Борисов вече се подмазва на Плевнелиев, който го хока

 

 

Ден след като премиерът Борисов обяви колко много подкрепя президента Плевнелиев ( по въпроса за референдума, бламиран всъщност в контролирания пак от Борисов парламент, но с прехвърлена от него отговорност за гласуването само към реформаторите) ,

държавният глава му отговори по следния начин във връзка със сделката между ГЕРБ и БСП за Мая Манолова в Twitter:

 

“Днес за пореден път видяхме пагубното въздействие на тайното гласуване в работата на държавните органи! Общественият защитник бе назначен по “служебен” начин само ден, след като на народа бе отказано правото да определи изборните правила! Когато си бил в центъра на политическите спорове и част от най-острия сблъсък на хората срещу задкулисието, няма как да преживееш катарзис. Надявах, че НС ще избере отчетливо безпартийна личност с безспорен обществен авторитет!”

 

Пиша вече трета година за несъвместимостта между Плевнелиев и Борисов, която стана особено видима след руската агресия срещу Украйна и коренно противоположните позиции на двамата. Това го отбелязаха вече и руските медии с внимателен реверанс към пропутинската позиция на Борисов – внимателен, за да не подчертават и без това ясната подкрепа на Кремъл за уж прозападния Борисов, който нито за миг не е изоставил позицията си да се оправдава пред Москва за европейската позиция на България по Южен поток и санкциите срещу Русия.

 

Божидар Димитров , приятелят на Борисов, назначен от него за шеф на Националния исторически институт и за главен телевизионен тълкувател на историята от русофилски позиции, обясни вчера по една телевизия какво е нужно, за да си създаде партия: 100 милиона лева и подкрепата на една голяма външна сила. Интересно е дали експертизата на шамана се базира именно на базата на опита на ГЕРБ, към която се присламчи още в началото на създаването й пред 9 години? И „само” 100 милиона ли е струвало това бизнесначинание?

 

Милионите в нашата пробита откъм контролните механизми на правораздаването и четвъртата власт държава не са проблем за всеки престъпник с политически намерения. Обикновено по света става дума за политици с престъпни намерения, но тук е обратното: имаме си престъпници с политически намерения.

 

Ето защо нашенските партийни строители се нуждаят отчаяно от външната подкрепа, която да ги легитимира- все пак живеем в отворен свят и никоя клика не може да оцелее дълго без да й подадат силна ръка отвън, преди да решат да й подложат крак, когато стъпи накриво по критериите на тази външна сила.

 

Президентът Плевнелиев е в обратната ситуация : има мощна външна подкрепа от страна на съюзниците, но си няма партия. При първите симптоми на разрива между него и Борисов изглеждаше така, че Плевнелиев е този, който не желае да потвърждава този фокт публично. Беше „догонваща” страна в този все по – охладняваща връзка, докато Борисов се държеше „царствено” и по обичайния за него покровителствен начин демонстрираше самочувствието на по-важния на върха на държавата.

 

Руската агресия в Украйна направи невъзможно да се прикрива повече рязкото разминаване между двамата по ценностния избор между Изтока и Запада, между евроатлантизма и евразийството.

 

Днес Борисов вече е този, който държи да декларира подкрепа за Плевнелиев ( по въпроса за референдума) , а държавният глава, макар и не поименно, го хока ( за избора на Мая Манолова) и то при положение, че привидно Борисов продължава да стиска основните лостове за влияние в държавата в изпълнителната, метната, съдебната и четвъртата власт.

 

Дали пък нещо в толкова важно за Борисов, като задължителната външна подкрепа ( въпреки сърчицата на Юнкер), не се е разклатило зад гърба му и в сърчицата няма да полетят някои стрели на Амур (моля, да не се прави каламбур с името на временно управляващия посолството на САЩ Родерик Мур)?

 

Предстоят интересни събития.

 

 

 

 

 

10 мнения за “Борисов вече се подмазва на Плевнелиев, който го хока”

 1. Дано един ден да не се окаже ,че сме се излъгали и в Плевнелиев. Да той изразява проевропейска и про натовска позиция и то много смело ,но аз лично имам съмнения ,че това е задача дадена му от Борисов.Целта според мен на тази задача е Президента да бъде параван за всички топли действия на Борисов със българо-руската мафия в България.

