Гръцкият отлив да бъде компенсиран с украински прилив в ЕС

От известно време ми се искаше да поставя въпроса защо едно излизане на Гърция от еврозоната да не бъде справедливо компенсирано с ускорено приемане на Украйна в ЕС. Поколебах се заради това, че нямам претенцията да мога да изчисля чисто икономическия риск от подобно начинание. Но ето че една достатъчно компетентен европеец застава зад тази идея.

 

Европейският съюз прахосва прекалено много усилия, за да разреши проблемите на Гърция, и същевременно прави твърде малко за Украйна. Това заяви шведският икономист Андерс Ослунд, цитиран от германския вестник Capital.

Европейският съюз подкрепи четиригодишна програма за помощ на Гърция от Международния валутен фонд в размер на 17,5 млрд. долара, въпреки че валутните резерви са повече от оскъдни. Същевременно Украйна, която има четири пъти по-многобройно население, и играе стратегически важна роля за Европа, е получила зелена светлина за кредит на стойност едва пет млрд. евро- съвсем скромна част в сравнение със сумата, която европейските партьори изляха в Гърция.

Шведският икономист от Института за световна икономика във Вашингтон не вижда смисъл в действията на Брюксел. Причината: Украйна се реформира, докато Гърция години наред не правеше нищо.

„След като ЕС де факто загуби Гърция, сега той се нуждае от успех – и Украйна може да му го осигури. Но това предполага необходимото внимание и много ресурси“, обясни Ослунд. ( Faktor.bg)

 

Към казаното от шведския икономист бих добавил най-съществения аргумент с акцент върху справедливостта. Та нали тъкмо в името на справедливостта, както я разбират мнозинството гърци, мнозинството украинци настояват да станат граждани на ЕС без дискриминация заради руското вето! Защо гърците да се смятат за нещо повече от украинците от гледна точка на демократичното им право да избират пътя си пряко волята на Европа, а украинците да не могат да упражнят същото право, но за присъединяване към ЕС?

 

Гърция има съмнителната претенция да е родината на демокрацията ( само за привилигировани избиратели насред робовладелското общество по времето на Солон, когато за пръв път е приложен принципът на гласуване един човек един глас).

 

Украйна няма нужда да доказва абсолютно безспорния си европейския характер в друго отношение: тя е географският център на Европа. А и се превърна в реформаторски център на онази част от континента, която е газена от десетилетия от съветския и постсъветския тоталитарен и авторитарен ботуш. Сигурно е пресилено да се каже, че Гърция се е запътила натам, откъдето Украйна се връща. Но че украинската енергия за промени е обратнопропорционална на гръцката енергия за запазване на статуквото в една страна, която бунтарството всъщност се стимулира от консуматорски апетити това статукво да продължава, е факт, виден с просто око и от всеки прост съсед на Гърция.

 

По израза на Маргарет Тачър комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари ( получени наготово за разпределяне). По тази формула излиза, че Гърция досега е живяла в нещо като комунизъм, разпределяйки пари, които нейната икономика не е спечелила. Една Югославия правеше нещо подобно, заигравайки с Изтока и със Запада едновременно, за да получава заеми и инвестиции от двата лагера. После, когато свършиха чуждите пари, се разпадна.

 

Днес Украйна, която се стреми към членство в ЕС, показва огромна воля за промяна. Тя трябва да бъде уважена и поощрена . Колкото до Гърция, ако волята на следовниците на своя Херострат си вярват, че могат да запазят досегашния си начин на живот на заем, без да направят исканите от тях жертви, нека опитат ”меда и жилото” на живота извън реалностите на финансово-икономически скачени съдове. Един път стомна за вода, втори път…Скаченият съд може да се счупи и Гърция да остане „на сухо” по отношение на „сухото”.

 

В България вече се е случвало несъгласните с комунистическите илюзии да бъдат кърваво смазани. И в Гърция се ля кръв в една гражданска война по разлома ляво-дясно. Само че прозападните сили в Гърция получиха подкрепа от Запада тогава, а България беше оставена на съветската мечка да си прави с нас каквото иска. Дали и този път очертаващото се малцинство прозападни гърци ще получи подкрепата на Запада, докато страни, като Украйна ще бъдат оставени на произвола на Москва?

 

Въпрос на принцип е това да не се повтаря. Имах възможност да го кажа лично на унгарския президент Янош Адер, когато на една конференция в София на 11 ноември миналата година го попитах дали смята за редно днес да постъпим егоистично с Украйна така, както Западът, който не се спаси Унгария от съветските танкове през 1956 г. – нещо, от което той се оплака в речта си. Президентът Адер конфузно отказа да отговори на въпроса ми с „аргумента”, че нямал време да развие тезата си.

 

Дошло е време обаче Украйна да се сложи на везните не само като противотежест на руската антиевропейска интрига, но и поради самата справедливост, в името на която всички се кълнат в случая с Гърция. Колкото е справедливо Гърция да има право на самоопределение ( при това за сметка на ужилените кредитори), толкова повече подобно право да избере европейския път има и Украйна, нали!

 

55 мнения за “Гръцкият отлив да бъде компенсиран с украински прилив в ЕС”

 1. Посланието на шведския икономист ще си остане самотно такова, част от нищожното малцинство здрав разум, нормалност и морал в световната политика—липсата на които е причина за не една трагедия, сред които гръцкият цирк / в който “стара цивилизована Европа” с охота приема самоунижението на участник / е просто селски панаир, сравнен с чудовището в кремъл. Чудовище, което израсна и се утвърди под напоителния десетилетен цинизъм, безпринципност, алчност и остър дефицит на кураж от демократичния Запад. По думите на един от последните политици на света–големия Роналд Рейгън–” оставянето без отговор на едно унижение е покана з а нови по-големи такива”.
  Няма нужда да се надъхваме излишно–ЕС , САЩ още повече, няма да оставят Гърция, с всички развращаващи последици от това, най-вече и единствено по геостратегически причини. И това се разбира много добре от населението там. Това е и допингът за ескалиращата им, бездънна наглост и неадекватност, които са точно толкова устойчиви, колкото скритите аргументи на Запада.
  Отминалият референдум, впрочем бе и вот на доверие към настоящото правителство, философията, ценностите и манталитета, върху които стои, както и тези на населението. Любопитно е, че този факт упорито се подминава от повечето набедени анализатори, не само български, за съжаление. Точно обратното —изказването на Шулц / след референдума / , че ” правителството на левия премиер популист Алексис Ципрас е вкарало страната в задънена улица, но хората с нищо не са виновни за това. На тях ще им помогнем”” освен, че потвърждава тезата ми, показва пълно разминаване с реалността.

 2. И друг път съм разказвал тази история, но тя става все по-актуална, така че отново ще я разкажа.

  Годината е 1999, отиваме цяла група да водим преговори с една гръцка компания. Гръцката компания е държавна(!), при условие, че тогава в България вече нямаше държавно участие в този сектор на икономиката. Но както и да е.

  Сядаме да говорим, но шефа лошо владее английски и много трудно напредваме. Накрая той се сеща, извиква някаква жена, която се оказва рускиня с отличен гръцки език, а сред нас имаше човек, който свободно говори руски – така накрая се разбираме. После рускинята тръгва с нас из града да поговорим още по бизнес, пък и да ни покаже забележителностите.

  – Дойдохме в Гърция в началото на 90-те, казва рускинята – много уплашени и много мобилизирани, понеже знаехме, че в капиталистическите страни много се работи. В началото беше трудно, но научих гръцки и кандидатствах за добра работна позиция в офиса на въпросната държавна компания. И там ми казват – работно време от 7 и 30 до 13 и 30… -Аз казвам – да, това е обедната почивка явно, а после? А после – казват ми – нищо, прибираш се вкъщи… -Абе как вкъщи, ние в СССР работехме до 17 ч следобед… -Да, казват ми, ама то така ти се разкъсва времето – като излезеш в 17, докато пазариш по магазините, докато приготвиш вечеря, докато обърнеш внимание на децата – станало време за лягане. А ние какво правим – работим до обед, после следобедна дрямка, душ – и сме свежи и готови за таверна…

  За вас лъжа – за мене тая история е чиста истина, щото я чух с ушите си.

