Шефът на НАТО Столтенберг бламира Борисов

„Русия и Западът не са в състояние на нова Студена война,  заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред Дойче веле, предаде ТАСС.

Ние не се намираме в състояние на нова Студена война. Тогава съществуваше, от една страна, Варшавският договор, а, от друга страна, НАТО. Това беше глобален конфликт, противопоставяне на две идеологии, казва Столтенбергр, цитиран от БТА.

Той добавя, че трябва да се съблюдава балансът между анализа на ситуациите и описанието на заплахите за страните членки на алианса.

Не трябва да преувеличаваме опасностите и да драматизираме ситуациите, казва Столтенберг”.

Явно генералният секретар на НАТО не е наясно със ситуацията. Нещо му куца информацията, анализа и експертизата. Ето какво казва по въпроса специалистът Бойко Борисов:

Dir.bg

15 май 2015

„Сега положението е по-тежко от Студената война, когато действаха ясни правила, заяви министър-председателят от парламентарната трибуна, цитиран от БГНЕС.

Изказването на българския премиер беше отразено във вестник „Российская газета“, който написа:

Премиерът на България Бойко Борисов започна да критикува външната политика на Европейския съюз, а в същото време и тази на НАТО. По мнението му, в Европа вече няма „ясни правила“, заради което „в момента положението е по-лошо, отколкото по време на Студената война“.

Няма съмнение, че мнозина в ЕС са съгласни с изводите на българския премиер. Но ето, че тези, които се осмеляват да говорят на глас по тази тема, са единици, пише още  „Российская газета“.

 

Припомням, че „Росийская газета” не е к`во да е, а официоз, т.е. изразител на официалното мнение на Кремъл, за който Борисов е единица ( мярка за истината, по критериите на Москва). По скалата на Путин положението с напрежението е „в десетката” ( или „в десЯтката” – за онези в България, които броят на руски, а не на български език): Борисов е единицата, а Столтенберг е нулата.

49 мнения за “Шефът на НАТО Столтенберг бламира Борисов”

 1. Това не е първата глупост, която безотговорно произнася Бойко Борисов. От началните си дни като медиен герой той първо говори (обикновено глупости), а после дори и не мисли!

  Що се отнася до официоза на империята на злото – от соцвреме (си) знаем, че съветските джуджета са “най-болшие на свете”! Те (пропагандата в болшевишката държава) винаги говорят това, което им се иска да бъде!

 2. Не трябва да се съмняваме в кезеното от нашия “вожд”. Той е “специалист” по всички въпроси (политически, военни, икономически, нАучни, спортни, културне, етнически и какви ли още не) Той опровергава всички специалисти, които смятат, че това се постига само чрез образование на най-високо ниво. Виждате, че и едно обикновенно милиционерско образование може да създава гениални умове!!!

 3. Лично аз, не бих съпоставял изказването на Борисов с отразяването му в “Российская газета”.
  Преди няколко дни, когато Украйна отказа да купува руски газ, в руските средства за масова пропаганда казаха, че Газпром е спрял доставките за Украйна.

 4. Да живее въображението на банкянските факти!
  А Столтенберг като се запъва пред положението, да се стяга да учи полИтиката. ББ вече каза, че сега му викали ‘геополитика’.

 5. Използваната от „Росийская газета” техника за изопачаване на истината без да се използва лъжа, се преподава още в първи курс във факултетите по журналистика. Пример: състезание по плуване между американец и руснак. Побеждава американецът. Ето как ТАСС отразява събитието: “Днес се проведе международно състезание по плуване. Нашият състезател финишира втори, а американецът – предпоследен.”

  Горките (обикновени) руснаци – вече дотолкова са зомбирани от властта, че, чини ми се, съвсем не е далече моментът, в който ТАСС тържествено ще съобщи: “След севернокорейския другар и руски космонавт кацна на Слънцето!”

 6. Борисов е ясен – измамник по душа, поведение и биография.

  Г-н Инджев,

  Пиша следващото с цялото си уважение към Вас – заради гражданската Ви позиция, смелостта и непреклоността с която я защитавате, апостолската Ви просветителска работа /за Вас важи “…Словото му беше сладко и опасно – и тям на душите ставаше по-ясно.”/ и интелекта и остроумието Ви.

