Как Борисов разиграва гръцкото мачле на нашенски терен

„Десният” ни премиер Борисов дълго се сдържаше да каже критична дума за левия гръцки гуру на днешните български негови другари по идеология. Как да го атакува идеологически като са си лика-прилика с него на терена на популизма, на който и двамата играят ролята на „човека от народа” ( т.е. на Тодор Живков в българския случай).

 

Накрая, след като стана ясно че гуруто Ципрас мъченически загуби битката на гръцкия Давид срещу европейския Голиат и предизвика с това бунт в собствения си партиен тил, Борисов си върна обичайния дар слово. Досега се упражняваше единствено да се хвали само как ние се справяме по-добре финансово от Гърция.

Сега предлага вече хуманитарна помощ за южната ни съседка.

 

Примери за това, че бедните гърци имат далеч по-висок стандарт от нас, има колкото щете. Но Борисов им предлага „хуманитарна помощ” . Защо? Ами защото обича да се държи като дон Корлеоне покровителствено дори спрямо онези, които не са го молили за закрила. Така изглежда по-голям и значим в очите си като онези екземпляри в природата, които разперват перушината си, за да впечатлят с размерите си противника или онази ( аудитория), която ухажва.

 

Не е нужно да сме големи познавачи на бита и душевността на гръцкия народ, за да се досетим, че предложението му се разшифрова от гърците като тънка подигравка, резултат от дебелашкото чувство за хумор на нашия премиер. Той е наясно обаче какви шегички се харесват на неговата публика у нас, заради която надува перушината си. Съответно „началника” не разочарова феновете си: „ като са победители, защо искат пари”, доразви той логиката си по отношение на падналия на „бойното поле” Ципрас за пред тази публика, която се радва да чуе собствените си мисли, формулирани кратко и ясно- като в кръчмата.

 

Всъщност Борисов не за първи път играе с гръцката карта за пред своята аудитория тук. Понеже родният терен му беше тесен за моноспектаклите, отиде да уговаря гръцките шофьори да спрат стачката си на границата с България.”Лесно, бързо, вкусно”, би обобщило в такъв случай всяко готварско телевизионно предаване, когато рекламира рецептите си за прости манджи, забъркани с подръчни средства.

 

Борисов би имал всички основания за остра критична позиция спрямо гръцкото левичарско безобразие, но само ако наистина беше такъв, за какъвто с представя като „десен” гражданин за европейско развитие на България. Вместо това обаче се ослушва и играе типичната за гузния ( популист) двойна игра: от една страна е наясно колко много българи завиждат за гръцките заплати и пенсии, каквито той не може да предложи след всичките дълги години , натрупани вече във властта. И му става все по-трудно да обясни бедността в поверената му държава с вината на „предишните”. От друга страна пък е лесно, вкусно и безнаказано да се подиграва на гръцкото нещастие, нищо че то се измерва с параметри, каквито бедните българи биха били щастливи да постигнат в близкото десетилетие.

 

И понеже мераклиите да се сравняват с Ципрас у нас се размножиха, мъката на Борисов е голяма: хем му завижда за „всенародната любов”, хем пък трябва да се прави на десен по пистата, по която е програмиран да ни пързаля. Но както виждаме, справя се и с таза задача: с шеги и закачки, криво – ляво, леви – десни и продължаваме напред.

 

Апропо, черната статистика проговори отново тази седмица като ни напомни, че сме страната в ЕС с най-лоши демографски показатели. Но това е друга тема- тук Борисов не ни е виновен. Можем да сме сигурни, че ако зависеше от него и деца щеше да не направи, както се казваше в онзи виц за партийния секретар, който агитирал предизборно в едно село, обещавайки всичко, включително и деца да направи на селяните.

