди около 50 години от гости на родителите ми. Ето го.

  СССР, дълъг колхозен ден – от тъмно до тъмно. Преди отбоя се появява началникът на колхоза и казва: “Таваришчи, пришьол челавек из Обкома. После работъй даклад будет”. В 9 вечерта ги събират под сайванта и слушат доклада за вътрешното положение, международното положение, последните Решения на КПСС и така до 11. В 11 докладчикът обявява: “Таваришчи, даклад акончен, начньом дебат”. А утре пак са на работа. Дремещият Иван – чул-недочул – скача първи и казва: “Таваришчи, если будете ебать, пажалуйста начните са мной, патаму-што я живу далеко.”

  Този виц е синтез на цялата съветска действителност.

 6. 1791г. край Калиакра руския адмирал Ушаков извоювял “блестяща победа”, “разгромил” османския флот във “велика” битка, в която потъналите кораби общо са…нула. И днес на Килакара на същия “адмирал” са вдигнати паметник, барелеф, три паметни плочи и в параклиса на Свети Никола е поставена икона на… св.адмирала! Русофилистичната сган не спи и нама да позволи скоро няма да ги стигнем финландците.

 7. “Методът на МАНЕРХАЙМ. Как да спрем агресора”-много актуално видео…

 8. Всичко е политика и интереси.Преди две години правителството на Финландия отпусна 30 милиона евро за изучаване на руски език в училищата,това съвпадна с продажбата на корабостроителниците им на руснаци.Чел съм че са благодарни само на Ленин,защото им дал независимост.Тогава са били едни времена,сега са други.

 9. Мина добре вчера сабахлем. За първи път да видя водещи, които не се заяждаха, а и няколко пъти повториха анонса, дори в доста разширен вид. Може би бяха далече от темата, не зная, но си представям, ако беше пъпеша или риза цв. Беше добре. Успех на книгата!

 10. Остроумно заглавие и приятно за четене изложение, в което има много резон. За съжаление, в статията е пропуснато нещо важно, което българите трябва все пак да знаят, за финландския характер и да се поучат от него:

  Финландците са изключително точни в разделянето на политиката от икономиката. Политически, те винаги са отстоявали с цената на всичко своята независимост. Но когато става въпрос за икономически интереси, те са ползвали по възможно най-рационалния и ефективен начин всички ресурсни екстри, които им е предлагала съседна Русия. Тази последната е известна с това, че е “ориенталски” търговец, т.е. прекалено “ларж”, който често дава “кон за кокошка”. Точно това финландците винаги са използвали по най-хладнокръвен начин. Нещо което българите никога не правят в своето разделение на русофили и русофоби.

 11. Към Игнатов:

  Две неща:

  В статията са пропуснати хиляди неща. Защото не е доклад с претенция да изчерпа всичко по темата.
  Освен това българите не са като финландците , възползвайки се толкова добре от примитивизма на съседа си, защото не превъзхождат съседите си, както финландците, а не защото били разделени на русофили и русофоби.

  Апропо, финландците, по тази скала, по дефиниция са сред най-последователните русофоби на света- там просто не виреят русофили.

  Изобщо намекът, че “русофобията” е вредна с каквото и да било за българите е опит за оправдание на русофилството, което е доказано вредно за съдбата на бедна България. Защото “русофобията” е измислица на гузните русофили, които по този начин се опитват да оправдаят абсурда на своето прехласване по една ретоградна държава, образец на мракобесието в Европа от векове.

 12. “Германия ни прецака за газовия хъб, разбра се с Москва”

  http://frognews.bg/news_94123/Germaniia-ni-pretsaka-za-gazoviia-hab-razbra-se-s-Moskva/
  =========================================
  Ние по-простичките,като как трябва да разтълкуваме тази новинка?!
  Като част от хермафродитната война или в качеството си на ‘преебаните камилчета’?!

