Второто аз на Първия в Кремъл

Медведев завинаги

Дмитрий Анатолиевич като пожизнен премиер-министър

Превод от руски за ivo.bg Васил Костадинов

путин-медведев

ЛИКА – ПРИЛИКА КАТО ДВА РУСКИ ЧЕПИКА- СНИМКА ОТ ПРЕДИ ГОДИНА, КОГАТО ПУТИН УТРОИ ЗАПЛАТИТЕ НА СЕБЕ СИ И НА МЕДВЕДЕВ

 

Пресата съобщи, че Дмитрий Медведев може да оглави списъка на “Единна Русия” за предсрочните избори за Държавната Дума в началото на септември 2016г. За Медведев като човек това е втори подобен опит – преди четири години по време на спорните избори за Думата, той беше водач на управляващата партия. Но на Медведев, като премиер, това се случва за първи път. Президентът Путин продължава да съхранява подчертана дистанция по отношение на “Единна Русия” и не желае да рискува високия личен рейтинг в парламентарна кампания. Ще успеят с малко усилия, а дори и да не се справят – има резервни варианти.

 

Ако Дмитрий Медведев официално оглави списъка на “Единна Русия” (други сценарии не са обсъждани), това би означавало две неща. На първо място, независимо от факта, че положението в страната от 2011г. насам се е променило радикално, изборната стратегия на сегашния политически елит е останала непроменена. Накратко, целта е издигане на относително слабата “Единна Русия” до парламентарно мнозинство с подкрепата на различни присъдружни партии за цел презастраховане. Това са ОНФ(Общоруски народен фронт) и три партии близнаци от така наречената системна опозиция, различаващи днес само по степента на сервилност. Ако с Медведев нещо се обърка, ще го покрие ОНФ. Освен това, като се вземе предвид смесената система за гласуване, където половината от депутатите не се избират по партийни листи, а по едномандатни райони, тази помощ може да бъде доста съществена. ОНФ е готов да използва и партийните листи на други партии – в края на краищата тази структура, създадена лично с подкрепата на Путин, може да бъде истинско парламентарно мнозинство в седмата Дума, а в съюз с “Единна Русия” – конституционно.

 

Както и през 2011г., властите се страхуват: ако патриотичните чувства около Крим поугаснат, а реалните проблеми в икономиката, от друга страна, нарастнат още повече, “Единна Русия” може да бъде принесенa в жертва без особени последствия за цялата структура. Формално, тя може просто да загуби изборите от ОНФ – в това няма нищo страшно. Въпреки това, основните жертви на такава тактика ще са, разбира се, преди всичко на КПРФ, ЛДПР и “Справедлива Русия” – в посткримска Русия е все по-трудно да ги различават една от друга и от управляващата партия, и, следователно, да се привлекат гласове. В последно време дискусиите, дори и в руското правителство, което изглежда е съставено от съмишленици, са по-остри, отколкото в руската Дума.

 

По аналогия, можем да предположим, че всички други атрибути от изборите през 2011г., по-специално масовите фалшификации, ще останат в употреба. Между другото, камерите в избирателните секции, които бяха инсталирани през 2012г., за да не се съмнява никой в победата на Путин, този път ще бъдат демонтирани – твърди се, че е поради липсата на пари. Медведев начело на изборната листа на “Единна Русия” в този контекст, е фигура повече от удобна – той отново ще обира рисковете, а неговият патрон лаврите.

 

Вторият извод от поставянето на Медведев начело на списъка е, че той няма да напусне сегашния си пост. Най-малко до 2016г. – на това, изглежда, реагираха положително умерените инвеститори, които след “Руската пролет” панически се страхуват от всяка промяна. Но от политическа гледна точка, участието на Медведев като електорален агент в изборния цикъл 2016-2018гг., може да означава нещо много по-сериозно. Правителството на Медведев, на което прогнозираха оставки през последните няколко години, почти всеки месец, както изглежда, няма от какво да се страхува. Медведев е единственият жив и освен това, все още млад бивш президент на Руската федерация. В настоящата политическа система такъв човек просто не може да бъде отстранен от поста си, получен след “рокадата” през 2012г., и неизправен досега пред неприемливи политически рискове. Ако може да се уволни или изпрати на синекурна длъжност един от президентите на Русия, под заплаха е и вторият, действащият. Поради това, изглежда реалистичен варианта, при който Медведев остава премиер както до 2018г,. така и след тази дата – при условие, че не се случи неочакваното и избирателната машина изработи без сътресения четвъртия мандат за Путин.