 2. Божидар Димитров,колкото разбира от история,толкова разбира и то финансиране и създаване на нови партии.
  Ей го на,Дудук Бареков от Филибето с една журналистическа заплатка и партия създаде и евродепутат стана,че и за курсове по английски му останаха малко.

 3. Иво, тоа Деми Мур, не, бе, Гари Мур, ама тоа не беше ли китариста?, не, сетих се, Джулиан Мур, кво да прайш, забравѝх, колко ленти резáх, при Вальо малко тенис чукнáх, че и мачле ритнáх,да, бе Родерик Мур, бил най-големиа разбирач от Балканите, тука ми викат мойте съветници, то и аз съм най-големия разбирач от служби, ама и тоа не бил слаба ракиа, ше треба да го видиме!

 4. Не е по темата, но моля да ме извините, стори ми се интересно:

  Случката с изтупването на павианските бълхи в Поморие има продължение. Ето линка:
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4899403

  Посмях се добре на часовия ефемизъм “едра рускиня”, употребен за да опише 112-килограмовият женски павиан-кит.

  Сигурно прислугинажните медии ще опишат др. делян пеевски като “много едър снажен българин”:)

  Показателно е, че почналите побоя павиани немедленно са излетели за родния маймунарник. Вероятно така им е наредил водещият офицер-координатор от консулството в Бургас. Представям си горе-долу следният разговор, “Абе, Николаич,мы эту операцию 10 лет готовим, а вы обо.с.р.али ее в 5 минут.

  Сказано было усыплят туземцев, убаюкиват, чтобы верили как будем жить дружно, пока не придет время зеленых человечков.

  Стыдно! Марш домой первым полетом, там разберемся. И готовся в Магадан!”

  А родната милиция под мъдрото, вещо и компетентно ръководство на др. Бъчварова отпочва разследване срещу неизвестен извършител!

  При положение, че и двата павиана са известни, знае се и кой е ваканционния им апартамент!

  Питам се защо изобщо са пуснати да заминат, а не са в ареста за 72 часа до изясняване на обстоятелствата?

  Въобще чини ми се, че както я карат нашите “органи”, дето трябва да ни “пазят”, следващия път ще има отстреляни с бренекета павиани.

  Я в Поморие, а в други градове.

  Просто няма как да не се случи, пред вид бързото изчерпване търпението на премного търпеливия български матрял.

  Дето е приказката, наслука!

  Респект, г-н Инджев!

 5. @ dobrev & mika

  И аз съм имал сходни подозрения. Но мисля, че Плевнелиев вече категорично и достойно прекрачи границата на кремълското търпение с декларираните си позиции-за радост на нормалния свят и на българите като нас. Същевременно, факт е, че в екипа му не липсваха неясни, съмнителни, а и направо вредни персони- Ст. Стоименов и Цв. Йовчев са най-очевадните доказателства.

 6. Не знам какво става вътре в главата на вожда от Банкя, но като чета новините, спонсорът му е яко притиснат от Турция за далаверата Турски поток.
  Явно първичният инстинкт на вожда му говори, че трябва малко повече про европейски да го раздава, щото парите от североизток ще секнат.

 7. Г-н Инджев, дори и да не се прави каламбур с името на временно управляващия посолството на САЩ Родерик Мур, смятам, че везните на външната подкрепа се накланят в посока на реформаторския блок, особено на тази отвъд океана. Три седмичното посещение на Радан Кънев в САЩ не е случайно. Не си спомням български политик да е бил на посещение там повече от седмица или 10 дена. Такова дълго посещение, според мен, е знак.

 8. Ще стане ли ясно “КОЙ” дава на руснаците българско гражданство? Колко руснаци са получили български паспорти?

 9. Руснаците по морето стават все по-нервни и нахални Путинските заеми за закупуване на недвижими имоти в БГ и заселването на страната ни с бушмени от рашата, стават все по-трудни за обслужване, поради срива на рублата, който продължава и нв се знае до къде ще стигне! А това, че руски и български мутри се трепят не е болка за умиране. Лошото е, че като започнат да се стрелят, може да пострадат и невинни хора.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.