МонуМЕНТАЛНАТА диктатура на съветския колониализм в България

IMG_9343

Пловдив: паметничето на Апостола на свободата, незабележимо , пренебрежимо дребно в нозете на забележимия от километри съветски окупатор Альоша

Снимка: Георги Чунчуков

 

                                                      ОБСЕБВАНЕТО НА ЛЕВСКИ

                           ИЛИ КАК НЕ ПОЧИТАМЕ СВОБОДАТА

(по Иво Инджев от Киро Проданов)

 

В България, поради липса на стремеж към свобода, честваме с нарастващо гузен патос деня на Апостола на свободата. С по-силен патос обесването, околкото годишнините от рождението му. Традиция, няма що! Самите ние сме готови да жертваме свободата си, но се прекланяме поне пред онзи, който се е жертвал заради свободата, която не ценим.

Смут цари в самите нас този парадокс и това си личи- независимо дали си го признаваме или не. Когато един народ превръща в тема Свободата само един или два дни в годината, при това като преклонение пред герой, чийто стремеж към свобода не следва, само свободата на словото може да помогне да си изясним диагнозата на заболяването сред този народ.

Такъв разговор обаче нямаме. Този, пред който се прекланяме заради подвига му да повярват българите в бъдещата си държава на равноправието за всички етноси, днес е под сянката на съветския войник „Альоша“. На скромния бюст в Морската градина поднасяме цветя два пъти н годината, а 17- метровият символ на съветската окупация осветихме денонощно като най-голяма забележителност в центъра на обновения бургаски площад „Тройката“. С наши европейски пари. Изписаната в гранита „Вечна признателност“ ознаменува комунистическото раболепие пред окупатора, за когото пророческите думи на Апостола „Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби“ останаха неразбрани и забравени. Ако символите са мерило за историческа памет, то съветският автоматчик, насилвал невинни бургазлии, позорно засенчва бюста на Левски. Не само като размер, а и като израз на дълбоко не разбиране на свободата и политическата злоупотреба с придобиването й. Тъжно е, че все още мнозина живеят с лъжата за повторната свобода на отечеството, донесена уж от съветския войник.

С цели 83 паметника благодарим на чуждата окупационна Червена армия, обесила с главата надолу българската независимост. Бургаският „Альоша“ обаче единствен прерязва на две най-главната и красива улица на морския град. Над обновения площад „Тройката“ сянката му тегне като мрачен символ на едно тоталитарно минало, грозно доминиращо над свободата да гледаме назад и се отърсим от призраците му, да се оповаваме на себе си, както завеща Апостола.

Нашият Левски, който отдаде живота си, за да постигнем сами националната освобода, какво ли би казал, ако можеше да види раболепието ни пред този символ на отнетия национален суверинитет за близо половин век? Как ли би погледнал днешните ни управляващи , лутащи се между чувството за справедливост пред историята и неясната зависимост да бъдат удобни?

 

У нас свободата на словото, майка на всички демократични свободи, беше обесена след дългогодишно задушаване в подземието на Европа от екзекутори, които мистериозно биват наричани вкупом Задкулисието- удобен термин за оплакване на поробената медийна свобода. По същия начин Темида се оплаква и оправдава тук с прословутия Неизвестен извършител, виновно набеден заради универсалната липса на виновни поради отказа от правосъдие.

Не друг, а тъкмо обесените за езика журналисти търпят да го има Задкулисието. А често канените му говорители пред микрофони и екрани лъснаха като противници на всякакви реформи. Кой да им вдигне Априлско въстание?

С почитането на Левски се надпреварваме да избиваме комплексите на нация, която НЕ уважава свободата като ценност. Тук всички обичаме Апостола на Свободата, но самата Свобода не влиза в нито една класация на ценностите ни, а ни вкарва в антикласации по свобода ( на словото). Нима това не поражда страхът и смиранието – да не те нарочат, да не ти навредят?

