Руската пропагандна ракета се приземи безславно

Година след като 298 души загинаха при свалянето на полет MH17 на Malaysia Airlines над Донецка област в Украйна, американски специалисти заключват, че Boeing 777 е бил ударен от руска ракета, пише CNN.

Американската медиа се позовава на проектодоклад от разследването на инцидента от 17 юли 2014 г. Холандските специалисти смятат, че според доказателствата проруските сепаратисти са отговорни за свалянето на самолета. Според два източника, запознати с разследването, докладът на Холандския борд по безопасност е разпратен на много сходни агенции по света, както и на Boeing.

Докладът е няколкостотин страници, а според един от източниците в него е посочен и точният вид ракета, ползвана за сваляне на MH17, както и траекторията на удара. Друг казва, че в доклада е включена и подробна хронология на полета. Според него се посочва не само точно откъде е изстреляна ракетата, но и кой е контролирал територията в това време, което в крайна сметка отдава вината за свалянето на самолета на проруските сепаратисти.

Според двата източника част от вината е и на авиокомпанията, заради начина, по който е насочвала самолетите си този ден. Някои превозвачи избягват конфликтния регион. Според доклада Malaysia Airlines не се е съобразила със съобщенията, изпращани на пилотите относно случващото по маршрута на полетите, издавани от останалите страни и е продължила да лети над тази зона.

Холандският борд по безопасност разследва както падането на полет MH17, така и процесът на вземане на решения за определяне на маршрута на полетите. Според разследването тъй като Malaysia airlines не се е запознала с предупрежденията на останалите страни, не е била наясно със зоните на въоръжен конфликт, които другите авиокомпании избягват.

Очаква се окончателният доклад да бъде публикуван в първата половина на октомври 2015 г. ( Дневник)

 

Тази новина не е изненада за всички, които са следили подробно как Русия и нейните побойници в Украйна се опитваха да забавят международното разследване, а след това се постараха да крият доказателства и да насочват вниманието по фалшива следа към украинската армия. Всъщност новината е показателна за това как работи руската пропаганда и нейните български аналози в случай, когато не може да се излъже нагло: чрез премълчаване.

 

 

Или може би става дума за сложна конспирация? Защо да не заподозрем CNN, че оповестявайки вината на руските сепаратисти всъщност помага да отпаднат подозренията за пряка отговорност на Москва ако не за натискането на копчето на съответната ракетна система, свалила пътническия самолет, то „поне” за снабдяването, обучаването и подстрекаването на руските терористи в Украйна, довело до трагедията с малайзийския самолет.

 

Звучи идиотски, но пък не е ли идиотско самото название на терористите, наричани с кощунственото за ухото на българина ( нерусофил) „опълченци”?

 

Как да съобщят сега новината: „Опълченците героично са свалили беззащитния самолет и са причинили смъртта на 298 души”? Не върви, май. Поради което си мълчат, потвърждавайки за пореден път, че мълчанието е злото.

43 мнения за “Руската пропагандна ракета се приземи безславно”

 1. Някъде преди два месеца “Новая газета” в два последователни броя публикува свое разследване и изнесе данни за това, от коя воинска част е тръгнала ракетата, откъде е влязла в Украйна, откъде е изстреляна, кой източник на информация за вестника държи снимки от изстрелването, кога и откъде се е прибрала платформата на ракетата. Така, че пускането по СНН на информация от официалния холандски доклад няма фактологическа стойност, а е само сигнал за предстоящото скандално публикуване на заключенията от официалното разследване на престъплението. А иначе роднини на жертвите от това престъпление вече са завели дело срещу Гиркин, който в деня на събитието се похвали с успеха си.

 2. Самолети падат. Хора умират. Който си обича Русия ще продължава да я обича. Който си обича САЩ ще продължава да ги обича. Кой има интерес от отклоняването на обществения фокус от истинските проблеми за държавата България – кризи граничещи с катастрофи в областите демография, образование, здравеопазване, култура, изкуство, спорт. Наистина ли все още има хора, които да вярват че тези кризи ще бъдат преборени след промени в съда и прекратяване действието на външната агентура у нас? От коментара на автора разбрах, че у нас има руска пропаганда, че едно от нейните твърдения е било опровергано от компетентни технически специалисти. Браво! Ако някой това го прави щастлив, без оглед на изброените очевидни кризи – това си е негов проблем.

