От Крим до Камчия: прилики и разлики между два руски анклава

​Веднага след като България се присъедини към санкциите на ЕС срещу Русия, заради участието и във военните действия в Източна Украйна, Кремъл издаде заповед, с която забранява на близо 4 милиона държавни служители и служители на специалните служби, армията и милицията да почиват на нашето Черноморие, надявайки се така да нанесе икономически удар върху страната ни.

За нашите читатели трябва да поясним, че почивките на държавните служители в Русия са изцяло или частично спонсорирани от бюджета на страната, същото се отнася и за почивките на техните деца.

На държавните служители беше заявено, че трябва да почиват в анексирания от Русия Крим и, ако разполагат със собствени средства, втората им почивка може да е в чужбина, но отново не в „санкционна” страна, каквато за Кремъл е България.

Оказа се, че плажовете в Крим въпреки всичко са почти празни, съобщава krymr.com. Това се дължи, както на ниските доходи на руснаците, вследствие срива на рублата, така и на качеството на курортите, достъпни за тях.

На „границата” между Крим и материка има огромни опашки от автомобили, които в зависимост от деня на седмицата чакат от два до седем часа, за да влязат на територията на анексирания полуостров, пише експертът Лев Александър. Пътищата в Крим не са ремонтирани, а множеството тежки камиони и автомобили ги „доубиват” особено в Симферопол и в курортните части на градовете.

Броят на туристите едва 20% от показателите за същите периоди на предвоенните години.

Плажовете са запълнени наполовина, в Евпатория и Ялта хората са малко повече. Хората в ресторантите са малко, основно са клиенти на олинклузив. Хората с бизнес по плажовете казват, че разходите им са се увеличили, но доходите са намалели, защото туристите не разполагат с много средства.

Според данни на летищата и резервациите в хотелите и санаториумите тази година в Крим почиват по-малко от 600 хиляди души, 95% от тях са от Русия.

За сравнение-през 2013 година на 20 юли в Крим вече бяха почивали 3 милиона и 100 хиляди курортисти. ( Faktor.bg)

Към горната информация мога да добавя и малко „долни” наблюдения от най-руския от всички останали анклави на българското Черноморие тази година. Камчия!

 

В анексираната от московския кмет Лужков територия от българския резерват Камчия с уникалната със своя климат и растителност и уж защитена от застрояване защитена зона Лонгоз, се е възцарило безрусначие и известно униние сред порусначеното наново местно население.

 

Московският мафиот успя да отпразнува на 9 септември 2009 г. победата си над българските закони, прегазени, за да го има в природния резерват бетонният руски колос. Откриването на затворения ( буквално, защото е ограден отвсякъде) беше почетено лично от премиера Борисов. Пристигна за церемонията на московския туристически комплекс, в който по собствените хвалби на Лужков били инвестирани 300 милиона евро. Строежът е разположен така, че да остане максимално скрит между дърветата на десетки декари завладяна с подкупи земя от резервата.

 

Броени дни след триуфма му на българска земя Лужков беше позорно изгонен от поста, оценяван като третия по влияние в Русия след този на президента и премиера. Путин и Медведев единодушно го натириха. Беше станало вече невъзможно да се правят, че не виждат далаверите му – в Русия, а не в България.

 

В България далаверата му не само е видима, макар и да се крие между боровете, но както отбелязах вече, беше лично уважена от новоназначения министър –председател Бойко Борисов. Конфузът на близката му дружба с Лужков с нищо не се отрази на Борисов, след като московският мафиот беше наритан и свален по типично руски „леко незаконен” начин- махнаха го началниците на Кремъл въпреки факта, че беше избран на поста, а не назначен от тях..

 

Междувременно построеният комплекс продължи да расте. Изливаха спокойно бетон посред туристическия сезон в нарушение на законите в Задунайска България. Бетоновозите боботеха до самата плажна ивица покрай смълчаните българчета ( „братушки” е всъщност руски термин, употребяван с покровителствена насмешка за нас). Израстна игрище, закрита спортна зала, огради и селище с „котеджи”, както пише на чист руски. „Котеджите” съвсем не са за дечица, каквото официално е предназначението на „санаториума”. Люкс!

 

Но и това не е всичко. Околните хотели в неофициално анексираната зона получиха също руска окраска. Обраснаха с руски надписи – дори и посадените пред тях редки видове дървета са надписани на руски, за да знаят руснаците, че са на собствена земя, а „братушките”, докато им чистят клозетите, да учат правилия език. В тези хотели беше невъзможно българин да си направи резервация- законите на сегрегацията бяха безмилостни като чекистки изстрел в тила.

 

На същия език са надписите навсякъде- включително на паметника на съветските диверсанти, издигнат по времето на НРБ, но доукрасен сега с руски надпис за благодарност към тях.

 

Тук през годините на плажа пишеше, че е само за руски туристи. Моя милост публикува такава снимка във в.”24 часа” през 2003 г. ( още тогава си бяха оградили с тел огромен район). Табелата изчезна.

 

Изчезна постепенно и самият курорт Камчия, строен с десетилетия- но за това унищожение на соцнаследството нямаше кой да възмути. С цялата му соцпримитивност, комплексът все пак приютяваше хиляди български непретенциозни летовници в своите бунгала, ресторанти, дискотеки ( две на плажа), магазини и многобройни лавки. Днес ги няма. Просто ги няма. Убиха ги съзнателно и методично.

