Хибридната паметникова война на Путин в България

Защо им е на русофилите паметник на съветския академик Лихачов в не особено престижния софийски квартал „Обеля”- защо си взимат таза „беля” на главата? Или просто искат като териториално ловуващ хищник да маркират една все още девствена територия?

 

Самият избор на личности и всеобхватността на кампанията по сеитба на паметници от галерията на руско-съветската история , свързана или „пришита” към България, е не просто част от руската хибридна война в България, а е хибриден, т.е. разнообразен инструмент за воденето на тази война. Той цели с различни нюанси от собствената история да постигне една цел: поддържането на мита за вековното доминиране на Русия в България териториално и ментално.

Изборът на Лихачов е коварен опит неговите перестроечни изяви в СССР да парират съпротивата срещу монументализирането му в София. Важното, водещото за русофилите и гербаджийската администрация, която колаборира с представителите на руската постколониална Пета колона, е да никнат колкото се може повече знаци на руското „присъствие”. То не може да се утвърди и окопае допълнително нито чрез бита на съвременния българин, нито чрез неговия избор на ориентири в живота, както се вижда от масовото преселение на българи на Запад.

Паметниците явно са преоткритото ново идеологическо оръжие на Кремъл. Те са като котви, с които Москва се надява да задържи мисленето, манталитета, чувства на българите на собственото си евразийско дъно. Русия не може да постигне нищо подобно и доброволно с някакви свои стоки или продукти с добавена рекламна стойност в полза на производителя, които българинът може да види, пипне и ползва. „Руски компютър” или „руска кола” днес в България е виц от рода на антисемитските, които се разказваха като абсурд в СССР (най-краткият виц, според антисемитската традиция в Русия, която представя евреите като мързеливци и използвачи на трудолюбивия руски народ, е „евреин миньор” или „евреин портиер”).

Освен това за внезапно забогатялата с петродолари Русия, в която харченето им се решава по царски в Кремъл според господарските приоритетити на обитаващия го самодържец, паметниците на руското имперско присъствие в България струват дребни копейки – особено ако се сравнят с невъзможността на съзнанието на българина да се повлияе с някакво качество и количество на руския износ, който евентуално да впечатли и приобщи българите към „руския свят”.

 

Ето защо епохата на Путин може да бъде наречена в България „памениткотворна”.

В чест на самия него бе издигнат в Докторската градинка в столицата ,т.е. на метри от вече съществуващия руски докторски паметник, паметник на българомразеца, на бореца срещу църковната и националната независимост на БЪЛГАРИТЕ ( третирани от Русия единствено като славяни и православни, но не и като българи с право на самоопределение като отделна нация от „руския свят”) Граф Игнатиев. На табелката като повод за събитието пише, че откриването се посвещава на посещението на руския президент Владимир Путин в България на 18 януари 2008 г.

Дублирането на руски паметници се превърна в традиция. Освен в тази градинка, това направиха и с огромен паметник на руския адмирал Ушаков ( воювал с турския флот през 18-ти век без никаква връзка с България и българския народ), добавен на стотина метра разстояние към вече съществуващия барелеф на Ушаков на същото място – на българския черноморски нос Калиакра. „Слава на черноморския флот на Русия, сражавал се за православната вяра и свободата на България”, пише на допълнително издигнатата огромна арка на броени километри от Балчик и Варна, обстрелвани без повод от руския черноморски флот през 1916 г.

По същия нагъл начин с преиначаване на историята край устието на р. Камчия на руски език добавиха „Вечная память” към издигнатия по времето на колониалния режим у нас паметник на съветските диверсанти, изпратени срещу България, с която СССР по онова време е поддържал пълни дипломатически отношения.

Дублираха в София бюста на генерал Гурко.

Дублираха ( и бас държа, че сега повечето читатели ще научат това за първи път) дори и паметника на император Александър Втори. Използваха за повод една битка от войната през 1878 г. край София, за да поставят още един монумент на руския цар- този път в околностите на града, в Требич (през 2013 г. ). На снимката се виждат изпъчени български военни,  подчинени явно на др. Малинов и компания.

Снимка
в. “Дума”, 2 март 2013 г.:
Цветя пред монумента бяха поднесени от председателя на движение “Русофили” Николай Малинов
Снимка Мариета Томова

“Млади и стари се събраха вчера в софийския квартал Требич, за да присъстват на тържественото откриване на паметника на император Александър II и на първоосвободителите на София от турско робство генерал Черевин и есаул Борис Тишченко, заедно с Казашка кавалерийска бригада и 8 Донска батарея.
Инициативата е на Националното движение “Русофили” и Международната славянска община “Перун”. Мястото не е избрано случайно – на 22 декември 1877 г. след тежък нощен преход Кавказката казашка кавалерийска бригада и Осма донска батарея под командването на ген. Пьотър Черевин достигат тогавашното село Требич, откъдето руските войски поемат към столицата.”

На 3 май тази година издигнаха пак с руски пари бюст на канонизирания в момента в Русия като светец от режима на Путин маршал Жуков, на чиято съвест лежат не по-малко избити съветски граждани в униформа, отколкото са и нацистите, победени от тях. (За)сега в гр. Стрелча, утре и в други градове. Като Варна…

„Първа копка за поставяне на бюст-паметник на маршал Фьодор Толбухин ще бъде направена днес край варненската община Аврен

09.05.2015 09:24 / Варна / Новини
Варна. Първа копка за поставяне на бюст-паметник на маршал Фьодор Толбухин ще бъде направена днес от 9,30 ч. в курорт край варненската община Аврен. Това съобщиха инициаторите на събитието. В 10,00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя на Паметника на подводничарите до устието на река Камчия. Събитията са част от мероприятията, свързани с отбелязването на 70-годишнината от победата над фашизма. Поканени са генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук, Дружеството за приятелство с народите на Русия, Съюза за приятелство Русия – България и др.”

Толбухин, напомням, е пълководецът, окупирал България без нито един изстрел на съпротива по волята на българското правителство и почитан от Сталин за този „подвиг” с топовни салюти в Подмосковието.

Дублираха и самия руски любимец сред българските възрожденци, които си купуват с ( особено много) рубли: на бул. „Драган Цанков”, на който се намира и руското посолство, миналата година цъфна възпоменателна плоча на Драган Цанков, рекламиран на нея като „русофил”.

