Пресъхна възторгът на местните русофили от гейзера на руско-турската дружба

Когато Путин, специалист по биенето на малките и по-слабите ( от Чечня, през Грузия до Украйна), реши да уязви ( някъде над 200 пъти по малката от Русия) България и я посочи като виновник за спиране на “Южен поток” по време на посещението си в Анкара на 1 декември 2014 година, българските му слуги изпаднаха за пореден път в антибългарски възторг: ето, великата страна ще строи “Турски поток” заедно с вековния ни враг Турция , а ние оставаме без нищо по вина на Запада, който ни накара да се лишим  от изгодното сътрудничество с нашата освободителка. Русофилите, начело с Бойко Борисов, го удариха на извинения и до днес се молят Кремъл да ги разбере правилно: не сме виновни, натискат ни да Ви пречим  и ако зависеше от нас бихме строили “Южен поток” със зъби и нокти, ей с тия две ръце!

Високопоставеният слуга на Путин Алексей Пушков, шеф на комисията по външна политика на руската Дума,  обобщи дни след посещението на Путин в Анкара непреклонната строгост на руския колонизатор спрямо България: “да ви е яд”, отсече този специалист по международни отношения.

 

Не е нужно да си голям експерт, за да знаеш, че големи и независими държави, като Индия и Китай, както и регионалната (супер)сила Турция, никога не биха позволили на Кремъл да ги използва елементарно за целите на великоруския шовинизъм и мегаломания.

Кремъл пробута обаче в България своята геополитическа  пропагандна опорна точка за “многополюсния свят”, в който самонадеяно вижда себе си като обединител на държави с икономики във възход. Макар самата България да няма нищо общо нито с възхода, нито с икономическото могъщество, тук настъпи радостно блеене за края на еднополюсния свят.

По блеенето ще ги познаете онези, които се правят на “независими”, но започват всеки свой дълбокомислен коментар за променения свят именно с с тази констатация и стигат неизбежно до опорната подточка, според която ние трябва да постигнем “баланс” между Русия и Запада, т.е. да отстъпим от приоритетните си отношения в търговията и сигурността със западните съюзници като наблегнем на руската алтернатива “за баланс”( подразбира се, че западното влияние е вредно за нас).

Бившите развиващи се държави, споменати по-горе, отдавна надминаха Русия по много икономически показатели. Москва в същото време се опитва самонадеяно да ги обединява около себе си. Това щеше да е смешно, ако не ставаше дума за комплексирано икономическо джудже, въоръжено с ядрено оръжие, в което от няколко поколения насам СССР , прероден в Русия на Путин, влагат огромна част от несметните си национални богатства, благодарение на което дресираният да уважава силата и тоягата руски народ, подкупван цяло десетилетие от Путин с моркова на отчисленията от петролния бум, крета на опашката на народите по жизнен стандарт точно като в поговорката ” вода гази, жаден ходи”.

На далечна Америка ( все така могъща във всяко отношение въпреки пророкуванията за нейното неизбежно загниване и загиване от поне век насам ) пък съвсем не й пука. Търговията й с руското икономическо джудже е пренебрежимо малък компонент от американското добруване, за да се очаква от Вашингтон да направи каквото и да било под влияние не руското перчене с някакви потоци- бълбукащи, мъждукащи или пресъхващи още на чертожната дъска на московската геополитика.

Че турската алтернатива на “Южен поток” се спука като поредния балон над Червения площад, изстрелян с цел да разсее облаците на мрачната руска политика над Кремъл, това стана ясно и видно от поведението на преминалите в нелегалност пропагандатори на Путин в България. Туземни русофили се умълчаха на медийното си цокало и чакат сега от Москва да им сменят изцапаните пропагандни памперси. Преди да се е размирисало отново, не е лошо да проветрим с малко автентична информация.

В свободното пространство на интернет могат да се прочетат следните руски експертни обяснения ( подчертавам- това са обяснения на реалностите, а не обяснения в любов) защо Турция не може да бъде употребена от Путин за неговите цели. ivo.bg ги предоставя на вниманието на своите читатели в превод на Васил Костадинов.