  Но моля Ви, спрете да налагате това граовско-шопско-трънско-сръбско екане. Разбира се, че се казва “десЯтка”. Като “данък десЯтък”, като “грЯдущите поколения”, като “Яничари” и мн. мн. др.
  И то не на руски, а на литературен български. Както е известно, съвременния литературен български се формира на базата на говора от Подбалкана – Розовата долина. Вазов от Сопот и Ботев от Калофер. А Левски от Карлово – вижте в Тефтерчето му, че всичко е написано с “Я”.
  По-късно проф. Ал. Балабанов /от Македония/ се опитва да въведе екането за някои думи, за да изравни писмения български на цялия български народ. Всъщност “двойното “Е” уеднаквява писмеността, но то е отхвърлено първо от Ал. Стамболийски с Писмената реформа от 1920 /за да могат съпартийците му да пишат правилно “уфсъ” /овца/ – единствената четирибуквена българска дума с четири правописни грешки. По-късно /през 1945/ неграмотността е наложена официално от другарите с днешния “литературен български език”.

 7. Ааа, Путин и Ердоган са нагли лъжци!

  Говореха шменти-капели: “нито един европейски лидер не присъства в Баку”.

  А сега ОФИЦИОЗЪТ(!) на Кремъл „Российская газета“ пише: “Няма съмнение, че мнозина в ЕС са съгласни с изводите на българския премиер. Но ето, че тези, които се осмеляват да говорят на глас по тази тема, са единици”.

  И ся, ББ Европейски лидер ли е или не е?!

 8. Допълнение.

  Още примери. Има едно пловдивско село СтрЯма, в което реката наистина се движи стрЕмително. И днес има река СтрЯма другаде и река МЯста. Но СтрЯма си остана СтрЯма, а МЯста вече е пошопчена на МЕста.
  В Родопите и днес казват “грЯда” а не “грЕда” /за “грЯдущите поколения”/.

  В Европа има много подобни примери. Където цели народи говорят на неразбираеми диалекти. Най-добрият пример е Германия. Която до обединението си през 1871 се е състояла от 3-4 десЯтки държавици, от векове разделени с граници и мита. Които са разделили и говорите. Затова и днес ако един байриш отиде в Хамбург или Саар е абсурд да се разбере с местните. А за разликите с Виенския немски или Цюрихския да не говорим.
  Друг характерен пример по темата е Испания, но за нея – друг път.

  За добро или за лошо, с появата на радиото и ТВ-та, официалните държавни езици се уеднаквяват.
  Но екането на 10-тина % от българския народ да се налага на останалата част от него просто е несправедливо.

 9. Аре ся пак кво съм казáл! Учѝл съм политпросвета, гледáл съм стенвестници у Симеоново, знам, че в света има два лагера, ние сме със СССР, щото той като ни освободи от фашизъма, прескочихме направо от феодализъма към социализъма (не, бе, туй за Монголия май го казвáха, ама както и да е).. Сеа искам с Исаков ено тенисче да чукна, малко да поопраиме отношенията…

 10. Къде ще се мери Столтенберг с Банкянското Светило! Тигъра от Бистрица! Батмана от Комуно:мутроландия! Пожарникаря Винету, куче на “Великата” сибирка мечка! Строителя на Живковси магистрали!??

 11. Кой го беше казал: “Знанията ни правят тъжни”. Ето защо пък, напук на мъдреца, банкянското слънце който сам се Фали, че е прочел сал първият том на “Винету” винаги е в добро настроение и пенкилер*, та дрънка. Въпреки, че злите езици твърдят, че дори сам не е разгръщал винету-то. Баба му, на кой точно дядо, пак мистерия, МУ я чела за преспиване.
  * http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1290198

 12. Не по темата, ама си заслужава.

  Некоторые страны ввели запрет на ввоз дураков из России. Таким образом совершен подлый дискриминационный акт против основного природного ресурса нашей страны. В рамках этой меры Финляндия отказала во въездной визе спикеру Госдуры Нарышкину. Дураки ответили. Их Совет (он же Совет Безопасности России) принял секретный план ответных санкций.

  Запретить поставки:
  1. леса в Финляндию;
  2. льда в Гренландию;
  3. песка в Саудовскую Аравию;
  4. нефти в Кувейт;
  5. пива в Германию;
  6. лягушек во Францию;
  7. теноров в Италию;
  8. волынок в Шотландию;
  9. роботов в Японию;
  10. агентов ФСБ в США.

