Граждански призив към реформаторите

Колегата блогър Ангел Грънчаров, философ по образование и гражданин по призвание, пожела “едно рамо” за неговото обръщение към реформаторите в ivo.bg. Ето го:
ОБРЪЩЕНИЕ
от група ангажирани и прореформаторски настроени граждани,
Многоуважаеми дами и господа управляващи, лидери, депутати и министри,
Влизането ви в това правителствено мнозинство беше жертва, която може да бъде оправдана само ако наистина е за доброто на България; за всяко нещо обаче под това небе се плаща съответната цена. Вашите реформаторски намерения и обещания, заради които ние, избирателите, ви подкрепихме, бяха доста смели. За жалост нашите впечатления са, че не работите достатъчно енергично за тяхното осъществяване, за реализацията им в живота. Вероятно има какви ли не пречки, сигурно има. Но онова, което особено много ни притеснява, е че не забелязваме оня автентичен реформаторски плам, така да се рече, инак казано, онази твърда воля за цялостна отдаденост в битката за промени, без която нищо съществено няма да се промени – а ще имаме само някаква медийна пушилка, която да създава илюзията, че нещо там уж се прави. Така обаче не се постига и не може да бъде постигнат никакъв значим резултат – нито в живота по принцип, нито пък в политиката. И особено в управлението на страната ни, в която някакъв значим напредък в последната година не се забелязва.
Наш – на избирателите, на гражданите – дълг е настойчиво да изискваме да си спазвате обещанията, заради които сме ви подкрепили. И да бдим какво правите, да преценяваме дали наистина работите в посоката, за която сме ви упълномощили. Ето, казваме ви най-твърдо: не сме доволни, не работите енергично, не правите длъжното, имаме чувството, че пред нас се опитвате да разигравате някаква мимикрия. Такова, за жалост, впечатление създавате. Даже законодателните промени, основа за бъдещи реални или практически реформаторски действия, не се осъществяват достатъчно бързо и ефикасно. Забелязваме непростимо туткане и изразходване на енергия предимно в медийното рекламиране на някакви бъдещи уж фундаментални промени. От изпусканата медийна пушилка на всички ни люти нетърпимо в очите – и даже вече ни задавя в гърлата…
Очебиен пример за това е, да речем, Законът за училищното образование. В който кой знае какво реформаторско просто няма. Или има жалки напъни да се имитира някакъв илюзорен реформизъм. Имаме чувството, че образователната бюрокрация успя да си защити бляскаво интереса, пробутвайки ви този еклектически закон, в който нещо принципно ново, и то в същностно отношение, просто няма. Коренният интерес на гражданите, на страната и на нацията отиде по дяволите. Вие, реформаторите, как стана така, че кандисахте на такива едни палиативни “промени”, с които фактически нищо съществено няма да се промени, т.е. административната, авторитарната система на социалистическото директивно и антилиберално образование ще си остане изцяло непокътната? Давате ли си сметка с какъв позор ще се покриете – и най-вече каква страшна отговорност поемате! – ако допуснете името ви да започне да се свързва с приемането на такъв контрареформаторски, вреден за образованието на младите и удобен единствено на властващата образователна бюрокрация закон, който изцяло залага на консервирането на едни анахронични, ретроградни, отречени от духа на времето отношения в образователната сфера? Същото, по наша преценка, е положението и в останалите сфери, по чието “решително реформиране” уж се работи: правосъдната, здравеопазващата. Имаме чувството, че вече се затъна в някакви непроходими правни, административни и всякакви други тресавища, от които излизане няма. И в които всички тъй дългочакани реформи явно ще бъдат и погребани.
Заявяваме своето наблюдение и впечатление пределно откровено и честно. Държим да не се будалкаме взаимно. Констатираме сериозно разминаване между заявените намерения и обещания от Реформаторския блок и реалните ви стъпки и действия в осъществяването на една практична реформаторска програма. Знаем, че лесно, в настоящата ситуация, може да се намерят какви ли не оправдания: проблемите са много, всичко се е преплело, правителственото коалиционно мнозинство е разноцветно и прочие. Но тия оправдания, страхуваме се, няма да ви помогнат. Не е достойно да се опитвате да си измивате ръцете с подобни оправдания. Или ще работите както трябва, както сте обещали, или ще предприемете решителни действия за да убедите останалите политически сили в предимствата на една истински действена реформаторска политика. Много ви молим да не си мислите, че с политическо въжеиграчество и с непристойно, лигаво медийно поведение можете да заблудите някого от избирателите си. Тия неща се чувстват. Ние не сме дървета. Имаме усещането, че политическата деморализация е поразила всички до една политически сили – без никакво изключение. Апелираме към ония от вас, които съзнават, че този път е гибелен: направете нещо за да покажете, че заслужавате все още нашето доверие. Не можем вечно да ви даваме кредити на доверие, които вие не правите никакъв опит да погасявате или да оправдавате. Така не стават тия работи. Недейте да си мислите, че вашите избиратели са толкова малоумни, че изобщо не разбират какво става. Не залагайте, повтаряме, на въжеиграчеството. На някои политически народни кумири то може да отива, на вас изобщо не ви отива. Друго очаквахме от вас. На друго се надявахме. Ала имаме все по-нарастващи основания да мислим, че сме се заблудили.
Ние обаче като ваши избиратели сме длъжни да ви напомним своята непроменена позиция: искаме истински, същностни реформи и решителен обрат в развитието на страната! Загнилите от дефекти и пороци системи – образователната, правосъдната, здравеопазващата – се нуждаят от спешно коренно реформиране и от съвършено нов дух, който единствен може да ги оживи; без истински реформи агонията в тях ще продължи. Искаме от вас твърда реформаторска позиция, искаме доказателства за непреклонна, неотслабваща воля за реформи. Няма да простим никаква мекушавост и шикалкавене! Тарикатлъците няма да ни впечатлят особено, нека други да залагат на тях, те са стил на други играчи, за вас те обаче са строго забранени. Или ще работите както сте обещали, или имайте добрината да заявите, че не желаете вече да се ангажирате с обещаната политика. Ако волята ви за истински промени по някакви причини е пресекнала, имайте честността и достойнството да ни заявите открито за това. Примерно, ако наркотикът на властта ви е упоил дотам, че вече сте забравили решително кои бяхте; направете нещо да се избавите, за да се излекувате от това пагубно опиянение от властта. Пък който няма нужните личностни качества да понесе тежестите на политическата и държавническата отговорност, оня, комуто тамяна на властта действа приспивно или халюцигенно, нека да прави нещо да се съвземе овреме. Няма да отстъпим от тия свои разбирания и изисквания.
И един друг, особено важен момент: правите непростима грешка като не търсите солидна обществена подкрепа за реформите. Знаем добре, че наистина липсва подобаващото съзнание в подкрепа на една същинска и действена реформаторска политика у нас; у нас изобщо не се разбира как, по какъв начин може да се води такава една политика, липсва разбиране в какво може да се изразява тя. Стига се дотам, че даже и хора, които се самовъзприемат за реформаторски настроени, се оставят да бъдат будалкани с мимикрията за реформизъм, с менте-реформизма. Искаме да обърнем внимание и на някои по същество психологически и нравствени моменти, които могат да имат съдбовно значение за успеха или неуспеха на реформите.
У нас е много характерна и тази глупава настройка: сакън, да не обидим “наште”, не бива да критикуваме “нашите” управници, “наште” министри, щото така, видите ли, ще “налеем вода” в прословутата “мелница на врага”. А всъщност като критикуваме, като посочваме слабостите, ние фактически помагаме на въпросните управници; именно че са “наши” означава че трябва да сме още по-безкомпромисни спрямо техните грешки; като са “наши” не значи, че трябва само да ги хвалим, напротив, трябва да имаме достойнството да им казваме в очите някои неприятни истини. Водени от това разбиране, от което няма да отстъпим – понеже схващаме тия неща като израз на автентичната, на истинската демокрация – ние няма да позволим да свърнете назад от поетия път.
В дискусия, проведена във фейсбук, установихме ето тия два важни момента: за погрешната “кадрова политика” и също за това, че у нас не се допускат нови лица в т.н. истаблишмънт. И вие, реформаторите, кой знае защо, сами си подрязвате корените като правите всичко да не допускате в управлението нови лица, особено от страна на “неизвестните”, на младите, на такива, които не са “от нашите” и пр. Не може да има добро управление ако това управление не се опира на целия личностен потенциал на нацията; едно управление е добро когато консолидира целия личностен потенциал на нацията и му дава възможност да се изяви подобаващо в отделните сфери на живота. Лошо, респективно, е управлението, което в името на някакви себични, користни, в това число и чисто партийни кариеристични интереси пренебрегва личностния ресурс и потенциал на нацията – и в управлението се наместват мижитурки, подлизурковци, натегачи, “калинки” и пр. Б.Борисов е пример за едно такова управление, очебийна е липсата на ярки и талантливи личности около него, но той не се сеща (и няма как да се сети) какъв му е проблема. Надявахме се вие, реформаторите, да имате добрината да му го съобщите, но явно и вие не можахте да намерите сили да сторите това.
А и имаме чувството, че и вие се подведохте да мислите като него: ще се опираме само на “наште”, нищо чуждо, колкото и да е кадърно, нема да допуснем, щот… “ний защо сме се бориле ако не да уредим наште във властта – та да се облажат поне малко”?! Това е принципен момент, истинските реформатори се разпознават по това, че нямат друга по-голяма грижа освен тази: как кадрово, в личностно отношение да обезпечат промените, щото без способни личности с добре развито съзнание в полза на същинските промени нищичко не може да се направи и постигне. У нас вместо да се търсят такива способни личности даже със кандило (както Диоген някога с фенер търсил човека!), се прави всичко възможно такива личности, където ги открият или за които знаят, че съществуват, мигновено да ги турят под похлупак, което много говори. Показва, че тия, дето се афишират за реформатори, не са никакви реформатори – щом не търсят способни личности с ярко реформаторско съзнание! Който се страхува от такива личности, такъв явно сам не е кой знае какво в личностно отношение, т.е. такъв няма работа в политиката, в управлението на държавата. Аман от мижитурки с огромна лакомия за власт и за постове, които пълзят като гладни въшки към заветните постове! У нас по нашенския обичай все се облягат на това: абе имаме тука един наш човек, на когото търсим работа! Той е наш, щото е препоръчан от господин Еди-кой-си, а пък г-н Еди-кой-си е изцяло наш, абе у нас все наште хора се уреждат, особено пък за отговорните държавни служби. Е, по тази причина у нас, щото все търсим служба за нашия човек, а не способен човек, който може да се справи с работата, да свърши някаква работа, затова и никакъв видим напредък в управлението на държавицата ни няма. И не може да има докато решително не се промени тази толкова вредна и глупава управленска психология.
