Бивши русофили роптаят срещу руски вили

Една интересна информация на в. „Монитор”, който не може да бъде заподозрян в „русофобия”, минава доста незабелязано между капките в новинарски поток. А не бива!

 

Според статията имало опасен бум на руски туризъм по…руска линия. Т.е. в онези около половин милион руски имота в България наглите руснаци си позволявали да организират посещения на други руснаци. Не ги е срам да се възползват от нова за което до вчера русофилите тук с умиление ги хвалеха!

 

И за кого е опасно това, за държавата ли по някакъв начин? Не, не познахте. Опасно е за хотелиерите, които страдали от липса на руснаци, докато същите ходели по вили и апартаменти на свои сънародници, инвестирали в недвижима собственост в България.

 

Ето как недоволството на джоба е в състояние да промени тона на една войнствено русофилстваща прослойка българи. Онова, което Путин постигна в Украйна и Грузия с оръжие, превръщайки народите им в свои врагове, тук може да бъде постигнато само с удар по джоба.

 

В окупираната от Червената армия България, която е единствена страна, спасила потенциално живота на хиляди съветски солдати чрез отказ от съпротива срещу тяхното нашествие , оръжията не дразнят властта и нейната т.н. опозиция – те. не дразнят никого, освен патриотите, които нямат свое политическо представителство.

 

Раздразнението на шумно русофилстващите досега хотелиери е интересен прецедент за освобождаване от илюзиите на „братството” на цели групи от покорното българско население, приучавано десетилетия наред да обича своите колонизатори. Ето че колонизирането на част от бизнеса постига онова, което никакви аргументи в полза на патриотизма и произтичащите от него някакви си принципи на свободолюбието, даде резултат като при лабораторен експеримент с мъртва жаба, реагираща на електрически ток.

 

Който помни какви писъци се чуваха от лявата половина на политпространството у нас при дискусията за продаване или отдаване под наем на българска земя на чужденци, би трябвало да забележи досегашната тишина по въпроса за купените от руски граждани близо половин милион НЕДВИЖИМИ имота. Трябваше в тях да настъпи някакво движение, за да се събуди чувството за самосъхранение сред някои влюбени в окупаторите ни местни чорбаджии.

 

Хотелският бизнес на едро тук не е за всеки. Видя се от информационния пробив в дебелокожието на недосегаемото за медийни разкрития семейство Първанови, чийто доста невръстен като за милионер син се (д)оказа достатъчно богат, за да си купи луксозен хотел с басейни. Тейко му никога не е работил друго, освен партиец и висш държавен чиновник, а майка му не веднъж е отхвърляла плахите намеци на шепнещите по въпроса медии, че била притежавала солидни активи в недвижима собственост. Същите обаче се оказаха способни да помогнат ( по признание на самия баща) на детето си да си купи скъп хотел и това не предизвиква кой знае какво недоумение у никого в претръпналата на далавери българска публичност.

 

Реакцията по въпроса- или по-скоро липсата на такава- прилича на репликата на Михаил Мирчев от 8 октомври 2006 г. в студиото на предаването „В десетката” по БТВ. В качеството си на представител на предизборния щаб на Първанов, кандидат за втори президентски мандат, днешният кандидат на БСП за столичен кмет Мирчев обясни най-спокойно, че не вижда нищо странно в това началникът му да е получил два мезонети или по-точно – да си ги е купил (след дълги години недоимък като шеф на партията на бедните БСП и една петилетка на държавна заплата).

 

Срещу глупостта като цяло бронебойни патрони няма открити, но срещу някои нейни симптоми, като противоестествената за всяко ( друго, небългарско) живо същество любов към окупатора и колонизатора, у нас помага само ударът по джоба. Ето защо закрилникът на Петата колона от десния й фланг Бойко Борисов толкова старателно се бори да внуши на населението, че страда от санкциите срещу Русия, а не от руските санкции срещу България. Говорейки срещу санкциите изобщо, той постига ефекта на дезинформацията с объркващото за не особено разсъждаващите нашенци обобщение за санкциите като универсално зло. Така той размива границата между руската агресия, украинската самоотбрана и западната подкрепа за нея.

