ЕС вади Литва от съветския ( електрически) контакт

Превод от руски за ivo.bg Васил Костадинов

Във вторник, 14 юли, литовската компания Litgrid, получи от Европейската комисия 27,4 милиона евро за изграждането на литовско-полската електрическа мрежа LITPOL Link – планира се тя да заработи още в края на тази година. 150-те милиона евро, които на 14-ти юли ЕС раздели между страните от Източна Европа и балтийските държави, ще бъдат използвани за разработване на 20 различни енергийни проекта. По този начин Литва очаква да постигне своята цел номер едно в областта на енергетиката – независимост от Русия.

 

Финансирането на LITPOL Link ще премине през така наречения Механизъм за Обединяване на Европа (Connecting Europe Facility — CEF) – инструмент, създаден в рамките на Европейската комисия за развитието на европейската икономика и връзките вътре в ЕС. Една от основните области на финансиране на CEF е енергетиката: това е главния приоритет на ЕС – енергийната сигурност на региона и премахването на заплахата от изолация на някоя от страните. По този начин, за да се разработи обща политика в газовия сектор вече е създаден Енергиен съюз, задачата на който един от неговите идеолози, настоящият председател на Европейския съвет, Доналд Туск, формулира като “противопоставяне на монопола на Русия чрез единен европейски орган, отговарящ за закупуването на газ от нея”.

 

Литва е една от страните, чиито енергийна зависимост от Русия е особено висока. Така, тя все още е част от така нареченият BRELL – единна енергийна система, обединяваща Беларус, Русия, Естония, Латвия и Литва, която се възприема от балтийските страни като реликва от съветската епоха. Миналото лято, Естония вече обяви, че планира да се оттегли от BRELL и да се присъедини към енергийната система на Централна Европа. Това цели и Литва.

 

Проектът LITPOL Link, който ще свърже Литва с Централна Европа през Полша, както и системата NordBalt (Литва- Швеция), чието изграждане също ще бъде завършено до края на тази година, е проектиран да превключи Литва към европейската електрическа мрежа. Споразумението за създаване на електромрежата между Литва и Полша беше подписано от президентите на двете страни през 2006 г., но прякото изграждане започна преди една година – през 2014г. Стойността на проекта за Литва е 108 милиона евро: Европейският съюз покрива една четвърт от разходите, което е много важно за икономиката на страната.

 

“Първата стъпка е направена през 2013г., когато проектът е включен в списъка на Европейския съюз, – смята министърът на енергетиката на Литва Рокас Масюлитис. – Ползата от решението да се инвестира в LITPOL Link ще усетят всички потребители на електроенергия”.

 

Някои експерти смятат, че по този начин цената на електроенергията може действително да падне – през Полша, Литва ще има достъп, включително до сравнително евтина “зелена” електроенергия, произведена в Германия от възобновяеми източници (вятър и слънце). Също и с мрежата NordBalt, която ще свързва Литва към северноевропейските страни, където цените на електроенергията са значително по-ниски, поради излишък на мощности. Според прогнозите на министъра на енергетиката, цените ще паднат още повече и от премахването на квотите за производство на енергия от въглеводородни централи, което ще се случи веднага след като заработят системите LITPOL Link и NordBalt – така в министерството се надяват да спестят до 50 милиона евро бюджетни средства.

 

Плановете на Литва са амбициозни – в бъдеще тя иска да бъде не само вносител на европейска електроенергия, но също така и транзитна страна за Беларус и Русия.

 

Засега целта е поне отказ руска електроенергия. Според президента на Литва Далия Грибаускайте, страната в тази връзка е един прекрасен пример за подражание, доколкото прави всичко за да се дистанцира от руските доставчици.

Аналогично, търсенето на природен газ, който Литва традиционно купуваше изключително от “Газпром”, през 2014г. е частично покрито от норвежката компания Statoil – специално е построен терминал за втечнен газ в Клайпеда. Както каза Грибаускайте през юни, по този начин Русия беше принудена да намали цените на природния газ с 33 процента.

