Бумерангът на двойния аршин за Колизеума и МОЧА

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров призова да не се критикува много-много футболистът Благой Георгиев, който бе арестуван от италианските карабинери, опитвайки се да издраска името си и това на годеницата си Есмер върху колона на римския Колизеум. В изявлението си той ( Димитров- бел. ivo.bg) обяснява, че бившият национал не е извършил нещо чак толкова нередно, защото драскането по стени, колони и други древности е част от българската култура от дълбока древност.

“Опитът на футболиста Благой Георгиев да си напише името върху колона от римския Колизеум, който грози със съд и затвор за нашия юнак, поне в България не заслужава да бъде толкова жестоко порицаван. Защото драскането по стени, колони и прочие древности е част от българската народна култура от много стари времена.” ( Клуб Z)

 

Да драсна или да не драсна няколко реда по този нищожен повод?

Не това е въпросът. Въпросът е въпрос на принцип по отношение на двойния стандарт на съветолюбивите вождове на просъветската пропаганда у нас, какъвто е обичащият да дава съвети и обичащият” съветите” ( т.е. Съветския съюз) приятел на Бойко Борисов, несменяем началник откакто се присламчи към победителя от ГЕРБ.

 

Божидар Димитров си пада по „ексцентричните” каузи за сметка на падналия или слабия, но в случая защитава изпадналия в беда сънародник от патриотични и „исторически позиции”. Любител е на майтапите с неадекватността на македонските мегаломански забежки и претенции, с което изглежда „велик” в очите на доста нашенски комплексари. И така здраво се майтапи за сметка на съседите, че неговите откровения за неизбежното разпадане на Македония в полза на България станаха основание за руски медии и институции да говорят за териториални претенции на България- все пак Божо не е какво да е, а шеф на Националния исторически музей, официално лице ще рече. Тези негови палави изяви накараха официална България да се оправдава с демарш на българското външно министерство, но на Божо няма кой да му дръпне нито ушите, нито телевизионния шалтер: френд е на Борисов и това го прави свещено преживно телевизионно животно.

С малкия и слабия, какъвто е македонският ни съсед, няма проблем да се подиграваш. Виж, по отношение на големия и страховития руски медвед Божо не пуска благи шеги. Съответно Божо защитава Благо- нали и той трябва да блесне като защитник на един парий – от „истински български” позиции при това!

Когато обаче Путин се направи на Наполеон и Александър Велики в едно, „завоювайки” Крим, наш Божо изпадна във възторг и не намери нищо смешно в позата на „великия завоевател”. Напротив, похвали го, че правилно е постъпил (като е погазил международния ред , установен в Европа след Втората световна война, анексирайки вероломно чужда територия с измама и в момент на хаос в Украйна), защото Русия имала историческото право на това поради пролятата през вековете руска кръв на полуострова.

При друг случай Божо би дал многобройни патриотарски примери за пролятата българска кръв като основание да си вземем днес наши територии, но в тази ситуация ситуативното ( т.е. според ситуацията) мислене и аналогиите му блокираха услужливо в полза на Кремъл.

Когато например стане дума за 3 март 1878 г. и за историческия факт, че това не е било никакво освобождение, а руско завоевание на територия, населена с българи, непризнати за такива от Русия ( за да не си поискат националната независимост от Русия, а кротко да се признаят за нейни поданици като славяни и православни) , Божо не пропуска да вметне язвително, че „все пак” руснаци са проливали тук кръв, а не американски морски пехотинци. Факт, но от онези, които се използват като пирони за римско разпъване на България на кръст, но не от американски тюлени, а от руската мечка чрез дресираните от нея местни служители на цирка.

За притежателя на такива ръждиви пирони, комуто предоставят непрекъснато телевизионния чук, няма проблем да продължава традицията да набива в главите на българите всяка йезуитщина, оправдавайки дори драскането върху световно известни римски руини- само косъм да не падне от главата на руския монументален завоевател в България.