 

Тук – там се виждат останките им сред настъпващата джунгла. Дискотеките явно пречеха на „санаториума” и спокойствието на руснаците, чието самостоятелно царуване в комплекса вероятно предвиждаше не само гарантирането срещу друго застрояване наблизо, но и пълзящата разруха с цел евтино изкупуване на всичко наоколо.

 

След тази кратка ретроспекция по темата, която съм споделял и преди, да се върнем на царящото днес безрусначие – за първи път тук от много години.

 

Цели три полегнали милиционера само пред един от хотелите, мигащи светлини и прочие преупреждения и днес напомнят за господарското имение, покрай което минавате с кола. Но вече я няма страховитата въоръжена охрана, която строго предупреждаваше чуждите ( т.е. българските) автомобили да намалят скоростта, принуждавайки шофьорите почетно да пълзят пред комплекса- сякаш полегналите милиционери позволяват нещо друго.

 

Няма ги и българските мобилни полицейски патрули, които имаха подигравателния навик да инспектират в най-голямата жега шофиращите край бреговата ивица по бански български шофьори да не би да крият нещо опасно за рускините в гащите.

 

Няма ги, защото няма какво да охраняват- тук има вече само българи и по някой и друг руснак за спомен от досегашното царуване. Българите, както е известно, не са стока, която се охранява строго от престъпността в България.

 

На пляжа все още има рездевалки, времето съблекални, а душовете, които биваха спрени след оттеглянето на руските групи на обяд, са позволени вече и за българи, които най-непочтително газят пясъка в бившата руска зона и дори се излежават мързелива под техните шатри. Така и не попитах дали пък не е безплатно за спомен от времето на благодетеля Лужков, който обичаше господарски да информира по българските телевизии как плащал на бедните българи московски заплати.

 

Гербът на Москва ( който повече напомня на някакъв католически рицар с доспехи, крайно нехарактерни за православните богатири), войнствено се поти на гниещите, изоставени на вятъра и дъждовете къщурки за преобличане ( раздевалки).

 

Обслужващият персонал от чистачки явно е по-многоброен от посетителите на самия санаториум, поради което същите ( чистачките) се излежават на сянка на цели ята- превърнали са по неволя се в курортистки по престилки. Какво да чистят, като няма кой да цапа в иначе все така луксозно озеленения, разхлаждания от пръскачките прирачен комплекс, прозиращ зад километричната желязна ограда.

 

На мен не ми провървя да осъществя личен контакт с руски турист. Само съпругата ми се сблъска с един шкембелия, който на два пъти успял да я пререди в изкупуването на кайсиите, а след това и на прасковите от местни хора.

 

От цялата тази трагедия един магазинер заключи, че всичко било в резултат на „нашата политика”. Намерил на кого да се оплаче! Просто му припомних, че руснаците ги няма заради срива на рублата, което отново превърна България в недостижима мечта за мнозинството от тях. А сривът на рублата започна със спада на цените на петрола, от който Русия зависи като доста страни от т.н. третия свят ( това за третия свят си го казах на ум, за да не звуча като агитатор).

 

Магазинерът много бързо се съгласи с мен и дори сподели, че и руснаци му споделили същото.

 

Виждате ли колко малко е необходимо: малко истина и българите разбират за какво става дума. Някой обаче трябва да я каже и повтори.

 

Не мога да оценя трагизма на ситуацията за местните хора, зависещи от туризма, защото не видях с просто око да има бедстващи. Но пък ясно забелязах тълпите от българи, които кротко бяха превзели руския пляж. Никак не изглеждаха нещастни. Особено в събота и неделя, когато тук се изсипват стотици варненци. Това е за тях единствената достъпна голяма плажна ивица край морската ни столица, парадоксално останала незастроена заради кефа на руските господари.

 

Смешното в този сюжет е, че табелата „Неохраняем плаж. Къпането забранено” е поставена с лице към нохраняемия плаж. Излиза, че руският плаж отзад, е неохраняем. Което е вярно по смисъла, който обясних по-горе: вече няма руснаци и няма частна и държавна милиционерска охрана на района.

 

И още едно чудо се е случило: вече пускат българи в хотелите, в които досега това не беше възможно без да си руснак. Проверете в съответните сайтове и ще видите, че невероятното събитие е факт.

 

Крим и Камчия: две анексирани ( по различен начин) руски колонии, в които обаче самите руснаци вече не се натискат да почиват!

 

Ако питате мен обаче, анексирането на Камчия чрез руски подкупи на съдии, общинари, кметове, министри та и чак по-нагоре е по-позорен акт за нас, отколкото загубата на Крим за Украйна. Никой не може да бъде направен роб, ако сам не се признае за такъв. Руските подкупи са постигнали тук нещо подобно на това, което направи армията на Путин в Крим.

 

Българите сега се завръщат край Камчия, но не се знаят две неща: докога и доколко ще им позволят това собствениците на това райско кътче от българската земя и дали някой някога ще се осмели да потърси сметка на виновните продажници за най-срамната и най-мащабната имотна далавера в нашата история. Докато на власт е обаче „откривателят” на руския анклав Бойко Борисов, не бива да се надяваме това да се случи.

Не очаквайте и от медиите да проявят интерес към такава дреболия, като незаконното заграбване на част от България. Призовавам от години и съм се убедил, че е безполезно. Друго си е да ни показват сутрин, обед и вечер страховитите сюжети с нарушителите от Гърмен и техните незаконни постройки – войната с циганите и техните нарушения на закона е къде по-лесно занимание от това да бръкнеш в далаверата край Камчия, в която са намесени политици, магистрати и всякакъв друг вид нашенски кастрати, които са се подложили на мафиота Лужков.

