Военното министерство обезоръжи Петата колона за охраната на МОЧА

Гражданската инициатива за демонтиране на Монумента на окупационната червена армия ( МОЧА) постигна днес институционален пробив в дългогодишната съветска броня, с която българската държава охранява съветското наследство, доминиращо като символика над България.

В отговор на официално запитване на неправителствената организация министърът на отбраната Николай Ненчев обосновава с правни доказателства ( иначе очевидния факт ), че въпросният паметник не е военен. Следователно неговите бранители от българския патриотизъм се лишават от “аргумента”, че това съоръжение на съветския колониализъм е военен паметник и като такъв попада под юридическата защита на договора между Русия и България от 1992 г, където в т. 14 се налага на България осигуряване на достъп (  нещо като “взаимна защита”, т.е. чисто българско задължение, тъй като в Русия няма български паметници) до : военни паметници, военни гробища , военни паметници и паметници на културата.

 

На практика отпада последната хипотеза на защитниците на съветската окупация тук. В становище на министерството на културата , получено по същия начин, вече беше доказано, че МОЧА не е паметник на културата. И тъй като под него не е погребано друго, освен българската независимост, Петата колона остава само с един защитен “рубеж”: разчита на Бойко Борисов, който косъм не дава да падне от главата на съветските монументални окупатори, назначени да пазят традицията на съветското господство тук в разгара на колониализма в средата на 50-те години на миналия век.

Впрочем, както написа днес читател в блога, от репортаж на Нова телевизия е станало видно това, за което много пъти съм писал: че най-зорко охраняваният обект в София, ако се съди по доминиращия екран в съответния център за наблюдение на МВР тук, е именно МОЧА. Обяснение за това дължи МВР, но там “европейското развитие” явно е на етапа на евразийския регрес, както и във външно министерство, където окопалите се съветски  “експерти” редовно дават съветски отговори на гражданите, питащи за статута на МОЧА.

Министър Митов, чрез позицията си за руската заплаха за България, поне в лично качество е показал, че не служи на въпросната чужда държава. Но за Румяна Бъчварова явно можем само да гадаем доколко и докога смята да пази завареното просъветско статукво във вътрешното ведомство, което с такова голямо съгласие й повериха да да управлява в европейска ( все пак) България.

Една проверка за това как МВР е приело видиокамерите и екраните, купени с руски пари ( т.е. руския подкуп и заповедта на руското посолство да следи българските граждани край МОЧА) би била стъпка в българска посока и раздалечаване от чугунената милиционерщина, наследена от времето на съветската окупация.

Паметникът на съветската армия не е военен/войнишки паметник

k-32 05ДО

ЧЛЕН НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ

НА СДРУЖЕНИЕ

„ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА ЗА

ДЕМОНТИРАНЕ НА ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА

АРМИЯ“

Г-ЖА ВАЛЕНТИНА МАРИНОВА

ОТНОСНО: Паметник на съветската армия в София

УВАЖАЕМА Г-ЖО МАРИНОВА,

Във връзка с постъпилото от Вас писмо с рег. № 14-00-151/06.03.2015 г., Ви информирам за следното:

От 2008 г. у нас е в сила Законът за военните паметници /ЗВП/, който урежда статута на военните паметници, както и правата и задълженията на държавните органи и общините, на юридическите и физическите лица във връзка с тяхното издирване, проучване, регистриране, картотекиране, опазване, поддържане, възстановяване и изграждане.

Съгласно чл. 4, ал. 1 от ЗВП, военен паметник е недвижимо материално свидетелство в памет и прослава на военнослужещи от Българската армия, взели участие във война, водена от българската държава, на загиналите български военнослужещи при участие в операции и мисии извън територията на страната и при изпълнение на служебния им дълг в мирно време при защита на населението, както и на участниците в Българското опълчение по време на Руско-турската освободителна война и на участниците в Македоно-одринското опълчение. Военни паметници са също така военните гробища, гробници, костници и мавзолеи.

Предвид това, че паметникът на Съветската армия не отговаря на горепосочените критерии той не влиза в обсега на ЗВП и не е регистриран като военен паметник по смисъла на закона. По тази причина Министерството на отбраната няма отговорности и съответно задължения по отношение на този монумент.

Използвам случая да пожелая успех в работата на членовете на сдружението и лично на Вас!

Отговорът на министър Ненчев можете да видите тук. 

15 мнения за “Военното министерство обезоръжи Петата колона за охраната на МОЧА”

 1. Мечтата ми е България да се Освободи от комуноруските родоотстъпници-агенти и фалшивите им пропагандни “паметници”. Само тогава Родината ни ще стане част от цивилизовените страни, и живота в нея ще е справедлив и човешки!

 2. За съжаление, все повече се затвърждава усещането ми, че наистина цялата политическа върхушка е в разностепенни роли в театърът -25 години независима България! И докато главните пречки за развитието ни са ясни, то матрьошките излизащи една от друга, но в края на краищата от една -самая могучая в мире, стават все по неочаквани и опасни за държавата ни.
  След големият коз, г-н Сакскобурготев и явното предаване на държавата в ръцете на “правилните” хора (предшествано от поголовно разчистване на терена), започна масово производство, от нищото, на добри, добре платени изпълнители на “главната линия “-много шум за нищо, самореклама с обществени средства и основното-запазване на 70-сет,годишното статукво.С редки изключения (просветления)-рапорт даден, рапорт приет!

 3. Иво, КИТАЙСКАТА КАПКА!
  Гордея се, че съм негов съвременник и даже нещо повече.
  МОЧА, ке падне!
  Обратното броене е вече факт!