Люлеем се на бесилото на позора като най-беден и самоопределящ се за най-нещастен народ в Европа, който боготвори свободата като ценност за своя Апостол, но дори не забелязва липсата й във всекидневието си. Това че можем да казваме каквото мислим не е все още истинската свобода. Истинската свобода е в умеението и способността да надмогнем слабостите си, да се освободим от страха и раболепието, да променим ежедневието си от излишното бреме, като помислим за другите малко повече, отколкото за себе си.

Почитането на истинската Свобода не е само в преклонението пред делото на Левски, когото българските политици буквално обсебиха – горди с портрета му зад бюрата си вместо подражаване в делата му на истински водач. Свободата като състояние на духа, наследена от Апостола, всякога трябва да има съвременно измерение. За да черпим сили от неговото самочувствие, че „Времето е в нас и ние сме във времето – то нас обръща и ние него обръщаме“. Или казано простичко: истинската свобода е в способността да променяме правилата в живота си, които го правят по-добър. Това, което нсъщност искат от нас европейските ни партньори.

А това означава да се отърсим от наследените пороци на Партията-държава и да осъзнаем сободата си и като ценност, и като средство да бъдем по-добри хора.

 

Бургас, 18 юли 2015 г.

 

 

 

 

 

26 мнения за “МонуМЕНТАЛНАТА диктатура на съветския колониализм в България”

 1. Честит Рожден Ден на Янко Гочев!!!
  Много здраве и щастие!!!

 2. “Изписаната в гранита „Вечна признателност“ ознаменува комунистическото раболепие пред окупатора.”

  Нека не се заблуждаваме – това не е раболепие а ИСКРЕНА благодарност, защото именно той (окупаторът) създаде условията за идването им на власт а поддържането на символиката днес е гаранция за продължаване подкрепата му за предаването на властта по ПАРТИЙНО-семейна линия!
  Въпросът е КОЛКО ОТ НАС се идентифицират с тази благодарност?
  С отговора му може да се обясни резултата от прехода и да се прогнозира бъдещето на страната.

 3. @МАРИН МЕЧКОВ

  Марине, документът трябва да се чете внимателно. Зад всяка дума, казана публично в него, стоят доста неизречени изречения. Над тях има гриф “Совершенно секретно!”- т.е.- подривните шпионски операции, които са планирани, за да се осъществят изброените показни цели на руската външна политика и самая главная среди них, има си хас- “Борьба за мир!” (Га-га-гаа-а-а!- рассмеялся тов. Путин, имея в виду “полезных западных идиотов”)

 4. Господин МЕЧКОВ,
  НАИСТИНА ЛИ ИМАХТЕ ТЪРПЕНИЕТО ДА ИЗЧЕТЕТЕ ЦЯЛОТО ТОВА “БЛА.БЛА-БЛА”?! АКО – ДА – ИСКРЕНО ВИ СЕ ВЪЗХИЩАВАМ!
  аЗ ДОСТА СЕРИОЗНО СЕ НАПЪНАХ, НО … НЕ ИЗДЪРЖАХ!

 5. Иво харесва ми това което пишеш, но тук таме виждам някоя маниполативна дума и по-некое чуждопоклонническо изречение. Като например ,,европейски партньори” . Също така Левски бил за всички ,,етноси” – доста маниполативно и чуждопоклонническо, Левски е бил за българите за тях се е борил, не се опитвайте да го искарвате толерантен и разни такива глупости. А за ,,евро партньорите”, като са ни партньори що не кажат на боко да махне руските окупационни паметници, и да си променим топонимите. Защо не ни помогнат за да си двигнеме стандарта, малко да ги изправат тия чуждопоклонници и продажници които са начело на държавата. За ,,европейските партньори” , руските , и разни други е важно да ни ограбват чрез своито фирмички, супермаркетчета където си продават своите продукти, и изнасят парите за тяхните държави.

