“Българският свят” е магнит на руснаците, а “руският свят” има нулева притегатеност за нас

Руският елит емигрира заради нетърпимостта на Путин

Броят на поискалите политическо убежище се удвоил на 41 000 души

 

Пилар Бонет

Политици, активисти на неправителствени организации, журналисти и различни квалифицирани специалисти търсят в чужбина благоприятни възможности, които не виждат за себе си в Русия, където властта проявява все по-голяма нетърпимост към тези, които я критикуват.

Европа е предпочитана дестинация за тези елитни емигранти с различни мотиви. Някои заминават, защото ги преследват или има риск от съдебно преследване. Други си намират работа, която им харесва повече, или усещат заплаха и се страхуват за близките си. Някои емигранти са успешни предприемачи, принудени да продадат бизнеса си в Русия. Светлана Ганушкина от неправителствената организация “Гражданско сътрудничество”, специализирала се по въпросите на емиграцията, твърди, че броят на руснаците, поискали убежище в Европа, се е удвоил между 2012 и 2013 г. и от 21.000 е станал над 41.000.

На теория преследвания по политически причини няма, тъй като прокуратурата или Следственият комитет на Руската федерация заявяват, че подозират нежелателни лица в престъпна дейност. Например Иля Пономарьов – единственият депутат от Държавната Дума, който през 2014 г. гласува против анексирането на Крим, бе лишен от депутатски имунитет, за да може да бъде съден за предполагаемо участие в присвоявания в технологичния център в Сколково. Сега той живее в Калифорния.

Мария Гайдар – участничка в много проекти на опозицията, неотдавна се съгласи да стане заместник-губернатор на Одеска област в Украйна. Този пост й предложи Михаил Саакашвили, настоящият губернатор. Сега руските политици обвиняват Гайдар дори в държавна измяна.

Още един контингент на емигрантството са журналистите. В Латвия работи редакцията на интернет изданието “Медуза”. Неговият основател Галина Тимченко преди оглавяваше “Лента.Ру”, но бе уволнена след публикуване на интервю с радикален украински националист.

Айдер Муждабаев – до неотдавна зам. главен редактор на в. “Московский комсомолец”, се премести в Киев, за да участва в ръководството на канала на кримските татари АТР.

“Тази година руските власти задушиха АТР в Крим, като не му продължиха лиценза. Сега каналът се ръководи от Киев, тъй като журналистите от АТР в Крим нямат достъп до който и да било официален орган”, каза Муждабаев в интервю по телефона.

През 2012 г. Роман Борисович напусна Русия, където бе вицепрезидент на най-голямата държавна застрахователна компания. Той казва, че си е тръгнал, за да отърве началника си от проблеми. Специалните служби настоявали началникът да го уволни заради публичната му подкрепа на антикорупционната кампания на политика Алексей Навални. В Лондон, където живее сега, Борисович води кампания британският парламент да приеме закон за разкриването на информация за сделките на руските олигарси във Великобритания.

През 2012 г. Навални публикува списък от 16 души, които подкрепиха с лични средства неговия антикорупционен фонд. Сергей Гуриев и жена му Екатерина Журавская, посочени в списъка, сега живеят във Франция.

Редиците на екипа на Навални оредяха заради емиграцията. Владимир Ашурков поиска убежище във Великобритания заради преследване по политически причини.

Ашурков ръководеше антикорупционния фонд и управляваше финансите в кампанията на Навални, когато той се кандидатира за кмет на Москва. В Русия обвиняват Ашурков в присвояване.

В чужбина живее и шампионът по шахмат Гари Каспаров, арестуван неведнъж за участие в протести срещу Путин. Биографията на знаменития шахматист бе цензурирана във възпоменателната книга на спортния клуб “Спартак”.

Един от лидерите на протестите през 2011 и 2012 г. бе Борис Немцов, убит в Москва през февруари. Голямата му дъщеря Жана се пресели от съображения за сигурност в Германия, където работи като журналист. В Естония днес живее Евгения Чиркова, лидер на движението за защита на гората в Химки (в покрайнините на Москва) от строежа на магистрала. Чиркова твърди, че е напуснала Русия временно, притеснена за сигурността на двете си дъщери.