 

Между другото, паралелно с това Литва се опитва да защити интересите си в съда. Преди няколко дни в Стокхолмския арбитраж завърши предварително изслушване по делото на Литва срещу “Газпром”, когото страната обвинява в некоректна ценова политика. Очаква се Стокхолмският съд да вземе решение през следващата година. Ако то бъде в полза на Литва, това ще бъде сериозна инжекция за бюджета – сумата на претенциите е около 1,45 милиарда евро.

 

В борбата с руските доставчици Литва се опитва да спечели останалата част на ЕС – на 8-ми юли, литовскя евродепутат Петрас Ауштрявичус изпрати протест до Европейската комисия срещу разширяването на Nord Stream – газопровода от Русия до Германия по дъното на Балтийско море. Според депутата, това е в противоречие с политиката на ЕС да се предотврати появата на монополи в енергийния сектор.

 

17.07.2015г

Мария Епифанова

mk.ru

19 мнения за “ЕС вади Литва от съветския ( електрически) контакт”

 1. И аз бех в Литва, в Рига, ама тука нема LITPOL, има Лукойл.. Ало-о-у, Вальо, чакай, ше ти звънна след малко, че тука имам и с Жорето приказка неква!…За шистовия газ съм казáл-нема да дупчиме, щото видех и по телевизията как гори водата!

 2. Кога ще изберем в България политици, които ще имат за приоритет скъсването с колониалната зависимост на страната от болшевишката империя на злото???
  Тогава и ще можем да имаме сериозен икономически растеж!

 3. Мисля , че това е близко до темата – нашите енергийни министри, на България и Гърция щяха да провеждат среща за обсъждане на подписване на споразумение за интерконектор между страните, някъде на дата 19 май! После се оказа, че това ще се случи в Москва!!! за използване на общото посещение в русия!!! Датата мисля, втората, беше за юни / дано не греша /. До ден днешен никой от правителството не казва какво се случва с този интерконектор за пренасяне в двете посоки на газ! Моля , ако някой има информация да каже, става ли нещо или всичко си е нормално-да се бавят връзките колкото се може повече!?

 4. Какво е в главите на руските “учени”, когато подхванат българска тема, личи от този невероятен буламач, в който “сегашната враждебност на българите като врагове на Русия” се обяснява с … вижте с какво, докато стигнете до края. Сайтът обаче е показателен-това е интелектуалният олтар на “руските арийци”.

  http://velesova-sloboda.vho.org/antrop/ivanov-kto-zhe-takie-bolgary.html

 5. Добив на шистов газ и скъсване с Русия!
  От Империята на Злото идва само зло!
  До кога ще търпим Русия да ни ограбва, подиграва и унижава?

 6. Стамбо, стига си чел. Я надуй на дядо кавала.

 7. Публикувам преписка по интернет със стопанинът на Блога. С изрично негово разрешение. Мога да уверя всички приятели на Иво Инджев, че едва ли има такова покритие на публична личност и житейска практика по света и у нас. Дали е на екран, дали пише тук или споделя мисли в частен разговор, никаква разлика.
  Съдете сами.