 

Проблемът с този сценарий е, че Медведев като недосегаема фигура може де факто да прави на поста си каквото си поиска. От последните светли неговите инициативи, например, всички помнят предложението за развитие на яхтинга в Русия. И това в стихията на кризата, острия бюджетен дефицит, в епицентъра на търговски войни и раздут военен бюджет, нашият премиер мисли за най-важно. Така динамиката на съвременния авторитаризъм всъщност доведе до факта, че постът на министър-председателя, чиито функции са записани в Конституцията, са унищожени и абсорбирани от прякото президентско управление. А човекът, който все още е на този пост,не може да се уволни като некомпетентен – за да не се случи нещо изненадващо.

 

Кирил Мартинов

24.07.2015г.

Novayagazeta.ru

19 мнения за “Второто аз на Първия в Кремъл”

 1. А как се менка властта в кремъл,на всички е ясно. 🙂
  ================================

  Частушки Медведева и Путина – 1
  ================================

  https://youtu.be/fT_sGO7SZMY

  Частушки Медведева и Путина – 2
  ================================

  https://youtu.be/CVmrOSwcLz4

 2. “Икономиката, глупако!”
  Бил Клинтън
  http://www.gazeta.ru/business/2015/07/16/7642017.shtml
  Що ли си мисля, че тези които смятат, че лилипут.ин е най-добрият агент на ЦРУ на всички времена и народи не грешат. Иска (вольо-невольо) да съсипе матушката. Ами, на прав път е. Колкото по-бързо, толкова по добре за всички и най-вече за ошашавените от безкрайните МУ идиотии рашки.
  Дерзай, джуджи1!

 3. Позволявам си да го метна тук постингът на Стопанина на БЛОГА адресиран не само към панамерикан, ака антикомунист. Негов адресат сме и всички останали коментатори.

  Към PanAmerican:

  Не искам да се намесвам във всеки спор, но поради навика Ви да оспорвате ( почти всичко и всеки) от антикомунистически позиции ( познанията Ви по история са едно, а позицията Ви на “коректор” на всяко мнение, вкл. по отношение на терминологията, е друго) отдавна сте разпознат тук като онзи, който пишеше години наред под ника антикомунист и палеше междуособни войни с почти всички коментатори. Настоятелно Ви призовавам да не се връщате към тази практика! Завърнахте се под друг ник, ок. Но не се връщайте към лошия навик да всявате интриги сред съмишлениците.Примерът с въпроса Ви за Вили Лилков, който е достатъчно добре познат, за да бъде обявяван за комунист, е точно такъв случай на отклоняваща вниманието дразнилка.
  Това нямаше да е такъв проблем, ако не държахте толкова на своята анонимност, с което наливате вода в мелницата на подозренията за преднамереност на Вашия стил да водите разговора тук към постоянни препирни по ноти, встрани от основните теми, зададени от Вас.Едно е да имаш различно мнение, друго е ВИНАГИ да си на различно мнение по дребни поводи, които скарват коментаторите за нищо работа.Ако всички злини можеха да се обяснят само с комунистическия им произход светът щеше да е лесна за разбиране, червено-бяла планета, която обаче все пак е цветна, с доста нюанси.
  Моля, коментаторите да не се хващат на тази въдица!

  Posted by Иво Инджев | юли 27, 2015, 09:45

 4. Какво БСП , та там е пълно с комунисти ! Ама и те друго знаят ли освен да цоцат от държавата ? То и бизнесмените, червените така стартираха- като използваха позиции за да приватизират държавата ! Всеки червен бизнесмен е или кредитен милионер, или приватизатор чрез приватизационен фонд, или стартирал като взел с врътки някое предприятие ! И хабер си нямат от честен бизнес ! А пък за кметове тези никой не ги брои за живи ! Ако не са няколкото мангали и роднините им няма да има кой да гласува за тях !