 3. Русия винаги е играла нечестно. Хората трябва да го разберат. Русия е огромно изпитание за Цивилизования свят. Толкова много лъжи , Толкова много смърт. Русия се превърна в грозно чудовище, пламнало от алчност и злоба. Пан славянските им миражи за империя от Сибир до Англия са отвратителни. Това дори не е държава а сборище на откаченяци.

 4. Поздравления, господин Инджев! Макар че поводът е трагичен, докладът потвърждава за пореден път Вашите тези и анализи, публикувани безкомпромисно и редовно цяла година.
  Нещо да добавя: Австралия, Белгия, Малайзия, Холандия и Украина внесоха предложение в Съвета за сигурност да бъде създаден Международен съд за виновните за гибелта на пътническия малайзийски самолет “Боинг 777”.
  Руската федерация е отказала да се присъедини към инициативата. Защо ли? “Знает кошка чье сало съела”, казва руска пословица. Или “Гузен негонен бяга”.
  В доклада на руската авиационна корпорация “Алмаз-Антей” (производител на ракетите “Бук”) голословно се твърди, че ракетата, унищожила самолета, е била украинска. Още по-идиотска е тезата на Следствения комитет на Русия (СКР) и на Генералния им щаб: украински самолет Су-25 бил поразил боинга. Въпреки категоричните становища на специалисти начело с главния конструктор на компанията “Сухой” Бабак, че таванът на прехващача Су-25 е до 7 000 м, а боингът е летял на 10 000 м.
  Но съветските другари не се паникьосват. Спешно е наредено на когото трябва и в руския вариант на “Уикипедия” (“Википедия”) тактико-техническите данни на Су-25 са… фалшифицирани. Само там пише, че “таванът на Су-25 е до 9 000 м”. Демек, малко ако се напъне, може и да стреля на височина до 10 000 м. Това и Гьобелс не би го измислил.

 5. Хотят Кремлевские шакалы
  Попасть в истории анналы.
  Ну что ж.., Гаагский трибунал
  Устроит Путину “анал”.

 6. Не искам да споря с автора, но мисля че в статията има фактологична грешка. Собственик на CNN e Тед Търнър.

 7. Г-н Инджев, собственика на CNN е Тед Търнър, а не Доналд Тръмп. Поправете ме, ако греша.

 8. Уважаеми г-н Инджев, с благодарност за статията Ви, си мисля, че путлеристката шайка е абсолютен световен шампион по гьонсуратлък, по-конкретно в дисциплината “хванат по бели гащи и отричащ очевидното”.
  Путлеристите са на обратния полюс на приличните хора и това, което е позорно за приличните хора, е славно и гордеещо както злобното градинско джудже в Кремъл, така и последователите му.
  Има Господ и Той въздава всекиму според делата, обаче.

 9. Эпплбаум, Энн. Железный занавес. Подавление Восточной Европы (1944–1956). Перевод с англ. яз. Андрея Захарова (Anne Appllebaum. Iron Curtain. The Crushing of Eastern Europe 1944–1956. Allen Lane an imprint of Penguin Books. New York, 2012). — M.: Московская школа гражданского просвещения, 2015. — 704 с.

 10. Днес в “Новая газета” излезе всичко, което руските колеги са разследвали по повод инцидента. Нещата с изводите на г-н Инджев съвпадат 99.9%. А това, че путлеристите са против международния трибунал следете пелтеченето на човека на Путин и Лавров в ООН-Чуркин. И да си дипломат в бившия СССР хич не е лесно. Неблагодарно-идиотска работа.

 11. До Иво и съфорумците, Тед Търнър беше собственика до 1996. Тогава той се присъедини към Time Warner. През 2006 Ted Turner напусна борда наTime Warner. Сега Turner Broadcasting е полу-на зависима дивизия на Time Warner. Не мисля, че Ted Turnur вече има нещо общо с тях, но иначе са все същото комунистическо гнездо на пропаганда.

 12. Похвално е,когато някой сгреши и бъде поправен от другиго,но тези грешки са много незначителни,особено когато става въпрос за други държави ,други телевизии и съответните им собственици.

  Българчетата имат къде-къде по-важни въпроси от собствениците на телевизии в другите държави.Поне малкото нормални българи задължително трябва да си зададат въпроса,кой е собственика на българската държава и българския народ.
  Сегашния собственик е несъмнено комунистическата клика.В това не би могло да се допусне грешка.

  Всичко у нас е нейна собственост-президента,министър-председателя,медиите,икономиката,банките,псевдокултурата с псевдо-министъра й и всичко псевдо.Както каза с друга дума Диването,пасмина в медиите,пасмина навсякъде.