Без повече личности с развито реформаторско съзнание, които трябва да бъдат търсени непрестанно, нищо не може да се направи. Ще се прави само мимикрия на промени. Този психологически и нравствен момент го отчитаме като една от принципните ви грешки, драги реформатори. Оставихте се да станете жертва на един порочен момент в манталитета, завещан ни от комунизма: пренебрежение към личностите, към истински способните. Истинските личности, свободолюбиви, ярки, неконформисти, твърди привърженици на промените, са жизнено, съдбовно необходими, без ангажирането на такива личности в управлението нищо няма да се промени. Има такива личности сред нас, може да не са много, но ги има, но те биват държани под похлупак. Или даже са репресирани. Потискани са. Дори и от средите, които се обявяват за реформаторски. Ако това нещо не се поправи, ако тук не настъпи истинска промяна, ще се окаже в крайна сметка, че някои хора само спекулират с реформаторството, но не са никакви реформатори. Истинският реформатор се разпознава по това, което прави, не по това, което плямпа. У нас и Сулю, и Пулю приказват вече за реформи, и Сулю, и Пулю се бият в гърдите, че били, видите ли, “реформатори”. Но иначе те се гнусят от личности, които на дело са показали, че са реформаторски настроени. Бягат от тях като дявол от тамян. Щото били, разбира се, неконформисти, били конфликтни, били скандални, били луди, били не знам си какви! Ами ще бъдат, разбира се, какви други да бъдат?! Точно по това се разбира кой какъв е. Това е пробният камък. Този е съдбовният нравствен момент, поради който българската демокрация буксува и не работи. Е блокирала направо. Да, нравствено е основанието за този блокаж.
Тия личности, дето са удобни, те не стават изобщо. А у нас, забелязваме, търсят предимно удобни личности – и бягат като дявол от тамян от неудобните. А тъкмо неудобните са ни истински потребни. У нас, в Българско, нагаждачи колкото щеш. С лопата да ги ринеш. Виж, неудобни хора, хора-неконформисти, хора-немижитурки, хора-ненагаждачи у Нашенско са кът, дефицитни са; точно такива обаче хора и личности са ни нужни – с оглед да се задвижат реформите. Тия личности именно са двигателната сила на реформите. А у нас масово имат “съображения” спрямо такива хора, винаги имат “едно наум” против тях и ги отбягват. Е, така реформа не се прави. Трябва да се заложи на нови хора, на личности, и то неконформни, ненагаждачи, конфликтни, твърди привърженици на промяната, трябва да се заложи на личности, които са носители именно на едно ново съзнание, на един нов, по същество реформаторски манталитет и морал. Такива хора трябва да бъдат търсени и на тях да се дава път. И да бъдат назначавани на възлови постове.
Примерно в сферата на образованието такива хора трябва да бъдат назначавани на разните ръководни постове, примерно за шефове на инспекторати и за директори на училища. Ако не се намерят такива хора, ако не се подмени цялата изгнила администрация в тази сфера, нищичко няма да се промени, абсолютно нищичко! По това се познава, че изглежда никой сред вас няма сериозни реформаторски намерения или пък, ако не вярно това, просто живее с неверни представи как се правят истински промени: разпознаваме менте-реформаторите по това, че не уволняват ръководни кадри, които седят на разните ръководни кресла от десетки години, не махат въпросните “стари мехове”, в които е безкрайно тъпо да се налива ново вино! А у нас “новото вино” на желаните промени се пропилява като се налива все в стари мехове. Затова и това ново вино се разваля и после се превръща в оцет. Същинската реформаторска политика се свежда практически до две неща: изгонване без пощада на “старите мехове”, дето са се разкапали от десетилетно безполезно, дори вредно за общността седене в ръководни топли кресла – и изнамиране на нови, кадърни и най-важното честни хора, които да заемат възловите ръководни постове. Това е. Простичко е. Но явно е крайно неудобно за мнозина. Ало, дами и господа реформаторски управляващи, защо никой от вас не сме и дума да промълви за съкращения на разплулата се като октопод корумпирана държавна администрация, която никакви промени не иска – понеже статуквото така хубаво я устройва? Вие какво, на тази ретроградна сила ли бяхте избрани да служите, или ви избрахме да управлявате в наш, на гражданите, интерес? Я помислете малко кой е вашият истински господар – и кой на кого следва да е слуга? Що сте се надули като пуяци сякаш сте наши господари или чорбаджии?
Мисля, че бяхме ясни. Това е възлов момент, на който държим да обърнете най-голямо внимание. И то мигновено бързо. Защото нямате никакво време да се туткате още. Месеци минаха, а ний вие все се туткате и уж се гласите нещо да започнете. И ние все чакаме нещо сериозно да започне да се случва. Народът все чака “тия отгоре” да решат всички проблеми и да ни спуснат готови рецепти за изпълнение. Е, така не стават тия неща. Трябва и отдолу да се понапънем и да направим нещо. Без подкрепа отдолу никаква реформа не може да има. Ние точно заради това, ако не сте разбрали още, написахме това обръщение. Трябва да се направи нещо за да се консолидират някак ония реформаторски мислещи хора, дето сме все отдолу, да си обединят силите; ето една такава възможност за това: чрез писането на това обръщение, чрез събирането на подписи под него. Обикновено, знаем, нашенецът е крайно подозрителен спрямо такива инициативи отдолу: тия защо се натягат толкова, явно искат да ги забележи някой и да се натикат във властта?! Ние обаче разбираме властта като поемане на големи отговорности – и като вземане на тежки, съдбовни решения. Няма нищо лошо в готовността да се поемат отговорности. Властта, драги господа и дами реформатори, не е нещо сладко, забавно и приятно, тя не се свежда до перчене пред камерите и лапане на приемите, тя е най-вече една крайно тежка и отговорна работа за общото благо. Припомняме ви това, щото имаме усещането, че някои сред вас го забравихте прекалено бързо.
Търсете непрестанно способни нови личности с ясно реформаторско съзнание, които да ангажирате във властта. Най-дефицитни са тия личности у Нашенско; те се разпознават по това, че се осмеляват да критикуват даже и “нашите”, те никому не прощават критиките. С фенер да търсиш такива критично и свободно мислещи личности у нас трудно ще ги намериш. Ала сигурно има, вярваме, че има. Може да са малко, но ги има. Търсете ги, щото без впрягане на целия реформаторски настроен личностен потенциал на нацията никаква реформа не може да потръгне. И без подкрепа отдолу никаква реформа не може да има. Правете нещо за да си увеличавате подкрепата отдолу, не се затваряйте в черупка. Излезте сред хората и открито разговаряйте с тях за всичко. Защо не правите това? Защо се правите на толкова важни, че само с журналисти, с медийни звезди разговаряте, а от обикновените хора сякаш започнахте да се гнусите?! Истинският реформатор се познава по това, че всеки ден е сред хората и смее да ги гледа право в очите. Тия, дето се вманиачат и почнат да се правят на много важни, сами си подрязват корените. Та продължавайте непрекъснато да се озъртате за нови личности около себе си. Това препоръчваме на вас, реформаторските ни лидери: да бягате като дявол от тамян от наглите подлизурковци и да търсите личности, които са носители на един друг, бихме си позволили да кажем бунтарски манталитет. Точно такива личности са нужни на една истинска реформаторска сила. Точно по това дали ги търси и отглежда може да се познае дали тя наистина е реформаторска. Искаме от вас, нашите реформаторски управляващи доказателства в тази посока. За момента, уви, не ги намираме.
Господа лидери, депутати, министри от Реформаторския блок,
Силно сме обезпокоени от случващото се. Вярваме, разбрахте това. Пределно открито и честно ви го заявяваме. Няма смисъл взаимно да се баламосваме. На път сме да си загубим окончателно доверието. Забелязва се все по-отчетливо, че волята ви за същностни, коренни реформи отслабна в недопустима степен. Измените ли на заявената си твърда реформаторска политика, ще се превърнете в най-скоро време в поредните политически трупове. Такава неминуема съдба ви очаква ако поне малко не се стреснете и осъзнаете. Щом апелираме към вас за промяна в тази посока, значи все още имаме известни надежди. От вас зависи дали ще се спасите. За доброто на страната сте длъжни да бъдете на подобаващата висота на поетите отговорности. Даваме ви един екстравагантен направо пример за непозволена по нашите критерии мутация – поведението на г-н министъра на образованието и науката проф. Т.Танев.
Не крием, че първоначалните ни впечатления от този човек бяха добри, дори обнадеждаващи. Той започна да говори в самото начало твърде убедително за потребността от същностни и смислени реформи. Създаваше впечатление на твърд и умен човек, разбиращ същината на проблемите. Няколко месеца по-късно вместо за реформа той започна да говори за това, че щял бил да пази спокойствието и комфорта на работещите в системата. Нещо стана, че чиновническата – министерска, инспекторска и директорска – образователна бюрокрация успя да превърне г-н министъра на образованието и науката в най-покорен изпълнител на нейната воля! (Дори и един директор на училище не смее да уволни г-н министърът, дори и такива, за които сме му предоставили неоспорими факти за недопустими злоупотреби!) А тази консервативна сила на бюрокрацията има една идея и един копнеж: да пази с всички сили своето монополно положение, своето всевластие в образователната сфера. Г-н министърът, който трябва да отстоява държавния, същностния човешки интерес, интереса на реалните участници в образователния процес, именно на родителите, учителите, учениците – капитулира, измени на задачата си и се присламчи към себичния интерес на бюрократите. Явно на г-н министъра му се услади министерстването и пожела да поминистерства колкото се може по-дълго. Да се присламчвате към по-силните и да плюете върху интереса на обезправените не е достойно поведение, г-н министър Танев! Ако осъзнаете какво сте сторил би следвало да се уплашите и разкаете, но това не ви личи изобщо. Погрешна обаче е сметката Ви: илюзия е това, че всемогъщата в момента образователна бюрокрация ще властва вечно. Проф. Танев, вие заложихте на бита карта! Нещо подобно се случва и с останалите министри, дето се афишираха като реформатори. Не сме очаквали от реформаторските министри да проявяват такава отдаденост предимно в измяната на реформаторската идея. Няма обаче да ви позволим с поведението си да компрометирате, да опошлите тази идея.
Зачекнатата тема е голяма, но основното смятаме че ви казахме. Помислете над нашите думи. Опитайте се да се вгледате с по-други очи в собственото си поведение. С казаното искаме да ви помогнем да отрезвеете, казахме, че според нас наркотикът на властта не ви действа добре. Някои от нас, в индивидуално качество, писахме писма на г-н Радан Кънев – и особено на г-н министъра проф. Танев. Никакъв отзвук на своите сигнали от тях не получаваме. Което ни говори за недопустимо главозамайване и за една много глупава грандомания. Създават тия наши лидери впечатлението, че се гнусят да разговарят с обикновени граждани, с “прости избиратели”. Така обаче истински политически лидер и държавник не се става.
Все още не всичко е загубено, но натам отиват работите. Стъпили сте по наклонен хлъзгав път, който води до свличане в неминуемия провал. Правете нещо да се отскубнете от него. Ние с това свое писмо всъщност ви подаваме ръка, пък вие реагирайте както искате.
7 юли 2015 г.
ПОДПИСАЛИ:
1. Ангел И. Грънчаров
2.Владимир Петков-Трашов

79 мнения за “Граждански призив към реформаторите”

 1. Както винаги господин Грънчаров е многословен. От друга страна, не мога да не се съглася с душевните трепети на господин Грънчаров.