 6. Светинята е безвъзвратно омърсена от футболни фенове и червени кукувици, гнездили вече век по върховете на властта! Та, мисля си, че най-добре ще бъде в една бъдеща истински демократична и независима България да се забрани със закон окачването по стените на кабинетите лика на Апостола! Стига са кощунствали, стига са се гаврили сиромахомили, службогонци, дребни и по-едри мошеници и останалата продажна сган!
  И да не забравя – да се премахне и да се обяви за нищожен без давностен срок тенекиеният позор “Стара планина”, превърнат в гавра, в посмешище от седефчов и Ко!

 7. Изобщо… един ми ти манипОлатор… 😉

 8. СТАМБО,
  Да не би след “БАНКЯНСКОТО ЧОВЕКОПОДОБИЕ” да си решил да постваш и под псевдонима “НАЦИОНАЛИСТ”?
  Стилът и правописът удивително си мязат…
  🙂

 9. НАЦИОНАЛИСТ, до кой клас си ходил на училище? И ти ли като циганите до 5-ти клас????

 10. Повечето българи са безнадеждни. Живеещ в Лондон от двайсет години българин идва в Бургас и ми казва, че американците били виновни за хала ни.Симпатичен и любезен българин от Бургас, любител на руските дами, ми казва, че бил в Русия и се възхитил от почитта на всичките си гаджета там към Путин, как на въпрос от журналист на CNN към Путин относно полетите на руски военни самолети около прибалтийските републики, самодържецът отговорил, а,какво да кажем за 250тте бази на USA по света!? И това не са един-двама българи. Това са стотици и хиляди.България е обречена. За мен е обречена. Докато българите не се освободят от илюзията за някакви освобождения от руснаците, за това че са ни братушки, тежко и горко ни! Всички тези изроди от БСП, Атака, АБВ и тем подобни, които са на руската хранилка, ще продължават да ни манипулират и убиват достойнството ни.Позор! Такава хубава природа! И такова голямо руско влияние!

 11. “А това означава да се отърсим…”.

  Кои сте вие,на които им предстои отърсване от комунистическите пороци.Ако вие не сте комунисти,нямате абсолютно никаква нужда да се отърсвате от абсолютно никакви комунистически пороци.

  Нормалните хора са си нормални,ненормалните(КОМУНИСТИТЕ) не могат и не искат да се отърсват от тези пороци-затова нищюо не може да се нпарави,догодина отново съюите паметници ще са си на съюото място и вместо 83 на брой,може да станат и повече.
  Президента и БоБо са твърда гаранция за това.

 12. До НАЦИОНАЛИСТ,

  Партньор не означава господар.
  Ако си жаден партьора ще ти подаде вода, но никога няма да ти нарежда кога да ожадняваш.
  Ако ние не искаме да се противопоставяме на опитите да бъдем ограбвани и лъгани, никой няма да ни помогне.

 13. Благодарности на Киро Проданов за това, че е повдигнал темата за комунистическото грозилище в абсолютния център на Бургас! Един коментар(0815) ми направи силно впечатление със зададения, болезнено актуален въпрос: “Въпросът е КОЛКО ОТ НАС се идентифицират с тази благодарност?
  С отговора му може да се обясни резултата от прехода и да се прогнозира бъдещето на страната.”

 14. ДоJORDAN KARABAJAKOV
  Тези дни разговарях с един българин живеещ от 14 години в Щатите, дошъл си беше в България. Абсолютен русофил, путинист и украинофоб. Служил е в американската армия, дори е участвал във войната срещу Ирак, бил е на един от самолетоносачите в Персийския Залив. В споровете с мен говореше само клишета и заучени фрази, никаква логика, никакви логични аргументи и факти. Безнадежден случай. Вече се прибра в Щатите.

 15. А всички новопостроени монументи из Слънчев бряг , Поморие…!?
  И как няма да се мълчи за Слънчев бряг в Руската пропаганда след като и в момента там продължава строителството и продажбата на апартаменти на руски граждани! Целият т.нар. курорт е обсебен от руски “туристи”-собственици на жилище в комплекса!
  В Поморие , което си има и прозвище-“малката Москва”, руснаците се опитват да вкарат руснак в общинският съвет! Тази информация е точна и е от първа ръка ако не ви се вярва!
  Това е просто началото! Целта на Путин е да има своя изцяло руска партия в България!
  Ако питате мен бих започнал не просто стачни действия, а въоръжена съпротива…срещу това безчинство, което се подминава с лека ръка от нашите ,уж, български патриоти-управленци!