Божо върти и суче така, че всичко , което има отношение към Русия за него е кауза, достойна за неговата защита. Драскането по Колизеума в Рим от страна на един български футболист му се вижда не просто допустимо, но направо патриотично деяние, защото било част от българската традиция. Ако утре в италианската преса се появят заглавия от рода на „България призна простащината за своя национална традиция”, да знаете, че за това трябва да благодарим не на Благо, а на неговия адвокат Божо.

Уж дружбата с Русия е голяма, вековна, но не намира за възможно от тази големина да изстиска поне един мит ( като мита за Дядо Иван например), който да включи в своите класации за митовете ( т.е. за лъжите) в българската история.

А как му се видя рисуването по Монумента на окупационната червена армия МОЧА? Като традиция на народното творчество в България , която е нормално да се прилага спрямо хилядолетните паметници и в Рим?

На 21 юни 2011 г. в студиото на гербаджийската ТВ7, коментирайки артинсталацията „В крак с времето” на неизвестни художници, трансформирали един от орелефите на МОЧА в герои от американски комикс, същият определи като „вандализъм” това „драскане” върху съветския фетиш на Петата колона у нас. Уж беше вече напуснал БСП и се беше присламчил към победителите от ГЕРБ, а демонстрира, че се придържа напълно към официалната русофилска опорна точка, формулирана от кандидата за президента на партията Ивайло Калфин седмици по-късно така: патриотизмът на българинът трябва да преминава през любовта към Русия.

 

В този смисъл- нямаме новина. Има рутина. Божидар Димитров е готов да срути всякакви табута, но не и съветското, което всъщност е топлата, постоянно претопляната връзка между ГЕРБ, БСП и всички останали повече или по-малко явни подразделения на Петата колона в България.

 

В споменатото по-горе изявление на Божидар Димитров се предполага как след 200 годни археолозите щели да се възхитят, че българските футболисти са били грамотни ( щом един от тях се е подписвал върху римския паметник).

 

Интересно, какво ли ще заключат учените след време, ако изобщо обърнат внимание на абсурдната подробност от днешния пейзаж най-представителното лице, медийна петолъчка и тълкувател на политиката от „исторически позиции” в днешна европейска България да бъде тъкмо шаманът на БСП- ГЕРБ, лицето Божидар Димитров. Вероятно ще заключат, че този ( арте)факт е доказателство за мимикрията на управляващите в България ( и за липсата на разлика между опозиция и власт поради вътрешната спойка от външно, руско естество между тях), представящи се за европейци, но изповядващи на практика философията на Гражданите за евразийски регрес на България.

Р.S. Моля, желаещите да пробутват коментари в ivo.bg в защита на МОЧА и да слагат знак за равенство между него и Колизеума, да не си хабят писането- да драснат въпросното си мнение в съответните градски тоалетни, където им е мястото.

 

 

 

28 мнения за “Бумерангът на двойния аршин за Колизеума и МОЧА”

 1. Помиярофилът на рубладжийска служба , и учЕн паразитиращ върху ДС-ската си нАучна степен, окончателно достигна невижданите висини в низините , като доживотна прислуга на своите кукловоди.
  Щом МОЧА е паметник , според божо -защо и той да не е учЕн от НИМ?!?

 2. Измисленият “професор” Божо, който е ченге-крадец гордеещ се с кражбите си, защото били на “ползу роду” за пореден път демнострира скудоумието си.

 3. И двете лица са плод на посткомунистическата субкултура!!!
  Какъв историк е Божидар Димитров???
  Това е един от кратките вицове!

 4. Какво друго може да се очаква от созополския вампир?!
  В Пловдив го изгониха, но това животно има дебела кожа и продължава с просташките си изпълнения!

 5. Въобще не седи въпроса, дали ГЕРБ и БСП имат общо…
  ГЕРБ е онази много специална върхушка от БСП която много преди 10ти беше на едно такова специално ниво, че просто си личеше, че не ходят по земята.