Този списък не претендира за пълнота, но внася яснота за войната, която се води от Русия чрез натрапване на руско-съветския прочит на българската история и която Петата колона води с руски пари с публично тайното съучастие на Бойко Борисов ( защото ГЕРБ и администрацията са проекция на неговата политика на угодничество пред Путин) . Борисов се прави на кобурга, комуто приписват афоризма „винаги с Германия, никога против Русия”, въобразявайки си, че копира мъдро лисичите ходове от миналото, продиктувани в съвсем друга епоха и международен контекст. Резултатът от тази политика е откровено предателство към европейското развитие на България чрез колаборация с Петата колона на Путин, чиято видима от всички цел е да дестабилизира и настройва проруски и антизападно страната ни.

 

Инструменти на тази руска политика тук са не само и не толкова партии, като „Атака”, но и особено таченото от кремълските господари Национално движение „Русофили”, действащо заедно с малко известни на широката публика подразделения като Международната славянска организация (МСлО) „Перун” , начело с Николай Малинов и бившия офицер Емил Миланов. Двете организации гордо се подписват под всяко ново творение на дублираните съветско-руски паметници в България. С тях се надпреварват за вниманието на Путин още много други „творчески организации” на журналисти, писатели и пр., дружества, форуми и т.н., с видни началници като Светлана Шаренкова и Любомир Коларов. Последният непрекъснато обявява, че събира някакви пари ( създавайки видимост, че новите проруски и просъветски паметници са строени с българска народна пара) , а Шаренкова се е специализирала по охраната и забърсването на Монумента на окупационната червена армия (МОЧА).

 

Но ето малко вод(к)а от извора на това опиянение. Полезно е за желаещите да знаят как се ръководи цялата тази война от един руски генерал, който всъщност е нещо като неофициален генерал-губернатор на българските русофили. От откровенията му в две интервюта в рамките на по-малко от година можете да видите как едновременно ни взима за мезе с твърдението, че русофилите в България били на „суха храна”, а след това се хвали с руската помощ за строителството на църкви, за конференции и изобщо за „мероприятия” в България.

Решетников изразява възторг на 3 юни от Национално движение „Русофили” и малко след това шефът на тази уникална ( „такава няма в целия свят”, възкликва радостно интервюиращият) Николай Малинов напусна БСП , изоставяйки преди това на суха храна партийния орган „Дума”, давайки да се разбере, че това е нещо като наказание за недостатъчното (според Кремъл) русофилство на столетницата.

Част от руско-русофилската лудост е и пълният разнобой в статистиката на руско-съветските паметници на българска земя. Вицепремиерът Калфин каза в интервю в Москва на 3 март, че те били 1500. Премиерът Борисов заяви след това в интервю за ТАСС, че те били „хиляди”. А Решетников говори „скромно” за 400 броя. Защо ли? Вероятно има амбицията кампанията по строителство на подобни паметници тепърва да се развихря и да достигне бленуваните от русофилите у нас мащаби.

Ето въпросната вод(к)а от извора Решетников, представен в сайта rusofili.bg по следния начин във връзка с негово интервю от 2 януари за телевизията на поверения му институт, от който се ръководи антибългарската кампания на Русия ( институтът си има отделна телевизия!):

Директорът на Института за стратегически изследвания при администрацията на президента на Руската федерация ген. Решетников дискутира отношенията между България и Русия от Освобождението до приемането ни в НАТО в интервю с главния редактор на сп. „Руски дом“ А.Крутов в ефира на телевизия „Риси“ .

Леонид Петрович Решетников е роден на 06.02.1947г. и е руски историк и генерал от външното разузнаване.През 1970г. завършва Харковския държавен университет, а след аспирантура в Софийския университет (1971-1974) е Кандидат на науките.След това работи в Академията на науките на СССР до 1976г. До 2009 г. служи във външното разузнаване на Русия. От 2009 г. с указ на президента на Руската Федерация оглавява Института за стратегически изследвания на Русия. Почетен професор на Приднестровския държавен университет Т.Г.Шевченко, носител на Орден за Мъжество, ордена на княз Димитри Донски (IIст.) и др

Решетников:

„Българският народ действително е ориентиран към Русия. Те са русофили. И са такива не заради това, че сме ги освободили от Турско иго, а от само себе си. Нито един паметник, а те са над 400, на наши офицери или войници, загинали за свободата на страната не е повреден, даже всяка следваща година техния брой се увеличава. Спрямо съветските паметници се случват ексцесии – боядисват се, опитват се да ги разрушават, но има и друга страна и за това трябва да се говори: поливат ги с боя, но има хора, които «дежурят» и ги пазят, стоят на «вахта» и ги почистват и ги пазят.

– Крутов: По този начин те защитават паметниците…

– Решетников: И какво успяха да развалят? Имаше свалени в началото на 199-те – във времената на пълна бъркотия. Срещу Паметника на Съветската армия има сили, които искат да го махнат, но има и такива, които не са съгласни. И желаещите да го махнат по никакъв начин не могат да го направят.

Тук трябва да търсим и своята отговорност.

Нали ние освободихме България? Донесохме им свободата. Погледнете какво се случи след това. Българския народ естествено обича Русия, обичал ни е и преди Освобождението, когато от нас и помен не е имало от нас. Обичат ни още от това време, когато княз Светослав е казал на майка си – Олга Киевска, когато го е питала «Какво толкова търсиш там, на Дунава?!» – «Майко! Та това е нашата родина!». Тук искам да за това русофилство, което обхваща 70-75% от българският народ

– Крутов: Последните данни дори са за 82%…

 Решетников: През 1991-1994 работех в България. За повечето българи това си беше трагедия, които, повтарям, в болшинството си са про-руски настроени. Когато ние ясно им казахме фразата, която използвахте: „Вървете, където искате!”. „Искате в НАТО – добре, искате в ЕС – добре.” Повече ние няма да Ви помагаме, а Запада. Това им казахме и ги оставихме! И до ден днешен не сме се върнали. Ако американците влагат в „демокрацията” в България десетки, дори стотици милиони долари за година, то нашите симпатизанти там са на суха храна. Братята се оказаха в ръцете на тяхната сила и сега ние се опитваме да прокараме „Южен поток”. Там вече управляват Съединените щати, НАТО и Европейския съюз – те командват. В коя друга страна има национално движение на русофилите?!