  “Иво, Здравей!
  Жоро от Франция съм.
  Искам още веднъж да Благодаря на теб и Роси за чудесното прекарване. Общуването с нестандарни личности колкото и клиширано да звучи не само обогатява но и ти дава възможност да свериш часовника си. Не случайно се приема, че чешитите са двигателят на развитието. Невероятно е как един публичен образ може да има 1:1 житейско покритие.
  Но стига съм философствал. Честит съм, че се познаваме и че живот и здраве, при подходящ случай евентуално пак бихме общували.
  Да ти се похваля. Намерих в коша препоръчаната от теб книга на Питър Слайзър “Победата”.
  В процес на издирване съм на две книги на кореспондент на “Кьолнише цайтунг” ( препоръчани от твой голям почитател, Петър Ников от Пловдив) името на автора и заглавията в момента не мога точно да ги кажа посветени на Съединението и детронирането на княз Батенберг. След като ги прочета ще ги имаш за да може евентуално да ги ползваш в “Течна дружба” 4. Като гледам какъв материал създават кремльовците и подлогите им у нас, петоколонци и полезни идиоти много работа ти предстои. Убедих се, че най-важното е, просветителска дейност. Не за да се преубедят русифилистиците, безнадеждни са, те само създават привидност за многобройност разчитайки на децибилите които произвеждат “ежедневно, ежечасно, ежеминутно”. Според мен трябва да се работи главно в посока да не разширяват влиянието си.
  Иво, видях се и с депутата Петър Славов. Един от малцината който знае за какво е в НС. Демократ-патриот-технократ. Дава си точно сметка, че мястото на МОЧА е в музея на веждичката. Той и съмишленици обаче, вкл. и кандидат-кмета Вили Лилков се страхуват, че евентуален референдум дори само сред софиянци при отрицателен вот може да “бетонират” МОЧА. Петър Славов, не възразява ако намериш за необходимо да се свържете (каза, че се познавате бегло) и да размените мисли като как да се процедира за да се махне най-сетне това грозилище от пъпа на Родината.
  Завършвам и ако нямаш нищо против мога под работно заглавие “Впечатления от България” да пусна текст който кореспондира до голяма степен на горният в БЛОГА.
  Всичко добро и доскоро. Поздрави на Роси и целуни от мен двете прекрасни щерки.”
  Жоро

  “Здравей, Жоро,

  Да карам по ред- първо информативно.
  Книгите на Артур фон Хун ги имам. Първата “Борбата на българите за съединението си” съм цитирал обилно в “Течна дружба 3”, а другата си чака реда в къщи. Трудно се намира. Издадени са от една пловдивска фондация и са напълно неизвестни на широката публика. Аз ги издирих чрез книжарница “Нисим”, където по моя заявка често са ми намирали подобни редки книги.
  Самият Артур фон Хун с неговото аргументирано и горещо българолюбие, който е разказвал от първо лице истината за българите ( и борбата им за освобождаване от руския натиск!) заслужава паметници, улици, и изобщо голямо признание, но е напълно неизвестен.
  С Петър Славов не сме лични познати, но съм отбелязвал, че той е от малцината ( уви) политици, който публично подкрепят демонтирането. Аз пък мисля, че битката с референдума си струва, а нищонеправенето заради страха от провал не бива да служи за извинение (на не Петър Славов, а изобщо). Тези страхове са ми известни и основатели, като се знае какъв медиен и политически ресурс има петата колона. Но тя имаше същия и дори по-голям по отношение на аргументацията потенциал (с огромна сума от 20 милиона евро, вкарана от Русия почти легално за подкупи по време на кампанията) , но загуби в София рефендума за Белене с 60 на сто против проекта – при общо 20 сто вот против за цялата страна. Така че аз вярвам в една победа в София, където червеният вот нито веднъж не е побеждавал от четвърт век насам. Разбира се отново ще е важно, ако не решаващо, какво ще направи Борисов , по когото се равняват поданиците му.
  С Петър Славов не се познаваме лично, само си кимаме тук-там ( аз и нямам много допирни точки, не се бутам в парламента например). Но с Вили Лилков сме се засичали доста и със съжаление трябва да отбележа, че той се опитва да прокарва темата за демонтирането без да споменава дори самото …демонтиране. Опакова тезата си в необходимостта от промяна на това възлово място в София, но бяга от категоричната позиция за демонтирането по очевидните причини, по които настояваме МОЧА да отиде в музея. Това ще отблъсне и без това капсулираната му аудитория за изборите, ако изобщо се стигне до кандидатурата му при условието, което е поставил за изрична подкрепа от целия Реформаторски блок.
  Благодаря за хубавите думи в личен план. Тази оценка ми е важна, защото настина се опитвам да живея живота така, както го описвам и отказвам да правя компромиси в това отношение. Минавам по този повод за “фанатик” дори сред бивши приятели, с които съм си развалил отношенията заради нежеланието ми да се нагаждам към някой “дребни прегрешения” в техните схващания. Намирам за лицемерно да пиша и говоря например срещу антисемитизма, а в части разговори да толерирам антисемитизма на някои хора – демократи на приказки пред публиката, но расисти заедно с “обикновените хора” за да им се харесат или просто защото са си такива.
  Това е трудна за отстояване позиция, но съм избрал по-скоро да съм “отшелник”, отколкото нагаждач към т.н. масов вкус. Поради което не ставам за политик.
  Една от моите “странности” е също в това, че не пиша и не говоря различни неща според аудиторията си- дори в частна кореспонденция , като тази. Дали ще е разговор с дипломат или с непознат ( на улицата), придържам се към
  към една и съща теза и използвам едни и същи изразни средства. И да решиш да публикуваш този мой текст тук, той с нищо няма да е по-различен от всичко, което пиша или бих написал в блога .
  Останалото е лицемерие, от което съм се зарекъл да се самоосвободя, доколкото (като всеки съобразяващ се все пак с реалностите) човек съм бил или продължавам да съм зависим. Самоосвободих се на много висока цена ( платена например с разрива с почти цялото ми семейство) от гадостите на комунизма, с които са ме повивали като в пелени още от бебе и съм си доказал, че това е възможно. На онези, които отказват да признаят или оценят това, не мога да запуша устата (а понякога си заслужават да го направя с онези неща, които бебета произвеждат в пелените), но отказват да се съобразявам с тях.
  Самият факт на твоята оценка обаче показва, че съм на прав път: не съм сам.
  Поздрави от нас от Морето. Не го виждаме от селото, в което гостуваме на наши близки, но ходим на плаж на няколко километра да се осолим, за да ставаме (някои от нас) отново за мезе през останалата част на годината.
  Наздраве!”