 3. Европа е преди всичко ценностна общност, след това тя има и териториални и административни измерения.Украйна ценностно Е в Европа, Гърция , а и ние май имаме сходни ирационални мании и чисто балкански малоумия в поне половината НАСЕЛЕНИЕ (Народ е ценностна общност, населението- териториално-административна.
  А мачът тече- и “докато умните се наумуват”…
  Ципрас обсудил референдум с Путиным
  https://slon.ru/posts/53697

 4. Великолепна статия. Но и аз не съм оптимист. Гърците ще ги дундуркат( мераклии-бол(ЕС,раззия, САЩ)) до отказ и пак отначало.
  В потвърждение на споделеното от Таверна, ето и разказа на Тони Филипов, д-р
  “Една позната работеше в общината в Янина, та ми разказваше как работят комшиите. Отиват в службата към 9.30. До 10.30 пият фрапета, после поработват до 11.30. От 11.30 до 12.30 келнерите от барчето тръгват с таблички с узо и мезедакя: долмадакя (лозови сърмички), дзадзики (снежанка), хирино (свински хапки), луканико (суджучета) и т.н. И така до къде 12.30. Поработват още 2 часа и в 14.30 си отиват в къщи да обядват.
  Следва сиеста, на която испанците могат само да завиждат. Към 18.30, като отмине жегата, отиват да пият кафе по града. Къде 20 часа са на таверна да вечерят. В 22.30 отиват на бозук цидико. Там пият и танцуват до къде 4.30 сутринта. Тогава отиват на паца (шкембе). И за цялото това усилие получават редовно 13-та и 14-та заплата. Именно този разказ ме накара навремето да стана убеден привърженик на присъединяването ни към ЕС. Е, не излезе така, както го мислех…
  Не знам, но си мисля, че гърците все някак ще се оправят. Викат, че разликата между гърка и евреина била, че и двамата ще продадат майка си, ама гъркът нема да я достави… Най-много да додат на нашия хал. Ама тия дватрийсе години, дето си отживяха, нема да ги върнат…”

 5. Някой ще обяснили, защото конкретна информация не можах да намеря, защо по дяволите ЕС толкова държи на гърците? Защо е това клякане и навеждане от стана на европейските лидери? Снощното охи е върхът на сладоледа – Гърция дължи стотици милиарди, ама не иска да ги връща, че и НАСТОЯВА бързо да получи още 30млрд.

 6. “Уважаеми граждани на Гърция! Моля, приемете нашите най-искрени поздравления за това значимо събитие! Заради едно демократично, справедливо становище, референдумът на народа на Гърция по отношение на бъдещето на държавата ви стана известно на световната общност. В един труден момент за страната ви, в която сте били в състояние да обедините съпротивата срещу налагането на чужди условия и задължения на вашата държава. Това ще покаже един добър пример за национално съгласие и консенсус “, – се казва в декларацията външният министър на Донецката Народна Република.“
  “Ние вярваме, че провеждането на референдума е предвестник на една нова ера, която ще отбележи реален напредък и просперитет на Гърция Желаем ви издръжливост, сила на духа и решителност в защита на националните си интереси,.” – Министерството на Външните работи на Донецката Народна Република .
  В допълнение, Министерството посочи, че гръцкият референдум може да бъде показателен за предстоящите промени.
  http://www.rg.ru/2015/07/06/pozdravlenie-site-anons.html

 7. При такъв категоричен отказ на гърците да спазват правилата на играта, мисля че Европа задължително трябва да им покаже червен картон! Ако това не стане, утре някоя друга страна от еврозоната ще поиска същото за себе си! Щом гърците се мислят за толкова велики, да се спасяват сами!

 8. Уважаеми г-н Инджев,

  Ценя високо вашата интересна и остроумна публицистика. За мен вие сте светило в журналистиката. Но тъй като не сте икономист, във вашата аргументация за замяна на Гърция с Украйна в ЕС сте допуснали следния фундаментален пропуск:

  В условията на монетарния капитализъм, в който живеем, кредита, който се дава на всяка държава е толкова голям, колкото голяма е била преди това печалбата извлечена от съответната страна, в резултат на чуждестранните инвестиции, които естествено са свързани с кредитиращите банки. Изобщо: кредити, печалби и инвестиции са свързани по такъв начин, че се изменят еднопосочно, т.е., заедно растат и заедно намаляват в процеса на така наречената кредитно-депозитна мултипликация (или дългова спирала и т.н.).

  Казаното до тук, освен, че е установено като икономическа закономерност, се наблюдава и като статистически данни. Така например, Люксембург има държавен дълг, който е 17 пъти по-голям от неговия БВП (Брутен Вътрешен Продукт), но това не пречи да получава все нови и нови заеми, тъй като печалбите, които чуждите компании извличат от него са от порядъка на даваните кредити. В резултат, люксмбургците продължават много да консумират, както и гърците досега. Всички високо-консумиращи общества са в дългова спирала, при това, най-изявена е тя за САЩ! За тези общества, разбира се, повечето инвеститори са вътрешни в съответните богати страни. Това е предимството да си богат. Не консумират българите и украинците, обаче, защото чуждестранните инвеститори, по различни причини не извличат съответните печалби от техния труд.

  Проблемът на гърците е, че и при тях се появиха причини (дълго е да обясняваме какви), поради които, техният труд престана да бъде печеливш за чуждестранните инвеститори, които са в същност и техни кредитори. Развали се въртележката на кредитно-депозитната мултипликация в Гърция. В този смисъл, сентенцията на Маргарет Тачър, която цитирате, е толкова невярна, че е чак пошла. Де факто, на гърците никога не са им били давани кредити, които преди това не са им били отнемани като печалби от инвеститорите и съответните банки.

  А украинския труд, едва ли скоро, ще стане печеливш за чуждестранните инвеститори, при условията на вече създадената гражданска война в страната.

 9. …” в една страна, която бунтарството всъщност се стимулира от консуматорски апетити…”
  По-точно и по-кратко определение на състоянието на гръцкото общество в момента, не съм срещал!
  Иво, мойте поздравления за този перфектен политически и социологически сравнителен анализ.

 10. Присъединявам се към становището на Дани тъй като и аз съм песимист в случая. Гърция ще бъде спасявана и занапред от ЕС, няма да има референдум в Европа с въпроса “дали да продължим да пълним гръцката каца без дъно”, защото европейското ОХI ще бъде много по-мощно от гръцкото. Тесногръдието и егоизмът на Европа “с германска тяга” няма да позволят да се случи това което е предложил шведският икономист подкрепен с мотивите изложени от нашия домакин. Германия се доказва силна със слабите и мижитурка с големите. На “желязната” Меркел, само за тази паника и несигурност която надроби в Европа досега ще и бъде отредено в историята незавидното място където хората ще се изплюват вместо да отдадат някаква почит. Ще останат само германците да си спомнят с умиление за своята Мути. Германският “локомотив” на европейската икономика се оказа неадекватен за съюза в своята “перфектност и стабилност”, непризнавайки никакви хибридни варианти за някаква друга, по-гъвкава тяга с някакви различни от “строгите” германски параметри, които самата тя упорито и безцеремонно нарушава ( в своя полза естествено).
  За мен лично, държавата която е фалирала с гръм и трясък неведнъж в историята, повлякла със себе си в бездната и много други страни около себе си, на която дълговете НАПРАВЕНИ ЗА ВОДЕНЕ НА ВОЙНИ и наполовина опростени “в името на едно добро мирно бъдеще” (за разлика от гръцките направени в таверната) няма моралното право да бъде високомерният строг съдник на гърците. С това ни най-малко не искам да оправдавам техния паразитизъм, просто ударенията мисля че трябваше да ги поставя някой друг, не Меркел. Но пренебрежителното отношение на Германия спрямо някакви си там PIGS, самочувствието и самомнението и на “незаменим лидер” в ЕС ще доведат до още поражения за самия ЕС. Отрепките на Сириза в Гърция и левите им симпатизанти в Европа ще си останат неспасяеми каквито са били, колкото и да ги спасяват, ще напечатат на новите си фланелки лика на новия левичарски супер-мачо и съвременна жертва (Варуфакис), доброволно поднесена за да просят нови финанси, редом със старата и изтъркана на убиеца Че и ще продължат да паразитират и трошат, палят и безчинстват по Европа и както изглежда ще се увеличават.
  Лошото за ЕС е че злополучното германско еднолично “лидерство” в Европа ще продължи да изтънява откъм подкрепа, колкото и германската икономика да удивлява и възхищава публиката. Обединително звено, център на симпатията на европейците все още Германия не може да стане въпреки икономическите си успехи.