  Хотели еще запретить поставки китайцев в Китай, но вовремя вспомнили, что эта страна против России санкций не вводила.

  Было решено нанести смертельный удар экономикам враждебных стран. Категорически запрещается поставлять им основные товары российского производства: балалайки, матрешки, шапки-ушанки, а также (что самое страшное) лапти ручного плетения.

  оригинал — https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=954371317959181&id=100001589654713

  автор — Игорь Эйдман

 13. Къде ще се мери Столтенберг с Банкянското Светило! Тигъра от Бистрица! Батмана от Комуно:мутроландия! Пожарникаря Винету, куче на “Великата” сибирка мечка! Строителя на Живковси магистрали!??

 14. Към Отбелязвам:

  Ето по този въпрос за първи път се разминаваме: професор Мурдаров употреби не едно телевизионно предаване и написа отделна статия в “Култура, за да обясни на подведените от руската ( вече превърната в дублетна ) форма десЯтка, че правилното е десЕтка на български, което няма нищо общо с диалекта, а с правилата на българската граматика.Така че случаят, който десетки пъти съм обяснявал и от телевизионния екран, е ясен за всеки, който направи задълбочена справка.

 15. ‘Добър пример: Полша бутна военен руски паметник, Москва заплаши Варшава’

  http://www.faktor.bg/49412-dobar-primer-polsha-butna-voenen-ruski-pametnik-moskva-zaplashi-varshava.html
  =========================================

  В сърцето на Европа,едва ли има друга нация като поляците,която така ама от сърце да не обича руснаците.
  Леко по-на восток е България и трудно ще се намери друга нация,която наоборот така чистосърдечно да обича руснаците.
  Ако определим шансовете за премахване на руски паметници по скала от ‘нула до десЯть’,поляците са ‘в десЯтьката’,а българите сме ‘в нулЯтьката’.

 16. До отбелязвам:

  Честит празник на ДЕСЕТКАТА, скъпи самотници!
  By Иво Инджев ⋅ октомври 10, 2010 ⋅ Post a comment

  Седя си в 10 часа без десет минути на 10-ти от десетия месец на 2010-та година и някак неминуемо се сещам за предаденото предаване “ В десетката”. То почина скоропостижно преди 4 години и два дни. Това ми хрумва в “най-щастливия ден” на годината, века, хилядолетието и май в историята изобщо ( както твърдят нумеролози заради съвпадението на десетките).

  Нито съм суеверен, нито пък ще досаждам с припомняне на събитията около предаването на предаването “В десетката”, на което бях “злополучен” водещ по Би Ти Ви почти 6 години. За кого е злополучно, ще видим…

  Друго искам да свържа с тази символика. Самата дума “десетка” имам предвид. Едва ли си давате сметка, но тя съдържа за мен нещо повече от “нумерология”. Трябваше да отстоявам “десетката” през годините така сякаш, аз съм я измислил. Нападаха ме с какви ли не обвинения: че се опитвам да налагам шопския си език: че съм неграмотен: че съм “русофоб” и на инат не искам да произнеса правилно “ в десятката”, за да не звучало както в братския руски. Спираха ме по улиците да ми се карат. Пишеха ми- някои вежливо, други с ругатни. И до днес ми пишат…Изобщо, отнесох доста псувни, обиди и наставления, на които пътьом се отказах да отговарям.

  Днес обаче е празник. Празник на “десетката”, която води неравна битка.

  Ето какво написа за нея във в. “Култура” професор Владко Мурдаров, един от най-големите познавачи на българския език в наши дни, в статията си “Чуждата десятка”:

  “ Излъчената наскоро първа част от телевизионния формат “Великите българи” предизвика доста различни реакции в обществото ни. Онова, което ме озадачи обаче, беше не изборът на зрителите, а предложеният коментар. Той ме притесни, защото в него различни хора, все с претенции за интелигентност и образованост, ни предложиха купища от езиковите грешки и неточности, които допуска съвременния българин.

  Тук не става дума за погрешно използвани изрази като МЕЖДУ ВПРОЧЕМ или за паразитното ВИЖТЕ. Повече ме разтревожи, че онова правило за променливото Я, за което многократно е говорено и писано, беше твърде често нарушавано от коментаторите, за да се стигне до форми като ЦЯЛИ или ГОЛЯМИ.