 16. О, Павле, ласкаех се, че имаш малко по-високо мнение за скромния ми талантец и смирена персона! Не, приятелю, “националистът” е ярко и самобитно явление, нямам нищо общо с него!

 17. Аз съм българин- черноморски умник.
  Преди време продадох единия етаж от къщата си на руснаци,а те ми купуваха изгодно плодовете и зеленчуците от градината. Продадох им етажа изгодно, “на сметка”,не като кмета и общинските съветници, които раздадоха без пари сума ти общински терени на първа линия, за да си построят там руснаците “апарт хотели”.

  Казват, че около 500 000 хиляди българи- черноморски умници (като мен) са си продали имотите на руснаци.

  Днес има по-малко руски туристи в БЪЛГАРСКИТЕ къщи и хотели,защото заради войната рублата била паднала по отношение на еврото и им излизало скъпо.
  Само че етажът на руснаците и апартаментите на другите руски собственици целогодишно са пълни с “родственици”,даже някои от тези “родственици” са западняци и българи? Плодове и зеленчуци сами си произвеждат в градината ми и сами си ги продват твърде изгодно.
  При мен отсядат някой и друг македонец или български студент.

  Преди на сезон си изкарвах около 2000 евро.(Поне по толкова изкарват и 500-те хиляди руски собственици от “родствениците” си, но нито 10% данъци плащат, нито имат лиценз за развитие на туристическа дейност.Ама протестират, че общината не чисти достатъчно градинките им, не обновява канализацията им, не асфалтира улиците им) Българската държава е щедра само към братушките и мащеха за местните дето ги рекетират и спукват от проверки какви ли не контрольори. Сакън да не укрият някоя нощувка!

  Да! Намаляха руските туристи… Плевнелиев е виновен, защото ни скара с руснаците,фашистите от НАТО и еврогейовете са виновни, защото искат санкции срещу Русия.
  Така че ние, българите- черноморски умници излизаме на протест. Пак ще блокираме със самосвали магистралата преди Бургас.Чакаме само инструкции от Волен Сидеров, Първанов и Каракачанов.
  Искаме си братушките!

 18. Към “PANAMERICAN”: Коментираните от Вас заключителни думи в публикацията не са нищо повече от призив именно към всички нормални хора, в различна степен повлияни от тоталната комунистическа пропаганда, да се откъснат от това влияние. По резултатите от изборите се вижда, че мнозинството гласуващи в България за жалост винаги дават шансове на БСП, нейните креатури и всевъзможни разклонения във всички политически партии.Защото какво значение има, че ако и да няма толкова комунисти у нас все още се гласува по комунистически?

 19. Съвсем добре казано МОНУМЕНТАЛНА ДИКТАТУРА.
  Според Москва в България има 400 РУСКИ паметници. Как така се случи, че никой не пита колко английски, френски, немски, австрийски, американски, чешки, румънски, турски, гръцки или каквито да са други паметници. В САЩ има паметник на Макгахан над човешки ръст, който се смята там, че с своето слово в вестниците е пречупил мнението за българската свобода и е допринесъл като освободител на България. Има ли един паметник за него поръчан от САЩ в България и ако има смее ли някой да го публикува? Как така се получава огромна разлика между руските и другите чужди паметници. Ако говорим за предимства, много страни оказаха помощ за България. А колкото до загубите за българите от руската окупация, те са огромни. Няма българин, който да не е бил ограбен, лишен от свобода, имот, професия, свободна мисъл, нормално движение, даже и сред най привилегированите и щедро платените руски слуги, след окупацията от войниците от паметниците. Заключението може да бъде само, че РУСКИТЕ паметници са заповядани от Москва и изпълнени под принуда и страх. Те нямат никаква историческа, идеологическа, етническа или каквато и да стойност. Те са продукт на жестока диктатура и страх. Всичко останало е лъжа.