——

* Авторът е кореспондент в Москва на испанския всекидневник “Ел Паис”, откъдето препечатваме коментара.

( Клуб Z)

Руско знаме в Несебър 1(2)На снимката: Лято 2015-та, руското знаме в европейска България пред хотел в Несебър

За разлика от испанския всекидневник, българските медии, които са проекция на институционалната продажност, не задават въпроси за политическия характер на руското присъствие в България. А то тук е рекордно!

 

Руснаците са едновременно най-голямата група чужденци в България, собственици на около половин милион имота и са чужденците, на които се издават най-много български паспорти. А колко от тях са противници на Путин, бягащи от неговата тирания? Такива въпроси тук не се задават- да не дразним Путин, както казва Бойко Борисов.

 

България се оказва „български свят”, привлекателен за руснаците в особено големи размери като за малката ни държава. Руснаците са рекордьори по всички количествени параметри на присъствието на чужденци в страната ни. Докато широко рекламираният от руската Пета колона тук „руски свят” има нулева привлекателност за българите: те нито купуват имоти там, нито се натискат да почиват, да учат, да живеят, работят там.

 

Излиза, че е точно обратното на руските пропагандни подигравки, според които българският елит бил прозападен, а народът- проруски настроен. Народът няма нищо общо с Русия във всекидневния си живот. Дори и водката, нахлула тук по време на „соца”, вече не се цоца. Ракийката я помете от трапезата на българина. Питайте русофила Божидар Димитров, ако не вярвате на мен.

 

Българският т.н. елит също не се вози на руски коли и няма как да ползва руски компютри. Той обаче е лицемерен във фасадната си сервилност към Запада, чиито дипломати пишат саркастични дипломатически доклади за това, че душата да Борисов е в Русия.

 

С какво друго Москва държи в зависимост тези лицемери, ако не с две неща: с компромати и подкупи (а подкупите водят също до компромати за онези, които са се полакомили)?

14 мнения за ““Българският свят” е магнит на руснаците, а “руският свят” има нулева притегатеност за нас”

 1. Оказа се, че даже и прехваленият им хайвер не бил най-добрият и общо взето минавал за посредствен в сравнение с белгийския. (Не съм познавач, гледах една британска продукция за богаташите в Лондон, имотите им и вкусовете им.) Та, кога, какво свестно нещо е произведено/ произлязло от тая ми ти нежелана дестинация?!! Ако попитаате колеги, приятели, роднини дали им се ходи на почивка/ работа в Русия, то колко от тях ще отговорят с ‘да’? При мен резултатът е 1 и то, щото е било круиз ( скандинавски маршрут). Демек- чиста случайност.

 2. Руснаците първо да спрат да се държат агресивно и чак тогава да вперват поглед в нашия, българския свят.

 3. Казаното от Вас, г-н Инджев, е абсолютната истина!
  Но може би Вие сте единственият, който го казва така категорично и обосновано.

  Бих казала дори, който въобще го казва.

 4. Мисля, че руската общност в България не е тази, която е в Западна Европа и в САЩ. Тези са по-средна ръка хора, които получиха ЦЕЛЕВО от Кремъл по 30-40 хиляди евро да купят имоти в България и така нелегално да “превземат” една страна от Евросъюза и НАТО. От тях може да има и свестни хора, но тъй като те са изчанчени в мозъка още от времето на В И Ленин и гражданската война, когато всеки е убил чужда и дори собствена роднина, им е нужно само една червена сигнална ракета, изстреляна от Кремъл и са готови да изтърбушат отвътре бедната ни Родина.

 5. Абсолютно вярно, руснаците в България са така наречените “неконвертируми” хора, които никога не могат да почнат да работят свясна работа на Запад, тъй като са от долната каста, тоест “пролетариата” на Русия. И понеже имаха некой излишен петролен долар, Путин им ги раздаде като се надяваше така да превземе поне акваторията на Черно Море. България е таргет номер едно, тъй като населението е овчедушно и ги търпи поради вековна пропаганда и дезинформация. Що не идат например масово да живеят в Румъния или в Прибалтика. Щото там знаят как да се оправят бързо-бързо с тях, а тука им правят мили очи щот бутат рушвети навсякъде.