 13. Изглежда, ще доживеем и членството на Барак Хусеин във въпросната партия.А може и в кубинската-по-близко ще му е да си плаща членския внос, да клейми американския империализъм и да пее по площадите “Гуантанамера” с брадатото чучело (не пукна ли вече?) ! Но най-добре ще е да покани и Ким (пореден). РИЧАРД НИКСЪН И РОНАЛД РЕЙГЪН се обръщат в гробовете си! Добре, дипломация, нормализация, разбирам, но ще се извини ли виетнамският комундел например за “тигровите клетки”? За “хората от лодките”? За зверствата над собствения си народ? За издевателствата над децата от смесени връзки? Гледал ли е Бараката “Рамбо”, “Изчезнал по време на мисия”? Не го ли е срам от ветераните?

  “Лидерът на комунистическата партия на Виетнам ще посети Белия дом през следващата седмица и ще се срещне с президента на САЩ Барак Обама по случай 40 години от края на войната между двете страни, предаде AFP, пише “Фокус”. Нгуен Тронг е първият генерален секретар от Виетнам, който ще посети Съединените щати.

  Двамата лидери ще обсъдят начините за подобряване на двустранните отношения, чието нормализиране започна преди 20 години.”

 14. Стамбо,
  Интересни спомени за съветско-финландската война от 1939 пише Борис Бажанов – личен секретар на Сталин от 1923 до 1928. През 1928 бяга през границата в Персия. През 1939 е съветник на Манерхайм. Умира в САЩ през 1984. /Б. Бажанов, “Аз бях секретар на Сталин”, С, 2014, Изд. “Изток – Запад”/.

  “…имаше два фронта – малък, тесен, карелски, широк 40 км, на който комунистите хвърляха една след друга дивизии. Дивизиите вървяха през планини от трупове и биваха унищожени докрай – нямаше пленени. А другият фронт беше от Ладожкото езеро до Бяло море, където всичко беше зарито със сняг, метър и половина дълбок. Тук червените настъпваха по пътища и винаги ставаше едно и също – съветската дивизия навлизаше дълбоко, финландците я обкръжаваха, откъсваха я и я унищожаваха с жесток бой.” /стр. 260/.

 15. Нашият Освободител сме го качили на кон а тамошният е изправен.И Руската им църква е по различна .

 16. “За последните 30 години БВП на Финландия нарасна близо …30 пъти! Днес страната е водеща в света по своя жизнен стандарт, прозрачност в управлението, липса на корупция, световен еталон в образованието и високите технологии- всичко, което Русия не е.”

 17. Игнатов,
  Знаеш ли кое не ми харесва в написаното от теб? Изречението “Нещо което българите никога не правят в своето разделение на русофили и русофоби.”
  Няма такова “разделение”. Има българи-родолюбци и българи-предатели на България. Русофили, комунисти, съветски възпитаници, защитници на МОЧА, исторички – все баещи колко хубаво било при Тодор Живков, кадесари, партийни секретари, почитатели на Сталин, въздишащи по “реда в концлагера НРБ” и т.н. Изметта на обществото.
  Това е положението, Игнатов – българи и небългари.

 18. Здравей, СТАМБО!
  Нямаш представа как ме развесели!
  Квалификацията на примитива ми дава основание да се чувствам горд!
  За мен е чест да бъда причислен към такава компания!
  Щом червените борсуци беснеят и храчат, значи “стреляме” точно – право В ДЕСЕТКАТА!
  Бъди здрав!
  🙂

 19. “Лидерът на комунистическата партия на Виетнам ще посети Белия дом през следващата седмица и ще се срещне с президента на САЩ Барак Обама по случай 40 години от края на войната между двете страни, предаде AFP, пише “Фокус”. Нгуен Тронг е първият генерален секретар от Виетнам, който ще посети Съединените щати.

  Двамата лидери ще обсъдят начините за подобряване на двустранните отношения, чието нормализиране започна преди 20 години.”