21 мнения за “Как Борисов разиграва гръцкото мачле на нашенски терен”

 1. Борисов е същото безмозъчно плямпало като Ципрас – говори несвързани с реалността неща!
  За разлика от Ципрас обаче, милиционерът-премиер за втори път никога няма да може да “предложи” нивото на стандарт на гърците на стадото, което го преизбира и преизбира да управлява.
  Не че Ципрас е за завиждане – безогледен популист-чегеварист, който успя да вземе властта в Гърция и сега се чуди какво да прави с нея, защото не може да се качи на правителствения самолет (както прави пожарникарят в България) и да отиде на мачле някъде си! Изгуби ценните 6 месеца за да разиграва всички и накрая да “спретне” референдум по руски образец (както направи приятеля и на двамата – Ципрас и Борисов), “проведен” в Крим). На който референдум дори не зададе въпросите на които трябваше да получи отговора на народа (си)! И накрая като всеки комунист предложи програмата, която отричаше в продължение на 6 месеца за да докара страната си до затваряне на банките! Голяма “победа” – на кого срещу какво???????

 2. Идиотските невежи приказки, унизителното за един европейски премиер скатаване или нечленоразделното му мучене по ясни политически въпроси, каши от “извадени от контекста” махленски бръщолевения вече са непробиваем стил на въпросната кратуна “за навън”. Виж, “за вътрешна консумация”, снощи – ах!- гора от микрофони и диктофони, там две женички, удостоени с министерски постове, чиновничката по екологията и зърнарската текезесарка от ТИМ, май бяха, пърхат и надзъртат към обектива, а, дано се хванат със сайбията си, и се подмокрят от кикот на крилатите му фрази “а, ве, не ви ли омръзнá, ве, да ме питате, а аз да ви отговарам, че нема да се кандидатирам за президент!”
  Той! Срам да те хване за този народ и тази държава…Честно казано, сравнението между Банкянския и Ципрас е много условно. Идиотът оттатък Кулата-Промахон, такъв-инакъв- е точен политически изразител на идиотска, но ясно разпознаваема марксистка идеология, гарнирана с с лек троцкистки мухъл и просмукана с днешен антиглобализъм. Тя включва само идиотизми, включително и фундаменталния идиотизъм -някой да дава пари “за бедните”, а ние, другарите, да ги разпределяме , преразпределяме и пре-пре-пре -разпределяме, да викаме “Венсеремос” и “Вива ЧЕ!”,след това пак да протегнем просяшка лапа- и така до края на света! Факт е също, че белокосите СИРИЗАджии покрай Ципрас, както всички гръцки комуняги от по-старото поколение на времето са яли много яко калая (и оловото) в пряк и условен смисъл от военните и джандарите на Пападопулос ( тук спирам, че се задъхвам от умиление и кеф!), но като обективен коментатор пак казвам- каквито и да са идиотите- изстрадали са си идиотските идеи.Докато идеология при нашия няма, има само “копеле, сеа малко тука да играеме с теа и онеа, да избутаме некак, да не сме капо, рийш нали”.

 3. Не е съвсем по темата, но Нова ТВ сериозно успя да ми развали настроението – с 2 думи, един рускоговорещ женски павиан, някоя си Любовь Атанасова (креватна доставка от КОМИ или нещо подобно от “зрелия соц”, види се), успява да закупи парцел на брега на р. Ропотамо (?!?), след което заграбва част от реката чрез набиване на колове-пилоти и насипване на пръст, за да си провежда “зелено училище” за деца там. Това бил бизнесът на тази българо-съветска “бизнес-дама” (да, бе, нито едното, нито другото!). След блокажа на мераците за “руско училище” в Бургас и Поморие павианите не мирясват и продължават пълзящата си анексия по Южното Черноморие.

  Скандалът е толкова голям, че дори РИОПС и РДНСК са й предписали в 10-дневен срок да възстанови брега в първоначалния му вид. Ха дано, ама надали!

 4. Всеки народ си заслужава правителството.

 5. Ципрас си мисли че с много думи и циркаджийски номера ще омая Меркел докато наш Боко НЕ МИСЛИ и чистосърдечно си призна че само като я погледне в устата и се хипнотизира. Всъщност той мисли но неговите мисли се разпростират най-далече до ШЛИФЕРА и. А тя си мисли че с желязна ръка ще дресира Европа окончателно. Всъщност половин Европа вече е MUTE пред МUTTI и тотално парализирана. А все повече европейски ГРАЖДАНИ си мислят че по-здравословно за съюза вместо GRExit ще е лекарството GERexit.

