КОЙ е началник на Борисов

Три години след взрива край Бургас – Хизбула продължава да планира нападения в Европа

21 Юли 2015

Матю Левит, в. Дейли бийст

Преди три години Хизбула взриви автобус с туристи в България. Европейският съюз тогава обяви за терористична организация военното крило на Хизбула. Но въпреки че е в черния списък на Брюксел и е силно ангажирана във войната в Сирия, Хизбула продължава да планира нападения по света и особено в Европа.

Заговори на Хизбула неотдавна бяха разобличени чак в далечните Перу и Тайланд, но последният й план за нападение бе осуетен в Кипър, където Хусейн Басам Абдала, с двойно канадско и ливанско гражданство, бе складирал 8,2 тона амониев нитрат, популярен химичен експлозив.

Миналата седмица Абдала се призна за виновен по всичките осем обвинения, които му бяха повдигнати, включително за принадлежност към терористична групировка (разбирайте Хизбула), притежание на експлозиви и заговор за извършване на престъпление.

За втори път през последните три години кипърски съд осъжда боец на Хизбула да лежи в затвор за планиране на нападение в Кипър. Но този последен заговор е различен, отчасти защото показва, че предупреждението на ЕС към Хизбула да не предприема действия на европейска земя, не е разубедило въобще групата.

През юли 2012 г. в полезрението на кипърските власти попадна Хусам Якуб – агент на Хизбула с двойно ливанско и шведско гражданство – който наблюдаваше израелски туристи. Часове по-късно той бе арестуван в хотелската си стая, след това бе осъден и вкаран в затвора. Няколко дни по-късно група агенти на Хизбула, един от които френски гражданин, взриви автобус с израелски туристи в Бургас. Брюксел осъзна каква е реалността – Хизбула изпраща хора да извършват операции на европейска земя.

След месеци обсъждания, които често имаха язвителен характер, високопоставени европейски представители се събраха в Брюксел през юли 2013 г., за да съобщят, че всички 28 държави членки са приели да включат въоръженото крило на Хизбула – а не самата организация – в списъка на ЕС с терористични организации.

По това време европейските представители изтъкваха вкарването в черния списък като предупреждение. “Това е сигнал за всички терористични организации. Ако нападнете една от нашите европейски страни, получавате отговор от всички тях”, предупреди тогавашният германски външен министър Гидо Вестервеле.

Две години по-късно, нови доказателства разкриват, че военното крило на Хизбула още планира атаки в Европа. Сега знаем, че взривните вещества, които неотдавна бяха открити в Кипър, са били складирани в мазето на къща в жилищен квартал на Ларнака някъде през 2011 година. С други думи тези два заговора в Кипър не само са последователни, но се застъпват и дори е възможно да са свързани.

По времето, когато ЕС вкара военното крило на Хизбула в черния си списък със забранени организации тези експлозиви вече са били повече от година в страната, а може би и от две. Хусейн Абдала е пътувал от 2012 г. около 10 пъти до Кипър да провери дали всичко е наред с експлозивите.

Получавал е много добро заплащане, за да работи като пазач на химикалите, тъй като бе арестуван с 9400 евро у себе си, които призна, че са последната му заплата от Хизбула.

Абдала призна, че Хизбула е планирала нападения в Кипър срещу израелци или срещу еврейски интереси на острова, но това далеч не показва в пълен мащаб операцията. Наистина количеството експлозиви, складирани от Хизбула, щяха да помогнат за много атаки.

Според израелски следователи Хизбула е използвала Кипър като място за износ на експлозиви за целите на серия от нападения в Европа. Заговорът вече е бил в ход: следователи смятат, че експлозивите, използвани в бомбения атентат в Бургас през 2012 г. може би са дошли от химикалите, складирани в Кипър.

Заплахата за Европа е била реална. Не само че Хизбула е разполагала със запас от експлозиви в Кипър, но групировката е имала още агенти, инфраструктура и достъп за извършване на операции в Европа. Докато Абдала се е грижел за запасите с експлозиви, Хизбула е действала активно в Европа – от осуетения атентат през 2012 г. в Гърция до ареста и депортирането на агента на Хизбула от Дания през 2013 г., който пристигна с търговски кораб в страната, неясно с каква цел.

Четири месеца след като ЕС разшири списъка си със забранени терористични организации, в края на 2013 г. двама ливански пътници бяха заловени на летище в Брюксел с близо 770 000 евро в брой. Поне част от тези пари са били предвидени за касата на Хизбула, съобщи Европол.