 2. Ако някой споделя написаното ще го призова да се присъедини към подписката. Скоро ще я сложим на място, където могат да се подпишат повече хора. Можете да внасяте предложения за корекции в текста или добавки. Той стана наистина прекалено дълъг, но много неща трябваше да са кажат. Ще видим какъв ще бъде по-краткият вариант на обръщението, но първо да видим има ли някакво подкрепа.

 3. Пропуснах нещо важно: благодаря ти, г-н Инджев, за съдействието и подкрепата в разпространението на текста, така той ще стигне до значително повече хора! Което е много важно.

 4. Тъй като РБ беше моят избор, приветствам всяка гражданска инициатива, целяща да напомни на избраниците ми за какво ги избрахме. Но аз не бих го направил/а толкова многословно, а под формата на списък с конкретни резултати (например събиране на данък печалба от руските фирми; пренаписване на учебниците по нова българска история; първият политик с ефективна присъда за корупция) със съответните срокове, в които очакваните резултати да са налице. Не се ли изпълнят исканията ни, съответният министър да обясни публично какво му е попречило да си свърши работата и да е готов за оставка.

 5. Присъединявам се изцяло към изложения тревожен обзор на г-н Грънчаров.
  Преди година-две предлагах тук в блога да се вземе площадно-митинговата тактика, за сметка на паркетно-салонната от РБ, бяхме още в тъмна непрогледна опозиция, отникъде взорът надежда не вижаше. Ръководството избра паркетно-салонната тактика и това се оказа успешен ход, вече сме в управлението, лявата опозиция се мъчи какви конспирации да извади от изчерпания си вече репертоар, тъй като и на нея тази тактика не и е по вкуса, а предпочита диверсиите и активните мероприятия (кой за каквото е учил).
  Когато казах и че това е снобско, бях замерен с някой друг коментар. Сега всичко е ОК. Площадите са чисти и приветливи, паркетът е лъкав като огледало, диваните в правителствените салони са мачкани безпощадно и ер къндишъните са включени твърдо на голямата снежинка. Което вярно, добавя излишни калории към и така непоносимата жега на площада, но все пак се създава и циркулация на въздуха. Което е по-важното, да няма застой, а да има движение. Може да са хартийки по коридорите на властта, или и-мейли и туитове, някакво движение да е. Но за БГ-то най-важното е силата на хватката за шлифера. При нас хватката е силна, може да се каже даже прочна ( за да е разбираемо за болшинството).
  А аз съм се рамечтал за митинги и площади – нали в площадно-митинговата блъсканица хватката може да отслабне, не дай Боже пък да се изпусне шлифера.

 6. Идеята е перфектна и съм твърдо за това да има обратна директна връзка към управляващите.
  Мнението за пълен провал на заявените реформи в здравеопазването и образованието е абсолютно вярно. В този смисъл липсата на адекватна оценка от страна на реформаторите е наистина сериозен проблем за бъдеща подкрепа.
  Момента е възможно най- подходящия за изразеното предупреждение.
  Липсват ясно формулирани искания към реформаторите.

 7. Започват да действат мерките на ЕС срещу хермафродитната война на путин срещу демократичния свят!
  Ето какво пише под една статия във ‘frognews’:

  “ВАЖНО! Фрогнюз Ви напомня, че е ограничена възможността за коментари заради решение на съда в Страсбург, според което всяка медия в България носи отговорност за написаното във форумите. Благодарим Ви, че сте наш читател!”

  ПП Не е много ясно обаче,какъв ще бъде механизма за филтриране на троленето,защото това е вид ‘отбранителна цензура’,ако изобщо има такава,и много лесно може да бъдат засегнати хора,които иначе не са тролове.
  Положението в нашия блог е друго,тук ориентацията е ясна,позицията е ясно заявена и филтрирането е лично решение на г-н Инджев.Но въпреки това тук-таме пуска по някой и друг малоумник да се погаргарим с него за развлечение. 🙂

 8. Сдружение по интереси съставено от седем партии ДБГ, ДСБ, СДС, НПСД, БЗНС, ХДП и БНД получи 8,89 % от гласовете ни или около 5% от броя на гласоподавателите. Средно на партия около резултата на Татяна Дончева и Светослав Витков – 40- 50 хиляди гласа. Защо очаквате, че самите те не разбират, колко незначителна е подкрепата за тях, че никога вече няма да стигнат резултат около 8%, че е твърде вероятно да ги няма на следващите избори в такъв формат и в парламента. Защо от партии, като СДС, БЗНС, ДСБ от където напуснаха десетки хиляди качествени хора очаквате останалите в тях недоразумения да са водещи политици, че и да ви отговарят на предложенията? Нима не разбирате какво недоразумение е Лукарски, или колко безлична е Пръмовата снаха, или колко много празни думи наговори Радан, или как Москов със зъби и нокти се стреми да увеличи парите за здравеопазването и досега не е свършил нищо за да хванат поне една частна болница, която точи касата. Единственото, което прави е много приказки и оправдания, че е уволнил поредния директор на болница, а парите си течът към финансовите му покровители, а той иска още и още да се наливат в касата. Защо не предложи нещо елементарно в здравеопазването, като да не се формира печалба от здравните заведения издържани със здравните ни вноски, които за неговите другари от вноски се превръщат в печалби? Питали ли сте се колко души членуват действително в тези подобия на партии? И даже ДСБ или СДС да имат по 2000 души членове това ли е качестевния “матрял”, та очаквате от него да свърши нещо полезно. От 1990 г. до сега съм гласувал за СДС, а в последствие за ДСБ до последните парламентарни избори, но след като видях, че всички ги напуснаха и останаха такива като Лукарски, Радан и Москов се предадох и спрях да гласувам за тях. Не мисля, че някога тези партии ще привлекат отново качествени хора.

 9. За съжаление г-н Грънчаров е прав за доста от нещата, които е казал.РБ трърде бързо се превърна в до болка позната партийна върхушка, без връзка с избирателите си – избиратели, от които може да почерпи много и опит, и идеи, и подкрепа в тежки момнети.
  Защо се разпадна Гражданският съвет? Защо вместо да се разшири тази платформа хоризонтално, да се разпростре из цялата страна и да служи като трибуна за възникване на нови идеи и предложения, тя беше захвърлена?

 10. Уважаеми, господин ГРЪНЧАРОВ!
  Смятам обръщението за безусловно необходимо,основателно и дори позакъсняло. Ще си позволя да определя тона Ви като твърде смекчен. Заставам категорично зад текста – давайте подписката.
  Ако позволите едно допълнение – ние блогърите /убеден съм/ разполагаме с добри специалисти и в трите оглавявани от реформаторите области, които коментирате. Предлагам да подготвим по пътя на обсъждане в мрежата /под Ваша субординация/ рамкови програми за провеждането на малко на брой КОНКРЕТНИ,бързи и неотложни реформи в сферите образование, съдебна система и здравеопазване и публично да задължим ИЗБРАНИТЕ ОТ НАС И ДЕЛЕГИРАНИ С ПРАВОМОЩИЯ ПОЛИТИЦИ ОТ РФ с тяхното изпълнение. Ако и това не помогне – открито да заявим ОТТЕГЛЯНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКОТО СИ ДОВЕРИЕ!
  Крайно време е да напомним на НАШИТЕ депутати и министри, че сме ги избрали /наели/ за извършване на определена по вид и количество работа!!! И, че идват нови избори, на които нямаме намерение да гласуваме отново “с отвращение”!

 11. Литературно произведение при това излишно дълго и поради това – скучно, макар и добре написано!

  Бих подкрепил подобна подписка единствено ако в нея кратко и ясно се изброят предизборните обещания за реформи и какво от тях е изпълнено до момента! То не че нещо е изпълнено, но самото им изброяване е достатъчно хей така да им се припомни, какво говореха – какви ги вършат.
  А под литературни произведения е редно да стои единствено подписа на автора. Просто такова ми е разбирането.

 12. В текста няма нещо, което да не е истина…. особено за администрацията.
  Подписвам се под писмото.

  П.С.
  Бих казал, че текста трябва да се отнесе не само до Реформаторите, но и до мандатоносителите от ГЕРБ.

 13. Ако има някакъв кратък и ясен вариант на призива, моля за линк!!!

 14. Под това дълго нещо, с много повторения, липса на конкретика и “особен” изразен речник – аз не се подписвам!

 15. “Загнилите от дефекти и пороци системи – образователната, правосъдната, здравеопазващата – се нуждаят от спешно коренно реформиране …. ”
  Всички тук с това сме съгласни. Ало, реформаторите, на вас ви говорим:
  – правосъдната – предложението на м-ра Иванов да се приеме без компромиси и бавене;
  – здравеопазването – предложението на м-ра Москов да се приеме без компромиси и бавене;
  – и още, за МО – придържане към духа на “Визия 2020” от първоначалния й вариант, преди
  жалката поправка на жалкия Близнашки.
  Господа /и госпожи, пардон/ реформатори, не ви чуваме. Огледайте си – нали виждате
  заглавията на първа страница на ежедневните парцали, ослушайте се – електронните
  медии какво бълват. А форумите и соц. мрежите ….. Боклуците не се спират, копаят и дълбаят.
  Днес мернах заглавие “Роско пристана на Порошенко и украинските олигарси” – всичко това
  с главни букви. Къде дават така, освен в Булгаристан.