 

И как му се отплаща Путин? Ами праща своите хора да подбиват любимия и на Борисов туристически бизнес. Мнозина от тях са си купили имоти в България ( и Кипър, две слаби звена в Европа, налазени от руското влияние особено агресивно), с кредити, отпускани в периода 2008-2012 г. преференциално от неговата банка ВТБ ( за което писах вече няколко пъти с позоваване на български официален източник от Москва, готов да сподели публично тази важна обясняване на руската имотна инвазия информация).

 

Разбира се Борисов не е някакъв си хотелиер, че да се възмути публично и да навреди на дружбата си с Кремъл. Той е баш собственикът на х-л България, в който се разпорежда с широка ръка, имитирайки своя кумир Живков, чиято любима сложна думичка в късния му диктаторски период беше „магистрално” – от дружбата му със СССР, до всяко важно публично начинание в поверената му държавица, всичко му беше „магистрално” ( като гледа човек в днешно време съветника му Костадин Чакъров, който магистрално е яхнал сервилните български медии, не е за чудене онази магистрална глупост в плещенето на Живков).

 

Разликата между Тато от Правец и Бойко от Банкя е предимно в това, че Живков служеше открито на Москва. Добродушните европейци не му плащаха задълженията, докато Борсов днес прави обратното: обслужва тайно руския интерес, а явната му подкрепа по финансова и политическа линия идва от Европа.

 

Ами ако на тази Европа й писне и реши да вдигне ръце? Ще видим. Засега Борисов се справя отлично с лицемерната си игра и само Путин може да му помогне да ядоса европейските спонсори, които му преливат средства и политическа легитимност в самата България. В този смисъл ръмженето на русофилстващите хотелиери срещу руското бинесвероломство е добър пример как това може да се случи.

21 мнения за “Бивши русофили роптаят срещу руски вили”

 1. Абсолютно верно – бългрските русопитеци-хотелиери по джоба си започват да разбират какво в крайна сметка означава “приятелството” с Русия.

  П.С. Пиша от чужд компютър, защото от 28. 07. всичко, което се опитвам да постна в блога от домашния, не излиза.

 2. За съжаление, КЪСНОТО осъзнаване на опасността за националната ни сигурност от руската имотна инвазия ще бъде като мъчително разбуждане на човек от отровната упойка на “братската дружба”, но късно, защото вече е с ампутирани крайници и не е в състояние да се съпротивлява на лакомите конвулсии, чрез които азиатската боа постепенно го поглъща. Първи го разбраха местните, които за няколко години изгубиха окончателно туристите си (и руските , и западните, които също почиват по руските хотели).Всуе местните баби висят по автогарите и предлагат стаи почти без пари. Сега идва ред и на едрите риби в бранша да преглътнат горчивия хап.

  Но има и по-страшно от това да изгубиш бизнаса си и това е да изгубиш идентичността си, историята си:
  Помните ли гротескните протести на “гражданите” от стария Несебър пред вратите на крепостта(на провлака)? НЕ искаха Старият Несебър да е част от световното културно наследство, почетен статут, който носи щедри европейски средства за реставрация и консервация на автентичния вид на града и заедно с това задължителната световна слава, която “изсипва” на малкото несебърско пристанище тълпи с платежоспособни туристи от цял свят, доплували с огромните круизни лайнери.

  Кой и защо се опита да бутне местните умници към пропастта на това родоостстъпно падение?
  Този, чиято примитивна (приматна) алчност и наглост искаше да изкупи на безценица двуетажните възрожденски къщи с китните им дворчетта, да събори ранно християнските храмове, защото не са “православни и златоглави” и да построи на тяхно място бетонни казарми-“хотели” от стъкло и алуминий за руски туристи!
  Само че статутът на град – част от световното културно наследство не им позволяваше този висш “цивилизационен” акт.
  И затова решиха с помощта на местните баламурници да отменят този престижен статус на града,т.е. да заколят “курицата”, която снася златни яйца.
  Защото без възрожденските несебърски”съборетини”с кипарисите,без тесните калдаръмени улички, рисуваните глинени стомни, гайди и шевици кой ще тръгне от другия край на света (с лайнерите) да си дава парите, за да гледа бетонни киликандзери, китайски кич и матрьошки по сергиите.
  Ама как до му го обясниш това на един сибирски примат????