  От друга статия в сайта се вижда колко пари са похарчили руските ненаситници за да държат Българийката в тяхната пазва.И я държат успешно,по-успешно не може да бъде.

  Тези въоръжени гранитно-бетонни руски чучела не стоят само да плашат,те са си на вечен страж,никой не може да разсее руско-съветско,шовинистическата пропаганда.И народа си ги пази по половинвековната традиция.Напук на европейските ценности.

 13. Мавър,

  Не си ли давате сметка, че “кризите граничещи с катастрофи в областите демография, образование, здравеопазване, култура, изкуство, спорт.” са резултат на 45-годишното съветско робство /1944 – 1989/? Както и на факта, че 25 години след него държавният апарат не е прочистен от хора /бивши комунисти, днес социалисти и русофили/, които работят в полза на Русия и във вреда на България.

 14. Другарите Тед Търнър и неговата другарка – другарката Джейн Фонда са демократи- т.е.- в политически смисъл вредни за САЩ и света екземпляри!

 15. Самурай, извинявайте за отклоняването от темата за убийствата от преди една година, но в подкрепа на Вашите думи искам да цитирам едно стихотворение на Тютчев:

  Русская география

  Москва, и град Петров, и Константинов град —
  Вот царства русского заветные столицы…
  Но где предел ему? и где его границы —
  На север, на восток, на юг и на закат?
  Грядущим временам судьбы их обличат…

  Семь внутренних морей и семь великих рек…
  От Нила до Невы, от Эльбы до Китая,
  От Волги по Евфрат, от Ганга до Дуная…
  Вот царство русское… и не прейдёт вовек,
  Как то провидел Дух и Даниил предре́к.

  1848 или 1849

 16. Вижте кой под ЧИЙ ПОРТРЕТ е на тази снимка!
  Е, кажете нещо!…
  Когато ние сме произнасяли ВЕЛИКОТО ИМЕ НА РОНАЛД РЕЙГЪН с възторг и надежда, милиционерските цървули и анцузи са слухтели кой слуша Свободна Европа. Днес обаче…

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4875613

 17. МАВЪР, очакваме вашите предложения! Поставете главните въпроси пред НРБ, за да ги обсъдим , и да чуете и друго мнение по проблемите , които според вас са НАЙ-важни за НРБ!

 18. Teзи две страни, които денонощно се следят отгоре от космоса не са представили една снимка,а са оставили холандците да гадаят траекторий.По този начин разследването ще се проточи още една година.Най-новата версия е че осколките по самолета са от ракета израелско производство.Така че някой трябва да сложи снимки от космоса на масата,иначе никой няма да си признай вината и ще се нижат слухове без край

 19. Константин, наистина поразително! Човек остава без думи, като чете. Благодаря за стихотворението.

 20. До ‘Отбелязвам’

  Четейки статистиката за 1975-та година, когато съм роден аз и сравнявайки качеството на средното образование, което са получили моите родители и това което получават моите деца не мисля, че проблема по това време е бил толкова остър. Не отричам, че проблеми е имало, но според мен са били далеч от катастрофата пред която сме поставени в момента.

  Благодарности за интереса към споделената от мен гледна точка!

 21. До ‘до МАВЪР’

  С уговорката, че е много трудно да се води подобна дискусия тъй като съществува омагьосан кръг на причинно-следствени връзки и често подобен тип дискусии преминават в спорове кое е първо – яйцето или кокошката – ще Ви споделя личното си мнение.

  1. Липса на нематериална (информационна) инфраструктура на институционално ниво. Това го твърдя като човек работил дълго време преди немалко време в проекта ‘Електронно правителство’

  Преки последствия от това:
  1.1. Липса на комуникация между институциите – пример МВР, община, областна и данъчна администрация ползват различен информационен масив за най-различни неща като пример ще посоча данните за живи и починали граждани (примерите са много – давам този защото емоционално засяга най-силно хора, които имат примерно починал роднина и получат от данъчна администрация известие за натрупани задължения в периода когато не е бил жив)
  1.2. Постоянно размиване на отговорностите на институциите поради неясното им разделение – пример отива човек в МВР (част от изпълнителна власт) с молба за съдействие и го хвърлят към прокуратурата (част от съдебната) откъдето вече топката се прехвърля напълно непрозрачно и търсенето на обективна информация за статуса на искането се превръща в мъка дори и за съвестните служители работещи в една от двете институции.