 16. Написаното е много разводнено и многословно с патетични слова,упреци,недоволство наблъскани в дълги изречени.
  Призовавам г-н Грънчаров да даде конкретно лошите практики на управляващите от РБ/дадени като 1. 2. 3 ./както и предложения за корегиране около които да се обединим.Другото е празна работа.По скоро агитация срещу РБ.А на мен ми писна от предателства.
  Да се махат всички десни да си останат само ГЕРБ и ДПС управляващи, БСП опозиция,а при следващите избори обратно.

 17. Г-н Грънчаров,ама Вие действително ли очаквате някой да се впечатли от текста.Реформаторския блок не е казал какво точно ще реформира.България просто не може да бъде реформирана,защото няма какво вече да се реформира.
  Каквото е трябвало да бъде реформирано след 1990г,то е реформирано,кой е трябвало да го реформира0реформирал го е,как е трябвало да бъде реформирано-така е и реформирано.

  Добротата и добронамереноте Ви анализи в текста са неприемливи за властта и никой няма да им объдрне внимание.Реформи не се правят с обръщения,декларации,отворени и затворени писма.

  Агонията продължава съвсем успешно.

 18. Хайде сега ще пробвам един по-сериозен коментар. В изложението на г-н Грънчаров наистина има многословие затова ще пробвам накратко. Много място е отделено на ОБРАЗОВАТЕЛНАТА РЕФОРМА.
  За мен лично това най-вече означава ПРЕНАПИСВАНЕ НА ИСТОРИЯТА (право куме та в очи), което всъщност е вече налице, остава да бъде включено в учебниците. Не знам в каква степен за последните 26 години това е извършено, какви са действително направените вече корекции, но имам чувството че са нищожни. Признавам си че не съм отварял български учебник по история през тия години.
  Значителните промените в обществото са пред очите ни, неопровержимите факти, съзнателно укривани и изтривани от комунистическата партия и излезли наяве през тези години също станаха твърде много. ТЕ ТРЯБВА ДА НАМЕРЯТ МЯСТО В УЧЕБНИЦИТЕ ПО ИСТОРИЯ и това да е непрекъснат процес. Историята писана от комунистическата партия, от класови позиции да се коригира, да се базира на фактите и се ДЕПОЛИТИЗИРА и ДЕ-РУСИФИЦИРА. Само от блога на Иво и от книгите му могат да се генерират обосновано маса такива корекции.

  Иначе какво се получава, комунизмът и комунистическата партия са осъдени чрез закон, но осъдени и понесли наказания няма и няма да има както изглежда. Поне комунистическата гледна точка върху Родната История по която ни учеха да бъде изместена най-после.
  Това е изключително сериозен въпрос с който РБ трябва да се заеме също изключително сериозно, въпреки че ще се намерят куп противници и “нежелаещи да дразнят Путин” – “некомунистът”, главен пъдар на комунистическата история.
  Моля да бъда извинен ако това вече е станало и с коментара си добавям излишно напрежение.

 19. Позволявам си да направя следния коментар.Уважаеми г-н Грънчаров,без съмнение Вашият призив към РЕФОРМАТОРИТЕ има смисъл и е навременен.Смятам,обаче,че много от намеците ви за липса на кадрова стратегия на “нашите”министри би биха били доста по-действени,ако думите /упреците/бяха съпроводени с конкретни факти и примери.Не трябва да се забравя и факта ,че Реф.Блок е конгломерат от представители на различни партии и по значимост в БГ обществото.При липсата на изразена воля вътре в Блока за политическа консолидация,не може да се очаква,че неговите представители в изпълнителната власт ще имат авторитета на налагат реформаторските си виждания не само там,но и в Народното събрание.Наистина трябва да имаш ХЪС за да отстояваш стратегията си на реформатор,дори със цената да излезеш от властта ,когато тази стратегия не намира подкрепа преди всичко в мнозинството.Отделен е въпроса,че според мен,в отделните области съответните стратегии не са публично достояние в необходимата степен,за да бъдат подкрепени,отдолу-както се изразявате Вие.Без да умаловажавам коалиционния характер на Управлението,когато липсва жертвеготовност за отстояване на вижданията си,резултатът е такъв какъвто го описвате!

 20. Трябва да направите едно кратко резюме, за тези които нямат толкова време да прочетат всичко, а има и доста които ще им блокира чипа с толкова подробна информация.

  Моето предложение за мото към текста: такава левашка десница само такъв като Ципрас ще ни докара.

 21. Дрън-дрън, бла-бла, Добро утро!! Както е казал Едуард Бърнайз – “никога няма да престана да се учудвам”, то и хора като този Грънчаров, да се чудим сега вярва ли си сам на това, което пише тук, или нас ни прави на луди? Ние не падаме от облаците или Марс, наясно сме с генезиса на това политическо недоразумение, както и какви хора има в него!! И нищо не очакваме! Тези политически проститутки са в политиката именно за да се гарантира, че НЯМА да има положителна промяна за обществото, в замяна на което им се гарантира личното благополучие!! Как не го разбирате??

 22. Идеята е добра, разбира се, че бих подкрепил подобно обръщание. В него обаче трябва с по 5 ясни изречения да бъде отразена ситуацията в основните сфери – (политика на сигурност, съдебна система, икономика, образование и т.н.)- и нашите изисквания към тези, за които сме гласували. Ясно ни е, че чудеса от “нашите” министри не можем да очакваме в един кабинет, който включва министри- 65% явни и дискретни комундели, руски, проруски и симпатизиращо руски политически матрьошки. Искаме възможното. На първо място- мощни булдозери за разни МОЧИ, альоши и пр. сесесерска слуз по земята ни!

 23. Съжалявам, но още малко новини като тази със сигурност ще ме накарат да помоля учтиво да не бъда причисляван политически, граждански, интелектуално и емоционално към Реформаторския блок. Днес – за Портних, утре-направо за Калфин, за Лилето, за Десито, че к` во им е! А,бе, драги, на вас не ви ли ясно, че една мутра владее, признава, познава и прилага само мутренски номера?! Че се впечатлява и плаши само от същия сорт номера и хватки?! Че мутрата няма друга далавера с вас, освен да тласне най-качествения електорат-вашият към неговата мутренска шайка, щото щели да дойдат комунистите, пък те не са си и тръгвали от сума ти сектори! Нещо щяха кандидат-кметове на РБ да подкрепят от мутренската шайка тук-там-КЪДЕ СТАНА ТОВА И КОГА, кажете ми, моля, че май съм пропуснал новината? Мълчите и се умилквате! Ай сектир, дотука с вас!

  http://www.mediapool.bg/rb-se-raztsepi-sds-i-bzns-shte-igrayat-za-kandidata-na-gerb-vav-varna-news236353.html

 24. Как да подкрепиш нещо, което изначално е ясно, че е обречено на провал? Ако не познавах лично така наречени “реформатори”, да си помисля, че може и да чуят нещо. Но аз познавам лично част от тях. Каква ирония е, че точно днес излиза този текст, когато СДС и Земеделци декларират подкрепата си за кмета на ГЕРБ във Варна! Още ли не сте схванали, каква парлама е тази конструкция псевдореформаторска. Ако още не сте, то тогава ще го схванете, когато ББ стане окончателно безалтернативен.

 25. “Все още не всичко е загубено”
  отдавна всичко е загубено

 26. Наистина, хубав но прекалено дълъг текст. Нуждае се от по-плътно систематизиране на изложените мисли, по ясни послания на призивите. Но определено се нуждаем от подобно “сръчкване” – и подкрепящите, и самите реформатори.

 27. Г-н Инджев,

  Смятате ли, и кога, да попитате презиента Плевнелиев “Защо така бе, Миме, сбърка с избора на този Близнашки “.
  Провалът за мен е очевиден, за вас – не зная – но е крайно време да научим и мнението на президента за това.

  Благодаря.

 28. Ако някой иска промени за по-хубаво нека не се държи като вещ в писането а в действията. Самият Грънчаров е пуснал тук един текст, който показва, че не е човек на действията а на писането. Затова трябва вас цялата пасмина от писачи, дето си изкарвате хляба с писателска поезия и много приказване, да ви разкарат и да дойдат хора, които могат с 5 думи да кажат ясно и точно нещата след, което да се започне работа. Защото правилното действие, зависи от ясната и чиста мисъл, която трябва да е могъща, синтезирана и ясна. Тези, които предпочитат да играят писане на литературни сказки нямат голям шанс да свършат нещо, защото силата им отива в перото. В България нещата не могат да се променят докато политиците имат погрешно разбиране за смисъла на живота си. Те предпочитат безкрайното ослушване, оглеждане, ниско преклонение пред техния господ паричките. Хора като господин Инджев с горд и свободен дух са много малко в политическата манджа на България. Спомнете си и за нашите възрожденци. Стамболов е нямал време да седне камо ли да лее тиради. Само, че Стамболов е имал дупе, както се казва и не се е боял от това което ще стори, защото му е било леко на душата. А защо му е било леко на душата и е действал толкова смело нека нашите писачи сами си отговорят.

 29. Подкрепям написаното от Г-н Грънчаров и се подписвам с двете ръце!Нашите управници трябва по закон да отговарят писмено на всички допитвания до тях!-Лично!

 30. Преди да обвиняваме т.нар. реформатори, нека се замислим колко хора гласуваха за тях! Упрекът трябва да е първо към тези, които се скриха на изборите и не гласуваха, или избраха Бюрекофф. Иначе не е коректно.

 31. Жалко за ДСБ! Дано по-скоро да се освободят от Кънев, Москов, Атанасов и компания, да напуснат РБ и безпринципната коалиция с ГЕРБ и АБВ.
  В противен случай, наистина няма да има за кого да се гласува.