 

 

Единственият международен проект на турската газова компания BOTAŞ

 

BOTAŞ продължава своите проекти за превръщане на Турция в енергиен мост и особено в енергиен център между страните в Централна Азия, Каспийско море и Близкия изток, които имат богати въглеводородни ресурси и основните центрове на потребление в Европа, чрез увеличаване на използването на природен газ в страната, повишаване на сигурността на доставките на газ, разработване на инфраструктура за пренос и изграждане на повече съоръжения за съхранение.

 

Газопроводът ТАНАП

 

Междуправителствения Меморандум за разбирателство (МoU) по проекта TANAP (Trans-Anatolia Natural Gas Pipeline), предназначен за превоз на 6 милиарда кубически метра природен газ добиван от находището Шах Дениз II на консорциум Шах Дениз (SDC) за Турция и 10 милиарда кубически метра за Европа през Турция, бе подписано на 24 декември 2011г. След финализирането на проучванията в контекста на Междуправителствения меморандум(MoU), Междуправителственото съглашение(IGA) и Съгласието на приемащата страна(HGA), на 26 юни 2012г., споразуменията са подписани.

 

На 28 юни 2013г., консорциум Шах Дениз обяви, че ще продължи до Европа през южната и част по Трансадриатическия газопровод (TAP) като продължение на TANAP.

 

Споразуменията относно продажбите от Шах Дениз II са подписани между SDC и девет фирми купувачи на 19 септември 2013г. Окончателното инвестиционно решение за добив на природен газ бе взето на 17 декември 2013г.

 

Споразумението за пренос на газ, споразумението за финансиране, договора за разпределение на дялове и присъединителните споразумения са подписани между BOTAŞ и SOCAR (държавна газова компания на Азърбейджан) на 30 май 2014г. в Истанбул, като делът на BOTAŞ е решено да бъде 30%. Промяната в споразумението, проведено в съответствие с изискванията на проекта, е подпечатана със Закон №. 6553 и обнародвана в Официален Вестник номер 29123 на 18 септември 2014 година.

 

Акционерното споразумение и неговото приложение за поетапно кредитно финансиране бе подписано на 13 март 2015г. в Анкара. В момента SOCAR държи 58%, Botas 30% и BP 12% от акциите на компанията.

 

Старта на изграждането на газопровода TANAP е даден в присъствието на президентите на Република Турция, на Република Азербайджан и на Република Грузия на 17 март 2015г., в Селим.

 

http://www.botas.gov.tr/index.asp

Още по темата:

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поздрави участниците на II Световен конгрес на кримските татари.

 

В обръщението си Реджеп Тайип Ердоган приветства всички гости, пристигнали в Турция за участие във II Световен конгрес на кримските татари и поздрави организаторите за провеждане на това значимо събитие.

“За съжаление, правото на кримския народ на достоен, свободен и мирен живот бе прекъснато от колективни депортации и репресии в средата на ХХ век.

А днес сме свидетели на незаконната анексия на Крим и подобни, предизвикващи съжаление, събития.

В това трудно време не трябва да забравяме, че успехът и ключът към победата са запазване на единството и сплотеността.

Бих искал да подчертая, особено, че към днешна дата по този въпрос кримските татари показват истинска устойчивост и издръжливост. Подобно поведение очаквам и в бъдеще.

Турция не признава и никога няма да признае анексията на Крим “, – каза Ердоган.

Той отбеляза, че основният приоритет за Турция в украинската криза е спокойствието, благоденствието и сигурността на кримските татари.

 

Той увери, че за прекратяване на репресиите и гоненията, на които са подложени кримските татари, Република Турция води разговори със страните, прави необходимите предложения и стъпки.

 

“Точно както и днес, в бъдеще, можете да сте сигурни в нашата подкрепа.Убеден съм, че Световния конгрес, проведен за единство на целия кримскотатарски народ, за целите на мира и сигурността, ще усили вашата борба”,- обърна се към участниците в Конгреса президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

 

1.08.2015г

http://qtmm.org/

19 мнения за “Пресъхна възторгът на местните русофили от гейзера на руско-турската дружба”

 1. Мога само да си представя как ще бъде организиран и отразен в България световния конгрес на кримските и таврийски българи.