  1.3. Липса на публичен интерфейс за бърза проверка на валидни дипломи – примери не искам да давам, защото ако дам един пример ще наклоня везните към една партийна централа, а ако опитам да бъда безпристрастен ще загубя половин ден.

  1.4. Липса на информация – обективна на национално ниво в кой град, колко свободни места в детски градини има, за да може евентуално един кандидат за работа със семейство да оцени една евентуална оферта от работодател от тази община с какви допълнителни разходи ще го натовари или не.

  1.5. Липса на информация за движението на финансови потоци и отговорни лица при регистрирането на медия – без значение сайт, вестник, телевизия, …;
  пример защо това е проблем – малко ли ни е текущата манипулация на ощественото мнение (но това далеч не е проблем на прокуратурата)

  1.6. Липса на информация дори само за вътрешно ползване – колко често се случва МВР официално да разполага с една статистика – Министерство на здравеопазването например на друга

  няма да прилагам повече подточки всеки може да си направи проучване на база личен опит – но липсата на адекватна информационна инфраструктура според мен е първопричина, а не следствие

  2. Липса на доктрини и консенсуси – по важните национални теми – демография, образование, култура.
  Няма да задълбавам само ще спомена, че тук Албания са ни изпреварили и мен от този факт ме е срам.

  3. Липса на плурализъм в образователната система.

  Преки последици от това:
  3.1. Самовъзпроизвеждащ се тоталитарен модел в огромна част от институции, медии, дори частни компании

  3.2. Ана Баракова

  3.3. За непознаващите образователната система или масовата родна публицистика може да изглежда че няма връзка, но всъщност има немалко изказвания на водещи психолози и у нас и в други бивши тоталитарни страни, че автокрацията в образователната система води след себе си силно феминизирана учителска и журналистическа професия – у нас по спомен 88% от учителите в средното училище в момента са жени и не искам да звуча сексистки но много учители жени също осъзнават, че това е проблем.

  3.4. У нас има фашизъм, за който не се говори – наивно ми изглежда мнението, че това е явление външно спонсорирано – в основата на това явление стои факта, че голяма част от работещите в момента у нас са учили предимно с Българчета – важно е от малки в детските градини и училища децата да учат с деца от друг етнос, споделящи други ценностни системи.

  4. Липса на военно обучение за мъже и жени – нямам предвид по начина, по който е функционирало преди у нас, съществуват много положителни модели и изследвания за това как военното обучение помага на демографията и на предприемачеството – за пример мога да посоча Израел

  Преки последици от това:
  4.1. Демографска криза
  4.2. Нисък праг на психическа устоичивост у бъдещите служители и предприемачи
  4.3. Липса на практически опит в ръководенето на хора, за бъдещи Лидери

  6. Липса на закон за публично-частно партньорство

  Преки последици от това:
  6.1. Недофинансиран спорт
  6.2. Недофинансирана култура
  6.3. Недофинансирано образование
  6.4. Изключително добре финансирани политици

  7. Сбъркан финансов модел – най-ниска част от БВП преразпределена за образование и култура. За сравнение дори следвоенна Германия не намаля бюджета си за култура, който и преди това си е бил достатъчно висок.

  8. Дългосрочни договори на бюджетни служители към почти всички министерства, институции и общини – у нас се плаща за прекалено много хора с практически допенсионни договори.

  Благодарности за интереса към споделената от мен гледна точка!

 22. Може да се спори по въпроса дали украинските лидери са престъпници или не; но със сигурност се знае, че всички те са московски възпитаници, затова и моралът им е московски – същия като на българските „чавдарци” . . .

 23. Чувство, которое испытывали все чеченцы от мала до велика, было сильнее ненависти.
  Это была не ненависть, а непризнание этих русских собак людьми и такое отвращение, гадливость и недоумение перед нелепой жестокостью этих существ, что желание истребления их, как желание истребления крыс, ядовитых пауков и волков, было таким же естественным чувством, как чувство самосохранения”.
  Лев Толстой. Хаджи-Мурат, глава 17

 24. Прегледайте и този клип. Обърнете внимание на последните 30 сек. Лицето и гласът на Путин казват всичко. Осъзнал степента на трагедията от извършеното престъпление от “опълченците” на Стрелков-Гиркин с руския зенитен комплекс “Бук”, гласът му трепери.