  Така че ще повторя моя прочит на известното царско възклицание – “Винаги срещу Русия, никога с Германия !!!”

  А за назидателното изваждане на Гърция със сияйната им Сириза ще кажа “А дано, ама надали”.

 11. @ Дени,

  Отличен коментар, поздравявам те, пиши по-често!

 12. Точно навреме и перфектен въпрос. Това с което КГБ превъзхожда чиновниците в Брюксел са стратегическите ходове, не само чисто икономически, а и политически. Ако някой си въобразява, че Москва е безразлична към Гърция, се заблуждава.Ходовете на Ципрас удивително приличат на парадокси от новата история на Европа. На тези години и с този опит в държавните дела същият би могло да се определи, че е вундеркинд.(Референдум, оставка на финансовия министър) Но има реалности, които предстоят. И ще докажат, че популизма и двуличието са компроментирани механизми за управление.

 13. Да, ама Меркел първо щяла да направи референдум да разбере дали германците искат да се опростят дълговете на Гърция. Иначе положенеито не е добро!

 14. “Europe Is Still a Second-Rate Power”- това е една статия от “The Daily Beast”, която излезе още февруари. Сега сме юли и борбата за Гърция е в разгара си, борба, водена от люксембуреца Юнкер, за получаване на топлите морета, мечта и за прусия и за русия, но не сбъдната. Добре че са англосанксонците!!!! Гърция няма да напусне евросъюза. Британия и САЩ все още не са си казали “мнението”, а Меркел може да не бърза, няма как да и се сбъдне мечтата да излезе на топло море и да получи част от онези 26% от световният търговски флот, който е притежание на Гърция.
  На Германия наистина и остава единствено, след кризата в Украйна, ако успее да привлече поне 10+15 милиона бели хора украинци, християни, за да си оправи популационната криза, защото наистина има проблем, няма да има кой да и работи за “безпари”. И ако иска за в бъдеще да и се връщат дълговете, нека започне да инвестира повече на европейска територия, а не на територията на Русия.
  .
  Само да вметна, че Юнкер е и бившият премиер на Люксембург, при чието “премиерване” дългът на Люксембург достига умопомрачителните 3200% от GDP на родината му. Но това него не го притеснява, както не го притесняват идиотските “приятелски жестове” да шляпа някой по бузките, когато се ръкува.
  .
  .
  В Гърция почти всички “млади” хора говорят английски!!!!

 15. Щом като ципрас си прави ЛИЧНИ “референдуми” , за лична употреба, без дори да се интересува от съдбата на “обикновените маляки”. То е редно да се проведат референдуми и в другите страни в еврозоната, за да кажат те своето мнение за парите които са налети, се наливат ,и ще се наливат в малякистан.
  Вервам резултатите от тези 18(ОСЕМНАЙСЕТ!!!) референдума ще “зарадват” много сиризошевиките по света и у нас.
  П.П. Един примитивен популист , който иска да остане във властта на всяка цена , дори това да срине цялата му “държава” , заслужава само достоен ПОПУЛИСТКИ отговор , изразяващ се в 18(ОСЕМНАЙСЕТ!!!!) популистки референдума – СРЕЩУ него ЛИЧНО, и срещу камарилата около него! Въпросът трябва да бъде директен -“за” или “против” ципралякис!

 16. Ослунд е напълно прав. Дано някой да прочете идеите му. Помпането на пари в бутилката без дъно на разглезената Гърция е глупост, колкото и гърците да се мъчат да се пъчат. Вместо да спасяват гърците, много по умно за Европа е да спасяват Украйна. Това ще донесе печалби и на Европа и на Украйна. Това ще помогне и за фалита на Русия, която подобно на Гърция сама си стреля в краката. Както в Москва, така и в Атина господстват политици, които претендират уж за “благото” на народите си. Те само го проиграват, за да се пъчат като много умни, много хитри играчи като залагат все на губещата карта.

 17. Братовчедка ми живее от 20 години в Гърция, та тя ми е разказвала за какво става дума преди ок. 15-ина години: не ти ходиш в магазин да купуваш, а той идва при теб, до твоята врата на колела, при това не е нужно да плащаш ако нямаш – просто пишат в една книга кой колко дължи и толкоз. Пред банките фирмите представят тези тефтери като актив и никой не задава въпроси зер са си лика прилика – и банките представят непогасените задължения като актив и се рефинансират от някъде другаде – пълна финансова пирамида. Политиците им – популисти от класа. Ето до това доведе шуробаджанащината и този пар екселанс партиен клиентелизъм и корупция там. Всъщност там отдавна няма държава, само лични, приятелски и семейни интереси. България и тя натам е тръгнала. Същото ще се случи и в България когато трудещите се хора (ама наистина тези които работят, а не само се водят на работа) останат около 10-20% от населението и в един момент осъзнаят че с труда си хранят не една а десет Българии, една от които е на “баш-европейския Гражданин” и неговата клика, друга на бившия съветски гражданин и неговата клика, и т. н. до десетата.
  При този своеобразен “болен здрав носи”, всеки с елементарни икономически познания може да направи изчисление кога горе-долу ще дойде ред и на България да развее белия байрак, единствената разлика е че България няма нужда да излиза от ЕС защото тя никога не е допускана в него (визирам Шенген и Еврозоната, всичко друго е чакалня за кандидат-мераклии без парса).

 18. rossen iordanov, соломоновата ти позиция е грешна от към реалностите на времето в което живеем.Сравненията Меркел-Тачър са демоде като изказ и твърде фриволни. Защото не Меркел е факторът-идея ЕС.За разлика от източната ти симпатия, идеята за обединена Европа, зародила се след двете жестоки, глупави войни,заради заблудата на “масата” да допуснат личности с психопроблеми да я управляват,не се решава от личността, а от отговорността за бъдещето на гражданите във тревожното време на противопоставянето, било по социални, политически, религиозни или геостратегически причини. А хибридните варианти за политика са като самото понятие – раждащи плод, но безплодни. И си пиши името на кирилица, ако нямаш сериозни причини за латински предпочитания.

 19. Salut Ivo; az sam MNOGO soglasen s teb!! NO… i v Evropa ima mnogo idioti. koito se opitvat da komandvat!!!

 20. Хмм. Дали тук се схваща от коментиращите, че както е тръгнало руснаците може да се окажат директно на Средиземно море!??

  Това са 2000 острова, където Хуйло ще може на воля да си строи бази за подводние лодки , за самальоти и ракьоти.
  Ситуацията е много неприятна и не бива да се подценява демоничния разум на този човек. Отоманската империя е завладяла Европа точно след икономическа криза във Византия.