 3. По цял свят ваканционните имоти са известни с това, че могат да се ползват целогодишно от n-на брой хора, различни от собственика и никой не може да им каже “копче”. На нашите “хотелиери” онли им се губи това световно познание. Икономическата логика на стопанската дейност също им се изплъзва някак си, но те са невинни. Нито са учили, нито са си изкарвали парите с практическа дейност; няма от къде да им дойде акъл. Всички се позовават на изконната българска “мъдрост”- пари ми дай, акъл не ми давай. Очевадната връзка между акъла и парите тоже не се съзира от хотелиерете. Във всички по-големи курортни места се разпродаваха ниви и бахчи за строеж на хотели, без изобщо да си зададат въпроса- като се построят хотелите, какво правим тогава? Взеха големите пари и зачакаха за още. Обаче “още” няма, няма и да има. Няма да има още 5-6 лифта, няма да има още 5-6 плажни ивици, няма и още 5-6 морета. Просто защото НЕ МОЖЕ. Големите хотели ще боравят с олинклузив и твоята механичка ще пустее, ще предлагат евтини почивки за бедни чужденци и твоето магазинче ще прашлясва, колкото и ръчно да си пирографисвал мускалите и битовите кичотии. Отрязаха си клона и сега падането от него е толкова свободно, колкото свобода предлага законът за гравитацията. Те обаче и този закон не познават. По обективни причини…

 4. Хахаха!
  Добре е, че алчността, която работи за Путин, работи и против него, бидейки константа без политически пристрастия.

 5. А днес Божидар Димитров окъпал Бойко Борисович с чудотворна вода, каква идилия, какво нещо…

 6. Чакам да видя какъв ще бъде отговора на българските братушки по курортите. Разбиване и ограбване на апартаментите им, някоя измислена такса-примерно за пазене на имота през зимата или нещо подобно.
  А ако имаме късмет може Путин да нареди всичко да бъде продадено и парите върнати в закъсалата родина (а дано).

 7. Постепенно всичко си идва на мястото. Путинофилите ще си го получат точно от своя кумир с високите токчета. Сега вече филмът започва да става интересен: ще се вчепкат за кокала българските хотелиери – мутри и ченгета с руската мафия и ФСБ/КГБ и колкото и фира да дадат двете страни все ще е кяр! Ще се поизчисти от боклуци България!

 8. Ами то няма как хем да се строят хиляди жилища, хем и хотелите да са пълни! Това е малко като жителите на Царево и Лозенец, дето си продадоха нивите за вилни селища и хотели и сега стоят по цял ден на шосето с табелки “свободни квартири” в ръка.

 9. Peакцията на аклиматизираните в Милиционерия павиани, подвид сибирска побългарена червеногыза относно празните им хотели, респ. липсата на рАЗИЙски туристи, е много показателна. Идеална илюстрация на поговорката “Остави го да си фрасне тиквата в горния праг, че да види добре долния”!

  Напоследък страхливото банкянско нищожество ББ, гудено ни за премиер, и финансовият му министер, представител на бившия президент и агентин гоцэ – др. Горанов, жално се жалят как няма пари за разни работи. Напр. за националната сигурност или за нови самолети. Тези дни колега-съфорумец даде калкулации за “сивия” туристически бизнес на сибирските павиани и техните български спомоществуватели у нас. Ставаше дума за 1,000,000,000.оо евра. ЕДИН МИЛИАРД.

  Чистата загуба за бюджета са данъците – 10% плосък, или 100,000,000. СТО МИЛИОНА евра. Точно 10 чисто нови изтребители “Грипен”. Или пенсии. Или болници. Абе все такива неща, за които ББ и Горанов квичат, че нямат пари.

