ОмбудсWOMAN или омбудсман – все едно в Булгаристан

Аз не разбирам какъв е проблемът Мая Манолова наистина да стане следващ омбудсман на България. Ама била червена? Нима това е някакво събитие в България?

 

Ирина Бокова каква беше, когато без дори символични зачатъци на „конкурсно начало” беше внедрена от президента Георги Първанов в световното състезание за Генерален секретар на ЮНЕСКО и за удивление на всички се оказа на неговия връх ( след сложна руска рокада зад кулисите, чрез лансиране на неизбираем руски кандидат, интриги срещу основния западен конкурент и оттегляне на вероятния източен претендент, какъвто беше египетският кандидат)?

 

Ами Бойко Борисов как извървя пътя от пазвантин на уж репресирания от своите другари Тодор Живков до държавен охранител на най-високия професионален пост в МВР – назначения, които го внедриха в медиите като суперзвезда и от тази позиция се оказа победител на всички избори след това?

 

Не е ли напълно естествено у нас „човекът на Вашингтон” Бойко Борисов да бъде носител на разни мечове и вимпели, с които руското КГБ\ ФСБ го на(д)гради? ББ обича да се хвали с това пред руски журналисти, парадирайки с личното си приятелство с всесилния днешен кагебист Патрушев ( да не се бърка с Георги Петрушев, т.е. Жорж Ганчев, който за малко да ни стане президент, преди нещо подобно да ни се случи почти и с Волен Сидеров, когато все пак спечели основният руски претендент Георги Първанов).

 

Ето какво пише на 5 април 2012 г. „Дойче веле”, цитирайки германския писател Юрген Рот:

Грешката на Борисов

„Когато в края на декември 2007 г. получава орден “Ломоносов” в руското посолство в София (в присъствието на шефа на службата ФСБ Патрушев), Борисов все още е бил смятан от Москва за благонадежден, според германския разследващ журналист. На същата среща са наградени хора от политиката и бизнеса, както и български културни дейци. Така например шефът на Лукойл-България и близък приятел на Борисов, Валентин Златев, получава орден “Александър Невски I степен”, припомня Юрген Рот и продължава:

“По онова време Кремъл е бил убеден, че Борисов ще заложи на руската карта. От друга страна той играе едновременно и в отбора на германския Християнсоциален съюз, т.е. залага и на картата на Запада. Мнозина политици биха се зарадвали да се накичат с лъскав орден. Бойко Борисов обаче е трябвало да си даде сметка, че получава това отличие в присъствието на Патрушев, който представлява безмилостния апарат на ФСБ. За руската страна награждаването на Борисов е умел тактически ход, за самия Борисов обаче приемането на ордена представлява една от многото допуснати от него политически грешки”.

 

Още малко по темата и от руски източник.

Сайтът РР\НАУКА цитира на 22 юли 2009 г. победителя на изборите в България Бойко Борисов да се хвали с близостта си с руските служби и лично с всесилния шеф на руския президентски Съвет по сигурността Николай Патрушев. Хвали се, че всяка година руските служби го канят САМО него на вечеря в Москва. В репертоара на Борисов в това интервю е пълно с благодарности за освобождението от турското робство и за безплатното осветяване на софийски забележителности ( сред които и съветския окупационен паметник) с парите на „Лукойл”; с хвалби за лично познанство с шефа на Лукойл Алекперов и с уверения, че на рождения си ден той, Бойко Борисов, пее „Смуглянка”. Но най-важното послание на Борисов към руската публика е следното:

„Меня пригласили в октябре в Москву на праздник спецслужбы — генерал Тихонов. Каждый год из Болгарии приглашают только меня. И каждый раз руководство ФСБ зовет меня на ужин. Я в хороших отношениях даже с ними. Меня награждали орденами ФСБ, оружием спецназа. Когда мы решали проблему фальшивых долларов, которые попадали в Россию через Болгарию, все вопросы решались только через разговор с Патрушевым.”