  Когато американските деца гинеха във Виетнам за виетнамската свобода, хиляди пъти проклетата холивудска левичарска пачавра Джейн Фонда ходеше в Ханой да се фъка с партийните и държавни ръководители на комунистически Виетконг и да държи антиамерикански речи.

  Затова и днес в US на всички крайпътни химически тоалетни пише: “Това е Джейн Фонда, употребете я добре. От ветераните във Виетнам.”

 20. Г-н Игнатов, според вас “случайно” ли е, че България по принцип и изобщо е винаги на последно място в положителните класации на ЕС и на първо в отрицателните. Сигурно, ако следя логиката ви, това се дължи на делението ни на “русофили” и “русофоби”. Аман от шизофрения. Не може и х.. в п…… и душата в рая.
  Докато има новини като долната и забележете иде реч за Словакия, една страна с по-особен статут във външната политика на раззия, България е длъжна да бъде лоялна докрай на НАТО и ЕС. Без никакви шикалкавения каквито на баце много му се щат.

  http://www.gazeta.ru/politics/news/2015/07/03/n_7346217.shtml

  И още една добра новина, пак от там.

  http://www.gazeta.ru/business/news/2015/07/03/n_7346209.shtml

 21. Извинявам се, че не е по темата, но в Дневник попаднах на разкошна статия(това е само част от нея):
  Гърците мечтаят за комунизъм? Дайте им го!
  Най-новата история на Гърция представлява една несбъдната мечта за комунизъм, за реализирането на която пречеха всякакви западни покровители, написа тази седмица руският делови всекидневник “Ведомости” в редакционната си статия.

  Това е страна, десетилетия наред мечтаеща за комунизъм и съчувстваща изключително много на такова устройство на обществото, но най-после гърците имат шанс да изпробват на собствен гръб това, от което Източна Европа се отърва преди четвърт век, пише изданието.

  Същата теза изказа още през 2011г. американецът от гръцки произход Бил Фреца на страницата на списание “Форбс”. Макар някои от твърденията му да са спорни (особено когато са отнасяни към цял един народ), текстът е добра илюстрация за отношението на онези, които изгубиха търпение към Гърция и нейните лидери.

  През 1944г. след прочутото “споразумение за процентите” между Сталин и Чърчил на гърците е отредено да попаднат в британската сфера на влияние в следвоенна Европа. Но още преди края на войната сблъсъкът между комунистическото движение и подкрепяните от Лондон и Вашингтон монархисти прераства в гражданска война с жестоки репресии от двете страни и разгром на левицата.

  През 1947г. компартията е забранена, а левицата е изтласкана в периферията на политическата дейност. През 50-те и 60-те години страната влиза в НАТО и европейската икономическа зона и това е време на стремителен икономически възход от средно 7% годишно.

  Вероятността левицата да дойде на власт по време на политическата криза от 1965-1967г. (включително в ущърб на интересите на САЩ и Запада в тази част от Европа) провокира преврата на “черните полковници”.

 22. и още: “гърците “не може да откраднат достатъчно пари от германските данъкоплатци, за да спасят страната си от фалит и колапсът изглежда неизбежен” …”но е време съвременните гърци много добре да се вгледат в себе си. Какво донесоха на света напоследък? И, което е по-важно, какво са готови да направят, за да си помогнат? Ако не могат да отговорят на този въпрос, значи е дошло време да пеят “Интернационала”.” – Няма какво повече да се добави.

 23. Преди 7- 8 години бях на гости на вилата на един приятел от Санкт- Петербург. Намира се на 100- на километра северно от града, в посока Виборг. Разхождайки се в едни гори тилилейски моят приятел обърна вниманието ми на едно място, което всеки би подминал, толкова бе обрасло с дървета и храсти. Каза, че това е било финско училище преди войните 1939,1940, 1941 години.Личаха само основите, останалото бе просто гора.
  Бил съм много пъти във Финландия. Влизал съм и през Торфяновка и през Брусничное. Разликата между териториите, които преди 100 години са били в една държава е фрапантна.