  Сред този куп грешки особено се натрапваше на слуха неправилният изговор на думата ДЕСЕТКА. Единствено водещият я изговаряше правилно и вероятно се надяваше да повлияе така на събеседниците си, но гласът му си остана самотен. Като се започне със словото на генералния директор на националната телевизия, премине се през думите на уважавана поетеса и се продължи към изказването на директор на училище или студентка, всички упорито изговаряха неправилно думата като ДЕСЯТКА.

  Заради това може би е необходимо да се обясни, че в този случай не става въпрос за влияние от правилото за променливото Я. Ако се разровим в историята на думата, ще видим, че в старобългарския език числителното ДЕСЕТ, от което е образувана, се е изговаряло с един отдавна отмрял звук, с т.нар. малка носовка, която в новобългарския език последователно се замества с Е.

  Заради това единственият правилен изговор и на производната дума е ДЕСЕТКА. ( Когато преди време в една от телевизиите започна предаването “В десетката”, мнозина бяха озадачени от тази форма, защото смятаха, че така в книжовната ни реч се вкарва диалектен изговор, което за съжаление не отговаря на истината. Очевидно обаче и продължителният живот на предаването не помогна на хората да свикнат с правилната форма, макар и да я виждат написана).

  Вярно е, че в руски споменатата малка носовка се замества с Я и заради това там числителното име например се пише и изговаря ДЕСЯТЬ, а има и ДЕСЯТКА. Все пак ние говорим български език и поради това при нас място за ДЕСЯТКА няма.

  Спирам се на този на пръв поглед дребен въпрос, защото си давам сметка с колко голяма честота се употребява днес споменатата дума във връзка с телевизионното предаване и че през следващите два месеца, когато предстои втората му част, й обещават същото. Дано направената забележка бъде чута от повече хора, за да не продължава колебанието при изговора и думата да звучи само ДЕСЕТКА.

  Накрая съм изкушен да припомня, че по подобен начин трябва да се изговаря и думата ДЕВЕТКА, образувана от числителното ДЕВЕТ. Зная, че и при нея има колебание и тя често се изговаря неправилно ДЕВЯТКА – помислете си например как се нарича автобусната линия с този номер. И в този случай пак е очевидно влиянието от руски ( там числителното е ДЕВЯТЬ наред с ДЕВЯТКА), но и тук трябва да изберем българският вариант.”

  Тази статия на професор Мурдаров, в която той деликатно, но и категорично подкрепя “самотния водещ”, има за мен значение, което далеч надхвърля чисто научната й стойност. С нейна помощ престанах да бъда самотен водещ. Може да не е победа срещу пълчищата “познавачи”, но никак не е малко. И е в десетката като попадение, което обяснява много за това, как насилствената десетилетна русификация на България и българите е пуснала своите дълбоки корени заедно с войнствената простотия на убедените в своето превъзходство “патриоти”. Защото най-агресивните мои ругатели, които ме поучават по тази тема, винаги започват така: “Абе, ти българин ли си – не знаеш ли, че на български се казва ДЕСЯТКА”?!

  За финал прилагам много, много кратък списък на думите, които никога не използвам, защото имат български еквивалент. Споменавам само най-разпространените ДЕСЕТ:

  Касае се- на български се отнася.
  Считам- на български е смятам.
  Следва да- на български е трябва да.
  Обезателно- на български е задължително.
  Мероприятие- събитие, празник, събрание и т.н.
  Болшинство- на български е мнозинство.
  Ежедневие – предпочитам да е всекидневие.
  Направления – на български е насоки.
  Девятка…
  Десятка…

 17. До отбелязвам:

  Има дълъг списък с “особените думи” на български език, достъпен в интернет.
  Иначе по въпроса има цели научни разработки и те са категорични: на български е правилно да се пише “десЕтка”.
  Би трябвало да преразгледате концепцията си за “10 те процента” , предполагам това са неграмотните шопи… Понеже вярвам, че сте широко скроен – видно от ерудицията Ви в многобройните Ви коментари, а не провинциален тесногръд патриот,би трябвало да преосмислите теорията за простите шопи. Тя отива на комплексираните провинциалисти, а не на ерудит, като Вас.