– Крутов: Да, наистина. Знаете ли, бях направо поразен, когато пътувах из България и видях тези хора. В нито една друга страна по света няма такова движение! Бях поразен!”

На 3 юни 2015 г. в интервю за Олга Гурска в rusofili.bg, същият Решетников казва две истини все пак:

 1. „Много български политици обичат да разказват за традиционното русофилство на българския народ, но това не означава, че самите те са русофили. Говорят така, за да се харесат на избирателите си, също така да се харесат на Москва и да получат някои преференции за себе си” ( ПРЕФЕРЕНЦИИ ЗА СЕБЕ СИ- руски евфемизъм за подкупи, бел. авт.).
 2. „Не е тайна, че РИСИ активно участва във възстановяването на руските гробища и църкви, в откриването на паметници на територията на Сърбия, България, Гърция.”

Да, не е тайна. Освен явно за българските тайни служби и явните възложители на тяхната пасивност пред руската хибридна война в България.

 

 

 

 

36 мнения за “Хибридната паметникова война на Путин в България”

 1. Да не забравяме че освен паметниците – всяко наименование на булевард, улица е с руско наименование останало още от руското робство, и сега тия дето са на власт където се правят антирусиа, не ги пипат топонимите.

 2. По пътя между Созопол и къмпинга “Златна рибка” от десетилетия стърчи една усукана алуминиева пластика, която е паметник на загинали руски диверсанти, опитали да излязат тайно на българския бряг под паметника, но усетени от българската брегова охрана и безкомпромисно взривени. Който има възможност, нека види какво представлява този паметник днес. Изграден му е висок пиедестал, цялото пространство около него е направено с алеи и каменни плочи, по цяла нощ там светят прожектори и ниски алейни лампи, а на няколко едри каменни блока за изписани имената и чиновете на всички диверсанти от подводници, които са намерили смъртта си по българските брегове, разбити от нашата брегова охрана, която явно е била на ниво. Под този паметник редовно се поддържат свежи цветя, а между цветята се мъдрят една-две фуражки от сегашния руски флот.

 3. На фона на постоянно никнещи навсякъде съветски паметници, като че на инат никнат и български, един от друг по-нескопосани, имащи за цел да унижат по-скоро съответното лице, вместо да предизвикат почит. Какво е това? Калата инфаркт ли получава в момента в тая поза? Откровена гавра.
  http://offnews.bg/news/%D0%9A%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0_33/%D0%9E%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D0%91%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81_534465.html

 4. С тия руски/съветски паметници заприличахме на Индия. Ама в Индия богове да искаш. Бях чел от Ошо една весела история. В някакъв град започнали да никнат като гъби (след нощ, обаче) статуи на Шива. Неудобството е, че ги поставяли по средата на кръстовищата, тротоарите.. И хората веднага започнали да им слагат гирляндите. Бил ги поставял “лично Шива”, нищо не можело да се направи!?
  Да, ама градоначалникът бил модерен човек, та св справил. Просто казал на негови хора да ги махат през ноща. И народа започнал да пита, абе тук имаше паметник на Шива, а сега го няма! Къде е, кмете?
  А кмета: Знам ли бе? Шива го поставя, Шива го маха. Кой съм аз пред Шива.

  Та тряба и ние така: Шива маха!

 5. Руската наглост, руското нахалство и руското безсрамие наистина са бездънни!

  Sine ira /без гняв/ изброявам.

  1. На 10 09 1782 Екатерина II изпраща на австроунгарския император Йозеф II прословутото си писмо, в което описва своя “гръцки план”: превземане от Русия на Константинопол и възстановяване на
  Византия, като на престола и ще седне нейният внук Константин. Австроунгария получава днешни Босна и Сърбия, Венеция – Кипър, Крит и Морея, а Франция – Египет. /Жан Карпентие, “История на Средиземноморето”, С., 2001./
  2. През всички руско-турски войни руските войски отвличат от нашите земи като роби десетки хиляди българи.
  3. Русия прави всичко възможно против създаването на Българската Екзархия в 1872.
  4. Знаейки всичко това и Раковски, и Левски, и Ботев категорично не са искали “освобождение – ново поробване” от Русия.
  5. След неизпълнението на Решенията на Цариградската конференция 1876 от страна на Турция, Русия е упълномощена от Великите сили за войната от 1877-78 /като руските разходи за тази война по-късно за изплатени до копейка от България с 32 тона злато – какви “освободители”, а?/.
  6. На руските карти от този период никъде не пише “България”. До 3 3 1878 пише “Дунайский вилает”, а след тази дата – “Задунайская губерния”. Всъщност Русия е гледала на България като на новозавоювана територия. Това се вижда от веднага назначените генерал-губернатори.
  7. Всъщност и от турците, и от руснаците ни освобождава Берлинският конгрес. Точно на него по настояване на Русия /осъзнавайки, че ни изпуска като плячка и силна България ще е пречка за плановете и/ българската земя е разделена на пет, като относителна самостоятелност получават само Княжество България и Източна Румелия. Македония се връща в Турция, Поморавието отива в Сърбия, а Добруджа – в Румъния.
  8. Преди Сръбско-българската война 1885 изтегля офицерите си от българската армия.
  9. Сваля Княз Александър Батенберг, защото той наистина е ратувал за независима от Русия България.
  10. След това предизвиква щедро платените русофилски бунтове и не спира да пръска пари по продажни типове като Драган Цанков, презрително наричани от Захари Стоянов “рубладжии”.
  11. Като наказание за България Русия предизвиква Междусъюзническата война от 1913 и територии с по 60-70% българско население са дадени на Гърция и Сърбия по Букурещкия мирен договор 1913, въпреки, че България почти сама бие Турция в Балканската война 1912-13.
  12. През 1916 Русия ни напада в Добруджа и допълнително изпраща една дивизия срещу нас на Битолския фронт. Почти цялата е погребана в Сръбското военно гробище до Битоля – виждал съм руските гробове.
  13. Съветска Русия инспирира и плаща метежа през септ. 1923 и атентата през апр. 1925, като не спира подривната си работа против България между двете световни войни.
  14. Няма да изброявам бедите на България, които през септ. 1944 донесе окупацията, съветизацията и превръщането и в един голям концлагер.