 25. Иво Инджев и Асен Генов се срещнали на по бира, след поредния усвоен грант от “Америка за България”.
  -Асене, заслужих си грантчето! – започнал да се хвали сина на видния партиец, възпитаник в Москва, понастоящем пръв русофоб и евроатлантик.
  – Какво направи, Иво? – с интерес попитал професионалния протестър и блогър Асен.
  – Изсрах се насред Червения площад, да видят гадните руснаци! -заразказал подвига си Инджев.
  – Брей! – ахнал Генов – и какво стана като те хванаха руснаците, какво ти направиха?
  – Нищо, Асенчо, не ме хванаха!
  – Е, как, това е центъра на Москва, сърцето на империята на злото. Как не те хванаха?!
  – Лесно! Срах тихо, без да си свалям гащите!

 26. ОБАМА
  А ти защо свърши тази работа тук в блога.Май си от нискочелите ,с тесните очи , евенки и калмици,но ми мязаш и на чукча.По интелект и чувство на хумор.Знаеш вицовете за чукчите.Защо се срамуваш да си пишеш името?Бъди горд.Такива *достойни *неща пишеш.

 27. До Мавър: съдейки по годината, в която казвате, че сте роден, вашите родители са били в средното училище през втората половина на 60 години, освен ако не са ви направили на много млада възраст. Това означава, че са учили с програми, които са били все още до влиянието на просветните традиции от ерата преди комунистическо-Съветския преврат. Дори и на комунистите им трябва доста време да разрушат добре установени традиции. Съответно сегашните деца се “учат” в традициите насаждани от комунягите за 70години (т.н. преход е включен в този период). Колкото до статистиките, които четете от 1975, питайте хората, които живяха и работеха по това време, колко може да им вярвате на данните. Всеки нормален човек, освен най-задръстените червено-чугунени глави ще ви каже, че каквито им бяха статистиките, такава им беше и икономиката, за това фалираха няколко пъти. А иначе и на Венецуела, Северна Корея и Куба не са им толкова остри проблемите, моя съвет е да отидете и да поживеете там няколко години като обикновен гражданин на която и да е от трите. Сега поне никой никого не държи на сила в България.

 28. @Мавър
  Напротив, няма нищо по-важно за днешните и особено за бъдещите поколения българи от това да научат неприятната истина, че методите на правене на политика на путинова Русия са същите като на СССР, ерго путинова Русия е същата Империя на Злото, каквато беше СССР преди 30 години. Колкото повече разпространение на ИСТИНАТА –> толкова по-малко русофилски лигавщини –> толкова по-сигурно приобщаване на България към цивилизованите народи. Приобщаването на България към европейската цивилизация е национален приоритет за всеки български гражданин освен за радетелите за евразийски регрес, които са на заплата при руския пaсол.

  @другите
  Да спорите с набора 1975 и потомствен червен (пийп) Кристиан Вигенин е толкова смислено, колкото да спорите с радиото.

 29. @ Командир – Радан Кънев също е набор 1975 г.

  @500 S&W – любим автор ми е Георги Марков – него също никой не го е спрял да си живее където си иска

  Според вашите разбирания цялото ми семейство – родители, лели, чичовци, баби, дядовци са ненормални. Извинявам се, че ви досаждам с неправилното си мнение. Така и така менторския Ви тон би прогонил 75% от Българите, направо ни заповядайте къде да се изселим, за да не Ви дишаме въздуха. От вашите писания разбрах, че плурализма е нещо лошо и който не споделя мнението, че най-важната промяна у нас е свързана със съдебната система трябва да си потърси друга държава. Е явно не съм сгрешил, че от години живея в Берлин. Очевидно все още е рано да се връщам.

 30. Мавърче не се връщай. Не е за връщане!!! ОЛЛ ДЪ БЕСТ !

 31. Мавър
  Лъжата е нещо лошо.Плурализма е добре,когато е честен,а не крадлив и лъжовен.Прозира фалша.
  А за чужбина заминаха първи крадливите комунисти и техните слуги.С парите на българите.Да не споменавам познати имена.Стоите си там да не ни дразните тук.Предполагам,че парите ще ви стигнат.За нас остава само да ви презираме.

