Не само с Булгаристан и Туркменистан, а и с Турция на Путин не му се получава газовата диктатура

Сух поток или защо се бави споразумението между “Газпром” и Турция?

Превод от руски за ivo.bg Васил Костадинов

Турция настоява, че е необходимо да се положи само една тръба на “Турски поток” – и то след съгласуване на отстъпката в цената на газа от Русия. “Газпром експорт” призова Анкара да приеме отстъпка под предварително обявените 10% от очакваната цена.

 

Източници на Reuters в официалните кръгове в Турция назовават две причини за спиране на преговорите за изграждането на газопровода. Първото препятствие, според източника, е “липсата на ключови споразумения за предоставяне на Анкара отстъпка от цената на руския газ”. Анкара настоява за 10,25% при обем на доставките 28-30млрд. кубически метра, обявено през февруари от министърът на енергетиката Танер Йълдъз.

 

За това, че допълнително споразумение за отстъпката така и не е подписано, писа през юни вестник “Комерсант”. Според информацията, “Газпром” и турската Botas дебатират върху параметрите на отстъпката: руската компания иска да я прилага по отношение на цената на договора, а Botas – към основата (което е по-изгодно).

 

От пресслужбата на “Газпром” отказаха да коментира хода на преговорите.

 

Както обясни източник в “Газпром”, върви съгласуване на процента, но от различни части на формулата за цената на природния газ, който се формира от цената на суров петрол и петролните продукти, умножена по различни коефициенти и мита. Според него, преговорите са трудни, с участието на представители на Министерството на енергетиката на двете страни, както и топ мениджърите на “Газпром експорт” и турската Botas. Той смята, че газопроводът ще бъде построен, но при първия етап ще бъде положена само една тръба, доколкото Турция не е съгласна за четири тръби и статус на транзитна страна за руския газ за Европа.

 

Според Ройтерс, втората причина за забавяне на преговорите, е именно фактът, че Русия настоява за изграждането на четири газопроводни линии с общ капацитет от 63 милиарда кубически метра годишно, докато Анкара е съгласна за изграждането само на една, необходима за самата Турция.

 

Във вторник руските информационни агенции, цитирайки източник в Министерството на енергетиката съобщиха, че Русия е предложила на Турция да подпише споразумение само за първата тръба, а междуправителствените споразумения за останалите три (които са планирани за доставки на газ за страните от Европейския съюз) в отделен документ. Източникът заяви, че Русия е готова на поетапна реализация на проекта.

 

В сряда руският енергиен министър Александър Новак призна, че началото на строителството на първата линия на “Турски поток” може да бъде отложено. Според него, ако процесът на подписване на междуправителствено споразумение между Русия и Турция се отлага, пусковия срок на проекта също ще бъде отложен.

 

Източник, близък до “Газпром” смята, че Турция гледа в перспектива за доставки на ирански и израелски газ, включително и конкурентната им цена, и затова се пазари. Той смята, че съдбата на преговорите зависи от новото правителство в Турция, което още не е формирано.

 

 

Според заместник-генералният директор на Националния фонд за енергийна сигурност Алексей Гривач, съгласуването на изграждането на “Турски поток”, се бави по политически причини. “Ако партията на Ердоган беше спечелила изборите на 17 юни, вече щеше да бъде подписано междуправителствено споразумение за първата тръба на “Турски поток”. Но сега ще се забави поне до есента, докато Турция излъчи премиер и ключови министри, които ще бъдат в състояние да поемат отговорност за това решение “, – казва той.

 

Втората пречка, според Гривач, е несъгласието на Европа за изграждане на инфраструктура за транспортиране на руски газ през нейна територия. Като алтернатива на украинския маршрут в случай на провал на “Турски поток”, според анализатора, може да се транзитира газ от “Газпром” за Европа по газопроводи “Северен поток” 1 и 2.

 

За начало на изграждането на морския участък на “Турски поток” шефът на “Газпром” Алексей Милер съобщи в началото на май 2015г. Газопроводът трябва да премине от Анапа по дъното на Черно море, а след това през Турция към турско-гръцката граница. Общия му капацитет трябва да достигне 63 милиарда кубически метра газ годишно. Първата тръба за 15,75 милиард кубически метра годишно, трябва да достигне територията на Турция през декември 2016г. Окончателният срок на целия проект е 2020г.

 

Людмила Подобедова, rbc.ru

30.07.2015г.

 

10 мнения за “Не само с Булгаристан и Туркменистан, а и с Турция на Путин не му се получава газовата диктатура”

 1. Още по темата:
  Смятам за особено интересен материалът на Илиян ВАСИЛЕВ – “РАЗПАДАЩИЯТ СЕ СВЯТ НА ГАЗПРОМ”.

 2. Къде, къде са сега заслепените ( от любов към Путин ) рубладжии, които да започнат да ни обясняват какъв невероятен келепир сме изтървали с “Южен поток”, колко милиарда (!!!) печалба сме пропуснали, и как сега Турция щяла да да се напечели….
  Да, ама турците явно са реалисти и трезво ( т.е. – икономически ) гледат на нещата, и си правят добре сметката.
  Мили хора ( спомняте ли си го това предизборно обръщение на социалистите ? ), та ако транзита на газ беше толкова невероятно изгоден ( и, по-точно – реалистичен и възможен ), нали Турция щеше да настоява не за 4, а за много повече тръби ???

 3. Благодаря на Васил Костадинов. Текстът е точен, Кремъл през последния месец пробутваше поредната плитка версия за изборните резултати на Ердоган, в опит да замаже очите на света за неадекватността си по време на преговорите. Газпром и Ботас имаха 6 месеца, за да постигнат споразумение върху цената. Уговореният период изтече преди около месец. Даже и да отложат за октомври, скептиците са повече от оптимистите в случая. Циркът ще е пълен, защото последващите планирани от Кремъл стъпки с Гърция са в зависимост от ефервесцентната сделка с Турция.

 4. Добре известно е на интересуващите се, че Турция е много мощна в икономически и във военно отношение държава. И затова всякакви, а сега и руски номера, не могат да минат. Още когато в Истанбул Лилипутин си направи устата да се прави т.н. Турски поток, беше ясно, че без големи отстъпки от цената, Турция няма да да се съгласи. Мисля, че турците гледаха с интерес гюбеците на Газпром.

  По-важно сега е положението на България. Газовата зависимост на страната е точно 100%. Диверсификация в посока на доставки от Иран, Израел, Средиземно море като че ли е единственото решение.

 5. Аз попаднах на новина, че турците и руснаците са се разбирали и преговорите продължавали, руския ми не е добър, но все пак?

  http://rusvesna.su/economy/1438341760

 6. Боклук, ти защо не си убит още? Ако бяхме нормална държава, ти отдавна щеше да вуснеш на бесилото или да бъдеш храна за прасетата в Белене.Пожелвам ти час по скоро това да ти се случи. Мръсен продажник, колко ти плащат американците за глупостите,които не спираш да ръсиш?

 7. Към Човек
  real_emo_86@abv.bg
  95.158.175.17

  Ако бяхме нормална държава, ти, който си готов да убиваш дори заради “глупости”, би трябвало най-малкото като форма на превенция и профилактика срещу разхождащи се на свобода потенциални убийци да отидеш в затвора.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.