44 мнения за “От Крим до Камчия: прилики и разлики между два руски анклава”

 1. Статиите на г-н Инджев са като едно малко синьо-зелено островче с чист въздух и прохлада сред безкрайното море от червен пясък и суша, от които сме заобиколени.

 2. На Александър + + + + + !!! С едно изречение да кажеш всичко, си е дарба!

 3. Нещо ми подсказва, че радостта и облекчението от липсата на наглите руски примати сигурно ще бъдат кратки!
  Знае ли някой КОЛКО ваканционни селища- чудовищни бетонни казарми за руски туристи е построил досега руският “ФОРТ НОКС” ? Какъв е броят на легловата им база и какви данъци са платили на държавата ни за всяка от последните няколко години? Само в Несебърския залив са цели три, има и в Равда, има и още на юг. Вилнеят по цялото южно черноморие и завземат нови и нови терени (това дюни, реки,гори въобще не им е проблем) размерът на взятките за туземните “вождове” няма значение!

  Местните кметове отказват да говорят. От МРРБ също не отговарят. Мълчат!

  Къде ли са т.н.”зелени” да протестират и да търсят виновните за пленената природа? :)Мълчат!
  Къде са данъчните:)
  И те мълчат!

 4. Търсте “проф.” Недялкова – президент 🙂 на Варненския свободен университет,който започна дейността си като хотел под прикритие – руски граждани идваха “да учат български език”… Същата “демократка” приюти Руския културен център… Тази бивша (много строга)оргработничка в ГК на БКП, в последствие зам.-шеф на руско-българския консорциум за заграбването на Камчия бе варненската връзка…
  Кой да я разследва? Лиляна Павлова, доказала научните си способности тъкмо във ВСУ?

 5. Хубаво четиво, мехлем за душата … ми. Благата вест е от две части – няма ги и не могат да дойдат. Батюшката не дава на тези с парите /главните им хрантутници/, а на другите не стигат рубли да си купят евро.
  Преди много години вече – средата на 70-те – ходехме с децата на море там. Имаше къмпинг “Рай” – наистина рай. Мисля си – сега е момента да си върнем този рай. Просто положението да стане необратимо. Също списъкът с имената на ибрикчиите да е постоянно на дъската. Аз съм чел преди време, че една комсомолка дърта – Станка Шопова – е била главен фактор за поразяването на природния резерват.

 6. Имам абсолютно същите впечатления преди 2 дни от това мило и уютно кътче (измервано в квадратни километри). Кътчето символизира нещо което знаем и не ни учудва-руската лакомия и наглост, но и нещо, което няма да престане да ни учудва с все по-ярките си прояви-мужишкото челобитие пред тази наглост на българските рубладжии, пардон!- “евроатлантически” “политици”.
  Но като е думата за гигантски по обем, усти и гъзове рубладжии- – читайте, пусть все отдыхают так!

  http://www.dnevnik.bg/photos/2015/07/24/2578944_fotogaleriia_kogato_lukashenko_nauchi_depardiio_da/?pic=2#picture

 7. Малка корекция- много по-большой рубладжия от двамцата е таварищ жэрар депардье. Лукашенко се репчи на Кремъл доста яко. По негови си неконтролируеми и непредсказуеми мотиви, но факт.

 8. Иво и другите, дето сте писáли тука, Камчия се полага на руснаците, това е голема инвестиция, а и тука са дошли с подводници да ни освободат от фашизъма, като ние им бехме обавили война. Аз ритáх мачле с Лужков, после го погнáха нещо, ама де да знам, сeа, ше видиме как да върнеме руските туристи, аз се извиних на Путин, ама викам Портных да дигне край Камчия един Световен център на матрьошката, като Квадрата 500 на Веждито ше го направиме, голем, ше има борш, пелмени, ше се върнат руснаците и нема да си тръгнат!

 9. За жалост твърде много българи са слепи да видят какъв изрод е брат им ‘братушката’

 10. Оставете ушанките, ами я вижте каква другарка (подивяла демократка, има си хас!) е долетяла чак отвъд океана, за да прави прокомунистическа пропаганда и да рекламира другарката Бокова! Щото, нали жените в Северна Корея блаженстват! Че и сватя на Клинтън, че и дружка на другарката Хилари Родман от Ню Лефт, заедно са кряскали “Янки, бейби килърс, го хоум!” и са вили срещу РИЧАРД НИКСЪН, на когото не стига до подметките, но пък Ленин, Троцки, Мао, Пол Пот…те са ОК ! А по БНТ другарката Марголис произведе другаря Калфин направо светец – и то с жест на мюсюлманския поздрав (?!)! Ей, ако не победи републиканец на президентските избори в САЩ, ще трябва вече да сменяме не държавата и континента, а изглежда, и планетата!

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4889679

 11. Да не вземат путлерите да ни пратят зелени човечета-сепаратисти там да се локализират в почивните бази за да ни спретнат една войничка като в Украйна. Тогава се пиша доброволец отивам да воювам с руснаците веднага, мамка им…. Все си мисля че без война руснаците няма да се спрат да правят зло навсякъде по света!

 12. Интересно!!! Поне в 150 държави на това Земно кълбо за нарушаване неприкосновеността на ПРИРОДЕН РЕЗЕРВАТ виновните влизат моментално в затвора!
  Дей България!

