Сиризоиди от цял свят, изтрезнявайте!

Наполовина пълната гръцка чаша се оказа празна до половината. Такива са оценките за развръзката, според която Гърция няма да излиза ( от еврозоната), а ще навлиза в криза вътре в СИРИЗА.

 

Невероятно е до каква степен едно и също събитие, като споразумението за Гърция, постигнато в рамките на ЕС тази нощ, може да бъде разчетено, разчепкано, разчекнато, разказано и размазано в двете крайности. Коментарите варират от” капитулация на Ципрас”, до „победа на Гърция над Германия”.

 

Самият Ципрас обяви, че споразумението гарантира финансовата стабилност на страната и растежа на икономиката й, обаче за разочарованите му фенове по света и у нас споразумението било опит за …преврат на Брюксел срещу СИРИЗА. Старата мечта на романтично настроените масови убийци, които жаждат световни революции ( „ и 90 милиона руснаци да загинат, останалите 10 милиона ще живеят при комунизма”, пророкувал сладострастно садистът Ленин), беше съживена в Гърция. Това ги окрили да се кълнат в Ципрас като в новия Маркс, Ленин и Сталин едновременно.

 

Не остана ляво-популистки фактор в България, който да не се разпише в публичното пространство в книгата с благодарности към Ципрас, че е възкресил образа на бунтаря, в който и нашенците биха искали да бъдат да бъдат поне малко припознати.

 

В международната компания на Фидел Кастро и другите латинокамаради на власт, както и на руския самодържец Путин, туземните ни сиризиоди се скъсаха да хвалят твърдостта на Ципрас и свободолюбието на гърците, избрали свободното (про)падне извън еврозоната пред живота със затегнати панталони. Завистта си към гръцкия разпасан колан по този начин тук декларираха Миков, Първанов, Мирчев ( кандидат на БСП за кмет на София) и прочее сиризоиди – без да споменавам отделни депутати и коментатори, които днес са покрусени от оставането на Гърция в еврозоната и виждат в това „заговор” срещу СИРИЗА.

 

Да си повече сиризоид от самия Ципрас се превърна тук в избиване на левичарските комплекси от страна на кибиците, които клечат край гръцкия огън, греят си идеологическите кунки и подвикват: „давай, Ципрас, покажи им на тези капиталисти къде зимуват раците”!

 

Сега ще им се наложи да дават заден ход рачешката.

 

 

Обаче и другите, които се надяваха Гърция да пукне от глад, за да ни е добре на нас (?) , също се пишат за победители в една битка, в която единственият ни „принос” беше подигравката на премиера Борисов с предложението да помогнем хуманитарно на съседите, на които дивно завиждаме за далеч по-високия жизнен стандарт.

 

Къде е истината? Най-лесният и безпомощен по своята безсмисленост извод е, че тя е някъде по средата. Но според мен тя е някъде в главите на хората – в зависимост с какво са пълни. Или откъм какво са празни. Случаят е като пълната наполовина, изпразнена 50 на сто чаша. Ако не си жаден, ще ти се види полупълна, но за зажаднелите за идеологически реванш ( пък ако ще камък върху камък да не остане от света), тя е насилствено пресушена по средата на пътя към победата (над здравия разум). Дано тези нашенски песимисти простят на „предателя” Ципрас, който танцува само едно лято своето сиртаки и ги накара да поверяват, че има безплатен обяд и че сиренето е без пари – мечтата на всяка мишка в капана на социлюзиите.

 

В края на краищата чашата не е нито пълна, нито празна, а горчива. Пие се наведнъж като лекарство. Ако има оздравителен ефект, както смятат и двете страни в преговорите за Гърция, животът продължава, но без вредните навици на лекуващия се.

 

Кибиците могат само да се поучат ако претендират главите им да са (поне) наполовина пълни.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21 мнения за “Сиризоиди от цял свят, изтрезнявайте!”

 1. Точно в ‘убежната’ точка на тази наполовина пълна/ празна чаша! Tекстът е истинско удоволствие!

 2. Ето , Иво и колеги, пример за “софт” прокремълска пропаганда. Произвежда я видна “гражданка за европейско… едно-друго”-коскоджамити министърка от квотата на кървавочервените зърнарски мафии и ТИМ. Ама това, че 25 години Русия водеше зверска митническа политика към България, че българският суверенитет в западната геополитическа сфера не може да се продава барабар с българските домати- йо-о-ок! Естествено и акцентът на рубладжийския помияр с диктофончето си е на място- “Ах, Русия, въх Русия, о-о-ох, руските пазарии-и-и ,ух-х-х-х, необятнитее-е-е!” Двойна смрад!

  http://pik.bg/%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D0%B2-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-%D1%82%D0%B2-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%82-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B5%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B3%D0%BE-%D1%89%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BC-%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D0%B0-news364791.html

