ТАСС пощади другарски невежеството на Борисов

Не бих коментирал втори път и втори ден едно и също интервю- дори и да е на нашия премиер Борисов. Обаче днес възникнаха някои въпроси относно това дали цитатите от интервюто му за руското телевизионно предаване „Формула на властта”, взето от шеф на агенция ТАСС, са правилно предадени.

 

Въоръжен с амбицията да защитя нашия управляващ сънародник от лъжите на руската пропаганда, която евентуално му вменява пропутинска позиция чрез избирателно цитиране на едночасовия му монолог, представян от ТАСС като интервю и цитиран от АФП на доверие, реших да изслушам днес оригинала на потока на мисълта на нашия премиер.

 

От скуката на първите 20 минути монолог на Борисов, за който руският медиен началник Гусман иронично го „похвали” за „изчерпателността”, ме извади поредната демонстрация на невежество от най-овластения нашенец. Гусман не мигна и не го поправи.

 

В желанието си да се оправдае за спирането на АЕЦ „Белене” Борисов се позова на реакцията на три държави след катастрофата във Фукушима (признавайки междувременно, че не може да си спомни точно, кога се е състояла тя- бял кахър на фона на онова, което оплеска след това).

 

За да се обоснове, Борисов впрегна реакциите на Австрия, Италия и Германия след японската ядрена авария, които обедини в едно трите различни казуса.

„Времето беше такова, тогава гръмна „Фокушима”. Германия, Австрия и Италия приеха закони и спряха ядрените си централи. Точно тогава да говориш за ядрена централа беше неуместно”, излъга без да иска от невежество Борисов.

 

Истината е, че Австрия и Италия нямат ядрени централи изобщо. И по-точно Австрия има построена до ключ атомна инсталация за производство на електричество, но тя никога не допусната до експлоатация заради Чернобил, а не заради Фукушима. А пък Италия си забраява след референдум строителство на ядрени централи- пак след и заради съветския Чернобил. Италианците само препотвърдиха тази своя национално отговорна позиция още веднъж с нов референдум след 11 март 2011 г., когато природата доказа, че дори и водеща технологическа нация, като японската, не може да гарантира ядрената си сигурност си пред лицето на природно бедствие.

 

Колкото до Германия, тя се отказа от развитие на ядрената си програма, а не се е отказала от действащите си реактори ( както Япония ). Това беше наистина феноменално- направиха го християндемократите на Меркел, които от десетилетия водят морално-идеологическа битка по темата за ядрената енергетика с левите сили в страната, но изведнъж рязко смениха позицията си и обявиха коренно нов курс ( за разлика от България и нейните зависими от ядреното лоби политици, които си останаха ядрени „ястреби” въпреки германския пример, по който самият Борисов така си примира във всяко друго отношение).

 

За Борисов обаче тези „нюанси” са прекалено дребни, за да им обръща внимание- както например набързо се похвали в същото интервю, че в България имало „хиляди паметници” в чест на освобождението ни , посветени на Русия ( според едно радиоинтервю на неговия министър Ивайло Калфин, дадено в Москва през март тази година, ексклузивно преведено в ivo.bg, тези паметници били 1500, а по данни на разни русофилски организация те са все пак няколко пъти по-малко).

 

Подписвайки се под горното като внимателен слушател на началника ( по ББ от същото интервю, в което призовава „началниците” да се разберат за санкциите срещу Русия), констатирах категорично, че ТАСС действително манипулира интервюто с нашия властелин. Спестява му лъжите и вади пред скоби искрената му молба към Путин да не му се сърди, че е солидарен със западните съюзници от немай къде.

 

От тази манипулация на ТАСС става ясно, че в лицето на руската пропаганда Борисов има съюзник срещу България, наказана с такъв министър-председател.

19 мнения за “ТАСС пощади другарски невежеството на Борисов”

 1. Първо-поклон пред Иво за стоицизма, силата,търпението, самоотвержеността, риска, досадата, мъчението, изтезанието и всичко, които е изтърпял, слушайки излиянията на…нашия съблогър от Банкя! Аз се захванах, но капитулирах след някоя минута.
  А тук ПыИКливите (не искам да развалям вечерята на приятелите от блога) пишат за цензуриран отговор на Даниел Митов пред ТАСС.

  http://pik.bg/%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE-%D0%B2-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-%D1%81%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB-%D1%82%D0%B0%D1%81%D1%81-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%B2-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B7%D0%B0-news363053.html

 2. Такова невежество трудно може да се намери! Милиционерът никога не би предал господарите си свойски наречени от него “началници”. КГБ-исткото дребно фашистче е на голяма почит от бабаита-пожарникар. Но как за толкова години не се постара да понаучи историческите факти за да излага така народонаселението избрало го за премиер втори път?!! Образованието обаче не е сред почитаните “спортове” от мутрата-премиер на РБ!

 3. До BORETO: Драги ми Боре, какви семки ражда тиквата? Естествено тиквени. Какво може да се роди от тези семки? Естествено тикви. Така, че невежеството е естествен “недостатък” на тиквите, тиквениците и Тиквоча във властта. Не бива да се учудвате господине, просто трябва по някакъв начин да се преборим с тиквите.