 20. До Северозападнал: С такива феномени и парадокси е пълен целият свят! Едно е да имаш идея, някаква представа за нещо, да го харесваш и боготвориш, друго е реалността. Пратете го този българин от Щатите в Русия, да си наеме квартира там, да си потърси и да си намери работа, да си хареса момиче и после да се ожени за него, да поживее три-четири- пет години там, да видим как ще се чувства след това! Ако е доволен от престоя си, от манталитета на руснаците, от демократичността на институциите, от битовия си живот, от всичко, което го заобикаля, тогава той ще е попаднал на правилното място. Няма да има за какво да го укоряваме.Ако обаче не, какъвто най-вероятно ще е случаят, тогава той ще се е излекувал и ще има шанса отново да избира. Свободата и ценностната система на цивилизования свят, на Запада, към който и България вече принадлежи, но ще й трябва да измине още много, много дълъг път за пълно интегриране, или светът на Русия, такава каквато е в момента, агресивна, имперско мислеща, със западаща икономика, авторитарна, ограничаваща свободите на гражданите си, ретроградна, със стряскащи информации за себе си, като например, че около 300000 души на година умирали от препиване!

 21. МонуМЕНТАЛНАТА диктатура на съветския колониализм в България

  Тази диктатура все пак трявба да има някой да я провежда,реализира,осъществява,поддържа,защитава,не може една дикаттура да няма оръдия за реализация. Тя е жива и днес,налице,свети,блести и заслепява.
  България е независима и демократична държава,член на ЕС и НАТО.
  Такава силно изразена МонуМЕНТАЛНА диктарура в една държава може да се крепи само от държавата.Държавната власт в Република България единствено има властта и наглостта да я подържа и никой друг.

  Колониализма от СССР е прехвърен да се движи към Русия и съвсем успешно.И той се подържа на държавно ниво и никой друг.

  Край на диктатурата и колониализма не се очаква скоро-паметниците им се увеличават дори.

 22. Къде ги намирате тези комунистически безполезни изкопаеми, бе, хора?! Аз с гордост мога да заявя, че общувам с привърженици на четири различни политически формации (ГЕРБ, РБ, ПФ и Д-21) и сред тях няма ни един фен на путиновата Русия! Колкото до руските паметниците- ами да нацвъкат ако искат на всеки 100 метра по един. От това българите няма опасност да заобичат тая нагла, алкохолизирана сган.

 23. КОМАНДИР,ако в България няма комунистически безполезни изкопаеми(твърде качествена квлаификация),този сайтъ ще бъде закрит,или поне не толкоз силен.Привържениците на четирите политически формации,с които общувате са слаби и наивни хорица-те са галсували за всички тези партии или от глупост,или от безпочвена надежда.Самите партии са производни на комунистическата партия,но не го казват открито.Дерусифициарнето на България може да стане ЕДИНСТВЕНО от антикомунистическа сила.Такава у нас няма и не се очертава да има.Затова паметниците на съветските окупатори и руската пропаганда се учвеличават.

  Не сте прав,че давате “зелен светофар” на символите на съветските агресори и тяхното увеличаване..Нормални държави и нормални народи не допускат да съществуват и още повече да се строят в момента подобни сурогати.Ако Вие сте убеден в мнението си,защо в Русия няма нито един паметник на Вермахта и Третия Райх.Нито в Гърция,нито в Сърбия,нито в Норвегия,нито във Франция,Холандия,Белгия.Дания.Люксембург,Полша,Чехия ,Либия,Египет,Великобритания и дори Албания.Тези държави са били нападани и окупирани от Германия по абсолютно същия начин както България беше нападната и окупирана от Съветския Съюзь.Само българите изглежда са признателни на своите окупатори,останалите народи не са на тяхна висота.
  Да ,руската сган е действително алкохолизиарана,но не само от алкохол,а от тоатално безумие и безсилие.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.