Няколко месеца по-късно германската полиция обискира офисите на ливанска фондация за подпомагане на деца сираци в град Есен и фондацията бе обвинена, че набира средства за Хизбула. Германското контраразузнаване неотдавна съобщи, че Хизбула има около 950 агенти в страната.

Операциите на Хизбула по снабдяване с оръжия и технологии продължиха също в Европа. През юли 2014 г. американското финансово министерство постави в черния си списък ливанска фирма за битова електроника, наред със собствениците й и “някои мениджъри и физически лица, които подкрепят техните незаконни дейности”. Те са действали като “важна мрежа за снабдяване на Хизбула”, която изкупува техника от цял свят, включително в Европа, за да разработва безпилотни самолети, които Хизбула изпраща над Израел и Сирия.

Последната задача на Абдала била да намери помещение за складиране на експлозивите, което подсказва, че планът те да бъдат разпръснати на много места в Европа, е напредвал. Макар че Абдала е пътувал с оригиналния си канадски паспорт, Хизбула му е дала фалшива британска лична карта, която да използва на място в Кипър, за да наеме помещение.

Това може би е довело до неговия провал, тъй като пътуването с автентични документи и използването на подправени документи на място се е превърнало в предпочитан метод на работа за Хизбула. Иначе властите може би е нямало да попаднат на самите пратки. Говори се, че Хизбула използва водещи компании под дълбоко прикритие – някои от които от Китай и Дубай – да превозват химикали с двойно предназначение, от които да правят експлозиви.

Когато ЕС забрани военното крило на Хизбула, френският външен министър Лоран Фабиюс заяви, че “не може и да става дума да приемем терористични организации в Европа”. Сега, когато Европа отбеляза третата годишнина от атентата от 18 юли в България – има изчерпателни доказателства, че Хизбула прави именно това – занимава се с терористична дейност в Европа.

С други думи ЕС забрани част от Хизбула и я предупреди да спре дейността си в Европа, а Хизбула веднага отправи предизвикателство срещу Брюксел. Това ни оставя с въпроса на Фабиюс: Ще позволи ли ЕС една терористична организация да действа в Европа?

БТА , e-vestnik

 

Бях решил да не се връщам към тази тема във връзка с годишнината от атентата. Не защото я смятам за изчерпана, а заради чувството за безнадежност във връзка с нея: колкото и да пиша и говоря за „странната” подкрепа, която косвено или дори пряко получи Хизбуллах в българското публично пространство след атентата, ефектът от това е ( почти) като с опитите ми да говоря и пиша за руската Пета колона в България. Нямало такава!

 

Официално тук няма нито руска Пета колона , нито е имало подкрепа за „Хизбуллах”. Неофициално обаче Петата колона и „Хизбуллах” си правят каквото си искат тук – с различна степен на секретност, но с еднаква убеденост в своята безказаност.

 

Искате ли още прилики?

Ок, ето още една.

Трябваше „нещо” да се промени в международен план, за да „прогледне” все пак част от българската власт за руската заплаха срещу България. Някои политици, предимно от ДСБ, дори започнаха да употребяват израза Пета колона. Това „нещо” беше руската агресия в Украйна и поредицата от събития, от които нашите управници не можаха да се скрият, както през август 2008 г. при руската агресия срещу Грузия ( когато на власт беше Тройната коалиция, сформирана от Първанов, приятеля на Борисов). Наложи им се този път да признаят, че руската мечка е руска мечка и не си поплюва- включително, когато нейната пропаганда все по-брутално плюе България, макар тук ше(ри)фът Борисов да продължава да разпъва чадъра и да дава вид, че дъжд ни вали, а не руски пропагадни храчки.

Трябваше също „нещо” да се промени в международен план, за да признае с половин уста официална България, че зад атентата в Бургас стои именно „Хизбуллах”, както написах в ivo.bg, че е твърде вероятно да е било на следващия ден след него, те. още на 19 юли 2012 г. Въпросното „нещо” беше общата позиция на Европейския съюз, спомената по-горе в статията. Зад нея се скри София.

Криеницата продължава и до днес.

На правата на автор, който със самотната си позиция ( уцелила в десетката истината), отстоява тезата си, имам правото да припомня някои виснали въпроси за лъсналата истина.