 13. Съюзниците ни в ЕС и НАТО никога няма да простят загубата на стратегическото летище Сарафово. Сега се изкупуват земи или са изкупени около други стратигически за отбраната пунктове, което обезмисля инвестиции във военнто ведомство. Лично съм засегнат от незаконните продажби на земи и далавери на руски лица с подставени персони в РБ и безмисленното ми губене на 8 год по съдилища(въпрос за 500квм но със сантиментална стойност за семейството) показа че, това не става без съдействието на най-висши инстанции в държавата. Искам да напомня че, става въпрос за изкупена територия на РБ от физически или юридически лица,които имат право да отдават или продават…Жълтите павета продадоха територията ни за жълти стотинки, в момента не съм дори сигурен дали и тези павета не биват собственост на Узбекистан. Един от атрибутите на определението държава, липсва в голям процент за останалите не споменавам защото картината е отчайваща. Въпрос на време е да се пукне балонът на заблуждението и неприятната истина да ни удари в лицето за пореден път.

 14. Липсват ми такива статии и за заграбената АЛЕЯ ПЪРВА във Морската градина на Варна от ТИМ!…
  (заграбена благодарение и на подписа на Росен Плевнелиев , тогава заемащ друга длъжност )

  Между другото в Слънчев бряг и околията меко казано прелива от руснаци!
  Идват на пресекулки , за да се заселят в новозакупените си апартаменти в курорта!…А строителството на нови “апарт”сгради продължава…!

 15. За последен път бях в Камчия през лятото на 1999 год.

  Ще трябва да изчакам достатъчно дълго (живот и здраве!) времето да отмие цялата руснащина от това място – хибридния рицар от раздевалките (какъв удачен пример за културата, с която руснаците много обичат да се хвалят!), двойните тоалетни (още по-добър пример за недостижимата висота на руската култура!) и целия “имперски” кич, наречн от Илф и Петров “просташки разкош”.

  Ще чакам, както правят китайците! Смятам, че подходът им спрямо Русия е много правилен.

 16. А относно “нашенските кастрати” ще кажа, че по-противни от самите руснаци са единствено тукашните им слуги.

 17. Днес е велик ден в пробуждането на българите спрямо Петоколонното влияние(в личен микро план, на най класния ни спортист) но каква по хубава събирателна метафора за нас като общество? Ще го цитирам „За мен това е лятото на новото начало” нека извадим мотивация от неговите думи…

  Гришо най накрая се пробуди и отхвърли руското влияние, което с грозните си стонове, тровеше нашето момче. Гришо демонтира своята МАША, показвайки на всички нас общо взето как трябва да се процедира с вероломните Руснаци и тяхното най силно оръжие жените.

  Тук ми идва и мисълта за статията на Иво и опразнените български курорти от към руснаци и рускини, които десетилетия наред, ставаха плацдарм на покварата, фронт на развращаването и поробването на българския народ, от вероломните рускини(Шерше ла’Фам). Българското черноморие е направило повече за скрепването на “в(т)ечната дружба” от всички други подли, рубладжийски, инициативи, взети заедно(и преди и след 9ти). Не случайно мъдрата българска майка и жена и до ден днешен предупреждава синовете и мъжете си, да се пазят от рускини. Мисля, че за никой не тайна каква е представата за рускините. Здраво формирания стереотип и желязна парадигма… общо известната представа за рускините, че са к**ви!

  Аз например в младостта си се отървах леко(само с остра форма на гонорея, от една проклета Настя), като се замисля, спрямо онези които взеха за съпруга рускиня. Е кажете има ли по страшно оръжие от това?! Влюбваш се, взимаш за съпруга, едно прекрасно на вид създание, и тая страшна метаморфоза, която става само в рамките на няколко години(мисля за всички ще бъде достатъчно ясно, илюстративно и звучно, само да ползвам понятието Тьотка-крайната фаза, при това само на 26години примерно). Само страшния руски ген, може да роди подобно оръжие, бавно действаща бомба, която избухва не в миг и после сладкия покой на вечността, о не, тя избухва бавно и полека, под формата на тлъстини и страшна хормонална нервност в рамките на няколко години, водейки мъжа до отчаяние в което смъртта изглежда като сладък блян… Ще ми говори Солжиницин за Гулаг, що не е написал за тоя микро затвор в който попадат нищо не подозиращите мъже по цял свят…
  Ето там е заровено кучето, на тяхното влияние, ама няма кой да го подуши.

  За мен една Кобилкина е 100пъти по страшна от 100 Исаковци, Пашаевци и всякакви други путлеристи и петоколонци.
  Кобилкина развращава българската жена, българския мъж, българското семейство.
  И преди да демонтираме Кобилкина и страшния символ който сублимира, хич и да не си мечтаем за МОЧА…

  Та това което споделя Иво и случката с Гришо мисля са хубави новини! Да си държат рублите и жените там отвъд дунава!

 18. От 1878 до днес България е била най-добре, когато не е имала дипломатически отношения с Русия 1886 – 1896 и 1915 – 1934.

  Скъсване с Русия!
  От там идват само престъпност, корупция и обществен разврат!