 32. Нямам претенции да съм оригинален но според мен трябва да вървим в тази насока:

  1. Двукамарно Народно Събрание със представители и на широк кръг обществени движения в долната камара.
  2. Закон за Изборите – Отмяна на Партийната листа в която се редят 1ви 2 ри 3 ти 4 ти и т.н а всички в листата да са равни ! Да се публикуват всички данни за кандидатите и техните семейства (имоти , сметки в банки , участия във фирми , дипломи и оценките в дипломата, съдебни дела) и да има наказание 500 000 лева глоба за кмет и 10 000 000 за депутат + 5 години ефективен затвор + забрана да взимат държавни и политически длъжности за пропусната или невярна информация в профила си. Тази информация да бъде публикувана в интернет в специален сайт за Обществените лица на България – Нещо като Политически Фейсбук и да се създаде вестник, където също да бъде публикувана и който ще е безплатен като Вестника на Кауфланд и Билла и който ще се занимава само със живота на тези хора, за да бъде обществото наясно в чии ръце са децата и имота му.
  3. В изборната листа да има опция за отрицателен вот и който събере повече отрицателен вот от положителен да не бъде избран, дори и да е на първо място по гласове. Така ще отпаднат опротивялите дърти мутри, комуняги и прочие от които народа е пропищял. Всеки да има право на 10 положителни и 10 отрицателни вота за 10 личности.
  4. На всеки 3 години да се правят избори за половината от народните избраници с най малко положителен рейтинг, който ще се определя с електронно гласуване.
  5. Съдиите, Прокурорите и Адвокатите да нямат право на професионални сдружения и да няма ерархия между тях. Всеки да е сам за себе си. За всеки съдия да има рейтинг от одобрени и неодобрени дела , който да е публичен и ще определя продължителността на неговата служба. Ако съдията реши грешно едно дело, да заплати разноските по това дело от собствената си заплата на двете страни два пъти. Да се въведе длъжността Помощник Съдия и Помощник Прокурор, които няма да взимат решения но задължително ще участвуват като помощници и наблюдатели в делата. Те ще имат право на свое собствено мнение, което ще бъде записано като информация. Съдия и Прокурор могат да бъдат само граждани преминали 5 години стаж като помощник съдия и 5 години като помощник прокурори. Прокурорите и Съдиите да бъдат избирани от съвет на народните представители министерството на правосъдието и кметовете на всяка община на всеки 3 години.
  Делата се гледат от съдия и помищник, трима съдии и двама помощника , петима съдии и трима помощника.
  5. Болниците и Лекарите да имат специален статут , който им дава повече права и повече отговорности и наказания.
  6. Областните Началници на Полицията и Пожарната (Длъжност Полицейски Губернатор) за всяка област, да бъдат избирани Пряко от народа, за да знае полицията кой и плаща заплатата.
  7. Да се отменят всички имунитети и да се даде правото на всеки гражданин, да заведе дело срещу който и да е закон , заповед , правило или поведението на публично лице в държавата , които по негово мнение противоречат на Конституцията на Държавата.
  8. Да се отмени длъжността Президент на Р.Б. като част от неговите фукции (като разпускане на Народното събрание, да се поемат от съвет на кметовете на областните градове.
  9. Бизнеса със храните и лекарствата да бъде под прякото подчинение на Министерство на Здравеопазването , Околната среда и Земеделието и Животновъдството.
  10. Да се въведе понятието благо на цивилизацията , което означава , че всеки гражданин има право на ток , вода , храна , лекарства , облекло , обществен защитник и т.н. за лични нужди и това не може да му бъде отказано под никакъв предлог. Дори и когато не си е платил сметката. Неплащането на тази сметка не може да ограничи тези му права.

 33. Абсолютна подкрепа за обръщението, и както повечето колеги са посочили необходима е СТРУКТУРА и ясно, сбито съдържание на факти versus предизборна платформа; категорични искания; срокове, Re:

 34. Ние, гласувалите за Реформаторски Блок очакваме реална крайно дясна политика. Политическия Ви апарат има нужда от силен изпълнителен орган със силни, кратковременни тактики. Силата на стратегията Ви да бъде непрекъснатото движение, грешно понякога но движение. Вашиата медия е протестът на площада. Ние сме тук и очакваме правилния повик на обмисления натиск, грижливо подбран от безкрайната на възможности Българска действителност. Препоръчвам книгите на Г-н Инджев като основополагаш камък на началното партйино самоосъзнаване.
  Благодаря на Г-н Грънчаров за “кървавото писмо”, щото найстина ножът е “опрял до кокъл”

 35. Напълно подкрепям! Присъединявам се към подписката!

 36. Постът тук на уважаемия Росен ЙОРДАНОВ, ме върна към моя стара идея, споделена в блога – да подготвим харта на сините избиратели, с която да задължим настоящите и бъдещи “десни” парламентаристи и министри, при формираните от тях предизборна платформа, оперативна програма и осъществявана практика. Хартата да бъде конкретна и категорична /изчистена от всякаква емоционалност, обтекаемост, пожелателност и условности/, в стил: ” Ще гласуваме доверие и продължим да подкрепяме единствено политическа формация, изпълняваща долуизброените неотменими задачи…”
  Съдържанието, по мое мнение, трябва да бъде изградено по подобие на програмата за денацификация и възстановяване на следвоенна ФРГ /Е.М. Ремарк/.
  Авторите да не се увличат в посока практицизъм и технократичност /да не се забравя, че мерките трябва да бъдат преди всичко ПОЛИТИЧЕСКИ/.
  Отправни точки да бъдат безусловната декомунизация и дерусификацията /за определящите ме като русофоб и фашага – освобождаването на България от досегашната ѝ колониална зависимост от Русия/.
  Трите “кита” са на лице:
  – България – пълноценен член на ЕС;
  – България – лоялен член на НАТО /стриктно изпълняващ всички критерии на Алианса/;
  – Приет от Парламента “Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен /ДВ, 37, 05.05.2000/.

 37. реформаторите – поредните прелъстени и изоставени от бате си Бойко. Развръзката бе предизвестена от оная стара приказка че вълкът си сменя козината но не и нрава. Но на една подменена или по-точно фалшива десница (не знам кое точно е дясното в нея) подобна ‘грешка’ и е позволена. Най-явният лакмус тест за това кое е дясно в БГ е отношението към руските интриги в БГ включително и антибългарските руски паметници унизяващи страната ни и до днес. Та от така наречените реформатори/псевдо десница ни дума от тях по най-болезнения въпрос за България. Що е то дясно и има ли почва в реформаторския блок – каква ти почва, брате ако тези псевдо реформатори не набраха кураж да изразят отношение, бих казал твърда позиция спрямо руските ИЗЗЕДНИЦИ на страната ни. реформаторите са поредните деца на импотентен баща и безплодна майка! Желая тврочески успехи на всички които гласуваха за тях!

 38. Не съм член на никоя политическа партия.Симпатизирам на дясното и винаги присъствувам на публични форуми на ДСБ,където много пъти вземам участие с критики или предложения.
  Автора на тази статия както и голяма част от коментаторите никога не съм ги чувала да присъствуват и да се изказват с предложения и критики.А именно там е мястото за предложения .Сега пред избори се активизират и обилво критикуват .но да помогна,сакън .Гръцка история.Дано не мирише на борш,солянка а и можеби на рубли.
  Явно целта е да се откажат и малкото гласували за РБ.Макар и малко им пречим.ДПС история.Турците да бъдат вкарани във властта.Много интересно защо няма едно критично изречение в коментара срещу ГЕРБ.
  С отвръщение.Голяма част от горните коментатори смятам,че не гласуват за РБ.А сега мнго *загрижени*Мразя демагогията и лъжата.

 39. Часове преди да набия мекият за родината не мога да не се изокам по фундаменталната тема със стратегически характер. Последното, по часовите вестници.
  Горе, имам предвид в голяма степен и коментарната част на БЛОГА е казано практически всичко за сегашното дередже на РБ във властта и тъй дълго жадуваните реформи за които Радан Кънев и компания трябва да бъдат двигателят. Защото, малко или по-скоро (много) повече нашите вайкания сега приличат на сценката от вица с невървящият соцвлак. Дръпнали са ни перденцата на купето и лица като Божо трика ни убеждават, че тази работа, не е като онази. Моето впечатление е, и мисля, че не греша, че банкянското слънце успя успешно да вкара реформаторският устрем в коловозите на големите приказки и мижавите резултати. Иницианирите дотук в съдебната реформа “промени” заплашват реално да се изродят изцяло в козметични промени. Нали си даваме сметка, че ако се реализират идеите на министър Христо Иванов и съмишленици много от силните на деня, вкл. и сред овластените най-малкото ще трябва да напуснат публичното пространство.
  И два примера дадени в седмичният медиен обзор на Тони Филипов, д-р “Из делниците на един луд (29 юни-3 юли)
  Спестявам си всякакви собствени коментари за да не получа “сърцетуп”, това по любимата тъща.

  “„Труд” разказва как е протекло последното заседание на МС. Много добре протекло, като по мокро кадифе, дето се вика. При абсолютен ред и пълна тишина се отметнали цели 22 точки. Нито един министър не мъцнал дори. Бойко им съобщавал какво приемат и после им съобщавал, че са го приели. И така 22 пъти. Заседанието почнало в 10.15 и приключило в 10.23. Премиерът се лишил дори от посланията, които обикновено праща до българския народ в началото на всяко заседание.
  Така и трябва, нема какво да спорят и дискутират, след като накрая все едно всичко ще приемат.”

  “Из ФБ се размята една снимка на Радан Кънев по потник на сини райета, пие бира в баровския курорт Каламици на гръцкото море.
  Нема лошо. И Радан е човек все пак. Но до нас стигат обезпокоителни слухове, че лидерът на ДСБ се е развихрил в сферата на обществените поръчки (ОП). Дори единият от двата ни независими източника твърди, че с друго не се занимавал – ОП и като му остане малко време драсне два-три реда във ФБ.
  Не сме изненадан. Още при формирането на кабинета Радан даде заявка: “Ние искаме реформаторско управление, което да направи реформа в правосъдната система, да изкара истината за “Южен поток”, за КТБ, за промяна в ОП… Големите строителни фирми в страната са свързани с ГЕРБ и ДПС. Това е обществена тайна. Ако трябва да “извиваме ръце”, за да не печелят поръчки само три фирми, ще го направим…”
  И понеже другите работи са вече свършен факт, останаха ОП. И Радан извивал ръце наляво и надясно. Всъщност, само надясно, то наляво няма на кой…”

 40. Моля да бъда извинен, че досаждам отново!
  Във връзка с последния ред от предишния ми пост, ми идва наум, че БСП /с метастазите си/ няма моралното право да претендира, че е реформирана, обновена, социалдемократическа, проевропейска и прочие тъпизми, както и да твърди, че се е разграничила от идеологията и практиката на ПРЕСТЪПНАТА БКП. Достатъчен аргумент в полза на твърдението ми е фактът, че “модерно-лявата” БСП продължава номерирането на конгресите си, включвайки /не случайно/ и тези на ПРЕСТЪПНАТА БКП /в това число и тези от мракобесния сталински период!/, от което следва, че признава конгресите на БКП, взетите от тях решения и произтеклите от тях ПРЕСТЪПНИ действия за свои.
  По силата на елементарната /аритметична/ логика следва, че настоящата БСП и всички нейни метастази се явяват правоприемник и последовател на ПРЕСТЪПНАТА БКП и като такива са също ПРЕСТЪПНИ ОРГАНИЗАЦИИ!
  Горното съждение, по моя преценка, би могло да залегне в основата на предложената от мен Харта.

