Лаком газ,кръв сесере

 

Добивът на “Газпром” през юни е паднал с 19 на сто на годишна база до рекордно ниските 24.7 млрд. куб. м, съобщи руското издание Лента.ру, цитирайки анализ на “Сбербанк”, с който разполага. За шестмесечието намалението е 12.9 процента

Банката се оплаква, че трети месец финансовите среди са държани в неведение и данните за добива на “Газпром” са размити.

Данни на Централното диспечерско управление за първите шест месеца на 2015 г. сочат, че “Роснефт” е увеличила добива на газ с 15.9 на сто до 30.8 млрд. куб. м , “Новатек” – със 7.8 процента до 33.7 млрд. куб. м, “Газпром нефт” – с 41.7 процента до 11.9 млрд. куб. м., “Лукойл” – с 1.7 на сто до 9.4 млрд. куб. м, а за “Газпром” статистика няма.

Анализатори на “Сбербанк” отбелязва, че търсенето на газ на вътрешния пазар продължава да намалява след падането на показателите за икономическото развитие на страната през второто тримесечие. В същото време обаче “Газпром” е успяла да подобри малко експортната си статистика за май-юни, в резултат на което експортът на газ в първото тримесечие е бил 74.7 млрд. куб. м, което е намаление с 8 процента спрямо година по-рано.

В доклада на банката се посочва още,че Украйна постепенно намалявазависимостта си от прекия внос на руски газ и той е намалял от 36.4 млрд. куб. м през 2010 г. до 14.5 млрд. куб. м през 2014 г. и само 3.7 млрд. куб. м в първото полугодие на сегашната година, преди от 1 юли Киев да спре да внася руски газ, тъй като не успя да се разбере с Москва за цената на суровината. ( Медиапул)

 

Горният казус е илюстрация на грубоватата, но вярна стара българска мъдрост, която ще фризирам леко заради приличието, но съм сигурен, че читателите ще разпознаят за чий за(д)ник става дума:

 

ЛАКОМ ГАЗ, КРЪВ СЕСЕРЕ

19 мнения за “Лаком газ,кръв сесере”

 1. г-н Инджев днес четох, че Турски поток Руснаците са го спели а нашите още не са спрели Южен поток и защо трябва да плащаме заплати там а и Оревоарски им вкара към 190 милиона в компанията кой ще ги връща ? Пак ли Ние ? До кога ?
  В Ди Велт има статия която никоя телевизия камо ли вестник не я публикуват да не развалят хатъра на Буда.

 2. —————————————-

  Превод за ivo.bg

  Китайците пръднаха в носа на Кремъл газ от новооткрити собствени находища.

  1.
  В последно време причините за отсъствието на интерес от страна на НР Китай, към съвместните китайско – руски газови проекти “Силата на Сибир” и “Алтай”, споразумения за които бяха подписани при изключително неблагоприятни финансови условия за Москва, започват да стават ясни.

  2.
  Според наскоро оповестени официални документи на Министерството на земните ресурси и Държавната агенция за геоложки проучвания на НР Китай, през периода 2009-2014 год. в изследването и развитието на проекти за собствен шистов газ са инвестирани – 23 милиарда юана. При сегашния валутен курс – 3,7 милиарда долара.

  3.
  Проучванията и разработките са били успешни. Според същият официален доклад на Министерството на земните ресурси и Държавната агенция за геоложки проучвания на Китай, в края на 2014 год. са открити повече от 500 милиарда м3 доказани залежи от шистов газ, като 106 милиарда от тях се намират в области, които са собственост китайската петролна компания “Sinopec”.

  4.
  Богатите на шистов газ пластове в Китай са на площ от 170000 кв. км. и се намират в 54 основни области. Едва в края на 2014 г., се казва в публикувания доклад, че от пробитите 780 шистови газови кладенци, е възможно да се започне промишлено производство.

  5.
  Китайските специалисти в края на 2014 год. успешно са започнали промишлен добив на шистов газ, който е достигнал 1,5 милиарда кубически метра на годишна база, се казва в доклада. Инвестициите в добиването на шистов газ ще продължат и например, през 2015 год. за добиването на шистов газ се планира да се инвестират още 680 милиона юана (109 милиона долара), които вече ще позволят да се произведат 6,5 милиарда кубически метра газ през 2015. А към 2020 год. китайските газови компании очакват да достигнат ниво на производство от 30 милиарда кубически метра шистов газ на годишна база.

  6.
  Спомнете си, че в доклада за добив на газ от собствени находища, публикуван в Китай е обрисувана картина, в която Русия отсъства. Малко вероятно е някога да се сбъднат оптимистични сънища за износ на газ в Китай на президентският “Газпром”, който изпитва в последно време сериозни трудности с продажбите.