  Цитирам ви много кратко под номер 80 как е правилно да се пише и произнася на български десЕтката, под номер 80 в списъка на “особените думи” в българския език:

  80. десятка, десетка – дублети; десятък – според значението; НО „в десЕтката“

  Аз също Ви уважавам но уважението към авторитетите във всяка област трябва да е приоритет.Години наред съм проучвал въпроса , а Вие искате на прима виста да ме “спрете” да налагам правилната форма на български само защото сте в заблуда, но вярвате, че знаете по-добре …
  Освен това Ви моля най-приятелски друг пат да не искате от мен да спра да правя нещо, което смятате за неправилно, а да дадете личен пример като направите това, което смятате за правилно. Просто налагайте онова, което смятате за правилно, щом сте толкова уверен в правотата си. Не изпълнявам нареждания по никаква линия – дори, когато имат формата на молба…

  80. десятка, десетка – дублети; десятък – според значението; НО „в десЕтката“

 18. До Иво Инджев

  Наистина – за първи път се разминаваме в мненията си. Добре, че е на незначителна тема. Светът затова е хубав – защото е шарен и пъстър. И няма двама еднакви хора. Това е свободата – всеки да каже мнението си, пък само Господ е безгрешен.

  Но за десЕтката – познавам няколко съмишленици, които тогава спряха да гледат блестящото Ви предаване само заради натъртването на Е. Колкото и да ги убеждавах, че това е дреболия, важен е смисълът на казаното.

  Колкото до Владко Мурдаров и неговите тълкувания, ще припомня текста на Иречек: “В края Х век в Софийското поле византийците заселват едно племе печенези. Наследници на тези печенези са днешните шопи. Които се отличават от останалия български народ по ГОВОР /курсив мой/, носии, обичаи, митология, музика и танци.”
  К.Иречек, “Пътувания из България”, С. 1882.

 19. До Иво Инджев

  ОК, спирам спора. Това е Ваш блог.
  Аз съм гостенин.

 20. ——————————————

  Гърците толкова много искат комунизъм, че е време да го получат !

  ——————————————

 21. До Иво Инджев

  След малко заминавам за Сан Франциско за седмица. Вероятно нама да мога да пиша, но ще донеса свежи впечатления.

 22. Отбелязвам
  Живея в София и забелязвам в публичното пространство,транспорта и сградата в която живея да се натрапва източно българско наречие *якането*,*мякането* и изкривяване на правилните думи,Познавам хора,които с години не могат да се отърват ,а е толкова дразнещо.За София веднага се разбира,че човекът е от провинцията и не полага никакви усилия за правилно говорене.
  Разбира се за дума като *нема* е непростимо,диалектно, но *десетка*,деветка*,деветдесетка*,а не *деветдесятка,осемдесятка.
  И все пак аз съм с корени от Трънско.Смятам,че Трънският край е не по малко значим от Подбалканският.
  Що се отнася за Б.Борисов.Този човек винаги по международни въпроси се изказва неподготвен.
  Добре,че на Запад вече го знаят и не му връзват кусур на глупостите,които ръси.
  А нищо чудно и това велико изказване да му е подсказано от *правилните хора*.За това има и мигновена реакция.
  Като много говориш без да разбираш винаги можеш да станеш за резил.

 23. Савова, ще извиняваш ама Софийското Е си е направо за подигравка! И понеже София е столица не означава, че правилния език е шопския диалект. Справка: учебника по Български Език.
  Да ти дам примери. В Шопландия например, всеки Шоп си мисли, че е правилно глаголите да завършват на Е.
  Говориме, Ходиме, Ядеме и тъй нататък. Също и думата МлЕко! Ще пиеме МлЕко! Как ти звучи?? Не сте, няма и едва ли ще се оправите! И ако обичаш не обиждай, защото направо дразниш с това отношение към Българите. София има огромна нужда, да изтърве Властта и да позволи на Южняците да оправят нещата в забатачената държава!

 24. В помощ на колебаещите се в дискусията относно “десет-к`ата” искам да спомена, че правилото за променливото Я е ЕДНОПОСОЧНО към Е ! т.е. обратното не съществува.
  Ако Я-то го няма в основната форма – няма откъде да дойде (освен от чужбина).
  Трябва да отсяваме пл_Я_вата и да я трупаме в нейния си пл_Е_вник.

 25. @ 0815

  Чудесен коментар!
  С десетица десетократно в десетката!

 26. До ОТБЕЛЯЗВАМ:

  Господине/Госпожо,
  съжалявам искрено за Вашите приятели. Аз не бих пренебрегнал интересен водещ само заради една паразитна десЯтка.