 41. Г-н Тинков, то това е много важно уточнение (ЮЛИ 8, 2015, 08:51), детайлно обосновано от Вас и за което Ви благодаря.
  Аналогично ще продължа предишния ми пост с добавката, че сега учениците и студентите учат по една ИСТОРИЯ ПИСАНА ОТ ПРЕСТЪПНИЦИ (юридически потвърдено).
  Не е ли това един крещящ конфликт с който една партия наричаща себе си Реформаторски Блок просто да не може да съжителствува и това да е първата и реформа, легално произтичаща от отдавна приет ЗАКОН.

 42. Към Диване
  Прочетох интересните Ви предложения, както винаги съм четял Вашите коментари с интерес.
  Намирам определението Ви “вас цялата пасмина от писачи” отправено към г-н Грънчаров за твърде пресилено и дори грубо.
  Последната т.10 от предложенията Ви ме хвърли в тъч и по мое мнение отбелязва победата на комунизма, така както ни го преподаваха в училище – ще работим колкото можем но “ток , вода , храна , лекарства , облекло , обществен защитник и т.н. за лични нужди и това няма да могат да ни бъдат отказани под никакъв предлог”????!!!!

  Всъщност това е желанието на Сириза (или почти, защото техните желания са къде-къде по-високи).

 43. Реформи преди изборите не може да има и няма да има.

  Такава е тактиката не само на опозицията, но и на “партньорите” на РБ в управляващата коалиция. Придвижването на реформите, преди местните изборите, работи за кампанията на РБ и това е особено опасно за “десните” от ГЕРБ.

  Същото се отнася и до поведението на СДС и ДБГ вътре в Блока:то се диктува от семпли, пред- и след-изборни сметки.

  Няма друга партия в РБ, която като ДСБ да е заложила изцяло авторитета си върху целостта на Блока и успешния ход на реформите. Една загуба на подкрепа за Блока на местно ниво ще се се отрази на вътрешно коалиционния климат и перспективата за създаване на единен политически субект ще се отдалечи.

  Моето мнение е, че Кунева и Лукарски нямат нагласата обединение и работят последователно против него – още преди последните, парламентарни избори.

  Аз бих подкрепил всеки опит да се въздейства на народните избраници да изпълняват поетите обещания, но не вярвам, че това може да стане с подписки. Според мен възраждането на формата гражданския съвет в РБ би свършило по-добра работа.

 44. Аз май от преди една година казах, че в РБ има хора с озадачаваща биография.
  Тогава всезнаещата Савова ме намрази и започна да репликира всеки мой пост със злобни подмятания, че съм бил комунист. Защо не съм бил хвалел Радан ??

  Интересно сега Другарко Савова кой ще наречете комунист ??
  Ще признаете ли че съм прав? Или ще продължим като щрауси да си заравяме главата и да говорим със това което стърчи ?!

 45. Фактът,че тук има толкова необичайно количество коментари, при това някой от тях с фин уклон към насмешка и отрицание към особено действията на ДСБ,ме накара да се съмнявам,че въпреки твърденията им авторите са гласоподаватели на РБ.
  Троловете са вездесъщи и центърът в Петербург явно работи неуморно по стахановски.
  Истината е една,в момента с това разполагаме в РБ това може да се постигне при толкова силна съпротива отвсякъде и освен на хора като Радан,Москов,Атанасов,Караджов на кого ще гласуваме доверие?!
  Написаното от Грънчаров е вярно, но разводнено,емоционално,често несъобразено с реалностите.
  Трябва да се прередактира,
  Благодаря на г-н Инджев, че ни допуска в блога си с тези коментари!

 46. Подкрепям горещо и двете изявления на Павел Тинков:
  – за изготвяне на Харта на сините избиратели;
  – за категоричното определяне на БКП- БСП като престъпни организации – основа на предложената Харта

 47. Мили хора, абсолютно всички в този форум сме далеч от това наистна да разбираме как се управлява държава. А атакуваните от вас представители на РБ са близо година в тази сфера. Т.е, водят ни с близо година ПРАКТИЧЕСКИ опит и познание за какво става въпрос (иначе по форумите всички знаем много, как иначе).
  Затова, може би е най-добре е да се направи следното: РБ да излезне на някакъв открит диалог с избирателите си, все интелигентни хора с (надявам се) симпатия към дясното мислене, и да обясни в прав текст: “Положението е такова и такова, можем да реформираме това, не е реалистично да реформираме онова”. И да се ревизират очакванията към реално възможните реформи. Защото обещанията на РБ от преди изборите са..от гледната им точка преди изборите.
  И по-добре промяната в очакванията, намеренията и възможностите да бъде изговорена навреме, за да не стане класиката от последните години – високи очаквания как някой “ще оправи нещата”, които водят до разочарование и отдръпване, защото няма бързи резултати.

  @ ROSSEN IORDANOV,
  Позволявам си да не се съглася с вашето мнение за това, че основния акцент в образователната реформа е пренаписването на историята. Доста по-съществено е разминаването между компетентността и методиката на учителите и учениците в XXI век и това, че голям процент от децата излизат от училище функционално неграмотни и на практика неподготвени практически за живота. Промяната на това би била поглед напред, а не назад в предъвкване на историята.

 48. Г-н Йорданов, ами все пак моля да ме извините за определението “пасмина от писачи”. Исках честно казано да бодна, когото трябва, защото прекалено много се говори и пише но се твори и работи много малко. Този живот трябва да се изживее в Борба а не в лигавене. Моля пак да ме извините за думата лигавене. Прекалено страхливи и глупави личности овладяха властта в България. Нашия народ не заслужава това!

  Колкото до “комунистческата” идея Ви уверявам, че в училище ако не бяха съученичките ми да ми подсказват, едва ли щях да взема изпита. Толкова тежък материал никога не съм чел.

  Всъщност точка 10 (както и другите) е чисто моя си идея, която би позволила на много граждани, да не избират ротарианско-комунистическите фирми, в които ще им плаща, колкото да не умрат от глад. Не сте ли съгласен, че има прекалено много такива? Какво лошо има в това гражданите да получат един минимум от блага, който ще им помогне да порастнат и се развият хармонично а не като роби да служат? Не живеем в 19 век а в 21. Мисля, че цивилизацията е достатъчно богата за да позволи на членовете си такова благо. Според вас трябва ли човек да умре (или самозапали) или да стане престъпник, за да си плати сметката ?? Не говоря за някакви големи неща а за най-нужното този човек да не изпитва страх за живота си.

  За мен комунизма е нещо много по-страшно. Той вкарва човека в калъп. Подстригва го така, че да заприлича на техния господ – Вожда.
  Този човек не е свободен. Той е машина без криле.

 49. Диване
  Пак не си в час.
  Нали има ПРЕФЕРИЦИАЛНО ГЛАСУВАНЕ.
  избирателите преподреждат листити/ в БСП бюлетина 15 измести Станишев/.
  Всяка партия има предизборни клубове,срещи с избиратели.
  ВСЕКИ КОИТО СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ИЗБРАННИКА МОЖЕ ДА ПОЛУЧИ ПЪЛНИ ДАННИ ЗА ИМОТНО СЪСТОЯНИЕ,СЕМЕЙСТВО И Т.Н.
  ГЛЕДАМ,ЧЕ ТУК РЕДИЦА ХОРА СЕ ПОДВЕЖДАТ НА ПРАЗНИТЕ ТИ ДРЪНКАНИЦИ.не знам тези хора интересуват ли се от кандидатите ,ходяТ ли на избори или само си чешат езиците.
  Така България никога няма да тръгне напред.
  А ДВИЖЕНИЕТО Е МАЙКАТА НА ПРОГРЕСА.
  ОТ ТЕБЕ ЗНАМ ЧЕ ТИ НЕ ГЛАСУВАШ,
  а сега си голям специалист.
  Аман от такива.

 50. D.SAVOVA, ДИВАНЕ!
  Стига “приятелски огън”! Демократи сте – уважавайте чуждото мнение! Не скачайте да квалифицирате като “демагози”, “лъжци”, “предатели” и “комунисти” всички, които си позволят да изкажат несъгласие, макар и само с една ваша позиция!
  Ако ние – “хората на Иво” не се понасяме и си “вадим очите”, как искате да се обедини “дясното” на цяла България?
  Уважаеми, господин Б.ПАВЛОВ, нима ние тук не сме неформалния “граждански съвет на РБ”?

 51. Интересно ми е, колко хора си задават въпроса, как би изглеждала българската политика днес, без този несъвършен Реформаторски блок. Без Радан Кънев и без министър Иванов.

  Прочетох внимателно краткия коментар на г-н Б.Павлов, написан без емоции и излишно многословие. Споделям напълно неговото мнение.

 52. Заради всичко написано в писмото на г-н Грънчаров и осъзнато още в далечната 2013 година, в дните след оставката на г-н Костов, свалих доверието си от Радан Кънев и всякакви негови безумни идеи за конформистки блокове и политики. Гласувам за КП”Десесните” с лидер Семерджиев и не се чувствам като предател, а напротив, точно като човек, който се стреми във времето на подмяната на дясното да успее да го запази поне в рода си истинско.