 6. Между колизеума и МОЧА разликата е от Земята до Луната: за първото всички знаят че е вечно и заради това искат да увековечат имената си – защото знаят че и след 500 години пак ще е там, докато на МОЧА никой си пише името (дори и автора му се отказа от него!), защото дните му са преброени.

  На Божидар Димитров трябва да му се зададе следния въпрос: “Защо Благой Димитров не е пожелал да си остави името върху МОЧА, не го кефи ли или що?”

 7. Иво, предварително се извинявам за нецензурния коментар, но все пак става дума за това светило на историческите нАуки, Божидар ДимИтров. Неговите врътки веднага ми напомниха за един виц, мисля, че беше на Еди Мърфи. Жена хваща мъжа си в леглото с любовница. Неговото обяснение е: “Скъпа, аз с теб правя любов, а нея само я нае.ах.” Ако е бил Божо, сигурно щеше да добави, че това е български обичай от древността.

 8. Тази клозетна (анти)логика на Б.Димитров и неговите началници се демонстрира и в момента във връзка със съдебната реформа.Не можело да се приеме предложението на правителството за промяна на конституцията защото: 1)Това е предложение на РБ – ДПС. 2)Предложението не е обяснено добре – БСП. 3)За обяснението трябва повече време – БСП. 4)То трябва да бъде прието не от 160,а от 180 гласа – ДПС. 5)Промяна в конституцията не е необходима – БСП и АБВ. 6)Това не ни интересува – Атака. Този път тези самопровъзгласили се за господари на България ще си платят жестоко за тъпоумието.

 9. Както винаги перфектна статия! Иво, моля и за коментар за днешните изцепки на едно “лице” при срещата му с еврокомисаря Могерини!

 10. 1. За Благой Георгиев. “Имената на глупците висят по стените”. Драска по Колизеума защото е проЗД. От футболист, татуиран като дивак от амазонската джунгла – толкова. Като си плати солената глоба, другия път няма да драска.

  2. За Божидар Димитров. Случаят също е елементарен. От цървул трандафор не става и от комунист – патриот също. Става патриотар. Не сте ли забелязали, патриотизмът на Божидар Димитров е “no sutor crepidam – не по-горе от обувките”. Т.е. – стига до там, до където се среща с руските интереси – в миналото и днес. И като се срещнат, връх веднага взима шизофренното комунистическо-русофилско раздвоение, демонстрирано скоро и от Ивайло Калфин. Че любовта към България минавала през любовта към Русия, което твърдение е само по себе си е достатъчно за клинична диагноза.

  Нали помните – след Гражданската война в Испания /1936-39/ разпитвали в полицията пленени комунисти. Те така казвали на черното бяло и отричали очевидни неща /нещо характерно за всички комунисти!/, че поканили за консултации шефа на Катедрата по психиатрия в Мадридския медицински университет.
  След едногодишни беседи с тях, той представил заключението си: “Комунизмът не е идеология, а вид психично заболяване.”

 11. Допълнение – No sutor supra crepidam.
  Извинете, моля.

 12. Не, и градските тоалетни са елитно пространство за описаните плазмодии! Мястото им е в градската канализация! Нейните лабиринти да им бъдат предоставени за походи, маршове, контрапротести и всякакви челобития пред сапогите на монголоидния окупатор!

 13. А ако реша да си увековеча името като изстържа с нещо или напиша с боя името си на МОЧА, ще ме подведат ли под отговорност? Все пак може да се тълкува като например че съм червен русофил и фен на съветската армия и съм решил там да покажа уважението си. Е, вярно толкова мие акъла да драскам по стени, ама откога русофилите искат и интелигентни поддръжници. Така и показвам че памятника трябва да стои там вечно, за да стои и името ми. Тогава агента на ДС (клон на КГБ)Божидар Димитров ще ме защити ли?
  ДЕМОНТАЖ! А преди това ще го рисуват хората!