 5. Для тех счастливцев, кто радостно ждет конца доллара, кто верит в почти немедленное обрушение американского госдолга, для тех, кто читает рассуждения дяденек о том, что вот — вот и сейчас, и почти что через пару деньков США ввергнутся в неминуемую финансовую катастрофу публичных финансов.
  Пожалуйста, не верьте глупостям!
  Не готовьте чистого белья, чтобы встретить достойно конец финансового света!
  Что имеем? Доллар очень потеснил евро после 2008 г., когда стал укрепляться к этой валюте.
  Доля доллара в расчетах на мировом валютном рынке — больше 40% (2011), в накопленной массе международных долговых бумаг – 55% (евро — 25%) (2013), в трансграничных ссудах — больше 55% (евро — 18 — 19%) (2013), в международных депозитах – 58 — 59% (евро – 19 — 20%), во внебиржевых валютных деривативах – больше 44% (евро – 18%), во внебиржевых процентных деривативах — 30% (евро – больше 40%), в международных расчетах за товары в Европейском Союзе — 30–40%, в Азии — 50–90%, в валютных резервах — чуть больше 60% (евро – примерно 25%) (МВФ, 2013 – 2014 гг.) и т.д. Каждое число могу подтвердить признанной международной финансовой статистикой.
  Всему этому основой простая вещь – США производит больше 20% мирового ВВП. По номинальной стоимости.
  По паритету покупательной способности – прошу не обращаться! Попробуйте сначала рассчитаться в магазине по ППС.
  Я этому не рад. С гордостью писал бы что-нибудь похожее о России. И напишу, знаю, что написать, но не в части несчастного, забитого рубля, страдающего припадками эпилепсии.
  Мы производим чуть больше 2% мирового ВВП, но доля рубля и рублевых активов крутится вокруг 1%. Слабенькая финансовая система.
  Зачем все это?
  Не читайте глупости!
  Конечно, когда-нибудь и доллар рухнет, и одни империи сойдут, а другие займут их место, но это не для нашей сегодняшней жизни – а для того, чтобы, устало растирая плечи, как-нибудь вечером, подбрасывая шлепанцы, мечтать о будущем раскладе мировых сил, лет через 50 – 100.
  Лучше пишите, и кричите, и страдайте по поводу того, как построить сильную финансовую машину в России.
  Одно поколение (это – 25 лет, четверть века прошло) эту задачку уже профукало.

  оригинал — https://www.facebook.com/yakov.mirkin/posts/1659504817620632

  автор — Яков Миркин

 6. Напрегнато-разтегнатите лицеви мускули би трябвало да изразяват усмивка, но …
  ОЧИТЕ НЕ СЕ СМЕЯТ!
  Едните излъчват омраза и жестокост, а другите лъщят безизразно, като стъклени, върху плюшена играчка /руско мече/.

 7. В жегата плъзват гадини. Виждам, че и панпутинист сме си завъдили.
  Не е луд мерзавецът ankor; луд е мерзавецът, дето го е позиционирал толкова зле и му плаща за нищо. Най-мразя труд на вятъра.
  Бягай обратно в pan.bg, че отварям ‘Байгон Кремъл’ (бочки по 35 кг)!

 8. Към отбелязвам:

  Има молба към Вас да помогнете с източника на този цитат, публикуван във Ваш коментар:

  Нали помните – след Гражданската война в Испания /1936-39/ разпитвали в полицията пленени комунисти. Те така казвали на черното бяло и отричали очевидни неща /нещо характерно за всички комунисти!/, че поканили за консултации шефа на Катедрата по психиатрия в Мадридския медицински университет.
  След едногодишни беседи с тях, той представил заключението си: “Комунизмът не е идеология, а вид психично заболяване.”

 9. Признавам, и аз имам интерес към коментара на ОТБЕЛЯЗВАМ. И докато чакаме да отбележи подробностите, ето една свързана с темата референция към Antonio Vallejo Nágera и изследването от 1938-39 на ‘биопсихизма на марксисткия фанатизъм’ (‘Biopsiquismo del Fanatismo Marxista’). Има съвсем малко информация тук: http://www.psychologyinspain.com/content/full/1997/1frame.htm, което ми напомня най-сетне да потърся изданието.

 10. Заселването на руснаци в България,Гърция,Западните Балкани,а казват и Испания си е държавна ,путинска, политика.Хубавото е ,че рублата се срина и напливът намалява.С какво ще се изхранват тези хора?
  Какъв статут имат? -временно пребиваващи или емигранти.
  Кандидатстват ли за българско гражданство и какви основания имат за това,
  Тези и още въпроси трябва да се зададат в Народното събрание.
  Путин добре го беше замислил с Ципрас,но парите са пречка.
  Ако това, което бяха замислили руснаците за Гърция беше станало,нашето *чудо* беше на ход.За сега се размина.
  Ако повече говорим и пишем за тези опастности ,може и да ни се размине отново *порусването*.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.