  След всичко гореизброено да се твърди, че България трябва да обича Русия, си е направо руско безочие.
  А всички, представящи се в момента за русофили, са най-обикновени негодници-рубладжии. Хора без морал, които се продават за пари. И това, че българската Прокуратура и Службите за национална сигурност пасивно наблюдават все по-нарастващото досадно нахалство на вражеска Русия говори само едно: че Главния прокурор и началниците на ДАНС трябва да бъдат сменени.
  Достатъчно е десетина видни рубладжии да бъдат лишени от българско гражданство за антибългарска дейност и изгонени в любимата им Русия и останалите ще мирясат. Не сме ли в НАТО и ЕС, все пак?!

 6. Боже ,боже.Толкова са жалки.Българският народ изобщо не го интересува Русия.Интересуват се само платените русофили.Кога ще дойдат парите от Русия и дали ще са в евро.Българският народ се интересува от ЕС.Какви пари ще дойдат по европейските програми.Колко ще са за селското стопанство,за животновъдството.Ще има ли за пчеларство.Какво ще дойде за здравеопазване,ще има ли за младежка безработица.Какви ще са средствата за инфраструктура.Колко ще са по програма*Конкурентно способност*.Такива средства получихме във фирмата където работя-с мое участие.Обнови се цялото оборудване.
  Българина го интересува къде ще му учат и работят децата – в това число и в ЕС,Интересува се къде ще почива през отпуската.Къде ще иде на екскурзия,предимно на Запад и Турция.
  По горе изброените неща,а и още Русия въобще не се споменава.
  Това с паметниците ми прилича на 50-те години.По пътищата,където е минал или убит партизанин бяха наслагали едни пирамидки.Никой не ги поглеждаше.Така се заличиха.
  Да ги турят ако искат по къщите.За да заслужат рублите,

 7. Пари за руски граждани даваме а да се намери гроба на Левски никой пари не дава!
  Ай сиктир, другари…

  Костите на Левски са под Словашкото посолство!

  – Как тя знае за последните мигове на Левски?

  – Тя виждаше картини, накъдето й се насочи мисълта. Според нея версията на Николай Хайтов, че Апостола е погребан в църквата „Света Петка Самарджийска”, не е вярна. Нейното видение показва, че Левски сега е на 10 метра под стълбището на Словашкото посолство в София. Тя ми разказа, че е видяла как денят на обесването е бил много студен. Вижда един българин с ямурлук на жълти и кафяви ивици да се приближава до висящото тяло. Бил е с каруца, на която е постлал сухо сено. Турците са държали тялото на бесилката дълго време за назидание. В София никой не е смеел да излезе. Човекът с ямурлука дава 2 жълтици на заптиета, за да погребе тялото по християнски. Откачва тялото и го натоварва в каруцата. Подкарал я, а турците го следвали неотлъчно. Търсил по-ниско място, за да положи тялото. На стотина метра от бесилото имало един овраг. Успял да изкопае плитка яма – 20-25 сантиметра, защото земята била замръзнала. Заровил го, но понеже заптиетата го гледали през цялото време, не посмял да постави знак, който да обозначава, че там е погребан човек. И си тръгнал. Слава видя, че след Освобождението по новия градоустройствен план теренът е бил заравнен. Така тялото е останало недокоснато на десетина метра под сегашното ниво на София. И там сега е стълбището на Словашкото посолство. На въпроса – ще бъде ли изровен някога, тя отговаряше, че няма как да стане, по простата причина, че това се води чужда територия.

 8. Руската фашистка пропагандна машина залива България с фалшификати за “исторически събития” съчинени дотогава, докато българската история не започне да се изучава в училащата такава, каквато е! С ясно и отчетливо обусловени факти за руската и съвтска агресия и окупация – и през 1878г. и през 1944г.! Само знаейки изторията си, а не пропагандните клишета на болшевиките и руските фашисти!
  Докато мекерета като Гоце-та, Буди, Гестаповци и безбройните мизерници продали страната си за рубли управляват страната, дотогава и ще прдължават да я “сеят” с тотеми на лъжата.

 9. Версията на Хайтов беше изфабрикувана по указание на ЦК на БКП и това е известно на много хора!

 10. Хибридната война на Агитазия и Пропаганда не е от днес. Според Решетников в България има 400 руски паметници, създадени от много години. И как да ги няма. Те не са плод на българи или някаква идеология, признателност, благодарност, религия, славянство или какъвто и да е чадър за “русофилите”. Те са изпълнени според заповедите и указанията от Москва. Имаме ли в България немски, австрийски, френски, английски, американски, турски, гръцки паметници. Да не споменаваме паметниците за българката Първа армия, която се би девет месеца и спаси Южния фронт и живота на много руснаци. Тези паметници са уж български а фактически руски плашила. Може ли някой да помисли, че тези които управляват страната 70 години, могат да имат власта без благословията на Московските азиатски помещици. Всеки който не играе според дръпнатите конци изведнъж главата му пада в коша. Няма значение идеология или социален строеж. Това са само фрази и паравани за владеене на власта. Как да се прекърши всяка индивидуална мисъл за независимост, върхоенство на закона, демокрация и т.н. Отговора е лесен – лиши всеки от собственост и изколи всеки, който се съпротивлява. или може да се съпротиблява. Клането не е само за справяне с вероятните “врагове”. То е за смазване на всяка съпротива. Назначените нови собственици са под строг контрол. Могат да работят докато ги ритнат. Може да се издигат имена, но те не вземат решения. Всичко под тях е пресято и завербувано. “Съветниците” са тези, които фактически управляват. Живков стоя дълго време, но когато Горбачов си мръдна малкия пръст съвсем лесно се катурна. Симеон дойде с благоволението и комбинациите на Москва. Но стоя докато го оставиха. И всички го знаят и всички са парализрани от страх. Как може да се обяснят над милион “русофили” когато няма българин, който да не е пряко или косвено засегнат от наложените от Москва “борци”, “русофили”, “покорни слуги”
  или каквито се пишат.