 53. Каква ИЗНЕНАДА само! Божичко, каква ИЗНЕНАДА само! Пък аз, признавам си, съм си мислел, че повечето от коментататорите в блога са прореформаторски, трезви хора, които могат да отличат важното от маловажното, възможното от невъзможното, реформаторското от герберското…, а то беше достатъчна публикацията на някакви си умозабълбуканици на ленинградският философ Грънчаров, с компетенции в медицината и правосъдието, за да изригне критикарският дух, така необходим и полезен за Тиквоний и Партията на Простаците, за “да станат безалтернативни” (Б.). Ама госпожи и господа “РАЗКОЛЕБАНИ”, “ОБЕЗВЕРЕНИ”, “ГЛАСУВАЛИ ЗА РБ” (наужким, разбира се), приложете същите изисквания и критерии към останалите представИтели, подложете ги на същия “стрес тест”, пък тогава решавайте за кого ще гласувате, тогава се поддавайте или по точно отдайте на нихилизма, внушаван ви от североизток.

 54. Я вижте какво пише тук.

  http://www.dnes.bg/obshtestvo/2015/07/08/ktb-personalniiat-bankomat-na-cvetan-vasilev.269291

  “Доказахме, че всичко се е случвало пред погледа на надзора на БНБ и на ДАНС. За мен вина носят и одиторските фирми, които не са малко, а са три”, каза Снежана Дукова от ГЕРБ, член на комисията.”

  “Вторият начин на източване е чрез лихвите, които са получавали много отговорни лица, публични и държавни. Техните депозити са договаряни индивидуално с много висок лихвен процент. Дукова обаче заяви, че няма как да съобщи имена на политици и висши държавници, защото това не е работа на парламентарната комисия.”
  ………………………………………..
  Имам само един въпрос към РБ, ГЕРБ, и т.н.
  Докога тая пасмина ще краде от нас ?? Дори и имената им криете. Пасмина ненужни писачи!!!
  Какво значи, това не било наша работа?
  Тези хора имат ли идея, че депутата това е Народа ??
  Какво значи нямал право да каже? Ние за каква цел ходим да им даваме пълномощно за управление?
  Депутата е длъжен да каже на Народа ако някой го краде а не да се крие като страхлив заек.
  Как да не ги наричаш после Пасмина ненужни писачи!??

 55. Ех, г-жо D.SAVOVA, г-н KIROV, г-н Б.ПАВЛОВ, мъка, а? Радан Кънев бил пил бира? А? Разбира се всеки знае, че Радан пие бира! Той самият го е казвал, че го прави с удоволствие. Но, виж, за мезе използва ОП ( GEORGI NIKOLOV). ОП, означава разбира се “общестствени поръчки”, разбира се, не е “оперативни програми” с каквито се занимава ББ, например! ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ? Доказателството – ФБ! Страшно! А бе аланкоолу, това да не ви е банкянскио тулуп, бе! За да назначат един председател на ДСБ на някаква работа, за която човека имаше компетенции, стигнахме до Костов, той му се обади и оня отказа, бе нещастнико (GEORGI NIKOLOV)! ОП!

 56. Подкрепям D.Savova.Повече ни бива в критикуването,отколкото в гласуването.В целият свят няма изрядни политици,вие ги търсите в Б-я

 57. Чета всичко и призива и форума и направо ми се плаче.Не призиви, а направо въстание трябва, за да се измете тази пасмина, която ни управлява. Иначе блатото ще ни погълне.Подкрепям всичко, което е против сегашната имитация на управление и то на реформите.
  Защо ли от този блог пък да не се сформира някаква общност, която да не дава мира на управляващите , ако не правят реформи.Всички са се вторачили в Гърция, но у нас е по-зле – пуснаха само една банка по пързалката и бяха готови за банкова ваканция.

 58. Всички много ви бива в писането. Ама трябва да излезете на протест вече. И не срещу Правителството и ББ, а с/у РБ. Да се разкарат от власта щом никой не им обръща внимание за реф, които предлагат. Щом не се приеме тяхно предложение за реф. съответния министър на мига, още в НС да си подаде оставката. Да видим др. ББ какви ще ги върши. Ще настанат едни, “ама чакайте не сме ви разбрали, защо така?” и т.н. Така Правителството и ББ ще паднат, а това значи нови избори. И тогава не се знае. И такива мекици като м-р Танев, Лукара и др. подобни за вечни времена ще са аут.
  Май трябва да се върне на власт единствения Човек с хъс (дупе), който имаше смелоста да се опълчи на Биг Брадър, за да се мръдне БГ напред.
  Трябва смел министър, който на мига без предизвестие да съкрати на първо време поне 30% от бюрокрацията около него. После още 30 и т.н. докато останат 20%. Малко им вдига заплатите и ги скъсва от работа. Мамка им бюрократска. Пиявици, мързеливци, връзкари и на Тати децата и родата. Ади, че много стана.

 59. Диването много добре е написал конкретно какво трябва да се иска от политиците, дори и с 10тата за някои спорна точка. Пари дори и за това има, просто държавата трябва да си събере вересиите от мутрите и олигарсите и да спре да ги хрантути. Добавям и точка 10а от мен: премахване на здравните осигуровки за безработни. Няма нормална европейска страна с такива задължения към безработните – това е безумие и то се доказа с това че повечето население е “зад борда”. Повтарям: пари има, просто отиват в грешните джобове, това трябва да се промени и това не е социализъм, а социална политика – разликата е от Земята до Луната. А колкото до безплатния ток, водата и храната то и сега го има, само че е в унизителна форма и само циганите се възползват – къде законно, къде незаконно, къде срещу заплащане в натура (разбирай гласуване). Това благо трябва да го има, просто трябва да се реформира за да не насърчава паразитизма. Един достоен и мотивиран да работи човек никога няма да злоупотреби с такава помощ.

 60. Подкрепям мнението от по-горе, че призивът трябва да се адресира и до ГЕРБ като мандатоносител.
  Реформаторите поеха най-тежките министерства и не приемам само те да ядат бой!
  Все пак не ви ли се струва озадачаващо, че министрите Калфин, Кунева, Лукарски и образователният министър / забравих му името / изобщо не са закачани от медиите или от опозицията, докато всичките ругатни и искания за оставки са по адрес на министрите Москов, Иванов и Ненчев, както и на президента Плевнелиев!
  И не е ли това явен индикатор за работа, която тези хора вършат в интерес на България и във вреда на #КОЙ ???
  Да не забравяме, че провеждането на реформа е ПРОЦЕС, а не еднократен акт и неслучайно ползите от реформи се усещат след време.
  Така например реформите на Иван Костов осигуриха безоблачна дрямка във властта не само на Мадридския Шмекер, но и на Станишката!
  Аз НЕ ПОДПИСВАМ писмото, но апелирам към Радан и компания за по-добра и честна комуникация с НАС, будните българи.
  Говорете с нас и за успехите, и за затрудненията си, за да знаем какво подкрепяме, господа!
  Нали ви е ясно, че ако догодина по това време не сте променили осезаемо държавата ни, ще трябва да признаете, че Реформаторският Блок е провал и да го разтурите на съставните му части!

 61. Трагедията им е много сериозна.
  Аз съм дългогодишен избирател на ДСБ и си позволих да изкажа мнение по въпроса за поведението на РБ по потношение на управлението на София.
  Член съм на групата “Не на данък паркинг” група която се бори срещу ненормално регламетиранирания данък “Паркинг” – една измислица доведена от ГЕРБ, пълна с недомислици и утежнения за преотрудения обикновен гражданин.
  Господата от РБ обаче, се оказва, че имат една едничка цел – да подражават на ГЕРБ.
  За изказаното си мнение срещу многообещаващият кадър Вили Лилков, получих изключване от фейбук траницата на РБ..:-)
  Пълен смях….
  Много добро “впечатление” ми направи и поведението на РБ по време на кризата КТБ. Слаби мнения силно подражаващи на тези на ГЕРБ, сериозно локуморазтягане.
  Единствен много лошият И.К тогава се изказа какво трябва да се направи по темата.
  От РБ, дори и лицето Кънев, се постара да обясни на публиката, че мнението на Костов по темата КТБ е частно и няма общо с РБ.
  Ние обаче, балъците който гласувахме за тях вече започваме да забелязваме следното РБ=ГЕРБ.

 62. До ЖИВКО БОЕВ:
  и В ТВОЯ ДУХ ПРОДЪЛЖАВАМ:
  И да си траем и да не смеем да обелим дума накриво срещу управляващите от Реформаторския блог, ако ще нищо да не вършат, освен да словоблудстват и търкат банките, респ – министерските кресла, щото сакън да не вземем да ги “стреснем” с “теста си” и да им накърним имиджа, и да вземе да стане безалтернативен страшния “Кумчо Вълчо”- банкянскио тулуп. И щото, и понеже нашите “реформатори” може нищо да не вършат и да пре/о/дават каузата ни и всичко онова, за което сме ги пратили горе, ама са си наши и ние си ги обичаме. И щото те са си прави /и по-добри от ония герберски простаци/ когато съгрешат дори! /ех-х, че познато!/
  Ама били се отдали на празнословие и нищонеправене, и били приели поддържащата роля в оркестъра на банкянския Винету, и се държали като колаборационисти комай, пък някои /не всички/ били се изкушили и си позволили да влезят в конфликт /не с комунягите, не с банкянския селяк – ами на интереси/ и се отдали на ОП /само че по специалността, в сферата на компетенциите си!/ и, разправят, попипвали дори – МНОГО ВАЖНО! Те са си наши! Важното е да сме “трезви хора и да отличаваме важното от маловажното”!И да сме във властта, щото иначе…
  Какво ще слушаме оня съмнителен философ дето завършил в Ленинград?! Ами, че той и в пионерската е членувал и в комсомола! И сигурно на манифестации е ходил и нищо чудно да е викал Бе-Ка-Пе, страхливеца му със страхливец!
  А тези от коментаторите в блога, дето пригласят на “умозабълбуканиците на ленинградския философ” са “недоволни”/разколебани – НЕ!/, “разочаровани” /обезверени – НЕ!/ от нашите непогрешими лъвове и титани, щото са “гласували за РБ наужким, разбира се” и щото са вероотстъпници и прикрити комунисти /някои и фашаги дори/!
  Я, стига!

 63. Г-н Тинков
  Диването съвсем не ни е съмишленик.Това е един много нескопосан трол с който споря отдавна.Аз не разбирам защо трябва да се крие.Мисли че ще спечели съмишленици.И какво от това.По негови думи той не гласува никога и само хули десни хора,такива като мен..Извинявайте но по мое мнение подобни хора вредят преди всичко на страната ни.Непримирима съм към подобни.