 27. Диване
  Официалният български език е определен и измененията се следят от специалисти.Лаиците може да си чешат езиците колкото искат.
  А ти по добре продължи да се занимаваш с екзотериките,но не ги бъркай с християнството,защото те си противоречат.Едното отхвърля другото.
  Но откъде акъл за това.
  Що се отнася за България и българският народ за сега седим стабилно и се развиваме правилно.Е може и с по добри темпове.
  Преодоляваме гафовете,които ни създават някои анти български сили/познай кои/
  Южна България сега върви с по добри темпове на развитие,което ме радва.Това се вижда и когато минеш през територията.Но за това заслугата е не само на хората живеещи там,а и на София и преди всичко на Европейският съюз.
  От няколко години табелите *Финансирано по програма на ЕС* бяха една до друга.
  За сега сме добре-малко,но стабилно.А не като гърците-дайте да ни хранят.Горди били гърците.Ако са горди и достойни няма да позволят друг да ги храни.

 28. Да ме прощавате всички, ама темата за Винету беше по-интересна.

 29. Савова, продължаваш с голямото самочувствие на много веща и ми ставаш смешна. Анти Българските сили са също и всички човешки недостатъци, които не се изкореняват с предпочитания на една или друга партия или държава. Те се изкореняват със страдания и любов. Себотричане и търсене на смисъл в живота. Борба за това в което вярваш! Но ако не осъзнаеш кой си и къде си, живота ти ще бъде един безкраен филм, който ще се повтаря прераждане след прераждане, докато все пак се осъзнаеш и почнеш да се развиваш. Комунизъма е просто едно учение създадено от мощни сили но това не е единственият им инструмент. Основното е Лъжата, Недоверието, Алчността, Егоизма, Леността. Те пък ражат Невежеството, Жестокостта, Болестта и т.н. Тоест Ти ескалираш в Комунист, Фашист, Садист и прочее изверги, за които Мъчителя има специални задачи.

  Между другото много ми хареса това стихотворение на Вазов.

  Тирани, всуе се морите!
  Не се гаси туй що не гасне!
  Лучата що я днес гасите,
  тя на вулкан ще да порастне!
  Тук всичко мре, изтлява, гние
  и тез, що бдят, и тез що падат,
  престоли, царщини и вие
  и червите що вас изядат.
  Едната светлина е вечна-
  една във хаоса грамадни!
  Със нея тоя свят се начна,
  Със нея няма да пропадне!
  Във мрачен гроб фърлете нея-
  тя повеч блясък ще да пръсне,
  убийте я във Прометея-
  тя във Волтера ще възкръсне.
  И ако слънцето изчезне
  от тия небеса приветни
  то някой в ада ще да влезе,
  главня да вземе да ни светне!

  Иван Вазов.

 30. Не напразно народът казва “дървен шоп”.
  Вари го, печи го – то си остава шоп. Но напоследък шопът е с голями претенции, за общ смях.
  Защото откакто е столица, София събира отрепките на цяла България, които се надпреварват да екат неправилно, за да минат за “интелигенция”.

 31. Каква е първата ви асоциация, като чуете “Шоплук”?

 32. В първото Велико народно събрание на Съединена България – в края на 1885 – пловдивските народни представители са били пет души. И петимата – милионери, завършили академии в Европа. С папийонките, фраковете и цилиндрите, напарфюмирани. Рязко са се различавали от повечето от останаите народни представители, облечени в шаяк с кафяв и бял цвят и ухаещи на пот и чесън. Когато крясъците в залата станали нетърпими, петимата излезли навън да изпушат вън по една цигара. И единият си повдигнал леко цилиндъра и казал: “Честито Съединие, господа! Само се питам – струваше ли си?”

 33. Към Отбелязвам:

  За отбелязване е, че уж слагахме точка на вредния спор кои махали са по-възвишени в България.

  “Местният патриотизъм” в малка България е сред онези нещица, които би трябвало по европейски да оставим на миналото от казармата в НРБ, когато ни деляха на майни и копелета за кеф на онези, които изповядваха “разделяй и владей”.
  Лично моя милост НИКОГА не е страдал от тази болест на примитивизма на патриотизма от махленски тип, но ако някой много желае да се покаже в тази роля, е свободен да го направи ( особено другаде, а не тук).