 

Ако се върнем още малко назад, но пак в рамките на т.н. преход, да не би за началник на преименуваната ДС да беше назначена алтернативна персона? Дисидентът Желев избра за поста дееца на ДС Бриго Аспарухов, който дейно участва в свалянето на правителството на Филип Димитров година и нещо по-късно и за награда беше защитаван на поста от Желев чак до преломната 1997 г. Аспарухов бе реактивиран като опит за „шапка” на всички служби, скроена под формата на съветник по сигурността на премиера Симеон през 2003 г. Само активната съпротива на НАТО, в която „царя” имаше позволението от Москва да препусне година по-късно, предотврати осъществяването на тази форма на реваншизъм.

 

В България е въпрос на правило на важни постове да бъдат назначавани подобия на Мая Манолова и дори да бъдат избирани. „Народът” как избра един Николай Бареков за евродепутат, при положение, че милият не може да върже едно изречение на европейски език- нещо като глух певец, сляп шофьор или ням озвучител на филми?

 

А нима първият носител на наградата „Стефан Стамболов” не стана „лицето на отношенията с Русия” ( по Шаренкова) президентът Георги Първанов? Какво по-логично от това бившият шеф на българската Гестапо Димитър Иванов да си основе тук партия с името на „русофоба” Стефан Стамболов, а русофил номер едно Първанов да бъде закичен с отличието „Стефан Стамболов”?

 

Тук с лекота ни пробутаха за премиер „българския цар” Сакскобургготски и в страната се установи уникален монархо-социалистически дуализъм ( подобно на руско-турското управление на север от Дунав след 1774 г. чрез фаворизиране на гръцкото малцинство за сметка на българското етническо мнозинство). Монархо-социалистическото правителство размрази руския корупционен генератор АЕЦ „Белене”, отвори вратата за руския проект „Атака”, затвори устата на доста журналисти и изобщо трамбова пистата за българския троянски кон на Русия в НАТО и ЕС.

 

България е единствената страна в света, в която на руското мракобесие му казват „освобождение”. Навсякъде другаде Русия е символ на несвободата, а у нас- на „свободата”. Ето защо за национален празник си имаме З март, рождения ден на руския император, с който Петата колона замени рождения ден на „свободата” 9 септември, когато окупационните ни освободители се настаняват господарски за 45 години по нашите земи. И в двата случая официално, юридически става дума за руска или съветска окупация, която обаче е обявена за освобождение с по-късна дата. Победителите определят правилата – Западна Европа е окупирана от американци и получава демокрация, а България – от червеноармейци и получава червен армиран режим, чиито наследници и днес са бетонирани на възлови постове, крепени у нас от съветско-руските лостове.

 

Тук е не само възможно, а направо закономерно Мая Манолова да стане омбудсман, за да брани правата на българите по шведски ( т.е. по постсъветски) образец. В края на краищата имаме за централен светец на централната ни катедрала Александър Невски, руски победител на шведите в съюз със Златната орда, покорителка на самата Русия, поробителка на Волжка България след това и бенефициент на волското ни търпение днес. Нормално!

 

Ако трябва Манолова и омбудсWOMAN ще стане, че и на Запад да проявят (отново) разбиране какво се случва (отново) в България, покорена от покорството на своите обитатели пред метастазите на своето (без)славно съветско минало.

 

„Това е толкоз просто и логи(сти)чно”, както би казал Никола…й Патрушев.

18 мнения за “ОмбудсWOMAN или омбудсман – все едно в Булгаристан”

 1. Само това остава да пробутат Мая. Тя не може да защитава нищо друго освен спуснатите й опорни точки. Но щом ни набутаха Гоце за президент два мандата, вече всичко е възможно.

 2. Не зная как станахме членове на НАТО и ЕС, като главният двигател за това беше мутренско-олигархичното правителство на Дядо Крадец /ака Симеон Сакскобурготки/. Дали руснаците са си правили сметката, че имат интерес да вкарат в тези западни организации един дървен кон с търбух, натъпкан с бивщи комунисти на руска служба? Така или иначе западът се сдоби с един reluctant съюзник, върху когото трябва непрекъснато да се упражнява всякакъв натиск, за да върви криво-ляво по някакво подобие на прав път. А инак какво като The common Maia стане омбудсман – сефте далавера, както казват туркоговорящите. То големият майтап ще настъпи когато комунистическото отроче трето поколение Ирина Бокова получи най-високия пост в света – генсек на ООН. Мога да си представя как т.н. бай Тошо ще се смее в гроба си.