  “Иво, Здравей!
  Благодаря ти за светкавичният и откровен отговор. В тази връзка си спомних, ако не се лъжа авторът на сентенценцията е бивша американска посланичка в средата на 90-те години в България. Забравих й името която от малка била научена. Да взема другите насериозно и никога-себе си. Следваш съзнателно избраният път, живеейки в абсолютна хармония със себе си. Улеснява те, донякъде, страхотното ти семейство и искреното уважение на съмишлениците си. Както ти казах вече, може да не сме толкова много но сме качествени. Смятам обаче, че не трябва да те оставяме сам на полето на просвещението в хибридната война на кремълското джудже подклаждана с пълна сила от путинофилите (петоколонци и полезни идиоти) у нас. Нямаш си на идея на колко хора трябваше да “отварям” очите при едноседмичният си престой в Родината. Не се знаят азбучни истини за българо-руските отношения които в БЛОГА отдавна не стават дори за тест за първолаците записали се в училището на “истината, само истината, цялата истина”. Когато фактите и обстоятелствата са на наша страна всякакви манипулации дори превърнати в едрокалибрени “опорни точки” имат ефекта на парен чук.
  Още веднъж всичко добро и доскоро.
  С най-искрено уважение Жоро”

 8. След едноседмично пътуване чета блога отпред назад, но пък го чета в българска нощ.
  Благодаря за епистоларния дар на Жоро – удоволствие е! заедно с всички по-ранни реакции на колегите по дух.

  За напъните на ‘panamerican’ aka ‘антикомунист’ да дращи по врата на президента Плевнелиев, както и за клечещите напъни на скункс ‘обама’ и неговата мнима другарка – може би щях да имам коментар, ако чистеха след всяка своя дума с прилежността с която не успяват да пишат.

 9. СТАМБО, едва ли требва да се отдава някакво особено значение на подобни туПотии. Все едно да вземеш насериозно дугин и неговият политически последовател туПлер. Ето по-долу една от туПлерастките шлюхи сама ти е препоръчала да не четеш измислиците на сводиците й от кремъл.
  Ние не сме “” арийциспоред RAZIстката “доктрина” на туПлер, затова и НЕ требва да “доказваме” , че сме туПлерастки “арийци”!
  КОЙто се чувства RAZIятски “ариец” да доказва своят “чист” RAZIятски “произход”! Дори “самият” ХУНТАратор туПлер не може да го докаже,колкото и да се вживява в “ролята” си на КРИВОславен и “чист” RAZIятски “ариец”, защото е само обслужваща КаГеБистка подлога на большевишките си бандити!
  П.П. И след като , в RAZIя не ни смятат за “чисти” RAZIятски “арийци”, то това важи из петоколонните им “братушки” в НРБ. И окончателно потвърждава , че те са само платени падавши на “чистите” и “арийските” си гасудари от RAZIя.