Какво караше българските медии ( класирани поради своите зависимости от властта и парите на дъното на световните класации по свободата на словото в Европа и дори някъде там в сравнение с другите континенти), така яростно да отричат версията за „Хизбуллах”? От щедро представяните за целта медийни трибуни за целта се лееше пропаганда от руски тип, според която израелците сами си били организирали атентата или най-малкото американците стоят зад него (което уж било едно и същото- нещо, което се опровергава от обтягането на отношенията между Тел Авив и Вашингтон заради ядрената сделка на САЩ с Иран).

 

Защо премиерът Бойко Борисов декларира, че не приема доказателствата за участието на „Хизбуллах”, които му е предоставил лично британският премиер Дейвид Камерън? „И президентът Обама, и най-вече Нетаняху, и сега британският премиер казват и имат основания и мнение, че това е Хизбула, но българските служби не разполагат и не са получили такава информация и помолих Дейвид да ми я предостави, ако я имат, защото това са тежки обвинения”, обясни Бойко в Лондон след поискана от него среща с Дейвид. Цитиран е от БНР на 8 август 2012 и възпроизведен от в. „24 часа”.г., Знаещите и можещите разузнавания на споменатите три държави бяха категорични за въпросните доказателства, които обаче на Бойко не му били достатъчно „категорични”.

Каква сила противостои на тази категорична позиция на Бойко за липсата на „категорични” доказателства? Иначе казано: що за двойна играе играеше „прозападният” Борисов, окачествен в един изтекъл публично американски дипломатически доклад като мимикриращ американски приятел, чиято душа е в Русия ?

Да сте чували по друг въпрос категоричният за доста дреболии Бойко да е бил толкова публично категорично несъгласен с Лондон и Вашингтон? След това, когато му се наложи да клекне пред общата позиция на ЕС, подкрепяща тъкмо изводите на Лондон и Вашингтон, Бойко не каза и едно конгречулейшънс- може да е единствената дума, която знае на английски ( според собствените му откровения), но щеше да е много подходящо да я използва на място.

Какво направи възможно и нужно официозната към онзи момент ТВ7, която обслужваше личната власт на Борисов в стила на руските телевизии, пропагандиращи величието на вожда Путин, да се окаже гост на самата „Хизбуллах” в Ливан? Някой някога ще попита ли някого- например петимният да бръщолеви какво ли не и днес от всеки подаден микрофон тогавашен началник на ТВ7 Николай Бареков кой му изстреля спутника към Сирия и Ливан през главата на българското външно ведомство, чиито министър беше бесен по този повод ( за което вие, читателите на този текст научавате това едва сега от моите думи, под които се подписвам)?

На 16 септември 2012 г., по-малко от два месеца след атентата в Бургас, екип на ТВ7 излъчи от студиото на телевизията на „Хизбуллах” „Ал Манар”, чиито представители имат забрана да посещават други страни от ЕС, пропаганден пряк телемост. На български дори бяха изписали в студиото на „Хизбуллах” измисленото за целта название на предаването „Винаги в неделя”.

Моя скромна милост, който е наблюдавал възхода на „Хизбуллах” тъкмо в същите южни предградия на Южен Ливан през 1983- 1984 г., където през септември 2012 г. демонстрираха такова доверие на ТВ7, знае от личен опит какво означава да бъдеш враг или приятел на въпросната организация, чиято маниакална секретност впрочем беше многократно похвалена като неразгадаема от самата репортерка Гайтанджиева в предаванията й от гостоприемното леговище (гостоприемно само за ТВ7, хвалеха се от студиото в София- самият Бареков подчертаваше уникалността на това приятелско отношение на домакините ).

Доста западни служби са платили кръвен данък за опитите си да проникнат в подобно важно леговище на организацията в южните предградия на Бейрут, но ето че една „западна телевизия” се открои като приятел за нея и беше поканена й гостува като скъп гост.

Защо например Мохд Абу Ауаси, шеф на измисления Център за близкоизточни изследвания в София (?) беше по-важен за България с публичната си защита на Иран и „Хизбуллах” от външния министър Николай Младенов, който беше на обратната позиция? Абу Ауси не само дефилираше като адвокат на Техеран и „Хизбуллах” от най-големите медийни трибуни в България (които бяха затворени за опониращо нищожество, като моя милост например, макар позицията ми да бе цитирана в световни медии като явно изключение за България ); не само заведе екип на ТВ7 в Дамаск и обикаляше с екипа на ТВ7 с ескорт от правителствени войници фронтови сцени на гражданската война броени дни, след като Николай Младенов изгони сирийския посланик от София, но и цъфна лично в студиото на “Ал Манар” в качеството на преводач на репортерката Диляна Гайтанджиева, пратеник на ТВ7 за въпросното гостуване в Ливан.