 11. Отбелязвам
  Много правилно повдигате въпроса за развилнялата се проруска шайка.Къде са Прокуратурата,ДАНС,Службите за сигурност да разследват и узаптят чуждите шпиони,които манипулират нашата история в полза на чужда,неприятелска страна,каквато е Русия.Все пак ние сме в НАТО.Техните сборища следва да бъдат разследвани,защото не се знае какво ни готвят.Да не последваме Крим и Източна Украйна..Руските заселници по Черноморието не са малко.

 12. До 1990г.паметници за Съветския Съюз и неговата армия се строяха от комунистите.
  В последните години подобни памтници се строят от “русофили” и “петоколонници”.

  Какво съвпадение,различни строители строят еднакви паметници,да,ама не както казва извевстния журналист-и паметниците са си същите и строителилите същите-българските комунисти.

  И гелдат българските държавници и държавни институции какво правят тези безобразници,гледат и мълчаливо се радват.

 13. В София е паметника на съветската армия, в Пловдив альоша, във Варна бетонното чудо на хълма под което гордо се веят големи знамена на ЕС и България и грозният мономент, наречен пантеон в Морската градина. За Бургас Лукойл им стига, други паметници не им трябват.
  РБ като политическа сила трябва навсякъде където има възможност д поставя въпроса за премахване на тази лъжлива пропаганда. Ако и те мънкат за съветските паметници, няма надежда за България.

 14. До D. Savova

  В подкрепа на вашия пост, линк към проруския вестник Сега.

  “Все повече зрелостници предпочитат да учат в чужбина

  Най-много български студенти има в университетите в Германия, Англия, Холандия, Дания и Франция….”

  http://www.segabg.com/article.php?id=761324

  А любимата на всички русия въобще не се споменава.

 15. Паметника на Граф Игантиев в Докторската градина е горе долу същото като в гр.Лион да издигнат паметник на Клаус Барби!

 16. “Национално движение “Русофили” – това звучи абсурдно. А ако бяхме нормална страна, с това анти- национално движение отдавна щяха да се занимаят съответните служби за сигурност. Само че България е управлявана от т.н. граждани за европейско развитие, чийто вожд наскоро отново се преклони сервилно пред Путин, заявявайки че имал право да се сърди на България.

 17. Честно казано не знам, как да коментирам темата. В главата ми се въртят занемарените паметници в села и градове на загиналите българи в Балканските войни и Първата Световна Война. Мисля си за жителите на община Аврен, които едва ли знаят кой е Толбухин, пък бил той и маршал. Сещам се за Украйна, една страна много по- силно обвързана с Русия от колкото България, където в момента масово се демонтират паметници от съветската епоха.Опитвам се да се поставя на мястото на разни русофили, славянофили и прочие мераклии за усвояване на кремълски пари…
  Убеден съм, че тъмната сила чиито единствени аргументи са парите и подмяната на историческите факти няма шансове за бъдещето.

 18. Вие да видите, какъв ортодокс-русофилистичен панаир ни чака с хепънинга по присвояване от същата ченгеджийска тайфа на званието “светец” на владика Серафим! Там пък какъв щурмунддранг ще стане – макабреният Филип Василцев, командирован във вид на архимандрит в руската църква, така се е наточил, че май ще трябва да го гоним с камъни в гордия възрожденски дух на борбата с фанариотите. А самият владика Серафим е толкова компромисна личност, колкото всичките йереи в официалната Руска православна църква, ангажиран с имперските амбиции на руснаците.

 19. Тежко и тягостно четиво, тъжна тематика, да осъзнаваш безпощадната жестокост и безизходицата от наложеното с насилие статукво на чуждата сила представяща се за твой вечен благодетел с цената на именно твои безброй жертви и пролята кръв. Но аз не бих упрекнал народа, не бих го нарекъл “стадо”, макар да е доведен до оскотяване в бездънното му безпаричие и бедност в съчетание с унижението втълпявано му от детството че дължи съществуването си не на своите дела и на делата на своите бащи и деди а на “изключителните заслуги” на външни “спасители”. Такова убийствено дресиране има единствения катастрофален ефект да те кара да се чувсташ нищожество, отчаян нещастник и нищо друго.
  Явно има още много път да се извърви докато започнем да се чувстваме повече ГРАЖДАНИ, зависещи от собствените си действия и стремежи отколкото от племенната си принадлежност или от покровителството на външни “закрилници” над нас. Докато съюзът в който членува страната ни стане общност на ГРАЖДАНИТЕ вместо общност на народите. Докато стигнем до състоянието да даваме предимство на ГРАЖДАНСКИТЕ СИ ПРАВА и ЗАДЪЛЖЕНИЯ, вместо сегашните егоистични желания за привилегировано паразитно получаване на дивиденти на едни нации поради някакви си причини или претенциите за изключителност и стремежите “да поръчват музиката” на други племена поради други причини. Докато успеем, както единодушно не допускаме едните привилегии така и да не допускаме възможността да раздаваме другите привилегии (нещо което обаче правим тук в блога съвсем спокойно).
  Иначе има опасност, дори и да се освободим някога от сегашните тотеми на “вечната признателност” да се обзаведем с нови и с не по-малко пагубно въздействие върху хората. И кой сега е по-виновен за създалата се ситуация – удавникът, търсещ да се вкопчи във всяка сламка която му попадне пред очите и неспособен да мисли за нищо друго или провинциалните ни балкански недоинтелигенция и псевдоелит, удобно предъвкващи старите комунистически и проруски мантри защото там “капе аванта”. И за които пред дори осъзнатия въпрос за ПРЕНАПИСВАНЕТО НА ИСТОРИЯТА като АБСОЛЮТЕН ПРИОРИТЕТ е за предпочитане да заемат андрешковско-колаборационистка и хлъзгаво-конформистка позиция. И когато даже има съдебно решение за санкциониране на престъплението, предпочитат да оставят съдията-изпълнител в блатото и не само прикрият престъплението МОЧА но и да участват безучастно във все нови подобни престъпления.

 20. Подтекста на множеството руски паметници е , да не се “пипа” нищо руско, защото е свещено. Така например да не се проверява завишаването на цените на горивата на Лукойл, налагането на ЮП на всяка цена – дори суверенитета на страната ни, руския лагер на устието на р. Камчия – недопускащ българи, пристанище Росенец – руски анклав на европейската ни уж територия и колко други нарушения на българска територия от руска страна.Прадедите ни се обръщат в гробовете си от тази наша сервилност към руския поробител.А кога ще направим паметник на хилядите избити от т.н. Народен съд, който си е бил руски геноцид спрямо българите.