 14. ВРЕМЕ Е ДА СЕ ЗАПОЧНЕ ПОДПИСКА ПРОТИВ ЕВЕНТУАЛНОТО НАГРАЖДАВЕНЕ С ОРДЕН СТАРА ПЛАНИНА НА РУСКИЯ ПОСЛАНИК ИСАКОВ ПРИ ПРИКЛЮЧВАНЕ НА ПРЕСТОЯ МУ У НАС

 15. Единствената неяснотия в тази история е, как Благо е намерил празно място по колоните в Колизеума…

 16. МОЧА и още 400 паметника бяха заповядани от КПСС и изпълнен от БКП, като акция на съветския колониализъм. Плашилата войници нито са се били в България, нито за България. Те пазеха наетите слуги да разрушат и унищожат издъно една европейска държава и да я превърнат в шестнадесета съветска република. Ако някой се протипоставяше главата му неизбежно падаше в коша. Те бранеха от “враговете” и вдъхваха кураж на слугите. Една акция, която надминаваше по жестокост и мащаби всяка подобна акция на колониалните държави. Западните колонии фалираха и страните благосклонно приеха обратно не само милиони от своите колонизатори, но и милиони чужденци. Съветския колониализъм също фалира, и паметнците на окупатора би трябвало да изчезнат. Но какво стана. Русия се уравлява от един кагебист, който е избран с промит мозък да защитава Кремъл. За неговоото съществуване основното е да има явни или измислени ВРАГОВЕ и той да е СПАСИТЕЛ, на който всички да са благодарни. Така Путин изведнаж израстна като собственик на МОЧА и серията подобни паметници. Слугите пак му пак се кланят като спасител с “дълбока признателност”. Но милиони полезни глупаци, които “печелеха” от съветския колониализъм, сега не тичат обратно към Москва а отиват в Лондон, където много от улиците миришат на любимото за индусите къри, което предпочитат колкото и водката да е ефтина.

 17. “Защото драскането по стени, колони и прочие древности е част от българската народна култура от много стари времена.”
  🙁
  А така дълбоко вярвах, че в слюнчесто-концептуалната мисъл на грандиозния учéн Б. Димитров не друго, а пикаенето в снега се явява най-древната българска народна култура.

 18. Този бидон Божидар Димитров може да е руска подлога, но поне не пожелава жената на ближния, като адаша си професор Божидар Кунчев!

 19. “Когато например стане дума за 3 март 1878 г. и за историческия факт, че това не е било никакво освобождение, а руско завоевание на територия, населена с българи, непризнати за такива от Русия”

  Тази мисъл на автора е обективната основа за написването на новата история на България.

  Разбира комунистическите глави,които пишат псевдоисторията не биха могли да разберат този факт.

  Налага се да припомним на комунистите,впрочем те не са знаели никога и няма да знаят никога следния факт от времето на Втората Световна Война.

  Политическата битка за Балканите и специално за България е била на възможно най-високо ниво от страна на трите коалиции.

  Англо-американската,германо-италианската и съветската,по скоро съветско-германската.
  През януари 1941г,започва настървена дипломатическа игра към България,предизвикана от категоричния отказ,който българските власти дават на двата съюзника Съветския Съюз и Германия за подписване на съвместни договори.На Германия е даден категоричен отказ лично от Н.В. Цар Борис(21окт.1940) след лично запитване от Канцлера на Германия Адолф Хитлер.След около месец поспедва подобен категоричен отказ и на предложенията на Съветския Съюз(25 ноември)