 21. Днес отварям хладилника и оттам чувам за гръцкото Охи!Същото беше като пуснах чешмата,ютията и накрая тоалетната чиния.
  По медиите обадиха също така,че малкия Охо Бохо с големите токчета,гледал от малкото си прозорче в кремъл и си припявал плачейки с крокодилски сълзи:

  “Душа болит, а сеpдце плачет,
  А путь земной еще пылит,
  А тот, кто любит, слез не пpячет,
  Ведь не напpасно душа болит.”

  ПП Ей т’ва се вика геополитика по руски,ама проблема е,че сега трябва некой да се бръкне за едни пари,за да може комунизъма в Гърция да продължи.

 22. Към ИГНАТОВ,
  според мен бъркате за Гърция именно инвестициите за които пишете с кредитите им. В Гърция кредите които държавата взима не се инвестираха за да създават съответен продукт и приходи а бяха изхарчени за да се купи политическо спокойствие. И то пак от социалистите и популистите от ПАСОК.
  Другия голям проблем е че това масата хора която се е облагодетелствала от това не го разбира или пък не иска да го приеме за истина и да признае вината си. Тоест имаме отказа от морално разрешаване на проблема (България също страда от това). Разберете че не може да има проблем очевидно в резултат на човешка грешка и да няма виновен за това.

 23. “Руският президент Владимир Путин е първият чуждестранен лидер, с когото разговаря след неделния референдум гръцкият премиер Алексис Ципрас. В съобщението на Кремъл са изтъква, че това е станало по гръцка инициатива.

  Едва след това световните агенции съобщиха за телефонен разговор на победителя в гласуването с германския канцлер Ангела Меркел.

  Репортери в Атина обръщат внимание, че за разговора с Путин – ако е вярно, че е по искане на Ципрас – е била прекъсната продължаващата вече повече от 4 часа среща при президента на Гърция с лидерите на всички парламентарни партии.

  Телевизионните канали в страната съобщиха новината като извънредно събитие, а репортер на “Гардиън” твърди, че бързо за президентския дворец е отпътувал министърът на енергетиката Панайотис Лафазанис, известен член на твърдолинейното ляво крило в СИРИЗА с близки връзки с Москва.”

 24. G-n IORDANOV, верно е ,че Германия си има интереси. Но не сте и съвсем прав да я съдите само нея! Нали има и други “големи страни” в ЕС, които могат да са “локомотиви” и еднолични лидери, а не само Германия да е такъв?!?!? Що те не са , а са оставили в ЕС само един “лидер”?!?!?
  Освен това Меркел МОЖЕ и ТРЯБВА да съди маляките, защото Германия е нетен вносител в бюджета на ЕС, докато Гърция е консуматор, и то с все по-големи консуматорска “тежест”.Когато неКОЙ друг им даде пари на гърците , то ТОЙ има пълно право да им търси сметка за ПРАХОСА…., партдон ИЗХАРЧЕНИТЕ от тях ЧУЖДИ пари! ЧУЖДИ!
  Докога Гърция трябва да получава , вместо да дава? Нали ЕС се увеличи двойно, и новите членове би трябвало вече да получават от Гърция , която е отдавна в ЕИО, а не да й дават още , и още!
  ЕС е общност на консенсуса и взаимопомоща “в името на едно добро мирно бъдеще” , та ми е чудно КОГА маляките ще започнат да “помагат” на новите членове, вместо да ПРАХОСВАТ средствата за тяхното развитие, които Германия и другите НЕТНИ вносители в бюджета на ЕС внасят!
  Когато гръцката икономика достигне поне производителността на германската ,тогава ниКОЙ нема да ги съди , че са получили помощ от ЕС. НО къде е икономиката им, при толкова големи вложения от страна на ЕС, достигащи от 0,5 до 1 ТРИЛИОН евро за последните 35 години???
  П.П. Г-н IORDANOV, оставете “едноличното лидерство” на Германия,въпросът е -къде са останалите “еднолични лидери” на ЕС? КЪДЕ?

 25. П.П.П. Извинете г-н IORDANOV, горният коментар е за вас!

 26. До Георгиев:
  Гърция произвежда и изнася на света маслини, зехтин, риба, плодове и зеленчуци и продава туризъм и природа. Европейският пазар е важен за нея, но шансовете й да върне дълг от 330 млрд. евро с това производство са никакви.

  Гърците са най-големите корабособственици и водещи в корабоплаването в света, но това са предимно офшорни фирми и необлагаем бизнес. Дори други видове бизнес в Гърция всъщност са чужда собственост.

  Украинската икономика се базира на тежка промишленост,вьгледобив и огромен аграрен сектор – все отрасли на икономиката които могат да врьщат ОГРОМНИ дьлгове и са предпоставка за ОГРОМНИ инвестиции.
  НАСЕЛЕНИЕ: 4ПЬТИ по-голямо от Гьрция и на последно (но не по значение място) според проучванията в Украйна има огромни залежи на шистов газ.

  Е базирайки се не само на основателната теза на Иво Инджев за справедливост какво още икономическа логика и трезви икономически причини са необходими за да не се приобщи Украйна в ЕС, а Гьрция да бьде изхвьрлена (най-малкото за пример на всички сходни малоумници в Испания,Италия и т.н.).Освен това всички дефекти на проекта Европейски Сьюз могат да бьдат отстранени точно сега след като се ОЧЕВАДНИТЕ слабости на ЕвроСьюза са налице?!?!?

 27. Уважаеми колеги-съфорумци Т. Тодоров и До-До, които сте взели отношение към моя коментар, просто изразявам личния си скепсис относно политическите възможности на Германия. Няма да добавям нищо повече към вече написаното, макар да има какво. Симпатии към германската инженерна мисъл имам достатъчно, не и към политическата такава. Въпросът защо няма други лидери не е лек за отговор, може да се пише и спори по него дълго и не се наемам да отговоря, но на мен би ми било приятно да видя едно европейско управление с повече английска дипломатичност (ако UK се определи най-сетне къде е, в EU или вън от него), с една по-ярко изразена еманципация на Франция в настоящия германо-френски уж-тадем на върха на управлението на ЕС. И още с включването на идеи откъм Италия с нейния колосален опит в развитието на силна икономика, базирана на малките и средни предприятия (нещо много важно за постоянно разширяващия се ЕС), със задължително включване на Полша в главните европейски дела, решения и ръководство и с нейната твърда позиция спрямо русия и нейните попълзновения, а и като главен изразител на източно-европейския глас който сега не се чува. Нещо като петчленен управляващ съвет (по подобие на съвета за сигурност на ООН), с право и на вето. Вместо това ние виждаме непосилните германски “параметри”, налагани упорито от икономическата супер-сила, вместо това ние виждаме главните функции на Европа обсебени от Германия (Меркел) – например на последният Минск-2 където даже външният министър на ЕС беше игнориран и отстранен от срещата на върха. Не че Федерика ми е симпатична, напротив, смятам я за огромна нула в европейското ръководство. Има и много други примери.
  За мен Германия не е способна да води успешен диалог с русия и да защитава общоевропейския интерес, а не само чисто егоистично-германския, не е способна вече повече от пет години да реши най-сетне гръцкия въпрос по начина по който се е заела и няма да го реши. За пет години можеха да защитят вложенията си, преструктурират и обезопасят икономиките си от тази зараза, а в резултат виждаме всеобща паника на европейските борси, днес четох, че за един ден са изгорени/изпарени 100 милиарда само на миланската борса. Която изобщо не е най-голямата в Европа.
  Мнението ми въобще не е базирано на някаква източна симпатия за която пишете а по-скоро на нарастващата западна антипатия към Германия. Аз лично с удоволствие бих я прибавил в списъка на обектите на моите симпатии, но за съжаление ще повторя това което писах в предния ми пост, че Обединително звено, център на симпатията на европейците все още Германия не може да стане въпреки икономическите си успехи. А на ЕС му трябва точно това , да има ОБЕДИНИТЕЛНО ЗВЕНО И ЦЕТЪР НА СИМПАТИИТЕ.
  А името си пиша така както е правилно по паспорт и защото с това име изказвам мнението си понякога тук вече от шест години. По това време когато започнах да пиша тук нямах паспорт в който името ми го пише на кирилица. Не виждам нищо лошо в това да продължа да пиша името си тук така.