 21. Демограф:

  Предстaвяте ли си на какъв ожесточен, хибриден, артилерийски обстрел би била подложена идеята да се построят паметници на американски, британски, френски..и прочие военни загинали в общата им с Русия битка против фашизма…!!!

  Спомнете си с каква настървеност се отлагат, отхвърлят и поругават начинанията за издигане на паметници на Българските войни загинали за свободата и независимостта на България????

  Вижте с каква ярост се оплюват именaта на достойните за монументално възвеличаване Български исторически личности, историци, учени и интелектуалци, които са имали и имат нещастието да се застъпват за независимостта на България!

  Русофилите препикават историята, мърсят историческата памет на българския народ, маркират като руска запазена територия, свети нам символи като Свобода, Независимост и Българско национално достойнство, като подобно на хищници маркират сгради,улици, квартали,градове,паркове, храсталаци,камъни и дърветата из територията на България, обозначавайки българското национално съзнание като зона свободно ловуване на Путин..

  Туземците твърдят, че вече имат в колекцията си над 70% от мозъците на българите..

  Остава да направим заключението, че останалите 30%, плюс избягалите от ловния резерват на Путин на Запад, са българите, които все още имат мозъци в главите си.

 22. ‘Забраниха на латвийския президент да говори на руски’

  http://www.blitz.bg/news/article/349842

  =======================================

  С чувство на дълбока удовлетвореност констатирам,че братския руски народ продължава да заздравява братските отношения с бившите си колонии! 🙂
  Но за голямо съжаление,такъв вид братски взаимоотношения,заобикалят нашата държавичка по въздух,суша и вода!

 23. Здравейте,
  Ето още едно потвърждение за активността на русофилите на тема паметници.
  В с. Басарбово, обл. Русе тази година беше поставена паметна плоча на ген. Захари Захариев – герой на СССР и НРБ, интербригадист.
  Преди сто години се е родъл на това място,тъй като родителите му
  са били учители там.Плочата е поставена на лицевата стена на читалищета в центъра на селото.
  Дни след откриването все още се виждаха букети и венци,разбира се и от Руското консулство в Русе/ инициатори на откриването на плочата/, с Георгиевски лентички.Захари Захариев е посещавал родното си място само веднъж, след напускането му, някъде преди около 35 години.
  Едновременно с това , гробът на неизвестен съветски войн, в началото на селските гробища е променен изцяло.
  Според мълвата / дано не съм подведен/ съветския войн е убит за нарушаване на военните устави- продал си е оръжието за алкохол.
  Л.Коларов, Шаренкова и сие ще намерят и най малък повод за поставяне на нови знаци по страната.
  Това не е русофилство, това е раболепие.

 24. В зората на демокрацията беше много модно да се откриват виенски сладкарници и да се правят малки пластики. В един момент насищането от двата артикула придоби комични размери, появи се лозунгът: Във виенските сладкарници кафето се сервира с бисквитка и малка пластика от Ставри Калинов /добавете В.Рашидов, Чапкънов и сие, все тая/. Сега модата е да се въздигат паметници на каквото и да е, която мода нито разбирам, нито възприемам. Аз имам много рестриктивно отношение към паметнико-строенето, определено го намирам за крайно демодирано и като дейност, и като мислене. Това паметникът стана нещо като да си аранжираш едни кашпички в едни градинки- каквото и да бучнеш, ще стърчи там до края на сезона, после ще посадим нещо друго, празно да няма. Каква точно памет поддържа паметникът не е ясно никому, важното е нещо да стърчи, да се организира откриване, водосветец, почерпушка, да ни пишат у вестниците и така до следващата кампания.

 25. Сетих се за Ципрас.След референдума в Гърция явно по съвет на Путин,Ципрас му звъни първо на него.Обаче ядец,няма помощ от Русия.Путин не го интересува Гърция и гръцкият народ,него го интересува как да навреди на ЕС.А Ципрас не видя ли как излезе България и Източна Европа от съветското господство.Бедна,гола и гладна и трябваше да минат 10-20 години за да се нормализират нещата.Някъде по бързо,а другаде по бавно.Дано гърците са си научили урока.Защото нашите продажници още го учат.

 26. Здравейте!Аз съм от Обеля и се опитахме да пресечем това безумие.От телевизиите до които беше подаден сигнала се отзова само бтв,но…вместо в уречения час 09,45 се появиха в 10,17.През това време малката градинка се изпълни с тъпи комунисти/стари,но корави с шапки тип памела ,червилца и тъмни очилца/ и много атакисти-млади,но напористи,със знамена и зловещ плам в погледа.Сблъскахме с това,което сме го виждали от тел.екран.Всичко беше добре подготвено и режисирано.Имаше много полиция и жандармерия,имаше и цивилни,а също така и автомобил с дипломатически номера.А ние бяхме само около десетина човека от квартала,които искаха обяснение от кмета.Дойде и тв Алфа и ТВ7 въпреки,че с тях нямахме никакви контакти и уговорки.Съзадоха невероятен панаир с политически привкус,много патос и любов към Русия с много добър руски акцент.Сякаш руска майка ги е раждала и кърмила,а били българи?!Опорочиха ни протеста,който беше само против застрояването на градинката,създадоха напрежение и суматоха.Защитиха прекрасно кмета,който е за втори мандат от ГЕРБ.Един лъжец и няколоко организирани лумпени ни съсипаха добрите намерения.Толкова се почуствахме отвратени,че с думи не може да се опише!Слава богу,че имаше няколко приятели от обществени групи ,които дойдоха да ни подкрепят.Благодарни сме на г-н Стоев от Фактор.бг,който направи всичко,за да разгласи това безумие,благодарим и на г-н Инджев за тази и всички останали статии!Докога ще продължава това безумие и няма ли сила,която да ни избави от този кошмар?

 27. Повод за следния коментар е коментара на г-жа Виолета Димитрова,както десетките статии в сайта и стотиците коментари.

  Случая с поредната акция на комунистическите безумци в София е описан от г-жа Димитрова изключително картинно и хронологично.