  Русия е и основната причина /divide et impere/ за толкова дълбокото разделение на българското общество.
  От 1944 до 1989 – чрез избиването на националния елит, заместването му с необразовани криминални елементи – национални предатели и чрез целенасочен 45-годишен политически подбор /забрани за едни и привилегии за други/ създаване на “работническо-селска Ентелигенция”. Която и днес е наясно, че за нищо не става, без да е руска служба.
  Именно това са днешните платени русофили-рубладжии. Но, уви, след падането на Стената, само тук те не бяха лустрирани. Точно благодарение на такива /кметове, съдии, служители в НАП и пр./ стана възможно създаването на руския анклав до Камчия.

  Скъсване с Русия и Лустрация!

 19. Стамбо, всичко пасва в ’24 часа’; другарките се с’бират. Сещай се и за фразата към първата поправка: ‘В Америка имате право да сте глупав. Ако сте демократ – това е задължение.’
  А щом сте жена демократ, имате право да мислите ‘политиката’ като маникюр или час по йога с млад учител.

 20. БРАВО, АЛЕКС!
  Ну, какво да правиш, ако погледнем колко Натальи Сирхеевны и Маруси Андреевны вършеят тръни по главите на български бунаци- че и на важни за сигурността постове!- става безпредметно да говорим за национална сигурност!

 21. Аз сеа още мисла за т`ва, може да вдигнеме Световен музеен център на Матрьошката, а може да направиме и един Регионален фестивал на Мурзилката у Камчия, нема по-подходящо место!

 22. Алекс,Вие правители разлика между руснак и руски комунист?

  Имало е и има изключително достойни руснаци,но те не дават облика на целия народ и държавата.Най-силните антикомунисти в света саот руски произход.Само Виктор Суворо е достатъчен за пример.

  Да не говорим за Андрей Амалрик ,Андрей Сахаров,Александър Солженицин и стотиците офицери и сътрудници на КГБ,които избягаха на запад и в САЩ и разобличиха мърсотиите на Съветския Съюз и комунистите въобще.

  Колко български служители от разузнаването са избягали от българските комунисти? Нито един,всъчшност само един лейтенант от ДС.

  А за венерическите болести би трябвало да пишете в друг сайт,този е специализиран за държавната съветско-руска експанзия.

 23. Украинско слово
  Да не им прощаваме!
  или обикновен рашизъм

  Не бива да прощаваме на руснаците. Просто не бива. Няма как да забравим гаврите, телевизионния ад, Тузла, Института за страните от Общността на независимите държави, филма „Брат 2”, санитарните забрани за внос на хранителни продукти, ударите в гръб, пръските слюнка, „на Украйна” вместо „в Украйна”, потопените ни кораби, украинския „недоезик”, петминутките на Миша Леонтиев, приказките за „квазинацията”, Гладомора, Латинина, 18-те рубли за постинг в социалните мрежи, омразата, високомерието, страха им, страха, страха и подлостта, подлостта, подлостта.
  Да не прощаваме не от злоба или омраза. Не. Само за да избегнем повторението на вече живяния кошмар. Да не прощаваме със студен прагматизъм, без ярост и нравоучения.
  Да не би да си мислите, че след като ги победим на бойното поле и издъхне (прости ми, Господи!) Бледния Молец, помежду ни ще разцъфти братска обич?
  Как ли пък не. Първо ще чуем: „Ама ние не знаехме!”, „Излъгаха ни!”, „Не сме виновни!”. Катя Андреева ще дойде на работа със синьо-жълта блуза. Валерия ще запее „Червона рута”, а Йосиф Кобзон ще се извини за „западняшките боклуци”. И после всичко ще тръгне както преди. Или ще се опита да тръгне. Полека-лека, на час по лъжичка, но отново ще започне същото. Ще изникнат нови Мамонтови и Соловьови, а телевизионният планктон все така ще ги зяпа очарован, с отворена от изумление и радост уста.
  Не бива да прощаваме, за да не ни се случи същото. Не бива да забравяме, когато онези, които хвърляха кал срещу моята и вашата Родина, неочаквано започнат да ни се кълнат във вечна дружба.
  Да не забравяме децата ни, изтръскващи последните стотинки от касичките си.
  Жените, даващи последния си грош в пунктовете за събиране на помощи.
  Безръките и безноги двадесетгодишни момчета във военните болници.
  Ако забравим, ще ни се наложи за трети път да се сражаваме срещу фашизма. полковник Анатолий Сорока
  http://m.obozrevatel.com/blogs/92017-ne-proschat-rossiyanam–inache-nashej-strane-pridetsya-v-tretij-raz-srazhatsya-s-fashizmom.htm

 24. Г-н Инджев, знаете ли подробности около собствеността на земята в Камчия?
  Мисля си дали е възможен иск (или жалба) от страна на обикновен(и) български гражданин (граджани) пред международен съд по такъв повод.
  Благодаря.

 25. Към Милена Димитрова:
  Ако изпишете името ми заедно с Лужков в търсачката ще видите какво съм изписал през годините. Материали и сигнали има достатъчно. Нямо политическа воля. От една медийна капка в черната дупка край Черно море ще разберете защо:

  Фрог нюз:
  Първанов, Лужков, Баневи в списъка на екоунищожител
  |11.08.2009
  Първанов, Лужков, Баневи в списъка на екоунищожителите
  сем. Николай и Евгения Баневи

  106 държавници, сред които кметове, бизнесмени, министри, там фигурира дори и президентът Георги Първанов, са в черния списък на хората, унищожили българската природа.

  Хасковският бизнесмен Николай Банев и съпругата му Евгения попадат в черния списък на хората, унищожили българската природа. Той е изготвен след детайлен анализ от неправителствена организация, съобщава днес вестник Хасковска Марица.