 28. Германия има право на вето върху решенията, които се вземат в Еврозоната.

 29. Това,че се упреква Германия,за злините на Гърция е несправедливо.Отвратих се като видях разкривеното от злоба лице на една гъркиня,която крещеше *Меркел е Хитлер.По лоша от фашистите*.
  Меркел се чуди по какъв начин да се помогне на Гърция за да не остане името й на просякът на Европа,а народът и е докаран до състояние на пълно безхаберие,животинско консуматорство и никакво чувство за ред,справедливост и отговорност за идните им поколения.А това е
  ужасно.
  Критикарите от другата страна,че Меркел не отрязва веднага Гърция също не са прави.Това е голяма отговорност и не може с лека ръка да отсече.Не ми се говори какво ще загубят гражданите на ЕС.Мисля,че лидерите на ЕС действат правилно в момента.В първият етап на преговорите трябваше да бъдат в позиция на взискателност, не да предлагат решения.Решението трябваше да бъде изискано.
  И въпреки всичко считам че държанието на Ципрас се диктува от Москва,а не грижата му за гръцките граждани.
  Ето това трябва да знаят Европейските лидери.
  Поздравлявам Президента Плевнелиев за достойното му държане в Украина.

 30. И още нещо от първо лице за Гърция.Преди 7-8 г. участвувах в изграждане на фабрика за миещи средства с инсталация за горещо разпрашаване/гранулиране/.Фабриката беше на чужд инвеститор.Беше въведена в експлоатация,като скоро проектната и мощност бе надхвърлена и имаше възможност да се удвои.В един момент инвеститорът продаде фабриката на гърци.*ЛАВРЕНТИАДИС ГРУП- ЛАМДА* един от най -големите играчи на капиталовите пазари в Гърция.След има няма 5-6 месеца гърците затвориха фабриката,освободиха персонала около 30 човека.Туриха ключ,.Те не се интересуваха от производство.Те се интересуваха от капитали,нищо,че те бяха кухи.По същият начин са постъпили с подобна фабрика в Гърция в градчето Аталанти до Атина.
  Печалбите от работата на тези фабрики са незначителни за мощните групировки.Важни са капиталите.
  Ама това работни места,данъци,осигуровки-не ги интересува.Ето това са гръцките инвеститори.
  Скоро прочетох,че тази*Ламда* ще финансира строеж на Атинското летище за над 18 милиарда евро.
  Не си играят на дребно,а скелета на онази фабрика още стърчи в Софийското равно поле.

 31. Чета със закъснение, но ето и моите ‘two cents’. В момента големият проблем не е в кредитите, инвестициите и гръцката каца. Проблемът е, че Гърция е налазена от левичари, марксисти, кремлинисти, маоисти, евро-социалисти, троцкисти, статисти и прочее. Това е значима рана за Европа, която загноява все повече. Видяхме твърдият марксист Цакалотос, който пое поста на предишния марксист Варуфакис. От трън http://www.theguardian.com/news/2015/feb/18/yanis-varoufakis-how-i-became-an-erratic-marxist та на глог http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11566624/Euclid-Tsakalotos-Yanis-Varoufakis-Greece-new-finance-minister.html

  Раната изисква грижа не защото, както навремето един холандец се шегуваше ‘Европа се емна да чисти плевелите върху корените на западната метафизика’ – а заради последици от геополитически характер, част от които ‘Диване’ посочи по-горе.

  Колкото до Украйна – там не виждам причина за спор. Украйна заслужава и се нуждае категорично от структурирана финансова и политическа подкрепа. Без никакво изчакване!

 32. Към г-жа Савова

  Тъй като само а изразих критично отношение към Германия, допускам че забележката Ви е към мен, но аз не съм изказвал упреци към нея за злините на Гърция а за нещо съвсем друго. За ескалиращата, бездънна наглост и неадекватност на Гърция нямам оправдания (цитирам Дени защото ми хареса и подкрепям това определение). Моля Ви ако желаете да прочетете какво съм написал, ако забележката Ви е към мен или поне да напишете обосновано ЗАЩО не трябва да се упреква Германия според Вас, както аз съм написал моето мнение подкрепено с моите обяснения.

 33. G-N IORDANOV, КОЙ е е упълномощил Гермнания за “едноличен локомотив”? То и сега всички страни от ЕС са споделили голяма част от своето управление с Брюксел – ЕК , ЕПарламент, ЕС, ….., така че няма нужда от нова “петчленка” имаща право на особено вето, защото и сега всички могат да налагат вето!
  НиКОЙ не очаква Германия да води целия диалог в ЕС , и извън него. Даже и германците едвали го иска, но те успяват да се възползват от всички предимства на ЕС, докато другите “големи” и “малки” се “възползват” само от БЮДЖЕТА на ЕС. И каквото и да си говорим – НЕ става “лидерство”, “политика”, “скепсис”,……., става дума за пари. МЪНИ! Ако другите не искат пари от Германия, нейното “политическо лидерство” ще понамалее, но всеки иска париТЕ на германците, и затова те имат “политическоТО лидерство”, НАЛИ!
  П.П. И сле дкато Германия плаща музиката в ЕС, е логично да си я поръчва според изискванията си, защото ниКОЙ не е специалист в всички музики, още повече ориенталските ,и сиртакитата. И наистина Германия ТРЯБВА да изисква, защото по тази логика и от “родното” ни НРБ , Брюксел не трябва да изисква нито борба с корупцията, нито КРИВОсъдна реформа, нито свободни медии, нито преформатиране на цялата кланово-болшевишка “администрация”, нито……НИЩО. Само да дава евра към петроденьгите на гасударят туПлер и , ние в НРБ да си ритаме мачлета с КГБ-иско-ГРУховската МУ мафия, и да не изпълняваме минималните изисквания в ЕС?!?!?….. За пълна бандитска комунистическо-КАПИТАЛистическа идилия в НРБ??? Гърция е “добър” “пример”, къде ще стигнем , и даже задминем маляките, при такава идиотилия!
  мъни, МЪНИ, МЪНИ… джъст МЪНИ!

  П.П.П. А Гърция я чака “светло” “сиризиолистическо” “бъдеще”, като ЧАСТНА колония на феодално-робовладелската мафия на туПлерска RAZIя, и полукомунистическо-КАПИТАЛистически Китай, ако излезне от “зависимоста” си от Брюксел. Таварищо-другарите от всички страни вече залагат на ЧАСТНИ владения. Нотариално заверени в съответните им бъдещи ,и днешни ЧАСТНИ колонии!
  А НРБ , КУДА е, g-n IORDANOV?!?!?…

 34. Г-н Йорданов ,нямам предвид Вас ,по скоро нюанса на критиките към Германия.Все пак тя е най големият инвеатитор в Еврозоната и е естествено да даде тон на мерките.Но Гърция е стратегическа страна и по местоположение, така че тук със загубата на Гърция не става дума само за пари и и за нещо много по съществено.Но всичко това не може да стане беэ убедеността ня гръцкият народ.Ето тук е големият провал на Ципрас.
  А Лисабонското споразумение е много закъсняпо.Гърция е изпусната от преди 4-5 години.

 35. GREECE JUST TAUGHT CAPITALISTS A LESSON ABOUT WHAT CAPITALISM REALLY MEANS – една добра статия!

  Особенно следният цитат:
  “Greece isn’t actually a country full of crazy socialists who don’t understand how the foreign-exchange markets work. In fact, a huge chunk of the country’s tax-collection problems stem from the fact that there are two and a half times more self-employed and small-business people in Greece than there are in the average country. And small businesses are expert at avoiding tax, Greece’s former tax collector told Business Insider’s Mike Bird recently.”