 3. Истината е по-тежка за България !!! Сега Гърция под натиска на ЕС ще извърши дълго отлаганите реформи и при наличието на личен капитал на гражданите и сравнително добра инфраструктура , за 4-5 години ще се превърне в средноразвита и модерна държава !!! Това ще се случи защото икономическия интерес е много голям и кредиторите няма да си оставят парите !!! Подобно нещо се случва и в Румъния , макар и с голямо закъснение и вече получава първите резултати !!! Сърбия също бавно , но неотклонно провежда реформи и постепенно се модернизира и отърсва от последиците от войната !!! Турция вече е много напред и е сред световния икономически елит !!! Само България отлага необходимите реформи , живее ден за ден и бива овладяване все по-упорито от мафията и Петата колона на Русия !!! Малкото останали мислещи и можещи хора се спасяват поединично и затъването е ускорено !!!

 4. Драги Димитре,
  Историята, която ни предлагаш звучи много познато, особено за по-възрастните. До болка познато! Само няколко дни след слизането на бандитите, наречени партизани, това е масовата история случила се на поне 30000 души (знайни) в България. Тази история е поредното доказателство, че “хомо советикус” не е еволюирал и на йота за последните 70 години от създаването му

 5. Гръцката катастрофа е пореден пример за това, какви поразии може да причини марксизмът-ленинизмът /скрит зад евфемизма “лява идея”/ даже и по мирен път.

  Както е известно, комунистическата идеология във всичките си разновидности – ленинизъм, троцкизъм, сталинизъм, маоизъм, чегеваризъм, кемченуризъм /П.Тинков/, путинизъм и т.н. – се крепи на най-тъмните страни на човешкия характер – мързел, завист, любов към чуждото и стремеж то да бъде откраднато и преразпределяно от банди криминални типове, наричащи себе си комунистически партии. Като това обикновено става с “революционна ярост” и масови убийства в името на “светлото бъдеще”, съвсем естествено довежда съответния народ до мизерия и след края на режима навсякъде остават само външни дългове и масови гробове. Това е историята на комунизма през последния век. Който комунизъм донесе над 100 млн жертви на човечеството.
  Това прави все по-наложително юридическото приравняване на престъпленията на нацизма и комунизма във всяка страна от ЕС, както и законова забрана за проповядване на комунизма и отричане на престъпленията му.

  Колкото до гръцката катастрофа, 5-месечното управление на СИфилиРИЗА /да споменем пак Ленин/ е само черешката на тортата от гръцка алчност, наглост, мързел, крадливост, измамничество и любов към чуждото. Подсладени с мегаломания и претенции без покритие.
  Но както казват немците – енде гут, алес гут. Сега предстоят години принудително лечение.

 6. Все пак, днешната 16-годишна пубертетна Обединена Европа на общата валута, пъпчива, препъваща се и изпълнена с бушуващи страсти е наследница на оня щурм на днешния ден, дал начало на Френската революция.
  Поздрав за всички форумци и за нашия домакин с това върховно изпълнение на Марсилезата от Робето Аланя.
  Да и пожелаем успех !!!

 7. Истината е че Гърция хвана Еврозоната неподготвена за такъв сценарий и се опитаха да се възползват от тази ситуация – както Андрешко в приказката. Всъщност аз още се питам как са я приели в Еврозоната и въобще в ЕС, при това една от почти първите. Гърция за мен е една ретроградна държава с нетолерантно общество, все още робуващо на средновековни догми и ретропатриархат, управлявана задкулисно от няколко богати фамилии-олигарси почти както мафията през 19 век. Като добавим към това и 30-годишното управление на ПАСОК (разсипия, корупция и клиентелизъм), картинката е от ясна по-ясна. Това не го ли видяха европейските институции още тогава? Това им е проблема в ЕС само че сега някой трябва да поеме политическата отговорност понеже тя няма давност. Заради това бяха всички тези нерви и истерии в ЕС – заложили са на болен кон в надпреварата. Целия цирк пък който разиграха Ципрас и мафията му ще коства доста на гръцкия народ. Видя се че Ципрас не е по-различен от всички други политически лицемери, които един ден се кълнат в нещо, а на другия получават амнезия и обръщат палачинката наобратно. Кога този човек е бил искрен, когато се кълнеше че няма да отстъпи и сантиметър или когато подписа споразумението и забрави за клетвите? Не искам да съм на негово място когато се върне и неговите верни фенове го попитат.