  В него личат имената на 106 държавници, сред които кметове, бизнесмени, министри, там фигурира дори и президентът Георги Първанов. Николай Банев е попаднал в списъка заради намерението си да изкорени растителността в местността Иракли и да засее райграс за голф игрище там, както и за увреждането на дюните на Иракли, пише в сайта.

  Евгения Генчева /Банева/ е лицето пряко отговорно за умишлените палежи и обирите на Иракли, пише още екопорталът. Скандалният списък поименно изброява прегрешенията на лицата, виновни за унищожаването на защитените територии.

  Имената са изключително разностранни – от кмета на Москва Юри Лужков, набеден за това, че с пари на руските данъкоплатци е застроил местността Камчийски пясъци, без да се съобразява с еконормите, до Христо Стоичков заради идеята му да бетонира Смолянските езера. Много остри думи се пишат и за вече бившата тройна коалиция БСП, НДСВ и ДПС. Учудващо наред с тях е спомената доскорошната природозащитна организация, прераснала в политическа партия – Зелена България, пише още вестникът.

 26. PanAmerican Съжалявам не правя никаква разлика!!! А и както Иво не веднъж е отбелязвал политиката на Русия към България е била и преди 1917, дори и по страшна!
  Но да се върна на мисълта си от снощи (извинявам се за някой езикови грешки дето съм допуснал, беше късно, ако можех да ги редактирам, бих го сторил…но мисля сте ми разбрали тезата)
  Много мразя да бъда голословен за това приведох някой болезнени примери от личния си живот, и сега ще приведа още няколко илюстрации на тезата ми за „нежния фронт”, съжалявам, че са пошли но точно на територията на пошлостта и простолюдието се води тази война… И не съм съгласен че е само в сферата на съветските конспирациите, по скоро е в сферата на биологията, културата и антропологията, далеч преди модерната политика!
  Та:

  http://vbox7.com/play:53a2bf234c

  Не гледам Биг Брадър, нооо като видях по случайност конкретното участие на тази рускиня майката на Албена Вулева бях прилепен като магнит към Тв(само докато участваше, това предаване е отвратително но все пак не може да му се отрече, че е социален експеримент). Та в момента в който Нико вкара вътре матушката, той илюстрира това за което Иво толкова дълго говори и обяснява при това на микро ниво, битово, между човешко(представете си го на между държавно).
  Искам да приведа и едно предаване на Албена (която е полубългарка, дет се вика, дете на българосъветската дружба)

  http://vbox7.com/play:mbb7dbce8f

  Не случаен ми е реда на показване, на тези предавания, второто е особено интересно. Тези двете съм убеден, че не са КГБ ГРУ или какъвто и да апарат на Съветската Власт, те са просто рускини…
  Та PanAmerican пожелавам ти да си вземеш рускиня!

  П.П Искам да ви споделя и обърна внимание на друго нещо което скоро по случайност открих и което може да изкара всеки антисемитски български русофил или петоколонник извън кожата.
  Напоследък наистина пословичния руски антисемитизъм, ми прави впечатление, че силно се е изострил, особено го забелязвам по коментари под статии в Интернет, най често от Воленовите Атакисти и тролове(спрямо дясно мислещи хора), но той си зрее във всеки. Общо взето си мислят, че Володя е последния бастион пред еврейското робство по света.
  Та срещнете ли такъв, обръщайте му внимание как се казва Майката на Путин(Мария Ивановна Шеломова) Направо ги побърква, дет се вика на таквиз пишман нацисти с техните камъни по техните глави…И бих помолил Иво да обърне внимание на този проблем, там мисля, че вече има конспирация спрямо българската младеж, и кремъл свири по кафявата струна, а то е страшно.

  Кафявата струна е причина за Набития дядо и набитото детенце(ВНИМАВАЙТЕ)

 27. А правите ли разлика между българин и българин-комунист.
  На мен все ми се струва,че има голяма разлика,това са две много различни категории.

 28. Алекс, само така, руская женщина е професия. А на всичките, на които все евреите им са виновни ще напомня какво Господ каза на Аврам в Битие 12:3 – И ще благословя онези които те благославят, и онези които те кълнат ще прокълна; и ще се благославят в тебе всичките племена на земята.

 29. Алекс ,да се ненавиждат или обичат цели народи,държави и пр.е специалитет на комунистическия идиотизъм.
  Нещата са много прости-обикновената човешка душа може да обича и мрази само конкретни обекти(субекти),казано условно.Душевно(емоционално) човек няма къде да побере в себе( в душата) си толкова омраза и обич.Засега само комунистите обичат само един народ,в случая руския и никога не са изразявали такова чувство към други народи.Или пък може би се пукат по шевовете и няма място за други народи.

  С омразата е същото-засега мразят над 240 милиона американци и 72 мил. турци,явно те са им достатъчни по отношение на омразата.

  Чувствата са конкректни,индивидуални усещания,те не са абстрактни.Не бива да се подвеждате по комунистическата пропаганда и да смятате че мразите толкова много народ,включително малките деца,възрастни и пр.Не,заклевам се ,че не можете да изпитате реално подобно чувство.

  Въпреки шеговития Ви тон на репликите,все пак е нужно по-голяма сериозност на сериозен сайт по сериозни въпроси,или поне така аз смятам.