  и,

  “Conservatives who hate paying taxes and urge small businesses to pursue tax-avoidance strategies take note: Your dream just came true in Greece.

  If Greece were more socialist — more like Germany, with its giant corporations that have massive unionised workforces paying taxes off their payrolls — then tax collection would be a lot higher in Greece.”

  който инресно защо лиосва в бг превода!

  А за онези, които не знаят как работи капитализъма, нека им напомня, че примерно Флорида, втората по населеност държава в Американският юниЪн няма данъци, а има само такса за продажба от 6%, което е най “честният” капитализъм, а не както е ДДС-то, чист рекетьорски данък с немски корени!

 36. Г-н До, бих Ви помолил любезно да не се убеждаваме взаимно в каквото и да било. Аз съм достатъчно убеден в неправотата на Сириза и в пълния разврат който се развихрил във и около действията на русия за да бъда убеждаван допълнително.
  Написах в първия ми пост че става въпрос за ЛИЧНО МНЕНИЕ което не налагам никому а споделям и това го повторих и във следващия ми пост.
  Достатъчно дълго през моя живот съм бил каран да гледам с упование и симпатия към т.н. братушки и русия (както вярвам и Вие) за да приема отново да бъда убеждаван да изпитвам такива чувства към когото и да било. Това няма да стане. Със зяпнала уста не мога и няма да гледам в устата на Меркел както това прави нашият прайм министър.
  Не е единствена Германия която е донор в ЕС за да “си поръчва музиката” !!!
  Преди да започне да се държи така и да “поръчва музиката” Германия трябва да си спомни (което не е чак толкова отдавна, 2010 година) когато е изплатила последната си вноска по ДЪЛГОВЕ НАПРАВЕНИ ЗА ВОДЕНЕ НА ВОЙНИ които имаха ужасни, катастрофални последици за околните страни. В резултат на което е получила КОЛОСАЛНОТО ОПРОЩАВАНЕ на тези дългове от ВЕЛИКИТЕ СИЛИ (САЩ, Великобритания и Франция, 1953 г). Там в дългия списък от страни подписали този акт на добра воля фигурира и Гърция, но това го посочвам само като като куриоз а не като оправдание за днешната политика на ръководството което тя си избра.
  Величието на тези сили за мен е главно в това че създават УСЛОВИЯТА (които грижливо охраняват после) за да може разбитата, сринатата, унижената, поруганата, изнасилената и тотално пос*аната Германия да се изправи, да заработи, да излезе от кучия г*з в който бе навряна след войната, но и да може да погледне съседите си в очите.
  Отделно от това пък САЩ добавят и Плана Маршал по който тя също е бенефициент, който допълнително помага на Германия. Дори има клаузи в договорите за ограничаване на вноса от Великите Сили в Германия, за да може именно германската икономика да заработи и да се издължи (силно казано защото това което връща е значително по-малко от това което е взела).
  Ето това е умна, непенализираща ПОЛИТИКА, на Великите Сили която триумфира в цяла Западна Европа след ВСВ и сега виждаме една Германия която пращи от здраве и от доста отдавна е облечена вече в цялата в бяло и както отбелязахме, след 2010 г. започна ДА ИЗИСКВА.
  Е, да Гърция е пък цялата попикана, не от войни а след продължителен запой в таверната съпроводен с безкрайни сиртаки и чупене на камари от чинии и т.н., съгласнен съм че е адски неморално когато Германия и е дала пари за да си купи нови гащи а тя не го прави и иска пак пари и т.н. и т.н. в този дух. НО, сега има едно голямо НО или много отделни НО.
  Къде е политическото величие на Германия която ще “поръча правилната музика” както направиха Великите Сили навремето, така че и Гърция да остане в ЕС, и икономиката и да заработи и да спечели симпатиите на другите държави ?????? Аз лично не го виждам. ТЕ ГО НАПРАВИХА А ГЕРМАНИЯ НЕ МОЖЕ. Затова за мен тя е неадекватна в тази си роля и не може да бъде този политически лидер и обединяващо звено в Европа който ни е особено нужен в момента.
  Ще добавя и още едно НО. Има хора с различна чувствителност, не сме всички еднакви. За някои, наличието на ослепително белия костюм и превъзходно здраве и други бляскави атрибути може и да е достатъчно, за други не. Други имат по-дълга памет и не искат и да си помислят за такова поведение на този който довчера беше със съвсем друго облекло и атрибутика. Трети имат по-силно обоняние и чувстват миризмата на пос*ано въпреки превъзходната външност. Четвърти пък живеят в постоянен страх, хора сме, някои имат скромни спестявания заделени с кръвен труд, унижения и в екстремални условия за черни дни. Пети пък, по-успешни в резултат на също много труд и умения са постигнали повече, имат бизнес, който храни цели фамилии, по-съвестните от тях искрено преживяват и за фамилиите на тези които са наели на работа (дори се самоубиват когато фалират). И всичкото това съсловие живее в постоянен всекидневен страх защото вече пет години не може да се приеме план за излизане от тази ситуация с Гърция. И още много могат да се изредят от тоя сорт. Благодарение на кого – ами на управляващата Германия кояте се е заела с този въпрос който така и не може да реши и само се нагнетява страх наоколо.
  Аз не си спомням да сме живели в постоянен страх по време на Студената война че ще се сринем икономически. Но Великите Сили направиха и това, един ден безшумно , ей така във всеобщата тишина и относителен, овладян покой Съветската Империя рухна, предизвика огромен трясък, но после. А днес я изживяваме всекидневно такава една евентуална катастрофа.
  Ето затова не мога да симпатизирам на Германия. Приемете го не като налагане на моята правота а просто като мотивация за собственото ми мнение.
  Уважавам и Вашето мнение, без да го споделям напълно както обясних.

  Предлагам Ви линкове с подробности, но по тая тема има много много какво да се прочете в нета.

  https://en.wikipedia.org/wiki/London_Agreement_on_German_External_Debts
  http://cadtm.org/The-cancellation-of-German-debt-in
  http://www.brookings.edu/blogs/ben-bernanke/posts/2015/04/03-germany-trade-surplus-problem

 37. Г-н Йорданов
  Германският работник.инженер,лекари т.н. предизвикват симпатия със своето трудолюбие,организираност,отговорност,чувство за дълг и почтеност.Това съм разбрала за германците при професоналните ми контакти.Германец,които е поел ангажимент да напише нещо,да изпрати,да отговори на запитване, няма начин да не го изпълни.А гъркът руснакът пък и нашенецът и добър ден да ти каже ,погледни къде е слънцето.За това ги уважавам немците.

 38. Г-н IORDANOV ,явно пак не сме се разбрали?!? ЗАЩО от Германия да зависи оставането на Гърция в ЕС?!?
  Гърците го решават! И разни “сравнения” с Германия след Втората световна са НЕадекватни, НЕлогични, НЕверни, НЕ….и т.н..
  Преди план Маршал е имало и друг план , още по време на войната – План Моргентау. А плана – ВЕРСАЙСКИ ДОГОВОР , след Първата световна, директно водещ къ Втората световна война, че даже и ние сме включени в този “план” , чрез НьОЙскя “договор”! От тях можете да се запознаете с “величието” на “ВЕЛИКИТЕ”сили”” таено към Германия.
  И г-н IORDANOV , ниКОЙ не “симпатизира” на Германия! НО! НО! …..и много НО!
  КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ , И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ! – както са казвали в древна Елада!
  Така че, когато си говорим за “величие”, трябва да сме много внимателни, и да сме СИГУРНИ в ИСТОРИЧЕСКИТЕ ФАКТИ!
  НЕ на “симпатии”!
  Всяка “велика” и НЕвелика “сила” си има своите ИНТЕРЕСИ! И най-често “ИНТЕРЕСА” е в ЧУЖДИТЕ ПАРИ, МЪНИ, ДЕНьГИ, ….. долари, евра, марки…..
  П.П. И защо само ЕДНА Германия да е “ВИНОВНА” и НЕвеликодушна- КАКВО направиха маляките , за да не ПРЕЧАТ първо на себе си , и ПРЕДИ всичко на ПРИЯТЕЛИТЕ си от ЕС , и ОТГОВОРНОСТТА им за РАЗВИТИЕТО на новите членове, което те ПРАХОСВАТ????? ЗАЩО трябва да се занимава няКОЙ с тях ЦЕЛИ 35 години, а последните 5 години даже и с огромна ЛИХВА?
  Кога ще остане време и деньги за другите?
  И ако Германия остави Гърция да си прави к’вото си иска, то ЩО за “съюз” е ЕС? Нали доста повече години е била ВЕЛИКОДУШНА с маляките,отколкото е бил план Маршал.Германският дълг е 10(ДЕСЕТ!!!) пъти по-голям от гръцкият, и не е натрупан само от сиртакита. КОЙ ще връща нейният дълг, вместо да задлъжнява още заради гръцкият?
  Що да не и го опростят и на нея?