 2. Кога ли ще чуем български държавник да изкаже подкрепа така към някоя от българските диаспори?

 3. На линковете по-долу може да видите уникалната българска порода овце,наречена “Бузлуджанска подобрена”!
  Характерни особености на тази порода е,че може да ги стрижеш,доиш,КОЛИШ и БЕСИШ,без това да се отрази на тяхната производителност и популация!Невероятно гълфи и издръжливи на издевателства и мародерства от всякакъв род,с които си феноменални качества породата “Бузлуджанска подобрена” е на път да стане основната и без никаква конкуренция порода овце в Република България! 🙂

  ========================================

  http://tinypic.com/r/2ivmmiv/8

  [IMG]http://i61.tinypic.com/2ivmmiv.jpg[/IMG]

 4. Първанов обясни пред bTV как синът му е успял да придобие луксозен петзвезден комплекс:

  Трудно ми е да ви кажа, но става дума за пари, които са събрани в резултат от неговата трудова дейност. Първо. И второ – подпомогнали сме го и ние. И трето, разбира се, взел е кредит, с който ще закупи една част от тези акции”
  – Как се взимат 3 милиона от 27-годишен човек?
  – Не. Сигурен съм, че става дума за 200 хиляди.

 5. Какви диаспори Мартине цели държави ама върви обяснявай на курвичките дето са на денонощно разположение на генералгубернатор Истатков

 6. 1.) ТЪПАНАРКО, той другарят Миков късно се сети да ги подбере надолу, че иначе от вълнение щяха да покрият Бузлуджа с трупове!
  Не може тази партия без вътрешни чистки и това си е!…

  2.) Ама пък не мирясват, брей! Сега ето каква била работата с “дружбата ни от векове за векове”, четете!

  http://pik.bg/%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4-%D0%B5-%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%B0-news376933.html

 7. “Русофилите начело с Бойко Борисов…..”

  Г-н Инждев, как да се разбира това, г-н Борисов е ръководител, председател, вожд и пр. на българските русофили(комунистите)???
  Ами самите те никога не са го посочвали като такъв , те си имат свои комунистически съпартийци(функционери) и винаги те са водещите.

  Това разбира се съвсем не ознчава, че той не е русофил(комунист).
  Аз предполагам, че както БСП, така и ГЕРБ са комунистически партии и респективно русофилски. Както и техните лидери.
  В този смисъл може би сте прав, г-н Борисов е лидер и на двете проруски партии, сиреч русофилско-комунистически.

 8. Току що гледах предаване с Антон Тодоров.Този човек за мен е скрит манипулатор по отношение на Русия и петоколонниците.Подобно на *Антикомунист или Панамерикан*.Опитвайки се да покаже уж Агресивната Русия показва ,че тя има мощна стратегия за разбиване на Южният фланг на НАТО чрез Гърция и България.Стратегия, на която не може да се устой.Намеси тънко и Германия,Канцлерите минавали за одобрение пред САЩ, но Меркел чрез Гърция ще *помогне* за стратегията.Гърция щяла да купува военно оборудване от Русия.Въобще манипулации в полза на Русия.Завоалирано.Като виновници от българска страна посочи бившият министър Шаламанов/според него,в миналото партиен секретар,което не е вярно,защото е много млад,пък и какво от това/,настоящия министър Ненчев,Бакалов,РБ ,*Драгалевският лаборант/сещате се нали/.Наричаше ги с обидни думи.Нито дума за Първанов и Големият шлем,за Борисов и неговото двусмислие.Излъга брутално,като приписа на Външният министър Митов думите изречени от Б.Борисов -*Защо за Турция може Южен поток,а за България не може,какво да каже на гражданите*.
  Уж черешопроизводители му казали -*защо Европа спира износа на череши за Русия*.Но не обясни,че не Европа,а Путин спира черешите и чушките и доматите и то не от сега,а вече 25 години Русия не купува от нас -до сега заради двойни мита,а сега заради забрана на Путин.
  Антон Тодоров е силно руско острие добре прикриващо се.Аз имам много вярна интуиция.Нещата ще излезнат наяве.Внимавайте.