 3. Много точно изложено, г-н Инджев!Пак ще има “ласкави” отзиви за Вас и съмишлениците ви,както днес в една от телевизиите.Въпреки всичко Ви четат,което значи,че ги предизвикваме,а това е СУПЕР!Поздрави!

 4. Завиждам (благородно!) на Иво за много качества, но непостижимо за мен е да направиш като него безпощадна вивисекция на изброените уроди, въпреки чудовищната воня, която се носи от тях! Не, това за гордостта на Банкянското човекоподобие от “ужина” с кагебистката пасмина, не мога дори да го преразкажа по физиологически причини!

 5. Да им е честито.Мая Манолова като омбудсман ще бъде за всички ( и за своите) дрънкащ таралеж в гащите.

 6. В многовековната българска история има три вида отрепки-антибългари: еничари, гъркомани и русофили-комунисти.

  Като последният вид отрепки /русофилите/ надмина по подлост и майкопродаване на Майка България всичко подло преди него.

  Не е лошо Западът да знае, че Борисов е девойка, която във всеки важен момент може да се отдаде на любимата си Русия.

 7. Споменатото интервю с Борисов от 22 юли 2009, което така и не беше публикувано в българската преса, задава категорично (и за архива) траекторията на борисо-руските отношения ‘от векове за векове’.

  Много добър текст на Иво, със значими реминисценции за трескавата днешна събота.

  Към ‘фашагите’ Стамбо и Павел Тинков: По-скоро с вас в ада, отколкото с комунисти в рая.
  Yours, everyone else

 8. Нищо ново под слънцето на Булгаристан! Щом в продължение на дълги години омбудсман може да бъде такъв, като Гиньо Ганев, защо да не дадат възможност за изява и на Мая Манолова или който и да е от тази кохорта. Не зная как допуснаха до тази длъжност такъв достоен човек, като действуващия в момента такъв?

 9. Към ОТБЕЛЯЗВАМ:
  “ДЕВОЙКА”?
  Разполагам с най-малко пет по-подходящи определения… От които три – на руски.
  🙂

 10. Хе! Мая Манолова,

  ОмбудсWOMAN / ОмбудсМАН,

  ОмбудсПАРАВАН. 😉

 11. България продължава да ражда единствено комунисти за показ. На Парада на безсилието и лъжата тази година в Москва на 9 май българската високопоставена комунистка Ирина Бокова седеше смутена и обезумяла.
  Тя беше на това място на могъщата и безсилна лъжа за пръв и последен път.
  А комуниста Бойко Бирисов като говори така убедително за Студената война, как не се сеща толкоз години да спомене кой е победителя.
  Същия пропуск направи и Владимир Путин на същия срамен парад- и той не спомена победителя срещу Германия. Какво съвпадение между побратими- комунисти.

  Държавници от такъв мащаб, а не знаят или се правят на гугутки кой е победителя в двете най-големи войни в Световната история, а именно Германо-Съветската и Студената война. В първата победител беше Съветския Съюз, а във втората, той беше победен. И завинаги! И двамата споменати пак мълчат. Силни държавници и слаби историци. Не, просто безсрамници.

 12. Скъпи everyone else,

  Трогна ме с думите си-и на теб огромен поклон за великолепните коментари, интелектуалната ирония и респектиращата ерудиция!…

 13. Стамбо! Щедрите ти думи носят твоето голямо сърце! Но да не забравяме, че банкянското човекоподобие грее високо над изброените качества. Да не го разсърдим пак ей, държава има да се върти.

 14. Този брилянтен текст дали ще го прочетат депутатите-реформатори? Ами политиците? Изобщо кой от тях може да прозре (а камо ли да се опита да промени) отчайващата истина в призив на автора?

 15. Стамбо, виждал съм ти духа. Интелигентен човек си. За коментиращата под ник EVERYONE ELSE мога да кажа, че е благородно дете. Обича природата и се радва много на децата.
  Не се притеснявайте. За вас знанието за рая и неговия Цар може да е скито но ще ви кажа, макар и Аз никой да не съм в тая безкрайна вселена. За Комунистите рая ще бъде само блян. Те никога няма да го видят и след 100 века.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.