Защо Николай Младенов не подаде оставка след тази подигравка? Кой началник ( Господ, Путин или както там го нарича Борисов) стоеше над цялото това абсурдно безобразие?

КОЙ?

 

 

 

 

 

 

 

 

16 мнения за “КОЙ е началник на Борисов”

 1. Бойко Борисов нарича Тодор Живков “Велик държавник”, ходи да се кланя на паметника му и публично му се възхищава.
  Да припомня все пак, че Тодор Живков е масовият убиец от “Славянска беседа” в първите дни след 9 9 1944, диктаторът, предложил два пъти НРБ да влезе в СССР /и да изчезне/ и оставил след управлението си фалирала България с огромен външен дълг. Заслужаваше да свърши като Чаушеску!

  Може ли при това положение Борисов да бъде наричан “десен” и пронатовски и проевропейски настроен? Естествено, че не може! Борисов само се преструва на такъв, заради парите които идват от ЕС по различните програми. Това е голата истина. Иначе телом и духом той е с Русия.

 2. Амониевият нитрат не е “популярен химичен експлозив”, а популярен изкуствен тор. Цитираните 8 тона са едно тракторно ремарке, а не нещо изключително.
  П.п При определени условия амониевият нитрат може да предизвика взрив. Също така от него сравнително лесно може да се произведе бризантно взривно вещество.

 3. Господин Инджев, зная, че е извън темата, но само във Вашия блог намирам хора с които съм на едно мнение по много въпроси. Става дума за Ислямска държава и за кюрдските бойци, които единствено водят успешни сухопътни действия с Ислямска държава. Зная, че Вие сте капацитет по въпросите от Близкия изток. Щом като кюрдите воюват така яко, след унищожението на Ислямска държава, което е неминуемо, да се очаква ли възникване на държава на кюрдите в района. Кюрдите са многомилионен народ: Турция – 20 милиона, Иран – 9 милиона, Ирак – 7 милиона, Сирия – 3 милиона. И като се има пред вид, че кюрдите буквално живеят върху най-богатите петролни полета в света, какво може да се очаква след края на Ислямска държава? За позициите на Турция и Иран съм сигурен, те ще бъдат твърдо против нова държава на кюрдите.

 4. Тигър, недей да се правиш на много умен! Чувал ли си за порьозен амониев нитрат? “АНФО – взривно вещество, базирано на порьозен амониев нитрат, примесен с дизелово гориво. АНФО е най-подходящ за използване в сухи сондажи, неопасни по газ и прах, на открито и под земята при температура на околната среда от минус 30 ºС до 50 ºС. “. А като си толкова ербап и 8 тона амониев нитрат не ти изглеждат нещо изключително би ли седнал върху 2 кг порьозен амониев нитрат, ама аз ще го вривявам, а останалите събеседници ще гледат?

 5. В потвърждение на поста на ОТБЕЛЯЗВАМ:
  “Под надзора на служител на Столичния инсектората, служителки на сметосъбиращата фирма “Титан” чегъртат от Lafka стикерите #160 от 240.OFFNews се натъкна на тях на ъгъла на улиците “Граф Игнатиев” и “Алабин” в София. Вниманието ни беше привлечено от шумните им оплаквания какво са принудени да правят, вместо да си вършат работата.

  На въпроса ни кой ги е накарал да чегъртат Lafka, те посочиха мъж с бяла риза и чанта, който се навърташе наоколо.

  – Нямам нищо общо, каза най-напред мъжът в бялата риза. Малко по-късно той смени версията – бил от съседното кафене и само донесъл стола, на който се бяха качили служителките.

  – Ами, от кафенето! Инспектор е, издадоха го чистачките.

  Няколко минути по-късно мъжът наистина влезе в сградата на столичния инспекторат към район “Средец”” Та така за топлата връзка между ГЕРБ и ДПС.

 6. Като се сетя къде отиде Борисов сле “яхтения скандал”!!!
  Единственият въпрос остава, кой е водещие

 7. Единственият въпрос остава, кой е водещият му офицер от ФСБ???