  Изнесените факти от нея говорят страшно силно,просто толкоз силно,че въпроса й в края на коментара е отчайващ,действително не съществува абсолютно НИКАКЪВ ФАКТОР в България,който да избави достойните хора от кошмара,в който се намират.Няма и тенденции да се намери някой,”който да ни избави от този кошмар”(В.Д.).

  Комунистическия идиотизъм се развива съвсем обмислено и хронологично,”тъпите комунисти”(В.Д.) са подкрепяни на взъможно най-високо ниво-Държавен глава,Министър-председател,полиция,Народно Събрание,Прокуратура и др.

  Няма никакво съмнение,че всички те негласно подкрепят поредните комунистически набези със строителството на паметници на съветски символи.Ако някой допуска,че Държавния глава не проявява никакъв интерес към комунистическо-съветско-руското строитество,това го прави пълен наивник.Все пак,мълчанието е съгласие.

  Закона за престъпния комунистически режим в България не се спазва както от комунистите,така и от държаваните институции.Те са мълчаливите покровители на тези акции срещу достойнството на нормалните българи.

  Хроничното мълчание на Г-н Плевнелиев е напълно целенасочено и в интерес на комунистите и руската пропагандна война.

  Обратното е невъзможно.Нека всеки разумен човек си представи,че в Русия се строят паметници на Вермахта и Третия Райх,а Президента г-н Путин не знае,не се интересува и никой не му докладва.

  Такъв филм не може да се заснеме.

  Не се ли спре от Държавния глава това безумие,по-добре е някой да предложи в НСъбрание да се отмени Закона за престъпния комунистически режим и да се засили строителството на още паметници на съветските агресори. И така веднъж завинаги да се прекратят дрязгите и недоволствата на такива достойни хора като Г-жа Димитрова.Това е чиста мъка за тях…

 28. Отново по повод коментара на г-жа Димитрова-изключително многозначителен!

  Много хора негодуват,когато някой квалифицира Република България като комунистическа държава(страна) с комунизиран народ.

  По същество акциите за строене и пропагандиране на съветско-болшевишко-руските “ценности” се изработват в комунистическата централа на БСП.Тя има свои десетки мултиплицирани организации,но нито една не се обявява за комунистическа.Уж патриотични,граждански и пр.,а всички с комунистическа и проруска ориентация.Най-цинична от всички е незаконно наречената “Национално движение “Русофили”.Което ще рече,че една нация(българската) е с емоционален и истрически уклон(подчинеие) към друга държава(нация).

  Национално има право да се нарича само институция,организация и др. ,която е под юрисдикцията на Държавата и нейните органи и официални(представителни) тела.

  Нито политическите партии,нито каквито и да са организации имат легитимното право да се обозначават за “национални”.Но и за това мълчат отговорните фактори.

  Така или иначе комунистите провеждат своите мероприятия в съгласие с пропагандата на Русия.Тези два фактора(комунистите и Русия) са покровителствани от държавната власт-Президент,Народно Събрание,Правителство,Съд,Прокуратура,Следствие,МВР и пр.

  До този момент няма никаква информация от тях,че в страната се издига в култ съветската окупация,комунизиране на страната и усатновяване на комунистическия режим(престъпен според Българското законодателство).С други думи налице е състав на закононарушение(криминално престъпление)-комунистическа пропганда и засилване на стойността на комунистическите символи.

  Случаите са грижливо упоменати в сайта и навярно няма скоро да имат край.

  Както винаги съм твърдял,България е комунистическа държава по изброените признаци,както и по други,без това да има връзка с членството на държавата в НАТО и ЕС.Тези организации не се интерсуват от комунистическата и проруската пропаганда,те имат съвсем други приоритети.Дори да се построят паметници на Ленин,Сталин,Троцки,Берия,Жданов,Молотов и др.,никой от НАТО и ЕС няма да протестира.

  Скромния ми отговор на изключително уместния въпрос на г-жа Димитрова е ,че докато държавата(страната) не се декомунизира,няма “кой да ни избави от този кошмар”(руско-комунистически).

  Който от многобройните читатели има друг отговор,нека да бъде любезен да го предостави.

 29. До Panamerican

  Да не забравяме, че днешните национални предатели-русофили са децата и внуците на мандраджиите и национални предатели-членове на ПБ и ЦК на БКП, които съветизираха и съсипаха България и два пъти /през 1962 и 1973/ единодушно гласуваха за влизането на НРБ в СССР.

  Все някой ден България ще стане истински демократична и правова държава след скъсване с Русия. Защото Русия едва ли някога ще спре да воюва с България и да и вреди. Когато това стане, цялата тази антибългарска прослойка /работилите на щат в апаратите на БКП, ДКМС и ДС/ трябва да бъде съдена и осъдена /даже и условно!/ и откраднотото от нея за 70 години трябва да бъде конфискувано и да отиде в хазната. И също – да и бъде ЗАБРАНЕНО със Закон да се кандидатира за всякакви изборни длъжности и да заема държавни служби.

  Затова е и тази истерична съпротива срещу реформи в Съдебната система. А от нея – като първа стъпка – трябва да бъдат отстранени /съдии, прокурори, адвокати и нотариуси/ всички щатни и нещатни служители на ДС – филиалът на КГБ. Защото сега е пълно с такива.

  Ако това изглежда непостижимо, да не забравяме, че преди 30 години още по-невероятна изглеждаше надеждата ни за падането на комунистическия режим.

 30. Вижте по горе какво нарисаха от мое име.Значи ги предизвиквам с истините си и съм опасна за тях.За да се занимават с моя милост.Ясно е кои са.Никого не съм засегнала или обидила лично.Но явно това което пиша толкова ги дразни че не устояват да се гаврят.И то като подлеци -под чуждо име .Продължавам в същият дух.

 31. Към d.savova:

  Премахнах простотията по Ваш адрес, с която се беше промъкнал тук един прогонен неотдавна от мен бивш коментатор в блога, разчитащ на измамата за да се налага, макар да му написах, че е нежелан в този форум тъкмо заради подобни изблици на простащина.Не си заслужава да бъде споменаван и коментиран- препоръчах му да се лекува, след като започна да ме кълне като суеверна врачка и да ми вещае страхотии, които ( вече) съм си бил заслужил ( с отношението си към него), но явно не ме е послушал.И понеже не му чета тъпизмите,а ги пращам веднага на боклука, опитва се да се налага чрез измама.