 24. @ ТЪПАНАРКО,
  Разликата м/у двата потока накратко е: Северния поток ще бъде собственост на Еврпа и можеш да си правиш каквито си искаш транспорт по него и към него.
  Южния поток трябваше да е 100% собственост на Русия. Земята и тръбите стават руска собственост и образуват коридор от 400м широк пояс през средата на България. Поясът е напълно достатъчен за преминаването на руски летателни или други средства безпроблемно. От друга страна по тръбата нямахме права за транспортиране или реверсиране на неруски газ. От трета страна 50%-то участие на БГ беше компрометирано с проруски фирми у нас, както и пълната мъгла на икономическата обосновка и проект.Този проект е роден мъртъв и има само геополитическа насоченост циркулираща в неумните глави на част от московската”порта”.

 25. Много точно казано, Кремъл просто не посмява. Въпреки, че SKP е имала скрито влияние и позиции; Сталин ги е държал в готовност за преврат и под инструктаж по ‘тайните канали’; ключови връзки в правителство и т.н… и въпреки цялата готовност, Кремъл така и не се осмелява. Заради лютивия спомен от 1939-40; и с пръст да посегнат на Финландия е щяла е да последва кървава баня!

 26. Пияните мужици обмислят забрана на износа на дървесина за Финландия като отговор.

  http://lenta.ru/news/2015/07/04/noforest/

  Едва ли може да има по жалки същества от кремлистите.

 27. Драги ОТБЕЛЯЗВАМ, имам мемоарите на Борис Бажанов в руско парижко емигрантско издание от 60-те години,малко нееднозначно е мнението ми за тях, но трябва да се познават непременно.
  ПАВЛЕ, виждаш ли, вече и групов имидж създаваме -“фашагите от блога на Иво”!
  Но дали ще успеем да превъзпитаме нашия уважаем съблогър – за “Банкянско човекоподобие” ми е думата?…

 28. А именно, с тем обстоятельством, что за первые 5 месяцев 2015 года цены на продукты питания выросли на 12,1%, в том числе на овощи – на 26,7%, на фрукты – на 24,9%, на рыбу – на 17,4%, а на хлеб – на 11,2%. Как сообщает в обзоре рынка продовольствия в “Независимой газете” Ольга Соловьева, суммарный импорт продовольствия составил лишь 40,7% от прошлогоднего. При этом реальная зарплата россиян упала на 8%.

 29. “Яростната съпротива на финландския народ срещу съветската агресия през 1939 г… макар и завършила трагично”

  Трагично, но и безславно – на всеки един убит финландец финландските воини успяват да отвърнат с 3 убити червеноармейци. Толкоз по въпроса за славната Червена армия и нейните бойни качества.