 9. PanAmerican,

  ти сам си отговаряш на въпроса. Идеалният принцип за изграждането на сесесерската агентура е ветрилообразен. Да има агенти за всичко. Например във ВЕЛИКОБРИТАНИЯ-пак да повторя- във ВЕЛИКОБРИТАНИЯ!!! ветрилото се разтваря от Кентърбърийския епископ- да-а-а!- кой свидетелства в полза на КГБ при процеса срещу Кравченко! и (тук само са опитали, наистина!) световния философ Бъртран Ръсел, минава през Кембриджката петорка и един курвар военен министър, тайно се насочва към ИРА (пак не е станало!), силно внимание към Джон Ленън, дребни информатори от важни за сигурността сфери – и показна подкрепа за осмърдялите се в палатките край Грийнъм Комън шантавели- пацифистки “против войнолюбеца” РОНАЛД РЕЙГЪН, за гълъбчето на Пикасо, в името на мира и т.н. ,(а, бе, к`во прай комридката Ащън?), сега основен таргет са антиевропейските квази-десни партии…
  Та и у нас принципът е същият, а кадровият избор-може би най-богатият в света-президенти, премиери, тенералски фуражки, партийни лидери, дипломати, депутати, бизнесмени, епископи, “независими интелектуалци” и “творци”, “журналисты” като тов. любамыр каларав, чет нямат.. И ни личи.Виж,в Естония ги няма, защото там безкомпромисно бяха изолирани от държавното управление, демек, грубиянски казано, бяха навряни на владимирвладимировичпутината си майчина! И на естонците им личи, че са свършили тази здравословна операция. По 1112 евро средна заплата, например, по 5-тото място в света за некорумпираност и за свободни медии, по 1-то – за електронно управление и т.н. Не са за нас таквиз работи, ама няма страшно! Като ни полеят Божо и Боко с по една кофа вода от Плиска- шъ съ упрайм кът иноту нищу!

 10. @ СТАМБО
  ========

  руско-Българската любов е като френската такава,единствения проблем е,че ние надуваме бибитката! 🙂

 11. До Тъпанарко:
  Крайно време е да стиснем зъби.

 12. Преди няколко години в един мой коментар по повод на ЮП прогнозирах и предложих когато на Путаран му спадне ерекцията и на родното петоколоние му секне блеенето по мегаломанския проект да организират производството на ШАМАНДУРИ. Сега щяха (или щяхме) да сме на първо място в света по производство на шамандури на глава от населението. Така де, тръбите ръждясват вече цяла година в Бургас, заетостта на народонаселението е много ниска, ползата ще е гарантирана.
  Само подсещам.

 13. Еее СТАМБО твоите коментари направо къртят ,чета ги с удоволствие…

 14. Прав си СТАМБО! Разкошна статия на Горан Благоев! За съжаление – глас в пустиня! Процесът съвместяващ православната /уж християнска/ деноминация с агностицизъм, дъновизъм, астрология, нумерология, тибетски, индуистки и всякакви далекоизточни суеверия, гадателство, вещерство и пр окултни простотии от времето на смахнатата Людмила Живкова, продължава! Избуя и придоби право на съществуване /благодарение гръмогласното мълчаливо одобрение на БПЦ/ образът на “комунягата-християнин” – нещо като мелез между глухарче и влечуго!
  От амвона сатанаиловият син НЕОФИТ чете Евангелията!

  А, как ни е нужен български ВОЙТИЛА!

 15. Тъпанарко ме подсети за един стар виц. Колко вида перверзна любов има? Три – френска, турска и българо-съветска.

 16. Стамбо, чудесен коментар! Точен си в контекста, в който цитираш политически инфантилния Ръсел. Отвътре ми идва обаче, поне нескопосано да се опитам да реабилитирам математика Ръсел, чиито книги не мога да изхвърля от стаята, с цитат от един по-късен текст (1956):
  “Communism is a doctrine bred of poverty, hatred and strife. Its spread can only be arrested by diminishing the area of poverty and hatred.”

 17. everyone else,
  да, приятелю, едно е гениалният математик Ръсел, друго е политическият инфантил, или ексцентрик в същата персона. Факт е, че той не се опозорява чак като Бърнард Шоу, но и доста пропагандна работа свършва на съветите в “борбата за мир”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.