  Да не говорим, че косвените загуби от невлезлия ЕДИН МИЛИАРД бруто приход просто не могат да се сметнат, щото са и работни места, и вноски в бюджета, и повече заплати, и повече потребление, и какво ли не още.

  Та ей тези неща ми се ще да питат репортерите, когато банкянското нищожество и финансовият му министер почнат да мъцат как нямат пари.

 10. Домитре, България в никакъв случай няма да се поизчисти от боклуци, докато има толкова много комунисти, Мочи и Альоши. Не предстоят никакви “чистки”, спкойно, всичко си е на мястото.
  Г-н Инджев появила се е явно нова категория от комунистическото население-“бивши русофили”.

  Много неще в живота може да са бивши, но комунист, болшевик и русофил не може да е “бивш”.
  Ениуей, нека да е така, но и бившите и сегашните “русофили” са си комунисти. Невъзможно е да има русофил с антикомунистически убеждения или комунист с антируски.

 11. “Невъзможно е да има русофил с антикомунистически убеждения или комунист с антируски.“
  PANAMERICAN, има и едни други русофили за разлика от путинофилите. Та тези русофили се възхищават на Пушкин, Лермонтов,Тургенев, Гогол, Тютчев, Чайковски, Рахманинов, Стравински, Баришников, Бунин, Пастернак, Шукшин, Булгаков, акад. Сахаров, Вавилов, Платонов, Довлатов, Аксьонов, Висоцки, Игор Тальков, Валерия Новодворская, Юлия Латинина, Анна Политковская, Николай Сванидзе и много, много други като тях. Мен можеш да ме причислиш към тях. Поздрави на всички подобни русофили!

 12. Днес в Румъния, а от утре (а дано) и в България:
  “Румънската прокуратура внесе обвинения по дело за разследване на пране на пари в дъщерни компании на “Лукойл” в страната.
  Обвиненията на прокуратурата са към дъщерни фирми на руската петролна компания “Лукойл” и мениджъри в Румъния за пране на пари и злоупотреби, съобщи прокуратурата, цитирана от агенция Медиафакс и БТА.

  Внесени са обвинителни актове срещу осем лица – две юридически и шест физически, уточнява Медиафакс.

  Според властите в Румъния нанесените вреди на страната възлизат на 1,77 милиарда евро.

  Прокуратурата към Апелативния съд в румънския град Плоещ повдигна в началото на юли обвинения срещу дъщерните компании “Петротел-Лукойл” (Petrotel-Lukoil) и “Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda” за пране на пари и недобросъвестно използване на капитала на компанията.

  “Лукойл” категорично отхвърля обвиненията, като при това отбелязва, че “Петротел-Лукойл” осигурява около хиляда работни места в региона, отбелязва агенция ТАСС.

  На 8 юли бе съобщено за наложен запор на собственост на “Петротел” в Румъния.

  Президентът на “Лукойл” Вагит Алекперов се обърна тогава към Европейската комисия с молба за “по-прозрачно” разследване на дейността на компанията в Румъния, като се има предвид факта, че “постоянната работа на рафинерията (в Румъния – бел. ред.) има ефект върху снабдяването с петрол на целия ЕС”.

  Европейската комисия потвърди, че е получила писмо от “Лукойл” и уточни, че анализира ситуацията.

  Сред шестимата обвинени мениджъри има трима руснаци: генералният директор на “Петротел” Андрей Богданов и неговите двама заместници – Алексей Воинцев и Олга Кузина.

  Останалите обвинени са молдовският гражданин Андрей Раца, член на Борда на директорите, и румънските граждани Дан Дънулеску, заместник генерален директор, и главният счетоводител Дорел Дуцу.

  Обвинени са две компании от руската група: “Петротел-Лукойл АД Плоещ” – в пране на пари, и “Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda” в съучастие в недобросъвестно използване на капитал на компанията и съучастие в пране на пари, уточнява агенцията. ” Dir.bg

 13. Жалки са “хибридните” напъни на ботоксовото джудже и кремълските му господари. Тази сутрин цената на барел петрол падна под 50 щд. Няколко месеца на това ниво и ще станем свидетели на интересни събития от към рАЗИЯ…

 14. Павел Тинков,

  ПАВЛЕ, добре, че се обади с точен коментар, както винаги! Бях почнал да се тревожа за тебе. Жив и здрав, както и всички автори на чудесните коментари по темата!