 30. По повод обябяването ми от някакво червено рублофилско говедо за „фашага” /каквото и да значи това/, за сетен път декларирам:
  НЕ ПРОЯВЯВАМ ПРЕДУБЕДЕНОСТ В ОТНОШЕНИЕТО СИ КЪМ НИТО ЕДНА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ. НЕ РОБУВАМ НА НИКАКВИ ДОГМИ! НЕНАВИЖДАМ ФАШИЗМА, КОМУНИЗМА, БОЛШЕВИЗМА, МАОИЗМА, ЧЕ-ГЕВАРИЗМА, КИМЧЕНУРИЗМА, СОЦИАЛИЗМА /ВЪВ ВСИЧКИТЕ МУ ИЗВЕСТНИ ДЕНОМИНАЦИИ/ И ИЗОБЩО ВСЯКА ИДЕОЛОГИЯ, ПРОПОВЯДВАЩА ОМРАЗА, РЕВОЛЮЦИИ И ТЕРОР /НЕЗАВИСИМО ОТ ЦВЕТА МУ – БЯЛ, ЧЕРВЕН, КАФЯВ И ПР./!
  НЕ СЪМ РУСОФИЛ, ГЕРМАНОФИЛ, АНГЛОФИЛ И ИЗОБЩО КАКЪВТО И ДА БИЛО „ФИЛ”. НА МНЕНИЕ СЪМ, ЧЕ НОРМАЛЕН ЧОВЕК НЕ БИ МОГЪЛ ДА ОБИЧА КОЯТО И ДА БИЛО ДЪРЖАВА ИЛИ НАЦИЯ /НАРОД/. ДОРИ СОБСТВЕНИТЕ /ТОВА Е АТАВИСТИЧНО, СТАДНО ЧУВСТВО/… МОГАТ ДА СЕ ОБИЧАТ ЖИВОТА, СВОБОДАТА, ЖЕНА/И/, ДЕТЕ/ЦА/…
  ПРЕКЛАНЯМ СЕ ПРЕД ДОСТИЖЕНИЯТА НА ЗАПАДНАТА ДЕМОКРАЦИЯ, НА ПРОСПЕРИРАЩИТЕ ОБЩЕСТВА /НАЦИИ/ И ЖЕЛАЯ ТЯХНОТО БЪДЕЩЕ ЗА ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ СИ!
  РУСОФОБ СЪМ, ПО СМИСЪЛА НА ЧУЖДИЦАТА „ФОБОС”. НЕ МРАЗЯ – СТРАХУВАМ СЕ! ЗАЩОТО:
  – ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ РУСИЯ Е ДОНЕСЛА НА СТРАНАТА МИ САМО ЗЛИНИ И НЕЩАСТИЯ,
  – СЪМ УБЕДЕН, ЧЕ ДНЕШНА РУСИЯ Е ОПАСНА ЗА БЪЛГАРИЯ,
  – НЕ ЖЕЛАЯ ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ МИ ДА ЖИВЕЯТ ЖИВОТА НА РУСНАЦИТЕ,
  – УБЕДЕН СЪМ, ЧЕ ПРОСПЕРИТЕТЪТ НА БЪЛГАРИЯ Е НЕПОСТИЖИМ В ОРБИТАТА НА РУСИЯ /ЕВРАЗИЯ/,
  – РУСИЯ ЗАПЛАШВА ДЕМОКРАТИЧНИЯ СВЯТ И СВОБОДОЛЮБИВИТЕ НАЦИИ С УНИЩОЖИТЕЛНА ЯДРЕНА ВОЙНА И ОТКРИТО ВЕЩАЕ ГИБЕЛТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО!
  КАТЕГОРИЧЕН СЪМ, ЧЕ Т.Н. РУСОФИЛСТВО, ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИНКРИМИНИРАНО И ПРЕСЛЕДВАНО КАТО ИЗМЯНА НА РОДИНАТА И ПОДРИВНА ДЕЙНОСТ В ПОЛЗА НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА!
  А СЪЩЕСТВА, КОИТО СМЯТАТ, ЧЕ ВСЕКИ КОЙТО НЕ Е РУСОФИЛ И КОМУНИСТ Е ФАШИСТ СА ИДИОТИ!

 31. Към Павел Тинков:

  Точно така…Особено последното…

  Наскоро , след едно мое телевизионно участие и коментар за мракобесната Русия, едно такова същество от женски пол ме нарече “фашист” пред кварталния магазин. Попитах я как се казва- защото все пак трябва да има някаква равнопоставеност – тя претендира да ме разпознава ( по нейния си начин), а за мен е просто уличен трол. А тя ми заяви, че била “българка”, т.е. българите, според нея, трябва да обичат Путин, а противниците му са “фашисти”.

 32. Да чета и споделям в този блог,за мен е удоволствие!Както винаги чудесен анализ,г-н Инджев!Благодаря и на Стамбо,Павел Тинков и другите съфорумци за изнесената информация.Споделям вашите възгледи и се чувствам много добре-не съм сама,а също моите приятели и близки мислят като нас.Да продължаваме!Успех и здраве на всички!