 10. Ха-ха.Според формулата на ленин „ “Електрификация + съветска власт = комунизъм ” – литовците успешно се излекуват от комунизма, зачерквайки съветската власт и енергийната си зависимост от Русия.Защото по-правилния израз е “енергийна зависимост + подчинена на Русия власт = комунизъм.Да му мислим ние, че в България ги имаме и двете.

 11. До Дари

  Това опеделение на масовия убиец ленин го бях забравил – развеселихте ме, благодаря.
  Помня, че като студенти се смеехме и допълвахме, че “Капитализъм е електрификация без съветска власт”.

 12. към Роберт Алтънов:
  И аз като Вас питам същото. Какво стана с този интерконектор, ще го има ли, ще го няма ли, какъв е проблемът с направата му? Темата с газовата връзка доби комичните очертания на скеча с краставицата / Мирча Кришан/. Мине се-не мине, поредният полезен идиот запелтечва за интерконектора, па вземе та се скрие- до следващия път. За тази връзка се говори от поне 10 години. С мотичка да бяха прокопавали, до сега всичко щеше да е готово. Обаче нашенските, а и гръцките управници не се озорват, викат “маняна” и си получават бонусчета от Руссията. В най-скоро време очаквам да преминат в режим “иншаллах”, което било същото като “маняна”, но без излишната й напрегнатост.

 13. До ИВАНОВА:
  Права сте. Ако съзнателно не се пречеше и протакаше, до сега щяхме да имаме и двата интерконектора и терминал за втечнен газ и още едно хранилище /по-сериозно от чиренското/ и то почти без бюджетни разходи. По същия начин стоят нещата и с прословутата софийска инсталация /според бойко и фандъчката – завод/ за преработка /и оползотворяване!/ на битовите отпадъци. При наличие единствено на добра воля до сега в България щяха да работят десетки такива инсталации, изградени с европейски средства, а стотиците милиони пропилени за извозване, балиране, депониране и др.п. глупотевини щяха да бъдат спестени на данъкоплатеца. Но … трябваше да се осигури папкане за “Вълка”, за разните там ТИТАН-и и останалите мафиоти. Пък и бунтуващото се население на районите за депониране си е добър предизборен /боен/ резерв на червените. Ако потрябва с протестиращите и неудобно правителство може да разклатиш и политическа криза да спретнеш!

 14. Уважеми ЕВРИУАНЕЛС,

  В искрената публицистика и взаимоотношенията между хората,нещата се казват в прав текст с коректни думи и изводи.

  Тук всеки коментрира стотици познати на публиката хора-от президента г-н Плевнелиев,до някой рибар от Созопол,фигуративно казано.

  Аз действително често споменавам Държавния глава,като повечето ми коментари към неговото поведение са негатинви.

  Въпреки,че той в последните години прояви някои много достойни позиции,оказа се,че те са за замъгляване на истинските му убеждения и действия.

  Почти не чета други сайтове,освен този на Иво Инджев.

  Само в него се анализират десетки много сериозни теми в много обалсти на живота-особено история и политика.Категорично с свързани с Държавната и държавната политика.
  Да,президента си има своите задължения,но не е допустимо да не знае какво се пише в този сайт,или поне частично.Той има негови сътрудници по печата и нет-мрежите,които се трудят съвсем отговорно и е немислимо да не му се предоставя бюлетин с някои важни теми публикувани от журналисти и публицисти.Комунистите редовно четат статиите на Иво Инджев,а президента няма понятие от тях,така ли,не,това не може да бъде.
  Президента лавира по много въпроси-не е категоричен,не изразява оценки към важни събития и дати в новата история и досега категорично не е взел отношение към комунистическия режим и съветизацията на България.