  След недомлъвките от страна на Германия и Съветския Съюз,болшевишкото ръководство не издържа и Председателя на НКИД Вячелсав Молотов поканва германския посланик в Москва граф Фон Шуленбург и лично му завява,че съветското ръководство има сериозна информация,че дислоцираните германски войски в Румъния се насочват към южните райони на страната с готовност да преминат границата с България.И от там да окупират България и Проливите.Но в същото време болшевиките имат и друга информация,че Англия се готви да защити Гърция и да изпревари Германия,което би довело да водене на военни действия на територията на България.Казано с други думи,България ще се превърне в “театър на военни действия”.Но Съветското правителство нееднократно е заявявало на Правителството на Германия,че “то(съв. правителство) счита територията на България и двата пролива за зона на безопасност(сигурност-б.м.) на СССР”.Затова “Съветското правителство счита за свой дълг да предупреди ,че появата на каквито и да е въоръжени сили на територията на България и в двата пролива ,то(съв.пр-во) ще счита този факт за нарушение на интересите за безопасност на СССР”

  В същия ден съветския посланик в Германия Владимир Деканозов заявява абсолютно същата позиция на Министъра на Външните работи Йоаким Фон Рибентроп.

  За каква “антифашистка борба” говорят днес комунистическите глави. Поне през януари 1941г. Съветския Союз не се е готовил да води подобна борба на Балканите и специално в нашата страна.Той си е считал нашата територия за съветска зона на безопасност и се е страхуивал някой да не я завземе.

  Досега,близо 75 години след тази декларация на Съветското правителство,никой от Москва не се е отказал от нея.Днешните руски власти и Държавния глава на Русия също не са изразили отказ от тази позиция-а именно,че България не попада в зоната за сигурност на Руската Федерация.
  Но кой в България се интересува от това,кой български държавен глава или министър-председател пита властите в Кремъл дали все още считат България за тяхна зона за сигурност.

  Явно все още я считат,независимо от факта,че България е в НАТО.Един вид и НАТО подпомага зоната за сигурност на Русия.
  Нито пък самата организация НАТО пита Русия.
  И пониже никой не я пита,Русия окупира и анексира Кримския полуостров-той бил в зоната за сигурнсот на Русия.Но има и други полуострови,които също се считат от московските чекисти че са в тяханта зона за сигурност.
  И друго,Русия никога не се е отказвала от интересите на Съветския Съюз към Проливите.

  Никой не пита и затова един ден може още някоя такава зона да бъде анексирана от Кремълските безумци.

  А съвсем друго би било,ако някой пита.

  Поне ние българчетата да питаме-Плевнелиев,Борисов и др. комунисти си мълчат като гугутки.А за Божидар Димитров да не говорим,той е напълно непитащ историк.
  Без питане нищо не става.

 20. До Politkovski

  Прав сте, но Орден “Стара планина” е толкова девалвирал, че вече ми е все едно кого ще закичат с него.

  Ето някои от стотиците му “кавалерите” /от 1998 насам, нехронологично/:
  Любомир Левчев, Лили Иванова, Петър Манджуков, Анжел Вагенщайн, Дмитрий Иванов, Константин Тренчев, Вежди Рашидов, Иван Славков, Ахмед Доган, Коста Цонев, Исак Паси, Тодор Батков, Андрей Пантев, Йорданка Христова, Ирина Бокова, Васил Мръчков – Главният прокурор на Тодор Живков, Стефан Данаилов, Георги Пирински, Цветана Манева.

  За сравнение. Най-високият български Орден до 9 9 1944 е “Св. св. Равноапостоли Кирил и Методий”. Създаден е на 18 05 1909 по случай Независимостта на България. В Устава му е записано, че не може да има повече от 15 живи кавалери. За 35 години негови носители стават едва 65 души. 57 чужди държавни глави и едва 8 българи – Фердинанд I, Борис III, Екзарх Йосиф I, Ив. Ев. Гешов, В. Радославов, Иван Вазов, Митрополит Симеон Варненски и Преславски и ген. Данаил Николаев.

  После започва падението. В концлагера НРБ най-високият Орден е “Георги Димитров”. С него са наградени над 4 000 /четири хиляди!/ национални предатели – членове на БКП и нито един безпартиен!