  Защото си мисля, че разделението между нас не ( би трябвало да) минава по тази линия на комплексарщината, над която всеки начетен българин би се надсмял, ако е надскочил махленското, заложено във всеки от нас.

  Ако все пак на някого му се воюва във “война” от типа “Ямбол срещу Сливен” и т.н, моля, да се насочи към съответния мейдан…пардон, мегдан.Сигурно има такива сайтове.
  Искрено се надявам този път наистина да сложим точка на това братоубийство.

 34. Към Отбелязвам:

  Имате проблем и това не е само в упоритостта да се заяждате на махленско ниво от позицията на някакво етническо махленско превъзходство, но и като човек, който не спазва собственото си обещание да спре да се заяжда на дребно със съмишленици, правейки обобщения, които не правят чест на човек с доказан принос по важните въпроси в този блог.
  Ако не можете да се въздържате от подобни изблици срещу толкова омразни за Вас групи от българите, лекувайте се пред друга трибуна.
  Това е последното ми предложение.

 35. До Иво Инджев

  Съжалявам, наистина бях глупаво заядлив с Вас. Просто не си струваше.

  Тъй като важните неща, които ни обединяват са повече дреболиите, за които спорим, приемете извиненията ми.

 36. Отбелязвам, ценя коментарите Ви, но днес не мога да зацепя за каква борба става дума.
  И как ли ще наречете такива като мен, родени в Пловдив и избрали да обичат София като свой град. Познавам духа на Пловдив, за който говорите – от архивите и спомените на родителите си – непресушеното езеро, неизсечената вековна Лангица, все още неизтребената и неизблъскана от сецесион къщите си високо образована интелигенция… в Пловдив се е дишало с пълни гърди! Преди доста време.

  А първоначалният спор е безсмислен, освен ако не бучнем носове дълбоко в историческата граматика. Би било интересно да науча повече за старогръцкото броене, ако всички наоколо не крещяха за Гърция на Ципрас.

 37. Баба ми ми казваше следното:
  “Никога не забравяй, че хората по улиците никога не са имали твоя късмет. Те са се родили бедни и бедни вероятно ще умрат. Не им се подигравай. Не се се подигравай и на сакати, защото някой ден и ти ще окуцееш. Здрав си, прав си, умен си – имай самочувствието на расата и на класата си! Комунистите все ще си отидат – няма вечна робия!”

 38. По умният и по достойният отсъпва пръв.Той има по голям вътрешен заряд от морал и интелект.

 39. До Отбелязвам!

  И трите славянски държави -Русия, Сърбия и България са комунистически, странни и сбъркани. Респективно и техните народи (разбира се с изключения от посочените квалификации) са сбъркани. Нека да започнем от Русия , руския народ и руския език. В него има две букви, които ги има и в останалите славянски и латински езици, поне в Европа, дори в албанския.
  Не съществува абсолютно никаква причина някои от думите и имената на хора, градове и др. да се изписват с “г”, след като оригиналния език-название-произношение и пр. са с “х”. Какво правят русите- Гамбург, Гитлер и др. Тракия пък наричат Фракия, Солун(Тесалоники) наричат Салоника, Букурещ наричат Бухарест и мн. др.
  Втората комунистическа държава е приела в литературния си език също идиотски странности. Сърбин го пишат “србин”, а србски го пишат “српски”.
  Повече от половин България нарича “млякото” с оригинално и традиционно название “млеко”, като ударението може да се постави както на “е”-то, така и на “о”-то. И няма абсолютно нищо смущаващо, както в източните диалекти някои изговарят глагола “работя”, но ударението го поставят на първата гласна “а”. И няма нищо неприлично и странно.
  От думата “млеко” произтичат все възможни прилагателни и пр. Млечно, млекопреработване, млечница,млекопитаещо,млечна киселина, млечна жлеза и др. Значи буквата “е” се самоналага дори и в източните(меките) диалекти. Това че в тези диалекти повечето хора използват диалектното произнасяне на съществителното “мляко”, съвсем не може да игнорира и затъмни “е”-то в останалите производни.
  Ама имало потъмняване, съвсем не е нужно да има нито “потъмняване”, нито “осветляване” на тази гласна буква. Много по-добре официално да се пише ” млеко”, а източните диалекти да си изговатрят както си искат, щом като така им е по-удобно.
  Същото е и с думата “сняг”. А много по-правилно е снег. Снежна буря, снегорин, заснежаване, снежна топка, снежинка, Снежанка, снежна пъртина, снежен човек, Снежко и др.
  И само защото след като комунистите в Югославия съзадоха изкуствения ” Македонски език”, тогава българските пък комунисти измислиха новия правопис. Заслугата е на един варненец, който е бил в Министерството на културата и е наложил това “я”- кане.
  Но каквато и гласна да се постави на думата “десетка”-у, а, я, ю, ер-голям, дори и ер-малък, “десетките” паметници на съветските окупатори няма да ги бутне никой.
  Няма тука Полша, няма Чехия, няма Унгария, има само една единствена Комунистическа България.
  Комунистическите държави не демонтират комунистическите си символи. Няма тук Европейски Съюз-има милиони български поклонници на Съветския Съюз, няма НАТО-има българското, родно , комунистическо блато.