 33. До Павел Тинков и Иво Инджев

  Имам познат, който преди няколко години осъди в Районния съд в Пазарджик един, който го беше нарекъл “фашист”. Защото осъденият естествено не успял да представи в съда никакви доказетилства за твърдението си.

 34. До Цар-Бащица
  Съотношението на загубите е много повече. По последни данни, Финландия около 25 000 убити, СССР около 350 000. Дори в официалната версия е с “пъти, пъти повече” от съобщеното от Вас.
  С уважение Георги Николов

  Потери в советско-финской войне 1939—1940 гг. на основании двухтомника «История России. XX век»[143]:
  Категория потерь СССР
  1. Убитые, умершие от ран около 150 000
  2. Пропавшие без вести 17 000
  3. Военнопленные около 6000 (вернулись 5465) От 825 до 1000 (вернулись около 600)
  4. Раненые, контуженые, обмороженные, обожжённые 325 000
  5. Самолёты (в шт.) 640
  6. Танки (в шт.) 650 уничтожены, около 1800 подбиты, около 1500 вышли из строя по техническим причинам
  7. Потери на море подводная лодка «С-2»

  Финландия
  Убити и умрели от рани 19576
  Ранени, контузени, измръзнали, обгорени 43 557
  Безследно изчезнали 4101
  Пленници 1000
  Самолети 62
  Танкове ?
  ВМФ, 1 спомагателен кораб

 35. Напълно съм съгласен с Павел Тинков. Написаното от него абсолютно точно отговаря и на моите разбирания и отношение към света в който живеем. Чест е за мен че посещавам и чета тук блога. Вярвам че истината трябва да се казва и всеки е длъжен да избере според неговите разбирания на коя страна да застане. И да го заяви с името си. Аз също съм с името си тук! Виждам че истинските родолюбци стоят с имената си и не се страхуват, но русолюбите и българомразците родоостъпници и продажни душички стоят като тролове зад анонимността си. Ето и затова ще победи Доброто, защото човек побеждава когато не се страхува!

 36. Към Тъпанарко и Луков: С “Южен поток” извадихме късмет:
  -изплъзнахме се от още една руска зависимост
  -не можаха да ни откраднат повече пари, част от които щяха да отидат в джобовете на “русофилите”
  -Варненските околности около Паша дере остават незамърсени
  -Децибелите от “съвременни, безшумни компресори” на бреговата станция няма да измъчват десетки хиляди, живеещи в района
  -Спазихме икономически принципи на европейски директиви, които помогнаха на България да запази малкото си достойнство като член на ЕС.

 37. Позицията ми съвпада с тази на Павел Тинков, браво за толкова добре посоченото! Подписвам се за всяка от думите му. И с нетърпение очаквам да се подведат под отговорност продажниците русофили за държавна измяна. А то какво друго е да работиш срещу родината си в полза на чужда държава?

 38. Кратко четиво, специално за ФИЛИ-те от всякакъв сорт:
  “Две неща са нужни на земята –
  туй са любовта и свободата.
  Жертвал бих живота безвъзвратно
  за лбюбов,
  любовта да дам за свободата
  съм готов!”
  Ш. Петьофи
  🙂

 39. “Стамбо,Павел Тинков /и още приятели-съблогъри/ “са фашаги”)

  Стамбо, Павле,
  ние приятели (пак съм низвергнат, сложили са ме в скобите, мамицата им 😀 ) сме “фашаги”, а
  ти, Иво ядеж деца!
  Знам го от мнооооого сигурен източник, мноооого секретен агент, (ще ви кажа само последните две букви на шпионското му име: “УЙ”) че Иво Инджев е изял барем 2 (словом ДВЕ!) деца (палестинчета, милинките!), докато е бил кореспондент на БТА в Бейрут по време на гражданската война в Ливан.

 40. Г-н Инджев, добрите хора винаги са обект на голяма злоба от страна на тъмните. Тази жена не е само трол. Тя е техен инструмент, защото омразата им е неистова. Важно е да се знае, че ние сами избираме на кого да се поклоним. На Мъчителя или на Спасителя.