  Към символите на съетската агресия е напълно “непричем”(рус.).За него такава изглежда не съществува.
  Вие ако сте президент толкоз години ,съвсем никога ли не бихте намерили няколко минути да изкажете мнението си по този въпрос.особено по възможно най-удобния повод през тази година,когато Русия проведе военен парад послучай победата в една от СЕДЕМТЕ ВОЙНИ ,които Съветския Съюз участваше по времето на Втората световна война.Става въпрос за Германо-Съветската война.Точно по времето на тази война,Съветския Съюз обяви война на нашата страна,нападна я ,окупира я и комунизира.И Г-н Плевнелиев няма понятие от този факт-не знае човека какво се е случило на 5-ти и 8-сми септвмври 1944г., а именно,че на тази същата държава,на която в момента Той е държавен глава е обявена война и реализирана напълно безпричинна агресия.Нашия сайт знае,а Президента Г-н Росен Плевнелиев не знае.Има само още един вариант-знае,но се прави че не знае,което е акт на държавническа некоректност и унижение на държавата и народа.

  Силното му мълчание говори силно-Г-н Росен Плевнелиев има положително отношение към паметниците на съветските агресори и няма АБСОЛЮТНО НИКАКВА ВЕРОЯТНОСТ един ден да заклейми тяхното съществуване.А за разушаване няма да говорим-за Него това е страшно.Засщо е старсшно ли?- ами много просто,той е проруски човек(президент).

  Българския президент спред мен е слабо президентче,има нещо шушумигарско,нещо потайно,нещо уплашено в него,погледа и галса му говорят за това.Предишния президент,комунистическия функционер Г-н Георги Първанов беше много по-искрен в поведението си-нагъл играч с диктаторски похвати,но силен и затова беше избран на два пъти за президент-2001 и 2006 от комунизиарания народец.И неговата позиция към Русия и комунизма е категорично и неприкрито положителна.

  Докато г-н Плевнелиев нито изразява комунистически,нито антикомунистически убеждения,нито днес проруски ,или антируски по отношение на реално съществуващата пропагандна война от съответните руски институции.Абе мълчаливо човече,какво лошо,нали? Той и БоБо са в пълна синхрония към Русиянапълно синфазни(тех.)

  Така че без никакви напъни всичко се вижда-лошо прикритие на истинските му позиции.Двамата са затормозени и в личен план-никога до тях не се появяват жени-дами,което е силно смущаващ факт в личния им живот и отклонение от традициите в обществената ,политическата и публична етика.Докато комунисическия президент беше по-спокоен,съпругата му беше винаги до него.

  Така мисля аз,който има други оценки към двамата президенти,нека да ги сподели,не може един чпвекк всичко да знае-затова тук се анализира и спори.

 15. Колега,благодаря Ви за препратката,ето и меннието ми.

  1.Текста не е писан от Г-н Плевнелиев,той няма такъв език ,стил и информация.ОК,това не е чак такъв голям проблем.
  2. Г-н Плевнелиев смята престъпленията на комунистите за “комунистическа идеология”.Нима Вие му вярвате,нима има разумен човек,който смята лъжи и убийства за идеология,какво логично(научно) има да се убвиат милиони хора,каква е тази комунистическа идеология,убила близо 3000 български държавници,политици,общественици,военослужещи,служители на реда,полицията и ДС до Девети?За останалите 30 хиляди да не говорим.
  3. Г-н Плевнелиев прави връзка с насилията пред Девети и тези след това-сиреч насилята не са измислени от комунистите.Но тук става въпрос за насилствена,терористично поведение на цялата държава.И нашиате насилия нямат нищо общо със Съветския Съюз,те са си наши,не са съветски.Хитро казано,като че ли една агнешка майка го казва на агнетата…
  4.И най -важното,може ли искрен човек да говори за българските комунисти,а да не спомене за Съветския Съюз? Ами точно съветските комунисти дадоха властта в ръцете на българските комунисти.

  5. Може ли честен човек да говори за българския комунизъм,а да не каже,че съветските болшевики окупираха страната.
  6. Може ли достоен човек,още повече прездидент на страната да говори за комунизма,а да не говори за комунистическите символи.
  7. Може ли президент на цивилизована страна,която е била под тотална зависисмот от Съветския Съюз да окачастви този диктат с невиннаата фраза “..по сигнал от Москва”.Москвоските комунисти сигнализирали българските и те убивали и съсипвали….брей че са невинни и изпълнително нашите комуно-идиоти.