  Добрият приятел винаги пази ПРИЯТЕЛИТЕ си, а не ги товари с проблемите си.

 39. Айдеееее, германофилията започва да замества русофилията!!!

 40. Г-н До, надявах се че ще престанете да ме агитирате, но Вие продължавате да ми пъхате в носа Вашата Германия. Да не би да сте бил агитпропчик че така упорито и яростно сте се захванал да ме убеждавате или може би да ме изведете от релси. Няма да Ви се получи нито едното нито другото. Зависи и то изключително много от Германия и именно от нея защото именно тя се е изтъпанила там пред всички да се прави на лидер в Европа и да решава този въпрос а НЕ МОЖЕ, НЕ Е СПОСОБНА и този въпрос го разкатава и разтакава от години и вече на всички им е писнало о това и от Вашата “супер”- Германия.
  Зависи, г- н ДО, ЗАВИСИ. Така както от Великите Сили е зависело дали германците ще си останат едни капути и прошляци в Европа, смачкани и пребити а германките ще се проституират масово за една консерва ИЛИ НЕ. Така и от Германия зависи съдбата на Гърция.
  В София може би са били много наперени, но като са бягали през моето село, току-що преплували Дунава са изглеждали дори много по-жалко от общата ни представа за изпаднал германец защото били даже ГОЛИ и БЕЗ ГАЩИ и баба ми им е давала панталони и дрехи за да се облекат и викали само Преслав Преслав, сборния им пункт и бягали като обезумели.
  Така че не ме агитирайте и не ми обяснявайте какво е величие и какво са интереси. ВЕЛИКИТЕ СИЛИ са могли да решат въпроса за деньги, за марки, за долари и т.н. както казвате но са го решили именно чрез СИМПАТИЯ, като стават център на сипатиите на целия свят след ВСВ.
  Могли ли са да ги оставят в кучия г*з в който са ги заврели? Могли са. Но не са го направили.
  Ще ме принудите аз да се занимавам с убеждение и агитация което изобщо не ми е намерението.
  ГЛАВНИЯТ РЕЗУЛТАТ от интервенцията на ВЕЛИКИТЕ СИЛИ е именно тази цветуща и пращяща от здраве Германия.
  Главният РЕЗИЛТАТ от БЕЗДАРНАТА интервенция на Германия по гръцкия проблем е именно тази попикана и абсолютно неадекватна Гърция.
  Искате ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ. ЕТО ВИ. Постарайте се да прочетете какво пише в линковете които преди това Ви постнах. Изглежда не сте прочел нищо.
  Ето ви ОЩЕ. Ако не го прочетете, поне други , на които им е интересно ще го прочетат.
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sovereign_default

  Постарайте се да прочетете колко пъти за последните 200 години е банкрутирала и обявявала финансов фалит, неплатежоспособност, дефолт, крах германската държава и колко пъти е оставала с пос*ани гащи пред света.(дори по-често от Гърция го е правила)
  Пребройте и колко пъти са го правили Великите сили, също изпадали в незавидни ситуации но после станали способни на ВЕЛИКИ ДЕЛА за човешката история.
  Като гражданин на ИТАЛИЯ пък (както и на БЪЛГАРИЯ) която германците обичат да постоянно осмиват на всички нива, а българските германофили като Вас въобще не смятат за какъвто и да било фактор, защото им е засенчила кръгозора изцяло, съм даже задължен да Ви приканя отново най-любезно да преброите колко пъти ИТАЛИЯ е фалирала в историята. Ще Ви помогна – нито веднъж. Всичките ви напъни да покажете че Германия храни всички наоколо че само германците работят а другите са мързеливци не струват и половин пос*ан пфениг при това наполовина опростен от Великите Сили. Всичките ония ехидни подмятания и коментари от най-високо европейско ниво на онова безподобно неуко бездарно прасе каквото е председателят на ЕП Шулц по адрес на Италия показват пък политическата низост на Германия.
  Италия си е плащала ВИНАГИ всички сметки , не е взела нито пфениг от любимата ви Германия , не си е по*ирала гащите като нея и затова за последен път Ви моля, не ми я пъхайте в лицето.
  Бъдете сигурни че така мислят много народи в Европа които имат достойнство и чест.

 41. @ KARADASH

  Не. Просто разбираем сблъсък на чувствителности. Разрешим при това.

 42. Г-н Инджев,
  За пореден път се убедих в безотказната ми интуиция.
  Потресена съм.Само ще замълча.
  Приятен ден.

 43. г-н IORDANOV, НЕ предполагах , че ще паднете до това ПРИМИТИВНО ниво, и да слагате думи и “симпатии”, които АЗ нито изпитвам , нито съм казал!
  Това само издава ВАШИТЕ симпатии , мисли и филия! Вие сте италианофил, аз не съм германофил!
  И щом като Германия е толкова фалирала , а любимата ви Италия никога, то защо не помогна и не помага на Гърция , да излезне от сегашното си положение. Друг въпрос е , че и Германия и Италия си имат достатъчно големи дългове , по-големи от гръцкият, за да изплащат ПРОФУКАНИТЕ пари от Гърция.
  Колкото до Италия, НЕ забравяй че Италия и през Първата , и през Втората световна война започва като СЪЮЗНИК, СЪЮЗНИК на Германия, а в края на войните става ПРОТИВНИК! ЗАЩО? Това сигурно показва ГОЛЕМИ “морални качества”.
  Това са фактиТЕ ,г-н IORDANOV!
  А особено през Втората световна, Мусолини така здраво накисва Хитлер , като “съюзник”, че по-добре да му беше ВРАГ още от 1936г..
  И не сте прав, че Германия започва войните. И Вторият и Третият райх са принудени да воюват от своите съюзници.
  Фактите са такива. През ПСВ убийството на австрийският престолонаследник принуждава Германия да воюва. А през Втората световна , Англия и Франция й обявяват война на 3 септември 1939г..
  А вашата любима Италия започва и двете войни ,като съюзник на Германия, а ги завършва като ………..ПОБЕДИТЕЛ над нея!!!!!!
  Почти същото е положението и със Сталин , КОЙто е СЪЮЗНИК на Хитлер, а завършва войната ,като победител над него. И все пак Хитлер на него му обявява война. Докато Италия не е нападане нито от Втория , нито от Третият райх.
  П.П. И свед Втората световна война план Маршал обхваща всички страни , включително Италия! Германия НЕ е много по-привилегирована от този план!

  Фактите са такива, НЕ Германия е започвала войните, за които я вините.Това са всеизвестни факти.
  И за участието на Италия, всичко е известно.
  И според тях НАЙ-малко Италия може да има някакви претенции към Германия, докато обратните са НАПЪЛНО основателни!
  П.П.П. Но днешните проблеми със дълговете са общи за всички. Няма смисъл от упреци и обвинения! Просто МАЛЯКИТЕ , ТРЯБВА да не създават нови проблеми към вече съществуващите!