 8. СТАМБО, к’во се учудваш , че “земеделката” от ТИМ милее за савеЦките “пазари”? Та нали баш шефа й – ББ, преди неколко дни също призоваваше “ГОЛЕМИТЕ си началници” от ЕС и САЩ да махнат ембаргото срещу баш гасударят МУ, и гасудар на всички туземни ДеСарско-партийни мутрьошкови бандити от БКП, негово “високо КаГеБиско” нищожество – цартрап туПлер.
  И двамата все още не многат да вденат ,че ЕМБАРГОТО на НРБ е наложено от техният гасудар -туПлер, а не от ЕС?!?!? И ако неКОЙ требва да сваля некакво ембарго спрямо НРБ, то това е точно туПлер, защото от страна на НРБ ЕМБАРГО спрямо туПлер няма. Защото НРБ продължава да има още по-отрицателно “търговско” салдо, дължащо се на продължаващият внос на нефт и газ от туПлер. В крайна сметка излиза ,че НРБ не е наложила НИКАКВО “ембарго” на туПлер, докато ТОЙ ограничи и без това МИЖАВИЯТ “внос” от НРБ. Така че ББ , заедно с целото си правителство требва да накара гасударят си туПлер да свали ембаргото, защото от страна на НРБ не е налагано никакво ембарго на туПлер, който продължава да си получава петромилиардите от НРБ, като ограничи и без това нищожният износ от тук!

 9. Ако лявото и дясното са страните на един и същи бог – парата и ние продължаваме да го следваме, живота в света винаги ще се върти около тази порочна идея. Да вземем медицината за пример. Милиарди пари се харчат за знания, за машини, за лекарства. Обаче идва един простичък човек от някъде си, който не вярва в парите. Поглежда те и ти казва всичко, което машините са видели или не са видели за теб. Слага те на масата и със голи ръце ти отваря тялото и те лекува.
  А болния гледа и не вярва. Неговия Бог-парите не може да обясни този “феномен”. Той не е нито “ляв” нито “десен”.

 10. ЕС е виновен,още когато са приемали Гърция и Португалия са им давали по 4 милиарда долара безвъзмездна помощ всяка година.По стар навик ,сега гледат да цуцат каквото може да им даде ЕС.Лошо впечатление прави на останалете страни размахваните милиарди евро от Германия,сякаш ги нямат за нищо.

 11. Отбелязвам:

  Точно! защото се крепи на най-тъмните страни на човешкия характер, комунистическата идеология успява и днес да преодолее трагичния опит на човечеството (в изброените от вас разновидности, още кастроизъм, живковизъм и т.н.). При това, исторически успя да се облагодетелства от друга парадигма на терор, фашизма.

  Андре Глюксман (разомъгьосан по ред причини в 1968) казва по повод визията за бъдещето на Европа:
  ‘(Това е) мрачен пример за какафония, защото посочва, че държавите-членки нямат волята и способността да формират единен фронт срещу външните заплахи и предизвикателствата към Европа в глобализирания свят. Това засяга нерва на европейския цивилизационен проект, в който се предполагаше всеки да бъде в състояние да живее себе си, и същевремнено да оцелява заедно. И това олеснява нещата за Русия под (президент Владимир) Путин. Въпреки цялата слабост на тази държава- гигант на природни ресурси, нейната способност да вреди остава значителна, и е нещо, което нейният президент обича да използва.
  Безразсъдството и забравата създадат условия за нови катастрофи, както в икономиката, така и в политиката.’

  Нищо ново при гърците. Какво тук значи някакъв си икономически растеж, когато страстта на Сириза е набухвател за пролетарския патос чак отвъд океана. Кругман не го свърта вече.

 12. По-горе ‘разомагьосан’

  Марсилезата ми напомни нещо лично. Когато навремето учех френски език, реших да се абонирам за френски вестник. Отивам в централна поща в Пловдив, прекосявам прословутия пек на площада, питам за френски вестник. Предложиха ми (изненада): L’Humanité. Нищо друго под слънцето. Скука не скука, четях го заради френския. Та ако не друго, познавам езика на френските комунисти.

 13. @rossen iordanov

  Същият г-н Росен Йорданов ли сте, /който живее в Италия/? Поста с “марсилезата” е някаква ирония предполагам? Или просто сте друг човек, съименник?

 14. EVERYONE ELSE,
  Също някога преди много години учих френски. Само че четях детското списание Vaillant (avec Pif et Pifou, Tonton, Agatha, Davide Crokette etc.). Всички сестри на дядо ми и майка ми бяха завършили девическия колеж Saint Joseff. Всъщност първият ми чужд език беше латинският. Учеше ме дядо ми, когато бях 5-6 годишен, казвайки “Българския ще го учиш в училище”.
  Детски спомени…
  Сега ми изплува и по-късен спомен. Слънчев бряг, края на 70-те. Запознах се с едни французи, които всеки ден се възмущаваха на плажа: “C’ est pas Balkantouriste, c’ est Balkan tout triste!”