 32. ОТБЕЛЯЗВАМ,Вие говорите за една и съща категория,но я изписвате с две различни имена.

  “Днешните национални предатели-русофили” и “децата и внуците на мандраджиите и национални предатели-членове на ПБ и ЦК на БКП,коиото съветизираха и съсипаха България…” са си добре познатите комунисти и техните многопбройни превъплъщения.

  Ако българската държава не е комунистическа,нейните служители няма да допускат комунистически акции-провокации,спазвайки закона.
  Ако народа не бешу кммунизиран,с г-жа Димитрова нямаше да са десет човека,а хиляда сто и десет поне.,придържайки се към морала и истината.

  Успокояващата Ви мисъл,че “все пак някой ден България ще стане демократична и правова държава след скъсване с Русия.” не е правилна,според мен.България и сега е конституционално,законово и структурно демократична държава,но е комунистическа. Символите на комунизма и съветската агресия както виждаме се увеличават,така че ,кога Вие виждате момента на “все пак някой ден”.Той не може да настъпи при наличието на дискутираната МонуМентология и Колониализъм на Русия.Тази символика е доста символична,символите рисуват картината на една държава.Те са точно затова-да комунизиарт съсзнанието ан хората и затова никой не изнася концерти пред тях,а се правят комунистически сборища.

  Поне никой в България не очертава и прибилизително техния край,поне две-три петилетки напред.
  Друго,комунистите вместо да намаляват,постояно се увеличават.Не може съветската монументална и колониална символика да расте,а нейните строители-комунистите да намаляват.Това е невеъзможно.
  Съдебната система е огледало на държавната система,каквато държавата,такава е и тя.Съдебанта система е създадена от комунистите,за да ги обслужва,пък и техните руски покровители.

  Руската днешна пропаганда война расчита точно на растящото количество сурогати на съветската пропаганда и на българския им департмент.Нещата са взаимно свързани на всеки километър ще има сурогат на съветския колониализъм,нашата държава си е по същество така моделирана.

  Последната Ви мисъл е логична,но неприложима към днешен ден.Вашите надежди биха били основателни,ако броя на комунистическите мероприятия намалява,както и техните организации,респективно и броя на чучелата,но за съжакение процесът е в обратна градация-и така до следваща комунистическа акция.

 33. За силата на българската комунистическа държава,в съюз със руско-чекистката пропаганда говори самия сайт.Който не вярва,нека да направи кратък преглед на заглавията на статиите и обилната информация,която се предоставя от автора ,както и от читателите.

  Не се забелязва абсолютно нито един материал,който да показва намаляване на руско-българските комунистически действия.Докато комунистите измслят различни акции,нормалните хора не могат да им се противопоставят с абсолютно нищо.Те нямат организация,нямат сила,а паметнциите на съветските агресори са много,масивни,високи,тежки,обемисти,твърди и пр.Такива атрибути могат да бъдат съборени само със сила и то голяма сила.

  Центъра в Русия,който генерира своята пропаганда срещу България всъщност знае,че държавната власт е на страната на тази пропаганда.Този център знае,че паметниците се подържат и толерират от държавата.Нашата държава е проруска,който факт не допуска дори и хипотетично,че паметниците на агресорите ще бъдат демонтирани.

  Руската пропаганда е адресирана срещу норманлните българи,за да ги убеди,че самата държава Русия и Българската държава са в добри отношения,или повърхностно недобри. .От друга страна руската пропаганда доказва на норманлните българи,че тяхната държава по същество си е проруска и прокомунистическа.Обратноито е неприемливо-няма държавна инстуитуция ,която да се бори срещу акциите на комунистите.От трета страна,като цяло,официалнта пропаганда в България,в смисъл медиите ,или поне основните медии са оригинално комунистически.
  Все още никой не се е опитал да отхвърли тезата на Иво Инджев,че държавната телевизия БНТ е комунистическа.Всички знаят,че е така и всички вкупом се съгласяват с него.Дори никой не каза,че оценаката му малко е завишена.

  Извод-не може една държава да не е комунистическа,а нейната телвизия да е комунистическа.Течната дружба и при нея е на висота.Примери безброй.

 34. Panamerican,

  Леко преиначавате написаното от мен, но това няма голямо значение.
  Всичко е въпрос на нагласа – колко пълна е чашата. Нали сте наясно, че положението у нас много бързо драстично се променя под влияние на външни фактори. Например какъв ще е следващият американски Президент или колко още ще се задържи на власт кремълската хунта.

 35. ОТБЕЛЯЗВАМ,дължа Ви автоматическо извинение след като посочите “преиначаваното ” на Вашите коментари.

  Вие ми поставяте несъменена диганоза,че съм невзъпитан и нетолренатен читател на сайта.Лъжец,измамник,манупулатор и др. Остава само да разбера дали смятате,че съм направил това по погрешка,или целенасочено злоупотребявам с Вашите писания.

  Както и да е,сметнете моите “преиначавания” за невалидни и искрено Ви се извинявам,въпреки,че поне три-четири пъти съм акцентирал към останалите читатели да вникнат във Вашите мисли.Съжелявам още веднъж и за да не допусна повече такива досадни преиначавания,повече няма да споменавам Вашия псевдоним,съжелявам за последно.

  И като съвсем за последно,тезата Ви за американски евентуални президенти е напълно невалидна,дори да дойде втори Рейгън,нашата държава ще си остане проруска и прокомунистическа.И дори да се избере командващ войските на НАТО от Българската армия,духа на държавата ни също ще си остане проруски.Освобождаване от руската зависимост и от руската пропганда е невъзможно.Просто няма кой да ни освободи,дори “все пак един ден…”Този ден не ще настъпи поне в този ни живот или по-точно за нас,които сме над 65 годишни.Който предположи и докаже,че до 10 години българската територия ще се освободи от паметниците на съветските агресори и руската и проруската пропаганда в Република България ще бъде гений.Но желаещи няма засега.

  На страниците на сайта има достатъчно място всеки да посочи поне приблизителен срок за демонтиране на МОЧА-и и Альоши.

 36. Евала бате Иво за хубавата статия!
  Моето мнение: Кажи му “русофил” и повече не го обиждай :)))

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.