 21. Политковски, ти сериозно ли мислиш, че президентът Плевнелиев ще награди посланика на русия исаков с каквото и да е?! Онзи с физиономия на пор нали го нарече лаещо куче…

 22. Прав е ОТБЕЛЯЗВАМ. Това тотално осрано от селяндура седефчов тенекиено отличие “Стара планина” идеално ще отива на мужика исакав.
  А и сред носителите на този “орден” трудно могат да се открият достойни люде, тъй че най-добре би било от тук натам с него да се отличават само комуняги и путинофили. Така естествено тенекията ще се превърне в ЗНАК НА ПОЗОРА, НА РОДООТСТЪПНИЧЕСТВОТО И НАЦИОНАЛНОТО ПРЕДАТЕЛСТВО.
  А една бъдеща свободна и демократична България, ведно със сриването на МОЧА и възстановяване името на Храм-паметника “Св.св. Кирил и Методий” щу върне и Орден “Св. св. Равноапостоли Кирил и Методий” в цялото му достойнство и слава.

 23. До Кольо.
  Какво значи условното наклонение, че бд “може да е руска подлога”. Вие, направо обиждате видният, доказал се, според обстоятелствата и като петоколоник и като полезен идиот божо. За раззия само с любов и признателност. По-предусловие и добре заплатена. Далеч не от вчера.
  Сега, само на мен ли ми прави Фпечатление, бас ловя с който и да поклоник на МОЧА тук, че ако не беше факта, че Благо Джийсъса (това му е прякора) е играч на руският Амкар Перм, набеденият “професор по история” нямаше въобще да “изригне”. Нещо повече, ако бг риткаше в янки “мейджър лиг” какъвто е случаят с Гошо Христов (Метъла) щяхме да имаме статия с коренно противоположно съдържание и внушения.
  Що ли не съм изненадан.
  Там е заровено кучето. Там е ключът от палатката.
  Наше лошо няма.
  ДГД! И двамата!

 24. Здравей Димитър,
  Ако Б Борисов предложи за награждаване тази слуга на Путин, Плевнелиев незнам как ще се противопостави.
  Да си припомним как Орешарски предложи за едни посланици от ЕС по ниски ордени , отмъщавайки си за критиките към него, а не чух Плевнелиев да се противопостави.

 25. Господа ,ама вие сериозно ли се измъчвате кой кого ще награди с медали,какви тежки прблеми и безпътие са налегнали обикнвовения българин,държавта харчи пари за безброй глупости,перспектива никава….

  Само за участие в спортните игри в Азарбайджан държавата е изразходвала над 1млн. и 300хил.лв.

  Над 100 момчета и момичета бягат,плуват,скачат,масажисти,лекари,психолози,треньори…и какво ли не,а има пенсии на работили по 30 години жени и мъже по 130-170лв.

  Ама какви медали и спортни медали бре,няма ли край българската глупост.
  Първото нешо ,което трябва да направи този народ е да излезе пред близо стоте паметници на съветските агресори и да не мърдат докато комунистите не ги демонтират.
  Пъен блокаж на всичко! Колкото по-дълго стоят тези чучела,толкоз е по-силно затъпяването.Такава е причинно-следствената връзка,няма къде да се денем без нея.

 26. Прочетох коментара на Божидар Димитров по повод просташкото драскане по Колизеума от страна на татуирания от глава до пети плейбой Благо Георгиев.Искам само да изразя недоумението си от твърдението,че Карл Велики бил неграмотен за което Георги Димитров му се подигравал.Доколкото знам Г.Димитров се подигРава не на Карл Велики а на един друг владетел – Карл Пети,живял 750 години по късно и то твърде неграмотно,като изваЖда един цитат на владетеля от контекст и атакува немския език,на който Карл Пети говорел с конете си.Всъщност Карл Пети се хвалел колко езика говори,но това е друГа тема.Същественото тук е,че да объркаш две големи имена от историятя на Европа,единият живял през осми и девети век,а другият през шестнадесети век показва абсолютно невежество.Все пак т.н.Божо си вади хляба с история,за разлика от мен,например.Както биха казали англичаните I am speechless!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.