 64. ПП
  *Да се махне Президенската институция* -сиреч Плевнелиев.Вижте къде бие тая твар .И тука го подкрепят хората от същото котило.Възхищават се.Дълго време ги нямаше,но пак напълзяха.Те се знаят кои са.

 65. До ГЕОРГИ:
  когато здравето и болничните процедури ми позволяват /с малки изключения/ качвам Колата или хващам влака Видин-София. Интересно как не сме се срещали по протестите и форумите, организирани от домакина на блога?
  Решил съм при следващо участие да бъда с бадж. Името ми знаете – обадете се.
  Прощавай, СТАМБО,в разпалената дискусия, необяснимо как съм пропуснал поста ти! Запознах се със съобщението от Медиапул. Във връзка с новината искам да попитам господинът Живко БОЕВ:
  КАК СЕ ВРЪЗВА, ОТ ТВОЯ ГЛЕДНА ТОЧКА, КОЛАБОРАЦИЯТА МЕЖДУ Т И М И СИНИТЕ РЕФОРМАТОРИ? ТОЗИ ХОД НА ПОСЛЕДНИТЕ В КОЯ ГРУПА ПОПАДА – НА ВАЖНОТО ИЛИ НА МАЛОВАЖНОТО?!

 66. Тези, които мислят, че написването на автентичен учебник по история не е приоритет, моля да се застрелят в петата.
  Какво, ще продължаваме да инкубираме ‘граждани’ със съзнание на национални роби ли?

  Иначе е ясно, че реформата в образованието не се изчерпва с възстановяването на историческата истина.

 67. Съвсем скоро ще направя кратък вариант на Обръщението, него ще го сложим в сайт за петиции и ще обявим подписка. Ще бъдат взети предвид всички допълнения, стига да се свързват с позицията на Обръщението.

 68. Предлагам на съфорумците малко клипове на един истински голям реформатор:

  В паркетно-салонен вариант на първото си заседание с областните прокурори.
  https://www.youtube.com/watch?v=qIpn95ikW-w

  В площадно-митингов вариант и фейс-то-фейс фийдбак с гражданите….
  https://www.youtube.com/watch?v=VIAY0iYjTz8

  В медийно-ефирен вариант…..
  https://www.youtube.com/watch?v=mMIW2xLn_wg

  В он-дъ-роуд и кънтри вариант…..
  https://www.youtube.com/watch?v=9FphYqd9IzA

  В трамвая
  https://www.youtube.com/watch?v=nWtKqnxsFfM

  За цялата ОН-ЛАЙН дейност на реформатора търсете в ютуб с думите СААКАШВИЛИ ГУБЕРНАТОР.

 69. Ех ама царе сме в караниците. Толерантност Дами и Господа другото си го имаме…

 70. А ако беше Първанов или Бойко президент щеше да викаш ура нали! А сега обиждаш щот е Плевнелиев. А той направи ли забележна на Близнашки или остави Б.Б. да му нарежда? Мислиш си, че ме интересува конкретния човек ли ??? Не съм като тебе кон с капаци. Тези мои идеи са си принципни и не съм ги писал сега а преди доста време. Тогава още нямаше преференциален вот. Освен това съм написал, че това е посоката но ти предпочиташ да търсиш аргументи за да си излееш мръсната си злоба! Съжалявам те искрено!!!

 71. всяка критика към РБ , особено ДСБ се
  припознава като тролене,заговор,атака…не сте по-различни от комунистите.

  Колкото гръцкото общество желае финансови реформи,толкова и нашето е готово да се откаже от шуробаджанащина,връзкарство,от свои-мои…може би тук е ролята на образованието

 72. @ ПАВЕЛ ТИНКОВ,
  къде видяхте бе г-н Тинков тази колаборация между ТИМ и РБ, че нещо я изпускам? И още:
  – радвам се че съм сложил пръст в раната Ви, иначе едва ли щяхте да реагирате по този начин. Имам подобни познати, даже роднини, които изгубили надежда да видят края на комунизма в страната ни, обезверени, манипулирани, изпадат в безполезна свръхкритичност именно към онези, които реално се мъчат да променят нещо, да тласнат страната по далеч от лапите на руската мечка, често пъти с риск те да попаднат в страшната и прегръдка.Натрупаното негодувание, безизходицата, изтощената психика, търсеща спасителен бряг, става лесна жертва на наркотичната упойка на подменената действителност – а истинския виновник за упадъка – “банкянскио тулуп” излиза облечен целият в “синьо”, и става “ВАЖНО”, че Иван Костов имал влог от 150 хил.лв в КТБ, а “МАЛОВАЖНО” кой позволи на същата КТБ да се разрасне с държавни пари и след това да гепят 4 млрд! Ще дам няколко примера за важно и маловажно, без кавички, така, както аз го разбирам. ВАЖНО е усилията за разбиване на мафията около ВСС да се увенчаят с успех и е “МАЛОВАЖНО”, че понякога министри или депутати от РБ гъделичкат егото на Тиквоний, за да си осигурят подкрепа. “ВАЖНО” е да се знае кой искаше да редуцира броя на болниците, и още “ПО ВАЖНО” е да се знае кой попречи на това. “МАЛОВАЖНО” е че Лукарски е лична грешка на Р Кънев. ВАЖНО е да се знае кой принуди военния министър да промени позицията си и да се съгласи да ремонтира руските МИГ-ове и е МАЛОВАЖНО, че правосъдния министър е ходил в НС на крак при БСП, което си е безмислица…

  п.с. Нямам нищо към А Грънчаров, чел съм и други негови неща, той така си пише, а аз него харесвам, но това е маловажно, важно е, че дясното пространство е толкова уязвимо и съвсем лесно за деструктуриране.

 73. Диване е напълно прав,основното в нашата публицистика е лигавенето и почти никава реално свършена работа.

  А Г-н Грънчаров е много свестен човек,но като психолог не е на завидно ниво.Той все още не е осъзнал,че в България не вървят такива неща като харти,обръщения,заклинания,молби,писма,призиви и подобни.У нас всеки един кръг-слой в обществото се води от съответна пасмина.Няма нито една област в живота в страната,която да е свободна от пасмина.

  Властта без пасмина?
  Икономиката без пасмина?
  Търговията без пасмина?
  Медицината без пасмина?
  Медиите без пасмина?
  Дипломацията без пасмина?
  Науката без пасмина?
  Културата без пасмина?
  Съда без пасмина?
  Прокуратура и следствие без пасмина?
  МВР без пасмина?
  Служби за сигурност и разузнаване без пасмина?
  Спорта без пасмина?
  Енергетиката без пасмина?
  Местната власт без пасмина? Моля,моля…

  Начало на всички пасмини е разбира се комунистическата пасмина.

 74. ПанАмерикан,
  би ли го извикал това, за да те чуят тези, които трябва!!!

 75. Троловете яко налазиха.Да са живи и здрави.Да служат успешно на чуждите държави.Ама не казват нищо за съдебната система .Така им е поръчано.

 76. До Живко БОЕВ:
  Прав си – раните ми са много, но твоят пръст не би могъл да бръкне в тях…Само, че това е друга тема.
  Както усещам по тона на последния ти пост, май аз /без да искам/ съм бръкнал в ранимата ти душа. Прости ми!
  Все пак, прочети още веднъж предишния ми пост – може и да вденеш нещо.
  Заблудил си се – за разлика от твоите “познати, даже роднини” не съм “изгубил надежда, обезверен , манипулиран” и др.п.глупотевини.
  Но! Винаги съм воювал за правото си да изисквам от тези, които съм избрал да ме представляват и защитават правата и въжделенията ми! И да ги атакувам ако не го правят! /Не това ли е в основата на представителната демокрация?/
  Не мога да приема тезата, че трябва да се отнасяме с избранниците си като с рохки яйца /сакън да не ги препънем, че ще паднат и ще обелят коленцата!/. Искам от МОИТЕ да бъдат бойци, да бъдат безкомпромисни когато става дума за комуняги и русофили, когато ги повалят и паднат да се изправят по-силни, да опазват чистотата и достойнството на общата ни кауза и когато това е невъзможно – да затръщват вратата на властта с трясък!
  “…Натрупаното негодувание, безизходицата, изтощената психика, търсеща спасителен бряг, … лесна жертва на наркотичната упойка на подменената действителност…”
  Бла-бла-бла! Стига витиевати словесни еквилибристики!
  Принципът е – или вършиш работа, или ставаш и си отиваш! Незаменимост, безалтернативност… глупостни на търкалета!
  ТИМ ли? Виж какво става във Варна. Да не мислиш, че ще приема такива безобразия, защото ги творят НАШИ, ОТ СТРАХ ДА НЕ СЕ ВЪРНЕЛ СТРАШНИЯ БОЙКО /като че ли си е отивал или, че Радан Кънев би могъл да го спре да твори свинщини/!
  Ще ти дам само един пример за онова, което ни разделя.
  Пишеш: “ВАЖНО е да се знае кой принуди военния министър да промени позицията си и да се съгласи да ремонтира руските МИГ-ове…”
  Не! Не е важно! Пък и всички много добре знаем КОЙ – стига сме го предъвквали.Ако сал ти още не знаеш КОЙ – питай ще те открехна.
  За мен ВАЖНОТО Е, ЧЕ ВОЕННИЯТ МИНИСТЪР ДОПУСКА ПРИНУДАТА! ЧЕ Е ГОТОВ ДА ПРОМЕНЯ ПОЗИЦИЯТА СИ /днес -В ПОЛЗА НА РУСКИТЕ МИГ-ове, УТРЕ …/ И /ЗА ДА/ ОСТАВА МИНИСТЪР!!!
  Абе какво още да ти кажа! Въпрос на манталитет и ценностна система.

 77. Трион,и с извикване пак нищо няма да стане,комунистите дадоха всевъзможни права на протести-стачки,демонстрации,бойкоти,жалби,граждннски и селски петиции,виканем,извикване,првикване,дори извиване,пищене,но полза няма, народът все си стене.
  И целия наш форум да извика,няма кой да чуе-псмините го знаят по-добре от нас,мнозинството от народа не се интересува от извиквания,то е свикнало да му викат и да го пердашат дори без да е виновен…Малцината истински хора у нас са слаби и наивни,практически не могат да направят нищо.

  Г-н Грънчаров внася малко свежест с нова,по-силна наивност,дори готви още по-голяма,викаща,крешяща,пищяща,но няма кой да чуе,робът е заспал юнашки,по казашки.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.