  Вижте този човек. Вижте как грее лицето му. Това не е руснак, който си вози бебето в танк. Не и агент на КГБ, който мечтае да си огради дачата с ядрени ракети! Нито пък Партиен функционер на БКП, който е про:е(ре)ктирал черен завод върху най-плодородната нива или пък прокарал тежка магистрала през най-дебелата земя на Маришката долина. Гледайте и вие комунисти-антихристи, може и да ви просветне в душата, макар да знам, че сте дълбоко пречупени и разума ви работи за тъмна кауза! Мъчителя, на когото избрахте да се преклоните, отдавна е хванат и вързан но вие ще страдате заради глупостта си!

  http://www.econet.ru/articles/69384-gorod-solntsa-latviyskogo-millionera-ayvarsa-zvirbulisa?utm_source=twitterfeed&utm_medium=facebook

 41. EVERYONE ELSE,Вие и другите постващи споменавате само Зимната война, но сталин не напада Финландия най-вече ,заради последващите военни действия между СССР и Финландия, през 1941г., и особено през 1944г.. сталин е подготвял пълното завземане на Финландия, с което я тласка към военно сътрудничество с Третият райх, без да влиза в Тристранният пакт. сталин отново НАПАДА Финландия още на 22 юни 1941г.. Хирлер току=що го е нападна , и вместо “бащицата на народите” да се защитава от него, ТОЙ НАПАДА друга страна?!?!?!?!?!….
  Но ОГРОМНИТЕ загуби през 1944г. , особено авиационни, са причината сталин да не окупира Финландия след 1944г.. Финските летци са ВТОРИ(!!!) в света по своите военни победи , след германските. И тези победи са постигнати 1941-44г.. Като при третото настъпление срещу Финландия през 1944г.(за 4 години сталин извършва 3(ТРИ!!!)нападения срещу Финландия!) , съвецките авиационни загуби са особено големи,защото Финландия е по-добре въоръжена отколкото през 1939/40г.. Военни летци от Третият райх също помагат на фините ,за увеличаването на свалените самолети. И тези огромни загуби , заедно с тези от 1939/40 принуждават сталин да не окупира изцяло Финландия, защото така е щял да получи неограничена партизанска война, в изцяло залесената Финландия след 1945г..
  П.П. Сравненията между НРБ и Финландия са смешни! И ако фините трябва да благодарят на няКОЙ, то това са съюзниците от Централните сили , срд които е и България, които принуждават Ленин да подпише Брест-Литовският освободителен договор на 3(ТРЕТИ!!!) март(МАРТ!!!) 1918г..

 42. П.П.П. Извинете за грешката в първият ред -…..но сталин не ОКУПИРА Финландия след 1945г. най-вече ,заради последващите военни действия между СССР и Финландия, през 1941г., и особено през 1944г..

 43. Една поправка, която “международник” като Инджев не бива да позволява да не знае: Карелия не е откъсната тогава. Второ, като се възхищава на финландския народ за борбата му против омразната му Русия, Инджев как се бореше преди четвърт век?

 44. @ ДО ее

  Референцията е към архива на В. Митрокин, където може де се намери, за съжаление оскъдна информация за кремълските стратегии за ‘превземане отвътре’ и готовността за coup d’état. 1945 SKP получава няколко ключови позиции във финландското правителство, по каналите текат инстукции как да се действа с ‘буржоазните партии’ и комунистите и от двете страни са държани в пълна готовност. Според Митрокин, Сталин никога не се отказва от намерението си, но силно се опасявал от твърде пресния у руските войници спомен за поражението от 39/40. И на други места се срещат подобни интерпретации (http://www.hup.harvard.edu/catalog.php?isbn=9780674455320)

  Колкото до сравнението, със сигурност е там, че Русия очаква благодарност и от Финландия и от България; всъщност от кого ли не.
  Иначе нямам възражения към написаното от Вас. Бъдете здрав!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.