 15. Димитре, аз и не само аз мога да изброя хиляди като тези достойни руснаци. Но техния пример не е на базата, че са руснаци по произход, а че са хора-достойни и надарени.

  И това че Вие ги считате за такива, съвсем не Ви прави русофил.

  Русофилията е емоционално понятие, което е изключително примитивно и характерно само за примитивен народ като българския и сръбския. Я идете в Хърватия, Словения, Словакия, Румъния, Полша и др. страни и потърсете наличието на русофили. Дори сред комунистите им няма такива.
  Затова съм казвал много пъти-има огромна разлика между руснак и руски комунист.

  Българския примитивизъм е измислил следващо ниво на простотията, следваща “русофилията”-т.нар. “путинофилия”. И тези, които се придържат към нея са изключително горди. Те си мислят, че са измислили кой знае какво. А руския президент си е кръгъл комунист, офицер от КГБ(чекист) и нищо повече. Само че има нови , осъвременени елементи в комунистческата му наглост.

  Вземете случая с анексирането на прибалтийските държави през лятото на 1940г. и миналогодишната анексия на Крим. Разлика?-нулева.
  А изброените от Вас руснаци нямат нищо общо с никаква “русофилия” или “русофобия”.
  Създадената изкуствена борба от комунистите между “русофили” и ” русофоби” е с цел да се отклонят реалните стремежи на нормалните хора.
  Дори това противопоставяне е обхванало и въороса за паметниците на съветските агресори.

  А нито те(агресорите), нито строителите на паметниците са “русофили”. И къде му се вижда логиката. Строителите са комунистите, а днешните им наследници са “русофили”. Пълен идиотизъм. Който няма край….

 16. Тук имаме скандален случай на погазване гражданските права и съсипване бизнеса на български хотелиери. Ощетените да се обърнат за помощ към новата омбудсуперменка Мая Манолова – тя ще ги оправи.

 17. Г-н Инджев,скоро не съм отправял молба към Вас,но все ми се струва,че бихте могъл да отговорите на сл. въпрос,но преди това кратка история:

  – до 1990г. НРБ беше по конституция,законодателство,дух,пропаганда,цели и пр.”комунистическа държава”

  – единствената организация,която също по конституция диктаторски управляваше страната беше БКП
  – съгласно НПК и НК,антикомунистически действия и изказвания бяха състав на престъпление
  – целия народ по закон трябваше да се подчинява по всички параграфи на комунистите
  – комунистите прекратиха строитеслтвото на комунизма и преименуваха тяхната организация( но не партия) в социалистическа
  – комунистите-социалисти обаче се отказаха и от строителството на социализма
  -комунистите върнаха страната и народа обратно към “капитализма”
  – комунистите върнаха многопартияйния живот и създадоха “антикомунистически” партии
  – комунистите обявиха че започва “преход”,но не уточниха от какво към какво е този преход.

  – до този момент нито комунистическата партия,нито нейните производни са отчели нивото на “прехода” и кога се очкава неговия край.Нито пък някой президент,нито Народното Събрание и пр.
  – лека -полека,бавничко,хронологично и методично комунистите вече не се обявяват за комунисти,но и много хора не ги посочват като такива.
  Създава се напълно погрешно впечатление,че комунисти в България няма.

  Имате ли нещо напротив,ползвайки утвърдения научен “течен способ” да бъде приложен от Вас и да се разгадаят “теченията”,по които комунистите са се насочили.Недопустимо е да нямат “течения”…Такава голяма и силна партия не може да изчезне яко дим.Все има следи от тях.Налице е и комунистическата пропаганда,налице са и комунистическите медии,никой досега не е игнорирал Вашето изследване на същността на държавната телевизия на България,наречена БНТ,която категорично сте доказал че е комунистическа. следователно едно от “теченията”,които комунстите са пуснали е точно БНТ.(хем е национална,хем комунистическа)
  Абсолютно съм убеден,че ако имате време,бихте открил и други “течения” пуснати от компартията.