 4. “реших да изслушам днес оригинала на потока на мисълта на нашия премиер”.

  Иво, искрено ти съчувствам! Дано да нямаш здравословни проблеми след това твое непредпазливо решение.

 5. Чуствам се като “Гражданин на РъБа”.
  Да бъдеш нормален в държава управлявана от безгръбначен мелиционер, издигнат до генерал на далавераджиите или да бъдеш чуждоземец в нормална държава.

 6. Нима все пак ББ и ГЕРБ са спрели строителството на АЕЦ Белене?!?!?

  Такъв про-путинист, пък да е спрял толкова голям про-руски проект, тц,тц…

 7. Който може го може! Който играй ша спичели! Както каза великия комунч Винету, нека Великата мечка бди над вас чеда мои.

 8. Ето тук една новинка извън контекста на статиата, но коиато ще зарадва доста хора.

  В связи с мировым экономическим кризисом «Газпром» стал неплатежеспособным партнером

  08.07.2015 Российская компания ОАО «Газпром» стал неплатежеспособным по своим контрактам купли-продажи природного газа, в связи с продолжающимся мировым экономическим кризисом и введенными западными странами экономическими санкциями против России.
  ОАО «Газпром», с начала 2015 года, не платит по своим долгам перед ГК «Туркменгаз» за поставленные объемы туркменского природного газа.

  Източник:

  http://oilgas.gov.tm/novosti/item/45-в-связи-с-мировым-экономическим-кризисом-газпром-стал-неплатежеспособным-партнером

 9. Бях силно изненадан да открия, че на полуприкрития комунистически сайт glasove.com има оригинален форумец, който платените руски тролове наричат “рибен дроб”, което всъщност не е неговия ник, а най-често употребяваната историческа препратка в неговите постинги, акцентираща върху договора Молотов-Рибендроп, заради който светът още не е получил извинение. препоръчвам постингите като оригинални, макар и малко директни, които бичуват недъзите на руското влияние и претенции. В Гугъл потърсете за “glasove.com, хахаха” и ще откриете десетки линкове, които най-малкото ще ви развеселят.

 10. А може би ББ целува ръка за да реши проблема с ремонта на двигателите на миг29, както и да върне в играта Южен поток след като турците дефакто се отказаха…

 11. Хайде, след възторга в придворния рубладжийски печат, се почна с извиненията, опроверженията, с корекции на “изваденото от контекста, подтекста, интертекста и хипертекста”, грешки в превода и пр. жалки напъни да се позачисти огромното ОС…РАНЕ на една неграмотна, кретенясала и вредна за България мутра.

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4863596

 12. И нещо свежо за лъжите на кипучая, магучая, славная и легендарная… Историята е стара и лъжата е известна от много време, но сега вече официално е обявена за лъжа. И като си помисли човек колко нещо е прахосано в името на тази лъжа? Аслъ, “кат Русия няма втора”…тъй лъжлива на света!

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/07/09/2569974_ruskiiat_durjaven_arhiv_potvurdi_che_legendaren_boi_s/

 13. Към Васил:

  Тази отчаяна ирония , която се съдържа във “все пак”, е тъкмо онова, на което ББ разчита, за да печели не особено взискателните към него гласоподаватели, за които той е “все пак” добрият чичко, благоволил да спре след три години и половина плащания ( в пъти по-големи от онези, извършени от предишното правителство) една руска корупционна далавера. А колко са взели на калпак ( на ушанка) все пак междувременно съответните благосклонни български другари в далаверата, това дали ще ни каже някой все пак?

 14. Невежеството, за съжаление е неизлечимо и е до гроб! Но смешното и жалкото за другите е, когато невежия се гордее с невежеството и простотията си!

 15. г-н Инджев,
  Иронията (не знам защо я наричате “отчаяна”) е свързана с чести мнения, че всъщност проектът в Белене не е спрян от тях, и че справдливостта изисква да отбележим, че все пак имаше спряни руски енергийни проекти от тяхното управление, слава богу. Тези проекти, разбира се, е било по-добре да не се и започват, но все пак спирането им въобще не е малка работа и е реален акт, а не думи по интервюта на нескопосан български. Защото ако зависеше от разнообразните, но еднообразни по енергорусофилия течения в БСП – проектите щяха да си текат.
  А че има нужда от румънски тип разследване на всички управления от последните 15-20 години – дай боже да дочакаме това..

 16. Стамбо, прав си за папата. Вижте лицето му тук: http://www.romereports.com/2015/07/09/pope-to-bolivian-president-that-s-not-right
  Реакция на тийнейджър с че гевара на гърдите, барабар с 6-те неща, които тийнейджърът няма да ви каже. Уви, изказванията му не разсеяха това чувство. Едно изречение за ‘капитализма’ направо го докара до градинския ноам.

 17. Юридически АЕЦ – Белене не е спряна. Защото отношенията с Атомстройекспорт не са уредени. Доказателство е предстоящият арбитраж. Тиквоний спря строителството поради липса на пари и инвеститор.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.