 6. Явно нищо не разбирам от политика защото си мисля, че в следващите 5-10 години няма кой да бие ГЕРБ/Борисов на каквито и да е избори. Точно както и това, че Ципрас не може да спечели никога повече. Накратко: намирам некои разлики между двамата…

 7. Ако ще правите деца, поне да не приличат на Селски Мутри с овчи мозък.

 8. Да. И преди и сега, вместо мозък, нашите комунисти имат ‘дражева дупка’ в главата; бетон върху антропологическа възможност.

 9. Г-н Инджев, извинявайте, че не пиша по темата, но не знам по какъв друг начин да се свържа с Вас, а се изкуших да Ви изпратя линка към тази статия. Едва ли е нещо ново за Вас, Вие сте познавач, но пък заглавието страшно ми хареса. http://www.slate.fr/story/104221/pourquoi-russie-etat-mafieux#xtor=RSS-2

 10. Мутрата от Банкя предлага хуманитарна помощ на Гърция, ха-ха.
  Идеята е популистка, разбира се. Ако иска – да я осъществи, но със пари от собствените си авоари. Доколкото си спомням, още през първия си мандат банкянското човекоподобие шумно празнува в някакава чалготека третия си личен милиард. Колко са сега не знам – следващите спря да ги празнува.
  Отделен въпрос е, защо не предложи някаква хуманитарна помощ и на управляваните от него данъкоплатци. Те имат по-голяма нужда от гърците.

 11. До АЭРОФЛОТ:

  Е, Ропотамо си е далавера на ББ (ака Тиквата) и Лужков. Сега ББ да взима лопата и да ходи да рине брега.

 12. Аэрофлотя

  Таа рускина, дето казваш Любов, к`ва беше, e требвáло да иде направо у Камчия, я, аз там к`во училище за половината СеСеСере съм построил с Лужков! Щото точно у Камчия са дошли с подводница да ни освободат от фашизъма, треба да сме благодарни, не да ги дразнеме руснаците! Аз ше се обада на Митко у Бургас обаче секи случай за таа Любов, не мое ли той да й урéди нещо, що да сърдиме Путин пак?

 13. И засмърдя на обществена социалистическа тоалетна чрез поотваряне на вратата лично от бившия ползвател Ц. Василев http://www.faktor.bg/novini/balgariya/49983-tzvetan-vasilev-zasto-komanditnoto-druzhestvo-peevski-tzatzarov-amp-sie-izpolzva-parlamenta.html
  Нямам вяра на банкер, политик и полицай ноо, тук направих изключение за да подредя пъ(р)зела. Всъщност, пъзел няма, има обичайния балкански мирис на комунисти и олигофрения.
  Случва се както се казва – и в най-добрите семейста да настъпи проблем, ама, да ти откраднат 4 милд е възможно само в България и Русия. Не само да ги откраднат (парите, не чистачките)посред бял ден (пладнешки обир)но и да те набедят за грабежа па това си е само лиценз made in Bulgaria. Хора, научете се да крадете като гърците поне моля!

 14. Господин Инджев,
  уважаеми съмишленици,
  Позволявам си скромен пример за програмния пълнеж на “независимите” бг медии само през последните почивни дни:
  NEWS 7
  12.10. Руска история: Атаката на мъртъвците, док. филм
  12.35 Красотите на Русия: Валаамският манастир

  17.05 Юрий Гагарин, док. филм
  17.35 Животът на десантчика
  19.05 3 март – отвоюваната свобода, док. филм
  21.00 Народите на Русия
  21.30 Красотите на Русия: Северната Тиваида, док. филм.