  Посочвате две категории “антисемитски български русофил” и(или) “петоколнник”.
  Бихте ли бил любезен да посочите първите такива от двете категории,или поне само от първата.Или поне техните родители,те не могат да се появят ей така от самосебе си,все има корен….

  Аз когато разговарям с комунисти винаги ги питам кой е пъврвия български каписталист и кой е първия български комунист. Досега не съм получил отговор от нито един от тях.

  Особено се ядосват комунетета,когато ги моля да ми посочат поне двама съединени пролетария.Хъкат,мъкат,но не посочват,моля ги да ми посочат поне един съединен или независим пролетарий,пак не могат.Пиатм ги дали Георги Димитров е бил пролетарий,или пък Червенков,или пък Тодор Живков,но пак не казват.Питам ги дали Сергей Станишев и особено Георги Първанов дали и те са пролетарии,но мълчат като ударени от гръм.А на сериозни въпроси всеки културен човек би се опитал да отговори.Но сред комунистическото стадо изглежда такива няма.

 30. PanAmerican Къде ме вкара, това е прекалено широка тема за комунизма, и много в страни от първия ми коментар, който визираше рускините конкретно, като запазена марка на българското черноморие.

  За да ти кажа в кратце как ги виждам нещата, спрямо комунизма. Едно към едно с Бесове на Достоевски, не мисля, че има нещо по добро написано и казано по темата, при това предварително и предупредително.

  Сега ми прави впечатление, че не съм наплюл руснаците като цяло, а само рускините.
  Мисля, че поведенческата уродливост на рускините(обратно пропорционална на външната им красота) е следствие на болшевизма и втората световна война. Както казва един приятел, имало градове и села в които след войната е нямало един мъж останал…
  Сигурно има добри, и все пак е нарицателно.

 31. Парадокс е, че трябва да благодарим на руснаците за единствения Български плаж останал без бетон. Няма лошо могли спасили го. Защо сега там хотелите са празни и не ходим ние? Нали ги няма руснаците да ни пречат? P.S. Само човек, който нищо не разбира от икономика може да твърди, че забранта на тези 4 милиона държавни служители на които са им дадени пари за почивка и нито един от тях няма да изхарчи един лев в България, няма да навреди на нашата икономика. Руснаците винаги са били най-добрите туристи по нашето черноморие и всеки който има бизнес го знае много добре.

 32. AЛЕКС,несъменено ти си добър събеседник защото се държиш вежливо.А има много ,които не издържат критика и буквално беснеят по клавишите и екраните…
  Определено смятам,че тезата ти за целия женски пол на Русия е неправилна.
  Повече от сигурно е,че голяма част от рускините по Черноморието не ти е направила добро впечатление,но нима всички летовнички от Русия са покварени,нима само те държат простотията и лошата хигиена на високо ниво? Другите народности са запазени от подобни неща,така ли?

  Твоята теза ми прилича,като запазената марка на все още живата комунистическа пропаганда за фашизма.Всеки,който по някакъв начин прояви диктаторски,антихуманни и пр. прояви се обявява с дежурното клеймо “фашист”.Скоро четох една статия на силен руски публицист,който и Путин определя за “фашист”,но в никакъв случай на “комунист”.Индиректната логика води до извода,че Путин може всякакъв да е,но в никакъв слчуай не е комунист и в продължение,всеки фашист е нещо много по-лошо от даден комунист.

  Реалния живот обаче е доказал абсолютно невъзможното сравнение между резултатите от доктрината на фашизма с тази на комунизма.

  Сравнението,което правиш между комунизма и книгата на Ф. Достоевски е напълно правилно и бих го препоръчал на всеки комунист.Но комунетата са нечетящи същества,те не биха могли да те разберат.

  Плюенето в сриозната публицистика не се смята за стойностен похват.Това не е прилична дума в човешките отношения.Има много по-елегнатни понятия,които са приложими в изразяването на позицииите си.

  Казваш след това нещо,което не бих могъл да го дефинирам какво всъщниост е.

  Поведенческата уродливост на рускините е била резултат от болшевизма и Втората светвона война.Това е напълно неправилно-болшвизма е доктрина,която е напълно идиотска,жестока( вкл. и антиженска) и пр.,която е съсипала напълно безпричинно дестки милиони руснаци,включително и жени,докато войната е нещо много по-различно.Единствената прилика е че и при нея гинат и страдат милиони,също от двата пола.Това е световна трагедия за всички народи-мъже,жени,деца,възрастни и др.

  Ако ти си българин по етнос,заставайки на една такава антуруско-женска позиция,би трябвало да си убеден,че жените от твоята народност са на много по-голяма висота и примерите за това са доказателство за твоето мнение.

  Ето само няколко примера за няколко рускини и българки.

  Ирина Ратушинская-поетеса,физик,правозащитник,политически емигрант в Англия,после САЩ и пр.Публикува в нелегални издания “самиздат”,осъдена на строг затвор за антикомунистическа дейност.
  Какво предлага българската “женска” публицистика-произволно да вземем една година по-голямата от нея Велислава Дърева-секссимвола на българските комунисти.Сравение между морала и дейнсотта на двете?-невъзможно.
  Татяна Мамонова-отворете в нета,там има всичко за нея,равна на нея българка не е имало и никога няма да има.
  Да отидем е в спорта-вземи 80-годишната Людмила Белоусова( худ. пърз. на лед),избягала в Швейцария от съветския комунизъм заедно с партньора си и посетила родината си чак 15 години след смърта на СССР.
  Мая Плисецкая,която наскоро почина в Германия.Тя не пожела да придобие руско гражданство и още през 1991г. поиска такова от Литва.Винаги е считала комунизма за по-лош от нацизмаи ето какво казва в едно от песледните си интервюта:«Я больше не хочу в России ничего просить”.