  Досега в Република България нито една партия, нито един президент, нито Народното Събрание, нито едно правителство не са обявили след 1990 г. че България не е комунистическа държава. Въпреки че има Закон , който квалифицира комунистическия режим за престъпен. А символите на този режим си стоят налице и дори се увеличават , в такъв случай България некомунистическа държава ли е, след като властта и народа не искат да се демонтират символите на едно половинвековно престъпление. България си е комунистическото бунище на Европа.
  Един ден световната психиатрия ще изучава ” българския случай” с паметниците на своите окупатори. Нашия идиотизъм е на много по-високо ниво от всякакъв мазохизъм.

 40. В Европа има запазени два пред-индоевропейски местни езика. Единият се говори високо в Алпите в две малки селца, а втория – в испанските Пиринеи, в едно село. Бил съм и в трите села. Първият език се състои от около 150 елементарни думи, а вторият – от около 200. Записъл съм ги всички – двата езика нямат нищо общо помежду си.

  Записъл съм ги, защото човек трябва да знае историята си.

  На този фон от споровете за Е и Я в българския наистина са едно нищо, моя грешка.

  Благодаря на D. Savova и на Everyone else.

 41. Като съм започнал с малкоизвестните факти, да продължа.

  България попада под турско робство в края на XIV век не поради това, че е била разделена на три или на пет, а поради Чумната епидемия. Която – както е известно – започва в Генуа-Дженова през 1351. Донесена е от кораби, търгуващи с Леванта. Чумната епидемия унищожава 75% от населението на Европа, включително и България. Тук животът оцелява в изолираните планински села и манастирите, които веднага са се заключили.
  Фактически турците навлизат в една обезлюдена земя без съпротива. Превземат В.Търново, защото гарнизонът му е измрял от епидемията и оцелелите жители не са издържали дълго.
  Да кажа и, че чумата е азиатска болест, към която турците са имали известен имунитет.

  Най-късно пада Родопа – към 1450. 50 години бранена от Момчил юнак. Който е бил независим български болярин със замък в Кавала и лятна къща в Иноглово – близо до село Кутела, Смолянско и под хижа “Преспа”. Три пъти бие турците и спасява Родопа.

 42. Диване | юли 5, 2015, 21:40, Иво Инджев, Отбелязвам

  Моите уважения!

 43. До Отбелязвам:

  Имам чувството, че част от коментарите не са писани от Вас. А пък ако са, може би са от другия Ви Аз. Да не Сте “Легион”?!

 44. ОТБЕЛЯЗВАМ, не вервам нЕкой да се съгласи с теб , че чумата е пощадила османските тЮрките, а е заразявала само нашенците?!??!?!
  Причината е друга, и по-горната “диску(р)сия” с тове участие го доказва, нали?!?

 45. П.П.грешка!….. с твоето участие го доказва…..

 46. Към ЛЕНА ЗАР-ВА: “И трите славянски държави -Русия, Сърбия и България……. ”
  БЪЛГАРИТЕ не са славяни. ЗАПОМНЕТЕ ГО! БЪЛГАРИТЕ са дали на росияните и сърбите / и не само на тях/ своята азбука-БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА. ЗАПОМНЕТЕ ГО!
  А по отношение на Я и Е, за мен било от значение и мнението на проф. Пламен Цветков.

 47. ‘ЛЕНА ЗАР-ВА’ aka ‘Антикомунист’

  Името си сменяте, но нрава не.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.