 15. ALEX-DE, подписвам се под всяка ваша дума по повод Гърция и гръцкото общество.

 16. Андре Глюксман:

  “Авторът е един от граждански най-ангажираните интелектуалци в Европа. Андре Глюксман е роден през 1937 г. в семейството на немски евреи в Булон. От войнстващ маоист той се развива до водеща фигура на “Новите философи” във Франция, станали известни с фундаменталния си анализ на тоталитаризма. През 1975 г. Глюксман публикува книгата си „Готвачката и людоеда“, превърнала се бързо в бестселър. В нея той доказва, че марксизмът неминуемо води до тоталитаризъм и търси паралелите в престъпленията на националсоциализма и на комунизма.

  В Германия Андре Глюксман е популярен преди всичко като критик на лекомисления пацифизъм. През последните десетилетия той неуморно напомня на света за сръбските зверства в Босна и Косово и с особена сила за руския геноцид над народа на Чечения.

  Не познавам западен интелектуалец, който така последователно, конкретно и безмилостно да изобличава днешния режим на Кремълските кагебистки олигарси.” de-zorata

 17. Делението на сиризоиди и соросоиди е само на повърхността на явленията.

  В по-дълбок план следва да се осмисли факта, че повечето държави-членки на Евросъюза са задлъжняли повече от Гърция, но въпреки това продължават безпроблемно да получават още заеми. Това е така, защото тези които кредитират (Капиталът), едновременно с това получават печалби от своите длъжници и разликите между приходи (печалби) и разходи (кредити) остава положителни за тях (Капиталът).

  Проблемът на Гърция е, че в нейния случай разликата печалба-кредит започна да става отрицателна за кредиторите, поради собствените им несполуки като инвеститори и продавачи в тази страна. Причините за тази нерентабилност на „кравата Гърция” са дълги за обясняване, но най-общо са свързани с общата икономическа криза в Европейския съюз.

 18. @Sir Sven
  Същият съм и не разбрах къде видяхте иронията ??!!
  Бих ви поздравил с италианския химн който е пряка производна на Марсилезата но не съвпада поводът а и е доста по-неизвестен . Но затова пък е по-ясен, позовавайки се на по-конкретни и даже бих казал цветущи изрази да назове Тиранията (от Марсилезата) като я персонифицира в лицето на Австро-унгарската и Руска империи, определяйки ги като кръвопийците на Европа. А и не съм срещал такова страстно и мощно изпълнение като това което ви предложих.

 19. Попадна ми един текст в който се обяснява произхода на знаменитата фраза “Този, който не е с нас, той е против нас”, изричана и изповядвана от всички знайни и незнайни “бойци” за комунизъм , фашизъм , русофилизъм и т.н. Сган нечовешка.
  Това всъщност е фраза на Йезуитите, позволили си да перефразират благородната мисъл на Иисус Христос “Този, който не е против нас, той е с нас” Ев. Марко, гл. 9, 38-41; Ев. Лука, гл. 9, 49-50.

  Всичката тази сган си има само един мастер. Този, който мрази Христа!

  Ето част от текста :

  И тъй, в Средните векове Инквизицията е изкривила и опошлила основни евангелски истини, като ги заместила с коварни лъжи и заблуди. В нашия двадесети век ние сме свидетели на същото демонично посегателство. Тоталитаризмът наложи с груба сила и невиждан и нечуван терор цяла серия лъжи, заблуди, първобитни хитрости, в сравнение с които тези на Инквизицията изглеждат като наивна детска игра. Всеобщи признати, приети и исторически утвърдени понятия и нравствени стойности като добро и зло, обич и омраза, справедливост и неправда, истина и лъжа, чест и безчестие, хуманизъм, човещина, родолюбие, демокрация и диктатура, тирания… бяха скорострелно (от днес за утре) преобърнати, изкривени, замъглени или заменени с други (измислени от първобитни и болни умове…) и така системно и упорито преиначавани, че след половин век тоталитарна “обработка” с най.модерни средства за масово въздействие, каквито научно-техническата революция е изобретила или открила (включително и в областта на психиатрията!)… цели обществени групи и народи не са вече в състояние да се ориентират нормално в заобикалящата ги действителност, да се опомнят след коварния удар, да се разпознаят…

  http://www.uni-svishtov.bg/dialog_old/2004/3Kazanski.pdf

 20. Отбелязвам, книгите са нещо различно. Имах/имам добри книги и добри родители. Тогава търсех журналистически език. Осъзнавам, че говоря за време, по-късно от вашето.

  Ivan Konstantinov, отдавна имам интерес към Глюксман. Преди време пуснах тук едно кратко видео, в което Глюксман точно и забавно говореше за ‘културата’ на ЮНЕСКО.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.