  Съмнявам се,че бълагрската публицистика и журналистика оценява сериозно открития от Вас “течен способ”.Както споменах два пъти,той е уникален и абсолютно с научна стойност. Няма област в историята и съвремието ,където не би могъл да се приложи.Той е като лакмус-приложи ли се към Русия,винаги се отрива нейната мърсотия.
  На първо място чрез него се разгадават всевъзможни ходове на политиката на Русия както към България,така и към други страни.

  Прави впечатление,че имате поне една дузина съмишленици в публицистиката,но нито един досега не се е впечатлил от този способ.Как пък никой не каза “Абе колегата Иво Инджев откри нещо в нашата област,дайте и ние да ползваме това откритие”.Нищо подобно,правят се на ударени и мълчат като гугутки,също като комунистите.

  В българската публицистика,пък и в световната не се откриват всеки ден и всяка година дори подобни методи,които биха били от полза на всеки честен човек-пишещ или четящ.

  Одобрявате “новия медиен проект”,проявявате съпричастност към Ваши колеги,но и те не са се впечатлили от “течния способ”.За какви съвемстни проекти става въпрос,за каква единна кауза ще се борят публицистите-съмишелници,след като не са изразили поне едно скромно,колегиално “браво бе Иво”.

  Аз съм обикновен читател и коментатор тук и се напъвам,акцентирам на изследователските и писателските Ви достижения,препоръчвам да се обърне по-сериозно внимание на постигнатото в сайта и извън него,но никой не се впечатлява,освен редовните Ви читатели.

  Предполагам че е налице завист сред повечето пишещи.

  Но както и да е,малко се увялкох,ако имате възможност и желание,разработете и този въпрос.И в следвашите книги би могъл да заеме достойно място-поне една глава.Ползата ще бъде несъменена,но само за достойните и свестните хора,гадовете няма да се впечатлят от нищо!

 18. Ето ви пример от Св.Влас. Собственик на малък хотел го продаде на московчанин и сега му е слуга(нещо като управител,де).” Спокоен, че вече не плаща непосилни вноски към банката, той навсякъде се хвали: Добре, че бяха руснаците – освободиха ни от турско, освободиха ни от фашистко, а сега мене ме освободиха от Райфайзен банк”. Нали всички нормални хора разбираме, че тази болест на мисленето най-трудно се лекува?

 19. @PANAMERICAN
  Донке, проблемът ти се нарича примиренчество. Ти си приела веднъж за винаги, че българската държава е комунистическа, а народът русофилски и това според теб са някакви непроменими и неизбежни дадености. Неизбежна даденост обаче е само смъртта. И докато тя не ни споходи, сме длъжни да разпространяваме истината, докато и последният българин я разбере. Затова имат смисъл и усилията на “шепата” публицисти, и новото начинание с вестника, и протестите по площадите, и особено всекидневните ни разговори с близки и познати, за да не създадем и следващи поколения от заблудени апатични овце. В този ред на мисли, нито БСП е силна (напротив, непрекъснато отслабва), нито народът масово е толкова безнадежно заразен от русофилство – достатъчно е да види или чуе руските безобразия по българското Черноморие, за да му секне течната дружба към натрапниците. Познавам дори съветски възпитаници, с чието мислене се случи това, така че дерзай, има надежда!

 20. Така е Киро,най-силно поробения от Русия народ да смята,че тя го е освобождавала-при това три пъти,Е,това народ ли,за нация да не говорим.

  Да продава може всеки на когото си поиска,това е неотеменимо негово право,може да продава и на граждани на всяка страна,но да определя купувача на имота си като “осовбодител”,това го могат само българчетата.

  В София като има имоти на араби и др.,никой не ги определя за “осовбодители”.

  Пък после руската проапганда била силна,ама то българите я раждат и унифицират по-добре от самите руснаци.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.