  Bulgaria on air:
  18.00 Русия според Райън
  ……
  21.30 Русия според Райън
  В новините и в коментарните предавания на телевизията щъкат безброй комуноиди-русофили като Хърсев, Мая, Ат. Мерджанов, Ил. Йотова и пр. изкопаеми, които дават съвети как да се “подреди” бълг. държава.
  Шеф на новините е бившата червена депутатка Крава (Клара) Маринова, която сега играе “обективен” експерт. Друга мила муцунка е царската подлога Милена Милотинова, бивша дупетатка от НДСВ. Тук е и “дясната” журналистка Светла Петрова, съпруга на гениалния Стенли (Станимир Илчев), бивш председател на парламентарната група на НДСВ, царедворец и демагог, сега назначен от Тиквоций за главен редактор на сп. “НАТО и България”. Стенли е назначен за обер натовец, да знаете! Синът му излежава 10-годишна присъда в испански затвор за трафик на момичета и за склоняване към проституция.
  Венсеремос!

 15. Интересно как всички забравят съдържанието на абревиатурата ГЕРБ. Само тук-таме се сещат, че милиционерете се легендираха едно като “граждани” и второ като “радетели за европейско развитие” / каквото и да значи това за тях/. Веднага след съдебната регистрация на ГЕРБ забравиха всичко това, защото за тая сволоч нито “гражданин”, нито “европейско развитие” има някаква познавателна стойност. Същите са като сиризаджийте, па и като целокупния достоен и демократичен гръцки народ- селски хитреци, дребни тарикати, мързеливци и използвачи. Все се надявам и те да настъпят европейската мотика, ама така достойно и демократично някак си. Колкото по-зле за герберите, толкова по-добре за мен. За останалите – не знам…

 16. @ Банкянското човекоподобие

  Ама що съ дивим кат едни туземци на виликити бизнес проекти по Камчия??? Това си й вечи тяхнъ, приматска(от Примаков б.а.) Новорусия в България. А още от соца съ знай, чи уникален,чисто приматски (от Примаков б.а.)спициалитет е да обръщът тичението на рикити,да потапят в язувири янтични храмови и селища,да присушавът муретъ и да превръщат гори и зилени полетъ в радиоактивни пустини… та една Камчия ли шъ им съ опре!? Кат нищу шъ си сделат там идин язувир с европейски пари, а до него шъ струпът и идна планинъ (викат му гора братушките) от празни бутилки водка да речем или строителни отпадъци от детския лагер на Лужков, че да съчетаят планинския, на лыжах (от Лужков б.а.) и морския туризм за отрочетата си. От плажа- направо на ски пистите! Що да съ морът да одът чак до Банско и Боровец, дето ИМ е другата Новорусия?

  Горкият Кан Аспарух! Сигурно се обръща в гроба като вижда, че всуе е пролята свещената кръв на българските войни, щото днешните български “вождове”, водени от светлия пример на Винету, разменят късове природно злато за огледалца и мъниста с лика на сибирското човекоподобие.

 17. SMS: страхотен коментар!

  Наскоро поздравих група доброволци (пенсионирани инженери, дърводелци и адвокати) за изключителната работа по реконструкцията и представянето на стари машини, някога част от градския транспорт на Канада в началото на 20 век. Можете да се возите на тях и след обучение и членство в групата ще имате удоволствието да управлявате респектиращите, красиви машини. Документацията в архива – отлична. Хората се зарадваха на думите и признанието ми за специфичните моменти по реставрацията, с които са имали трудности. Един от тях каза накрая: ‘виж, наясно сме, че в България имате много по-стара история и култура. Тук едва ли има с какво да те изненадаме’. Разговорът беше откровен, отговорих му: Да, имаме! Елате да видите как общуваме с тази история и тогава ще разберете защо толкова ме зарадвахте.

  Новината за коритото на реката ме втрещи. Тези уроди ще бетонират и слънчевата система, ако не ги спрем. Където не стигне, ще покрият звездите с балатум.

 18. Хан Аспарух няма как да го разберем, защото тази Благородна порода хора е неразбираема за съвременния човек. Още по-малко е неразбираема за червените кучета, които Комунизъма роди в България. На тях само ще им кажа, че Азиатските им господари много обичат да консумират кучета на шиш. Предполагам го знаят но може би не им е известно, че първо ги бият, за да им стане по-вкусно месото. Б.Б. и неговата орда лаещи политически кученца, трябва да са наясно какво ги чака.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.