  И ред други неща…

 16. Още нещо:

  1.Съветския Съюз изгражда терористично-шпионска организация от български комунисти-терористи,избягали от страната,за да се скрият от властите поради тяхната териористична и атенататиорска дейност. Нарекли се “политически емигранти”,което е цинизъм.Над 3-4 хиляди български комунисти и земеделци влизат в Съюза,живеят доста гидини там. Те са включени организационно в НАЙ-ГОЛЯМАТА в човешката история терористична организация Коминтерн. А тя си е по същество съветска структура и в никакъм случай международна(интернационална),както комунистите твърдят.
  2,На българска територия съветските и българските комунисти провеждат акциии,които е банално да се изнасят пак.
  3. На девети сет. 1944г. съветската агентура прави държавен преврат и последиците са ясни на всеки.
  3. Комунистите под ръкводството на съветските служби унищожават във физически и фактически смисъл държавата Царство България.
  4. Самата държава е подобие на държава,каквато не е имало в нашата история-държавата е антихуманна и терористична.
  5. Измамния мост,който прави г-н Плевнелиев между комунистическата държава и тази преди Девети е част от комунистическата пропаганда.С други думи какво казват комунистите-“несъмнено нашата комунистическа държава е била лоша,но и преди нея е имало насилие и терор”. Да,ама не държавата е предизвикала терора,а самите комунисти.Те са първите и единствените,които налагат насилие,терор,атентати и шпионаж в полза на друга държава.

  И всичко това,както и безброй много факти,особено посочените в книгите на Иво Инджев ,г-н Плевнелиев изчерпва с кратката ,лаконична и демагогска фраза “по сигнал от Москава”.
  А нима този сигнал е прекъснат….? Г-н Плевнелиев упорито мълчи.Да,ама не-Московския сигнал си е налице и все така мръснишки,некоректно е президента на България да го игнорира.

  Този сигнал се приема от десетките паметници на окупаторите и вторично се преизлъчва към народа,който на драго сърце се захранава с новата ческистко-руска пропаганда.Края й не се вижда и НЯМА българин,който да й вижда края.Както и събарянето на МОЧА-те и Альошите не е планирано в нито една държавна структура.Е,комунистическа ли е българската държава? Знае ли за съществуването им тази държава,която е създала специален закон за комунистическия режим.Пълен идиотизъм и смехория.

 17. И още нещо,което може да се приеме като паралел на историческото изследване “Течна дружба”.

  Приблизително казано от 1919 г. до днес,отношението на Съветския Съюз и Русия към България е хронично и хронологично агресивно.Който е чел книгите на Иво Инджев и прилага честен подход в анализите си,логиката го води неминуемо до този извод.

  Г-н Плевнелиев не може да не е запознат с това уникално изследване.Виждайки и слушайки съвреманната ческистко-руска пропаганада,знаейки съветските набези,агресия,терор,шпионаж,комунизация и тотално подчинение,той намира възможно най-толерантното обобщение на съветските действия срещу България в съюз с българските комунисти.

  Този 85-годишен период,Президента на Република България квлаифицира като “сигнал от Москва”.

  Нежно,непретенциозно,почти оправдателно определение на съветските мърсотии към собствената държава и собствения народ.

  Е,антикомунист ли е Г-н Плевнелиев?

 18. Говори Г-н Плевнелиев за комунистическите престъпления,говори верно и обективно,но не казва къде са самите комунисти,уж толкова поразии с анаправили с десетки хиляди убити и ститици хиляди репресирани,а не пита къде са тези престъпници.Изчезнали са,изпраили са се,емигрирали ли са….не,не,не,Президента не пита.Не може половин век някой да тероризира цял народ и изведнъж да изчезне и да няма следи от “него”.

  Истината е проста и видима-комунистите са си тук и отново са узурпирали държавата,техен е и самия Г-н Плевнелиев.Той не е изразил нито едно СЪВРЕМЕННО антикомунстическо послание,а да се смята,че България се е лишила от комунистите е просто невярно.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.