 6. В духа на 100ИЛ и ВИКТОР:
  Наистина вече станаха твърде много! Със сигурност много повече от емигрантите-белогвардейци в миналото. Дори, опасявам се, повече от електората на ДПС и неориентираните цигани, взети заедно. Твърде вероятно е ако се изсипят от раз притежателите на недвижима собственост със семействата си, да надхвърлят милион и половина! От моя гледна точка, това си е реална заплаха! Особено като се има предвид гостоприемната наша, продажна, “русофилска” сган и “хибридния подход” на путлеристите от Кремъл! Кримски вариант – пар екселанс! Велоятно в по-мек вариант…

 7. Интересно, колко от тези руснаци работят и плащат осигуровки

 8. Мисля, че много спешно трябва да се отървем от института на двойното гражданство.

 9. Права е Тони да забележи, че Иво е между много малкото, които имат смелоста да отбележат един факт, който всички знаем.
  И още нещо. Внучката на Хрушчов е професор в Чикаго. Внучката на Тато е в Лондон, а дъщерята на Боков шеф на Световна организация. Нищо лошо за тях. Способни момичета.
  Въпроса ми е към “патриотите” и “русофилите”. Защо не питат колко руски или български живота струва привилегията да изпратиш децата си да следват, учат и живеят при тези, които те обещаваха да унищожат. Това бе възможно по това време само с масовите гробове, които създаваха, когато те упрявляваха София и Киев и се пишеха от верни най верни на Москва. Или загубения или разрушен живот на хиляди руснаци и българи не вълнуват “русофилите” и “патриотите”. За да мълчат изглежда терора си продължава и през прехода и никой не смее да го каже, въпреки, че всички го знаят добре.

 10. Политиката на това правителство е абсолютна протекция на руснаците в България. Те не са безработни като нас. Назначават се на началнически постове. И винаги с много добри заплати. Дори се уволняват директори и се назначават други, завършили в Русия. Да не говорим в медиите, като БНР,където има шефове с руски имена, води се открита руска пропаганда и т.н

 11. Нека да изчакаме времето да покаже. Нека не забравяме ролята на Русия, за откъсването на България от османската империя и да им дадем се пак шанс да се интегрират в европейското общество. Все пак да не забравяме човечността и ако сега се наложи, да подадем ръка на близкия ни, руски народ.

 12. Малка корекция към коментара на г-н Петров.

  Не внучката на Никита Хрушчов е в САЩ, а правнучката му-Нина. Нейния дядо Леонид е първия му син ,който загива като летец по време на Германо-Съветската война. Има версия, че е убит от болшевиките заради сутрудничество с германците в плен.
  Неговата дъщеря е майка на Нина. Последната заминава да следва в Принстън още по времето на комунистическата диктатура и не се завръща в СССР. Впоследствие става американска гражданка.
  И не живее в Чикаго, а в Ню-Йорк, родена е около 1965г. Има няколко брака , декан е на катедра в един университет и старши асистент в друг. Фолософ и изключително способна като политолог, категорично се противопоставя на днешната новоболшевишка диктатура в Русия, водена от Владимир Путин. Не подържа връзка с дядо й Сергей (80-годишен) Хрушчов, който е полубрат на баща й Леонид. Самия Сергей е също американски поданик от 1999г. заедно със съпругата си, но е подръжник на Путин и неговата клика. Убеден полу-комунист.

 13. До PEST

  Без да съм фен суровите рибешки яйца – най-добрият черен и червен хайвер в света е прието да се смята иранският, понеже е от свободно отглеждани “щастливи” риби, белгийският иде след него, като произведен от развъдници.

  До ПАВЕЛ ТИНКОВ – сценарият с превземането отвътре вече сме го гледали. От дядо ми и баща ми знам, че през 1942 България започва да се пълни с магазинери, бакали и книжари – съветски граждани. На другия ден след 09.09.44 “мирните братушки”-честни “работяги” нахлузват чизмите, надяват униформите на НКВД, презрамчват “Шпагините” и тръгват да помагат на българските си гызолизци да установяват работническо-селска отечественофронтовска власт плюс електрификация на цялата страна. Матрялът явно не си спомня и не си е направил никакви изводи…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.