  7.
  Наскоро, лидера на кремълската банда крадци от “Газпром” Алексей Милер е съобщил на Кремълският червен дявол, че нивото на производството на газ е много по-високо, отколкото продажбите. Въглеводородната суровина в скоро време няма да има на кого да се продава. Сега, във връзка с наличието на собствени находища от шистов газ, руските проекти “Алтай” и “Силата на Сибир” окончателно ще загубят всякакъв икономически смисъл за НР Китай.

  —————————————-

 3. ——————————————

  РУСИЯ, БЕЗ ДА СЕ ОТКЛОНЯВА, ПЪТУВА КЪМ СВОЯТА ГИБЕЛ !

  ——————————————

 4. Преди няколко години, когато стрелката на графиката на европейския газ консампшън сочеше убедително нагоре, беше прехвърлила кота 500 BCM, руските пропагандни медии хвърляха прах в очите от сорта “Гълфстрийм изстива”, “Европа замръзва” и “Идва новия ледников период” а Путаран ехидно питаше европейските индустриалци на пресконференцията “C какво ще се отоплявате, с дърва ли?” беше добре. Руският газов лимон пускаше мощни потоци сок, обратно се движеха мощни потоци петродолари, Путаран беше много ерегиран и изглеждаше наперено на високите си токчета.
  Сега лимонът спря да пуска, Западът спря мощните потоци петродолари, а и вече може спокойно да му отговори на въпроса – “Да, и с дърва”. Реструктуризацията на газовия пазар на ЕС е в ход, Третият енергиен пакет се изпълнява, диверсификацията (в европейската и интерпретация) е също в процес на изпълнение. От путаранската “диверсификация” на обходните потоци , трасета и коридори и доставки на газ на бали, на топки, под вода и спуснати с парашут няма и следа.
  Годишният консампшън на Европа спадна до 409 bcm докато путаранските маркетингови експерти сочеха цифри около 700 bcm. Тогава делът на Руския газ в Европа беше 39%, сега е под 25% с лоши тенденции за още по-голям спад. А според исзледванията на американските маркетингови специалисти, арията “Sola, perduta, abbandonata…” ще стане отново руски хит, със солист самият Путаран тогава когато делът на руския газ спадне до 13%. Т.е. останало е още едно стъпало докато той излезе на сцената и пропищи.
  Засега там се подвизава много успешно друго сопрано с име Ципрас, който я пее на гръцки и засега успява да омая западните инвеститори с особения гръцки трагизъм и колоратура на гласните си струни.

 5. Четиво за русофили от американския антрополог Алексей Юрчак “Ето было навсегда пока не кончилось”. Има я вече на руския пазар. Дали ще се намери български издател???

 6. Gospodin Indjev, vie ste velik. Gledah vi v YouTube srestu Kadiev. Velik! Zdrave vi pozelavam. Pozdravi ot Amsterdam!

 7. Украинските власти обявиха, че Русия е прекъснала доставките си на електричество за територии в Източна Украйна под контрола на проруските сепаратисти заради неплатени сметки, предаде АФП. „Водихме плодотворни преговори с руснаците. Четири електропровода към територията извън нашия контрол бяха прекъснати“, заяви украинският министър на енергетиката Володимир Демчишин. Той посочи, че месечната сметка за тези доставки възлиза на 300 млн. гривни (12 млн. евро) и досега не е била плащана. Русия не коментира тази информация, която би могла да е знак за отстъпление на Кремъл спрямо проекта „Новороссия“ (Нова Русия) – искано от сепаратистите териториално обединение на областите в Южна и Източна Украйна, водени от Донецка и Луганска област.”

 8. Всичко което е зле за русия е добро за България, затова и нищо хубаво не пожелавам на руската паплач, нищичко и подобна информация може само да ме зарадва!!! Благодаря, Г-н Инджев!

 9. Господин, KONSTANTINOV,
  тя работата май стана като в оня стар виц за българския и гръцкия граничари, от времето когато у нас имаше режим на тока: “… може да си имате комунизъм, ама няма да имате ток …”
  Само че този път разговорът е между Пу и украинските сепаратисти.
  🙂

 10. Г-н Инджев, напоследък съм доста обезпокоен от совалките на Путин с цел да убеждава лидерите на други държави, напр. Бразилия и не само, да се разплащат помежду си в националните валути. От друга страна саудитците се канят да инвестират мириарди в Русия, в ход е газопроводът към Китай “Силата на Сибир”, говори се за рекордни количества газ, отделно Русия предостави огромни територии на Китай под аренда за земеделски цели, текат усилени преговори и по “Турски поток”. Ще ми обясните ли какво всъщност става, понеже съм много притеснен от тази свръхактивност на руския президент. Как да отбивам нападките на русофилите, когато почнат да ми вадят такива факти? Как да се аргументирам?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.