  Добрият приятел НЕ товари ПРИЯТЕЛИТЕ си с допълнителни проблеми, а помага за решаването на досегашните!
  Германия вече направи някои реформи , и затова сега положението й е може би добро. И гърците ТРЯБВА да направят СЪЩОТО, като германците!
  КОЙ помогна на НРБ през 1997г.. И какви “доходи” имахме, и имаме все още?
  Гръцките са поне 1000(хиляда!!!) пъти по-големи от тези в НРБ през 1997г. и поне 10(ДЕСЕТ!!!)пъти по-големи от сегашните! За каква “трагедия” и “катастрофа” говорят ВСИЧКИ, а г-н IORDANOV?
  Ако маляките вдигнат само ДДС на 23%, положението ще се стабилизира. Само от един косвен данък!
  И досега Гърция е успяла да си издейства 10 години ГРАТИСЕН период по изплащане на главницата по дълговете, т.е. 10 години маляките ще плащат САМО лихвите, които са на нивото на еврозоната , а не като тези на свободните пазари. В НРБ през 1997г., щяха да сметнат това за ФАНТАСТИКА, аконяКОЙ им беше казал, че е възможно. Но за маляките стана ВЪЗМОЖНО , благодарение на ЕС и еврозоната, вкоято маляките се вмъкнаха чрез ИЗМАМИ и ФАЛШИФИКАЦИИ!
  П.П.П.П. И най-накрая, г-н IORDANOV, вие защо си мислите че Германия и другите в ЕС не си играят на “доброто” и “лошото” ченге , за да принудят маляките да спазват правилата?
  В ЕС все пак има някакъв респект само от Германия, и всички други от еврозоната са и дали ролята на “лошото” ченге, а другите са приели обратната роля.
  Но ако маляките сами не осъзнаят до неделя , че без ЕС ще потънат до комунистическо-КАПИТАЛистическа КОЛОНИЯ на останалият свят , колкото и да говорят за някаквъв си “диктат” от Брюксел Ципрас и Факис, то ниКОЙ не може да ги отърве от срива.

 44. При два проведени референдума за членство в ЕС,Норвегия каза НЕ защото не искали да хранят голтаци като българи и румънци.Когато влизат в ЕС Гърция и Португалия получават безвъзмездно по 4 милиарда долара годищно.Сега новите членове на ЕС са бедна тълпа чакащи поредните фондове.Може ли една воюваща страна като Украйна да стане член на ЕС?Те също така като Гърция, постояно искат безвъзмездно пари,защото били срещу Русия.

 45. Моля, уважаемите спорещи по казуса Йорданов, да престанат, защото е безмислено да го убедят в разумност. Мисля, че при него има емоционална причина за позицията му. Но на човек с претенциозна интелигентност, позоваващ се на информации от .ру или уйкипедия е безсмислено да се обяснява.Харесва ми ентусиазма му, но мисля, че дори и в Оксфордския да беше се дипломирал, щеше да държи своята позиция – тази на следващия в МГУ. Дължа извинение към домакина на блога – нивата са драстично различни.

 46. EVERYONE ELSE & KARADASH, далече сте от истината! Какво има толкова да се “чувстват” Германия или Италия?!?

 47. “Колегите” Тодоров, партийно оторизиран да определя що е “разумност”, и “До”, кйто пак по партийна линия е определящият растоянията на всеки индивид до “истината”, много Ви моля, ако обичате запазате тоталитарните си навици за водене на разговор само когато се намирате на партийните си събрания! Ако може?

 48. До:
  Чувствителна е мисълта. Ако някога сте цепили дърва за огрев, ще знаете.

 49. Г-н Тодоров, аз пък не виждам причини да се изоставя такава важна дискусия, а вие вместо да го раздавате снишил се детектор на “претенциите за интелигентност” и измерител на интелектуалното ниво на форумците, вземете и дайте кометар ПО СЪЩЕСТВО.
  Дайте обяснение, мнение или отговор по въпроса който поставих от вашето високо интелектуално ниво за да се поучим и ние нискоинтелектуалните и примитивни форумци, позоваващи се и ползващи .ру (???) и уикипедия. Или пък дайте меродавен според вас линк от който ние сами да прочетем и се поучим че да се ни се качи нивото и нас.
  Ако пък не, моля задръжте си вашите лични оценки за лична консумация, мастурбирайте си сам дълбокоразумните оксфордски разсъждения и се любувайте на високоинтелектуалните си полюции сам и не се намесвайте в дискусията. А тази академична и арбитражна позиция, решавайки какво да продължава и какво да спре я запазенте за в къщи в кухнята.

 50. Иво, съжалявам за острия тон преди малко, но тук се изказаха оценки граничещи с обида на които съм длъжен да отговоря.
  Ако позволиш, имам още един, съвсем добронамерен коментар, като отговор на г-н До на когото снощи пробвах да отговоря , но тъй като го правих от таблет с който засега все още се се боря като свиня с тиква и коментарът ми се изгуби. След това закривам дискусията.

 51. Г-н До, по въпроса за -филиите, тук вашата германофилия бе забелязана и отбелязана от един друг форумец, преди мен, затова ви моля да приемете обратно тежкия камък ”ПРИМИТИВЕН” който сте хвърлил в гадинката ми в началото на коментара ви.
  Съхжалявам, но ще трябва да ви върна и купчините информационна и историческа ПЛЯВА която сте нахвърлял също в градината ми и която не отговаря на въпроса ми. Такава аз си имам, същата е и е добре систематизирана и подредена, двойно количество не ми е нужно.
  Казах вече два пъти че имам известни симпатии към германската техническа мисъл, ще добавя и че храня подобни чувства и към германците, имам колеги, имам и опит от работа с германци, често посещавам Германия и се държа прилично и това е грижливо скътано и подредено в едно ъгълче в дворчето ми като ценен материал, багаж. Това изчерпва в общи линии досега ми с Германия. Но ТОВА НЕ Е ИКОНА такива не съхранявам камо ли пък да целувам.
  Обясних и от какъв род са ми несимпатиите.
  По въпроса за моите -филии, нямам какво да издавам или крия, мисля че не съм никакъв -фил още по-малко италианофил (такава дума не бях чувал), а ГРАЖДАНИН (положил и клетва), следователно съм длъжен да заставам твърдо и реагирам рязко на опити за атаки и нападки, подигравки и осмиване на страната ми. И това го дадох като частен показателен пример за това какво е отношението на определени германски кръгове към съюзниците им в ЕС. Когато упреци и критики се отправят към такива които не си плащат това е приемливо и за мен, но категорически не мога да понасям ехидничене и подигравки към този който винаги си е плащал, плаща си сега и помага и в момента в ситуации като тази в Гърция.
  Написах ви че уважавам мнението и вашето мнение без да го споделям напълно.
  Не намерих обаче и зрънце след като си пометох дворчето което да ми даде отговор на въпросите ми за нивото на Германия като политически лидер и обединително звено в ЕС и ЕЗ, съпоставимо с ВЕЛИЧИЕТО на победителите във ВСВ, следвоенното възстановяване и изграждане на демократична Европа и после във Студената война. Все грандиозни проекти както и ЕС и ЕЗ (еврото), които са не по-малко значими начинания.
  И това което г-н Станчев казва за Норвегия и нежеланието и да влезе в ЕЗ, за мен а и за много други граждани на ЕС е не само заради бедните в ЕС и необходимостта от тяхното подпомагане, но е и заради опасенията че с влизане в ЕЗ( от която според икономисти май само Германия е бенефициент) ще пострада икономиката и. Така както желанието на Великобритания да излезе от ЕС е продиктувано от присъствието на голямото германско политическо туловище в него.
  Все пак, г-н До аз ви благодаря за дискусията, а при положение че си вземете обратно камъка за който споменах в началото, дори ще се радвам да обменяме мнения и занапред под подобни и други статии на нашия домакин.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.