 8. Лицето ГРъБ приема или не приема аргументи по много стройна логика- който го нарита по-здраво по долната част на гърба, той ще да е правият. Така е атентата, така беше за Белене, за Южен поток, за шистовия газ. Така постъпи и със съдебната реформа. Прегърна аргументите на БСП, ДПС, АБВ /Миков, Доган, Перван/, а виновни останаха Радан, Гроздан и Иван.

 9. Кой? Същия който ръководеше бившия командващ ВМС Николов и създадената от него ТИМ. руския проектът БМБ е най успешния на фона на ВФ Янукович провалът.

 10. Всички във блога на г-н Инджев си правят каламбури с абревиатурата на ГЕРБ, с всички букви – с “Е”, с “Р” и с “Б”, но никой не се запитва какво стои зад първата буква – “Г”?!?
  А именно тя е най-важната от всички други! И дали самият баш бакалин на НРБ знае що то “гражданин”?!? Защото в НРБ, при правешкият му ментор и начальник, имаше ……..”жители”…..и техните начальници………
  Ама жител съвсем не означава “гражданин”?!?
  В НРБ ,няКОЙ знае ли разликата между тях …… Това е днес въпросът?????….

 11. Eто какво мислят бившите съпатийци на Мутрата:

  “Борисов няма интерес да променя съдебната система, всичко е Большой театър. Това каза бившият депутат от НДСВ, юристът Минчо Спасов по БНР.

  Има ли Бойко Борисов сметка, интерес да променя статуквото в съдебната система? Според мен той няма, защото лично той назначи основните играчи в съдебната власт. Всичко останало е Большой театър. Аз бих повярвал на Бойко Борисов, че наистина ратува за съдебна реформа, ако се появи мистериозно изчезналото тефтерче на Златанов, с помощта на прокурори, ако се появят мистериозно изчезналите записи на Мишо Бирата. Ако там започне разследването, което трябваше да се проведе, ще се види, че там стои името на Борисов до името на Делян Пеевски, модела КОЙ? Тогава хората ще си зададат въпроса дали Бойко Борисов не е част от модела КОЙ? Бойко Борисов съвсем не е глупав човек, той няма да отреже клона, на който седи, а той наистина се опира и седи на клона на съдебната власт, чиито ключови фигури той назначи…”

 12. Erare humanum est, set multum erare stultum est.
  Човешко е да се греши, но да се греши много е глупаво.

  Пиша това за всички честни, но наивни противници на комунизма в България, които повярваха в “антикомунизма” и лъжите на Борисов и гласуваха за него по няколко пъти на избори. Познавам такива и доста съм спорил с тях. Прав е г-н Луков, че вероятно ББ /като мадридския мошеник/ е руски проект и може да бъде сравняван с Янукович. Но Борисов върви по много тънък лед. Бих му цитирал Томас Джеферсън: “Можеш да лъжеш един човек цял живот, група хора – много дълго време, но не можеш да лъжеш дълго всички”.

  Лъжите и двуличието на Бойко Борисов трябва да бъдат сочени и коментирани всекидневно и публично. Колкото повече хора ги проумеят, толкова по-добре.
  Например – мутренското му минало, възхищението му към Правешкия сатрап, хулите му по адрес на Иван Костов, срамното му угодническото поведение към вражеска Русия и войнственото кремълско джудже, опазването на МОЧА, задкулисното му приятелство със сирищнишкия антинатовец, човек на Москва и агент на ДС Гоце Първанов, присъствието и във втория му кабинет на внучката на Политбюро примитивната Лиляна Павлова и т.н.
  “Партньорските служби” отдавна са го разбрали що за стока е. Остава и гласоподавателите тук да го разберат.

 13. ОТБЕЛЯЗВАМ, допуснали сте малка наточност – цитата ,който сте поствали е от А.Линкълн. Но не това е най-важното, Важното е друго – дали ББ е чул за този президент, и за тази сентенция , която е толкова РАЗобличаваща за ВСИЧКИ ПОПУЛИСТИ и демгози – туПлер, ципрас,………, и разбира се и ББ ,- къде без него ,в тази “престижна” класация???

 14. към ГРАЖДИТЕЛ:
  Добре де, ако заменим “граждани” със “селян”, получава се СЕРБ/П/. С подходяща нагласа може да се чете като “сърп”, което си е баш на място. Добавяме “чук” и характеристиката им е готова.

 15. Досадна моя грешка.
  Благодаря за поправката!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.