 4. ББ – копие на баща си Т.Живков, какво друго да очакваш от него освен предателство на българите в полза на Москва!

 5. Ще гласувам за кандидатът за кмет, който ще премахне МОЧА.

 6. ББ ще продължава да прави каквото, с когото и когато си иска, докато средния българин не престане да се припознава с него. Предполагам че това ще отнеме между 30 и 60 години. Той толкоз няма да изкара но него ще го смени някои подобен.

 7. Готов съм да платя динамита за събарянето му , както и извозването на отпадъците на сметището !

 8. Според мен спорът как да се квалифицират паметниците на съветската армия на територията на България е безпредметен.

  Те са проектирани,изградени и заплатени от комунистите с държавни пари.

  По единствена причина-изразяване на благодарност към Съветския Съюз,че обяви война на Царство България,окупира страната и я болшевизира.Както и че съветските шпионски мережи извършиха държавен преврат и дадоха на готово властта в ръцете на българските комунисти.

  Единствения фактор бяха съветските войски ,които тогава се наричаха Червена армия.

  Паметника не може да се нарече военен,защото не е имало сражения между българските и съветските войски.Правителството издава Декларация за неоказване на съпротива и незабавно иска примирие от Съветския Съюз.

  Но в същото време паметниците могат да бъдат определени и като военни,защото след 8 септ. 1944г. страната е е в режим на военна окупация и е изградена съветска,военна окупационна комендатура.

  Как може въобще да се говори дори теоретически дали това са паметници на културата,след като в България съветски войски влизат само веднъж в нашата история и то само в ролята на агреосри-окупатори.Абе смешна работа.Достойните хора въобше не бива да влизат в спор с комунистите дали те са паметник на културата или не.Някоя армия окупира дадена страна и народ и хората спорят дали това е акт в областта на културата,ама какво става ,,,,явно някои хора са изгубили усет кое какво е в живота и историята.

  Но това са безсмилени спорове,всички паметници са с един-единствен символ-съветско-българския комунистически режим.

  Държавата ги е построила,държавата(уж новата,ама и тя се оказва “течна”) трябва да ги демонтира,ако се смята за некомунистическа.

  Никой няма да заповяда и да демонтира тези символи на комунистическата тирания,ако не го направи Държания глава,Правителството,или Народното Събрание.

  Разни инициативи,съвети,комитети и др. не притежават нито силата ,нито правото за това.Протестите са едно,а демонтирането на паметниците съвсем друго.

  Не случайно абсолютно никой не дава никаква прогноза кой и кога ще реши разрушавнето им.

  Дори няма и никакви предположения кой би могъл да бъде този фактор,засега такъв не се е появил.Течението е силно,повече от четвърт век,а паметниците са си все на пек,служейки на комунистите за лек.

 9. КОГА ЩЕ СЕ РАЗБЕРЕ, ЧЕ ВЕЧЕ НЕ СМЕ СЪВЕТСКА РЕПУБЛИКА. Всички знаят, че тези плашила войници на окупатора, не са се били В България и ЗА България. Те не са военни паметници, защото не са за българската армия, която действително се би девет месеца до Клагенфурт в Австрия и спаси живота на не малко руснаци. Защо няма капка признателност или поне думи на благодарност от Кремъл? И как тези паметници създадени по заповед на КПСС, който уж го няма, се прекръстиха на руски. За каква военна памет може да се говори, за какво членство в ЕС и НАТО можем да претендираме, след като мълчим и търпим този ПОЗОР.

 10. Изпреварихте ме, господин Гаврилов 🙂
  Това би било лакмусът…

 11. Браво на Министър Ненчев.Призовавам да подкрепяме подобни изяви на управленци и депутати за да имат стимул за действие.

 12. Аз лично нямам голям “порив” по отношение темата с този паметник. Не че нямам ясно мнение.
  Но някак си в последните години, като го гледам и все се сещам за следните изрази и абревиатури…
  БСП, ГЕРБ Лицемерие, Фандъкова, …..хмхм…например Блъсков, Тошо Тошев……ГЕРБ…:-) звучи много налудничаво да правя такива връзки , мисляйки си за един паметник..
  Въпросът е, че вече не съм на 20 и започват да ми излизат сами някак си .
  Така, че с удоволствие бих го видял долу.
  Единственото което искам да кажа, на всички борещи се за събарянето му е следното: Основния фронт не е около този паметник, основния фрон е наши джоб и нашия живот, диктуван от една банкянска с-ня която твърди, че има 6000лв на влог!!!

 13. ЩОМ ПУТИН ПРТЕНДИРА ЗА ТЕЗИ ПАМЕТНИЦИ, ДАЙТЕ МУ ГИ ДА СИ ГИ ПАЗИ И СЛАГА КЪДЕТО ИСКА. А ПОСЛАНИКА АКО Е ДИПЛОМАТ, А НЕ КАГЕБИСТ, ДА КАЖЕ ПОНЕ ЕДНО МЕРСИ.
  ДРУГИ ВЕЧЕ ГО ПРАВЯТ. КАКВО ЧАКАТЕ. ВСИЧКИ ЩЕ СА ДОВОВОЛНИ ОТ ПОДАРЪКА.

 14. За поредна година Национална Съпротива – България организира шествие в памет на жертвите от комунизма. Помнете жертвите! Помнете убийците!
  Сборен пункт – площада пред църквата “Света Неделя”
  Начало: 19.00 часа
  Ден: 09 септември, сряда, 2015 година

  https://www.facebook.com/events/1462248570770091/

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.