  Балерината Наталия Макарова,която избяга в Англия и побърка болшевиките,дъщерята на Сталин Светлана Алилуйев,кото избяга в САЩ през 1967г. и на аерогарата JFK в Ню-Йорк запали съветския си паспорт.Само часове са я делили в Швейцария да не бъде похитена от съветски агенти(или убита).

  Какви антиподи има женския пол в България на тези достойни рускини-комунистическите функционерки Стефка Костадинова,Йорданка Христова,Мария Гогова,Нешка Робева ,телевизионната говорителка от Драгоман и безброй като тях.

  Дори и Лили Иванова са продаде на комунистите в тяхна пропагандна акция.

  Това е дълга тема,но бих ти препоръчал драги Алекс да не се увличаш по инерцията на примитивната пропаганда.Изброените няколко рускини и хилядите като тях,трябва ли да бъдат включени в твоя списък.Разбира се,имало е рускини,които са служили на комунистите ,но напоследък като че ли няма много.Като че ли са се поотеглили от тези среди,докато нашите жени съвсем не са.На този блок се споменават поне две дузини българки,които са челните редици на покварата в живота.

  Както и да е,дай да видим какво да направим с паметниците на окупаторите…

 33. Биби, за това време ли плачете. Може би и зелени човечета ще ви се приискат утре. Да “пазят” рахата на “най-добрите туристи по черноморието ни”.
  “На простите каскети, крадци по мандрите, само бетон им е в главата! Преди десети си построиха нерентабилни, работещи на загуба заводи-мастодонти с непродаваема продукция, а сега техните синчета назначени за новите капиталисти, с кредитните милиони, куфарчетата на Луканов и контрабандата от Югоембаргото им стигна акъла само колко да бетонират Черноморието! Та сега реват за по-прости руски туристи!
  Та и на “капиталисти”, все бивши каскети-комунисти, не случихме!”

 34. Приятел, за Стокхолмския syndrom чувал ли си?
  Не си създавай кумири. Хеле пък от рускини…
  Изключенията само потвърждават правилото, нали знаеш?

  И още нещо – Лили Иванова беше снаха на ПБ на БКП. Беше женена за Янчо – сина на Пеко Таков. Затова стигна такива висини в музикалния кич, наречен “българска естрада”.

 35. PANAMERICAN , ти си написал по-горе поредната си “антикАмунистическа” безсмислица – ….”А правите ли разлика между българин и българин-комунист.
  На мен все ми се струва,че има голяма разлика,това са две много различни категории”….

  PANAMERICAN , изоставете “антикАмунистическата си реторика”, -нема да мине!
  “българи”-кАмунисти НЯМА!
  кАмунистите нямат рАдина, имат САМО гАсудар! НАЛИ!
  А КОЙто си има гАсудар се нарича РОБ!
  Макар и да се титулува “гордо” – интерНАЦИоналист! И да се съединява със “себеподобните” от всички страни!

  П.П. ….- интерробоционалисти от всех стран , сОединяйтесь в мАсква!
  Нали , interAMERICAN!

 36. Г-н Инджев, имате ли информация дали някога т.нар. “еко” организации да са огранизирали някога протест против заствояването на резервата Камчия (както го правят срещу други спорни проекти)? В момента не се сещам за такъв, моля, ако се сетите напишете

 37. Към Георги Георгиев:

  Никой и никога не е протестирал срещу най-голямата имотна, еко и антинационална далавера в историята ни, извършена в резервата Камчия, превзет чрез подкупване на поредица от правителства, съдилища, местни власти и т.н. от мафиота Лужков ( по негови лични хвалби, тиражирани угоднически в проституиращите български медии , вложенията на московската му мафия са за 300 милиона долара в този проект- колко ли са милионите за пълнене на гушите на продажните туземни пеликани!?).
  Няма сила в България, която да се заеме с този случай. Той илюстрира безсилието пред руската мафия. Само ядрените далавери на руския ядрен гигант Росатом и контра(а)агента му нас “Риск Инжинеринг” ( оневинен вчера от съда, впрочем!), могат да се мерят по размах на далаверата с руска закваска в България през изминалия четвърт век.
  Лужков е преследван на най-високо ниво в Русия като престъпник малко след официалното освещаване на комплекса “Радуга” на българското Черноморие, олигавено с личното участие в процедурата по рязането на лентичката от новия по онова време премиер Борисов.

  За престъпник го обявиха- броени дни след рязането на лентичката- премиерът Путин и ът Медведев. Те нарушиха конституцията на Русия, принуждавайки го да напусне поста си на избран кмет на Москва ( номер три по влияние в Русия), за да го отстранят.
  Да сте чували нещо за Лужков вече шеста година? Или за съпругата му Елена Батурина, забогатяла баснословно като предприемач докато мъжът и команадваше Москва? Там ги наритаха заради прекомерната лакомия, но наследството им тук цъфти върху дълбоките си корупционни корени.
  Стореното от Лужков и местните му помагачи обаче расте и наглее в резервата Камчия, където руският анклав се обгражда с нови строежи, огради и мълчание на гузните ни, корумпирани от руската мафия власти.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.