 32. туПаришт обамОВИЧ, колкото и да тролиш нема да надминеш “нивото”си на платена ку..а на гасударите си ,които ти спускат готовите апорни точки от RAZIя.
  “стилът” ти напомня за “библиотекарското момченце” – симАвич, но дори да НЕ си симАвич, то това не е голяма “загуба” , нито за теб , нито за него!
  Щом си толкова “сигурен” за “срещата” между А.Генов и И.Инджев, то и те би требвало да си спомят за теб. Но, тъй като едва ли се е състояла, то това потвърждава ,ч

 33. ….., че сам си си я измислил, а може би сам преразказваш СОБСТВЕНИТЕ си “преживявания” на Красния МАЙДАН, защото г-н Инджев скоро не е ходил до мАсква, докато ти често ходиш за поредните си взятки!
  П.П. С тролските си “заслуги” можеш да помолиш гасударят туПлер да те направи “почетен гражданин” на родният си Санкт лаЙненград, както и другите негови слуги в НРБ – абв, бкп,…перхидролните “фашисти”, движения лаЙнофили, здружения лаЙнофили, …. лаЙнофилските “институти”… и лаЙнофилската обръчГАРХИЯ, …… и т.н. “зАслужили лаЙнинградчани” от петоколнната троЯношка на туПлер!

 34. До “D.Savova”
  Не разбирам, обвинявате ли ме в нещо? Откраднал ли съм нещо от Вас или съм Ви излъгал?
  Формирал съм разбиранията си основно благодарение на български автори и ако това дразни някой не считам, че му дължа извинение. Ако все още има някой, който да е повече читател, отколкото писател препоръчвам нещо добро по темата повдигната от ‘Отбелязвам’:
  http://ime.bg/var/images/Inequality_full_text.pdf

 35. Мавър
  Лично Вие не сте откраднали нищо от мен ,нито сте ме излъгали.
  Но тезите,които защитавате ме предизвиквате да съм критична.
  Аз съм израсла и съм живяла при *онзи* строй.Знам голямата дупка,която стой в полученото ми образование, и която наваксвам до сега.Спомням си и за безсмислените изпити по политически дисциплини ненужни и непотребни никому.Аз съм технически кадър и си спомням безмилостната експлоатация на която бяхме подложени.За нищожните заплати,които получавахме/определящи днешните пенсии/ в името на…*светло* бъдеще.
  И в един момент всичко се обърна.Парите се прибраха от власт имащите по пирамидата на властта.
  Те станаха други хора,заговориха за други приоритети.Забравиха за *светлото* бъдеще ,което се отвори пак за тях.
  Всичко това стана пред очите ми.Наглостта беше огромна.След това обвиниха други хора.
  Остана *вината* /за лъжата и кражбата/,която ще консумират и поколенията им.Без мезета.Повярвайте ми.
  Може би не сте от тях.Не ги защитавайте.

 36. Другарю Обама,

  Ти си истински ленинец, браво!
  За твое сведение отбелязвам: ненужното говорене за фекалии и дефекация е неврологично заболяване, което се казва копролалия. Обикновено съпътства шизофренията и прогресивния паралич при сифилиса.

 37. Мавър,

  През 60-те и 70-те години българското училище беше наказателно учреждение с военно-затворнически ред по съветски образец.
  Всеки ден във всеки клас имаше дежурен, който при влизането на учителя командваше: “Клас стани, клас мирно!” Отговорът беше: “Седни, ръцете отзад!” Следваше поименна проверка. Всички бяха с униформи, момчетата не можеха да са с коса, по-дълга от 2 см. Шамарите бяха ежедневие. Възпитаваше се и се насърчаваше доносничеството. Идеалът на всеки ученик трябваше да бъде Павлик Морозов, който показал на чекистите къде баща му е скрил житото и чекистите разстреляли баща му. Оценките се поставяха не в зависимост от знанията на ученика, а в зависимост от това, дали родителите му в членуват или не в БКП. Особено тежко беше положението на децата, имащи “близки, пострадали от мероприятията на Народната власт”. Класическата българска учителка от този период беше със съпруг военен или милиционер. В гимназиите се изучаваше “Военно дело” – стрелба в стрелбища и на открито с малокалибрена пушка /флоберка/ и АК-47. Директорите на ОУ или гимназиите бяха от Номенклатурния списък на съответния Градски или Окръжен комитет на БКП. Имаше и детски затвори – т. нар. ТВУ – “Трудово-възпитателни училища” – например в Бойчиновци и др. Да не се бърка с ТВО – “Трудово-възпитателните общежития” – концлагерите. Те бяха за пълнолетните.

  Стига ли Ви толкова, Мавър?

 38. да се говори за проруски сепаратисти в Украйна е наивно. Свалилите самолета и изобщо сражаващите се срещу украинската армия си бяха редовни части на съветската армия, нескопосано маскирани като някакви украински въстаници.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.